2022-05-30 279 瀏覽
最近呢一間麵包店嘅布甸包出晒名 但其實佢哋仲有好多其他麵包都唔錯!呢度嘅鬆餅真係超級抵食 幾蚊就有一個 而且仲好大過個!口感唔錯 外脆內鬆軟 揀咗咖啡味 咖啡都出☕️再加埋啲朱古力粒粒🍫好有mocha嘅感覺
上一次介紹布甸麵包已經係二月份lu事隔三個月仲以為唔會咁多人買啦🤤點知經過嘅時候仍然人山人海🙃唔通香港人真係咁鍾意排隊?還是係啲人氣小食好食咗呢!就等小妹同大家解答吓呢個問題啦~平日去到見到有三條隊😰左邊排懷舊小食,右邊排布甸麵包而中間就有一堆人買緊普通麵包🥯🍞 法式麵包布甸 $15天氣咁熱,今次就冇整熱嚟食啦包皮有嚼勁,布甸QQ地😍有流心之餘蛋香味都夠足😗無論係質地或口感都仍然保持到水準!☕️ 咖啡鬆餅 $9呢款係小妹嘅最愛,次次見到都買🐷雖然加咗$1但懷疑落多咗咖啡粉!咖啡味超級香,搞到整個袋都係...而且食落去咖啡味都好濃郁🥰就算放咗幾日口感仍然保持到蓬鬆嘅狀態絕對係下午茶必食嘅小食之一!🥥 椰撻 $9撻底香脆金黃,內餡鬆軟😄加埋椰絲餡料有陣陣嘅椰香~比起蛋撻做得更加出色,值得一試!⭐️ CP值:🐘🐘🐘🐘⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5⭐️ 舒適度:N/A⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘🐘(5 星為滿分)
上一次介紹布甸麵包已經係二月份lu
事隔三個月仲以為唔會咁多人買啦🤤
點知經過嘅時候仍然人山人海🙃
唔通香港人真係咁鍾意排隊?
還是係啲人氣小食好食咗呢!
就等小妹同大家解答吓呢個問題啦~

平日去到見到有三條隊😰
左邊排懷舊小食,右邊排布甸麵包
而中間就有一堆人買緊普通麵包🥯

🍞 法式麵包布甸 $15
天氣咁熱,今次就冇整熱嚟食啦
包皮有嚼勁,布甸QQ地😍
有流心之餘蛋香味都夠足😗
無論係質地或口感都仍然保持到水準!

☕️ 咖啡鬆餅 $9
呢款係小妹嘅最愛,次次見到都買🐷
雖然加咗$1但懷疑落多咗咖啡粉!
咖啡味超級香,搞到整個袋都係...
而且食落去咖啡味都好濃郁🥰
就算放咗幾日口感仍然保持到蓬鬆嘅狀態
絕對係下午茶必食嘅小食之一!

🥥 椰撻 $9
撻底香脆金黃,內餡鬆軟😄
加埋椰絲餡料有陣陣嘅椰香~
比起蛋撻做得更加出色,值得一試!

⭐️ CP值:🐘🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:N/A
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘🐘
(5 星為滿分)
咖啡鬆餅  椰撻
外賣自取
咖啡鬆餅  椰撻
  • 咖啡鬆餅
2022-05-25 337 瀏覽
🍡🍵🥯嘉多娜天然酵母手作麵包店Kadorar et Levain好多人都知道呢間餅店係網紅「布甸包」嘅始祖,但係可能大家都唔知道呢間餅店仲有好多好嘢食!。3Q餅 $10 🍮喺香港,常見嘅糕點包括紅豆燒餅,肉鬆包,麻薯,蛋黃酥等等,有冇諗過佢哋嘅合體呢!3Q餅麻雀雖小五藏俱全,入面嘅餡料你一定估唔到!裏面有紅豆餡,鹹蛋黃,麻薯,仲有肉鬆!真係超級豐富呀!。抹茶紅豆貝果 $9🥯🍵呢個貝果會比出邊Cafe買嘅細少少,胃口細嘅女仔啱晒。入面係多到爆出黎嘅忌廉芝士同埋紅豆,口感正到爆!。芝士貝果 $9🧀呢個芝士貝果,入面都係香噴噴嘅忌廉芝士。柔軟又滑加埋煙韌嘅貝果,簡直完美。肉鬆芋泥貝果$9🥯裏面係棉蜜嘅芋泥同香噴噴嘅肉鬆,呢個嘅口感一流,肉鬆同芋泥果然係完美嘅搭配。呢間餅店真係有好多新奇好味嘅食物,傳統得來又會創新!好期待下次光顧。價錢:平均$10樓下地址:嘉多利天然酵母手作麵包店 (油麻地)油麻地碧街54號地舖#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #f
🍡🍵🥯

嘉多娜天然酵母手作麵包店
Kadorar et Levain

。3Q餅 $10 🍮

。抹茶紅豆貝果 $9🥯🍵

。芝士貝果 $9🧀

。肉鬆芋泥貝果$9🥯

價錢:平均$10樓下
地址:嘉多利天然酵母手作麵包店 (油麻地)
油麻地碧街54號地舖

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #lunchtime #dinner #hklunch #lunchhk #dinnerhk #hkdinner #eatwith #eatwithme #eating #eathealthy
2022-05-20 317 瀏覽
呢間布甸包始祖相信大家都聽過 而家除咗原味之外 仲出左抹茶🍵紅豆味🫘呢隻味比起原味更加值得排隊一試 抹茶味真係超級回甘苦澀 再配埋清甜嘅紅豆 真係絕配!內餡仲有煙韌麻糬 加埋外脆內軟嘅法包 口感超正!
2022-05-20 214 瀏覽
比起原味布甸包 我個人更加推介抹茶🍵紅豆🫘麻薯斯呢款 不過剩係得油麻地分店先有得賣 仲要4:30出爐一次!抹茶味🍵真係超級濃苦 仲有回甘味 紅豆🫘好清甜 兩隻嘅味道平衡返真係超正!中間個麻薯好煙韌 將成個口感提升左😍焗熱之後法包仲會外脆內軟 茶味更加濃苦 濃茶控必食呀💕
終於吃到了大家極力推薦的法式布丁麵包啦,提早3點半到的時候已經有20+人在排隊,6點就售罄,人氣超火的!每個人限購4個,探店之前記得查看下出爐時間哦(老闆偶爾會改時間)~🔹法式布丁麵包-抹茶紅豆麻薯(推薦)這個布丁麵包也太好看了吧,誰能抵抗抹茶+紅豆+麻薯的的組合?抹茶布丁很香很滑,味道偏甘苦,正好能夠與紅豆的甜互相平衡;麻薯被布丁包裹在中間,軟軟糯糯的太喜歡了!抹茶腦袋們這個必須衝!🔸法式布丁麵包-原味(推薦)一眼看過去有點像蛋撻嘿嘿,挖空了農夫包後往裡面加入蛋漿,奶香味很重,超級喜歡這個奶甜味,一點都不會膩;口感和布丁不太像,有點流心更接近芝士醬的口感。當時吃的時候麵包已經涼了,會比較韌,強烈建議拿回家加熱哦,這樣就能吃到脆脆的麵包啦~.🍴餐廳:嘉多利餅屋 (油麻地)📍地址:油麻地碧街54號地鋪💰人均:15-25

🔹
法式布丁麵包-抹茶紅豆麻薯(推薦)

🔸
法式布丁麵包-原味(推薦)

🍴餐廳:嘉多利餅屋 (油麻地)
📍地址:油麻地碧街54號地鋪
💰人均:15-25
2022-05-16 229 瀏覽
身為麵包控又點可以唔嚟呢間布甸包嘅始祖店買嚟試試😋果然真係好好食👍翻熱完仲正 中間嘅布甸會流心 非常之creamy 外皮嘅法包脆卜卜又煙韌❤️口感真係非常之豐富😍
⭐️⭐️⭐️⭐️📍嘉多娜餅店 (油麻地)~ 法式布丁麵包 ($15)🍴終於的起心肝去排隊試吓超人氣嘅布丁麵包😎,為食妹平日放假特登比岀爐時間早45分鐘去到,竟然見到有十個人已經排緊隊,真心覺得香港人為咗食可以去到幾盡😂終於等到岀爐喇,每人限買4個,想買得多都唔得呀😫,為食妹唔執輸買咗4個分畀屋企人同朋友仔😜🍴為食妹分別試咗凍食同熱食,凍食就係喺雪櫃攞岀嚟直接食,布丁滑嘟嘟,好有蛋香同奶味,唔會太甜👍🏻👍🏻,不過凍食嘅話麵包就會比較韌,有少少難咬🙈🍴為食妹將布丁麵包放入氣炸鍋180度焗咗5分鐘,點知拎番岀嚟布丁溶晒變咗蛋漿😅,不過一樣好滑好香蛋味,好處係麵包變得好鬆脆好易咬又香口啲,點埋蛋漿一齊超好味😋😋💬雖然真係超好食,不過要排一個鐘食個麵包應該就無下次喇😖—————————⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💲
⭐️⭐️⭐️⭐️
📍嘉多娜餅店 (油麻地)
~ 法式布丁麵包 ($15)

💬雖然真係超好食,不過要排一個鐘食個麵包應該就無下次喇😖
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💲

45 分鐘 (外賣自取)
2022-05-14 267 瀏覽
最近嘉多娜推出新款布甸包,一直都想試,但一聽到要排一小時真是接受不到。今日下午去了附近的貓餐廳,離開時剛好4點,天氣又惡劣🌧,心想應該沒有人會排隊,怎知一樣有😅,只是沒有平常那麼長😆。最後都要等20分鐘!☔️現時只限每人購買四個,兩個款式兩個,總數$76。京都抹茶🍵紅豆🫘麻薯布甸🥖 $23大小如同原味法式布甸,但賣相就吸引得多,表層是粒粒紅豆,灑有綠茶粉,內餡是流心又濃郁的抹茶奶油,是濃到有少少甘苦味,中間是麻薯,無論賣相、味道和口感都出色,定價合理,難怪一推出就那麼受歡迎👏🏻但以原味作比較,我會較喜歡原味,因為我不喜歡紅豆、綠茶忌廉有點甘,所以試過一次就夠!

最後都要等20分鐘!☔️

現時只限每人購買四個,兩個款式兩個,總數$76。

京都抹茶🍵紅豆🫘麻薯布甸🥖 $23

2022-05-11
20 分鐘 (外賣自取)
  • 法式布甸
小妹三間分店都去過😆(另外兩間喺佐敦同何文田)佐敦嘅法式布甸好似好食啲!唔想排隊嘅話建議去何文田買~不過記得要留意時間呀!因為唔同分店出爐時間都唔一樣!除此之外其他食物嘅質素都差唔多🍞 法式麵包布甸 $15每日有兩次出爐時間而每人只可限買四個!凍食:包皮偏韌,布甸動L,咬落去會爆餡熱食:包皮香脆,布甸好濃蛋香味,香滑挺身好鍾意佢嘅布甸🤪 包皮就一般般👻但$15/個當作下午茶咁都唔錯呀😬係咪好食到會特登過去排隊買?🙅‍♀️但如果經過淨係排5至10分鐘呢?🙆‍♀️☕️ 咖啡鬆餅 $8 外面似曲奇,而裏面超級鬆軟!咖啡味都好重^_^ 建議焗熱食~私心推呢個🙈 已經回購左好多次🥰🍵 抹茶紅豆貝果($15/2)用呢個價錢買個細細哋嘅貝果性價比好高呀 >.< 貝果夠煙韌😃抹茶味較淡但配埋cream cheese同紅豆粒整體幾balance,甜甜地咁幾有驚奇!🥯 肉鬆芋頭貝果($15/2)芝麻炒得好香,有啲似中式酒樓嘅味道芋泥都幾滑,配埋肉鬆係個唔錯嘅配搭!不過比較起來味道就普普通通正常發揮純粹個樣幾可愛,打卡able😬🥥 椰子麻糬3Q餅 $9內含有肉鬆、蛋黃、麻糬同豆沙餡料夠足夠而且酥皮
小妹三間分店都去過😆
(另外兩間喺佐敦同何文田)
佐敦嘅法式布甸好似好食啲!
唔想排隊嘅話建議去何文田買~
不過記得要留意時間呀!
因為唔同分店出爐時間都唔一樣!
除此之外其他食物嘅質素都差唔多

🍞 法式麵包布甸 $15
每日有兩次出爐時間而每人只可限買四個!
凍食:包皮偏韌,布甸動L,咬落去會爆餡
熱食:包皮香脆,布甸好濃蛋香味,香滑挺身
好鍾意佢嘅布甸🤪 包皮就一般般👻
但$15/個當作下午茶咁都唔錯呀😬
係咪好食到會特登過去排隊買?🙅‍♀️
但如果經過淨係排5至10分鐘呢?🙆‍♀️

☕️ 咖啡鬆餅 $8
外面似曲奇,而裏面超級鬆軟!
咖啡味都好重^_^ 建議焗熱食~
私心推呢個🙈 已經回購左好多次🥰

🍵 抹茶紅豆貝果($15/2)
用呢個價錢買個細細哋嘅貝果
性價比好高呀 >.< 貝果夠煙韌😃
抹茶味較淡但配埋cream cheese同紅豆粒
整體幾balance,甜甜地咁幾有驚奇!

🥯 肉鬆芋頭貝果($15/2)
芝麻炒得好香,有啲似中式酒樓嘅味道
芋泥都幾滑,配埋肉鬆係個唔錯嘅配搭!
不過比較起來味道就普普通通正常發揮
純粹個樣幾可愛,打卡able😬

🥥 椰子麻糬3Q餅 $9
內含有肉鬆、蛋黃、麻糬同豆沙
餡料夠足夠而且酥皮唔會好油膩
令到整個口感好豐富呀~
不過可能有太多材料啦🤪
擺埋一齊味道有啲複雜oops

🫓 老婆餅 $6
普普通通正常發揮😬

🥖 老公餅 $6
外面比較少見到老公餅
豆沙餡份量都幾足㗎!
正常價錢不妨試試~

🫔 合桃酥 $6
好香合桃味,酥皮夠脆
普通一個合桃酥冇咩特別💁‍♀️

🍠 紫芯麻糬 $6.5($18/3)
之前喺品穀買一個紫薯麻薯包都要$17
呢度$18就買到三個🤣 (細版)
包皮有啲煙韌而內涵好綿密!
入邊嘅紫薯麻薯比例各有一半
物超所值,值得推介!

🥚 牛油蛋撻 $7
雖然整體好食過金華餅店🤣
但出邊有啲平啲又好食啲嘅...
蛋味唔夠香,皮正常

⭐️ CP值:🐘🐘🐘🐘
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘.5
⭐️ 舒適度:N/A
⭐️ 再食指數:🐘🐘🐘.5
(5 星為滿分)

人均消費:$50以下

其他分店:
1️⃣ 佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
2️⃣ 何文田窩打老道69號地下C2號舖
嘉多娜餅屋個布甸包🍮食過真係返唔到轉頭🤣有日經過想博下有冇得賣,點知無🥲見有貝果照買兩個試吓🥯🥯返到屋企發現我媽咁啱都買左其他款😂笑左🤣見有咁多個就影幾張相share下啦!主要講下呢三款~我幾鍾意佢既貝果,比起坊間既佢只有大約一半size,得掌心咁大個(我既掌心👷🏻‍♀️)其實佢唔係好似Bagel無咩嚼勁,可以當實淨啲既普通麵包。不過啲紅豆好大粒,又搽滿cream cheese,幾好食😂 紫薯麻糬都足料,又唔會好甜,麻糬就淋左少少。不過價錢唔貴,間中可以過下口癮🤪🔸抹茶紅豆貝果🫘$17/2pc🔸芝士貝果🥯$17/2pc🔸紫薯麻糬🍠$19/3pc📍#嘉多娜餅屋 (#佐敦美食) (#油麻地美食)(#何文田美食) 油麻地碧街54號地舖佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖何文田窩打老道69號地下C2號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔸抹茶紅豆貝果🫘$17/2pc
🔸芝士貝果🥯$17/2pc
🔸紫薯麻糬🍠$19/3pc

佐敦文苑街1-23號文英樓地下1號舖
何文田窩打老道69號地下C2號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2022-05-05 5076 瀏覽
•ᴗ• 法式麵包布甸 $15買完返到屋企放入雪櫃幾個鐘再用焗爐焗5-10分鐘⏱ 法式麵包食落脆口得黎好煙韌 唔會太硬🥖 加埋入面仲係微凍既布甸 一凍一熱既口感同香濃既雲尼拿味真係食多幾個都冇問題😋 如果唔洗排隊一定日日去買😆Stored it in the fridge for a few hours, then heated it in the oven for 5-10mins😚 The bun was soft, chewy, and crispy outside🥖 while the pudding was super duper creamy, with a sweet vanilla flavour🍮 This combo was too nice that I’m craving for it every day (if I don’t need to queue for an hour🥹)評分: 9/10🌟•ᴗ• 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包 $23排個日寫住停售既抹茶款因為排第一既關係就好好彩買到!🥰 焗爐焗過既外皮食落好脆 口 內餡仲呈布甸狀 非常軟滑🤤 仲要茶味好
•ᴗ• 法式麵包布甸 $15
評分: 9/10🌟

•ᴗ• 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包 $23
排個日寫住停售既抹茶款因為排第一既關係就好好彩買到!🥰 焗爐焗過既外皮食落好脆 口 內餡仲呈布甸狀 非常軟滑🤤 仲要茶味好濃郁 帶回甘🍃 夾埋北海道既香甜紅豆非常出色✨ 最令人驚喜係布甸中間仲有自家製既麻糬🤩 煙韌既口感提升整體既完整度同滿足感 貴少少都值得一試🤍
I was a bit upset when I knew this wasn’t available on that day but luckily I got it!!!🥳(Coz I was No.1❤️‍🔥) The Bun was crunchy after toasted, and the pudding inside was rich in matcha flavour🍵 It goes well with the sweet red beans from Hokkaido🫘 there’s chewy mochi which was the most surprising part🔥, definitely, the highlight of the day🤎
評分: 10/10🌟
————————————————————————————
嘉多利天然酵母手作麵包店 (油麻地)
油麻地碧街54號地舖
京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包
無論隔幾耐,好似都不敵港人麵包布丁嘅執著,依舊每次都係要費幾番心神先可以買到。試過好幾間,始終都係覺得始祖最好味👍🏻驅使到我真係會願意花時間排😂😂不幸中的大幸,歷時個半小時,去到都仲買到,不過無曬遠渡而來為嘅抹茶味🥹🥹不過唔緊要,原味都夠頂隱,買左一盒同朋友share每人兩件。返到屋企忍唔住要食,即刻預備氣炸鍋翻熱,拎出黎大大舊,好垂手。Reheat完第一舊都等唔切影相,直接先用湯匙挖啲布丁黎食,滑溜到不得了!!!簡直會令人融化,仲有陣陣雲尼拿香氣~好正😍😍👍🏻個人本身好鍾意有咬口嘅包,嘉多利出品嘅法包底真係會越嚼越香,又唔會感覺油膩或者過乾,凍食好咬,熱食脆身香口,啪完兩個真係大滿足(一個真係唔夠架!)唔知要等到幾時先可以唔洗再排🥲好想再買!

唔知要等到幾時先可以唔洗再排🥲好想再買!

《油麻地長期的人龍》紀錄下喺4月11號去排加多娜3:05到,4:30出爐,4:40分終於買到!想買抹茶記得係每日得4:30有!————————————————————————#京都抹茶紅豆麻糬布甸包 💰23每人限買2個,呢個賣相真係100分,好靚!本身都幾中意食抹茶類既野,呢個真係極濃茶味!無錯!係極濃!落咗好多茶粉既感覺,個人覺得太濃,多返啲奶味會好啲或者考慮啲紅豆放布甸入面🫣個質地係結身啲,紅豆係好夠甜,幾好食😋#法式布甸包 💰15呢款原味限買4個,食落係好香蛋味同吉士味,甜度適中!常溫食質地係流質,焗返熱皮就脆身啲。凍食最好,皮都唔會好硬!😋😍總結!排咗個幾鐘,見到佢個3Q餅好快俾人掃曬!好在最後岩岩好買到一個試吓。10蚊粒入面有一粒咸蛋黃、肉鬆、麻糬同埋豆沙餡,外皮有黑白芝麻食落好香!😘重點!!!!係細細粒既紫薯包同個芝士包,唔好睇佢好似好細粒!拎出手好有份量啊!餡料同個包比例係2:1!勁多料!包皮係好夠薄!真心大愛呢間麵包店!幾時再開分店?😚😚
《油麻地長期的人龍》

————————————————————————
#京都抹茶紅豆麻糬布甸包 💰23

#法式布甸包 💰15

2022-04-11
外賣自取
下午茶
  • 芝士乳酪
嘉多娜係布丁包嘅始祖相信都為人熟悉,嘉多娜前身係嘉多利只係全線店舖改咗名。❣️排隊心得分享❣️〈油麻地分店〉即使日日都要大排長龍都無阻香港人排隊精神,油麻地分店4:30出爐開售但起碼要一個鐘前去排隊,我3:30去到嘅時候前面都已經有20人,所以想食嘅話真係要有心早啲去排隊!其實店舖日日條龍咁樣真係唔得掂尤其夏天就嚟到又勁熱勁猛太陽😓希望有一日會有派籌行動…〈佐敦分店〉反而排隊情況冇咁誇張,佐敦分店係1:00開售,我剛剛好1:00去到前面都只係得五六個人,後尾逐漸好多人要排長龍,但同油麻地分店比較下佢唔使預先一早排隊。😓但佐敦分店嘅布丁包係冇咁好食❗️唔知係嗰日質素定點啦,中間布丁太流質狀,唔夠凝固,一咬就好似醬汁咁瀉晒;但油麻地總店嘅布丁係固體狀明顯好啲!👓京都抹茶紅豆麻糬布甸包 $23近期推出嘅款式,係油麻地分店限定提供!布甸係抹茶味,真係有抹茶嗰種甘香味唔會剩係得甜味,以呢個價錢來講絕對收貨掂!布甸太滑,入口瞬間其實有少少似抹茶忌廉感覺,而餡料中間亦有一舊麻糬相當軟糯,添加左層次口感!面頭放上都幾多紅豆粒,唔肯定係咩產地紅豆不過煮得好淋又夠甜味幾好,紅豆配抹茶係最好嘅配搭。整體來講其實真
❣️排隊心得分享❣️

👓京都抹茶紅豆麻糬布甸包 $23
整體來講其實真係幾好食,稱得上係甜點,而且價錢算經濟配上呢個質素,可惜買呢個包除咗俾錢之外仲要用上時間排隊,所以試過就算唔會再想下次特登嘥時間排隊買😂
評分:8.5/10
👓法式布甸包 $15
果然係布甸包始祖,暫時食過咁多間中質素最好。布甸滑嘟嘟而且餡料飽滿係滿滿的布甸,出面個法包香脆,質地又唔會太韌咬唔開,個包唔會太厚令到入面嘅布甸少咗。
評分:8/10
———