薑汁燉蛋白絕對是驚喜之作!選用香港十字奶製作,蛋白質地如絲綢般滑嫩,輕輕一抿就在口中化開。薑汁的辛香與十字奶的醇厚奶味完美平衡,甜度克制得恰到好處,尾韻還帶點焦糖香氣,暖胃又不會過於甜膩。 芝士午餐肉腸仔辛辣麵則是邪惡又過癮的組合。辛辣麵的勁辣湯底裹著融化的芝士,午餐肉煎得微焦香脆,腸仔彈牙多汁,每一口都是濃郁的鹹香與辛辣刺激。特別喜歡芝士拉絲的效果,與辛辣麵的爽滑形成有趣對比。 這份下午茶完美演繹了冰室的精髓—既有十字奶燉蛋白這樣的傳統細緻,又有辛辣麵這種大膽創意,展現出香港飲食文化的多元面貌。 #十字冰室 #香港味道 #薑汁燉蛋白 #茶記創新

2025-06-12 73 瀏覽
放咗工去食早餐, party旺角嗰度有一間新式嘅香港冰室, 裏面d裝修係復古, 幾有特色!佢啲早餐嘅選擇都唔少,揀咗個蕃茄湯粟米蟹柳絲公仔麵!我鍾意蕃茄湯底, 感覺好似健康啲!佢嘅份量都唔少, 我一個人都食唔哂~

佢啲早餐嘅選擇都唔少,
揀咗個蕃茄湯粟米蟹柳絲公仔麵!
我鍾意蕃茄湯底, 感覺好似健康啲!
佢嘅份量都唔少, 我一個人都食唔哂~

2025-05-05 89 瀏覽
叫左2份all day,有雞扒一塊,黑松露炒蛋,香腸一條,炒菇同埋蕃茄豆,同2塊toast。所有野都好似係油鑊浸出出黎,仲滴緊油時就用黎上枱。真係好似食左一餐油。本人覺得杯咖啡都好難飲。侍應阿姨上飲品時在我哋身後喂左一聲,勁無禮貌,不過可能香港的飲食業都普遍係咁,係我諗多左。平時主要食何廣的牛奶,食物水準服務都係好一般,原來大把地方差過佢,哥區都無對手。難怪十字中午都無乜人。佢張枱兩邊都有個櫃桶, suppose係裝餐具,不過佢得一個櫃桶有餐具,沒有裝餐具的櫃桶非常污糟。

本人覺得杯咖啡都好難飲。
2025-04-13 97 瀏覽
牛奶產自生活在香港的娟珊牛,名符其實的100% Hong Kong Milk!雖然脂肪味不濃,偏淡,但質地滑!每一口過後,乳糖味就會慢慢滲出。牛奶樽不能取走留念,可惜!香港牛奶,勝利!
牛奶樽不能取走留念,可惜!
香港牛奶,勝利!
2025-03-30
2025-04-01 182 瀏覽
很好吃!不用排隊!而且服務員態度特別好!性價比超級高,誠心推薦這家 菜單很豐富👉 【鮮茄牛肉漢堡扒蛋蓋飯】🍅番茄酸香暴擊!厚切牛肉漢堡扒嫩到爆汁🍔🍳滑蛋像開了0.5倍速流淌…米飯殺手認證!☕ 【熱奶茶】港式奶茶親姐妹!茶濃到失眠,奶滑到掛杯建議搭配:用凍飲杯裝熱奶茶才是真·港仔暗號🍮 【炸鮮奶】脆皮咬下去會“哢嚓”自帶ASMR✨ 熱奶餡流心攻擊!🍳 【黑松露炒蛋多士】松露香氣貴到以為在半島酒店🥪滑蛋叠buff操作——嫩到叉子都扶不穩
很好吃!不用排隊!而且服務員態度特別好!
性價比超級高,誠心推薦這家 菜單很豐富

👉 【鮮茄牛肉漢堡扒蛋蓋飯】
🍅番茄酸香暴擊!厚切牛肉漢堡扒嫩到爆汁🍔
🍳滑蛋像開了0.5倍速流淌…米飯殺手認證!
☕ 【熱奶茶】
港式奶茶親姐妹!茶濃到失眠,奶滑到掛杯
建議搭配:用凍飲杯裝熱奶茶才是真·港仔暗號
🍮 【炸鮮奶】
脆皮咬下去會“哢嚓”自帶ASMR✨ 熱奶餡流心攻擊!
🍳 【黑松露炒蛋多士】
松露香氣貴到以為在半島酒店🥪
滑蛋叠buff操作——嫩到叉子都扶不穩
2025-01-12 463 瀏覽
間唔中都鍾意去十字冰室食嘢,因為佢有玻璃樽嘅牛奶,好似搵返細個嘅兒時回憶。我同朋友分別叫咗兩款午餐,一個係蕃茄牛肋條飯,另一個係香茅白咖喱豬仔髀飯,加$8叫咗芒果木瓜奶同埋朱古力牛奶。蕃茄牛肋條飯幾好食蕃茄汁味唔會太假,而牛肋條份量好充足,質地亦都算炆得幾淋。而香茅白咖喱豬仔髀飯,出邊茶餐廳比較少見。有兩支豬仔髀骨,一開始睇落去感覺好少肉,但食落個豬仔髀骨原來都好多肉亦好容易起骨,炆得好淋,整體嚟講都好好食。

2024-04-21 1638 瀏覽
214/2024 我和女兒去創知中學考試,途經十二冰室,由於尚有時間便一起去食早餐。我見有一位白頭髮、頭髮稀少、身型高大和年長的夥記(描述得比較詳細,因為我不想誤中副車)搞錯好像沒有無所事事,便請他替我們落單,他當然是一般港式茶餐廳夥記的態度:「等等」等他覺得是時候了,便走過來替我們下單。幾分鐘過後,來了一對父子,坐在我們旁邊。他們落單,過了一會,食物到了,咦,我們的早餐呢?我們連向該白頭夥示意,這是他才思思然走去入機,之後還故意走開,扮作看不到我們。我們只好叫另一個女夥記跟進,他之後從該白頭伙記手上接過單據交給我們,一看之下,果然是剛剛才下單。由於我女兒要考試,沒有時間多糾纏,便向女職員詢問該白頭翁的職員編號(因為單據上落單的是一位女職員)。她拒絕回答,我們只好把該白頭翁的外貌描述得詳細一點,避免影響其他伙記。這是十字冰室或該白頭翁的個別問題嗎?當然不是,港式茶餐廳職員的態度便是這樣。所以港人北上消費是一種無聲抗議,誰會願意貼錢買難受?p.s. 由於趕時間,我女兒把書包漏在餐廳裏,多謝收銀女伙記替保存,並交還給她。

2024-04-21
10 分鐘 (堂食)
$47.5 (早餐)
2024-03-11 1462 瀏覽
十字牌牛奶大家冇飲過都一定有聽過,咁唔知大家有冇食十字冰室呢🙈之前食過佢哋嘅早餐,超級大份加吸引😋,今次就嚟食下佢哋嘅午餐。-🍴石鍋沙嗲牛肉湯公仔麵🍜 ($72)最近天氣凍咗,食熱辣辣嘅沙嗲牛肉公仔麵,個胃都舒服曬,麵嘅面頭有啲蔥粒同一啲炸過嘅配料,令到碗麵更多風味!沙嗲味都幾濃,牛肉都好多塊!不過略嫌食到一半嘅時候,就有啲膩😗。-🍴黑松露炒滑蛋及牛油多士🍞 (跟餐)超級好食🤩!黑松露味超級香!炒蛋亦都好滑身,配上牛油多士,簡直一流😋!-🍴熱奶茶☕️ (跟餐) 熱奶茶重奶味🥛,唔會有茶嘅澀味,奶茶好滑身,飲落好順口👍🏻。
🍴石鍋沙嗲牛肉湯公仔麵🍜 ($72)
🍴黑松露炒滑蛋及牛油多士🍞 (跟餐)
🍴熱奶茶☕️ (跟餐)
2024-03-09
  • 黑松露炒滑蛋
2024-02-19 1515 瀏覽
13-2-2024(Tue)大年初四,又同老公諗節目同搵嘢食,諗緊嘅時候,堂妹話我知亞叔入咗院,咁我哋去睇咗佢先,睇完唔知去邊好,不如出旺角食12-2-2024未開嘅十字冰室。我哋去到,剩返二人枱同四人枱各一張,就坐四人枱,最多人多時搭枱。我哋睇完menu後,都用咗好多時間至決定到食咩嘢,就要咗:2. $58.00嘅生炸雞髀配黑松露蛋黃醬薯條呢個第一個到,食咗薯條先,熱騰騰外脆內軟,但黑松露蛋黃醬仍凍,味道都唔係好夠。味道:4分生炸雞髀好易切,外脆內裡juicy同嫩滑,味道就鹹咗少少。味道: 4.5分      抵食: 2.7分1. $98.00嘅軟殼蟹親子菠蘿包呢個又超邪惡,我都好耐冇食菠蘿包喇,菠蘿包外脆,甜甜地嘅麵包夾蟹肉食特別又好味;炒蛋又嫩滑juicy,亦係好味。味道: 5分      抵食: 2.8分3. $48.00嘅芒果木瓜奶昔呢個差唔多食晒上面嘢食至聽到打冰嘅聲音,之後就見到呢個到嚟,我飲啖先,味道較淡,質地亦唔杰,稀到似鮮奶加啲碎冰,好唔抵飲。味道:0.5分      抵食:1.7分4. 跟餐+$24.00嘅薑汁花生醬奶昔呢個都係聽到打冰聲,然後一出就出三杯,當然其

我哋去到,
剩返二人枱同四人枱各一張,就坐四人枱,最多人多時搭枱。

我哋睇完menu後,

都用咗好多時間至決定到食咩嘢,就要咗:

2. $58.00嘅生炸雞髀配黑松露蛋黃醬薯條
生炸雞髀配黑松露蛋黃醬薯條
味道:4分

炸雞髀好易切,外脆內裡juicy同嫩滑,味道就鹹咗少少。
生炸雞髀
味道: 4.5分      抵食: 2.7分

1. $98.00嘅軟殼蟹親子菠蘿包

軟殼蟹親子菠蘿包
呢個又超邪惡,我都好耐冇食菠蘿包喇,
軟殼蟹親子菠蘿包
菠蘿包外脆,甜甜地嘅麵包夾蟹肉食特別又好味;
軟殼蟹肉
炒蛋又嫩滑juicy,
亦係好味。
味道: 5分      抵食: 2.8分

3. $48.00嘅芒果木瓜奶昔
芒果木瓜奶昔
味道:0.5分      抵食:1.7分

4. 跟餐+$24.00嘅薑汁花生醬奶昔
薑汁花生醬奶昔
呢個都係聽到打冰聲,然後一出就出三杯,當然其中一杯係我哋嘅,老公飲啖先,話好過芒果木瓜奶昔,我飲吓,有薑汁味但冇花生味,又同樣唔夠杰。
味道:0.5 分      抵食:2分

5. 後加$48.00嘅豬隊友嘅流心西多士
豬隊友流心西多士
即係Nutella朱古力榛子醬西多配十字朱古力牛油煉奶同可可粉,一切開,
豬隊友流心西多士
朱古力榛子醬洗心即刻流出嚟,
豬隊友流心西多士
咁快快食喇,呢個外脆,Nutella朱古力榛子醬雖然唔太甜,但杰身,所以都會覺得膩,

係正常吧。
味道:4分      抵食:2.7分

環境:
都幾闊落,不過我個位冷氣有啲勁,差唔多全程要著褸。

服務:
我哋坐四人枱但冇迫我哋坐二人枱,而且之後我見到有一枱客轉枱,侍應問佢哋叫咗嘢未?佢哋答叫咗。但都俾佢哋轉,自己就同晒同事講邊張轉咗邊張。

正常間間茶餐廳都唔俾落咗單轉。
2024-02-13
  • 生炸雞髀
  • 薯條
2024-02-06 787 瀏覽
經過旺角見到呢間冰室裝修都幾特別,它同平時茶餐廳不同,是以十字奶為主題,點了兩個餐,牛奶沙爹面,跟餐有牛奶蛋和多士,奶味濃郁,環境都幾好,早餐時段都有好多街訪來食!

2024-01-28
$46 (早餐)
  • 黑松露炒滑蛋
2024-01-24 588 瀏覽
踏入餐廳,彷彿時間倒流嘅感覺湧上心頭,我一嘗「黑蒜油牛奶豚骨湯肥牛石鍋烏冬」,瞬間嗅得到黑蒜混合熱騰騰豚骨湯嘅誘人香氣。石鍋冒著煙,將湯的火力保持得咁恰到好處,攪一攪,一啖上口,先是滿滿的奶香,跟住就係豚骨湯嘅微微甘甜,完美融合!嗰肥牛呢,嫩滑得嚟,煮到啱啱好,仲保持住肉嘅鮮美同多汁。跟住嚟,「凍奶茶」。喝個口微冰嘅奶茶,一股濃郁奶香同茶葉嘅清香直擊心扉,令人一啖再啖,箍實個胃。最後落手嘅「出前一定烏冬」係點尾聲。烏冬Q彈過癮,吸晒豚骨湯底,隨每一口咀嚼都釋放出濃濃味道🍜。整體嚟講,今次食用體驗真係正,由湯到主菜到飲品,每一樣都做到有水準。除咗可能會令錢包痛一痛,但係呢種滿足感,絕對值得喎!👍🤤📍

2023-12-06 524 瀏覽
週末假日帶兩個小朋友,其中一個係手抱嬰兒,幫襯想食個安樂早餐,入到門口見到侍應冇人幫手,有將近食完嘅顧客,見我抱住一家大細,主動讓位,我同家人自行打點。人都已經坐定咗,但係遇到侍應多番不友善叫我哋返出門口等,後買另他台食客,起身離開讓位俾我哋坐低。點餐時又聽到侍應俾說話我聽,似係埋怨自己入座,要對方好匆忙去清枱。食咗兩碟三文治,味道可以,價錢都OK,但係侍應嘅服務態度咁友善,相信都唔會再返嚟再幫襯。

• 凍奶茶
2023-12-03 507 瀏覽
我系到場落單,-早坐在旁邊,佢唔係D嘢出咗放入袋及貼上單,D嘢出齊放在枱上,放到凍曬,仲要放系到放咗好耐,客人跟本唔知出咗來,等人問才放入袋,還有塊多士放在炒蛋上放入盒內塊多士濕晒淋晒,已經不是多士!😡😡😡
外賣自取
滑蛋控注意 ⚠️ 究竟茶記的炒滑蛋 跟屋企炒出來的蛋差別在哪?( ⌯ὢ⌯ )今日和朋友去了 #十字冰室就是慕「又香又滑的炒蛋」的名而來~他家用了的Anchor 安佳牛油🧈在紐西蘭農場生活草飼草 生活得應該幾happy所以牛油特別香濃 靚炒蛋才會又滑又香點了幾款最新聯乘的Anchor牛油系列~份量真心大份!CP值瞬間拉滿⁽⁽٩( ᐖ )۶⁾⁾𓄵𓄵𓄵| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙚𝙙 |❶ 【軟殼蟹親子菠蘿包】$98一上碟就被澎湃的賣相吸引!菠蘿包表面焗得金金黃黃配上滑蛋+芝士+蟹籽 互相輝映特別是安佳芝士和牛油 份外Creamy香濃再來原隻炸軟殼蟹🦀️ 蟹肉想不到還挺厚的 香脆鮮甜但不油膩整體口感層次超豐富! 大滿足˚ ༘♡𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★★☆/5.❷ 【金沙滑蛋菠蘿包】 $58經典的菠蘿包 配上咸蛋滑蛋和安佳芝士更能突出蛋香和奶香味~Creamy的口感令人回味(*´꒳`*)𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★★/5.❸ 【胡麻烏冬撈】 $78麻醬撈烏冬平常都愛吃但他家的烏冬用靚牛油撈開 和石鍋盛上所以多了一份香濃油香~ 和焦焦脆脆的口感加上有隻蛋黃和蟹柳絲的配料令整體昇華不少!𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★
滑蛋控注意 ⚠️
究竟茶記的炒滑蛋
跟屋企炒出來的蛋差別在哪?( ⌯ὢ⌯ )

今日和朋友去了 #十字冰室
就是慕「又香又滑的炒蛋」的名而來~
他家用了的Anchor 安佳牛油🧈
在紐西蘭農場生活草飼草 生活得應該幾happy
所以牛油特別香濃 靚炒蛋才會又滑又香

點了幾款最新聯乘的Anchor牛油系列~
份量真心大份!CP值瞬間拉滿⁽⁽٩( ᐖ )۶⁾⁾

𓄵𓄵𓄵

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙚𝙙 |

❶ 【軟殼蟹親子菠蘿包】$98
一上碟就被澎湃的賣相吸引!
菠蘿包表面焗得金金黃黃

整體口感層次超豐富! 大滿足˚ ༘♡
𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★★☆/5

❷ 【金沙滑蛋菠蘿包】 $58
經典的菠蘿包 配上咸蛋滑蛋
和安佳芝士更能突出蛋香和奶香味~
Creamy的口感令人回味(*´꒳`*)
𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★★/5

❸ 【胡麻烏冬撈】 $78
麻醬撈烏冬平常都愛吃
但他家的烏冬用靚牛油撈開 和石鍋盛上
所以多了一份香濃油香~ 和焦焦脆脆的口感
加上有隻蛋黃和蟹柳絲的配料令整體昇華不少!
𓂃˖ ࣪⊹美味指數:★★★★/5

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

⚐ 十字冰室
𓉰 旺角亞皆老街102號The Argyle地下G01號舖

人均消費:HK$120 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5
2023-11-13 564 瀏覽
近日同多年無見嘅老同學,相約去十字冰室敘舊,搵番當年相聚嘅回憶。我哋見到冰室加咗幾款芝士創新菜式,仲係用咗 Anchor 嘅牛油同芝士製成。店員仲同我哋講Anchor選用咗天然 草飼牛 嘅牛奶製作乳製品,做出嚟嘅牛油、芝士會特別香濃,搞到我哋好期待佢哋嘅新作。當店員上餐果刻,真係俾佢嚇咗一嚇。陣陣嘅芝士香氣撲鼻而來,菠蘿包內餡金黃色嘅芝士緩緩湧出,極之有食慾。✨金沙滑蛋菠蘿包 由香炒過嘅牛油咸蛋醬同片裝芝士、炒蛋混合而成,再配上外脆內軟嘅菠蘿包。食落口時,先感受到咸香帶埋嘅衝擊感,其次係芝士嘅香濃同蛋嘅細滑。✨ 軟殼蟹親子菠蘿包(巨大!)除咗有外脆內軟嘅菠蘿包外,內餡仲有香脆酥軟嘅原隻炸軟殼蟹併芝士蟹籽。當一口咬落去菠蘿包,口腔中會同時散發牛油香、咸香、蛋香、鮮甜蟹香。正正係因為用咗Anchor 牛油混合片裝芝士增加咸香同香滑嘅口感,提升整體嘅層次。✨胡麻烏冬撈 胡麻醬慢煮你又聽過未?唔怪得焦香惹味嘅石鍋烏冬撈食落口除咗嫩滑Q彈外,仲有一陣牛油嘅香濃。原來醬汁係用咗牛油慢煮胡麻醬再加入芝士混和而成,所以平衡咗本身嘅酸味,真係越食越上癮。估唔到簡單嘅一餐,原來有好種「芝」味,真係估唔到咁

✨金沙滑蛋菠蘿包

✨ 軟殼蟹親子菠蘿包(巨大!)

✨胡麻烏冬撈

估唔到簡單嘅一餐,原來有好種「芝」味,真係估唔到咁有驚喜,仲唔快啲相約老友一齊分享「滋味」。