2014-07-05 1716 瀏覽
經常因為懶既關係,可能會錯過好多美食.今次我係佐敦路經十八座狗仔粉,想起其在開飯網既熱潮.我係度諗左好耐,到底食唔食好,因為堂食個環境.....就咁走左去又好似好可惜.所以我決定拎番屋企食,用左45分鐘係地鐵列車中已經散發強勁既香味,回家一打開,蝦米和菜脯o個陣除打我個房包圍.麵條類似烏冬,但係無咁長,用匙食連埋蝦米冬菇香既湯同食,都算幾有風味,而且仲帶蒜香.菜脯都好似有2款,有個辛辣有個不辣,辣那個既辣度幾高,更加惹味麵條雖然已被湯浸發45分鐘,但係無出現爛/稔到喊既情況,亦係我始料不及未食之前覺得好普通,食過覺得好滿足,因為都係26蚊

未食之前覺得好普通,食過覺得好滿足,因為都係26蚊
2014-06-12
1 分鐘 (外賣自取)
2014-06-23 2297 瀏覽
星期日, 9:30pm, 撞下運氣, 想去試鴨脾, 去到既時間, 當然係賣哂冇. 下次下午再來試試啦.店子細細, 但好多客人, 3-4張枱, 大約坐到12-16人啦. 坐街邊既, 冬天黎會更好, 夏天實在太要耐力啦, 幸好還有風扇, 也可接受. 去慣街邊店, 所以本人都習慣阿姐既態度, 就是豪氣點, 大聲點, 沒問題的.由於本人對狗仔粉冇咩興趣, 怕半淋不軟的口感, 但對鴨脾同鴨翅有興趣.- 招牌火鴨翅 (細) ($19)由於冇脾, 所以同友人只試試細既火鴨翅, 待下次再來試鴨脾.平時都食慣碗仔翅都知口感, 因為好似打左個汁甘, 有點湖口. 重味道帶麻油香.但呢度既翅真係好失望, 雖然火鴨絲真材實料, 木耳爽口, 但係個湖仔超級杰身, 好痴口, 食到好口乾.(可能越夜, 煲野越煮, 味道越濃越收窄, 個湖仔就越杰, 口味越重)而且好辣, 好重味精味. 但落左唔辣既醃菜就增加味道, 好味左D. 好彩唔係等好耐, 而且2人分食, 食完覺得冇咩特別, 冇期限既甘好味. 其他食品也不太想試, 因為友人曾試食了, 燒賣魚蛋都不好味. 不過還會試埋鴨脾, 下次再評.

- 招牌火鴨翅 (細) ($19)

平時都食慣碗仔翅都知口感, 因為好似打左個[欠]汁甘, 有點湖口. 重味道帶麻油香.

但呢度既翅真係好失望, 雖然火鴨絲真材實料, 木耳爽口, 但係個湖仔[欠]超級杰身, 好痴口, 食到好口乾.

(可能越夜, 煲野越煮, 味道越濃越收窄, 個湖仔[欠]就越杰, 口味越重)

不過還會試埋鴨脾, 下次再評.
招牌火鴨翅
2014-06-22
10 分鐘 (堂食)
$10 (其他)
2014-06-16 2268 瀏覽
上openrice search到呢間野 好似幾好味 仲有燒鴨脾wo 貪食既我就黎試下啦去到已有2pair情侶等緊 因為太陽猛烈 等位都幾辛苦 等左大概20分鐘終於有位 不過間舖頭細細所以坐得迫!我同男友都好鍾意狗仔粉,好香粉好滑,加埋老闆醃製既辣蘿蔔粒好好味鴨脾鴨翅就一般般 有少少失望,不過翅入面所有料都切得好幼細,加分!之後經過應該會再食!

之後經過應該會再食!
2014-06-15 1882 瀏覽
狗仔粉,記得我細個時叫做粉仔,我小時候好似通街都得。由於依家咩都貴,放D平民小食已經少之有少。所以有就十分珍貴。狗仔粉味道不令大家失望。只是配料算是比較少。重要係菜譜可以自己落。有辣有吾辣,任居選擇。鵝比。正。好好靚……的確係平靚正之選……亦係街坊之選
狗仔粉,
記得我細個時叫做粉仔,
我小時候好似通街都得。
由於依家咩都貴,
放D平民小食已經少之有少。
所以有就十分珍貴。
狗仔粉味道不令大家失望。
只是配料算是比較少。
重要係菜譜可以自己落。
有辣有吾辣,任居選擇。

鵝比。正。好好靚……
的確係平靚正之選……
亦係街坊之選
2014-05-31 3500 瀏覽
對於狗仔粉,我實在沒有什麼頭緒,因為我小時候從沒有吃過或是看過狗仔粉。直至上星期,我和朋友看過某傳媒網站有關此店的報導後,便計劃找天來吃狗仔粉,看看狗仔粉到底是什麼。大碗的狗仔粉份量其實不算太多,若是一人來吃正餐,一定要點大碗的來吃。本以為狗仔粉麵條像陳村粉,原來它較糊,加上湯底黏稠,整體口感像在吃粥糊。狗仔粉還有蔥、菇、蝦米碎、菜脯,所以湯底鮮味十足。說起菜脯,桌上有兩款任添的,分別是原味和辣味。千萬別輕看辣味那款,吃了一點真的讓人想噴火,其味道像辛辣麵的辣粉,但辣度比它還要高。可惜太辣,辣得讓人吃不到菜脯原有的味道。再者,菜脯切得太細碎,較難品嚐它爽脆的口感。吃完狗仔粉,到大雜燴上桌。大雜燴有白蘿蔔、豬皮、豬肚和豬腸,澆上該是由海鮮醬和沙嗲醬調配而成的醬汁。醬汁味道非常奇怪,與食物毫不配合,吃後更有種很渴的感覺。白蘿蔔煮得雖夠腍軟,但不清甜;豬皮份量是全部食物裡面最多的,切得較大件;豬肚沒什麼味道,幸好不會像橡膠一樣難以入口;豬腸夠肥,清潔得很好,但沒有豬腸獨有的香氣。下次一定不會再點這個。吃過狗仔粉後,我明白什麼是狗仔粉了。
狗仔粉
狗仔粉還有蔥、菇、蝦米碎、菜脯,所以湯底鮮味十足。
辣菜脯
大雜燴
吃完狗仔粉,到大雜燴上桌。
醬汁味道非常奇怪,與食物毫不配合,吃後更有種很渴的感覺。
下次一定不會再點這個。

吃過狗仔粉後,我明白什麼是狗仔粉了。
2014-05-29
2014-05-09 3624 瀏覽
四月某個落雨既星期日抱住期望同M先生特登黎朝聖一去到有兩三個人等緊堂食可能因為落雨所以啲枱唔開得多排左廿零分鐘到先有位坐一坐低睇到人手完全不足成間鋪得三個人,一個煮野,一個做外賣,一個收錢甘邊個睇堂食?但系唔緊要,如果啲野系好食既又點會介意等?自已叫左個狗仔粉,M先生叫左個魚蓉燒賣如是者又等左十分鐘啲野食黎啦~~~見到啲人話佢個菜圃好食甘咪試下囉點知食完第一啖只是感覺到好咸隨之而黎既就系蒜蓉味 (利申:本人系一個蒜癡)之後既第二三四五六七八九十啖總之就成碗都好咸!!!食完忍唔住飲晒自已帶出街嗰支300mL既水為左有難同當,於是叫M先生食左啖佢食完個樣衰到呢LOL...佢都話好咸成碗野我自已幾乎99%食唔到啲菜圃味講埋M先生碗魚蓉燒賣佢俾左一粒我食大家都覺得淋得滯同啲豉油好咸以前過過一次狗仔粉就好想再揾番個地方再食知道有十八座狗仔粉就諗住衝黎朝聖點知我自已就好失望定其實系我唔識野???
四月某個落雨既星期日抱住期望同M先生特登黎朝聖
一去到有兩三個人等緊堂食
可能因為落雨所以啲枱唔開得多
排左廿零分鐘到先有位坐

一坐低睇到人手完全不足
但系唔緊要,如果啲野系好食既又點會介意等?

自已叫左個狗仔粉,M先生叫左個魚蓉燒賣

如是者又等左十分鐘啲野食黎啦~~~
見到啲人話佢個菜圃好食甘咪試下囉
點知食完第一啖只是感覺到好咸

隨之而黎既就系蒜蓉味 (利申:本人系一個蒜癡)
之後既第二三四五六七八九十啖總之就成碗都好咸!!!
食完忍唔住飲晒自已帶出街嗰支300mL既水
為左有難同當,於是叫M先生食左啖
佢食完個樣衰到呢LOL...佢都話好咸
成碗野我自已幾乎99%食唔到啲菜圃味

講埋M先生碗魚蓉燒賣
佢俾左一粒我食
大家都覺得淋得滯同啲豉油好咸

以前過過一次狗仔粉就好想再揾番個地方再食
知道有十八座狗仔粉就諗住衝黎朝聖
點知我自已就好失望
定其實系我唔識野???
狗仔粉(細碗)
魚蓉燒賣
25 分鐘 (堂食)
2014-05-09 3107 瀏覽
最曉食這次是第二次來。今次絕對是失了水準!因男友沒有吃過,他突然提出想吃。所以今次便一起來吃。點了一碗大狗仔粉和一碗大雜燴。狗仔粉味道大不如前,對上一次我吃到的味道是有家庭的味道,而且很足料。但今次吃時它的粉不但太長,長得像在吃烏冬,而且並不如上次的足料。而大雜燴則是第一次吃。它的醬汁味道的確不錯。裏面有的是蘿蔔,豬皮和豬腸。蘿蔔切得大大塊,而且有四大塊以上。相反豬皮和豬腸的份量小得可憐。索價三十大元的大雜燴,實是最曉食的期望過高。可能因為出名了而馬虎了點,期待他的改善。
最曉食這次是第二次來。
今次絕對是失了水準!
因男友沒有吃過,他突然提出想吃。所以今次便一起來吃。
點了一碗大狗仔粉和一碗大雜燴。
左:狗仔粉大碗 右:大雜燴
可能因為出名了而馬虎了點,期待他的改善。
2014-04-08
5 分鐘 (堂食)
2014-05-01 3205 瀏覽
 馳名的狗仔粉 我個人覺得一般 喜歡的話會覺得口感有趣 我則不偏好這種比較爛溶溶的質感 (平時吃麵我都是愛吃偏硬的) 相反友人則認為味道不錯 真的因人而異 $20HKD火鴨翅幾好食好入味 $20HKD當然少不了魚蛋和燒賣 各$10HKD

馳名的狗仔粉 $20HKD (Small)
火鴨翅 細$20 (Small)
火鴨翅幾好食好入味 $20HKD
魚蛋和燒賣 各$10HKD
當然少不了魚蛋和燒賣 各$10HKD
2014-05-01
5 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
火鴨翅 細$20 (Small)
魚蛋和燒賣 各$10HKD
2014-04-23 3122 瀏覽
近日熱話"香港地老口味消失"~~狗仔粉我連聽都未聽過 , 今晚一於試下龍定虫黎到已滿座~排左2 張就到了~~見個個都咬住一隻燒鴨肶?但不見狗仔粉~原來無晒貨要等15分鐘招牌菜都無 賣手指咩? 食住其他野先一個大火鴨翅 ($26) 味道香濃既碗仔翅 仲有素翅~~足料價錢合理再黎黑白丸 , 味道OK 啦~~緊接千味醬豬腸~~呢個真係OK好食主角原來岩先煲緊~~壓軸出場大狗仔粉($26)!!!登登登~~即係類似油渣面既質地~~加些菜脯更好味 食完後先醒起仲有鴨肶未食, Sold out ???!咁快~~???

招牌菜都無 賣手指咩? 食住其他野先
再黎黑白丸 , 味道OK 啦~~
緊接千味醬豬腸~~呢個真係OK好食
主角原來岩先煲緊~~壓軸出場

2014-04-21
2014-04-17 3236 瀏覽
食完韓式火鍋,諗住去食糖水,行行下見到間鋪個名幾特別,十八座狗仔粉,又好多人排隊等位,好嘢應該有人排嘅想法,反正剛食完韓式火鍋得半飽,排啦,等左10分鐘,叫了狗仔粉加黑白丸,真係估唔到街頭小食有咁得,狗仔粉味道一流,加d辣菜更正,黑白四式丸熱辣辣,好得。
2014-04-16
  • 狗仔粉
2014-04-11 4564 瀏覽
狗仔粉是我小時候的情意結,柴灣九嬸的狗仔粥是我與同伴們經常品嚐的街頭小食。「一碗狗仔粥,多些豬油渣!」是我們的招牌例句。長大後,九嬸具有特色首尾尖尖,肚子圓渾,如銀針粉般的狗仔粥已不復見,能找到如白麵條的自家製作,已甚為難得,所以每逢遇到似模似樣的狗仔粉,我便巴不得一試,儘管心態已處之泰然!某一夜,老公提著夜宵回來,他稱看到如鰂的人潮,所以特別買來給我一試。雖然放了大量勁辣菜脯,使我吃得極為「感動」,但自此以後,這碗夜宵竟令我日思夜想!這晚特意造訪,未屆晚上7時,短少的人龍,只需等約二十分鐘,便能入座,還算幸運!看到桌上的原味和勁辣菜脯,口水已不禁狂飆!狗仔粉和火鴨翅就是「十八座」最受歡迎的出品!貪心的我當然選了大碗的狗仔粉,正所謂食髓知味。平實的狗仔粉,看似平庸無奇,只要一嚐,潛在的魅力便會爆發,這就是平民小吃的特性!湯頭濃稠帶灰白,入口即呈現濃濃的蝦米香氣,層次自然,味道純和。配料有冬菇絲、蝦米和蔥花,將五、六十年代純樸的手作小吃重現眼前。利用湯匙將粉仔與湯頭送進嘴巴,當然吃起來不及九嬸獨有兩端尖尖的狗仔粥那麼方便,而「十八座」煙韌的狗仔粉與九嬸狗仔粥那份軟綿口感,又大有不同的了,

菜脯

看到桌上的原味和勁辣菜脯,口水已不禁狂飆!
狗仔粉和火鴨翅就是「十八座」最受歡迎的出品!
狗仔粉
湯頭濃稠帶灰白,入口即呈現濃濃的蝦米香氣,層次自然,味道純和。配料有冬菇絲、蝦米和蔥花,將五、六十年代純樸的手作小吃重現眼前。利用湯匙將粉仔與湯頭送進嘴巴,當然吃起來不及九嬸獨有兩端尖尖的狗仔粥那麼方便,而「十八座」煙韌的狗仔粉與九嬸狗仔粥那份軟綿口感,又大有不同的了,相信兩者是來自不同的家鄉風味。

我喜歡為狗仔粉加入少許勁辣菜脯,在不掩蓋狗仔粉原味的情況下,享受那股刺激感!好快吃完了一碗大的狗仔粉,好想多來一碗,雖然缺了甘香脆口的豬油渣,但在我而言,它的吸引力的確超越了山珍海錯!
火鴨翅
火鴨翅就是平民的山珍海錯。
火鴨翅
色澤深濃,質感濃稠,透出幼細的肉絲和木耳絲。入口夾雜著爽爽的木耳絲,非常討好,更為濃稠的湯底去除悶意!令人有著驚喜的,還有湯頭內蘊藏的火鴨香氣,在化學調味充斥的世代,地道小吃竟有著反璞歸真的味兒,認真難得!
火鴨上髀
火鴨下髀供不應求,唯有要來了上髀。火鴨皮被翅湯浸得火氣盡消,應換個角度去嘗試這隻鴨髀。鴨肉沒有預期的繃硬,卻滲出點點上湯的甜味,雖然不算得驚喜,但街頭的風味卻是前所未有。
百物騰貴,唯「十八座」的收費卻是平易近人,令人感動!
用「狗」來形容人與物,大多富有貶義,可是「十八座」認真細緻,處處流露食材真味的製作,確是各大食肆的榜樣,加上收費親民,「十八座」就如香港市民的忠實朋友,將舊日社會同舟共濟的精神表露無遺。幼稚園也慘被逼遷,狗仔粉的日子真令人緬懷不已!
2014-04-08
20 分鐘 (堂食)
$40.5 (晚餐)
菜脯
2014-04-08 3200 瀏覽
十八座狗仔粉近日經常登上OPENRICE的餐態排行榜,也因如此,今天特意慕名一試,看看真的值得一讚或是Overrated。被我所想的正確,店倗細小,只有大概三名店員,用大排檔,茶餐廳的桌子放在旁邊的小巷,讓顧客坐下進食。位置不多,所以有時就要排隊了!而旁邊更有大型易拉架,寫著Openrice推介。上面的為橙色蓬幕,店舖簡陋,不禁想起前幾天的大雨他們是如何做生意了!幸好沒有太多的人,不用等找個位子便坐下,看看餐單十分吸引,最值得一讚的是他們的餐單十分真實地拍下食物的照片,呈現給顧客知道有什麼食物,畢竟有圖有真相嘛!在剛剛才發現原來是24小時營業,相信也是一大賣點,晚收工的人也不怕沒東西吃了!落單後,人潮也開始多,其他顧客也要耐心地排隊等候位置!狗仔粉(小:$19) :這就是傳說中的狗仔粉了,聽說是以前的小食,但是我沒有吃過,不過比較與以前的狗仔粉比較,畢竟就當是一種新食物試試吧!吃下去相當有水準,而且很有特色,價錢也十分平民化,湯底少許稠身,狗仔粉的質感有點難形容,很有嚼口,有點像銀針粉,不過卻比銀針粉的粗身,而且加有香蔥,香菇,蝦米,很特別呢!火鴨翅($19):事前完全沒有做過功課,所
落單後,人潮也開始多,其他顧客也要耐心地排隊等候位置!
火鴨翅($19):事前完全沒有做過功課,所以完3不知道狗仔粉有什麼好介紹,只是隨便點了幾樣看似好吃的食物。而這個火鴨翅一到時,用匙撈了幾撈,心想:「碗仔翅?有何特色?」,坐在電腦前的你可能也會有這種感覺,但吃下去有鴨肉味道,比起碗仔翅很不同,而且更有爽脆的木耳,作為小食真是一流!
而大雜燴中我們選了雙併:大腸和蘿蔔。大腸並沒有什麼特別,但蘿蔔炆得好腍,吸取了炆的湯汁,所以很有味道,不會淡而無味!值得一提的是醬汁,十分特別,酸酸甜甜,令雙併的更加惹味!
家庭式的經營,輪班工作,可見他們家的連繫性十分之強,而且和街坊的關係十分好,有時需要顧客等候食物,也希望大家能體諒一下,畢竟他們也是小本生意。香港太多的連鎖餐廳,舊有的香港特色小食也因某些原因逐漸結業,對我這年紀的人還記得父母在我小時常帶我去特式小食,例如:碗仔翅,雖然之前未曾吃過狗仔粉,但今次吃得很開心,希望十八座狗仔粉能支持下去,成為大家集體回憶的好地方吧。

2014-04-05
2014-04-08 2079 瀏覽
兒時喜愛的 '狗仔粉' 估唔到廿多年後有機會再試。此店成為openrice熱店,所以我都預咗要等位。星期日下午兩點度到,等咗廿分鐘度有兩個空位俾我同女友搭枱,期間見個廿多歲女職員對客態度麻麻,不過可能做到燥啦,得佢一個侍應食入正題,叫咗一大一細狗仔粉 ($26+$19)、一大火鴨翅($26)、一份魚蛋、兩罐汽水。狗仔粉冇食廿幾最期待的狗仔粉,真係唔好食,愈食愈咸,個湯好似"漿糊"咁,太'傑'了。食完成碗後,個口得個咸字!火鴨翅個味怪怪地,得過咸字,可能真係鴨味太濃,我都係喜歡一般蜿仔翅多D魚蛋辣到條脷都麻痺左,太太太太辣了,總結: 奉勸大家如果真係非試不可,叫細蜿,慳得一蚊得一蚊。如果閣下覺得好食咪下次再叫大蜿law..

狗仔粉
食完成碗後,個口得個咸字!

魚蛋
辣到條脷都麻痺左,太太太太辣了,

總結:
2014-03-30
20 分鐘 (堂食)
自從上月惡人獨自出外獵食,吃過這裡的狗仔粉後便讚不絕口,說什麼找到兒時回憶云云,所以上星期到佐敦看完醫生後,他便拉著我來到這間位於寧波街的小食店。老實說,本人對乜粉物粉向來興趣不大,更何況「狗仔粉」這樣的名字更是不吸引,所以只是本著陪吃的心態,誰知一吃便愛上,確實值得推介!到達店子時已是下午二時,但仍坐滿食客,等了一會才有位。桌上有兩瓶菜甫,右邊那瓶不辣,左邊紅色那瓶超辣,要小心!這天運氣差,要鴨脾沒鴨脾,要西柚汁沒西柚汁,惡人怪我『腳頭唔好』先來一碗【細火鴨翅】,入口充滿濃濃的鴨香,卻半點不油膩。幼細的火鴨絲配上爽脆的木耳絲讓口感更加豐富。據報導,店主每天用5-6小時以 4 隻燒鴨熬湯,足料惹味(HK$19) 再來一碗【大狗仔粉】,賣相完全不討好,但吃一口後便停不下來。雖然狗仔粉煮得有點過腍,但蝦米碎、東菇絲、豬油渣和蔥粒的味道配合得天衣無縫,再加上店主特製的辣菜甫,簡直一絕!(HK$26) 忍不住又再點了一碗【大狗仔粉】,菜甫下多了,舌頭辣得麻痺,買了罐可樂但完全不能解辣(HK$10) 這是【大雜燴】,有豬肚、大腸、豬皮和蘿蔔。惡人吃得津津有味,我卻不太喜歡那道醬汁的味道 (HK$
這是【大雜燴】,有豬肚、大腸、豬皮和蘿蔔。惡人吃得津津有味,我卻不太喜歡那道醬汁的味道 (HK$30)
另點了【魚餃】,不過不失,問題還是在於那道怪怪的醬汁
埋單HK$121,如此實惠難怪經常大排長龍
以下是惡人獨自獵食的罪證
一碗【細翅】 (HK$19)
一碗【細粉】(HK$19)
再來一碗【大粉】(HK$26)
然後是這份【細雜燴】(HK$22)
最後還要點一隻【鴨下脾】,看到我口水直流,真過份!(HK$30)
他一人已吃了這麼多,離譜!

環境氣氛: ★★☆☆☆
只有室外帳蓬下的座位,環境較悶熱。

食物質素: ★★★★☆
對兩款鎮店之寶均十分滿意,吃得出是有誠意的小店。但配料份量每次不同,惡人的狗仔粉明顯只有少量配料。

服務態度: ★★★☆☆
人手明顯不足,但態度仍算親切有禮。
  • 火鴨翅
  • 狗仔粉
2014-03-28 2296 瀏覽
第一次打食評因為真係覺得好失望20:30係附近落堂,係openrice見到有間狗仔粉店,本人幾年前係珠海食過,真係非常好食,見香港都有得食,懷住興奮心情去試一試啦!!點知完全失望.......等左約20分鐘先有位坐,一坐底已經即刻叫野食,最後都要等左1個鍾食物先到整。黑白炸丸...炸得不是太油膩,但外皮真係好硬!火鴨翅...胡椒粉味勁重,只食到辣味!最期待的狗仔粉,唔可以話唔好食,但會愈食愈咸。食完成碗後個口只會得個咸字!另外仲叫左魚皮鮫&火鴨腿!但基於等左太耐關係,一黎就馬上食左冇影相!魚皮鮫就不過不失冇特別!但火鴨腿就認真麻麻...肉係粉的...沒有想像中好食,導致今餐失望已回!
第一次打食評

因為真係覺得好失望

黑白炸丸...炸得不是太油膩,但外皮真係好硬!
火鴨翅...胡椒粉味勁重,只食到辣味!

另外仲叫左魚皮鮫&火鴨腿!
但基於等左太耐關係,一黎就馬上食左冇影相!

魚皮鮫就不過不失冇特別!
2014-03-27