2023-07-30 95 瀏覽
呢間真係為數唔多我最鍾意嘅酸菜魚,分量十足,魚滑鮮味,湯底入晒酸菜同花椒香味,真係飯唔停🫣,配料有炸左既杏包菇,鮮上加鮮,仲有趣卜卜既萵筍,唔少得既當然仲有紅薯寬粉,最難得嘅係唔會煮到林晒或者硬未熟。口水雞偏麻辣,作為前菜亦都係非常開胃,雞肉非常入味,配料有少許炸花生,整體都唔錯喎。原本想叫多個甜品紅糖糍粑,但係已經食飽咗😅下次要叫多一兩個朋友嚟先可以叫多啲嘢食,因為佢每一道菜份量都好多,價錢亦都合理😁
2023-07-25 131 瀏覽
尖沙咀呢間川菜館 —「十二味」已經回訪過幾次~~餐廳主打新派川菜,由四川大廚主理👨🏻‍🍳!午市有提供多款套餐選擇,十分抵食🤩🤩🍲酸菜魚(配粉條) $114✨賣相好吸引!魚肉大大片🐟,肉質嫩滑入味~酸菜爽口酸甜🥬,寬粉煙煙韌韌、好掛湯!!配上用豬骨、鰂魚同鱸魚骨熬成的湯底,鮮味十足❤️❤️🥒蒜泥黃瓜 $43✨黃瓜口感爽脆,蒜泥份量都好多🧄!!調味啱啱好,蒜味濃郁~作為開胃菜就啱哂👍🏻👍🏻🥣ㄠ妹兒冰粉 $28✨冰粉晶瑩剔透,質地Q彈爽滑🤤🤤味道清甜,帶淡淡桂花香~食完透心涼!!🍹熱情果蘇打 (+$8)✨口感清新,熱情果味香濃!消暑一流☀️☀️最後仲買左包餐廳出品的「麻辣香鍋醬料🌶️」,下次試下喺屋企自己整先😆😆
尖沙咀呢間川菜館 —「十二味」已經回訪過幾次~~

🍲酸菜魚(配粉條) $114✨
配上用豬骨、鰂魚同鱸魚骨熬成的湯底,鮮味十足❤️❤️

🥒蒜泥黃瓜 $43✨
黃瓜口感爽脆,蒜泥份量都好多🧄!!
調味啱啱好,蒜味濃郁~作為開胃菜就啱哂👍🏻👍🏻

🥣ㄠ妹兒冰粉 $28✨
冰粉晶瑩剔透,質地Q彈爽滑🤤🤤
味道清甜,帶淡淡桂花香~食完透心涼!!

🍹熱情果蘇打 (+$8)✨
口感清新,熱情果味香濃!消暑一流☀️☀️

2023-07-19 192 瀏覽
自從開始學 吃辣之後就開始上癮,一直都心思思想吃下川菜,但又怕自己吃辣BB班會受不了這麼刺激🤫但逛街總有一間十二味在左近,真心吸引,膽粗粗就來了🤪 十二味主打正宗川菜,酸菜魚份量十足,叫午市套餐的魚肉量已經很滿足,用上二十個月雲南老埕酸菜、四川酸菜及廣東鹹酸菜炮製,非常惹味。 麻辣香鍋超級香口,配料可以自選,自由度超大,店員有詢問能吃辣的程度,貼心提示如果不能吃辣可以點醬香,但說明麻辣香鍋怎麼可以不吃辣🤤另外水煮牛肉個人覺得不過不失,牛肉是挺嫩滑,但配料均是辣椒和芽菜,不夠吃🫠 特別推介要點紅糖糍粑,炸得剛剛好,外脆內軟,配搭紅糖和黃豆粉超級好吃。
2023-07-01 283 瀏覽
“十二味”晚飯食過好多分店但第一次在尖沙咀食午餐抵食到爆午餐包主菜/白飯/飲品/小食質素味道仍然保持👍🏻酸菜魚$78重點新鮮冇骨/魚肉滑嫩湯底酸辣剛好配料萵苣/菇已索湯好入味😋水煮牛肉$78上檯已傳來麻辣香味紅紅的🌶️🌶️油蓋過嫩滑牛肉配料仲有芽菜/青瓜麻辣雞翼肥腸香鍋$88揀咗小🌶️麻麻香香雞翼和肥腸炸得鬆脆香口香鍋配料還有爽口蓮藕片/雲耳/油墨菜/薯仔條....好惹味配白飯一流熱情果梳打 餐+$8熱情果清新香味,不會太甜,食🌶️野解喝一流柚子茶 餐+8 柚子酸酸甜甜好開胃配食香鍋一流😋整體午餐份量都好足夠,CP值超高👍🏻
“十二味”

食🌶️野解喝一流

柚子茶 餐+8
柚子酸酸甜甜
好開胃配食香鍋一流😋

整體午餐份量都好足夠,
CP值超高👍🏻

• 酸菜魚
2023-06-23 182 瀏覽
十二味酸菜魚非常好食,份量非常多,魚肉滑脫脫,每咬一啖都啖啖肉,仲要冇骨添㗎,酸菜魚湯底非常正,酸酸辣辣,非常開胃,仲有大量嘅酸菜,同埋其他配菜,連埋啲飯一齊食,非常正
2023-06-15 314 瀏覽
同朋友去咗尖沙咀赫德道十二味川菜館, 環境裝修同設計都好中式化, 就好似返左上大陸食野咁, 好有旅遊feel。今次食咗幾樣川菜。人見人愛酸菜魚(粉條)  $276齋見到個名都好易吸引到人order, 當送到面前見到咁大碟都當堂呆左一下,二人份量都足夠四個人食!!呢間店選用咗鱸魚做酸菜魚, 湯底味濃, 香辣味美, 仲有大量酸菜,其他配料有杏鮑菇、萵苣、酸蘿蔔等等…..加埋粉條, 真係大滿足!!極品麻婆豆腐   $73食過唔少麻婆豆腐, 依間D豆腐真係超滑, 輕輕一夾就散開, 夠辣又好食, 加上足份量肉碎, 如果配埋白飯就最適合。燒椒皮蛋   $53一般皮蛋金黃、晶瑩通透, 賣相好吸引, 彈滑香辣, 好幾件嘅黃仲係流心, 口感更軟滑。

人見人愛酸菜魚(粉條)  $276
人見人愛酸菜魚(粉條)

二人份量都足夠四個人食!!

極品麻婆豆腐   $73
極品麻婆豆腐

燒椒皮蛋   $53
燒椒皮蛋
2023-06-14
極品麻婆豆腐
燒椒皮蛋
2023-06-15 2123 瀏覽
今晚放工同同事即興一齊dinner, 上月北上未能品嚐酸菜魚, 正好今晚係香港補食滿足返味蕾。係美食平台中見到附近呢間「十二味」主打食酸菜魚嘅餐廳, 從門口沿樓梯行上餐廳, 天花上掛滿了多個紅色主調嘅中式燈籠, 令視覺同味覺漸漸踏入食麻辣菜嘅感覺。自行scan QR code落單, 供應酸菜魚、麻辣香鍋、川式美食, 而飲品就有啤酒、汽水、sake選擇。大多款食物都可以自選辣度, 什至走辣, 適合不同人口味。【人見人愛酸菜魚(粉條)】HK$276估唔到份量會咁大!! 成盤上檯, 已見到唔少鱸魚片同酸菜等配料; 湯底呈金黃色, 自選咗小辣, 酸辣香濃惹味, 沒有後續嘅麻, 食得冇咁辛苦。嫩滑鱸魚片冇骨, 配菜同樣豐富, 包括有盡吸了湯底嘅酸菜葉、爽滑萵苣、雞髀菇, 仲有大量闊水晶粉, 滑溜又帶少少煙韌。份量多到兩個人Share都飽到唔郁得。【川式口水雞】HK$73口水雞雞皮爽滑, 肉質有些少咬口, 配上川式醬, 少辣又香口。食完辣野一定要食個甜品解辣,【紅糖糍粑】HK$48糍粑外層炸得微脆, 入口軟糯易咬開, 沾少少紅糖食, 甜甜地幾正, 解到口中嘅辣。

【人見人愛酸菜魚(粉條)】HK$276

【川式口水雞】HK$73
川式口水雞

食完辣野一定要食個甜品解辣,
【紅糖糍粑】HK$48
紅糖糍粑
2023-06-14
紅糖糍粑
食物其實普通,冬天去過唔覺得有問題😆但今次夏天去就發覺好熱好熱,其實入座時候餐廳有責任告訴顧客冇冷氣,sorry😠佢話有冷氣,但係我哋全場D人食到出晒汗想起其實冬天佢都冇乜冷氣,最慘係你book咗枱去到入座嘅時候佢都冇講冇冷氣😡仲夠膽死收+1👎🏼👎🏼👎🏼我唔會再去呢間,完全係比$受罪🤬🥵🥵🥵大家book檯記得問清楚😣😣😣
2023-06-13
2023-05-22 394 瀏覽
十二味 是香港有名的川菜餐廳分店又多好方便 遍佈港島九龍新界 中國風裝潢每間主題略有不同 如尖沙咀是音樂廳 設酒吧台午市套餐便宜些🍚附白飯 前菜 飲品 還免加一·🍲酸菜魚十二味採用鱸魚 果然名不虛傳 爽滑大片少骨混搭多款酸菜 湯底以豬/魚骨熬成🐟層次豐富鮮味十足 很適合用來泡飯 配料有萵苣 雞髀菇等 ·🐮水煮牛肉欣賞十二味的秘制辣油 真正做到麻 辣 鲜 香湯紅油亮 麻辣味濃🌶️水煮牛肉香辣軟嫩易嚼加入芽菜青瓜 吃時肉嫩菜鮮 絕對是白飯殺手·🦑海鮮麻辣香鍋午市套餐非常多 單是香鍋就已有6個組合選擇最後揀咗海鮮🦐蝦 鮮魷 份量幾多 可自選辣度配菜還有薯條 黑木耳 蓮藕等 非常入味又下飯·🥃柚子茶 |🍹熱情果梳打|🥤加多寶午市套餐送維他檸檬茶一盒 汽水類則+$5其他特飲+$8 餐廳同時提供茅台 清酒 啤酒等兩款都酸甜開胃 試了加多寶涼茶(前身王老吉)·🍨幺妹兒冰粉食完梗係要叫返碗冰涼下火 香甜清爽 安撫舌頭晶瑩通透的冰粉內有桂花花瓣 以提子乾作點綴
十二味 是香港有名的川菜餐廳
配菜還有薯條 黑木耳 蓮藕等 非常入味又下飯
🥃柚子茶 |🍹熱情果梳打|🥤加多寶
午市套餐送維他檸檬茶一盒 汽水類則+$5
其他特飲+$8 餐廳同時提供茅台 清酒 啤酒等
兩款都酸甜開胃 試了加多寶涼茶(前身王老吉)
🍨幺妹兒冰粉
食完梗係要叫返碗冰涼下火 香甜清爽 安撫舌頭
晶瑩通透的冰粉內有桂花花瓣 以提子乾作點綴
2023-05-22 270 瀏覽
餐廳位於二樓, 裝修中西合壁, 有卡座位亦有普通4人枱, 坐得幾舒適, 平日晚市都滿座, 非常熱鬧。𓊈經典香辣鍋 $𝟸𝟹𝟻𓊉香辣鍋揀咗嫩牛肉, 豬頸肉, 五花腩, 土豆同寬粉, 將自己鐘意嘅配料炒埋一齊, 真係大滿足。呢度嘅香辣鍋真係好大盤, 屬於巨人份量, 嫩牛肉軟腍, 豬頸肉好爽口, 五花腩有香口嘅油脂感, 土豆同寬粉吸收曬肉汁嘅精華, 味道辣辣地, 充滿川味, 好好食!𓊈香口阿牛 $𝟻𝟸𓊉牛肉串燒燒得好惹味, 滿滿孜然粉, 有陣陣牛羶味, 牛肉唔算大粒, 不過肉質好結實, 推介!𓊈清炒綠時蔬 $𝟼𝟾𓊉連炒菜都好大盤, 真係巨人份量, 油麥菜有好濃嘅牛油香氣, 香滑爽口。𓊈熱情果蘇打 $𝟸𝟾𓊉熱情果梳打好大杯, 有淡淡熱情果味, 唔會太甜, 好解渴。𓇊 整體食物好好食, 份量又多, 好抵食, 推介!

𓊈經典香辣鍋 $𝟸𝟹𝟻𓊉

𓊈香口阿牛 $𝟻𝟸𓊉

𓊈清炒綠時蔬 $𝟼𝟾𓊉

𓊈熱情果蘇打 $𝟸𝟾𓊉
熱情果梳打好大杯, 有淡淡熱情果味, 唔會太甜, 好解渴。

𓇊 整體食物好好食, 份量又多, 好抵食, 推介!
2023-05-15 250 瀏覽
-🌶️十二味 📍尖沙咀赫德道1-3A號利威商業大廈地下6號舖及1樓🌶️川式口水雞 $73雞肉有啲偏‘鞋’🤧不太推介~麻辣度係都足夠嘅,唔算好辣🥢人見人愛酸菜魚(粉條)$276份量好多,好大碗兩個人都夠曬食😈加左寛薯粉好食,韌度岩岩好,麵條都勁滑身😜👍🏻酸菜魚都好嫩滑,大件夾抵食!🥭美滋滋芒果梳打 $28麻麻地🤏🏻味道有啲假同酸飲其他飲品會好啲🤣營業時間🕰️星期一至五 12:00-16:00 17:00-23:00星期六至日 12:00-23:00#酸菜魚#川菜#四川#中菜館#尖沙咀美食 #口水雞#香港川菜 #香港食評
🌶️十二味
📍尖沙咀赫德道1-3A號利威商業大廈地下6號舖及1樓

🌶️川式口水雞 $73
雞肉有啲偏‘鞋’🤧不太推介~
麻辣度係都足夠嘅,唔算好辣

🥢人見人愛酸菜魚(粉條)$276
份量好多,好大碗
兩個人都夠曬食😈
加左寛薯粉好食,韌度岩岩好,麵條都勁滑身😜👍🏻
酸菜魚都好嫩滑,大件夾抵食!

🥭美滋滋芒果梳打 $28

#酸菜魚#川菜#四川#中菜館
#尖沙咀美食 #口水雞#香港川菜
#香港食評
2023-05-07 328 瀏覽
好耐冇食過中餐🏮「十二味」係香港頗有名氣嘅川菜館,分店數量多而且每間都各有特色🫶🏻尖沙咀店走中國風路線,設有卡拉OK大電視🎤播放住一首首流行歌曲,相當有氣氛☺️🔸蒜泥黃瓜($43)冰涼清爽帶濃濃蒜香味🥒口感爽脆,開胃必選前菜💥🔸人見人愛酸菜魚(粉條)($276)份量十足✨鱸魚片新鮮嫩滑,厚身冇骨🐟湯底蒜香味濃,酸辣度剛好🧄以爽口萵苣、酸菜同脆嫩杏鮑菇作配料,再加入吸盡湯底精華嘅煙韌寬粉🥢簡單豐富又惹味~🔸肥美羊腩筋($52/5串)平日比較少見嘅羊部位🐏肉質鮮嫩多汁有嚼勁,入口充滿孜然香氣💋誠意推介!🔸ㄠ妹兒冰粉($28)冰粉清甜透心,啫喱狀口感爽滑嫩彈😋用上提子乾增添味道層次,消滯解辣一流💃🏼🔹100%純椰青水($25)🔹蘋果汁($25)臨走前仲買咗兩款自家出品嘅調味料🌶嗜辣嘅朋友都可以挑戰下😈🔸麻辣香鍋醬料($38/300g)🔸十二味秘製辣椒油($38)

🔸蒜泥黃瓜($43)
冰涼清爽帶濃濃蒜香味🥒口感爽脆,開胃必選前菜💥

🔸人見人愛酸菜魚(粉條)($276)

🔸肥美羊腩筋($52/5串)

🔸ㄠ妹兒冰粉($28)

🔹100%純椰青水($25)
🔹蘋果汁($25)

臨走前仲買咗兩款自家出品嘅調味料🌶嗜辣嘅朋友都可以挑戰下😈

🔸麻辣香鍋醬料($38/300g)
🔸十二味秘製辣椒油($38)
2023-05-03 290 瀏覽
午市套餐嘅價錢真係完勝其他四川菜餐廳!!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯尖沙咀區,人均80免加一,有主菜小食白飯同飲品,真係無得輸⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯酸菜魚又滑又無骨,湯裏面仲有酸蘿蔔同萵筍,索晒魚嘅精華,真係連湯都忍唔住飲晒⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯水煮牛肉,牛肉夠多又唔柴,完全無雪味湯裏面仲有芽菜同青瓜,口感豐富⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯試過佢嘅午餐🥣都唔會再有返大陸食四川菜嘅打算
午市套餐嘅價錢真係完勝其他四川菜餐廳!!
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
尖沙咀區,人均80免加一,有主菜小食白飯同飲品,真係無得輸

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
水煮牛肉,牛肉夠多又唔柴,完全無雪味
湯裏面仲有芽菜同青瓜,口感豐富

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
試過佢嘅午餐🥣都唔會再有返大陸食四川菜嘅打算
酸菜魚
黎到尖沙咀想食酸菜魚,行黎行去都係返返黎十二味🐠每間十二間都有唔同既特點,有啲裝修走優雅路線、有啲有炸串、有啲有好多唔同既酒,尖沙咀依間係二樓,但地下個門口好多燈籠好吸晴🏮仲要有生啤、有Sake,最大特色居然係音樂廳😯有得聽K,非常有特色人見人愛酸菜魚🐋🐋🐋無誇張,上枱係半張二人枱咁大,超香,即刻試金湯,唔太油,香料辣料都好足,我好鍾意麻想加,但原來已經超夠,一大串麻🤣湯底又香又濃,蒜香酸菜味都好正,相當好味😋配雞髀菇飲住湯食好正,萵苣爽身,口感唔錯,因為湯底好味,所以啲蔬菜都好味👍🏻另一個主角就係魚,十二味用既係鱸魚,啖啖肉,好大塊厚身既魚片🐠鱸魚多肉少骨,依個酸菜魚既魚肉更加係無骨,口感又彈又夠鮮,食得放心,好爽😄酸菜好多,勞蘇食覺得最正既食法就係一口大小既魚片加啲酸菜,一啖食左佢或者配一啖白飯都係超正🤤食到出汗飲返啖冰涼既美滋滋芒果蘇打,refreshing👏🏻推介尖沙咀分店算係有齊晒十二味所有特色菜式、飲品、裝修,地點又方便,值得收藏既聚會之選💟👯👯‍♀️

人見人愛酸菜魚

萵苣
酸菜
美滋滋芒果蘇打
2023-04-28 299 瀏覽
十二味在香港也算是有名的川菜館,分店數量比較多!而今天所去位於尖沙咀的分店室內設計走中國風路線,而且環境比較闊落👍!現在都是使用手機落單,可以自己選擇配料同辣度,非常方便😌!見隔離枱點了酸菜魚好似很好吃的樣子,但真的超大一盤! 我們只有2個人,怕吃不完會浪費,這次就先不點它了🫣。我們點了自選麻辣香鍋🔥,配料選了大腸,五花肉,雞軟骨,土豆,蓮藕,寬粉。全部都爆得很香,不會很油膩😍! 大腸如果再乾身一點,炸得更脆就更好了,點了小辣不會太辣,香香麻麻的,送飯一流!而且份量很多,大大一盤差點吃不完🤪。另外見到有炸串套餐,$58有6串,在香港來說真的很便宜🤐。2串羊小串,2串牛肉,2串羊腩脂。第一次吃羊小串,我本以為會很穌很難咬,怎料真的太好吃了🤩!!! 滿滿的孜然香,微微焦脆內裡軟軟的,淡淡羊穌味很香。牛肉和羊腩脂也一樣好香口好好吃呀! 喜歡❤️~吃了一大堆重口味的食物,點了一入蒜泥青瓜中和一下,冰冰涼涼,清清爽爽的,加上淡淡的蒜香味,吃得很舒服。最後再加一杯熱情果爽打特飲,真的好爽呀,用熱情果果肉來調味,味道就是好,清新又解膩。

• 麻辣香鍋