2011-09-16 3 瀏覽
行街行到好累事但入左間日本野到食飯,第一次食,但感覺都好好.服務唔錯,唔洗點等好快就有位.前菜的青瓜切得薄,又好有芝麻味,好好味!!芝士卷好正!熱辣辣送上黎,好香,d芝士仲流出黎.d炸物ok,佢個皮做得幾好,好脆.炸豬排就一般,唔係好夠肉汁.蔥花蘿蔔蓉炸豬柳好正!!冇諗過+西抽汁可以中和返炸野肥膩ge感覺,整個感覺好清新!整體好滿意e間野ge食物同服務,環境感覺好好,坐得好舒服,有機會會再去食過,唔錯!
服務唔錯,唔洗點等好快就有位.
前菜的青瓜切得薄,又好有芝麻味,好好味!!
芝士卷好正!熱辣辣送上黎,好香,d芝士仲流出黎.
d炸物ok,佢個皮做得幾好,好脆.
炸豬排就一般,唔係好夠肉汁.
15 分鐘 (堂食)
2011-09-16 26 瀏覽
一位很有我心的同學生日,我預早兩天約她來慶祝,同學不吃牛,但想吃日本菜,我選了這間想吃多時的食肆。這裏的套餐,包括有味噌湯,椰菜絲和白飯,麥飯等,還是任食的。我們商議後,選了兩款分吃,但食物來之前,我們要先擂好黑白芝麻備用,之後用來加醬吃豬柳的。元祖三色豬柳卷套餐‧花 $148 一碟有三款口味,露筍,紫蘇烏梅,芝士。薄薄的豬柳捲著餡料,上了麵包糠炸,外層鬆脆,先試了件露筍的,新鮮爽口,蔬菜的清淡中和了豬柳的膩,醮點些加了芝麻的豬扒醬,益添味道。第二件紫蘇烏梅,一啖咬下,冷不提防突如其來的酸味,真的很酸,令人髮根顫動,然而細嚼下,與豬柳亦算匹配。而包著芝士的一件,芝士已溶了,香味與豬柳混和,亦是相得益彰。個人來說,不太喜歡吃豬柳,嫌其太精瘦,欠缺油脂香。炸雜錦海鮮套餐 $178 有兩隻炸蝦,兩件帶子和一件忌廉蟹肉餅,都是上了麵包糠炸,炸蝦是大蝦,雖知不是游水蝦,無鮮味,但也算合格,肉質不霉,帶子肉質較普通,不過不失,沒驚喜,而最差要算是忌廉蟹肉餅,只嚐到濃濃的白汁,蟹的味道不強,也許蟹肉份量不多的原故,看來下次還是吃其招牌菜炸豬扒較穩當,至於麥飯,口感比白飯糯,多了點麥香,配炸的食物也

炸雜錦海鮮套餐 $178 有兩隻炸蝦,兩件帶子和一件忌廉蟹肉餅,都是上了麵包糠炸,炸蝦是大蝦,雖知不是游水蝦,無鮮味,但也算合格,肉質不霉,帶子肉質較普通,不過不失,沒驚喜,而最差要算是忌廉蟹肉餅,只嚐到濃濃的白汁,蟹的味道不強,也許蟹肉份量不多的原故,看來下次還是吃其招牌菜炸豬扒較穩當,至於麥飯,口感比白飯糯,多了點麥香,配炸的食物也是適合的。

椰菜絲切得像絲般幼細,滿滿一大碗,汁醬可選擇桌上供應的柚子醋或芝麻醬,個人較喜歡芝麻醬的香味,沙律清爽開胃,兩人都吃了很多。

紅豆綠茶雪糕 $38有一球綠茶雪糕,味道夠綠茶,旁邊放了一撮紅豆,幾粒像寒天的物體和兩粒像湯丸的東西,同學喜歡就行。

祝願同學身體健康,事事如意!

桌上的汁醬
元祖三色豬柳卷套餐‧花
炸雜錦海鮮套餐
10 分鐘 (堂食)
桌上的汁醬
2011-09-15 29 瀏覽
姑媽請我食生日飯, 帶我去左呢間餐廳第一次黎,覺得幾唔錯~一入到去,入眼既環境好舒服前菜有青瓜同生菜,好清新,好爽口叫左炸蝦、豬柳外脆內軟的,而且肉質唔會乾,岩晒我心水,相信平時少食炸物既人都會中2另外仲試左芝士卷,賣相好吸引~個芯仲係流質的同食軟心既感覺差唔多而佢既芝士味又唔會太濃淡淡的岩岩好最後飲埋個麵豉湯入面有菇,口感幾特別整體黎講野食都幾好味~
姑媽請我食生日飯, 帶我去左呢間餐廳

第一次黎,覺得幾唔錯~

一入到去,入眼既環境好舒服

前菜有青瓜同生菜,好清新,好爽口

叫左炸蝦、豬柳

外脆內軟的,而且肉質唔會乾,岩晒我心水,

相信平時少食炸物既人都會中2

另外仲試左芝士卷,賣相好吸引~個芯仲係流質的

同食軟心既感覺差唔多

而佢既芝士味又唔會太濃

淡淡的岩岩好

最後飲埋個麵豉湯

入面有菇,口感幾特別

整體黎講野食都幾好味~
  • 芝士卷
2011-09-12 10 瀏覽
行完街,朋友介紹食呢間見唔使等位就簡左呢個,入到去環境幾好,裝潢別致,亦見衛生叫完野食後,唔使幾耐就送到,侍應服務唔錯一大碟菜絲好爽口,仲有得免費任添!飯我要左白飯,個人認為軟硬適中,好啱我嘅口味炸蟹肉忌廉薯餅好好味,好creamy,好新鮮,而且真係見到d蟹肉係入面!至於豬排及炸蝦,兩者都炸得十分好,唔油膩豬排一d都唔乾,juicy,肉質鮮嫩炸蝦好彈牙,唔霉,証明新鮮下次再同朋友黎!
行完街,朋友介紹食呢間
見唔使等位就簡左呢個,
入到去環境幾好,裝潢別致,亦見衛生
叫完野食後,唔使幾耐就送到
,侍應服務唔錯
一大碟菜絲好爽口,仲有得免費任添!
飯我要左白飯,個人認為軟硬適中,好啱我嘅口味
至於豬排及炸蝦,兩者都炸得十分好,唔油膩
豬排一d都唔乾,juicy,肉質鮮嫩
炸蝦好彈牙,唔霉,証明新鮮
下次再同朋友黎!
2011-09-01
  • 忌廉蟹肉餅
2011-09-10 34 瀏覽
難得去銅鑼灣果邊做野,前一晚當然先上黎睇下有d咩好食。見到勝博殿有咁多好評,而且有我最鍾意既炸野,所以第二日做完野就去左呢間食野。入到去,見到d擺設簡簡單單,反面令人感覺好舒服。知道佢最出名就係豬排,就同個朋友叫左黎食...炸既時間岩岩好,不會搞到太乾或者5脆。唯一既問題就係裡面既肥豬肉 都有5少,身為女仔當然5多鍾意,不過真係好好味(惟有之後幾日食少d肥野,費事月尾發現自己肥左5少)而呢間既特別之處就係比既5單只有白芝麻介有埋黑芝麻,睇落都幾吸引,於是同個朋友快快手手磨好佢,聞落又真係幾香。總結而言,水準的確5錯,服務態度又好,呢個價錢都算幾抵
入到去,見到d擺設簡簡單單,反面令人感覺好舒服。
總結而言,水準的確5錯,服務態度又好,呢個價錢都算幾抵
1K
2011-09-06 49 瀏覽
又多一間日式炸物餐廳加入戰團;在台北我食過, 很高水準;本港的又會點?12點一開門就入去坐下了.地方好舒適, 我們坐卡位;見門外poster 係老虎.蝦, 就叫個老虎蝦2人餐喇.都好快上.食個菜先, 個芝麻醬似沙律醬, 個人都係覺得, 都係柚子好味.蝦都好大隻, 不過略為唔夠新鮮, 大豬o個隻蝦, 一夾, 個頭自己甩左好采, 我隻頂住. 仲影倒相. 不過, overall , 作為招牌菜色, 都係有點失望.不過略油一咬d油會必出o黎.要加油喇.明太子豬柳卷也好特別, 豬柳唔韌, 值得一試.忌廉蟹肉餅, d 忌廉同蟹肉已fuse埋一pat. 再炸. 好creamy.豬柳- 冇蝦咁油, 好脆皮; 不過有1/5係肥膏. 服務很好, 都好主動, 一讚.要脫穎而出恐怕仍要加油.
又多一間日式炸物餐廳加入戰團;
在台北我食過, 很高水準;
本港的又會點?

12點一開門就入去坐下了.
地方好舒適, 我們坐卡位;

見門外poster 係老虎.蝦, 就叫個老虎蝦2人餐喇.
都好快上.

不過略油
一咬d油會必出o黎.
要加油喇.

明太子豬柳卷也好特別, 豬柳唔韌, 值得一試.

豬柳- 冇蝦咁油, 好脆皮; 不過有1/5係肥膏.

服務很好, 都好主動, 一讚.

要脫穎而出恐怕仍要加油.
2011-09-03 66 瀏覽
新開的日本連鎖炸豬排店,據說店子本店在銀座,晚市不設電話訂座,和友人伉儷三人準六時(晚市開始營業時間)到達,順利入座。檯上白色大壺內是蘸炸豬排、海鮮的醬油,玻璃瓶子內的是芝麻沙拉油和柚子沙拉油,芝麻沙拉油一般都很好吃,而這柚子沙拉油也很不錯,酸香清新一點也不帶苦澀。黑色小瓶內的是芥末醬。定食附漬青瓜和津白絲,青瓜極爽脆,可無限量添加。服務生另外會送上爽甜好吃的椰菜絲,也是無限量添加。定食還附味噌湯和飯,飯可選白飯或麥飯。問:飯是否用日本米?答:係,日本米,在黑龍江種的!!!(吓?噢....)那白飯下的水過多,濕了少許,而且沒有米香,不像在吃日本米飯。懷念在日本溫泉旅館早上吃的熱飯,香甜好吃。和其他日式炸豬排店一樣每人奉上一碗黑白芝麻,磨一磨令香氣更釋放,加點醬油後蘸炸豬排/豬柳等同吃,可更添滋味。豬排有分特上豬排和普通豬排,問服務生小哥有什麼分別,小哥:特上豬排是日本豬肉。問:啊,會不會很肥呢?小哥:不會。三個哈日港燦當然毫不考慮點特上豬排。小哥:要不要加大,多約 50g?嗯,三個人食喎,加大啦,免得不夠吃嘛。豬排上檯一看,唔肥就有鬼,幾大塊肥膏!另一端的豬排,完全是肥肉!不肥的豬排肉

豬排上檯一看,唔肥就有鬼,幾大塊肥膏!
另一端的豬排,完全是肥肉!
不肥的豬排肉又很硬,肉汁不夠也沒日本豚肉的香和濃郁肉味。失敗,未知虛實之前,應該點便宜等級的肉,有什麼意外也可減低損失!向小哥反映特上豬排太肥,他說:豬排係比豬柳肥的。

問:那,是日本什麼地方來的豬肉?小哥:宮城...嗯,宮崎....係九州的宮城。吓?!雖然我方向感差,地理知識貧乏,但我肯定宮城在本州東北,即係海嘯重災區之一。

另點了炸蝦定食,蝦個子不大,炸粉很厚入口肥膩,蝦也欠鮮味。
還有豬柳定食,豬柳沒特上豬排那麼肥,肉質不韌也有點肉汁,但也欠豚肉香。奇怪是,炸豬柳和豬排的粉入口很脆,不會很油膩,雖然也有點厚度,但比炸蝦的炸粉好吃。
炸物水準一般,但大家一致覺得味噌湯好喝。三個人的總結是,應該不會再來,難道花二百元來吃椰菜絲、漬青瓜和味噌湯嗎?!走時八時多,門口有很多人排隊,我覺得不值得花時間在這兒排隊啊。
2011-07-17
早在Openrice見到勝博殿評分不錯想食好耐, 今晚終於在男友慫恿在黎試食喇冇訂位, 預左都要等啦落到basement見到都幾好多人(around有8-10)等位唔知係咪冇得訂檯呢?食店貼心準備有把風扇放在門口等待位置, 涼風吹送等耐D都冇問題 等等等... 等左接近30mins終於有位!店內坐位set得都算寬敞, 唔會好迫店員大部分都好親切,見我地揸唔定主意,主動上前問我地有冇野可以幫到我地絕對唔係嫌你揀咁耐都未揀到咁之後亦有講解部分定食特點,值得一讚最後我地點左一份元祖三色豬柳卷套餐,同一份鮮嫩炸豬柳套餐 (大)之後店員遞上芝麻、生菜絲、漬物等生菜絲、漬物、飯待係可以免費無小refill但我嫌勝博殿的芝麻醬較為平凡,柚子醬則太酸 唔洗等好耐,兩份定食差唔多同時送上另外定食的飯可以自由選擇要白飯,定係麥飯!我選擇了麥飯,男友則要了白飯麥飯煙煙韌韌,嚼勁十足!我先嚐了炸豬柳,真係好鮮嫩,外皮亦好脆!感覺上冇其他食店的炸物咁油膩好彩我地點ge係大份,因為大份其他都唔算好多 如果嗌細未必夠食之後再試埋豬柳卷,我地點左兩件露筍,一件芝士 (可隨意選擇要邊三款豬柳卷,亦可重複選擇)豬柳卷相
早在Openrice見到勝博殿評分不錯
想食好耐, 今晚終於在男友慫恿在黎試食喇

冇訂位, 預左都要等啦
唔知係咪冇得訂檯呢?

等等等... 等左接近30mins終於有位!
店內坐位set得都算寬敞, 唔會好迫
table setting好整齊
絕對唔係嫌你揀咁耐都未揀到咁

之後亦有講解部分定食特點,值得一讚
之後店員遞上芝麻、生菜絲、漬物等
生菜絲、漬物、飯待係可以免費無小refill
但我嫌勝博殿的芝麻醬較為平凡,柚子醬則太酸

唔洗等好耐,兩份定食差唔多同時送上
另外定食的飯可以自由選擇要白飯,定係麥飯!
我選擇了麥飯,男友則要了白飯
麥飯煙煙韌韌,嚼勁十足!
我先嚐了炸豬柳,真係好鮮嫩,外皮亦好脆!
感覺上冇其他食店的炸物咁油膩
好彩我地點ge係大份,因為大份其他都唔算好多
如果嗌細未必夠食

豬柳卷相對較炸豬柳"鞋",可能係上左一段時間之後我地先食
芝士已經硬左... 露筍本應該係比豬柳包住,但佢做唔到哩個效果

期間店員好勤力不斷幫客人refill茶、生菜絲、漬物等

最後兩人埋單HKD$330
2011-08-17
25 分鐘 (堂食)
table setting好整齊
2011-08-22 26 瀏覽
新開張果陣上個十大,一路都記住同想食這裡,原來係日本的品牌。有時唔知餐廳既背景咪仲好,無咩期望,無背景既支持,食到既第一個感覺有驚喜咪更爽。兩個人,咩都想試,二人餐花樣多,正好。例牌的係芝麻既配套,芝麻幾香下。唔記得邊間既炸豬店既芝麻係無咩味,不過唔係好野,唔記得都無咩所謂。仲有係椰菜絲,冷冷爽爽,切得幼,都係正常野。呢到仲有兜青瓜,都係冰冰的,都幾爽下。我一直都以為炸野係需時,呢到好似唔洗炸咁,唔洗五分鐘就有得食,強勁。平時係其他炸豬鋪,真係要等上十多分鐘先有得食。講返食野,二人餐有豬排、豬柳、炸蝦,豬柳卷同自選既炸忌廉。炸功就好唔錯,麵包糠薄薄一層,炸得香脆,很不錯。豬排鬆化有豬味,帶肥位最為吸引。炸蝦都係幾唔錯,炸忌廉同豬柳卷就不過不失咁樣,不明所以係豬柳卷係正常,齋豬柳卻係怪怪的,有點韌有點硬。水準都真係幾唔錯,都係食得滿意既地方。

???
配料
二人餐
豬柳卷
豬扒汁
水準都真係幾唔錯,都係食得滿意既地方。
2 分鐘 (堂食)
2011-08-21 31 瀏覽
準時12點去到,唔使排隊就可以入座!兩個人order了一個乜都有的set,夠曬兩個人食!有豬扒,豬柳,豬柳卷,炸蝦同蟹餅。跟兩個飯,椰菜沙律同miso。沙律有兩個dressing,芝麻同柚子,兩個都好味!主角炸好快就到,賣相非常吸引!炸到金黃色,食落好香口,豬扒同豬柳好juicy又好tender,蝦非常爽口,個crab cake 都好好味,非常creamy!椰菜新鮮爽口,麥飯也好好味!這裡的服務也很好,waitress主動問要唔要加飯/miso/菜,而且開始食之前有解釋每個醬料有咩特別同配乜野!環境亦很好!

好好味~~
好好味~~
2011-08-20 10 瀏覽
和朋友7:30 到達.要等10張枱,8:15入得比想像中快.排隊期間有大陸同胞,日本朋友和外籍人使.真係咁出名?見到有呢個2人餐(唔記得咩名添;食物有明太子豬柳卷*2;大蝦*2;豬柳1份;豬扒1份;吉列忌廉蟹餅1份)侍應勁推介呢個餐,講左句隻蝦1定有張相咁大.就係呢句令到4個人叫左2個餐.有1 set 明太子豬柳卷 轉左芝士火腿豬柳卷.豬柳比豬扒好食 ; 因為豬扒比較鞋.芝士火腿豬柳卷比 明太子豬柳卷好食. 因為芝士火腿豬柳卷個味出D.吉列忌廉蟹餅我地就覺得普普通通.隻蝦真係勁大重點佢大得黎有蝦糕,炸得唔老.各種食物.粉漿,麵包'康' 岩岩好.外皮鬆脆 .前菜,飯和味噌湯可以不斷添加.前菜推介 , 青瓜仔添左4,5次. 味道好清爽.少少鹹勁開胃.飯推介 : 麥飯 因為白飯太濕 =.=味噌湯 唔會太酸唔會太甜,岩岩好 正!! 飲左3,4碗.白黑芝麻 帶出的香味真的比單一芝麻好得多.平均每人大約$210 食物質素,地區,環境 物有所值呢.
排隊期間有大陸同胞,日本朋友和外籍人使.真係咁出名?

有1 set 明太子豬柳卷 轉左芝士火腿豬柳卷.
豬柳比豬扒好食 ; 因為豬扒比較鞋.
吉列忌廉蟹餅我地就覺得普普通通.
隻蝦真係勁大

重點佢大得黎有蝦糕,炸得唔老.
各種食物.
粉漿,麵包'康' 岩岩好.外皮鬆脆 .
前菜,飯和味噌湯可以不斷添加.
飯推介 : 麥飯 因為白飯太濕 =.=
味噌湯 唔會太酸唔會太甜,岩岩好 正!! 飲左3,4碗.
白黑芝麻 帶出的香味真的比單一芝麻好得多.
平均每人大約$210
食物質素,地區,環境 物有所值呢.
2011-08-19
30 分鐘 (堂食)
  • 吉列炸蝦
2011-08-11 1 瀏覽
今日既晚餐系久仰大名既勝博殿~間野系地庫,我同朋友都搵左一陣先去到。店內裝修餐具都相當別緻,環景唔錯,坐得幾舒服!套餐大概百幾蚊個,價錢屬中上,但的確物超所值!我點左個豬排鍋,等餐既時候磨定個芝麻醬熱下身先~最enjoy就系呢個過程~再上埋個豬排汁,真系好香。前菜既椰菜絲和青瓜都好好味,都系d醬汁太正,我地都系咁添!到主角上場~豬排我覺得同其它差唔多,冇乜特別。但個鍋d汁真系正囉~甜甜地又香又濃,送飯一流!飯後加多個甜品雪糕,呢餐真系冇得彈!
飯後加多個甜品雪糕,呢餐真系冇得彈!
2011-08-10
2011-08-09 155 瀏覽
兩年前我在台北有吃過勝博殿, 覺得好好吃, 吉列的食物都做得很有水準今年勝博殿開到香港來, 六月份跟朋友一起去吃看看一進門口看到它們的仙人掌, 裝潢令人覺得蠻舒服的, 燈光上柔和到還蠻讓人想睡兩人選了一會, 決定要了兩個套餐是可以嚐到大部分的出品點完餐之後店員送上菜絲, 有麻醬跟柚子醬可以選菜絲爽脆菜味也甜, 但有點太冰了, 需要放一會才比較好吃麻醬香十分濃郁, 但配菜吃就味道就很剛好讓菜絲添上麻香我比較愛柚子的, 酸度恰到好處, 柚子的果香配上菜絲很可口之後送上來的是芝麻, 比起其他店的除了白芝麻還有黑芝麻, 兩種不同的麻味增加芝麻香氣豬排醬酸甜得宜, 還能品嚐到一點的果香跟洋蔥香, 很欣賞他們的豬排醬味噌湯味道不會太重, 喝起來是順口的配菜緊隨其後, 有青瓜跟椰菜漬物. 超喜歡他們的青瓜, 很清爽的味道, 脆脆微鹹好開胃, 我們加點了好多次反而椰菜就沒什麼特色, 吃完都沒有再加點還有配菜是跟竹套餐的, 雞肉沙拉跟銀魚蘿蔔絲蘿蔔絲吃起來沒什麼味道, 需要靠上面的銀魚提味雞肉沙拉好好吃, 雞肉吃起來很有雞肉鮮味, 加上沙拉菜跟沙拉醬汁一整個也是很開胃主菜沒來就已經吃了好多菜, 終於上主
今年勝博殿開到香港來, 六月份跟朋友一起去吃看看
很熟悉的門面,跟台北的差不多

兩人選了一會, 決定要了兩個套餐是可以嚐到大部分的出品
點完餐之後店員送上菜絲, 有麻醬柚子醬可以選
菜絲, 吃了相當多
菜絲爽脆菜味也甜, 但有點太冰了, 需要放一會才比較好吃
麻醬香十分濃郁, 但配菜吃就味道就很剛好讓菜絲添上麻香
我比較愛柚子的, 酸度恰到好處, 柚子的果香配上菜絲很可口
味道很好的豬排醬
赤味噌湯
味噌湯味道不會太重, 喝起來是順口的
配菜
反而椰菜就沒什麼特色, 吃完都沒有再加點
還有配菜是跟竹套餐的, 雞肉沙拉跟銀魚蘿蔔絲
蘿蔔絲吃起來沒什麼味道, 需要靠上面的銀魚提味

主菜沒來就已經吃了好多菜, 終於上主菜了
竹套餐
竹套餐 (元祖三色豬柳卷)
這套餐有三款豬柳卷: 芝士卷,蘆筍卷,紫蘇烏梅卷
芝士卷, 紫蘇蘆筍卷
芝士卷的芝士不少, 芝士味道其實沒有很濃郁, 是滲著淡淡的芝士香氣
芝士不會太稀也不會太實. 豬柳肉質乾得來不柴, 外層不油很脆口, 豬肉味道比較淡
如果芝士可以用鹹度重一點的相信會更好吃
蘆筍卷用在豬柳上味道很淡, 需要點比較多豬排醬來提味
蘆筍蠻好吃的很夠本身的獨特味道, 但就是比較淡的說
一向很愛紫蘇+梅的組合, 所以最喜歡這個紫蘇烏梅卷
紫蘇的香跟烏梅的酸配合得天衣無縫, 配上豬柳味道很突出
而車梅子肉帶濕度, 讓這豬柳卷沒有那麼乾, 好吃!
勝博殿套餐
這應該是一個大包圍套餐, 有炸蝦, 炸豬排, 炸一口豬柳還有炸吉列蟹餅
豬柳, 豬排
炸一口豬柳質感上跟豬柳卷差不多, 乾乾的但不會說肉質很老
但還是嫌豬肉本身的味道不太夠
我很滿意這裡的炸豬排, 比起豬柳多了不少油脂, 吃起來多了油香跟豬肉香
肉質鬆化, 外層也脆身不油膩, 加上豬排醬味道更加棒, 比起豬柳好吃多了
超讚的吉列忌廉蟹餅, 炸蝦
炸蝦就不過不失, 蠻有蝦味的, 但彈牙度還差一點
不過這邊的蝦子蠻大條的, 吃起來比較豐富自己的口腔
蘸它們的他他醬, 不會太酸帶了一點奶香, 酸瓜下得不少, 非常不錯
推介這裡的炸吉列蟹餅, 是我在香港的吉列店吃過最好吃的蟹餅
香脆的外層裡面有非常濃香的鮮奶油, 整個不會說太稀, 濃稠度處理得相當好
蟹肉夠味而且也蠻多的, 配上他他醬十分美味!
白飯, 麥飯
白飯麥飯選擇, 兩者飯香十足也夠軟糯
麥飯比白飯多了嚼頭, 咬口感非常棒! 朋友之後也添了些麥飯來吃
甜點
最後上了竹套餐有的甜品紅豆香草雪糕
就很一般的雪糕, 上面灑了黃豆粉再多一點會更好
紅豆煮得蠻好吃, 軟軟得也沒有很甜

總括來說香港的勝博殿不亞於台灣的, 比起香港其他的店勝博殿也能擠上好吃水準高之列
當晚每個店員很有禮貌, 用餐很愉快
香港人又多了一間好吃的吉列料理店可以選嚕
  • 炸豬排
  • 炸吉列忌廉蟹餅
  • 青瓜漬物
2011-08-05 18 瀏覽
七月二十二日 (星期五)拉麵新店一浪接一浪日式吉列豬扒專門店也不相百仲數起來,始祖也許是世貿中心的日式吉列專門店,我倆也為這肥豚等了個幾鐘之後,還有豚祖,浪漫屋橫濱,銀座梅林等等相繼登陸香港其中最愛銀座梅林,自第一次在K11吃過後已念念不忘,!相隔了差不多兩年,又有一家打正旗號日本新宿過江龍來到香港奇怪的是五月我也曾在機場見到一家同名的吉列豬扒店開業當時還奇怪見不到有雜誌媒體報導再看到其他網友說那家是假冒的(真真假假-有待求証)唯一肯定的,是位於銅鑼灣的這間如假包換久聞大名,老公仔鐵定用它來作為我們的第二千二個食評同時又相約了三位為食友(主席/六月/威廉)一起來吃取名"勝博殿"-即是日文的仙人掌,象徵其極強的生命力位置不難找,近利園午飯時間還可以訂枱的來到,看到不少日藉食客,看來它在日本有頗有名氣我當日的腸胃炎還未完全痊癒,於是和老公仔分享一個套餐點了極上豬柳定食點的時候,店員說不點的客人要加五十多元配飯和菜(包括味噌湯和前菜)有點不情願,但無奈接受前菜主要有有青瓜和生菜六月大讚青瓜爽脆生鮮我則喜歡那幼生菜絲,青香的菜味,亦很新鮮我們先磨芝麻醬其實先磨芝麻後才加醬會比較快和省力炸豬柳呈
七月二十二日 (星期五)

拉麵新店一浪接一浪
日式吉列豬扒專門店也不相百仲

之後,還有豚祖,浪漫屋橫濱,銀座梅林等等相繼登陸香港
其中最愛銀座梅林,自第一次在K11吃過後已念念不忘,!
相隔了差不多兩年,又有一家打正旗號日本新宿過江龍來到香港
奇怪的是五月我也曾在機場見到一家同名的吉列豬扒店開業
當時還奇怪見不到有雜誌媒體報導
再看到其他網友說那家是假冒的(真真假假-有待求証)

唯一肯定的,是位於銅鑼灣的這間如假包換
久聞大名,老公仔鐵定用它來作為我們的第二千二個食評
同時又相約了三位為食友(主席/六月/威廉)一起來吃

取名"勝博殿"-即是日文的仙人掌,象徵其極強的生命力
位置不難找,近利園
午飯時間還可以訂枱的
來到,看到不少日藉食客,看來它在日本有頗有名氣

我當日的腸胃炎還未完全痊癒,於是和老公仔分享一個套餐
點了極上豬柳定食
有點不情願,但無奈接受
前菜主要有有青瓜和生菜
六月大讚青瓜爽脆生鮮
我則喜歡那幼生菜絲,青香的菜味,亦很新鮮
我們先磨芝麻醬
其實先磨芝麻後才加醬會比較快和省力
極上豬柳定食
炸豬柳呈金黃色,外皮極香脆
走油功夫一流,不覺肥膩(至少可以騙得過自己
極上豬柳定食
豬柳肉較豬扒嫰,而且有嚼勁,肉可以一條條的撕開
相比起我們心中的吉列豬扒皇者-銀座梅林,還差一點點,就是肉還不夠肥美
除了炸豬扒,別的炸物原來也不錯
朋友們吃了炸蟹肉忌廉薯餅也讚不絕口
我也試了一口,味道有別於外間的忌廉薯餅,條條的蟹肉吃得分明
真材實料,用料不馬虎

總括而言,品質上盛,但服務卻一般
各方面水準平均,喜歡吃炸物的朋友應該一試
2011-07-22
2011-08-04 14 瀏覽
脆;而不肥膩的豬排及炸蝦, 一啖咬下去, 可以感受到"脆卜卜"的聲音, 香噴噴的味道及軟軟的肉質, 好味!另外, 滑蛋炸雞滑嘟嘟, 香滑的蛋, 撈飯一流。無限添加的菜絲, 配上芝麻汁或柚子汁, 味道配合得天衣無縫, 有助消化。
另外, 滑蛋炸雞滑嘟嘟, 香滑的蛋, 撈飯一流。

2011-08-02
慶祝紀念