2022-10-19 523 瀏覽
夜晚旺角睇完戲有啲肚餓,去咗通菜街搵食。嚟到呢間十三姨,見到店內都幾多人,決定入去一試。本身淨係諗住醫吓個肚仔,點知有驚喜!一入座先有一碗蝦片作為餐前小食,好脆口👍🏻十三么手撕雞、雞叉燒、溏心蛋,粉絲拼米粉,轉陽春麵。湯底用鮮雞熬製,有少少胡椒味,幾清香。雞肉軟腍,同個湯好夾🍜十三飛安格斯牛肩胛、牛肋條、溏心蛋,粉絲拼米粉。湯底採用牛肋條同牛骨熬製,十分濃郁!牛肩胛肉牛味十足,牛肋條淋身,唔會好油膩,仲有啲粉皮索晒湯汁嘅精華,好入味😋

一入座先有一碗蝦片作為餐前小食,好脆口👍🏻

2022-10-18
2022-10-11 92 瀏覽
呢碗白湯睇落好平平無奇. 但好有童年嘅味道而且呢道嘅白湯嘅料都幾多. 稀稠度啱啱好好難係其他地方飲到佢嘅質素🥲最衰佢唔係日日有白湯飲. 唔係我就可以飲多幾次呢道嘅嘢食普遍都大份有鑊氣. 啲春卷炸到好脆又唔油🥰啲葡汁重可以任加㗎
呢碗白湯睇落好平平無奇. 但好有童年嘅味道

而且呢道嘅白湯嘅料都幾多. 稀稠度啱啱好
好難係其他地方飲到佢嘅質素🥲
最衰佢唔係日日有白湯飲. 唔係我就可以飲多幾次

2022-10-10 228 瀏覽
Really hearty chicken noodle soup that’s filling and delicious. I waited about 15-20min towards the end of lunch time for a table on the weekend. Service was relatively fast once seated and my iced tea and noodles came to the table within 10 minutes after ordering. The noodle soup was well seasoned and filled with lots of different ingredients. I ordered the 十三么 Lady 13 Chicken Noodle which had shredded chicken, thick cut chicken, vermicelli, rice noodle, rice roll, green veggies and half a soft boiled egg. The chicken soup was flavourful with a hint of white pepper. Total cost was less than 80HKD, highly recommend.
十三么
20 分鐘 (堂食)
2022-10-10 92 瀏覽
每次行過都見到好長隊伍,搵個機會試一試先🥰🥰點左佢既招牌,手撕雞十三幺!佢係用石鍋上,所以真係新鮮熱辣!佢有兩種麵,一個係粉絲一個米粉,但係撈埋一齊好野味😝😝佢既亮點一定係佢個湯底,有小小辣,係胡椒個種!好似我就鍾意加佢特制辣椒醬,食得辣既人一定唔可以錯過😆😆手撕雞遊係好正!味道正宗,份量都唔錯,反正我就係食得好飽🥰🥰
2022-10-08 82 瀏覽
成日行過呢條街度見到好多人等緊位😿 咁啱今日行過冇咩人所以試吓 可能係因為未到食晚餐時間 不過啲冷氣唔夠凍食到出晒汗 好熱🥵 ✿ 十三么雞湯粉絲拼米粉 ✿ [$72]湯底🥘食到胡椒味 有雞絲同雞叉燒 雞叉燒幾嫩滑 整體偏清淡 份量都幾足 女仔一定夠食😋✿ 十三飛牛湯粉粉絲拼米粉 ✿[$78]湯底🥘比較淡味 似福字面湯底🙈 牛肉🐂有牛腩 肥牛等等 之後面方面有腸粉 米粉 令到整體有唔同質感★好食指數★:5.5/10★服務態度★:6/10★CP值★:6/10★加一★

✿ 十三么雞湯粉絲拼米粉 ✿ [$72]

✿ 十三飛牛湯粉粉絲拼米粉 ✿[$78]

★好食指數★:5.5/10
★服務態度★:6/10
★CP值★:6/10
★加一★
2022-10-07 93 瀏覽
上等牛肉陽春麵 ($72)湯底主要分雞同牛2款,今次試咗牛,湯底一啲都唔肥膩,好清甜,牛肉係用安格斯牛肩胛,肥瘦適中,亦唔會好老好韌,牛肉份量都好多,麵底可轉米粉,粉絲,銀針粉,亦可加錢轉翠肉瓜麵,有好多選擇,最正係用石鍋上,食到尾仲熱辣辣
上等牛肉陽春麵 ($72)

2022-10-07 103 瀏覽
呢間開係旺角嘅十三姨非常出名,平日晚上都要等一陣先有位。一坐底就有兜蝦片係台面可以食,都幾脆口,食唔停。炙燒手撕雞湯粉絲湯底係有啲黑椒味,雞絲不過不失,份量都算足夠。十三飛(轉左翠玉爪麵拼粉絲做底)。湯底都算濃味,有安格斯生肩胛同牛肋條,牛嘅質素就真係平平無奇,感覺上偏鞋。麵底轉左翠玉瓜麵拼粉絲,即刻變左健康之選,翠玉瓜麵其實係將翠玉瓜刨成一條條,好似麵咁。翠玉瓜麵同粉絲大概 1:1,份量都好多。仲有幾條腸粉,我唔太理解係咩配搭黎。串燒做緊買四送一,叫左幾串試下,雞腎、翠玉瓜、雞髀菇同四季豆,味道都唔錯,好惹味。性價比唔算太高,但份量方面都算多,以爲一個石鍋唔會好多,點知食極都仲有,最後我碗十三飛食唔曬。反而牛嘅質素未至於到好好,所以都食剩左部分。下次有機會,會再試埋佢好出名嘅鵝肝飯。

炙燒手撕雞湯粉絲
湯底係有啲黑椒味,雞絲不過不失,份量都算足夠。

十三飛(轉左翠玉爪麵拼粉絲做底)。

旺角通菜街一帶都係好多好野食,最近就同朋友黎到一間成日大排長龍既麵店《十三姨》試試,佢地係主打Soto Ayam印尼湯麵,標榜濃郁既湯底係唔加味精用大量時間熬製而成😝‣ 十三么 ($72)一聽到呢個名就覺得好得意😂講番碗麵,配料都幾多,包括手撕雞、雞叉燒同埋溏心蛋,而麵食方面就係米粉拼粉絲,仲有幾條腸粉都幾有趣~雞叉燒味道唔錯,有d黑胡椒味道,手撕雞有D鞋口感一般;而湯底就係淡黃色雞湯,感覺清甜~‣ 十三飛 ($76)呢碗係以牛肉為主打,安格斯牛肩胛、牛肋條同溏心蛋,雖然牛肉味道唔係特別濃郁,但配上濃郁牛肉湯底,兩溝既麵底,加上呢個價錢,身為牛魔王既我都覺得唔錯😍‣ 蜂蜜百香果茶/檸檬柚子茶兩者之間我覺得百香果茶比較好飲,食完熱野飲啖茶,配埋一粒粒百香果過下口癮好正😋餐廳位置唔算多,星期六12點到就唔洗等位,但都接近坐滿;再過多陣已經要等位了,想食既朋友就要預防時間啦~💰Total: $163 ($81.5/pp 已包括10%服務費)📍十三姨|@lady13kitchen旺角通菜街1W-1T號華發大厦地下C舖 (到訪分店)佐敦白加士街42-50號金寶樓地下6號舖

‣ 十三么 ($72)

‣ 十三飛 ($76)

‣ 蜂蜜百香果茶/檸檬柚子茶

📍十三姨|@lady13kitchen
旺角通菜街1W-1T號華發大厦地下C舖 (到訪分店)
佐敦白加士街42-50號金寶樓地下6號舖
$81.5
2022-09-26 145 瀏覽
曾經路過好多人排隊,今日下午茶時間無乜人,可以一試。十三飛,牛肉為主,材料多,好大碗,$76計,如果一碗靚牛腩粉都要呢個價,但呢碗牛的質素又未到此水平。連埋加一$84,在通菜街應該仲有好多選擇。最浪費入一碟蝦片物體,碗粉真係太飽,唔需要加唔脆口的蝦片了。
曾經路過好多人排隊,今日下午茶時間無乜人,可以一試。

2022-09-25 115 瀏覽
每次嚟到旺角通菜街都見到呢間餐廳排長龍👭🏻望望餐牌菜式雖然唔算多 但價錢親民菜名又幾趣致 週日夜晚大概等咗十分鐘就有位~🔸西多雞翼 HKD34✨必食✨新鮮炸起嘅單骨雞翼 脆得嚟仲有肉汁㗎牛油加蜜糖呢個配搭雖然邪惡 但真係會忍唔住不斷咁點🫢🔹十三么 HKD72有手撕雞同埋好少見嘅雞叉燒 啖啖肉🤩雞叉燒外層有微微燒焦 雞肉嫩滑 粉絲拼米粉嘅配撘幾有新意湯底係淡黃色雞湯 帶點清甜🔸十三飛 HKD78有安格斯牛肩胛同牛肋條牛肩胛係半生熟 而且肉味濃厚牛肋條切到一口大小 略嫌有少少韌改配咗銀針粉(坊間比較少地方有得叫銀針粉 所以諗都冇諗就決定咗要🫣 )湯底係濃濃嘅牛肉湯底 ♦️餐前小食 炸蝦片♦️兩款麵食都附有溏心蛋 腸粉 大量菜絲♦️另可加錢轉翠肉瓜麵💬一間有驚喜嘅小店 食物選擇雖然唔多但性價比高 絕對可以再訪😌💰人均消費約$120/人🚩十三姨 旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖
菜名又幾趣致 週日夜晚大概等咗十分鐘就有位~

🔸西多雞翼 HKD34✨必食✨

🚩十三姨
旺角通菜街1M-1T號華發大廈地下C號舖
  • 西多雞翼
2022-09-19 112 瀏覽
十三姨係旺角都開左好耐😗到依家都仲係有好多人食夜晚都仲係要排長龍🫣 而我都黎過食幾次😂大三元 同個名一樣 有三樣野🤣炙燒手撕雞伴雞油飯🍛一定要加秘制飯豉油😉 味道會提升左好多🤩炙燒手撕雞好香 而且吾會好韌😋不過始終係雞油飯如果怕油膩嘅人可能要留意下👀炙燒雞叉燒🧆好香好軟 一咬就咬得開🤣配埋雞油飯咁食 係一個好夾嘅餸黎😍溏心蛋🥚真係仲有流心架🤩賣相好靚 顏色夠鮮色😛另外叫左杯忌廉溝鮮奶🥤真係比一杯鮮奶 同一罐忌廉你比你自己溝埋去 幾得意🫣
十三姨係旺角都開左好耐😗

賣相好靚 顏色夠鮮色😛

另外叫左杯忌廉溝鮮奶🥤
真係比一杯鮮奶 同一罐忌廉你
比你自己溝埋去 幾得意🫣
30 分鐘 (堂食)
2022-09-19 92 瀏覽
閑日大概七點幾去到,都要等六七張枱。記得以前都有食過,而且印象都唔錯,所以決定今晚再去試吓。坐低咗之後店員即刻擺咗蝦片,餐具。食物亦都好快就送上,我哋叫咗十三么,鵝肝蛋飯,仲有西多雞翼。食物賣相唔錯,份量亦都足。先講十三么,我哋加咗錢轉翠玉瓜加粉絲面底,個湯底好清淡,啲雞肉亦都唔係特別好亼,好普通。第二樣係西多雞翼,見到好多蜜糖牛油林左喺面,好似又炸得好香口,好期待。但係食落有啲失望,完全唔入味。雞翼同個蜜糖醬分離🥲最後一樣亦都係想食嘅鵝肝蛋飯,鵝肝脹卜卜,煎得唔錯,三大塊,另外加埋太陽蛋送飯一流,三樣食物之中鵝肝飯就最好食。

已經推訓咗BB係BB車訓著,諗住可以靜靜地歎翻個銷魂鵝肝飯,竟然要我叫醒BB收車先有位入去食野,一直企門口等咗大概十分鐘,明明入面就有位,三張空台,其實拉開一張櫈泊入BB車就唔會阻到主道,擺明職員就唔想做你生意,服務排位令人擔憂。入去仲差D唔記得掃針卡要我提醒。好期待咁黎,失望走。出名既鵝肝飯味道一般,並不太驚喜。
鵝肝飯
2022-08-30 167 瀏覽
Bookmark 左好耐,今日終於同左朋友去試吓。係女人街最後面,近廣華醫院附近,去到已經有2枱係門口等位,我地大約等咗10分鐘到就入座。坐位唔算闊落,不過上菜時間都幾快,大約10分鐘就上齊。叫咗牛肋條銀針粉,再加一個炸蝦卷,跟餐飲凍柚子蜜。每枱一入座已經有個蝦片送🤩👍🏻個杯仔幾靚😂牛肋條湯銀針粉,邊仲有幾條豬腸粉,幾特別,好似廣東菜既煲仔腸粉咁😂湯頭幾濃郁,牛肋條份量非常多,有10塊8塊,而且每一塊牛肉都好軟淋👍🏻唔錯。炸蝦卷就唔算特別,而且份量少,價錢亦唔算平🥲所以只推介個煲仔粉😊
Bookmark 左好耐,今日終於同左朋友去試吓。
坐位唔算闊落,不過上菜時間都幾快,大約10分鐘就上齊。

叫咗牛肋條銀針粉,再加一個炸蝦卷,跟餐飲凍柚子蜜。
每枱一入座已經有個蝦片送🤩👍🏻個杯仔幾靚😂

炸蝦卷就唔算特別,而且份量少,價錢亦唔算平🥲

所以只推介個煲仔粉😊
  • 牛肋條銀針粉
2022-08-29 125 瀏覽
放假又可以出去走走食下野,見到呢間長期多人排隊嘅麵店😆忍唔住拎張飛試試佢.📍十三姨.🥢十三厶 ($72) - 配料有手撕雞、雞叉燒同溏心蛋,清清地啱哂我啊😆米粉溝粉絲感覺好健康,連埋啲菜絲食真係唔錯!!見到枱邊有辣椒醬,加左少少…嘩!!唔油但好香好正~不過加少少就好,綠色嘅辣椒醬係辣啲嫁😂🥢十三飛 ($76) - 大佬叫嘅牛系列~配料有安格斯牛肩胛、牛肋條同溏心蛋,湯底濃郁但唔會油膩喎!呢個都推介👍🏻🍵蜂蜜蘋果茶 (跟餐) - 養生嘅我揀左大熱天時都飲熱野😂但呢杯真係好飲,好多蘋果粒粒,飲落好滋潤好舒服~🥤coke zero (跟餐) - 係枝裝啊!!枝裝點都好飲過罐裝嫁~唔知你地覺唔覺呢😆
📍十三姨