2017-04-17 2043 瀏覽
我從未寫過食評,但今次不得不寫。利苑向來給我感覺是高檔和質素㚥。有親友海外回來就想著帶他們到九龍灣利苑品嚐,心想萬無一失,結果大失所望!!食物質素一般,侍應態度差!片皮鴨的麵皮太簿全部黏在一起,每次取皮都要大家狼狽幫忙才能取得一片食用,弄不開索性整疊拿去。再來燒雞,中規中舉。吃完2道菜就停下來了,連催了2次才到,11人白等了超過半小時,但連一聲抱歉都沒有,而且態度泠漠,好像是我們不應該似的!真接受不了!侍應人手又不足,每次需要幫忙都要不停擧手示意多次。今次用餐實在令我對利苑改觀不少,非常非常之失望。唉!價錢貴服務差!今次真倒霉!

2017-04-16
2017-03-28 1996 瀏覽
偷得浮生半日閒﹐便約埋亞女同老公一起去嘆茶﹐因亞女工作地點係九龍灣(德福)﹐便選擇德福那裡飲茶﹐落車剛見到利苑酒家開門﹐便入去攞左3個位﹐拿起點心紙隨意點了幾款﹐當中有北菇燒賣、原隻蝦餃、濃湯泡腐皮卷、蝦腸、香煎蘿蔔榚、咸水角、奶皇流沙飽、陳醋雲耳及南翔小籠飽﹐再加一碟鴛鴦炒飯。北菇燒賣比其他酒樓一般細小﹐原隻蝦餃一般水準﹐濃湯泡腐皮卷味道不錯﹐蝦腸內還有芥蘭粒配料﹐配搭都不錯﹐咸水角外脆內暖﹐配料都很多﹐味道很喜歡﹐南翔小籠飽﹐皮薄不過肉餡有點失望肉汁不多﹐反之奶皇流沙飽不錯﹐飽餡非常飽滿的﹐至於鴛鴦炒飯﹐一般鴛鴦炒飯紅汁會搶味一點﹐但利苑這個鴛鴦炒飯剛相反白汁那邊奶味好香滑﹐搶了紅汁的口感﹐正所謂眼濶肚窄最後當然有廚餘﹐只好打包做下午茶啦!壹餐两食!
2017-03-22
  • 奶皇流沙飽
2017-02-06 1943 瀏覽
BOOK兩位飲茶,BOOK 11:30, 要12:45走人BOOK12:00, 要13:15走人即係一個鐘頭及15分鐘包埋坐下,開位,揀點心,等點心嚟,埋單,洗手間?若有其他特別呢?例如朋友嚟遲左, 落錯單, 漏單等等問題呢?可以有改善空間嘛?
BOOK兩位飲茶,

BOOK 11:30, 要12:45走人

BOOK12:00, 要13:15走人

即係一個鐘頭及15分鐘

包埋坐下,開位,揀點心,等點心嚟,埋單,洗手間?

若有其他特別呢?

例如朋友嚟遲左, 落錯單, 漏單等等問題呢?

可以有改善空間嘛?
2017-01-09
2016-11-10 5956 瀏覽
香港眾多大學很多都有屬於自己的西餐廳、中菜廳校友會會所。我在城大,港大工作期間亦曾經去過那些地方(如城軒中菜廳和城峰閣)或聽過那些地方的大名(香港大學校友會會所的大名我聽聞已久了)。我的母校珠海學院,學校雖未昇格正名為大學,但畢竟拿着一張正式的大學學位文憑證書,所以對它的事情都特別注意。例如珠海學院其中的校董是香港有名的利苑酒家的家族。當然,珠海學院跟利苑有密切關係,不等於珠海學院學生/舊生在利苑食飯會有折扣優惠,只是會有一份莫名的親切感、情意結和關係而已。利苑在香港九龍各地都有分店,或你也曾經有光顧,因為利苑在九龍灣德褔廣場的分店位於工業區旁邊,很多上班族都曾在九龍灣利苑吃過午飯。利苑午飯時間特別多人在等位,內裡高朋滿座,座無虛席,包括今日這次我跟阿媽,細佬三人在利苑食的午飯。利苑的餐牌和點餐紙都比一般酒家的來得典雅和精緻,不單止特色和推介餐點,就連飲品和甜品欄目也有列明和標示價錢。至於點心的價錢,你可能會認為是偏貴,但利苑在香港鼎鼎有名,一籠叉燒包,一籠鳳爪賣$28已經不算特別過份,吃過你就會發覺物有所值。利苑食物向來有一定水準,就連一般常見的燒味也是,蜜汁叉燒和鹽香脆皮雞都不是一

利苑食物向來有一定水準,就連一般常見的燒味也是,蜜汁叉燒和鹽香脆皮雞都不是一般酒家做得到的香味,脆皮雞的皮在吃時仍能保持鬆脆,雞肉仍是鮮甜又不會有雪味。
蜜汁叉燒
鹽香脆皮雞
另外脆皮雞配飯絕對比配瀨粉更適合,脆皮雞的肉汁滲入白飯內,令白飯更有雞味,配瀨粉會大打折扣。

利苑有一款前菜特別值得推介,就是「金蒜拍青瓜」,青瓜切條拍扁後,再撈上金蒜油醬汁,口感特別爽脆可口,蒜油香味四溢,撈了醬汁的拍青瓜特別入味,就算不當前菜食,用來佐飯味道亦是一流。
金蒜拍青瓜
蜂巢芋盒
另外一款值得推介的「蜂巢芋盒」,外表好像我們在一般酒家會吃到的芋角,但利苑的蜂巢芋盒我覺得吃到是雞肉碎,雞肉碎跟芋盒其實蠻配合的。
韮皇鮮蝦腸
利苑跟現在大部份酒家一樣,腸粉跟豉油是另外分開上,避免豉油太早淋在腸粉上,令腸粉吸收太多豉油而影響味道。鳳爪和蝦餃都是維持利苑一貫水準,蝦餃皮薄蝦肉特別多又新鮮彈牙。

其實就算我不是珠海舊生,利苑和珠海學院有沒有關係,我都認為利苑的食物都是水準之作,就算價錢較貴都是物超所值,我媽和一眾食客一樣,不會吝嗇金錢去長期光顧利苑。
2016-11-10
鹽香脆皮雞
金蒜拍青瓜
蜂巢芋盒
2016-08-06 4875 瀏覽
利苑有質素,眾所周知,近排比較多去晚餐。杏汁豬肺湯湯料豐足,入口的湯,不是稀稀的流質,簡直有一點呈杏仁糊狀,可能有人不喜歡這款比較重口味的湯,建議選擇其他傳統燉湯也非常夠火後。不可不點的前菜絕對是海蜇頭,非常好吃!另一款必須必須必須要吃的是片皮鴨,一向以為是(北京的酒樓)是最好吃,原來這裏的片皮鴨更勝一籌。鴨皮真的烤得卜卜脆,而且並非一口油,片出的背脊部分,脂肪及肉不多,只是一片非常薄的皮,吃著就像咬薯片,絶無誇大!食客亦可以按喜好要求侍應片出肉多肉少呢!狂風掃落葉,很快K.O.兩碟子!再來是海參鮑魚及鵝掌,本人覺得是水準之作,略略偏鹹,但每人一份也很開心,以往曾經吃過很大片的花膠扒,很厚很膠,但人生豪一次便夠了!這次也吃了大蝦沙律,蝦新鮮爽甜,賣相很好,吃得開心,但沙律醬實在太多,而且當中的青蘋果也很酸,要挑着吃,相信事先與酒樓溝通一下喜好會比較好!以下是牛腩、雞及蔬菜,不特別介紹了,只需放心點菜便是,家人還喜歡這家的蛋散,也可試試!若是有計劃地光顧,不想掃興,便要預先點菜,簡單至一盅湯、一隻鴨也需要提早預訂,因為酒樓為保持食材新鮮,不會預留太多份量,曾經8時walk in已沒有豬肺
利苑有質素,眾所周知,近排比較多去晚餐。
不可不點的前菜絕對是海蜇頭,
非常好吃!
另一款必須必須必須要吃的是片皮鴨
鴨皮真的烤得卜卜脆

這次也吃了大蝦沙律,蝦新鮮爽甜,賣相很好
,吃得開心,但沙律醬實在太多,而且當中的青蘋果也很酸
,要挑着吃,相信事先與酒樓溝通一下喜好會比較好!
若是有計劃地光顧,不想掃興,便要預先點菜,簡單至一盅湯、一隻鴨也需要提早預訂,因為酒樓為保持食材新鮮,不會預留太多份量,曾經8時walk in已沒有豬肺湯了!
2016-08-05
  • 片皮鴨
  • 海蜇頭
  • 杏汁豬肺湯
2016-04-28 5214 瀏覽
因有同事離職上司請飲茶,利苑飲茶每樣都好味道,首先黎既係佢招牌粒粒燒腩仔,一啖一粒,脆卜卜,蝦腸叉腸都好滑,流沙奶皇飽超流心,其他點心都新鮮好味,令外叫左個孖寶,海鮮荷蘭豆,同蛋白炒飯炒得好乾身,蝦同帶子都走過油先出黎,粒粒都好好食,最重要連荷蘭豆都甜過人,雖然貴D,但物有所值!
2016-04-15 4072 瀏覽
老爺奶奶的結婚週年紀念,利苑是他們的最愛。叉燒肉質有點粗糙,不夠嫩滑,比起明x的叉燒, 有點距離。下次不會再叫。火同翅很爽口,湯有好香的金華火腿味,超好味 鮑魚 口感滑嫩,有彈性有嚼勁,好好味 海參 海參口感嫩滑,味道鮮美,無膩口。鵝掌燜得好"林", 好入味, 正
老爺奶奶的結婚週年紀念,利苑是他們的最愛。

叉燒

火同翅

很爽口,湯有好香的金華火腿味,超好味

鮑魚

口感滑嫩,有彈性有嚼勁,好好味

海參

2016-04-12
紀念日
2016-02-20 2768 瀏覽
今年公司在利苑食開年飯,九個人叫了個八人餐,承惠$2888+$200 。先來個靚湯, 龍躉骨燉湯, 好香甜,唔知有冇加味精呢,不過都好多湯渣,好足料。另外,有三款點心,小籠包好多湯,好食!另外,推介帶子炒飯,雖然基乎見唔到帶子,但粉飯粒粒分明,有香濃既蒜味。蒸龍躉球亦好味,配上黑木耳,清淡但鮮甜。作為甜品既紅棗榚亦令人留下深刻印象,紅棗味好特出,唔會太甜。不過,亦有失手既餸菜,像貴妃雞,好咸。鮑魚鵝掌亦是一般, 有點難切。

2016-02-15
2016-02-19 1388 瀏覽
新年期間黎左利苑晚飯, 平時o係度飲茶覺得唔錯, 原來晚飯都做得幾好~先叫左半隻片皮鴨, 得好小塊, 每人只可以食到2件, 不過食落皮好脆, 有油香, 同埋個餅皮好薄身, 帶點煙un, 包埋食好正 而鴨身既其他肉就用左黎做生菜包, 明顯比就咁食無咁好食, 醬汁有點咸, 蓋過哂D鴨味~之後黎既係半隻脆皮雞, 都係幾細隻, 但雞肉好嫩滑而且皮好脆, 好味!而呢個炆龍躉翅唔係度度有得食, 龍躉翅原件上, 店員再將佢剪開, 龍躉肉好嫩滑, 炆得好入味, 好好食, 而且都有好大件, 夠幾個人食 最後叫既炸蝦梂比想像中多, 而且隻隻都好大隻, 食落好香口,皮脆肉爽, 都係做得唔錯既~甜品試左擂沙湯圓, 皮好煙un, 而裡面既芝麻餡多到流哂出黎!整體呢度既菜色樣樣都好平均, 質素唔錯, 價錢亦唔會太貴~
整體呢度既菜色樣樣都好平均, 質素唔錯, 價錢亦唔會太貴~

2016-02-13
2016-02-19 1364 瀏覽
2015年最後一天, 我們來了利苑飲茶, 叫左兩壼人參烏龍茶, 夠香夠濃的. 清清地好甘香,好有人參的味道,飲幾壼都唔淡味。五香牛展, 都好薄身, 好味的. 夠香又大件,淋身的,薄到有點透光的, 好香卥水的味道. 正呀.鮑汁鳯爪, 賣相有點唔似平時食開的鳯爪, 個汁好似好結身的, 味道唔似鮑汁, 好似蠔油呀, 鳯爪就幾淋身的. 花生都好香. 又淋, 如果送飯食仲正的.海蜇都好爽口, 有些芝麻係度, 好味的. 夠爽夠彈牙呀蝦腸都好大隻蝦的, 腸粉皮都薄身的, 好味, 蝦係爽口的. 個皮唔夠薄身, 如果再薄D會更加好味道的芋角好味道, 夠疏化, 入面的芋頭蓉及肉都好味, 夠淋及香口. 炸到金黃色, 賣相已好討好的了. 出面的粉好夠薄身. 好味呀蘿白絲酥餅, 好味呀, 夠香, 夠酥的, 入面的薯白絲好甜呀, 燒賣都算好肥的, 有隻蝦. 好夠爽口, 好味呀, 唔會只係食到肥豬肉的 叉燒, 燒腩仔拼盤, 叉燒都燒到好靚的顏色, 好味, 夠淋身及甜甜地, 好味, 燒腩仔好香口, 夠脆的.這個菇包個樣好得意, 出面係朱古力粉嚟架, 好似真的冬菇咁. 入面係什菌, 都好香好惹味. 龍蝦泡飯, 賣相相當
海蜇都好爽口, 有些芝麻係度, 好味的. 夠爽夠彈牙呀
龍蝦泡飯, 賣相相當吸引.即場煮, 夠晒熱, 同埋好香濃的味道, 我好鍾意食, 仲要足料的, 有龍蝦肉, 好甜.
蟹肉伊麵都算大碟的, 有好多蟹肉, 好味, 伊麵都乾身唔油的.
2015-12-31
2015-12-28 1721 瀏覽
我在酒家快中場休息時才到達(因為工作關係)。家人剛吃完午飯。所以,我只點了一款點心和一款小菜來吃。小菜是潮式鹵水豆腐,$38。別誤會份量如此少(也不完整),我是吃了一半才拍照的……豆腐非常軟滑!我喜歡吃豆腐,這口感真的很好。外層是極薄、略煎過的豆腐皮,所以同樣容易咀嚼。不會變成豆腐皮跟豆腐肉分開來吃。松露蘑菇包,$48。這個是姨姨極力推介的。樣子做成像冬菇的模樣,很有心思呢!那深棕色的東西應該是可可粉。原味的可可粉,沒有甜味,卻有淡淡的朱古力味。花紋做成如此,真是巧手呢!可以看到包子的底部也有可可粉做成的花紋,絕不馬虎啊。包皮略厚,但鬆軟。餡料其實也多。有雜菌和木耳。松露的味道則不太突出。總括來說這包子的味道是不錯的。然而,姨姨說這酒家的服務員態度不夠好。(對熟悉的客人服務卻是很好。)希望食物味道好,也不要忽略對顧客服務的重要性吧。
我在酒家快中場休息時才到達(因為工作關係)。
家人剛吃完午飯。
所以,我只點了一款點心和一款小菜來吃。
小菜是潮式鹵水豆腐,$38。

別誤會份量如此少(也不完整),我是吃了一半才拍照的……
豆腐非常軟滑!
我喜歡吃豆腐,這口感真的很好。

外層是極薄、略煎過的豆腐皮,所以同樣容易咀嚼。
不會變成豆腐皮跟豆腐肉分開來吃。
松露蘑菇包,$48。

這個是姨姨極力推介的。
樣子做成像冬菇的模樣,很有心思呢!
那深棕色的東西應該是可可粉。
原味的可可粉,沒有甜味,卻有淡淡的朱古力味。

花紋做成如此,真是巧手呢!
可以看到包子的底部也有可可粉做成的花紋,絕不馬虎啊。

包皮略厚,但鬆軟。
餡料其實也多。
有雜菌和木耳。
松露的味道則不太突出。

總括來說這包子的味道是不錯的。

然而,姨姨說這酒家的服務員態度不夠好。
(對熟悉的客人服務卻是很好。)
希望食物味道好,也不要忽略對顧客服務的重要性吧。
2015-12-13
  • 潮式鹵水豆腐
  • 松露蘑菇包
2015-06-09 3499 瀏覽
上海老細嚟香港, 當然要同佢食餐好啦, 我們一早訂左一個八人套餐, 自訂一些菜式, 訂左6:30, 去到唔算多人, 仕應說開一壼茶可免四位茶錢, 兩壼免八位, 我們剛好八位, 就叫左一壼人參烏龍同埋一壼鐵觀音呀. 茶壼好靚, 透明的, 如果用火熱住仲正.我好鍾意人參烏龍的味道, 甘甘甜甜咁, 好香, 鐵觀音都唔錯, 唔會好濃. 好飲. 前菜: 冰燒三層肉, 好好味, 又香又脆, 細細件好食呀. 五香牛展, 好香, 夠淋, 好食, 爽脆海蜇, 金蒜拍青瓜, 好多蒜粒, 夠酸夠開胃原盅燉靚湯: 這個燉湯係天麻, 好甘甜, 夠晒熱, 飲完成身暖晒, 又足料, 原來天麻又幾好味喎, 有點似淮山, 淋淋地的米網芝蘭炒生元貝, 元貝大粒又爽甜好味, 甜豆都好爽口蠔皇扣原幅花膠扒百靈菇, 這個花膠好大幅呀, 仕應先攞俾我們睇下, 然後就即場用鮑魚汁嚟煲, 好香呀, 煲左一陣就分俾我地食啦, 仲有百靈菇, 都好大隻的, 花膠充滿鮑汁, 好好味, 充滿膠質, 食完成口都好膠呀. 個百靈菇都好好味, 又夠晒香, 又大件, 成個扒咁呀. 好滿足的一道菜XO醬金菇金蒜蒸老虎斑件, 這個老虎斑都好味, 辣辣地咁

米網芝蘭炒生元貝, 元貝大粒又爽甜好味, 甜豆都好爽口
XO醬金菇金蒜蒸老虎斑件, 這個老虎斑都好味, 辣辣地咁, 魚肉都好味, 唔會好老的, 加埋D金菇吸晒D汁, GOOD
沙溪燒火鴨, 這隻鴨好好味, 鴨皮又香又脆, 鴨肉又唔會太肥, 好香, 啖啖肉呀, VERY YUMMY
千葉豆腐, 刀工一流呀, 豆腐都好有豆腐味及好滑, 中間有些素菜粒, 幾清呀
濃湯鮮茄泡青疏, 蕃茄粒切到好細的, 同埋上湯都好甜, 菜吸晒D湯的味道, 所以好清甜
瑞珍泡貴妃飯, 這個泡飯又係即場煮的, 入面有些瓜粒, 肉粒, 加埋D脆米好香, 個湯又夠晒甜, 又夠晒熱辣辣, 好好食呀
蛋白杏仁茶及奶皇包, 甜品係杏仁茶及奶皇包, 杏仁茶入面有蛋白的, 好香杏仁的味道, 唔會好甜, GOOD, 奶皇包細細個, 入面的奶皇係流心的, 好好味, 奶皇係咸咸地的, 加埋咸蛋黃, 所以特別香

這個餐好出色, 每一道菜都是心機菜. 服務又好, 食物質素好好.
2015-05-14
生日
2015-05-01 2543 瀏覽
五一長假期開始,同屋企人飮茶,特登訂咗間米芝蓮一星嘅德褔利苑,因為夠近,平時去開IFC利苑飲茶,諗住呢間有返咁上下保證,點知中伏!先講訂位,我地訂咗12:45枱,但早到咗12:20左右,同reception 小姐講低個名登記,佢叫我地12:45 再返來因為第一輪未完.... 於是我地12:45返到去,點知超多人... 原來reception 12:45 先開始幫訂咗枱嘅人登記同派枱, 於是啲客癫哂喺到爭攞位... 我問返reception 先知原來我依家先算登記,頭先唔算.... 於是我明明早到變成要排隊等廿張枱.... 都算.... 跟住reception 小姐終於皇恩浩蕩派枱,但係佢地無system無number淨係嗌乜生幾位都唔知邊個打邊個仲要最攞命個reception 小姐鬼咁細聲商場又嘈,搞到啲客要一齊迫到好前等派枱,仲慘過去輪米... 好彩最後都係等咗十分鐘,唔係一定走人。跟住帶位嗰個staff, 又係一個經典,佢帶我地同埋另一個客,先俾咗張窗邊枱嗰個人,跟住我見到隔離有張窗邊空枱,就問可唔可以坐,點知佢眼尾都無望下我地就一邊話你地𥚃面一邊急急腳帶我地入去.... 我問佢點

跟住帶位嗰個staff, 又係一個經典,佢帶我地同埋另一個客,先俾咗張窗邊枱嗰個人,跟住我見到隔離有張窗邊空枱,就問可唔可以坐,點知佢眼尾都無望下我地就一邊話你地𥚃面一邊急急腳帶我地入去.... 我問佢點解唔可以坐窗口邊嗰張枱,佢又係望都唔望就咁走開咗.... 啞哂... 喂大佬,你張枱有人訂咗又好,要最低消費又好,鑲金唔俾坐又好你都回應下都得掛...

一肚氣,算,嗌嘢食... 我地四個人,我知有啲點心一籠三件,我就問個staff嗰啲可唔可以改四件,起初佢唔明,話你地寫咗一二三... 七件點心喎 (其實係七款點心),解釋完佢明白后,就問邊款要四件,咁我就逐様講啦,講到芋角,佢突然好激動,攞支筆好大力敲張枱話:呢様本身就四件啦!喂大佬,我鬼知你邊款三件邊款四件呢,張點心紙又無寫,咁都要俾你寸?!最後芋角嚟咗原來都係得三件... 結果我叫返同一個staff叫佢幫我加返件...

其實呢間啲野食OK,保持水準,蘿蔔糕好味,龍蝦湯貴妃泡飯必點(睇相)。不過食到後期差唔多食哂佢好快收哂我地啲野,又催我地埋單.... 去間所謂高級中餐廳service差過屋企樓下茶餐廳,今日成個感覺好似食完大排檔,我一定唔會再去!
龍蝦湯貴妃泡飯
蘿蔔糕
2015-05-01
龍蝦湯貴妃泡飯
蘿蔔糕
2015-04-28 2525 瀏覽
話口未完我地一家又黎到利苑飲茶了重複既野我就唔再寫lu, 今次寫d新野上面個牛柳卷好好食, 脆卜卜加上牛柳好入味又唔un, 值得一試!下面既係蜂巢芋盒, 好多芋頭, 芋頭夠香, 有些黏口, 食完佢就飽晒再黎就係補番我地最like既雪頂餐包相, 一定要熱食, 咬一下, 入面d甜蛋黃汁會流出來, 個包又少少脆, 好正啊~~~~~~~~~
話口未完我地一家又黎到利苑飲茶了

重複既野我就唔再寫lu, 今次寫d新野

題外話/補充資料: 店員太hard sell小菜同甜點, 起碼sell左我地6次
2015-04-18
  • 雪頂餐包
2015-04-12 2171 瀏覽
老實講,去得利苑而唔去同一商場的翠苑和美心皇宫都係想坐得舒服 D, 同埋食好 D... 結果真係失望中的失望!座位:好迫,同二三線酒樓一樣咁迫食物:價錢收得貴,味道一般,細碟。服務:無乜服務可言。叫左一個龍蝦二食,$638。。值唔值?自己睇相。。無錯,你見果少少拆左肉的龍蝦再加個湯飯(無影)就 $638。我世都估唔到細得咁交關!另外叫左牛肉,魚,甜品。普通過普通。埋單四個人 $1600。喊三聲!

座位:好迫,同二三線酒樓一樣咁迫
食物:價錢收得貴,味道一般,細碟。
服務:無乜服務可言。

另外叫左牛肉,魚,甜品。普通過普通。

埋單四個人 $1600。喊三聲!