招聘中
$14,000-$15,500
月薪
$15,000-$17,000
月薪
更多筍工 (5)
2021-04-11 686 瀏覽
今日放假,去咗西環周圍逛逛,好耐都冇嚟過呢區,發覺周圍嘅建築已經唔同曬,依度已經有地鐵站,十分方便。行到咁上下開始肚餓,所以想搵間茶餐廳食個下午茶,見到有間十字冰室, 望落間茶餐廳都乾淨企理,咁就入咗去試食啦。呢度個餐牌寫住焗豬扒飯好出名,咁就order咗一個嚟試下,個豬扒飯賣相一流睇到都想食, 豬扒肉質好鬆軟,醬汁美濃,加埋炒飯一齊食,非常好食。另外仲叫左生炸雞髀薯條,雞脾剛炸好熱辣辣,雞皮炸得好脆,但肉質仲keep住嫩滑,保留住肉汁,好正👍
2021-03-22
假日又四出探險,本身想去海味街買少少臘腸回家食,但到埗後覺得肚餓就決定食左午餐先行。🐽懷舊鮮茄足半吋豬扒焗飯 $65哩個焗豬扒飯賣相的確吸引,隨有香濃茄汁外仲有融化左嘅芝士。醬汁味道有茄香味但不會酸,甜甜地幾送飯架。豬扒份量亦好大方,除左有一塊面咁大嘅豬扒外,下面仲收埋左一塊豬柳添啊!豬扒非常腍身好切,入口又夠肉味。雖然焗豬並無用到炒飯底,但仍不減美味!🐣十字營養常餐 $65湯底選用牛奶豬骨湯,味道香濃配通粉一流。豬扒雖然無焗豬咁多,但份量仍然保持大大塊。最最最滿意係佢塊多士,每邊都烘到好脆,配上牛油真係食整都唔夠喉。🥯火腿爆蛋菠蘿包 $28到哩個重頭戲啦,我地都估唔到菠蘿包可以配火腿太陽蛋仲要咁好味,甜甜嘅麵包配上蛋汁同火腿,鹹鹹甜甜嘅味道好有層次,認真好味道!#西營盤美食 #伏遊西營盤 📍十字冰室 (西營盤) (西環)西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖

🐽懷舊鮮茄足半吋豬扒焗飯 $65

🐣十字營養常餐 $65

🥯火腿爆蛋菠蘿包 $28

#西營盤美食
#伏遊西營盤

📍十字冰室 (西營盤) (西環)
西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
2021-02-23 520 瀏覽
三點三 最岩食下午茶!卜卜脆雞皮遇上香口雞皮邊爆汁脆嫩好juicy!!! 斧頭巨人炸雞髀餐 拼辣肉醬薯條🍟$44輕盈版既 仲可以揀拼雜果沙律/牛油粟米條減少罪惡感😈-📍十字冰室 (西營盤)Cross Cafe (High Street)地址: 西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖Shop 12, G/F, Hang Sing Mansion, 48-78 High Street, Sai Ying Pun, Western District
三點三 最岩食下午茶!
卜卜脆雞皮遇上香口雞皮邊
爆汁脆嫩好juicy!!!
斧頭巨人炸雞髀餐 拼辣肉醬薯條🍟$44
輕盈版既 仲可以揀拼雜果沙律/牛油粟米條
減少罪惡感😈
📍
十字冰室 (西營盤)
Cross Cafe (High Street)
地址: 西環西營盤高街48-78號恆陞大樓地下12號舖
2020-12-13 897 瀏覽
“十字皇牌餐:香濃鮮茄燴牛肋肉湯通粉配黑松露炒滑蛋及牛油多士+冰鎮香滑奶茶”($79)有時食得多其他國家嘅菜式間唔中都會想食返啲地道啲嘅嘢食🤣個人都幾鍾意茶餐廳/冰室嘅嘢食☺️今次就去咗喺屋企附近嘅十字冰室😛叫咗份十字皇牌餐👑主食係鮮茄牛肋肉通粉🐮🍅個蕃茄湯係有少少杰身嗰種😍終於唔係啲稀渾渾嘅蕃茄湯好感動😂個湯係會帶啲蕃茄蓉😍飲落好濃味☺️而牛肋肉食落都唔會韌😍黑松露炒蛋同牛油多士就比較一般蛋係夠滑嘅不過黑松露味就唔算太香本身呢個餐係跟支十字牌鮮奶🥛不過貪得意轉咗要冰鎮奶茶😆奶茶味幾香濃而且入口順滑☺️仲要飲完冇肚痛呢吓好重要😂(平時喺好多茶記飲完凍港式奶茶都會好快肚痛🤡)另外啲店員都幾貼心🥰本身我坐嗰張枱冇哂刀所以就咁用叉嚟搽牛油😂個店員見我用叉搽緊即刻補返隻刀比我😆下次再嚟會想試佢個滑蛋菠蘿包☺️

有時食得多其他國家嘅菜式
本身呢個餐係跟支十字牌鮮奶🥛
不過貪得意轉咗要冰鎮奶茶😆
奶茶味幾香濃而且入口順滑☺️
仲要飲完冇肚痛呢吓好重要😂
(平時喺好多茶記飲完凍港式奶茶都會好快肚痛🤡)
另外啲店員都幾貼心🥰
本身我坐嗰張枱冇哂刀
所以就咁用叉嚟搽牛油😂
個店員見我用叉搽緊即刻補返隻刀比我😆
下次再嚟會想試佢個滑蛋菠蘿包☺️

2020-12-13 584 瀏覽
西營盤高街除左有好多餐廳同Cafe,仲有一間現代感但又充滿懷舊風氣的冰室,來食個靚早餐先~身為沙嗲牛肉嘅愛好者一定要試下每間冰室嘅沙嗲牛肉~但係呢度剩係得沙嗲肥牛⋯⋯太陽蛋煎得幾靚😍,沙嗲肥牛份量都足夠,不過沙嗲味唔夠重,另外出前一丁係唔使加錢嘅~加多一蚊就有十字牌鮮奶~嚟到呢度點可以唔飲鮮奶呢另外仲叫咗個蔥牛蛋牛治,餡多~不過我覺得滑蛋較濕,所以食落口就比較濕潤啲,牛味唔夠咸。食左半份其實已經飽咗⋯⋯🤣早餐時段都有呢個懷舊蔥花蛋牛治,$34連飲品,不過原來都可以單叫$28。開頭睇唔到可以單叫⋯⋯所以total叫左三個餐⋯⋯另一個餐就係餐蛋麵,冇特別影~本身仲有一杯係熱鮮奶,但上到嚟係凍嘅店員之後都好有禮貌幫我哋換返杯熱嘅~服務態度

沙嗲肥牛太陽蛋出前一丁

加多一蚊就有十字牌鮮奶~嚟到呢度點可以唔飲鮮奶呢

懷舊蔥花蛋牛治餐

食左半份其實已經飽咗⋯⋯🤣
懷舊蔥花蛋牛治餐

另一個餐就係餐蛋麵,冇特別影~

本身仲有一杯係熱鮮奶,但上到嚟係凍嘅
店員之後都好有禮貌幫我哋換返杯熱嘅~服務態度
2K
2020-10-28 719 瀏覽
十字奶可能大家由細飮到大,但係有冇試過同品牌「十字冰室」​西環分店面積不大,要夾岩時間去開餐遲少少就超多人排隊​🥚 黑松露滑蛋菠蘿包$28​☕️ 三七鴛鴦$16​​黑松露滑蛋菠蘿包超吸睛,炒蛋墟得滿滿,​口感又嫩又滑,黑松露雖然吾系放咗好多,但香味已夠回味 。菠蘿包皮鬆化,一甜一咸的味道加埋一齊成件事好夾。​​三七鴛鴦​啡七、茶三,苦味較多,基本上喝不到茶味了,奶吾夠多,有啲鞋口添⋯⋯​散叫價錢合理,套餐都幾貴喎
十字奶可能大家由細飮到大,但係有冇試過同品牌「十字冰室」​

西環分店面積不大,要夾岩時間去開餐
遲少少就超多人排隊

🥚 黑松露滑蛋菠蘿包$28​
☕️ 三七鴛鴦$16​

黑松露滑蛋菠蘿包超吸睛,炒蛋墟得滿滿,​
口感又嫩又滑,黑松露雖然吾系放咗好多,但香味已夠回味 。
菠蘿包皮鬆化,一甜一咸的味道加埋一齊成件事好夾。​

三七鴛鴦​
啡七、茶三,苦味較多,基本上喝不到茶味了,
奶吾夠多,有啲鞋口添⋯⋯

散叫價錢合理,套餐都幾貴喎
2020-10-26 386 瀏覽
用 openrice app 叫外賣自取,十分鐘去到已預備好。可以選擇不用餐具,非常環保。食物質數沒有因外賣而影響,亦成功保溫。唯獨是外賣不可以選十字牌鮮奶,應該因為按樽問題。7/3 鴛鴦好正,味道夠濃。
食物質數沒有因外賣而影響,亦成功保溫。

唯獨是外賣不可以選十字牌鮮奶,應該因為按樽問題。

7/3 鴛鴦好正,味道夠濃。
外賣自取
2020-10-21 382 瀏覽
蔥油蜜糖雞排飯配煎日本農場雞蛋🐓:好滑好多汁!用蜜汁煎更Juicy!🍳:日本荷包蛋有蛋味! 🍚 :正常發揮,粒粒分明!🥕🥬:紅蘿蔔幾爽;嗰兩粒菜好可愛;但啲薑蔥唔夾個密汁,就咁撈飯又奇怪。
蔥油蜜糖雞排飯配煎日本農場雞蛋

🐓:好滑好多汁!用蜜汁煎更Juicy!
🍳:日本荷包蛋有蛋味!
🍚 :正常發揮,粒粒分明!
服務態度超差! 單又落錯! 整到人又唔講對唔住。食早餐,一坐低,完全冇比早餐牌。咁我咪睇餐台上個牌餐牌囉。咁常餐係11點前有得供應都好正常。 諗住叫個常餐啦,點知原來要十一點後先有。然後而家先比早餐牌我地。坐水吧隔離,無啦啦整跌成塊板落嚟,整到我們友背脊。 我望住個水巴staff 佢又望住反我。完全冇諗過講對唔住。 啲野食黎,明明餐台上左邊有空位,係要喺冇空位既右邊上。我要用手去接(但我當時正正飲緊奶茶)之後完全冇寫過有最低消費。 到差不多賣單先話有最低消費。我問佢係邊度可以見到,佢話係佢哋經理自己講嘅...... 冇寫出黎其實我朋友唔係特登想唔叫野食淨坐,但只係想因為所有餐都fix死 冇得改呢間野真係好差 唔會再黎
服務態度超差! 單又落錯! 整到人又唔講對唔住。

呢間野真係好差 唔會再黎
2020-09-26
2020-09-06 557 瀏覽
黎到下午茶時間,個肚有啲餓,見係西營站附近好多酒吧,行下行下又想食番d本土野,所以搵左一間冰室坐下,食番個佬飯醫醫肚先。入到去餐廳可能下午茶時間既關係,成間鋪得一個客,所以就甘睇空間都算幾大。成間鋪都用上十字牌牛奶既元素黎做裝飾,望落都幾有feel。就係唔見有賣十字牌牛奶,如果賣埋d樽裝既十字牌牛奶,都咪話唔過癮。下牛茶時間叫左個飯同小食,份量都好足料,唯獨係個小食炸魷魚圈比相像中差。香煎雞扒有我成塊面甘大,食落味道唔錯唔會過咸,雞蛋煎得非常漂亮,一啖雞肉一啖蛋黃,食落好滿足!望相既時候比我既感覺魷魚圈好大舊,睇落好吸引,但實物嚟到嘅時候有啲失望。首先魷魚圈比想像中細,而食落口更加驚訝,佢並唔係魷魚圈,而係切碎左既魷魚加埋類似薯仔或者白蘿蔔做餡料,或者可能係我誤會左魷魚圈同魷魚冬甩既意思,令我有如此落差。雜果沙律更加係敗筆,佢只係將啲罐頭雜果沙律倒出嚟再加少少沙律醬係面頭。

蔥油香煎雞扒飯配煎日本雞蛋

吉列魷魚冬甩配雜果沙律

蔥油香煎雞扒飯配煎日本雞蛋
2020-07-26 483 瀏覽
Love the fried scrambled eggs! Favourite cha chaan teng scrambled egg so far. The polo bun or ciabatta with truffle fried egg are both good. The ciabatta was a pleasant surprise for sure, it even has some veggies in it. (This is comparing to normal cha chaan teng sandwiches which have nothing in them.) Have gone vegetarian so have not tried any of the more usual fare.
  • 黑松露炒蛋
2020-07-01 581 瀏覽
來吃早餐囉,在西環的高街有很多餐廳但還是港式的早餐最對我的口味門口裝潢也蠻漂亮的,座位比較狹窄但食物不錯尤其甚愛蔥蛋咸牛三文治,$32 烘底加2元。老實說烘底價錢偏貴,但是蛋真的滑不錯吃。檸檬茶的茶底不過不失
來吃早餐囉,在西環的高街有很多餐廳
但還是港式的早餐最對我的口味

門口裝潢也蠻漂亮的,座位比較狹窄
但食物不錯

尤其甚愛蔥蛋咸牛三文治,$32 烘底加2元。
老實說烘底價錢偏貴,但是蛋真的滑
不錯吃。檸檬茶的茶底不過不失

2020-06-06 535 瀏覽
星期六下午兩點半去食飯,餐廳人不多,但等左陣先有人理我地,一坐低就聽到員工話個雞扒飯唔知係邊個叫,跟住隔離枱已投訴雞扒飯等左好耐,佢友人都食完,佢個飯都未到。我哋叫完食物,結果命運同隔離枱一樣,我都食完,我老公個雞扒飯都未到,叫員工check 先知根本未煮,廚房攪錯左,又等左陣先有得食.其實煎雞扒好快之嘛!D食物一般,service 差,明明客唔多,員工眼見都有4-5人,但就冇人理!下次我哋唔會再去!
2020-04-23 746 瀏覽
The food was ok, just your regular Hong Kong style cha chan teng food. I think it’s a little overpriced though. I wouldn’t mind going back once in a while. But the service was BAD!!! I mean of course, you don’t really expect any service from a place like this, but the staff’s attitude was terrible!!! There was a lady in particular who was quite rude to all the customers. I managed to get in just before they were closing. Well, they close at 18:00, and I managed to get in at 17:25. A guy arrived at 17:30 and they said they were closed already and only doing takeaway. At 17:40 another guy came for takeaway, and that rude lady declined. But actually, I can still see them accepting orders from Food Panda!!! I think staff is always the asset to any restaurants, I’m pretty sure the boss wouldn’t be very happy if they saw their staff like that.
2020-04-12 752 瀏覽
之前朋友仔話好想試十字冰室, 咁啱果日我地約好左去西環泳棚, 就走左去西營盤嘅分店食個飽肚嘅早餐先去到先發現餐廳係位於斜坡上, 早知就去其他分店啦<咖啡>食咩早餐都好, 咖啡都係不可缺少嘅靈魂十字嘅咖啡好滑, 而且—啲都唔會酸<經典沙嗲肥牛煎蛋出前—丁餐>朋友仔嗌左份沙嗲牛麪好少見沙嗲牛會用肥牛, 大食妹試左就覺得-般...假如沙嗲味濃郁啲會比較match麪底有啲過熟, 口感軟爛, 雖然煎蛋係流心嘅, 但係整體以冰室嘅水準黎講, 只得中等水平<經典炸魚柳餐>炸魚炒蛋份量唔多, 味道亦-般建議大家經過十字冰室可以去食, 但突登上山食就唔係咁值得啦
去到先發現餐廳係位於斜坡上, 早知就去其他分店啦

<咖啡>
食咩早餐都好, 咖啡都係不可缺少嘅靈魂
十字嘅咖啡好滑, 而且—啲都唔會酸

<經典沙嗲肥牛煎蛋出前—丁餐>
朋友仔嗌左份沙嗲牛麪

<經典炸魚柳餐>
炸魚炒蛋份量唔多, 味道亦-般

建議大家經過十字冰室可以去食, 但突登上山食就唔係咁值得啦