2021-11-29 703 瀏覽
由2013年左右開始食狗仔粉,但狗仔粉價格由大細20-40瘋狂升到得返一個價格,係2021年我食過2次,分別係31,33元。講真,隔離雲吞河、魚旦河下午茶都係26元,而狗仔粉食材成本比呢d更平價,最重要係個外賣盒勁細盒,完全唔似正常份量呢!加上狗仔粉上台已涼涼地,唔係好熱,而豬油渣得返一塊,粉既質感也差了很多。老闆如果有心繼續營運,應要想方法回復當年水準,否則時間久了,只會被淘汰(眼見真係無咩客人光襯,事出有因)
2021-10-20 1069 瀏覽
不知所謂,用QR code落單收唔到等咗10分鐘問佢,員工話冇收到落單,ok面對面落單到咗堂食,就叫魚肉外買吃完走問員工又話冇落單但當時全店只有幾個客,我再問收銀我話有有生菜魚肉比到我!佢立即做就 ok 但員工話我知冇!不知所謂如果不識在中環做生意就唔好開店做,我也不會再去 😩也會同朋友講不要再去不知所謂!

2021-07-23 1152 瀏覽
每次係十八座狗仔粉附近做嘢, 做完之後都忍唔住過去外賣碗狗仔粉返屋企食今次都唔例外<馳名狗仔粉>馳名狗仔粉一定一定一定要叫佢加辣, 咁樣食落先最惹味唔知係唔係到大食妹嘅時候, 狗仔粉已經到鍋底, 裏面混合咗好多肥膏但榨菜同辣醬依然非常好食<鮮味魚皮餃>另外再加左份鮮味魚皮餃魚皮餃普普通通, 醬汁又咸又甜, 有啲似海鮮醬, 大食妹就覺得有啲個重口味<菊花茶>好彩加左枝清涼嘅菊花茶甜度啱啱好, 充滿菊花香, 好天然嘅味道
今次都唔例外

<馳名狗仔粉>
馳名狗仔粉一定一定一定要叫佢加辣, 咁樣食落先最惹味
但榨菜同辣醬依然非常好食

<鮮味魚皮餃>
另外再加左份鮮味魚皮餃

<菊花茶>
好彩加左枝清涼嘅菊花茶
甜度啱啱好, 充滿菊花香, 好天然嘅味道
外賣自取
  • 馳名狗仔粉
十八座狗仔粉應該大家都聽過,榮獲米芝連大獎。今日路過旺角西洋菜街見有時間就入去一試呢間久仰大名狗仔粉名店。狗仔粉(HKD 30):狗仔粉食落有咬口,不是得個焾字既面粉團,長短不一,比較滑身。湯底有好多冬菇碎同埋有一粒浸焾曬既豬油渣,整體已經好香,加埋多蔥粒不得了。識食一定食佢自家製菜脯,有辣有唔辣,辣菜譜非常香同譚仔中立有得比,嗜辣者必加,令平凡狗仔粉生色不少。精粹在於菜脯。香辣魚蛋夠晒辣,滿滿咖喱汁加上甜醬,分量多毫不吝嗇。總結:味食過可一試

狗仔粉(HKD 30):

香辣魚蛋夠晒辣,滿滿咖喱汁加上甜醬,分量多毫不吝嗇。

總結:
味食過可一試

2021-03-27 594 瀏覽
一路食咗火鴨翅勁多年,以前晚晚飲完酒都一定會食,呢一年因為限聚令所以冇得出去飲嘢所以少咗食。早排去佐敦嗰間食嘅時候已經覺得希咗好多,我喺度諗係咪阿姐夜晚嘅時候溝咗水,今日去旺角嘅時候一次過買咗四碗返屋企同屋企人食宵夜,屋企人都覺得都係希左好多,唔知係咪因為依家市道問題落少咗料。好可惜.....希望可以再食到你哋足料嘅火鴨翅啦⋯⋯另外狗仔粉以前都成日食,依家見佢個火鴨翅咁樣,都唔係好想再食佢個狗仔粉。。。
2021-03-27
1 分鐘 (外賣自取)
$50 (宵夜)
  • 火鴨翅
2021-01-05 637 瀏覽
一直知道呢度出名狗仔粉,但係因為唔經呢頭所以一直都冇黎呢度試過,今次有機會啦,我覺得狗仔粉幾好食,味道適中,d菜脯係辣既,辣辣地都幾過癮,而且豬油渣加入去真係幾好食,不過就有d小貴,$30幾蚊細細碗,菇切到好碎,豬油渣都係得幾舊仔,感覺就唔係好值呢個價,如果可以大碗d,狗仔粉份量多d,菇多到一舊一舊,,咁就真係一級棒啦overall都係好好食既,如果有機會或者經呢頭,我會再買一次,而且係值得香港人懷念既懷舊面食
2021-01-03
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2020-11-05 609 瀏覽
呢間狗仔粉我食咗好多年,因為今年疫情就冇去過,上星期心思思就想去食個宵夜如有人嗌左魚蛋,燒賣,上脾,狗仔粉,魚皮餃-魚蛋唔知係咪浸咗好耐,食落口好怪-燒賣入口食落一口粉,而且以前嘅豉油係甜 今次啲豉油好鹹,有生抽feel-魚皮餃加嗰個千味醬係咪重手得滯好鹹-上脾今次入口好重騷味,而且肉好實好鞋, 好似煮咗好耐嘅質感,因為浸騷味頂唔順 食了兩口再吃不下去了唯一安慰係狗仔粉,仲保持到水準,湯底鮮甜,辣菜脯夠辣夠惹味,只係佢啲粉仔唔知點解長咗,依家用匙羹係不能完全‘畢’一條黎食希望過一排再嚟食會水準好返啲吧。。

如有人嗌左魚蛋,燒賣,上脾,狗仔粉,魚皮餃

-魚蛋唔知係咪浸咗好耐,食落口好怪
-燒賣入口食落一口粉,而且以前嘅豉油係甜
今次啲豉油好鹹,有生抽feel
-魚皮餃加嗰個千味醬係咪重手得滯好鹹

希望過一排再嚟食會水準好返啲吧。。
2020-09-03 471 瀏覽
我由十八座狗仔粉2013年開個時食到而架,一直都覺得好好食,所以呢咁多年一直不斷encore😹👍🏻佢啱啱開個時喺佐頓,細粉好似19蚊,大粉廿幾,食到而架得返一個size30蚊😹以返而架物價黎講,加價幅度算少啦👍🏻都成半年無食過啦,由於今日喺旺角做野,就去食下😋二人限聚令關係,每張檯都好闊落,第一次一個人可以霸晒成張檯!😹以前食過嘅朋友都知,一張檯起碼都成六、七個人😹今次叫左碗粉、燒賣、飲品(食辣菜圃一定要飲嘢😹),粉就夠大碗啦,但啲粉“林”左好多,雖然未至於一pat pat,但唔係以前嘅口感😟而且以前每條粉唔會太長,匙羹容易“不”,但而架好似長得濟😅唔係“粉仔”了🥺其實味道依然保持到嘅,只係粉嘅質感可以有更好嘅水準😺惟有遲啲再幫襯啦😺

2020-09-02
午餐
  • 狗仔粉
2020-05-27 741 瀏覽
狗仔粉係香港傳統街頭小吃之一,亦係絕對能夠代表香的港美食。以粘米製成,麵條形狀與狗的尾巴相似,名為「狗仔粉」十八座狗仔粉更獲得米芝蓮推薦「招牌狗仔粉」用豬骨湯煲6小時 湯底味夠濃,因為麵粉令湯底麵黏湯稠,但這反而令狗仔粉更加滑身配料包括有小蝦米、豬油渣、香菇同香蔥提味。最值得一提係辣菜脯,必定要加!!!(唔加你會後悔)辣菜脯可以話係精華所在,辣菜脯惹味爽口,加左辣菜脯絕對係錦上添花,辣菜脯與「狗仔粉」係絕配
狗仔粉係香港傳統街頭小吃之一,亦係絕對能夠代表香的港美食。
以粘米製成,麵條形狀與狗的尾巴相似,名為「狗仔粉」
十八座狗仔粉更獲得米芝蓮推薦

「招牌狗仔粉」
狗仔粉
配料包括有小蝦米、豬油渣、香菇同香蔥提味。

最值得一提係辣菜脯,必定要加!!!(唔加你會後悔)

2020-05-03
$30 (宵夜)
  • 馳名狗仔粉
2020-05-25 470 瀏覽
本人在25/5嗌咗4個魚肉湯 1個火鴨絲翅 1個燒賣 1個黑白雙丸 1個魚蛋 1個大雜燴同1個魚皮餃價錢一共:$332 其他全部有送到但就冇咗3個魚肉湯同個魚蛋 打過去十八座個道同佢講話送漏咗 佢就話送唔到 仲叫我哋自己諗掂佢 喂!而家咩態度呀!? 打去客服 客服同我講話叫我自己搵十八座個邊 咁姐係點啊而家?錢就識收 嘢食就唔識比啊?之後十八座打返過嚟話佢哋個兩個staff 話冇可能得返1個staff係鋪面 話唔會送返過嚟 同我哋講會向外賣app追究返啲錢 大佬 我呢個係lunch呢㗎!唔係下午茶啊!成村人等緊個lunch㗎 仲要咁嘅態度同我講嘢
2020-05-25
60 分鐘 (外賣送餐)
午餐
2020-03-17 547 瀏覽
兒時回憶,剛巧經開呢間以狗仔粉命名嘅小食店,招牌菜狗仔粉一碗$30,要豬油渣另加$5,材料簡單,有粉、冬菇及少許豬油渣,再灑上菜脯碎,提升味道及增加口感!連湯一齊食,感覺有少許油感,有菜脯碎係唔錯!枱上仲有辣菜脯,喜愛食辣可加些!粉入囗偏軟身及短身,用匙羹食都方便,食曬成碗都幾飽肚,之後要多飲水!
下午茶
2020-01-08 445 瀏覽
每次行過都會見到有好多人排隊堂食或者叫外賣,今次終於坐低試下。今次叫咗佢哋招牌菜,狗仔粉。第一次食估唔到會咁大碗同埋好足料,湯底味道都好夠濃,而且仲有我鐘意食既菜脯,香蔥菜脯同個湯嘅味道非常之夾,如果鍾意食辣嘅朋友加辣就會覺得更加正而且價錢非常抵食,一碗已經好夠飽,下次經過應該都會再嚟食🤣
而且價錢非常抵食,一碗已經好夠飽,下次經過應該都會再嚟食🤣
招牌狗仔粉
2020-01-02
$38 (宵夜)
招牌狗仔粉
2019-12-15 426 瀏覽
好耐冇食啦好懷念呢個味道~今次嚟到旺角呢邊食,環境有少少擠迫而且好多人食,等左差唔多10幾分鐘嗌咗招牌火鴨翅~同碗仔翅好唔同,其實之前已經食過一次,係因為食過朋友一啖,覺得好特別,好好食,所以今次就嗌咗呢碗馳名碗仔翅梗係唔可以唔嗌啦!加埋辣味菜脯真係好好食啊不過就真係有啲辣,因為放多咗少少辣到就嚟噴火啦仲嗌咗黑白炸丸,有墨魚丸、牛丸、豬肉丸同蘑菇貢丸,除咗牛丸嘅外皮炸得有少少硬之外,其他都唔錯最後就係魚皮餃啦!本身就冇乜特別既,但佢啲汁就好够味,所以加埋食好正!
好耐冇食啦好懷念呢個味道~

嗌咗招牌火鴨翅~
馳名碗仔翅梗係唔可以唔嗌啦!
加埋辣味菜脯真係好好食啊

不過就真係有啲辣,因為放多咗少少
辣到就嚟噴火啦

最後就係魚皮餃啦!
本身就冇乜特別既,但佢啲汁就好够味,所以加埋食好正!
2019-12-08 381 瀏覽
原本我地係門口睇緊有咩食,個老闆好nice同好親切咁介紹有咩食,我地見到入面都差唔多滿座,最後就決定入去試下我地叫左三樣野食第一樣緊係佢嘅招牌菜—狗仔粉 la好大碗,個湯底好濃同埋冬菇味都幾濃!面頭有蔥同菜浦,溝埋落啲粉到一齊食幾好食。 枱上面有甖辣菜浦可以自己加落去,我平時都幾中意食辣所以一野加左好多落去,點知原來***好好好辣*** 碗粉湯底即刻變左紅色,辣到噴火 🔥所以奉勸大家唔好一次過落咁多😂😂第二樣係火鴨翅個翅好足料,鴨味十分重,木耳絲好爽口!淨係食曬呢碗都已經好飽!鮮味魚皮餃(有得揀大辣中辣同小辣)我叫左中辣但反而又冇啲菜浦咁辣😂 啲醬好食但反而魚皮餃就好普通🤭 老闆好好服務態度間餐廳仲有聖誕歌,好有節日氣氛添!

我地叫左三樣野食

第一樣緊係佢嘅招牌菜—狗仔粉 la

🔥所以奉勸大家唔好一次過落咁多😂😂

第二樣係火鴨翅

鮮味魚皮餃(有得揀大辣中辣同小辣)

老闆好好服務態度
間餐廳仲有聖誕歌,好有節日氣氛添!
2019-12-06
宵夜
  • 狗仔粉
  • 火鴨翅
2019-11-25 384 瀏覽
18座狗仔粉已經好多分店,但係仍然覺得花園街呢一間係最好食,因為佢由細舖變大舖,坐得舒服左,同埋呢個位比較就腳同埋乾淨,每次行過都忍唔住要食一碗,不過依家冇咗細碗啦,只係得大碗,不過係我眼中菜甫先至係重點,同埋而家愛上左食佢嘅燒賣,佢嘅汁真係大愛!