2017-06-07 790 瀏覽
繼續大角咀試食店力奇這間老火鍋店不用多介紹,同老婆已有十多年沒有來,環境依舊,都係一貫沒有裝修的大廳老格局。這兒出名在乜都大大份,湯底極足料,點了蕃茄薯仔拼芫茜皮蛋,蕃茄估計最少都有三隻,芫茜滿到上頂,見到隔黎的豬骨煲更加係多料到跌落黎咁濟,食個煲都飽。鮮牛肉味濃尚算不錯,兩個人點碟牛肉再加多份雙拼食埋湯底料已飽到上心口,連大藍妹兩枝$420。大大份是要收費的,價錢不便宜,得個碟頭大真係唔多足夠,在火鍋店都有十來間的大角咀正常都已唔再揀佢,見假日都無咩人,就有答案了。
繼續大角咀試食店

湯底

鮮牛肉

生料

正常都已唔再揀佢,見假日都無咩人,就有答案了。
2017-06-04
湯底
鮮牛肉
生料
2017-04-26 817 瀏覽
第一次同朋友去食力奇火鍋!好新奇丫 依間大排擋格局既火鍋店原來係大角咀名店之一😮😮其實今次我地一班人都好肚餓 淨係掛住食 好少影到相😅我地點了蕃茄豬骨湯底只彩個煲湯底就知道好足料 而且材料都好新鮮!火鍋料有肥牛、三寶丸、墨魚滑、生菜肥牛係當中最好食的入口即溶 好嫩滑!三寶丸就一般般 不太特別。墨魚滑 夠爽口陣牙 又唔腥!最緊要係個湯底 真係好入味好甜!正!環境雖然不及酒樓坐得舒服但一班朋友可以圍住個鍋邊食邊玩 食物價不貴 又好味都係唔錯既選擇!
第一次同朋友去食力奇火鍋
好新奇丫

依間大排擋格局既火鍋店原來係大角咀名店之一😮😮

其實今次我地一班人都好肚餓
淨係掛住食 好少影到相😅

我地點了蕃茄豬骨湯底
只彩個煲湯底
就知道好足料 而且材料都好新鮮!

火鍋料有肥牛、三寶丸、墨魚滑、生菜

肥牛係當中最好食的
入口即溶 好嫩滑!

三寶丸就一般般 不太特別。

墨魚滑 夠爽口陣牙 又唔腥!

最緊要係個湯底
真係好入味好甜!正!

環境雖然不及酒樓坐得舒服
但一班朋友可以圍住個鍋邊食邊玩
食物價不貴 又好味
都係唔錯既選擇!

2017-03-15 1014 瀏覽
力奇火鍋出晒名大份夾抵食 所以我都慕名而來第一次食 我地4個人 叫左一份豬骨煲 個煲一拎過黎 我地都嚇親 超級超級大份 成個煲d材料都好足 包括番茄 豬手 豬骨 馬蹄等d豬骨骨髓真係令人翻尋味另外我地叫左大蝦 蠔 新鮮牛肉等 全部都超大份 4個人頂住個肚返屋企 好滿足第二次食 我地4個叫左個藥材煲 味道唔錯 但係相比豬骨煲 始終遜色左d!試下都無妨不過我發現其實可以唔使叫菜食因為距每一分送既底都會有好多菜 西洋菜 生菜等 好抵食!未試過既朋友一定要去試下!
力奇火鍋出晒名大份夾抵食 所以我都慕名而來

第一次食 我地4個人 叫左一份豬骨煲
d豬骨骨髓真係令人翻尋味

不過我發現其實可以唔使叫菜食
因為距每一分送既底都會有好多菜 西洋菜 生菜等 好抵食!

未試過既朋友一定要去試下!
2017-03-06 5358 瀏覽
約左多次喇,終於成行﹗一眾同事相約打邊爐聚會,啤啤去放鬆一下。六點收工要磨到八點實在有點困難,唯有遊鐵河啦 ﹗先搭巴士到尖沙咀天星碼頭,可以瞓返十幾廿十分鐘叉叉電先,轉地鐵搭去荔景再轉去奧運站,步行走到力奇都只係 7 點半乍,又係我最早到呢。最初阿嬸比張對住門口既細檯我,但根本容納唔到我地七個人呢,唯有自己再搵過。皇天不負有心人,比我發現柱邊有張大檯睇位,即刻叫支啤酒休息下先。地方都好大喎,不過只有一個門口又無窗,聲音完全困係裡面,非常吵耳。幸好空氣流通,有 6 格獨立廁所都尚算乾淨。客路比較粗豪沒怎麼禮貌,我已經揀到去廁所對出,見附近都係斯文一點的食客先坐低。誰知後面黎左個瘦佬,走過黎問都唔問就拿走我地張櫈,真係過份 ﹗算數,今晚我地黎開心聚會既。豬骨煲,真材實料滿到瀉呀 ﹗勁大量蕃茄、芹菜、冬瓜、蘿蔔、粟米、南瓜,極濃香甜豬骨湯,真係美味又抵食 ﹗大大舊桶骨仲要勁多肉,難得一見,肉質棉棉彈牙,還有骨髓比我啜,好滿足啊 ﹗除左桶骨遇有豬腳,煲到外皮非常棉滑帶膠,另外仲有雞腳指損添,非常豐富啊。美國肥牛大,我還以為會用 cheap cheap 美國肥牛,煙肉一樣肥騰騰既肥牛,但竟然會係

美國肥牛大,我還以為會用 cheap cheap 美國肥牛,煙肉一樣肥騰騰既肥牛,但竟然會係高級肥牛喎,有質數有料到 ﹗美味極致,牛味甜美無比,肉質嬌嫩,牛汁豐富,無得頂 ﹗切得厚薄剛剛好,特別有咬口、特別多肉汁,正到痺 ﹗鮮肥牛,無得頂,食到停唔到手 ﹗比美國肥牛更鮮甜更嫩滑,牛味更濃,我完全投降喇 ﹗

鮮豬粉腸,我都係第一次跟鮮豬粉腸邂逅,加工過既就食得多。顏色嫩紅,彷似剛剛劏出黎一樣,真係勁新鮮。鮮味霸道而突出,味道不錯。不過烚極都勁韌,好難趙啊,少點牙力都趙唔到,係咪有秘技去烚架?

三寶手打丸,唔想叫滑就叫丸啦,都係依三款之麻,鯪魚、鮮蝦、墨魚。鯪魚丸起晒膠,彈中帶黏,淡淡魚味,不錯。鮮蝦丸烚熟變成橙色,我真係認唔到佢呀,一般都係白色架麻,好明顯不是用白蝦仔造的。

蝦味特濃,爽中豐彈性,好想食多幾點呀 ﹗墨魚丸比較平凡,都滑滑彈彈既,醃美宜人,好味。炸魚皮,鬆脆香口,一咬卜一聲,食得過癮。我略厭有點過咸,浸湯更適合我。

大白鱔半條,非常新鮮爽彈,有同事以為係脆鯇添呀 ﹗肥美可口,魚脂甜美,高質。火雞子還可以,當然新鮮雞子先係極品。西洋菜、唐蒿爽甜翠綠,梗係好味道。

美國桶蠔,我連食三隻,桶蠔飽滿而蠔汁甘甜,難得大大隻裙邊及帶子位仍然嫩滑無渣,可以全數收到肚裡去。桂花蚌,灼一灼成條掉入口,甜到不得了,又爽又脆,good good good ﹗每樣食材都實在太過好食喇,唔得閒影相,殺呀 ﹗

我預計每人要 $500 蚊架,依家 $300 有找,仲要食唔晒,抵食到出奇,不能形容。係條鱔最貴,不過如果去街市買一條閒閒地都 $400 蚊呀。碟碟大大份,仲要有鮮嫩蔬菜墊底,唔會係菜頭菜尾,實在太感動喇 ﹗
藍妺
  • 桂花蚌
  • 鮮蝦丸
  • 美國肥牛
2017-01-03 2366 瀏覽
2016年的最後一天,和男朋友去了香港,沒有跨年,他帶我吃了在香港這幾年吃過最好吃的火鍋,晚上六點才開門,我們是一路從太子站吃過來的,「走過你來時的路」。男朋友評價我是第一個把湯喝完,菜卻吃不完的人🙄但是豬骨湯底真的很鮮美呀,超級好喝,鍋底的豬骨、豬手、雞爪都燉得很爛,很好咬又很入味,裡面的素菜也很好吃,連平日吃火鍋只吃肉的男朋友也愛吃,我最喜歡南瓜、蘿蔔、玉米!服務員給我們上豬骨湯底的時候,看我們就只有兩人,就說你們吃完再點別的,省得吃不完,但其實我們已經另外點了大生蠔和美國肥牛了😂生蠔肥大而鮮美,但注意不要煮太久了,美國肥牛是真的超好吃,可惜沒肚子吃了一大半都打包了,感覺帶回家做肥牛飯會特別棒!!!看到別桌的大鮑魚、墨魚滑等等都很新鮮,感覺以後都想嘗試下。總之,還會再來吃噠!比心❤️
2016-12-31
慶祝紀念
紀念日
  • 猪骨煲
  • 雪花肥牛
2016-12-20 2248 瀏覽
力奇之前已經食過好多次,今次同一大班同事食飯都仍然揀左佢。依道如果多人個時,其實book唔book位都係冇分別,就算book左都要等好耐位。終於入到去啦,當然一定要試蕃茄薯仔湯底,湯一上,湯料已經埋滿晒,一人飲一兩碗湯先,真係好好味,好有屋企湯既感覺,再分左一d豬骨食左,咁先開始有份打邊爐。依道d野食大部份都冇寫價錢,但我地都好放心咁嗌,因為每次埋單都唔會過250蚊一份(當然我地冇嗌好多好多海鮮),最主要吸引到我既係呢度既湯底!必食
20 分鐘 (堂食)
2016-12-09 1891 瀏覽
服務態度極差,職員講哂粗囗,威嚇人地,訂左位可以比其他客人,服務職員差到無得頂,總結,這一間店的環境勁差,衞生又唔乾淨,簡直無服務,很差很差,雖然,是有d名氣,但是請必須改變熊度,希望太家見到,反應一下,thx a lot
2016-12-09
715 分鐘 (堂食)
2016-12-01 2023 瀏覽
行完山好支力,車上問朋友夜晚食咩,佢就介紹左呢間火鍋店,我地一行4人7點未夠入席,但場內已坐無虛席。好多人都會叫馳名既豬骨湯底,因為d料真係好新鮮同埋多到會堆到一個山咁高但朋友之前試過豬骨煲所以我地就試左其他湯底火鍋當然唔少得牛,d牛既份量多到嚇人,四個人都食唔晒,不過個人覺得牛唔夠肥同薄🤔我地仲點左好多野食,當中值得推介既有四寶丸,炸魚皮,象拔蚌 (好新鮮)!另外推介佢既竹䉀矛根,因為比其他餐廳飲落清甜唔似糖水最後埋單雖然每人3百幾,但其實係因為點得太多野食之故,所以為免浪費我地每人帶一盒食物返屋企🙈🙈

但朋友之前試過豬骨煲所以我地就試左其他湯底

• 豬骨煲
  • 蕃茄薯仔湯底
  • 炸魚皮
果日係平日,大概夜晚7點入坐 我地8個人 係第3張入場既枱。入左單 叫左豬骨湯- 非常多既胡椒粉。湯底一早嚟左 但其他食物等左起馬45分鐘 等到間舖滿座 催左無數次先嚟一樣。係催一樣 嚟一樣。茶同碗筷係自己搞掂 呢樣冇問題 反正我有手有腳 佢地樓面都唔夠人。叫罐汽水都等左半個鐘。啤酒有啤酒妹就即叫即到既。
2016-07-16 3204 瀏覽
Everything was big sizeNo price list on the menu, not good!There was a extra plate of pork bones which we thought it came with the soup baseand when checking the bill, it was charged, the lady didn't ask us if we want it or not nor we ordered it extra.Bad service or no service at allPoor dining environment.Price is pricing for such setupWould recommend you not to go.
Everything was big size

Poor dining environment.

2016-07-15
2016-06-21 3385 瀏覽
大大片牛肉聞名不如去食,話說琴日去左大角咀打邊爐未去已經聽朋友講過幾好食落單時,餐牌唔見有價錢朋友話好似都幾海鮮價(咁就唔知嚕)不過佢配料每樣都好大碟牛肉超大塊,好似雪到有少少硬身咁,好味既到埋單了,就知道依碟牛要$288是平是貴,我都唔知道呀😅電視韜韜話打邊爐最緊要係個爐計我話就梗係個湯底啦依間餐廳比較出名係豬骨湯底不過我地點菜果時點錯左點左「蕃茄薯仔湯底」$90當然味道唔係屋企煲果啲咁濃既味畢竟都只係放晒蕃茄薯仔的材料落去咁因為可能未煲起的關係,湯底無乜味咁不過佢都幾足料既同上一篇講既咁,樣樣都大大件😆
大大片牛肉
聞名不如去食,話說琴日去左大角咀打邊爐
未去已經聽朋友講過幾好食
落單時,餐牌唔見有價錢
朋友話好似都幾海鮮價(咁就唔知嚕)
不過佢配料每樣都好大碟
牛肉超大塊,好似雪到有少少硬身咁,好味既
到埋單了,就知道依碟牛要$288
是平是貴,我都唔知道呀😅
電視韜韜話打邊爐最緊要係個爐
計我話就梗係個湯底啦
依間餐廳比較出名係豬骨湯底
不過我地點菜果時點錯左
點左「蕃茄薯仔湯底」$90
當然味道唔係屋企煲果啲咁濃既味
畢竟都只係放晒蕃茄薯仔的材料落去咁
因為可能未煲起的關係,湯底無乜味咁
不過佢都幾足料既
同上一篇講既咁,樣樣都大大件😆
2016-02-18
2016-05-21 2447 瀏覽
其實是去年冬天的尾巴去吃的,現在補上食評因為同team的吃貨妹妹強烈推薦,所以一行5個人試了久仰大名的大角咀力奇火鍋-豬骨湯。整個火鍋端上來的時候非常讓人impressive, 因為但是鍋底的食材就堆滿整個鍋,豬手,番茄,粟米,蘿蔔,蓮藕,馬蹄,真的超級豐盛。我們開始涮東西之前,豬手撈了整整一盤出來忘了拍照。店家用上好豬腿骨和新鮮豬腿肉煲製的湯底香甜濃厚,開涮之前喝一碗真的暖心又開胃。還可以來一塊悶煮幾個小時的豬手,滿滿的膠原蛋白,入口即化。其他的鍋料也很優質,肥牛肉質美,分量足;自家製蝦滑墨魚滑鮮甜彈牙,可以看到大塊的蝦肉和墨魚肉,真的一點不糊弄人。一句話,真材實料!除了海鮮和肉類,新鮮的蔬菜吸收了濃濃的湯汁,吃超飽也停不下筷子。

2016-02-29
25 分鐘 (堂食)
  • 豬骨煲
  • 蝦滑
  • 墨魚滑
2016-05-03 1828 瀏覽
力奇火鍋我去了好多次,只能說有點點退步,兩天前,我與七位朋友去力奇慶生,叫了兩個鍋,第一個鍋很快上,可是第二個火鍋卻要我們等了一個小時後才上來,期間我跟我的朋友也有一直催他們可惜得不到回應。不過等到上菜的時候還是不令人失望的,最令我印象深刻還是那一碟肥牛,百幾蚊好大碟,自己屋企都做唔到呢一個價錢,鍋底是用豬骨湯底,所以味道可以非常香,煮好的東西都不需要店點醬。另外小小題外話,如果大家帶生日蛋糕去力奇火鍋,記得要自己帶一把刀,因為上次我們去切蛋糕的時候力奇火鍋居然沒有刀提供,所以我的朋友用了筷子去切蛋糕了
2016-04-28 1620 瀏覽
好耐之前就黎過...記得個豬骨湯好好飲...朋友直情教我直接搵不黎飲LOL今次到我帶其他朋友黎...今次真係好唔掂佢地揀左個蕃茄薯仔湯-.- 2回事黎...呢個湯好淡, 完全食唔出蕃茄同薯仔味...一D都唔香...引唔到我想飲佢GE感覺...好普通最初淨得一碟-.- 食左半個中都係食響鈴同金菇....響鈴都夠鬆化~呢間野明明係出名大碟... 都有珊瑚蛑 同丸類果D , 但所有野食味道都很一般, 唯蝦丸味道不錯,夠爽口彈牙... 但唯一牛肉係能夠令我地嘩嘩聲...大碟~塊塊D肥都好靚, 厚薄適中, 口感很豐富~我地8點半先入座... 都唔算多人呀...又有吉台....但真係冇人得閒同我地落單,,,好難得捉到個人落單...但又等左成粒中先上齊菜...仲要催左好多次...好失望
今次到我帶其他朋友黎...今次真係好唔掂
最初淨得一碟-.- 食左半個中都係食響鈴同金菇....
響鈴都夠鬆化~

2016-02-01 2074 瀏覽
朋友生日,佢話凍凍地不如打邊爐,咁就一行四人去力奇火鍋啦要去就要早啲book位,如果唔係就有排等喇入到去都已經好多人,環境唔算靚仔,但地方好大。咁多人當然係'熱鬧'一點架喇 不過先證明係好食啦力奇出名大大份 又足料 果然無失望呀!湯底我地揀左海底椰約$140,湯底材料足又大鍋,有至愛既粟米同南瓜等,我地4個女仔都好鐘意個湯底,好香好正(不過口味因人而異啦)手打丸 約100 - 揀左雙拼, 2款口味共12粒, 味道爽口彈牙。肥牛 - 打邊爐點可以無肥牛, 肥牛份量都係好足, 望落去脂肪比例唔算平均, 但食落去絕對一流呀!珊瑚蚌拼桂花蚌 約$138 - 色澤紅潤, 大大條十分新鮮!食落去好爽口!值得一食呀!生菜約$30我地四個女仔以上份量已經足夠捧住個肚走!值得一試,不過建議人多會比較好,一黎份量較多同埋可以試多幾樣嘛=)
朋友生日
,佢話凍凍地不如打邊爐,咁就一行四人去力奇火鍋
要去就要早啲book位,如果唔係就有排等喇
力奇出名大大份 又足料 果然無失望呀!
(不過口味因人而異啦)
生菜約$30
慶祝紀念