2006-10-12 23 瀏覽
星期六一行6人係度食飯, 叫左個旦黃蝦(唔sure 個菜名), d蝦有d梅, 唔得! 後尾想加送, 朋友suggest 雙菇扒芥菜膽, 但我唔食芥菜, 問侍應有無第款菜簡, 竟然答'無wor', 再問佢廚房得芥菜, 有無白菜or 小唐菜, "都有gei", 都未食完(仲住筷子), 侍應就走黎問'上糖水俾你地ar!" , 跟住又話'幫你埋左張單先', 已經同佢講話等我食完先啦, 轉頭已經遞張單埋黎, 雖然價錢係平, 但老實食物質素唔得, 再加咁既service, 趕客到暈啦
周末前夕跟幾個朋友打完波後,其中一位介紹到這裹一起晚膳,到達後發覺很多食客在門外等位,朋友已預早訂位但都要等十多分鐘才有吉枱。這飯店的装修看來古色古香很有特式,外表看似一間較高價的中菜館,但這兒的飯菜,價錢相宜且份量都很大,絕對超值抵食,難怪坐落在西營盤都高朋滿座、大排長龍。等候期間看見貼在店內、外牆上的菜單,店主將很多菜名以諧音都改成趣致的名字例如咪走鷄(米酒鷄),非常有趣!午市的菜單上寫有套飯供應,而且有部份西式食品供應,選擇都唔少。等候時為省時間已預先落單,叫了咪走鷄、九里香骨、鮑菇扒菜膽等幾道菜。咪走雞–即米酒蒸雞糯米飯,糯米飯內混入唔少冬菇、紅棗、杞子和桂圓肉,飯面沒有落重醬油,味道不太咸,糯米飯內帶有極重糯米酒及鷄香味。雞肉鮮甜嬾滑,非常好味!咪走雞用巨形的盤上枱,一行要幾個人才吃得完,$88一大盤實在超值。九里香骨–味道帶有濃沃的蒜香味,排骨炸得很香口但仍封着肉汁,不似一般的炸排骨煑得似一條乾柴一殷。鮑菇扒菜膽–以鮑汁煑成,火侯剛剛好,保存菜本新嘅鲜味。服務方面,因太多客人不要要求太高,但尚算合格,店內有放有大圓枱及六人枱,有中、西酒供應,適合良朋共敍吃飯聊天,有機

鮑菇扒菜膽–以鮑汁煑成,火侯剛剛好,保存菜本新嘅鲜味。

服務方面,因太多客人不要要求太高,但尚算合格,店內有放有大圓枱及六人枱,有中、西酒供應,適合良朋共敍吃飯聊天,有機會一定會約埋好友一齊再試下其它菜式。
2006-06-17 20 瀏覽
天朗氣清,終於無落雨,決定同女友去我倆都喜歡但較遠的加記食晚飯,興致勃勃的去,卻...訂左6:00枱,唔想遲到,專登飛左$40蚊的士去,一坐低,發覺無左平時啲menu,侍應姐姐話由於將近父親節,只可叫有限的菜式,我同女友聽見已唔多高興,點解訂位時唔知會聲? 我倆一心黎食焗魚腸的...無咩選擇的情況下,女友破例比我叫一味唔多健康但我想試好耐的菜式~ 上湯芝士大蝦伊麵,滿心歡喜的叫,點知...一上枱,女友已嗅到好大陣味精味,食幾啖後已唔想食;d麵淡而無味,少少芝士味都無,勁似即食伊麵。D蝦本身幾彈口,都幾多同大隻,但卻被一層好厚的生粉漿包住,加上d獻汁好油好杰好味精,總之就好難食。最終我都食哂d蝦,費事浪費;伊麵就食淨一大半,愛莫能助。之不過今日有飯後果送-荔枝五粒,都幾甜,粒核仲好細。今晚食得頗為掃興,我嘅心情尤如用荔枝砌成嘅圖案(見圖3)。

今晚食得頗為掃興,我嘅心情尤如用荔枝砌成嘅圖案(見圖3)。
2006-05-22 10 瀏覽
遠道而來,打算一試砵仔魚腸。但魚腸份量少,雞蛋甚多,味道不太突出。希望大,失望更大.......
2006-05-19 51 瀏覽
焗魚腸($48蚊)係我和男友係加記的第二最愛,食過五、六次,每次都非常滿意。焗魚腸主要材料有,魚腸(很多,清洗得十分乾淨,絕對唔腥)、蛋、果皮、少量油條。魚腸焗得十分乾身,個蛋皮脹卜卜,十分香脆,送飯一流!

2006-04-03 20 瀏覽
星期日專登入西環食P和J都極之喜愛的「咪走雞」。十分期待因為超耐無食。「咪走雞」上台聲勢仍然震憾,依舊的超大份而且香噴噴。嘗過加記的「咪走雞」不下8次,最失色可算是這次了。糯米太濕太油;雞不肥美,而且斬得太碎。其實「咪走雞」做得不算差,只是比平日失色吧了!

其實「咪走雞」做得不算差,只是比平日失色吧了!

2006-02-12 24 瀏覽
今晚同屋企人嚟食飯,訂咗枱都要食第3輪(8:30pm),可想而知好受歡迎。今晚8餸1湯,其中以雞糯米飯我最欣賞,雖然近日心情欠佳,都潻食咗兩碗,另外嗰個牛肉球都好食,裡面放咗D陳皮。份量好夠。質量亦非常好,值得推介。
2006-01-31 19 瀏覽
午飯首選加記金牌炒飯,$38一碟大大的炒飯,有好多料(蝦、魷魚、魚、蝦子)。啲飯亦唔會太乾,很香口﹗但啲服務就一般,幾次幫襯侍應都要三催四請才把我要求嘅餐具送到...
2005-12-20 20 瀏覽
話說我星期日(18/12)去左食.....去到覺得好似以前黎過....好似以前叫光記(新店)....朋友訂左7點15分4位....我地見冇野做...6點9就去左...報完名就去旁邊睇酒....俾支二鍋頭吸引住我....可惜冇人肯陪我飲.... 打消念頭....番番去多等一陣就有位了....一路入去一路睇人地食咩....好似好多野食喎....又好大碟...最尾入到最入的那張檯....周圍人都幾靜...係我地最嘈...唔理了....4個男人....叫野食先....例湯兩碗...千島排骨...米酒雞......班腩....豆苗....最後黎個牛肉球....冇得飲二鍋頭...啤酒一支自隊囉...好食....點好食...大部份人都講左啦....雞滑飯香...排骨外香內軟....魚冇醒...豆苗如常...係個牛肉黎得太遲....飽左先食佢兩舊就唔覺好得別....可能俾之前d好食野影響吧....加埋食剩約半碟野左右啦...我地好日都唔會去西區食野...俾我地浪費一次啦....入場前小姐同我朋友話我地要8點半還檯俾番佢.....正常丫...收我地幾多錢丫...唔通想佢執咩....但結果我地坐到9點幾.
但結果我地坐到9點幾...都冇俾人趕到...我估係佢地唔記得左我地囉....
埋單$380...朋友們互望一下...唔通計錯數?...咁抵食?...冇咩可以投訴了...開開心心咁走人...
總括黎講....俾咁既錢我就唔會要酒店服務...佢對我太好我仲會覺得唔夠街坊風味添...可能佢裝修豪左d...令人誤會佢係一間豪既食店....豪既服務....埋左單就知佢唔應該太豪吧....
最後我都會推介俾我d朋友....尤其係d為左好食....不拘小節.....
2005-12-17 12 瀏覽
本來打算去火井, 點知6點幾去到己經俾人book哂, 朋友話加記都唔錯, 咁咪去law, 去到好彩仲有位, 原來加記都幾出名架, 現場所見仲有好多熟客tim~~~叫左個米酒雞, 因為佢話係推介ma, 真係幾好食, 我個人覺得最好食唔係隻雞, 係糯米飯, o的飯好煙"un", 我地因為叫得太多野食唔哂, 打包左, 到第二日食依然好好味, 因為o的飯吸哂o的雞同酒味, 好好味~~~小炒皇: 拎過獎架, 但係我個人就覺得一般, 係o的帶子幾鮮就真~~~可以改善o既係佢地service, 因為我地今次係第一次去, 唔知個portion咁大, 所以四個人叫左三個菜, 重叫左兩碗糯米飯, 點知原來米酒雞己經有飯, 我地叫o個時其實佢可以提下我地, 點知冇.....

2005-11-21 8 瀏覽
人地介紹話呢到正,特登黎試下。六點鐘未夠已經無位。小菜味道果然幾好。蒸魚腸唔腥有水準,十二菜有十二種菜,十分夠份量,用上湯浸正好帶出菜的清甜。一品煲有螺頭,鵝掌,菜等,味道都OK。豉油王鵝腸的水準最好,鵝腸不太肥而又爽口。最差就係班尾煲,魚肉唔夠新鮮所以有D霉;但整體黎講(飠送)菜咸淡調味恰到好處,可以把食物的原味發揮出來。另外送既糖水都好正。價錢方面真係平到唔信,值得再試。
2005-11-12 26 瀏覽
加記係我同女友由未拍拖食到拍拖的地方, 我倆都超鍾意, P.J.係我同女友的簡稱, 今次個食評由佢操刀, 佢好少咁讚一間食店, 唔係講笑, 大家真係值得去試下加記, 服務態度, 食物質素, 價錢, 環境, 全部都好.加記- 我同男朋友自拍拖以嚟去得最多嘅店。推介菜式: 咪走雞–即蒸雞糯米飯,糯米飯唔似得出面嗰D咁肥膩,無臘肉,卻有冬菇、紅棗、紀子和龍眼肉。極重酒味,但調味料不多,啱哂怕咸嘅我。雞肉鮮甜,嬾滑且油潤,好味!但係portion實在是太巨形了,4個大男人都夠食,$88實在超值。手剁銅盆蒸牛肉球–很碼有十至十二粒,仲要係超大粒!牛肉沒有外間的死實,咬開裡面睛粉紅色,十分鮮嬾。($48)南瓜扇貝肉圓煲-大都唔可以相信,食極唔見底。南瓜同扇貝並唔係主角,豬肉圓先係。肉圓超彈牙,口感有d似做得好嘅魚蛋,真係令人越食越想食。($48)雞dun 翅-連食盡天下美食嘅Daddy都話有水準。湯清甜,我差唔多食哂成隻煲湯雞咁滯,又縲肉,又雞腳,個湯唔甜就假!心水推介!!!!

加記- 我同男朋友自拍拖以嚟去得最多嘅店。推介菜式:

心水推介!!!!

這店的小菜味道確係唔錯, 用料新鮮之餘, 亦係抵食夾大碟. 但黎食的朋友要有心理準備要俾人催埋單(如果食得快就無問題), 因為只會有一個鍾頭多d的時間俾你食, 過左咁上吓就會有人叫你埋左張單先. 我試過幾次見到有人為左呢樣野同伙記嘈, 其實嘈都無謂, 黎呢道食就預左係咁, 要接受佢地的做法, 如果接受唔到就咪黎食, 費事激襯自己!
2005-08-28 23 瀏覽
古法蒸走地雞, 是我第一次食到毫無「老」、「」的蒸雞, 味道口感俱佳。不過, 服務真的欠佳, 因為客人太多而趕客(雖然我沒有遇到, 但卻看到店員這樣做), 真的抵打。客人有權慢慢坐、慢慢食, 希望店主留意。

2005-08-26 31 瀏覽
之前住係西環,間不時都有去食.最欣賞係侍應服務,好有禮貌好親切!午市去食,叫一個炒飯兩個人都夠晒食有突!晚市去食小菜都ok,味道唔錯,又夠大碟.特別係果d煲類,好大煲.d野食唔晒又可以打包,好抵食呀!