2021-10-04 87 瀏覽
法國喺沙田都有唔少放題嘅食店,當中北海道食堂吸引我嘅原因,係遠遠都聞到鐵板燒嘅香味。門口研究咗個餐牌一段小時間,見到佢嘅分三個唔同價錢,包括左三種唔同矜貴程度嘅食物~而我就選擇左中位價,食好西又未至於去到最頂級。店舖內裝修都以和風為主,亦有卡位,私隱度極高。睇返雪櫃,都有唔少嘅罐裝或支裝飲品,應有盡有。原來喺大廳就已經係鐵板燒師傅做嘢嘅地方,唔怪得知聞到濃濃嘅香味,駐足一小段時間去欣賞師傅嘅手藝,真係非常精彩。食放題當然要食刺身啦!呢個絕對係返本item嚟!樣樣都非常新鮮,三文魚肥瘦適中~串燒方面食咗雞軟骨、雞肉、牛舌、京蔥~牛舌非常香軟,而且夠味!當中燒雞軟骨可以令我驚艷,非常香口!鐵板野菜、鐵板炒飯~椰菜非常香口,只用簡單嘅調味料,就可以帶出菜嘅香甜!而炒飯可以做到粒粒分明,更覺師傅手勢頂級!吸引我入嚟嘅鐵板燒果然冇令我失望,蝦非常大隻彈牙,帶子亦都厚肉,而八爪魚既肉質更加係新鮮爽脆!鵝肝更加令人回味,外脆內滑!鵝肝得天獨厚嘅口感,亦都被廚師演繹得淋漓盡致!甜品方面食咗雪糕同雪糕糯米糍,呢啲都係我嘅童年回憶,非常高興!

而我就選擇左中位價,食好西又未至於去到最頂級。

店舖內裝修都以和風為主,亦有卡位,私隱度極高。
睇返雪櫃,都有唔少嘅罐裝或支裝飲品,應有盡有。

2021-10-02 106 瀏覽
餐廳 :北海道食堂 Hokkaido Syokudo地點:沙田中心商場3樓50 & 57 鋪日式放題一般都定位在旺角、尖沙咀、銅鑼灣等地方……完來沙田都有一間👍🏻👍🏻👍🏻一係唔食,一食當然食最好,所以叫左有超過100款食物的《極盛放題》仲可以食2.5小時 真係好少有飲品櫃 ~ 有超過15款飲品,有凍有唔凍,亦有茶類 啤酒等任飲 甜品 : 雀巢雪糕 + 維記雪米滋刺身 ~ 全部都幾新鮮,厚薄適中,帶子、三文魚、油甘魚、劍魚encore了幾次😋壽司/卷物 ~ 因為唔想食咁多飯,所以只食了幾款,但味度都唔差喎👍🏻另外好彩師傅都話係整得好大件,咁我先有空間再食其他野😛鐵板/串燒/燒物 ~ 好香呀🤤鵝肝 、羊架、安格斯西冷扒,燒牛舌等 係必食之選👍🏻👍🏻👍🏻炸物 ~ 炸蠔、炸池魚仔、天婦羅等都好脆口和風沙律 ~ 三款中試了兩款,味道正常,細細碗剛剛好👍🏻👍🏻日式火鍋 ~ 牛肉嘩……d 牛肉多到呢…..正😆原來鍋底的配菜 & 肥牛都可以再order , 想多肉多菜,多菜少肉 任君選擇 👍🏻👍🏻👍🏻整體 : 真心唔差,值得一試👍🏻由於上相片有限,仲有好多相未能呈現😌
餐廳 :北海道食堂 Hokkaido Syokudo

地點:沙田中心商場3樓50 & 57 鋪

甜品 : 雀巢雪糕 + 維記雪米滋

炸物 ~ 炸蠔、炸池魚仔、天婦羅等都好脆口

日式火鍋 ~ 牛肉
嘩……d 牛肉多到呢…..正😆

整體 : 真心唔差,值得一試👍🏻

由於上相片有限,仲有好多相未能呈現😌
2021-09-07
2021-09-27 156 瀏覽
沙田日式放題乜都有 【#北海道食堂 】極盛放題 $328每人送鐵板燒大蝦一隻壽司份量啱啱好,又有好多嘅選擇,仲有特色的卷物俾啲試吓,質素真係唔錯!刺身每一次都會有一個好靚嘅擺盤,每一種刺身都好新鮮唔會係好似放咗好耐咁,最常叫嘅三文魚北寄貝帶子甜蝦~新鮮爽口!鐵板(鵝肝 魷魚鬚 帶子)日式嘅鐵板料理真係幾驚喜,每樣野都係見到師傅新鮮用鐵板炒起,上碟仲熱辣辣,最有驚喜嘅就係鵝肝真係好好食!帶子又唔會整得太韌串燒/燒物(牛舌 雞軟骨粒 直菇 冬菇 雞腎 秋葵 鱈魚片)串燒同埋燒物性價比都唔錯,單點一件一件上,咁就可以試晒唔同種類嘅食物!炸物(甜薯 芝士甜薯波波 生蠔 芝士年糕 墨魚咀)喺炸物方面反而就比較遜色,不過佢炸粉都唔算落得好重所以唔會太有粉感,芝士年糕都炸得啱啱好入面係流心!加一服務費北海道食堂 (沙田)沙田橫壆街2-16號沙田中心商場3樓50及57號舖
沙田日式放題乜都有 【#北海道食堂 】

極盛放題 $328

每人送鐵板燒大蝦一隻

壽司

刺身

鐵板(鵝肝 魷魚鬚 帶子)

串燒/燒物
(牛舌 雞軟骨粒 直菇 冬菇 雞腎 秋葵 鱈魚片)

炸物
(甜薯 芝士甜薯波波 生蠔 芝士年糕 墨魚咀)

加一服務費

北海道食堂 (沙田)
沙田橫壆街2-16號沙田中心商場3樓50及57號舖

2021-09-26 164 瀏覽
今次黎到北海道食堂試佢地晚市嘅任食2.5小時極盛放題🥰 menu睇落都好多選擇,由日式壽司,刺身去到火鍋都有!當中我最推介嘅一定係佢哋嘅刺身~帶子同甜蝦都好鮮甜😍 甜蝦仲要大大隻 勁滿足 帶子都切得厚薄剛好😋 然後三文魚我覺得仲可以鮮甜啲,但放題黎講質素算係唔錯啦!然後燒物方面好多都做得唔錯,佢嘅燒雞中翼仲要拆好骨咁燒同上,好細心!炸物方面都正正常常,叫左佢地嘅唐揚雞件同埋炸生蠔🥸 都唔錯架!熱食最正最後介紹返佢哋個環境~去到舖頭後場會有大大個飲品櫃同埋雪米糍,雪糕櫃😛 仲會有少少飲品係室溫咁放出嚟,啱曬唔飲凍野嘅朋友仔😗 雪米糍有四隻味,滿足😂😂
今次黎到北海道食堂試佢地晚市嘅任食2.5小時極盛放題🥰 menu睇落都好多選擇,由日式壽司刺身去到火鍋都有!

2021-09-25 147 瀏覽
多次到其他地方食放題,從未試過吃不飽,要我們再三催促才有食物出來,而且整間店並沒滿座!不是因為忙碌。所以永不有下次及 black list! 星期日下午1時多一行2人來到餐廳,㩒飛仔等位,等位其間都有兩張檯等緊!呢度有3種價錢分別係$208/$258/$358。而吾同價錢食物都有些分別,$258另有鵝肝同牛舌選擇,而最貴既$358除了鵝肝同牛舌外,還可以有西冷牛扒同羊架選擇。對西冷牛扒同羊架興趣不大,最終我同朋友選擇左$258放題,因有鵝肝同牛舌食。入座安排左卡位座位,座位寬敞👍🏻飲品要到外面拿取,分別有各種罐裝茶類,韓式飲品同樽裝水。至於甜品方面只有雪糕同獨立包裝既雪米糍。來第一 round分別出了刺身,部分燒物,牛肉火鍋同炸物。但鵝肝未出。而且食物出得極極極慢😠,每次只出2碟,有兩次還不跟我地 order出食物,後來甚至沒有其他食物到來,深怕漏單但擔心重覆下單導致食物浪費,於是向侍應查詢了解,告知可能漏單,著我再次下單,下單後有食物送到,可惜只有2至3碟,只見牛舌仍不見鵝肝蹤影,於是再次向侍應查問,才出了2件鵝肝,後來還催促 last order及埋單。我們唯有叫 last ord

入座安排左卡位座位,座位寬敞👍🏻

來第一 round分別出了刺身,部分燒物,牛肉火鍋同炸物。但鵝肝未出。而且食物出得極極極慢😠,每次只出2碟,有兩次還不跟我地 order出食物,後來甚至沒有其他食物到來,深怕漏單但擔心重覆下單導致食物浪費,於是向侍應查詢了解,告知可能漏單,著我再次下單,下單後有食物送到,可惜只有2至3碟,只見牛舌仍不見鵝肝蹤影,於是再次向侍應查問,才出了2件鵝肝,後來還催促 last order及埋單。我們唯有叫 last order! 等了很久,仍沒食物出來,後來侍應再次催促埋單,我很生氣告知,last order食物一樣都未到,他們才趕快送上鵝肝及部分燒物,待我們埋單後,已沒有食物送上!
我們全是為了吃鵝肝及牛舌,才選擇$258放題,現在付上較高價外,還不可任吃,這價格實在太不值!
2021-09-23 241 瀏覽
🍴北海道食堂極盛放題2,5 小時 逢星期一至四 730.至10pm每位318蚊有好多唔同野選擇既放題 首先每人送一個鐵板燒大蝦 蝦膏同醬汁合埋一齊 燒得熱辣辣 蝦肉新鮮🦐 🍴刺身好多 有北寄貝 三文魚 鮑片 白玉豚 帶子 墨魚 甜蝦等等 新鮮 應有盡有 手卷方面最正既香芒鵝肝手卷 芒果可中和番鵝肝既肥美 🥭 味道剛好 🍴極盛鐵板 值得推介有肥美肉味濃既安格斯牛 雞皮燒得好香脆既雞扒🐥 一定要點肥美既鵝肝 鐵板帶子 軟林入味既三文魚 🐟都好好味🍴串燒方面 燒牛舌 雞軟骨 冬菇🍄 直菇 雞腎 🐥 豚肉 大葱都好出色 正👍🏻仲有鱈魚片 夠香脆 點 d沙律醬 要黎配啤酒一流 🍴炸物 有好多天婦羅選擇 海蝦 南瓜 炸蠔 冬菇 秋葵 個外皮整體都炸得好香脆 入面既食物都保留應有既水份 炸得出色 炸池魚仔比較特別 夠香咸入味 細細條 食一條再飲啖啤酒送下都好正🔥🐟🍴一品料理 日式火鍋既牛肉 配埋豆腐 白菜仔 金菇 牛肉湯 滲哂落肉同菜入面 點 d七味粉食都好惹味🐂👍🏻 除此之外 仲有叉燒拉麵 拉麵就算放題都落足料 叉燒夠肥美 拉麵夠爽口 好味🐷#拉麵 #日本菜 #串燒 #鵝肝 #手卷 #放題

🍴北海道食堂極盛放題2,5 小時
逢星期一至四 730.至10pm每位318蚊

🍴極盛鐵板

仲有鱈魚片 夠香脆 點 d沙律醬 要黎配啤酒一流

#拉麵 #日本菜 #串燒 #鵝肝 #手卷 #放題 #牛肉 #三文魚 #刺身 #壽司 #啤酒

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#北海道食堂
沙田橫壆街2.至16 號 沙田中心商場3 樓 50 及57 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-09-23
2021-09-21 85 瀏覽
餐廳環境開揚,座位闊落,坐得舒服,周圍佈滿日式裝飾,好雅致。放題有3款價錢選擇,今次揀咗極盛放題,食物種類多;壽司、卷物、手卷、刺身、鐵板燒、串燒、炸物、一品料理、沙律、火鍋,應有盡有。飲品放響3大雪櫃里面自助任取,飲品當中亦都有啤酒。除咗飲品櫃外,仲有2個雪糕櫃,里面有雪米滋同杯裝雪糕,雪糕同飲品都係任飲任食!極盛放題每位客人都會有一隻鐵板燒大蝦,蝦肉爽口彈牙,味道濃郁惹味。食物當然唔少得叫刺身,油甘魚、北寄貝、鮑片、帶子、蠑螺等等...唔錯!跟住叫左鐵板燒,開放式廚房可以睇到師傅現場即叫即整。鐵板牛扒、豚肉、鵝肝、蝦、魷魚鬚、帶子,樣樣都新鮮熱辣,惹味可口!之後點咗天掃羅,選擇相當多,有海老、池魚仔、多春魚、秋葵、八爪魚丸、冬菇等等...之後又叫咗壽司、手卷、串燒同炸物,最後食咗唔少嘢,大滿足!

2021-09-20
2021-09-20 103 瀏覽
放題係主打種類多,質素唔差都可以當好。要食高質素嘅,可能要去食omakase.今日介紹依間放題,價錢平,種類多,方便,質素正常。我地選擇 $318一位嘅極盛放題。食物種類會最多唔用放題tick tick 紙,夠哂環保。極盛先有嘅燒大蝦,好多肉,新鮮燒放題嘅關係,好難影哂同試哂所有食物。我只post 幾張相比大家放題都要健康,叫左個牛肉日式火鍋。有d 湯飲同有d 菜食。牛肉都ok黎得放題,一定主力叫刺身。壽司就唔會點叫,食飯留屋企食。刺身嘅份量係你寫幾多佢就比幾多你。同上得算快。新鮮同味道都合格。叫左d串燒,新鮮燒。你叫先燒比你。安格斯同牛舌唔錯炸物都唔錯,種類算多。鐵板燒嘅食物種類都好多,試左依幾樣。帶子,蠔,羊,牛可以再叫,唔會中伏燒鱈魚片有驚喜,送酒一流天婦羅就正正常常總結,一間平又合格嘅放題。大家唔會日日去,但你想食放題嘅時候就會知去邊。
放題係主打種類多,質素唔差都可以當好。
要食高質素嘅,可能要去食omakase.
今日介紹依間放題,價錢平,種類多,方便,質素正常。

我地選擇 $318一位嘅極盛放題
食物種類會最多

唔用放題tick tick 紙,夠哂環保。

極盛先有嘅燒大蝦,好多肉,新鮮燒

放題嘅關係,好難影哂同試哂所有食物。
我只post 幾張相比大家

黎得放題,一定主力叫刺身
壽司就唔會點叫,食飯留屋企食。
刺身嘅份量係你寫幾多佢就比幾多你。
同上得算快。
新鮮同味道都合格。

叫左d串燒,新鮮燒。
你叫先燒比你。
安格斯同牛舌唔錯

炸物都唔錯,種類算多。

鐵板燒嘅食物種類都好多,試左依幾樣。
帶子,蠔,羊,牛
可以再叫,唔會中伏

燒鱈魚片有驚喜,送酒一流

天婦羅就正正常常

總結,一間平又合格嘅放題
大家唔會日日去,但你想食放題嘅時候就會知去邊。
2021-09-18
15 分鐘 (堂食)
2021-09-19 67 瀏覽
北海道食堂 𝑯𝒐𝒌𝒌𝒂𝒊𝒅𝒐 𝑺𝒚𝒐𝒌𝒖𝒅𝒐呢間想試好耐,終於都食到😌佢有任食放題,點可以唔簡任食放題呢,佢地汽水種類多😍,食物都唔少架😍試左好多好多款式🤤😋,有刺身類,串燒/燒物,包括燒冬菇、燒直菇、燒秋葵、燒雞中翼、燒牛舌、燒秋刀魚,炸物類,有海老天婦羅、鐵板類,包括鐵板魷魚鬚、鐵板香煎廣島蠔、鐵板帶子、鐵板鯖魚,品料理:牛肉烏冬,日式火鍋:牛肉、雞肉火鍋印象深刻係燒直菇,真係啖啖肉,放入口好飽滿同好滿足🤤,鐵板香煎廣島蠔,都係好好香好飽滿😋,仲有牛肉烏冬,竟然飲到個湯底係出前一丁公仔麵既味道🧐,但成碗烏冬又幾夾又幾好味😜,可以清哂👏👏仲有日式火鍋,湯底好清甜😍,飲左唔少,雞牛都好味,又係可以清哂,都幾勁✌🏻✌🏻最終係食到捧住個肚走🤰🏼🤰🏼🤣😂🤪
北海道食堂 𝑯𝒐𝒌𝒌𝒂𝒊𝒅𝒐 𝑺𝒚𝒐𝒌𝒖𝒅𝒐

呢間想試好耐,終於都食到😌

最終係食到捧住個肚走🤰🏼🤰🏼🤣😂🤪
2021-09-18 84 瀏覽
原來沙田都有放題食🤭北海道食堂位於沙田市中心,咁沙田友就唔洗離開沙田都食到放題啦😝唔知質素又比唔比得上大字頭嗰堆呢⁉️🐟刺身 🌟1/5分有成14款,包括常見既三文魚、油甘魚、帶子、甜蝦等,亦有少見既酢鯖魚、𩶘魚、白玉豚,但係師傅切得幾搞笑🤨薄到透光之餘size亦超迷你😅食落亦唔多新鮮......🍣壽司 🌟1.5/5分壽司、卷物同手卷加埋有成25款😱可惜問題同刺身一樣,餡少、飯大、唔新鮮🥲🍳鐵板燒 🌟2.5/5分共有13款選擇,有齊肉類、海鮮、野菜同炒飯等,款式幾多元化👍🏻但食材唔夠新鮮,整體偏油,調味只有單一的黑胡椒味😐其中生蠔同魷魚鬚好少少,其他都一般。🍢串燒 🌟2.5/5分共有14款選擇,大路既款式都有,但無咩驚喜😣以鹽燒為主,部份會淋上些少醬汁😛試左牛舌、雞翼、菇菌、秋刀魚等都燒得唔夠焦香,雞軟骨就不過不失。🍤炸物 🌟3/5分18款炸物連天婦羅,即炸既好難太難食既😂但食物有啲重複,同串燒類近🤪其中芝士甜薯波波、南瓜薯餅、芝士年糕就比較特別~🍲一品料理 🌟2/5分有4款小食,分別係枝豆、烏冬、拉麵同青口,枝豆分量多但無調味🤔另外有3款鍋物(豬、牛、雞)同3款沙律,味道普通。🍻飲品甜品

🐟刺身 🌟1/5分

🍣壽司 🌟1.5/5分

🍳鐵板燒 🌟2.5/5分

🍢串燒 🌟2.5/5分
共有14款選擇,大路既款式都有,但無咩驚喜😣

🍤炸物 🌟3/5分
18款炸物連天婦羅,即炸既好難太難食既😂
但食物有啲重複,同串燒類近🤪
其中芝士甜薯波波、南瓜薯餅、芝士年糕就比較特別~

🍲一品料理 🌟2/5分
另外有3款鍋物(豬、牛、雞)同3款沙律,味道普通。

🍻飲品甜品 🌟3.5/5分
飲品反而有少少驚喜,除左汽水茶之外,仲有好多款韓式飲品👍🏻啤酒竟然係Suntory premium malts😍酒鬼們就最開心🤩甜品就係好懷舊既雪米糍,要咬啖先知咩味嗰款😂

總括黎講,以人頭$300左右收費就真係唔算太吸引🤪大部份食物都無咩驚喜,稱唔上好好食,有啲仲唔係幾新鮮😮‍💨其中最主打既鐵板燒雖然有鵝肝、蠔、帶子等回本位,但都唔算太高質😂所以我地就唔太推薦大家食啦哈哈~ 好奇想試下既朋友歡迎都同我地分享下食物水準有無提升返><
北海道食堂既係日式放題店,有3個價錢:$198起特上放題,$248起極上放題,$298起極盛放題,另收加一。每一個級別提升就會多20款食物。比較完食物項目之後,我同朋友都選擇食最多款既極盛放題😬鐵板大蝦:極盛放題獨有,已經搣埋殼,好貼心☺️肉質唔錯😊牛肉火鍋:肥牛有牛味,食下蔬菜暖胃就食重點-刺身啦!🤣刺身:同朋友都一致好評!1.呢度既刺身完全解哂凍,比起某間擁有多間分店既放題好味(d刺身有冰感,無乜味)2.全部刺身都有其應有既海鮮味道,而且質素都非常不錯!甜蝦非常之出色,好甜!我地encore左4次刺身,每人仲食左十幾隻甜蝦!🤣🤣😋😋😋鐵板、串燒、炸物:都唔錯。推薦:鐵板帶子、蠔、蝦;燒牛舌、雞肉串、鱈魚片;炸雞、南瓜薯餅、蠔及其他炸物都唔錯,熱辣辣,又唔厚粉☺️飲品任飲,甜品係雀巢雪糕同糯米糍。總括:刺身幾高質,食刺身都夠回本!😆
比較完食物項目之後,我同朋友都選擇食最多款既極盛放題😬

鐵板大蝦:極盛放題獨有,已經搣埋殼,好貼心☺️肉質唔錯😊

牛肉火鍋:肥牛有牛味,食下蔬菜暖胃就食重點-刺身啦!🤣

刺身:同朋友都一致好評!

鐵板、串燒、炸物:都唔錯。

飲品任飲,甜品係雀巢雪糕同糯米糍。

總括:刺身幾高質,食刺身都夠回本!😆
2021-08-30
  • 甜蝦
  • 刺身
2021-09-17 95 瀏覽
今日下班之後就約了好友到沙田中心覓食晚餐時段一定好多人所以我們早點吃避免人流今日來到日式放題餐廳望見餐牌種類很多而且任食2.5小時所以挑了「極上放題」點餐形式是用水筆畫在餐牌上店員入機後便把餐牌擦乾淨這種下單方式十分環保不像以前吃放題用紙下單浪費紙張極上放題分為五大類食物分別是壽司類、刺身類、鐵板類、火鍋及炸物🔴極上壽司/卷物/手卷我們點了加州反卷、飛魚子壽司、芒果炸海老卷和三文魚加州反卷壽司小小一件比較的骰不會因為吃太多飯而飽吃不下其他食物🟠刺身刺身類別有數款分別是油甘魚、白玉豚、帶子、墨魚、三文魚酢鯖魚、八爪魚、𩶘魚等第一次吃白玉豚覺得很特別白色的肉有點像豬肉但係口感像油甘魚般紮實好像是我第一次在放題店見到有白玉豚刺身其他刺身都很鮮甜好吃尤其是帶子帶子不像其他放題店一般薄身帶子清甜新鮮而且夠厚咬下去有口感🟡極上鐵板以為鐵板燒份量會很多其實都是一人份量所以我們都沒有點很多因為想試其他款式其中最喜愛是鐵板鵝肝、鐵板野菜、鐵板廣島蠔鐵板鵝肝油分充口咬下去外面煎到焦脆内裡軟身另外廣島蠔岀奇的大隻每一隻都10分肥美一口咬下去非常Juicy所以忍不住encore🟢日式火鍋這是一人小火鍋有肉片、

今日下班之後就約了好友到沙田中心覓食
店員入機後便把餐牌擦乾淨
這種下單方式十分環保
不像以前吃放題用紙下單浪費紙張

極上放題分為五大類食物
分別是壽司類、刺身類、鐵板類、火鍋及炸物
🔴極上壽司/卷物/手卷
我們點了加州反卷、飛魚子壽司、芒果炸海老卷和三文魚加州反卷
壽司小小一件比較的骰
不會因為吃太多飯而飽吃不下其他食物

🟠刺身
刺身類別有數款
分別是油甘魚、白玉豚、帶子、墨魚、三文魚
酢鯖魚、八爪魚、𩶘魚等
第一次吃白玉豚覺得很特別

以為鐵板燒份量會很多
其實都是一人份量
所以我們都沒有點很多
因為想試其他款式
其中最喜愛是鐵板鵝肝、鐵板野菜、鐵板廣島蠔
鐵板鵝肝油分充口
咬下去外面煎到焦脆内裡軟身
另外廣島蠔岀奇的大隻
每一隻都10分肥美
一口咬下去非常Juicy
所以忍不住encore

🟢日式火鍋
這是一人小火鍋
有肉片、娃娃菜、豆腐和冬菇、金菇
這次點了牛肉

每類雜物都是一件量
所以如果兩個人吃便要寫上數字二
這樣件數的方式可以因應自己的能力而點餐
避免上菜數量太多而浪費食物
這次點了海老天婦羅、唐揚雞件、炸八爪魚丸
炸餃子等
海老天婦羅炸粉少所以咬下去不會炸粉比肉多
蝦肉彈牙是新鮮的蝦
唐揚雞件出奇的大件
而同每一口都是肉
肉質鮮嫩不柴👍🏻👍🏻👍🏻

📍 北海道食堂 (沙田)
沙田橫壆街2-16號沙田中心商場3樓50及57號舖
2021-09-16 68 瀏覽
放題食得多,不過遇着個放題有刺身,壽司,天婦羅,火鍋,串燒,燒物同鐵板燒就真係第一次喺門口等位見到個落單紙,選擇多到一羅羅🤭🤭已經好興奮😬😬好彩預早book咗位,好快入得!首先梗係行過圈參觀下,睇吓有乜好嘢食先🤤然後落單梗係叫個刺身拼盤😈叫咗油甘魚甜蝦同三文魚但係師傅切咗三文魚腩非常肥美,入口即溶咁!之後嗌咗鐵板燒有我最鍾意嘅鵝肝♥️♥️你冇睇錯啊!鵝肝任食!仲要煎到外脆內軟,好回味!我諗食咗十件左右🤣回晒本!壽司方面,刺身都好新鮮,而且有好多唔同嘅選擇!正所謂有相有新相🤓
放題食得多,不過遇着個放題刺身壽司,天婦羅,火鍋,串燒,燒物同鐵板燒就真係第一次

2021-09-15 87 瀏覽
一間主打鐵板燒嘅放題🍳分別有特上 極上 同極盛放題可供選擇第一次食 我地揀咗中間嘅極上放題($268)-依度嘅鐵板的確唔惹少 廚房現場即叫即燒每款都熱辣辣 香氣撲鼻🤤必嗌三寶: 鵝肝 帶子 廣島蠔肥美嘅鵝肝充滿油脂香味 外層黃金香脆帶子味道鮮甜 咬落十分彈牙香煎廣島蠔燒完之後仲係超級肥美🦪一咬啲蠔汁咇晒出嚟 好juciy🤤-除咗鐵板 依度嘅串燒/燒物都好出色👍🏻平時串燒嘅菇類好易燒到乾爭爭😖但依度嘅冬菇同直菇燒到啱啱好 保持到軟熟而牛舌亦係必點之一 燒得入味爽口Bobo輕鬆食咗半打😂😂-當然佢地仲有刺身/炸物/日式火鍋等等但亮點絕對非鐵板同串燒莫屬🤩另外必須一讚係員工非常helpful會主動提我地較火鍋個火勢 仲keep住幫我地換碟真心無expect過放題會有依種服務🥰
一間主打鐵板燒嘅放題🍳
分別有特上 極上 同極盛放題可供選擇
第一次食 我地揀咗中間嘅極上放題($268)

依度嘅鐵板的確唔惹少 廚房現場即叫即燒

另外必須一讚係員工非常helpful
會主動提我地較火鍋個火勢 仲keep住幫我地換碟
真心無expect過放題會有依種服務🥰
2021-08-23
❌北海道食堂❌📍: 沙田沙田中心商場3樓50及57號舖⏰:12:00pm-10:00pm💰:人均$200-400 (設加一)⭕️: 現金、信用卡、Alipay👉🏻極上放題 💰278 (設加一)🌜完全價錢同食物唔成比例,極度失望❌本身今日滿懷期望去食呢間北海道食堂,因為本身長期經過呢度 都聞到好香好多人排隊 加上又有打手話好好食 咁我諗住今日同友人去試吓啦 我哋排隊等咗半個鐘頭 7:30入座 等候時間我都覺得合理嘅 畢竟係星期日 要等耐啲都係人之常情!❌重點黎啦 咁我滿懷希望叫咗中價位嗰個放題 首先講佢個鵝肝 👉🏻咁我今日去食呢間野嘅目的係食佢嘅鵝肝 我哋叫咗四round 只係嚟咗一次 仲要好燶 成個背面黑晒 食完真係致癌㗎會 一定係煎到熟過頭 成舊嘢根本擺唔到落口到 咁我咪講到叫咗四次都無泥既 咁我就去問下佢哋既員工 跟住佢哋話賣晒 完全冇人通知我地 但係我入嚟嘅目的係食鵝肝㗎嘛🤬 呢個價錢冇鵝肝食 其他嘢完全唔值$300呢個價錢 (雖然個鵝肝燶到咁樣都唔值㗎啦)❌接下來講佢其他食物 燒物串燒 一個字 鹹!鹹到完全食唔到落個口度 -鐵板蝦係咪好貴?我哋四輪都有叫 加埋淨係嚟咗四隻🦐 好
❌北海道食堂❌
📍: 沙田沙田中心商場3樓50及57號舖
⏰:12:00pm-10:00pm
💰:人均$200-400 (設加一)
⭕️: 現金、信用卡、Alipay

👉🏻極上放題 💰278 (設加一)
🌜完全價錢同食物唔成比例,極度失望

-鐵板蝦係咪好貴?我哋四輪都有叫 加埋淨係嚟咗四隻🦐 好彩佢夠大隻!唯一嘅優點
-嗰個鵝肝手卷 粒鵝肝好似豆豉咁 下面全部都係飯
-牛肉烏冬 得一兩塊牛肉 成碗都係烏冬 好彩火鍋有得碌下牛肉
-廣島蠔 我覺得幾好食 大大粒 不過食完我就肚痛啦😀😀😀
-刺身 正常 普通野 唔難食 但係都唔係鮮
-炒飯 我唔明點解呢個都可以咁難食 冇味之外 啲材料仲要怪怪地
-雪糕/甜品 不過不失 種類好多 不過都係啲平價貨品 我諗我比$300出邊都唔洗食呢啲

❌你地明唔明食放題食唔飽嘅感受 食咗兩個鐘 唔係我哋唔叫嘢食 係我哋叫完佢都唔出食物比我地 個枱係完全空嘅 冇食物 我哋傾偈多過食 我理解星期日係會忙啲 咁老闆可唔可以請多少少人呢其實? 最後無啦啦同我哋講last order 我哋嚇親左 因為完全可以數得出自己食咗幾多樣嘢 根本完全唔飽 最後我哋叫咗個烏冬同炒飯 要黎塞飽自己個胃 我唔明點解食放題可以食到咁可憐😀
我啲朋友竟然話最好食係個海蝦天婦羅 🍤究竟個要求降到幾低先會講得出呢啲嘢 嗰舊炸漿好厚 勝在個天婦羅蝦夠熱 所以叫做最好食🤨

❌總括嚟講 今日食咗每人人均$300 真係食到一肚氣 我哋食唔飽之外 你地睇到啲相係有幾多嘢食 我就係食咗幾多 出到去自己要再食野 呢樣過唔過份?如果再比我見到啲打手係我IG出現 唔好怪我unfollow晒你哋 因為呢間完全唔值呢個價錢😀

#香港劣食 #平民美食 #沙田 #沙田美食 #香港 #hkfood #hongkong #hkfoodie #openrice #hkfoodblogger #hkfoodies #likeforlike #hk #hkig #foodshare #hkrestaurant #foodies #852food #hkfoodblog #食評 #劣評 #黑名單 #劣食系列 #北海道食堂
2021-09-13
30 分鐘 (堂食)