2022-12-14
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗之前朋友特登去買呢間餅店何文田分店嘅法式布甸麵包俾我食,我真心覺得好食!我一直都知道油麻地店,係有出另外兩款味,不過每個人都講話要排隊,所以都冇諗過要專登去排。有一個平日嘅下晝,我4點鬆D 響附近,我知道佢嘅出爐時間係4:30pm,就諗住去睇吓多唔多人排隊,諗住唔排得耐就買嚟試吓。我大概4:15pm 左右到,見到有20人左右排緊,因為店舖已貼出每人每款限買2個嘅告示,即係一定買到啦,我就即刻排隊。4:20pm 左右,條人龍開始郁,10分鐘都唔使就入到店,店員已經一早 pack 好晒各種購買組合,講要咩就即刻攞一盒俾你睇啱唔啱,俾錢就走得,買完都只不過係4:30pm,成個過程都幾快,我隨即摸一摸個盒,原來係凍嘅!我一路都響度諗,呢兩款布甸包係凍嘅,咁究竟係熱食定係凍食呢?但我自己又唔太鍾意食又凍又韌咗嘅法包,所以都係用氣炸鍋整返熱食。🍴黑白布甸($23)竹炭包比較軟身帶煙韌感,因為整熱咗再切開,布甸直接爆漿,白布甸(應該係蛋白布甸)同黑布甸(黑芝麻布甸)已經大致混合咗啦,兩者都非常滑,但基本上一啖食落去,會俾香濃嘅黑芝麻味蓋過,後尾搵返啖蛋白
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗
🍴黑白布甸($23)
竹炭包比較軟身帶煙韌感,因為整熱咗再切開,布甸直接爆漿,白布甸(應該係蛋白布甸)同黑布甸(黑芝麻布甸)已經大致混合咗啦,兩者都非常滑,但基本上一啖食落去,會俾香濃嘅黑芝麻味蓋過,後尾搵返啖蛋白布甸食,有淡淡蛋白味,而芝麻味濃郁之餘又唔係好甜,基本上係好食嘅!
黑白布甸
🍴京都抹茶紅豆麻糬($23)
外形係3款入面最靚嘅,紅豆大大粒,再加上抹茶粉響面,打卡一流。一切開,又係超級傾瀉狀態,紅豆微甜,抹茶味我覺得係濃嘅,不過苦味過重,未算係好好食嘅抹茶味,麻糬都幾大粒,煙煙韌韌口感,整體上呢個係有丁丁失望嘅。
京都抹茶紅豆麻糬
本質上,兩款都做得好食嘅,我覺得黑白布甸係好食過京都抹茶紅豆麻糬,不過,由於佢嘅原味布甸包太出色,試晒3款後,我自己就覺得原味係最好食嘅,加上原味係$15,足足平$8 一個,所以之後如果我想再食布甸麵包,我就會買返原味啦,呢兩款味試一次便夠!