2025-03-06 179 瀏覽
今日喺上環放工見到有間餐廳,叫劉興記主打上海菜生煎包🥐之前喺沙田食過一次而上環呢間有點唔同就係可以掃QR code 落單✨招牌上海排骨湯麵 + 生煎包一隻🍖🍜排骨係新鮮炸出來🔥🍖食落香脆可口啖啖肉👍🏻湯麵湯底唔鹹👍🏻有落麻油同埋乾蒜調味飲落都幾香口麵亦好大碗🍜一個男人食就剛剛好麵條易夾又唔易斷生煎包咬落皮脆香口食落真係會爆汁💦💦生煎包個底煎到好脆🔥皮薄又多汁,而且肉味濃郁👍🏻得一個又真係唔夠喉✨低糖豆漿🥛豆漿飲落微甜,而且係可以無限任飲🤟🏻🤟🏻同店員講就有得refill餐廳舖面唔算大但都坐得好舒服👍🏻店員對食客好有笑容👍🏻👍🏻餐廳內部通風亦好充足食碗熱辣辦嘅麵都冇流過汗最鐘意佢個煎到好似餅乾咁脆口嘅生煎包🤟🏻會繼續幫襯
今日喺上環放工
見到有間餐廳,叫劉興記
主打上海菜生煎包🥐

麵條易夾又唔易斷

生煎包咬落皮脆香口
食落真係會爆汁💦💦
生煎包個底煎到好脆🔥
皮薄又多汁,而且肉味濃郁👍🏻
得一個又真係唔夠喉

食碗熱辣辦嘅麵都冇流過汗
最鐘意佢個煎到好似餅乾咁脆口嘅生煎包🤟🏻
會繼續幫襯

2025-02-28
5 分鐘 (堂食)
上海排骨湯麵
生煎包
2025-03-06 168 瀏覽
約咗朋友嚟上環交收,順便一起吃頓午餐。友人愛吃生煎包,所以特意選了這間人氣爆燈嘅「劉興記」。餐廳主打上海美食,除咗招牌生煎包、小籠包外,仲有湯麵、菜飯及涼拌、小食等供應,選擇夠多,價錢又親民,所以都好受附近嘅上班族同街坊歡迎。點咗招牌生煎包、原味上海小籠包、麻醬青瓜雞絲粉皮 同 生炸雞扒湯麵。生煎包皮薄餡豐,入面嘅豬肉餡非常鬆化,肉質鮮嫩又 juicy,包底煎到金黃焦脆,配上濕潤煙韌嘅包身,啖啖滋味。小籠包水準亦唔錯,外皮厚薄適中,肉餡用新鮮豬肉炮製,食落鮮甜又有油脂香,加上滿滿嘅湯汁,美味可口。雞絲相當滑溜,粉皮晶瑩剔透,青瓜翠綠清爽,撈埋啲麻醬一齊食,好醒胃。雞扒即叫即炸,外皮薄脆,雞肉嫩滑;上海麵煮得啱啱好,麵條爽滑,同湯底好夾。餐廳而家做緊優惠,惠顧任何套餐 or 食滿 $60 或以上,就可以任飲豆漿,豆漿好有豆味,入口唔會太甜,味道剛好。
2025-03-02 144 瀏覽
今日在劉興記門口排了15分鐘,剛等到有張4人檯離開,我正準備上前,座位已被兩位女仕坐了。這兩女仕是比我們遲來的,但她不理會門口排隊的客人,就直入舖在內等....我便跟店員說:唔該!係我地來先...冇理我....再有兩位男仕入店,我再跟這兩位男仕說:係我來先....最攪笑事情,該男仕回應我地同老板訂了位....我心想!原來劉興記有得訂位..
2025-03-02
其他
  • 豆漿
2025-02-19 173 瀏覽
最近去開上環 天氣好凍想食熱野 又去劉興記生煎包專門店食上海菜酥炸小雲吞 (12隻)每一隻雲吞外層金黃酥脆 內餡鮮嫩多汁 細細件 每一隻都係可以食幾啖就食晒既份量😍正麻醬青瓜絲粉皮麻醬香濃 青瓜絲爽脆 粉皮滑嫩 味道均衡高湯上海麵湯底鮮美 麵條彈牙有嚼勁 招牌生煎包係呢到既招牌菜呀 皮薄餡多 底部煎得焦脆 係到見個個人都會至少叫一份午市套餐上海排骨菜飯配上生煎包和凍豆漿上海排骨外脆內嫩滑 菜飯香 凍豆漿係任添 仲要免費 抵到爆手功豆沙窩餅這款甜品外酥內軟 豆沙餡料綿密細膩 甜而不膩提提大家真係要早d去呀 今次想食埋小龍包 但已經賣晒試唔到

酥炸小雲吞 (12隻)

麻醬青瓜絲粉皮

手功豆沙窩餅
這款甜品外酥內軟 豆沙餡料綿密細膩 甜而不膩

提提大家真係要早d去呀 今次想食埋小龍包 但已經賣晒試唔到
2025-02-09 137 瀏覽
原味生煎包個底係煎到好脆, 味道係好食,不過食完兩隻之後已經好口渴, 叫咗個蔥油豬扒伴麵都食唔晒, 豬扒炸得好平均, 香口, 但係豬扒好肥, 適合鐘意食肥豬扒嘅人🙂蔥油拌麵味道適中麵質都係我鍾意嘅, 好可惜味精濃厚嘅生煎包已經令到我食唔完碗麵!三個鐘之後嘅表示仲係好口渴!而家堂食做緊promotion叫套餐或叫$60+以上野食仲送free flow 豆漿(冇糖, 凍嘅, 好飲) 不過唔知promotion 會做到幾耐! 如果唔怕味精嘅, 可以一試!
原味生煎包個底係煎到好脆, 味道係好食,
不過食完兩隻之後已經好口渴,
叫咗個蔥油豬扒伴麵都食唔晒,
不過唔知promotion 會做到幾耐!

如果唔怕味精嘅, 可以一試!

2025-02-09 189 瀏覽
今天的午餐簡左位於上環的劉興記,呢間家餐廳出名食上海小吃😍招牌生煎包(2隻)生煎包的皮薄而且煎到酥脆,咬下去時,內裡的湯汁瞬間流出,豬肉餡鮮嫩多汁,搭配少許醋,味道層次豐富蟹粉小籠包(4隻)小籠包是係即叫即蒸,皮薄透亮,可以從外面睇到入面既湯汁,蟹粉味道都算好出麻醬手撕雞絲冷麵冷麵既麻醬醇厚,搭配清爽的手撕雞絲同埋青瓜,味道清新🤤秘製上海炸排骨排骨外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,搭配特製的醬汁,口感相當出色。這道菜既調味恰到好處,唔過於油膩而用餐滿60元就可以得到一杯豆漿,豆漿的口感滑順,飲完仲可以叫店添加

今天的午餐簡左位於上環的劉興記,呢間家餐廳出名食上海小吃😍

招牌生煎包(2隻)

蟹粉小籠包(4隻)

麻醬手撕雞絲冷麵

冷麵既麻醬醇厚,搭配清爽的手撕雞絲同埋青瓜,味道清新🤤

秘製上海炸排骨

2025-01-28 264 瀏覽
上環永樂街嘅劉興記真係好正!如果你想食啲地道又好味嘅上海小食,呢度真係唔可以錯過。🍜蟹黃生煎包真係一流!包皮薄厚適中,咬落去就有蟹黃嘅鮮味爆出來,口感超級滑。😍跟住係雞絲酸辣湯加生煎包,呢個組合真係完美!酸辣湯好夠味,雞絲嫩滑,配埋生煎包,真係食到停唔到!🍲最後,上海排骨湯麵都好好味,排骨軟腍,湯底清甜,麵條吸收咗湯汁,真係一啖接一啖食。🍜整體嚟講,劉興記嘅食物質素高,加上服務友善,真係值得一試!

雞絲酸辣湯

整體嚟講,劉興記嘅食物質素高,加上服務友善,真係值得一試!
雞絲酸辣湯
  • 生煎包
2025-01-23 228 瀏覽
新年將至,來到上環辦年貨,試了這家生煎包專門店,店面不算大,約有二十個座位,每枱貼有QRcode自助下單,很方便。蟹黃生煎包 2隻 店家以招牌爆汁生煎包最為受歡迎,我哋就點了蟹黃版本,生煎包皮脆肉熱上海小籠包 即點即製,約等十數分鐘,新鮮出籠,滿滿湯汁排骨蔥油拌麵 酥脆排骨,既香口又不會太乾,不錯!手工豆沙窩餅 很久沒有吃過,難得遇到便想吃,餅皮煎得脆口,豆沙甜度適中豆漿 堂食套餐或單點滿$60就送豆漿一杯,無限添飲,這家豆漿是低糖的,豆味濃厚

蟹黃生煎包 2隻
蟹黃生煎包

上海小籠包
即點即製,約等十數分鐘,新鮮出籠,滿滿湯汁
上海小籠包

排骨蔥油拌麵
酥脆排骨,既香口又不會太乾,不錯!

手工豆沙窩餅
很久沒有吃過,難得遇到便想吃,餅皮煎得脆口,豆沙甜度適中
手工豆沙窩餅

2025-01-16 136 瀏覽
最近好想食小籠包,見公司附近有間餐廳有得食小籠包,同埋好似唔錯,就搵日去食了。即使係商業區,但晚市都好多人嚟食,所以都等咗一陣。⭐️排骨蔥油拌麵麵條煮至剛好彈牙,蔥油好香,仲有炸完嘅蔥點綴下。排骨炸得唔錯,但整體上唔會好油膩。⭐️原味上海小籠包(4隻)皮薄餡多,湯汁好多,夾嘅時候要好小心,放係匙羹上,係小籠包頂頂個口吸啲湯汁,好正。肉餡鮮美,搭配醋和姜絲。好推薦。⭐️豆漿全單滿$60就送了杯豆漿,唔錯。

⭐️排骨蔥油拌麵

⭐️原味上海小籠包(4隻)

⭐️豆漿
全單滿$60就送了杯豆漿,唔錯。

2025-01-14 106 瀏覽
佢既生煎包真係百吃不厭!我特別鍾意佢既蟹粉生煎包 ($38/2隻)佢勁爆汁之餘,而入面真係有蟹黃架 😍😍而個底又煎到勁脆! 簡直係無人能敵而食既時候記得小心啲,唔好爆汁整到自己🤣🤣而另外,見到佢個豆沙煎餅,忽然吸引到我($28)呢個真係買少見少,以前上海舖總會有呢樣食佢做得幾好,唔係太甜,而啖啖都食到豆沙!👍🏻👍🏻仲有佢依家只要叫套餐 或者叫夠$60,豆漿就可以仼飲!真係 仼!飲! 😍😍😍真係超底!
佢既生煎包真係百吃不厭!
我特別鍾意佢既蟹粉生煎包 ($38/2隻)
佢勁爆汁之餘,而入面真係有蟹黃架 😍😍
而個底又煎到勁脆! 簡直係無人能敵
而食既時候記得小心啲,唔好爆汁整到自己🤣🤣

而另外,見到佢個豆沙煎餅,忽然吸引到我
($28)
呢個真係買少見少,以前上海舖總會有呢樣食
佢做得幾好,唔係太甜,而啖啖都食到豆沙!
👍🏻👍🏻

真係超底!
2025-01-07 135 瀏覽
今日經同事介紹嚟咗呢間上海小菜館,見到menu上面價錢幾實惠,主打係生煎包,不過今次試下佢哋其他菜式~排骨蔥油拌麵拌麵又幾好食,麵質幾彈牙,醬料鹹鹹地,又唔會太濃味,雖然店員都會自動幫手添豆漿,豆漿少少甜幾舒服。排骨炸得幾脆身,唔會好厚炸皮,唔算多骨,啖啖肉幾滿足!酥炸小雲吞(12粒)成碟有12粒好過癮,咪睇佢細細粒,裡面都唔少肉汁㗎。因為每隻都算細粒,所以食完12粒咁多都唔會好滯,值得一試!提外話,呢間啲生煎包應該都幾juicy,見有兩枱都食到爆汁爆到對面枱😂

排骨蔥油拌麵

酥炸小雲吞(12粒)

2024-12-18 161 瀏覽
🔹️與朋友仔到上環永樂街劉興記食生煎包🧆 店舖地方簡潔衛生, 食物新鮮滾熱辣😋 店員友善、效率高👩🏻‍💼 價錢親民💰🔸️招牌生煎包🧆先來個招牌生煎包, 包包外皮煎至色澤金黃, 十分香脆, 內裡爆出熱騰騰湯汁, 爆汁份量足足一湯匙🥄肉質鮮嫩Yummy👍🔸️招牌上海排骨菜飯🥣排骨外層炸至酥脆、肉質軟嫩幼滑, 啖啖肉, 至於菜飯份量誠意十足, 真的很多菜 ~ 好足料🤤🔸️麻醬手撕雞粉皮🍜以鮮嫩幼滑手撕雞、香口芝麻、爽脆青瓜絲和幼滑粉皮配上惹味麻醬, 越食越開胃😋🔸️原味小籠包🥟小籠包外皮厚身嫩滑, 盛滿肉肉和湯汁, 肉質鮮香嫩滑, 肉汁清甜滋味💗🔸️手功豆沙窩餅🫓外皮香脆、煙煙韌韌, 內餡以香甜軟滑豆沙😋🔸️低糖豆漿🥛以健康低糖、濃郁豆香味🌟

🔸️招牌生煎包🧆

🔸️招牌上海排骨菜飯🥣

🔸️麻醬手撕雞粉皮🍜

🔸️原味小籠包🥟

🔸️手功豆沙窩餅🫓
外皮香脆、煙煙韌韌, 內餡以香甜軟滑豆沙😋

🔸️低糖豆漿🥛
以健康低糖、濃郁豆香味🌟

2024-12-16 133 瀏覽
這家生煎包上環有兩件外,方便快捷。店家提供了滿$60即可任飲豆漿的優惠,豆漿新鮮可口,無論是單喝還是搭配小吃,都非常合適。⭐️招牌生煎包生煎包是這裡的招牌菜,外皮金黃酥脆,搭配微微的焦香,裡面包著多汁的肉餡,每一啖都有爆汁的口感。⭐️蟹黃生煎包這款的蟹黃味道濃郁,生煎包的外皮同樣保持了酥脆的口感,內餡的蟹黃讓整個包子更加香滑。⭐️麻醬青瓜雞絲粉皮這道菜清爽可口,麻醬的香味與青瓜的清脆相得益彰,雞絲也很嫩滑,是一個不錯的搭配。
這家生煎包上環有兩件外,方便快捷。

⭐️招牌生煎包

⭐️蟹黃生煎包

⭐️麻醬青瓜雞絲粉皮

2024-12-10 131 瀏覽
難忘網上爆紅的噴射式爆汁生煎包,特意到另一分店試試蟹粉系列平民小店型式經營,環境舒適,簡潔企理,坐得舒服店外貼有老闆劉師傅與人氣國際巨星周潤發(發哥)的合照生煎包全部均由經驗豐富的師傅於店內製作,一口爆汁新鮮即煎,用料考究,餡料堅持使用本地新鮮豬肉自家製作蟹粉小籠包除了蟹粉鮮香,亦帶有肉香甜味蟹粉生煎底部香脆威化,配上蟹黃和蟹肉,肉汁鮮甜蔥油拌麵麵身彈牙有口感,滲有微微醬油及麻油香惠顧滿$60豆漿任飲,甜度恰好帶有豆香,味道不俗
難忘網上爆紅的噴射式爆汁生煎包,特意到另一分店試試蟹粉系列
平民小店型式經營,環境舒適,簡潔企理,坐得舒服
店外貼有老闆劉師傅與人氣國際巨星周潤發(發哥)的合照
生煎包全部均由經驗豐富的師傅於店內製作,一口爆汁
新鮮即煎,用料考究,餡料堅持使用本地新鮮豬肉
蟹粉小籠包
自家製作蟹粉小籠包除了蟹粉鮮香,亦帶有肉香甜味
蟹粉生煎包
蟹粉生煎底部香脆威化,配上蟹黃和蟹肉,肉汁鮮甜
蔥油拌麵
蔥油拌麵麵身彈牙有口感,滲有微微醬油及麻油香
惠顧滿$60豆漿任飲,甜度恰好帶有豆香,味道不俗
2024-12-10
蟹粉小籠包
蟹粉生煎包
蔥油拌麵
豆漿
小編一向都幾鍾意食上海野,見到呢間最近幾多人食所以都黎試下,連發哥都係常客,能夠喺逆市擴張一定係有過人之處🤩 6間舖每日總共會製作超過20000個生煎包,雖然坊間好多舖頭因為成本問題都用冰鮮肉同用機器⚙️包,但佢地堅持用梅頭瘦肉,同埋用傳統人手方法包,保留最原始的風味👍🏻 同埋佢地好用心,有海報寫左麻醬⚪️同糖醋醬唔夠可以加、生煎包🥟唔夠熱可以換、豆漿唔夠既可以再加,感覺幾溫暖😌(5 😍 係滿分,🤩係半分)原味上海小籠包 (4隻) 🥟 - $40 (好味指數:😍😍😍😍🤩)雖然望落唔係好通透,但咬落覺得外皮幾薄身,彈牙但唔會穿,外皮皺褶工整,裡面有暖暖既鮮美湯汁🥣,肉餡係用新鮮梅頭豬肉🐷瘦肉整既,肥肉少啲同鬆軟啲,飽滿鮮嫩,惹味香口,啲肉唔會散開或者過實,感覺唔錯👍🏻蟹黃生煎包 (2隻) 🦀🟡🥟 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)嚟到就試下佢地既時令特色小籠包🥟,全部都係用細火慢烤再蒸煮,個包底煎得幾金黃酥脆,裡面幾鮮甜多汁,肉餡係用新鮮梅頭豬肉🐷瘦肉整既,肥肉少啲同鬆軟啲,飽滿鮮嫩,惹味香口,同時用左1:1既比例加埋大閘蟹蟹乸🦀既蟹膏🟡同蟹肉,黃油多之餘會再鮮甜可口啲👍🏻 排骨蔥油拌麵

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
原味上海小籠包 (4隻)

蟹黃生煎包 (2隻)

排骨蔥油拌麵

排骨蔥油拌麵 🔥🍖🍜 - $42 (好味指數:😍😍😍😍)
啲蔥油味道清香,又有提鮮同解膩既效果,亦都見到有啲炸過既蔥,感覺香口啲~ 連埋底下有鹹香既豉油汁去撈個麵🍜就啱啱好,配埋炸到金黃酥脆、肉味香濃既排骨🍖食都唔錯,炸皮再薄啲就更加好~
蔥油雞扒菜飯

蔥油雞扒菜飯 🐥🥬🍚 - $42 (好味指數:😍😍😍😍)
將小棠菜🥬切碎再撈埋飯🍚煮,同飯🍚既size差唔多個口感會一致啲,健康啲又可以解膩,難得既係連個菜飯🥬都有調味,就咁食都唔會寡同埋無草青味🌱 個雞扒🐥都係炸既,肉味幾香濃惹味,如果再juicy啲就更加好~ 一樣淋左清新香口既蔥油,會無咁油膩
豆漿

豆漿 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
每人只要叫夠60蚊或者set就可以有豆漿free flow,張海報仲寫左”實現冰涼豆漿,自由時刻到了”😂 食完油膩啲既野可以任飲豆漿幾正🤤 豆味🟡香濃醇厚,質感夠rich,微甜幾好飲又健康啲,夠真材實料👍🏻

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
原味上海小籠包 (4隻)
蟹黃生煎包 (2隻)
蔥油雞扒菜飯