2021-04-07 240 瀏覽
咁啱經過所以入去食,因為店好似幾好,似牛奶公司,見到專賣十字牛奶🥛,所以入去食下野。這間店舖位置雖然比較少,但環境都十分乾淨整齊。安排好位置之後,正正是下午茶時間。今次係同細佬去食,小朋友當然會揀一啲下午茶餐,而我哋兩個不約而同都叫咗炸雞脾下午茶☕️因為個標題寫住係大size,所以有一個疑問隻究竟有幾大呢?當我個下午茶嚟到嘅時候我哋都嘩一聲真係好大隻雞比,可以再配以一個雜果沙律,外皮炸到卜卜趣,但裏便依然係好有肉汁,基本上係連一個大人都食唔晒嘅份量,再配埋佢嘅牛奶🥛而最好嘅係佢嘅牛奶可以揀熱或者凍。最後食完都係大概40幾蚊一個餐,幾好唔錯,下次會再試埋佢嘅其他嘢食例如常餐。

當我個下午茶嚟到嘅時候我哋都嘩一聲
,再配埋佢嘅牛奶🥛
而最好嘅係佢嘅牛奶可以揀熱或者凍。
2021-03-28 215 瀏覽
本身想食麥皮不過原來冇得散要麥皮,好彩都可以喺其他早餐度加$6要一碗。揀咗冰火菠蘿油加$6要麥皮之後再加$6飲十字牛奶。菠蘿油係有烘過的,下面嗰半塊有少少多士嘅感覺,nice👍🏼 麥皮唔係平時茶餐廳水汪汪嗰種,用鮮奶整嘅好滑好綿,啱feel! 如果可以叫一碗大啲嘅就好啦。
2021-03-17 254 瀏覽
來到懷舊風情的冰室會想叫咩呢?都係離唔開炸雞脾,西多士,紅豆冰啦,最緊要可能係杯奶茶🧋🥛🥪🍴🧆🍚🍲☕🍴🥢🥤今次係六點後來,有晚餐叫,又有扒餐叫,但因為都係來想食返啲懷舊風情,叫左杯 雪糕奶茶紅豆冰 同 雪糕紅豆冰 仲有佢地 十字三文治 🥪🥤每個位都可以獨立睇到 menu ,呢個重要呀,疫情前四個唔識既要搭枱坐架。 兩杯野飲都係有層次既,即係有心機整,算係甘啦。環境一定要有啲懷舊野先可以帶出風味。今次最好食既係個雪糕😊😊👍👍

兩杯野飲都係有層次既,即係有心機整,算係甘啦。

環境一定要有啲懷舊野先可以帶出風味。

今次最好食既係個雪糕😊😊👍👍

2020-12-17 750 瀏覽
這間餐廳的裝橫很有特色不論地磚、窗花、磚牆都是走懷舊的調子不過可能鏡面和燈飾的配搭出奇地,竟然有種時尚的感覺餐廳很有格調,有種融合了新舊文化的味道 至於食物方面,我點了他們的下午茶-蝦多士配薯條和凍奶茶薯條就是大部分餐廳都能吃出的味道,不過不失但蝦多士我覺得十分出色咬下去即有"嗦"一聲的脆口感外皮部分鬆脆,蝦膠部分軟嫰真正外脆內軟!讚!飲品方面,其實個人本身不太喝奶茶不過難得來到一間以牛奶為主題的餐廳所以也嚐了他們有奶類成份的飲料凍奶茶調得不錯茶香和奶味並存,面且有順滑的口感喜歡喝奶茶的朋友推薦大家嚐嚐!

這間餐廳的裝橫很有特色
不論地磚、窗花、磚牆都是走懷舊的調子
不過可能鏡面和燈飾的配搭
出奇地,竟然有種時尚的感覺
餐廳很有格調,有種融合了新舊文化的味道
蝦多士
至於食物方面,我點了他們的下午茶-蝦多士配薯條和凍奶茶
薯條就是大部分餐廳都能吃出的味道,不過不失
但蝦多士我覺得十分出色
咬下去即有"嗦"一聲的脆口感
外皮部分鬆脆,蝦膠部分軟嫰
真正外脆內軟!讚!
凍奶茶
飲品方面,其實個人本身不太喝奶茶
不過難得來到一間以牛奶為主題的餐廳
所以也嚐了他們有奶類成份的飲料
凍奶茶調得不錯
茶香和奶味並存,面且有順滑的口感
喜歡喝奶茶的朋友推薦大家嚐嚐!
蝦多士
2020-11-21 556 瀏覽
十字冰室以茶餐廳來說, 環境可以, 食物質素叫好, 但是餐廳管理&員工服務態度還有進步空間平時來十字食下午茶/晚餐, 今天是來食早餐早餐J: 五香肉丁米粉, 正常罐頭五香肉丁, 真上湯, 碗內勝在加了三色豆, 令碗米粉加上一些色彩&增加口感. 正常煎餐肉&燶邊煎蛋🍳牛油多士較乾身, 可以進步一點點. 濃香奶茶, 夠滑不澀口, 好飲👍早餐K: 滑蛋配香煎雞扒, 🍅蕃茄濃湯手打烏冬🍜 滑蛋真是滑, 加上少少蔥花. 雞皮煎得脆脆, 雞肉不是乾乾的. 🍅蕃茄濃湯 味道非常濃郁, 手打烏冬是日本烏冬, 非常彈牙👍

平時來十字食下午茶/晚餐, 今天是來食早餐

早餐J set

早餐K set

2020-11-20
早餐
2020-08-26 878 瀏覽
疫情下外賣叫多左,早餐都唔例外。十字味道算係唔錯,同其他茶記比落油份量少d同無咁重口味。麥片本身唔甜應該無另外落糖,依點要讚。不過今次緊堅係失左望打開個袋見到麥皮得半碗心知不妙,差d仲以為係碗跟飯白汁,好!算!打開埋盒多士先知跟餐火腿失埋蹤。我真係感激你咁貼心知我依期想減肥呀 :)
疫情下外賣叫多左,早餐都唔例外。
十字味道算係唔錯,同其他茶記比落油份量少d同無咁重口味。
麥片本身唔甜應該無另外落糖,依點要讚。
不過今次緊堅係失左望
打開埋盒多士先知跟餐火腿失埋蹤。

我真係感激你咁貼心知我依期想減肥呀 :)
十字牛奶麥皮餐配火腿、炒滑蛋及牛油多士
題外話/補充資料: 係ge明ge!呢期餐廳真係難做,買外賣又無得追究,係咪可以成為越做越hea ge解釋?
2020-08-26
29 分鐘 (外賣送餐)
2020-07-16 724 瀏覽
平時未幫襯過第一次幫襯就有啲咁差嘅經歷。簡直係離曬大普外賣送遞五點半接咗單要去到六點半先整完,有沒搞錯?人地送外賣個個都話係餐廳等成大半個鐘都未整完。唔好硬接呢order啦如果整唔切。
平時未幫襯過第一次幫襯就有啲咁差嘅經歷。簡直係離曬大普
外賣送餐
2020-07-14 505 瀏覽
午餐叫左個茄汁海鮮配意粉set lunch海鮮俾得多👍🏻少有餐廳配菜會有小菜球😃好新鮮不過魚柳太過鹹,過’林’熱奶茶鮮奶味濃,茶味較無咁出整體來講,不過不失
午餐叫左個茄汁海鮮配意粉set lunch
海鮮俾得多👍🏻少有餐廳配菜會有小菜球😃好新鮮
不過魚柳太過鹹,過’林’
熱奶茶鮮奶味濃,茶味較無咁出

整體來講,不過不失

2020-07-14 362 瀏覽
12:00坐低之後同我地講因為外賣單太多要等20分鐘嘅茶餐廳 = 唔對路。作為一間餐廳應該係擺堂食嘅客人在先,應付得來先接外賣嘅單。茶餐廳嘅定義就係平靚正,呢間較特殊。食物好一般,食裝修,舊香港的味道
因支付寶有外賣自取優惠,所以我會每星期都會買外賣,但半小時後到餐廳,餐廳職員竟然每次都會跟我說:「唔記得出單要我再等多20分鐘!」再出單之後又要重新排過隊!我翻查紀錄明明10時30分已經接了單,但11時我去到竟然話未出單。 其實都幾失望囉。我希望可以改善一下,尤其是外賣自取的部份我覺得做外賣部份的職員,每天都是同一樣工作,但每次都會錯漏。其實餐廳的食品質素是不錯的我很多時也會光顧,我每次也會光顧。 希望儘快改善。

我希望可以改善一下,尤其是外賣自取的部份

2020-06-14
60 分鐘 (外賣自取)
$45 (早餐)
用餐優惠
優惠券
2020-06-08 474 瀏覽
新公司喺呢度附近路過見到十字牌呢個品牌已經令我有童年回憶好想入去試入到去見到個餐牌有個美祿恐龍真係童年回憶返晒黎記得以前細個去探婆婆喺佢屋企成日飲美祿就會係勁喪落美祿粉只係純粹想食上邊啲粉多個飲杯嘢佢個牛肋蕃茄通粉牛肋肉超林超好味第一啖咬落去已經好有驚喜你會喺個心到不自覺講一聲嘩咁淋咁入味佢個鰻魚飯條鰻魚真係好大條好好味蛋包飯份量夠充足啱晒我呢啲大胃王嘢食我覺得係水準之上但員工服務態度真係要有改善成日呼喝客人的態度真係幾好食都會係好趕客
新公司喺呢度附近

美碌恐龍,  蕃茄牛肋肉通粉
美碌恐龍,  蕃茄牛肋肉通粉
  • 香濃蕃茄牛肋肉湯通粉
2020-05-25 390 瀏覽
一早來到勝利道,見平日經過好多次但都未有幫襯過街角的十字冰室,一於試下喇。餐廳是茶餐廳格局,主打懷舊風,打正十字牌牛奶旗號,餐單上大部分食物都跟十字牌牛奶有關。我們點了一杯熱檸水、蕃茄湯滑蛋雞扒烏冬和跟歺的冰奶茶。滑蛋是滑溜的、雞扒也算嫩滑、烏冬口感正常,唯獨蕃茄湯底出事了,一點蕃茄味都沒有,而且有點鹹,影響了整體味道,是不是我們點錯了?!凍奶茶和熱檸水都是一般般。總括:歺單上確實有不少菜式想試,例如咖喱牛腩和十字牌mike shake ,但是早餐水準已經好一般,短期內都不會有想再來的衝動了。

我們點了一杯熱檸水、蕃茄湯滑蛋雞扒烏冬和跟歺的冰奶茶。
熱檸水

蕃茄濃湯滑蛋鷄扒烏冬

凍奶茶和熱檸水都是一般般。

2020-05-24
$30 (早餐)
2020-05-05 343 瀏覽
假日去得cafe多會突然好掛住港式味道,飲下三花沖出黎嘅咖啡奶茶,所以就揀左黎試十字冰室。叫左個皇牌餐,包括有香濃蕃茄湯牛肋肉通粉配黑松露炒滑蛋同牛油多士,再飲熱鴛鴦。一上枱見係厚多士已經感覺良好,有熱力係即烘。黑松露炒滑蛋夠滑溜同蛋味但又唔會生得滯流蛋液,而且黑松露夠均勻,好香~滿意~ 加落通粉一齊食又另一番風味蕃茄湯底濃郁,牛肋肉比我想像中多,有牛香又入味夠淋身,通粉爽口,不過略嫌湯太少,食到最後唔夠湯。熱鴛鴦滑口,比例不錯,咖啡亦唔酸。最後只能講佢對得住尼個價錢,好飽好滿足啊~~
  • 香濃蕃茄牛肋肉湯通粉
2020-05-04 311 瀏覽
友人今天放早,便去吃個下午茶。大家都想吃過通快,便點了C和F。先來個豬扒包,看看豬扒有半寸厚,麪包亦有烘過,配合一起吃,真好味。豬扒有肉味,肉質不柴,調配味道剛好。麵包外脆內軟雞腿有手掌般大,看到這賣相,令食慾大增。剛炸出來,香味十足,雞肉入囗也是外脆内軟,分量也是十足。乳酪沙律甜甜酸酸的,減卻炸物的油膩感,不錯之選。十字樽裝鮮奶真好味,也是很多人的回憶。熱好立克也是有水準,吃了一餐分量不容的下午茶,晩餐也吃不下了。
友人今天放早,便去吃個下午茶。

大家都想吃過通快,便點了C和F。

豬扒有肉味,肉質不柴,調配味道剛好。
麵包外脆內軟

雞腿有手掌般大,看到這賣相,令食慾大增。

十字樽裝鮮奶真好味,也是很多人的回憶。

2020-05-04
  • 炸雞腿沙律
  • 豬扒包
2020-04-29 217 瀏覽
食過幾次,都知某部份員工態度差。不過附近無咩選擇,又諗住只係用OpenRice 外賣自取,唔洗接觸佢哋應該好d啦,點知都係避無可避...Order完隔一陣去攞啦,一入去問都未問就開火,就已經開火: “都話未有位,出面等一下”...我都無話堂食,問咗客先嘈啦....攞完order返屋企,一睇,常餐畀少咗蛋同多士,打去問啦,猛話我叫單點無叫餐,佢話佢張單都係咁打。好在個app有記錄,肯定無叫錯,叫佢check多次先,後來佢發現真係佢地入錯單,叫我過返黎攞....過嚟攞都要d時間架,叫個lunch都花咗咁多時間,咁叫佢pack定先啦,而佢都話ok....點知用咗十幾分鐘,落到去,又同我講”未得呀,出去出面等一下”......即刻火都嚟,唔係你哋pack漏,我都唔洗黎兩次啦,同埋蛋,多士,你都唔係即整架啦...最後同佢講,係你地漏單,可唔可以整先,先至快dd有得攞...最後一個外賣,攪左我成個半鐘。雖然食物質數唔差,但你估你米之蓮3星咩...如無特別需要,無謂再幫襯搵嘢煩。
外賣自取