2021-11-15
黎到呢間北海道食堂, 一聽就知係日式放題啦, 但特別嘅係呢度全部嘢都即叫即煮, 就唔會好似出面放題咁, 上到枱啲嘢都凍曬啦。 呢度仲有鐵板同串燒, 食物種類多元化, 都算係一間唔錯嘅日式放題。今次叫咗極盛放題呢個餐, 一呢就畀咗個虎蝦鐵板燒, 虎蝦夠曬大隻, 而且中間開咗刀, 捲埋咁上枱好有氣派, 調味夠曬惹味。到刺身方面, 除咗一般嘅三文魚,甜蝦,油甘魚之外, 佢最特別嘅係有白肉豚同埋劍魚, 呢兩款魚食落好特別, 味道夠曬入口即溶。 刺身上到枱, 排列得好好, 見到師傅都有心機去擺碟, 刺身色澤都唔錯, 夠曬新鮮。串燒方面, 種類都幾多, 上到枱,好有居酒屋嘅感覺, 串燒都係即叫即燒, 上堂仲係熱辣辣, 夠曬惹味。天婦羅方面, 炸粉份量啱啱好, 都係即叫即炸, 所以上枱食落仲係好香脆, 種類都唔少, 雖然等得耐啲, 但係質素有保證。