朋友,一講起食嘢,我今次去嗰間餐廳真係要同你地狂推一番👍啲菜式簡直係口感同味覺嘅雙重奏,咁就拍住篤一落啦!首先,佢哋嘅片皮鴨,啖啖肉,皮脆得嚟唔肥膩,食落嘅時候真係「嘩」一聲,仲講得出係咸鮮鴨味中帶甜,想念都難!再講下嗰啲豉油王煎大蝦開邊,蝦肉鮮嫩,一啖噴汁,我只能用「惹味」兩個字形容。🍤跟住落場嘅,係香煎龍躉片,呢個就真係“肥美”加“彈牙”,一樣咁吸引。我仲記得黃金蛋炆豆腐嗰滑嫩口感,加上鹹蛋味啱啱好,叫人停唔到口。雖然糖醋牛柳粒嘅牛肉粒有啲細,但那鹹甜嘅味度令此菜完美收官。真係要稱讚下呢間餐廳唔硬銷,睇得出廚師嘅用心同埋對食材嘅尊重。每道菜嘅味道都算係相當標準,啱哂想搵啲靚味叉燒、老火湯、或者係色味俱佳小菜嘅食家。仲等咩,快啲叫埋三五知己去感受下這份味蕾盛宴啦!🥢🍚🥂

疫情終於都停一停,讓大家透透氣😮‍💨生活可以開始慢慢回覆正常👯‍♀️希望會越來越好,今日(一月二十日)中午一點鐘來到♦️灣仔利苑酒家♦️飲茶,利苑呢個品牌,個人認為,一向都係信心的保證👍.我係訂左中午1:30⏰因為預埋塞車時間,不過沒有塞車,所以1:00 就到達,門口接待員🧑🏻告知要等1:00 的客人入曬,才安排我入坐,無問題,係我早到咗,跟著亦有一位訂左2:30 的客人,同我情況一樣。但最終我哋係最後入坐的一枱😤連2:30 的客人都先入坐,仲要同佢地講「你哋入坐先」,究竟呢位門口接待員係點安排?係咪唔識睇數字,認為2:30 係早過1:30?還是熟客?定係快要新年搏下次有利是?真正原因她自己清楚,但係我心目中,她冇顧及客人的感受?未食已經覺得感到一肚氣😡.被安排廁所隔離嘅房仔,廁所開關的時候,聞到淡淡氣味,仲要地下爛晒要蓋上地氈,我以為自己去咗大排檔,匆匆點左午餐:揚州炒飯🥢第一次食揚州炒飯無义燒粒,分數大減,味道只屬一般鳯爪🥢好多油,醬汁唔香,而且比較淡口牛肉球🥢扎實大粒,算係正常演繹千層糕🥢一般甜糕,無特別蛋白杏仁茶🥢幸好唯有這個是水準依然,利苑的蛋白杏仁茶是我認為做得最好嘅,每次都要點
揚州炒飯🥢第一次食揚州炒飯無义燒粒,分數大減,味道只屬一般
鳯爪🥢好多油,醬汁唔香,而且比較淡口
牛肉球🥢扎實大粒,算係正常演繹
千層糕🥢一般甜糕,無特別
蛋白杏仁茶🥢幸好唯有這個是水準依然,利苑的蛋白杏仁茶是我認為做得最好嘅,每次都要點,不過蛋白似乎沒有以前的多,味道就依然正👏🏼
坦白講,呢餐真係好失望😞員工、環境和食品的質素,都大不如前,十二月份我上咗去深圳旅行,萬象城的利苑酒家,無論員工的表現、食物、都比灣仔的利苑高好多, 環境更加唔需多講,樣樣野都令我真係好surprise😱而且價錢比香港平。希望香港分店,可以加強員工的培訓,改善食物嘅質素和用餐環境,挽回分數。
今日約了客人,特登去試利苑煲仔飯,酒樓11:30開門,我們12:00去到。部長說無得落煲仔飯,佢話做唔切,所以無得落單。咁大間酒樓,連這些主食都做唔到,真係好有問題,不知所謂,有無攪錯?!香港的酒樓真係越做越差,無食物供應,請在點心紙或二維碼提示,免得客人白走一趟;最離譜係,佢連一句「對唔住」,都唔會講,只係敷衍你,「無得賣!無得賣!」我對香港食肆真係徹底失去信心。利苑係香港數一數二好貴的酒樓,但對客人的無禮及敷衍,連茶餐廳都不如,完全影衰晒香港旅遊中心的聲譽,呢啲酒樓真係完全唔要得。

2023-12-06
經常都經過 經常都聽過「利苑酒家」難得在灣仔附近飲茶🫖一定要試試啦香煎蘿蔔糕 $42好香~~一到桌上時 那香味直往我們的鼻子👃衝吃起來完全沒有平日粘米粉的口感 或味道 反而是蘿蔔 跟煎起來香酥酥的香氣 吃起來也外微酥脆 內𥚃軟軟的還有蘿蔔絲、小塊小塊的臘肉粒粒(家中小子平日只吃蘿蔔糕的一小份 這次還把這盤一大半都吃光光北菇滑燒賣 $48想不到燒賣 還可以這麼香呀~😌燒賣外皮包著滿滿的料 肥肉、蝦🦐、香菇等真想知道他們加了什麼調味料 香香 又不會搶了原材料的味道~好吃😋原隻蒸蝦餃 $48好久沒吃過這麼好吃的了 他們的蝦餃皮薄薄蝦🦐子大顆Q彈新鮮 看起來都只有四顆 而吃時每口都是嚼口~雪嶺奶皇餐包 $42這顆和平日我們吃到的軟軟白饅頭的口感但這不同 有點像菠蘿麵包🥯上面有點像曲奇的𥚃面軟軟 奶皇部分 沒到超級流心的狀態 但不會只有甜甜反而還有奶皇 微鹹甜甜 還有微奶香 氣味(平日半顆就已經足夠了 但多餡又不膩的這份 讓人想一人一整顆呢古法馬拉糕(件) $38馬拉糕 鬆軟 又不會讓人覺得死甜 不黏牙(愛吃馬拉糕的 一定要點這份 肯定會吃得很快樂~~椒鹽魷魚鬚 $42這份的脆皮 好薄 而且椒鹽
香煎蘿蔔糕 $42
好香~~一到桌上時 那香味直往我們的鼻子👃衝
吃起來完全沒有平日粘米粉的口感 或味道
還有蘿蔔絲、小塊小塊的臘肉粒粒
北菇滑燒賣
北菇滑燒賣 $48
想不到燒賣 還可以這麼香呀~😌
燒賣外皮包著滿滿的料 肥肉、蝦🦐、香菇等
原隻蒸蝦餃
原隻蒸蝦餃 $48
好久沒吃過這麼好吃的了 他們的蝦餃皮薄薄
蝦🦐子大顆Q彈新鮮 看起來都只有四顆 而吃時每口都是嚼口~
雪嶺奶皇餐包
雪嶺奶皇餐包 $42
這顆和平日我們吃到的軟軟白饅頭的口感
但這不同 有點像菠蘿麵包🥯上面有點像曲奇的
𥚃面軟軟 奶皇部分 沒到超級流心的狀態 但不會只有甜甜
反而還有奶皇 微鹹甜甜 還有微奶香 氣味
古法馬拉糕(件)
古法馬拉糕(件) $38
馬拉糕 鬆軟 又不會讓人覺得死甜 不黏牙
(愛吃馬拉糕的 一定要點這份 肯定會吃得很快樂~~
椒鹽魷魚鬚
椒鹽魷魚鬚 $42
這份的脆皮 好薄 而且椒鹽份量剛好 不會過濃 讓口𥚃變乾
魷魚🦑鬚的部分 新鮮好Q 再沾他們附上的微酸醬汁 更讓人一口接一口的~

蜜汁叉燒腸 $52
皮好薄~~薄薄滑滑的 而叉燒量又多又大
大家搶著吃 一份也沒剩 哈哈😆寫到這 也想再吃一遍了
椰香煎薄撑
椰香煎薄撑 $42
這份份量好少 每人只有一塊 但一塊的份量 就足以讓人記憶深刻了
外脆 內軟Q 而且𥚃面的椰香味甜甜濃郁 還有椰絲跟花生🥜碎
不但味道香濃 口感還香脆微Q彈 加上內餡 咬起來好豐富
七味豆腐粒
七味豆腐粒 $42
一定要點這一份~ 大人小孩都一定喜歡💕
豆腐粒𥚃面真的超級柔軟的 外面部分微酥酥 而且七味不過濃 不過鹹
邊跟家人聊天 邊一齊分這一份 吃得好快樂~
脆皮素鵝
脆皮素鵝 $65

這份很有意外 本來就對這份沒有期待
誰知道 外皮真的超薄超脆的 而𥚃面的餡是滿滿的香菇粒
內餡香菇和腐皮的味道好搭 兩者的口感又可以😌互補 吃起來滿足~
豉汁蒸鳳爪
豉汁蒸鳳爪 $39
這份連吃的機會也沒有 就被家中的小子吃光了 哈哈😆
看他吃得好輕鬆 想必骨皮早已分離 吃得輕鬆 調味又很合口味
喜歡鳳爪的大家就也試試看唄💕
蠔皇叉燒包 $39
包🥯的部分 好鬆軟 雖然小小顆 但內餡份量感覺就是1:1
叉燒大大顆粒 而叉燒醬又不會過甜 (不能跟家人分一半 要自己一顆、快樂~

果然沒錯 大家真的要吃一次 每道下桌 都好香又好吃😋
而且12:45PM 前付款 還有折扣優惠 性價比真的好高喔~~
他們還有片皮鴨套餐 有機會一定要再去吃吃😚
蜜汁叉燒腸
2023-08-28
$120 (早餐)
北菇滑燒賣
原隻蒸蝦餃
雪嶺奶皇餐包
古法馬拉糕(件)
椒鹽魷魚鬚
椰香煎薄撑
七味豆腐粒
脆皮素鵝
蜜汁叉燒腸
蠔皇叉燒包
假日去開灣仔個頭所以book左北海中心利苑試下點知Book 左位等左成45分鐘都冇安排位置,又係咁比熟客打尖問前台服務員仲以囂張態度回答,服務極差,睇人黎serve如果唔想比錢受氣,下次唔會再幫襯呢間分店
假日去開灣仔個頭所以book左北海中心利苑試下
問前台服務員仲以囂張態度回答,服務極差,睇人黎serve
如果唔想比錢受氣,下次唔會再幫襯呢間分店
2023-05-14
2022-12-30 3411 瀏覽
傳統老牌酒家 ,老火湯傳統小菜不嬲都出名, 所以好放心嚟晚飯,估唔到比預期更出色。今晚又嚟食飯叫咗兩個小菜, 清清淡淡, 健健康康 ,見到鹽香蔥油農場雞仲以為係蒸雞,點知送到嗰陣時原來係好似炸子雞咁嘅樣,但係又好食過炸子雞好多,肉味鮮嫩香口 ,真係一個好出色嘅粵菜,食到舐舐脷,唔夠喉嘅感覺,係有啲意外嘅驚喜。🥳🥳另外一個係蝦乾椰菜,都係炒得非常香口 ,蝦乾唔多,但係就好新鮮好鮮味,椰菜同粉絲嘅配搭更加係剛剛好,用煲仔上,食到最後都係滾熱辣。 白飯都好出色,鬆軟香滑,明顯係用靚米煮。一餐好似樣嘅晚飯就應該咁樣,食嘢好簡單 ,兩餸一飯,幸福感覺。

2022-10-09 2830 瀏覽
三叔移民左去美國🇺🇸三潘市都成20年次次回香港都會精選好食😂😂今次我哋成家請佢食 「利苑」位於灣仔依間我地食左「金銀菜燉豬肺湯」$268分到5 碗湯,而且足料的豬肺個人覺得豬肺唔會太腥「靚靚燒肉」$44賣相真係好靚,唔會燒到好深色「㊙️製東妙坡肉」伴蒸饅頭$135堅夠料,食到有少少酒味份量都好夠食,很邪惡😋😋「荷葉飯」份量好足料,而家香噴噴唔會太油膩「水晶餃」$45有4粒到「峰巢芋盒」$42得3 粒 好精美😂不過都好食的
三叔移民左去美國🇺🇸三潘市都成20年
次次回香港都會精選好食😂😂
今次我哋成家請佢食 「利苑」
位於灣仔依間
我地食左
「金銀菜燉豬肺湯」$268
分到5 碗湯,而且足料的豬肺
個人覺得豬肺唔會太腥

「靚靚燒肉」$44
賣相真係好靚,唔會燒到好深色

「㊙️製東妙坡肉」伴蒸饅頭$135
堅夠料,食到有少少酒味
份量都好夠食,很邪惡😋😋

「荷葉飯」
份量好足料,而家香噴噴
唔會太油膩

「水晶餃」$45
有4粒到

「峰巢芋盒」$42
得3 粒 好精美😂
不過都好食的
2022-10-09
2022-08-22 2226 瀏覽
疫情好似又再次嚴重起來,由每日4K 到6K,怕又限聚令,所以lunch 和同事們一起去飲茶😁😁我們都幾大食,四個人order 了一個$298點心燒味組合,再另加點心及甜品😁😁片皮鴨半隻+生菜片鴨崧(四盞):中午飯,大家一起做小手工,DIY 的卷,特別點心比較精緻,好彩order 幾款,否則個胃仍有很多空間😂😂蘸汁木魚茄子🍆:這個配搭不錯,每人2-3件,剛剛好!棗皇糕:熱騰騰,再加上很重紅棗味,又好味又滋潤,女土的最佳飯後甜品!

片皮鴨半隻

生菜片鴨崧(4盞)

蘸汁木魚茄子🍆:這個配搭不錯,每人2-3件,剛剛好!

棗皇糕
片皮鴨半隻
生菜片鴨崧(4盞)
棗皇糕
2022-08-08 936 瀏覽
魷魚須是非常美味又有營養的食物,但近年被扭曲了價值,沒辦法,現代人物質太豐富,甚麼好東西太多都變得不好了。🤪我主張均衡飲食,從各種食物中吸取不同營養。在資訊泛濫的今天,各種說法林林種種,看得人三心二意,無從選擇。我好美食,只怕無得食,奉行均衡飲食策略,甚麼好味的東西都吃,身體是聰明的機器,會知道需要甚麼,吃了不合適的東西身體自然會調整,所以,魷魚須好好味,好好營養,不吃是浪費了大自然的貢獻,謝謝大廚們辛苦工作。

2022-04-02 2314 瀏覽
早於過年前尾禡,無厘頭來咗,好久之前想來,但有人確診到過,當時已經感覺好嚴重,就避咗不去。 時間久遠,只可說最有印象係黃金豆腐粒,$39,未食之前以為椒鹽豆腐,㗳落係咸蛋黄包住豆腐炸,微微咸香及香脆表面,內裏豆腐富豆香,嫩滑白淨,無沾蛋黃味,所以嚐味時有層次,首先口感脆香熱辣辣咸香,再深入白滑軟绵綿豆味,此價抵食。 京川滑餃子,好精緻,即細粒,魚蛋size,皮薄滑似雲吞皮,不應叫餃子,餐牌寫有一隻辣椒,但一的都不辣,味及饀都宜及鮮,但真係太细。 木魚茄子,勝在不油,也不太咸,不太腍,有口感。 南瓜露,好稠,不太甜,南瓜肉磨爛。

木魚茄子,勝在不油,也不太咸,不太腍,有口感。

南瓜露,好稠,不太甜,南瓜肉磨爛。
黃金豆腐
木魚茄子
京川餃子
紅棗糕
南瓜露
2022-01-18
黃金豆腐
2022-02-07 1752 瀏覽
我屋企人過年前已經在利苑預訂了年初六吃開年飯,家中老人家要早睡,我們是訂了中午餐,所以才能夠如期舉行。今天我們坐在一個較寬敞的房間,12人分開兩枱每枱6人, 剛巧原來今天是其中一位親人的正日生日,真是雙重興奮。利苑的服務做得很好,所有餐具上枱前都用旁邊一大盤熱水消毒過,令客人很安心。壬寅年開年飯餐單如下:江南小品: 脆皮乳豬、蜜汁叉燒、爽脆海蜇及南京素鵝乳豬皮脆肉嫩、 叉燒肉厚淋甜、海蜇爽脆、素鵝內的齋菜配上香脆的外皮一淋一脆的口感,點上香醋更幫助去油膩。年年大利湯湯材料有髮菜、蠔豉、菜乾、白菜、豬肉等,非常清甜。 掛住食一時間忘記了拍照。鮑汁花膠伴玉掌肉花膠和鵝掌燜燒時間相當足夠,入口溶化,西蘭花軟硬適中。如意吉祥炒虎蝦球虎蝦球略炸過,很彈牙,可惜蘆筍苗近底部有些老。發財好市瑤柱甫鮑魚同樣燜燒時間足夠,蠔豉足夠淋,鮑魚易咬,瑤柱一 碰即時散開, 味道也相當吸引。果皮蔥油蒸老虎斑這條老虎斑因為方便分開兩枱食,所以全部片肉以果皮蒸, 果皮的香氣加上新鮮的老虎斑,家人相當滿意。鹽香蔥油雞餐廳侍應告訴我們這隻蔥油雞是炸完再蒸,因此不是脆皮,不過家人還是喜歡吃炸子雞多一點。鮮茄粒粒泡豆苗這碟豆

壬寅年開年飯餐單如下:

年年大利湯

鮑汁花膠伴玉掌肉
花膠和鵝掌燜燒時間相當足夠,入口溶化,西蘭花軟硬適中。

如意吉祥炒虎蝦球
虎蝦球略炸過,很彈牙,可惜蘆筍苗近底部有些老。

鹽香蔥油雞
鹽香蔥油雞
鮮茄粒粒泡豆苗
這碟豆苗非常嫩口, 紅色蕃茄粒粒代表鴻運當頭好意頭。聽說豆苗這幾天賣出價約一百多元一斤,所以頓時吃光。

飄香荷葉飯
米飯全部吸收了荷葉的香氣,可惜已經很飽,不能吃太多。

蛋白杏仁茶
喜歡這一個甜品可以養顏, 杏仁茶夠熱,杏仁味重,蛋白多,正!

金絲脆麻花/麻蓉壽桃
我本人就不太喜歡吃壽桃包,因為要吃兩個生日蛋糕,最後壽桃包當然外帶回家翌日再蒸熱吃,始終覺得壽桃包的皮太厚,尤其是有紅粉的面層還有點韌,一定要撕掉才能吃得下,麻蓉餡料比較粗粒不像蓮蓉餡料般軟滑,所以我認為蓮蓉餡料較佳。
金絲脆麻花/麻蓉壽桃
吃吃喝喝兩個多小時,大家都很滿足,特別是壽星,有蛋糕,有禮物,有親人濟濟一堂,是最幸福不過的了!

希望年年有今日,但不要有限聚令啊!
2022-02-06
2021-11-27 1313 瀏覽
喺灣仔呢間戲院 原來開業時間係接近12點, 呢個老闆都好體貼員工, 竟然喺而家經濟疫情之下縮短時間🤝🤝🌹試咗大閘蟹 價錢都唔平㗎一隻五兩 大概三百蚊左右試咗呢一個片皮鴨真係超級超級好味呀亦唔會有油膩感 如果皮又煙韌又薄

試咗大閘蟹 價錢都唔平㗎一隻五兩 大概三百蚊左右

2021-11-11 1172 瀏覽
除咗飲茶... 我亦都係經常幫襯利苑嘅晚市... 原因係有水準!👍👍👍呢餐order咗:1) 蟹皇翅淨睇相都感受到佢用料幾咁足!😍😍😍 雖然利苑嘅火烔翅好出色... 湯底清得嚟味道濃... d翅一梳梳... 睇見都流口水... 不過我仲係鍾意蟹皇翅多d!🤭🤭🤭2) 龍蝦伊麵冇得輸嘅龍蝦伊麵... 次次都食到lam lam脷!😋😋😋3) 海山排骨用腩排中最珍貴嘅部分... 三層肋骨相夾肥瘦肉... 口感一流... 經秘製蝦醬醃製後上粉再炸...酥脆美味!👍👍👍4) 紅燒豆腐煲超級鍾意呢度嘅紅燒豆腐... 嫩滑好味!5) 冬菇炆鵝掌每次食呢度嘅鵝掌都好欣賞... 炆得入味... 而且鵝掌易去骨之餘又唔會煮到爛哂!6) 蘆筍炒帶子非常新鮮嘅帶子... 炒出嚟仍然大大粒... 唔會過熟... d肉仲係好軟好juicy... 火喉控制得唔錯!以中菜而言... 利苑做得幾好!😊😊😊

呢餐order咗:

1) 蟹皇翅

2) 龍蝦伊麵
冇得輸嘅龍蝦伊麵... 次次都食到lam lam脷!😋😋😋

3) 海山排骨

4) 紅燒豆腐煲
超級鍾意呢度嘅紅燒豆腐... 嫩滑好味!

5) 冬菇炆鵝掌

6) 蘆筍炒帶子

以中菜而言... 利苑做得幾好!😊😊😊
2021-08-04 1716 瀏覽
聽到利苑呢間酒樓,個個都話好好食,特別係佢嘅盆菜呢個炸魷魚鬚 個粉炸得好脆亦都唔油膩腸粉牛肉腸味道還可以最後梗係要叫個甜品試下啦 ,呢個龜苓膏 好好味好重藥材味比 海天堂龜苓膏更有味道💡 衛生方面非常做得好 ,碗碟杯亦都唔需要自己再沖洗,因為佢係有一盆熱水喺度滾杯碗碟所以非常之衛生。
聽到利苑呢間酒樓,個個都話好好食,特別係佢嘅盆菜

呢個炸魷魚鬚 個粉炸得好脆亦都唔油膩

腸粉牛肉腸味道還可以

2021-04-11 2922 瀏覽
出关后的第一顿饭在这里和合作伙伴吃午餐。整个餐厅的环境中规中矩。餐具搞得很干净,都是用旁边的热水清洗过。疫情期间是套餐分到每个人的盘子。印象最深的菜式是乳鸽,整只上到每个人那里。外酥里嫩热气腾腾的时候非常好吃。