2023-07-08 183 瀏覽
唔係全部侍應都是態度差的,只有一位年紀較大的男士及一位女侍應比較惡劣,其他的都是正正常常。何謂差呢?就是會大大聲罵客人,詳情係度唔講了,唔信自己試下!食物一般般,早餐炒滑蛋變成炒老蛋,連續兩份一樣,炒後的蛋齡是破健力士世界紀錄大全的。最嚴重是溫度,凍冰冰的,完全唔似炒完,第一次食這樣的炒蛋。飲品正常,奶茶偏向重奶味,個人口味來說還是可以的。鮮奶是玻璃樽裝十字奶,同平時飲開的一模一樣。都係個句,唔信自己試下!伏必中!無下次了
唔係全部侍應

都係個句,唔信自己試下!伏必中!

無下次了
2023-07-08
$45 (早餐)
2023-06-26 180 瀏覽
記得小時候很喜歡喝十字牌牛奶,因在樽面有一層厚厚的奶油,非常好味;不知是配方改了,還是其它原因,忽然間便再沒有了,非常可惜。😅某日偶然經過這裡,看到十字牌牛奶,又想起小時後的回憶,便決定入來試試。🤔叫了濃蕃茄湯雞扒出前一丁、炒滑蛋、多士、火腿 及 凍鮮牛奶,蕃茄湯底係濃香的雜菜湯,湯底還加入大量紅蘿蔔粒;炒蛋香滑可口,味道出奇的好;多士另上牛油,比坊間很多茶餐廳更落成本,不錯;牛奶香滑有奶香,可惜已再吃不到那片「奶油」了! 雖然價錢有點貴,但水準明顯比較高,有空經過,也值得一試!😋#濃蕃茄湯雞扒出前一丁 $54#炒滑蛋#多士#火腿#凍鮮牛奶 +$6#十字冰室 (The Argyle)地址: 旺角亞皆老街102號The Argyle地下G01號舖電話: 23853266

雖然價錢有點貴,但水準明顯比較高,有空經過,也值得一試!😋
#濃蕃茄湯雞扒出前一丁 $54
#炒滑蛋
#多士
#火腿
#凍鮮牛奶 +$6

#十字冰室 (The Argyle)
電話: 23853266
2023-06-16
$60 (早餐)
2023-05-31 187 瀏覽
Lunch係平台落自取外賣單(05分),拎餐時間(17分)到餐廳門口先發現張單係17分被取消左,搵冇著制服既負責人問點解取消,完全無視我冇人理冇解釋。唯有即刻走去搵第二間,Lunch hour就甘已經冇左一半,仲要大熱天時甘走黎走去。搵平台投訴都係hea答我話間餐廳已關閉。冇時間做外賣就吾好join平台,有問題要取消就早的通知客…叫外賣個的留意下。
2023-05-31
2023-05-29 140 瀏覽
呢間冰室喺外面睇比較特別所以就同朋友入咗嚟食,但今次唔係影咗太多相餐廳環境正常唔使等位。首先呢個係雞扒太陽蛋飯,先講咗個雞扒肉汁比較嫩滑同埋有汁水,同埋佢嘅黑椒味都比較濃郁,太陽蛋用嘅蛋唔係普通嘅蛋,佢呢個應該係日本版你睇個蛋黃比較深色就知道有幾,濃厚嘅味道,正常一個人食完呢個餐就啱啱好夠飽有凸😂呢個係我朋友叫嘅佢唔識咁多所以叫呢個比較輕食一點,黑松露蛋比較濃味,落足牛油同埋佢個但應該都係同我嗰個係日本蛋,番茄牛肉麵,番茄比較濃郁睇張相就知道

2023-05-29 99 瀏覽
去到銅鑼灣唔知道食咩好入咗去十字冰室,依間冰室係以十字牛奶公司做,所以佢哋用嘅奶都係十字牌嘅奶。叫咗個常餐,蕃茄牛肉通粉,炒蛋多士,凍奶茶。為奶茶好好飲。蕃茄通粉個湯都OK正常發揮。炒蛋係有少少奶味都唔錯👍🏻如果平時返工喺嗰度放食飯係一個唔錯嘅選擇。不過預咗會多人啲。
2023-05-03 229 瀏覽
一向覺得尼間比一般茶餐廳貴❗️但就比起旺角普通茶餐廳好坐可能佢在旺角外圍😄之前食過佢嘅濃蕃茄牛肉通粉今次就試吓佢牛奶猪骨仿鮑魚火腿絲通粉❗️跟多士,炒蛋,火腿及餐茶牛奶猪骨仿鮑魚火腿絲通粉~有點失望!可能個湯唔太濃蓋唔到仿鮑魚絲腥味而且個湯唔夠熱炒蛋炒得偏濕多士好食茶走少甜~有啲失望❗️唔夠熱夠滑但茶味唔夠突出❗️
一向覺得尼間比一般茶餐廳貴❗️但就比起旺角普通茶餐廳好坐
可能佢在旺角外圍😄
之前食過佢嘅濃蕃茄牛肉通粉
而且個湯唔夠熱
炒蛋炒得偏濕
多士好食
茶走少甜~有啲失望❗️唔夠熱夠滑但茶味唔夠突出❗️
喺旺角gel完甲等緊老公旺角象棋比賽就去附近呢間冰室食下午茶其實有幾區都見過呢間餐廳我去咗旺角近何文田嗰間行到勝利道外圍環境裝修得幾靚裏面係好地道嘅冰室咁啱有好多位我就唔諗啦,入去食個下午茶☕️叫咗嗰D餐~唔使10分鐘就有嘢食豬扒包晒豬扒好大塊,大過個脆豬包包皮都好脆,豬扒都算瘦,接受到都幾香裏面啲洋蔥都係香仲有沙律醬,幾夾嘅味道今餐叫咗杯熱飲熱朱古力要加錢所以要做了杯熱美祿☕️不過我略嫌唔夠熱$48茶餐,都算合理聽到餐廳話6pm截單,佢哋唔做夜晚大家留意番~

喺旺角gel完甲

行到勝利道
外圍環境裝修得幾靚
裏面係好地道嘅冰室

咁啱有好多位
我就唔諗啦,入去食個下午茶☕️

叫咗嗰D餐~

唔使10分鐘就有嘢食

豬扒包晒豬扒好大塊,大過個脆豬包

包皮都好脆,豬扒都算瘦,接受到
都幾香
裏面啲洋蔥都係香
仲有沙律醬,幾夾嘅味道

今餐叫咗杯熱飲

聽到餐廳話6pm截單,佢哋唔做夜晚
大家留意番~
2023-03-12
2023-02-25 177 瀏覽
#CrossCafe #十字冰室 📍旺角亞皆老街102號The Argyle地下G01號舖。今日放工喺旺角見到 #CrossCafe #十字冰室 就順便支持下,我係超鍾意呢度嘅裝潢風格懷舊復古,感覺會有人情味,味道唔錯♥️
#CrossCafe #十字冰室
📍旺角亞皆老街102號The Argyle地下G01號舖。
裝潢風格懷舊復古,感覺會有人情味,味道唔錯♥️
#CrossCafe #十字冰室 📍旺角亞皆老街102號The Argyle地下G01號舖。今日放工喺旺角見到 #CrossCafe #十字冰室 就順便支持下,我係超鍾意呢度嘅裝潢風格懷舊復古,感覺會有人情味 味道都唔錯♥️
#CrossCafe #十字冰室
📍旺角亞皆老街102號The Argyle地下G01號舖。
2023-02-22 154 瀏覽
某部分伙計對待客人沒禮貌,態度趕客😓 有啲就好人嘅。仲要成日送錯餐,唔多衛生。坐得唔舒服,舖頭座位少,坐得好逼。唯一係多士炒蛋好食,但整體食物質素下降,不會再光顧⋯⋯失望!
2023-02-22
2023-02-03 215 瀏覽
呢間舖頭好似好出名,所以我都慕名而去試吓佢嘅簡單食材。今日比較想食飯,所以就冇叫normal set恍如叫咗一個燒汁雞扒蛋蓋飯之所以叫做蓋飯,係因為佢有好多好多蛋遮住啲飯雞扒嘅燒汁甜甜地,同雞蛋恰到好處雞扒亦都好香口,多肉汁其實真係幾好味今日比較飽,所以就冇再加嘢飲我見到隔籬枱嗌咗一個午餐係一個石鍋咖喱烏冬,個樣都好吸引如果有機會,下次都想再食下呢度係旺角亞皆老街,較邊既位置,轉角位都算顯眼 可以嚟試吓
呢間舖頭好似好出名,所以我都慕名而去
試吓佢嘅簡單食材。
之所以叫做蓋飯,係因為佢有好多好多蛋遮住啲飯
雞扒嘅燒汁甜甜地,同雞蛋恰到好處
雞扒亦都好香口,多肉汁
其實真係幾好味

今日比較飽,所以就冇再加嘢飲

我見到隔籬枱嗌咗一個午餐
係一個石鍋咖喱烏冬,個樣都好吸引
如果有機會,下次都想再食下

呢度係旺角亞皆老街,較邊既位置,轉角位都算顯眼 可以嚟試吓
📍旺角 十字冰室話說我最近口味漸趨麻甩,愈來愈多蒲茶記☕️講起茶記經典,菠蘿油奶茶走唔甩啦 - 今日就集中講菠蘿包。除咗夾牛油整菠蘿油之外,近呢幾年愈來愈興用菠蘿包夾住其他食物,開闊菠蘿包嘅舞台,而又出奇地夾🌟今次我就拜訪咗十字冰室,叫咗份「自己友菠蘿包」🍞咁自己友,究竟內有咩乾坤呢?入面包嘅嘢其實好簡單 - 芝士、餐肉同炒蛋🧀️🥚材料雖然簡單,但係加埋都好吸引 - 芝士好足料、餐肉煎到脆邊、配埋十字冰室嘅招牌牛奶炒蛋夾喺本來就熱辣辣嘅菠蘿包入面❤️都明白點解食完會變自己友😂十字冰室都有啲分店唔難搵嘅,搵日有麻甩佬味茶記calling嘅時候咪嚟試試咯~#菠蘿包最新食法 #自己友菠蘿包 #芝士餐肉炒蛋菠蘿包 #十字冰室 #旺角 #mongkok #ohhejfoodie
📍旺角 十字冰室

#旺角 #mongkok #ohhejfoodie
自己友菠蘿包
自己友菠蘿包
2022-11-12 329 瀏覽
小型茶餐廳,環境不錯再加上獨特的品味!令人有懷舊的感覺!侍應服務不錯,但人手尚小。香茅豬排煎雙旦配蔥油汁豬排煎得啱啱好加上太陽旦非常美味,旦汁再配上蔥油加飯食呢…一個字“正”!意大利雜菜湯,好味!咖啡,啡奶適中!啡有啡味!好飲!
  • 香茅豬排雙蛋配蔥油汁飯
之前喺度食過早餐(不過嗰陣時冇影相)最記得佢個❤️牛奶麥皮用十字奶好香好滑🥛🥣🥚,而朋友就係食好豐富嘅牛扒早餐😂,仲見到有新出嘅椒鹽燒賣同炸鮮奶(下次要試😎)😋下午茶:蛋牛治,有份量!有蔥香!😋係呀不過我覺得樓面唔夠人,要等好耐先落到單同埋清潔枱面,
😋下午茶:蛋牛治,有份量!有蔥香!😋
係呀不過我覺得樓面唔夠人,要等好耐先落到單同埋清潔枱面,
2022-10-10 265 瀏覽
出奇地,未落order, 已經送上兩個 #蛋撻 俾我地,話係送嘅☺, 咁我都預左唔熱嘅,有2個月無食過,所以有得食都開心嘅,驚喜位就係酥皮,好多層,勁鬆脆。咁茶餐無咩岩我嘅情形之下,所以我點左 #公司三文治 ,雖然唔係套餐,所以無跟飲品,但同樣與其他 #茶餐廳 嘅公治一對一咁比較,呢個驚喜在竟然有扒 #物超所值 嘅選擇,因為通常都係 #蕃茄,#生菜 或 #椰菜 ,#雞蛋, #火腿 搭埋 #午餐肉 ,呢間野竟然差唔多嘅價錢,係夾扒,真係好抵食。