2022-11-08 202 瀏覽
CP 值高。全部$40蚊有找,口水雞、海南雞,連埋椰子雞湯,唔錯;糕點就一般,始終食慣朋友自家製;但肉骨茶配飯或米粉有驚喜,而家變成我冇咩想食既必然之選,有埋雞腳、豆卜,肉骨都多(好飽),米粉有芽菜,大讚!仲有醬油膏、辣椒及蒜茸。
2022-05-29 420 瀏覽
每逢月尾,生活開始緊繃的時間,小弟總會想起這間食店-----包龍星!!!想起它,是因為真係抵食!!!每晚8時半至9時半,便食店的特價時段,而在特價時段的首15分鐘至半小時,總會有人排隊買點心。一個蒸飯,只是$15元,一籠蒸的點心,只是14元,煎炸小食也只不過是$12元就已經有4件了,蒸包$12就有3個。今晚叫了蒸燒賣 ,三件炸雲吞 和一件炸春卷,合共也只不是$26元!!!雖然價錢平,但質素和味道唔差,自己其實比較喜歡食它的鳳爪排骨飯,只是今晚不太餓,選擇輕食點心。

2022-05-27
5 分鐘 (堂食)
2022-02-20 327 瀏覽
叫咗幾樣點心,分別如下:蝦腸 - 略嫌皮太厚,每條腸粉都有兩粒蝦仁蝦餃 - 大大隻,皮都係有少少厚,但佢d餡都多榴槤包 - $30蚊 3個, 無佢講到有爆漿/流心的效果。 大大個,拎上手已聞到榴槤味,                   食落都多餡,有榴槤醬起入面。 一試無妨。 炸物 - 原價$6一件, 我$20買了4件。 選擇都多,有甜有咸點              分別買了2件芋角(我認為最好食, 芋頭蓉幾香而多、滑。 肉粒雖不多,但我覺得好好食)              1件春卷(大大件..餡就同蝦餃相似)及1件芋頭千絲蘇(芋蓉滑,但係食落甜甜地..似芋頭包d餡..唔係我杯茶..寧願食多隻芋角🤣)埋單$94。  整體一試無妨, 不過唔知係咪太早到關係,部分點心未有得叫住。但講味道/精緻就緊係返去酒樓好d。 呢到勝在快同價錢抵食,經過當買個快餐都可以🤣
蝦餃 - 大大隻,皮都係有少少厚,但佢d餡都多
                   食落都多餡,有榴槤醬起入面。 一試無妨。

埋單$94。

但講味道/精緻就緊係返去酒樓好d。
呢到勝在快同價錢抵食,經過當買個快餐都可以🤣
2022-02-20
3 分鐘 (外賣自取)
  • 芋角
2021-11-21 428 瀏覽
很奇怪,一間只是開了兩、三星期的外賣店,竟然出了兩個負評,差點打退了我試新嘢的決心。 幸好最後我還是決定一試新嘢。買了六款點心和一個蒸飯:章魚肉餅飯 - 碟頭很大, 餸亦很多,味道也不錯, 飯和餸的比例剛好, 豉油是選用了名牌李錦記义燒腸 - 腸粉較厚,义燒頗多,味道不錯鳳爪 - 味道太濃,但炆得很諗,碟頭亦很大芋角 - 炸得很乾身,不油膩,我沒有吃,媽媽說芋頭質素很好,收銀的哥哥提醒我炸物可以逐件買,相當貼心蝦餃 - 皮較厚, 餡較少,味道還可以鵪鶉蛋燒賣 - 很少酒樓做這個點心,但這裏做得不錯, 配了鵪鶉蛋的燒賣,吃落另有一番滋味雞扎 - 每件包括兩件雞,一件火腿,一件冬菇,一件魚肚包在腐皮內,炆得很入味,不是太油埋單127個大洋,整體來說,味道吾錯,價錢亦很平,但所有食物都不是太熱,成為一大敗筆。
買了六款點心和一個蒸飯:
义燒腸 - 腸粉較厚,义燒頗多,味道不錯
鳳爪 - 味道太濃,但炆得很諗,碟頭亦很大
蝦餃 - 皮較厚, 餡較少,味道還可以
2021-11-15 319 瀏覽
第一次寫食評,因為呢間舖頭嘅食物質素實在太差!見到藍田開左間新點心店,就想試試:價錢係幾平,但係食物質素非常差!買左3類點心:1. 最最最差 的 叉燒腸粉 $19有陣怪藥水味道,呢個係完全食唔到落肚,非常非常非常非常非常難食,全部都要倒掉2. 煎炸點心 $20/4件一打開個盒已經見到個底好多油炸芋角、鹹水角、煎堆整個淋曬同好油蒜蓉蝦春卷裡面係無蝦,只有蒜蓉味道,整個非常硬我都係第一次見到得第一pat燶咗蒜蓉3. 臘味糯米飯 $28好油,個底全部都好油一分錢一分貨,非常非常非常非常非常難食衛生方面,見到一個師奶不停向一個職員鬧,話佢冇帶手套就徒手攞佢啲點心。
第一次寫食評,因為呢間舖頭嘅食物質素實在太差!

見到藍田開左間新點心店,就想試試:

價錢係幾平,但係食物質素非常差!

買左3類點心:

1. 最最最差 的 叉燒腸粉 $19

2. 煎炸點心 $20/4件

一打開個盒已經見到個底好多油

炸芋角、鹹水角、煎堆
整個淋曬同好油

蒜蓉蝦春卷
裡面係無蝦,只有蒜蓉味道,整個非常硬
我都係第一次見到得第一pat燶咗蒜蓉

3. 臘味糯米飯 $28
好油,個底全部都好油

一分錢一分貨,非常非常非常非常非常難食

2021-11-15
外賣自取
2021-11-10 220 瀏覽
收工係匯景行下,見到有閒新舖頭未食過,就打算買野食試下啦排隊聽到就話蒸飯賣淨鳳爪排骨,而且都要等多1x分鐘先有,心唸乜咁受歡迎阿之後點左2個點心 蝦餃同雞扎加多個牛肉腸,點完就等啦,都要等十幾個no. 比想像中多人等到阿姐叫我個no.啦. 我行過去就講埋我要GE係 牛肉腸同2個點心,阿姐粒聲都唔出就推一袋野比我,仲收左我張飛, 我就當然以為係我架啦行到返屋企開餐,首先食個牛肉腸,正正常常,不過有一陣怪味,可能係新裝修,機器太新.算啦 比次機會之後就另外一盒,我以為2個點心都裝曬係入面.點知一打開,竟然係鳳爪排骨飯,當下呆左,明明我攞GE時候都有講我係牛肉腸+2個點心,阿姐你執野應該知道尼袋裝咩架,點解唔同我講攞錯?仲收走我張飛推比我?2個點心貴過個飯一倍,某程度上我係被呃左20蚊,好差GE感覺,第一次幫襯,味道可以比多次機會睇下之後有無改善感GE服務質素好唔愉快,我應該唔會再幫襯
收工係匯景行下,見到有閒新舖頭未食過,就打算買野食試下啦

感GE服務質素好唔愉快,我應該唔會再幫襯
2021-11-10
10 分鐘 (外賣自取)