2018-09-25 1804 瀏覽
同老媽子飲茶當然要交通方便同食物一流,喺九龍灣地鐵站上蓋間利苑酒家就有以上兩樣優勢。片皮鴨套餐有半隻鴨配蔥花同青瓜條,可惜鴨皮比較靭😬另有XO醬櫻花蝦撈生麵,加埋個雞骨草、豬橫脷同豬骨老火湯👍,鵝肝桂花炒飯😋即制炸兩、鮮蝦水晶餃、蛋白杏仁茶、豉汁蒸鳳爪、原隻蒸蝦餃、荷香珍珠雞,除咗片皮鴨外樣樣都👌
  • 老火湯  鵝肝桂花炒飯
2018-09-25 1273 瀏覽
我哋屋企人最鍾意就係食中菜,今次黎試利苑!環境舒適,服務還好🙂 我地叫左員工推介既set menu👍🏻 非常吾錯👍🏻 湯底材料十足,扁皮鴨好香吾多油 有水準,帶子彈牙大粒爽牙,花膠鵝掌好林有膠質,魚煲大大份又香😆食得好開心👍🏻👍🏻
2018-09-13 1061 瀏覽
呢間利苑,攪到好似有錢都食唔到咁🙄 問咗幾星期,訂位都無,今天終於得咗,仲要係張四人枱😁✌🏼無法啦,係徳福呢度,我自己真心覺得啲點心係最好食,雖然價錢係貴少少,但我覺得真係小少咋喎! ( 我指點心,因午飯,我只會叫點心) 坐又好坐啲,我寧願俾多少少,又好味啲😋 再講,對本人來說,又唔係日日飲。。。間唔中俾多少少,絕對可以接受😅😅今次叫咗五個點心🤤峰巢芋角,我最鐘意😃 本人覺得好好味,皮好靚,芋好香,饀嘅份量又剛剛好👍🏼🤤食食吓芋角,蘿蔔糕就到了緊係襯熱即刻食,本人麻麻地蝦米,但呢個蘿蔔糕就比較多。。。但我依然鐘意食😝 加埋佢個又香又辣嘅辣醬,真係好味😋跟住蝦餃、糯米雞都到喇,真係有啲食唔切😄😄 好味㗎,蝦靚,但個皮就未去到勁正😅 而糯米雞呢,鐘意佢唔係亂放料 👍🏼😋最後,小粉果到。。都係不錯嘅,但本人就不太愛,又係有蝦米,仲有埋芫茜。。。雖然唔係唔好食,但我就真係好唔鐘意芫茜先生😝下次要記得唔好叫😜

今次叫咗五個點心🤤
峰巢芋盒

食食吓芋角,蘿蔔糕就到了
香煎蘿蔔糕

跟住蝦餃、糯米雞都到喇,真係有啲食唔切😄😄
原隻蒸蝦餃+荷香珍珠雞

下次要記得唔好叫😜
潮州小粉果鐘意佢細細粒😋👍🏼

2018-09-11
峰巢芋盒
2018-08-30 895 瀏覽
過嚟九龍彎上堂、訂左利苑食中午飯、雖然幾鍾意去利苑食飯、但只在乎於中環和灣仔、就算北京店也蠻不錯、香港銅鑼灣同九龍灣都唔係好得、個蟹肉灌湯餃簡直唔掂、個皮穿咗、口感鬆散、簡直失望、完全唔值$58!湯同點心都冇問題、不過佢今個月轉左嘅新糖水鳳梨百合一啲都唔好飲!我比較喜歡之前嗰個龍利葉川貝燉雪梨、服務態度正常!啲人講嘢比較大聲!有啲嘈!只能說一般!如果唔係喺呢度上堂我諗我都唔會專登過嚟食!個灌湯餃好似穿左窿嘅氣球一樣、失敗失敗

2018-07-23 1240 瀏覽
Ordinary dishes were ordered in a dinner gathering with 6 persons. Barbecued Peking duck: taste was normal, but the duck meat and the steamed flour sheets were cold, possibly put aside for a long time. Never came across in other restaurants. Steamed chicken wrapped in lotus leaf: charged at a high price of $155, but there were only 8 pieces of small chicken slice, almost half of them were bone ribs. Sauteed shrimp with egg white on rice nest($140): the mouthfeel of egg white was excellent when t

Sauteed shrimp with egg white on rice nest($140): the mouthfeel of egg white was excellent when the food was still hot; there were many pieces of shrimp, but none gave fresh taste. Not worthy as typical housewife could prepare better at home.

Braised tofu cubes with salted fish ($120): juicy and yummy, used a lot of edible oil for cooking. Hard to consume without a bowl of plain rice.

Fried bitter gourd with minced meat on egg ($125): normal and taste like domestic feel. Not worthy the price.

Stirred fried water spinach with chili and preserved tofu ($98): again, normal and taste like domestic feel. Worth $60 at most.

Plain rice: $15/bowl
Tea: $13/person

Overall comments: Dishes were terribly tiny. Service was bad. When we were still sitting down, a waitress rushed repeatedly to ask about our tea choice persuading us to order some kind of specialized tea charged $80. We refused. Within a very short while, she came back and repeatedly recommended set dinner courses charged over $2000 each. We also refused. This is not a fast food restaurant. Patrons have the right to order a la carta, right? Unfortunately, the serving speed was extremely slow. The dishes were tabled one by one at intervals of about 10 to 15 minutes. This gave us the impression that priority was accorded to set courses, but a la carta were discriminated.
2018-07-22
2018-07-01 1301 瀏覽
耳聞不如目睹目睹不如親身經歷。早日訂了百日晏菜單諗住今早去再詳細頃吓。訂了ㄧ点飲茶飲完茶揾部長頃。百日晏全包菜單$6688。開瓶費每枱$250👿終於頃到可以免。紅雞蛋酸薑每枱$100。部長話吾話得事揾經理來頃。部長去同經理討論完係兩人都不理會我們。再三催促下經理始好無奈地前來愛理不理地講咗兩句又行開。原本想訂7至8圍百日晏咁既服務態度已經知道是甚麼ㄧ回事。來利苑你要識個部長或經理又或者部長經理識你係乜太物太,如果吾係祝你好運!講番食品 一般。超不值。8位食了$1000元當做善事。
原本想訂7至8圍百日晏咁既服務態度已經知道是甚麼ㄧ回事。
講番食品 一般。超不值。8位食了$1000元當做善事。
2018-07-01
2018-06-16 1414 瀏覽
通常一大棚人lunch,又有大粒sponsor,我哋成班嘩鬼都幾鍾意黎利苑食lunch其實佢啲嘢食係幾好味,雖然價錢來講唔算平🙊可能其他地方飲茶真係太普通,所以呢間利苑比較之下就好食好多啦通常有大粒贊助,我哋都會叫個燉湯,佢哋啲湯真係好似冇落味精咁個喎,啲湯渣仲好明顯覺得係煲咗好耐咁👍🏻推介佢哋嘅叉燒,燒腩仔同鹹水角👍🏻👍🏻👍🏻叉燒好Juicy肥瘦比例剛好,燒腩仔皮脆肉嫩,鹹水角又係煙煙銀銀,饀夠熱新鮮整好正👍🏻其實如果鍾意食雞翼,佢哋有個南乳炸雞翼又係好好味,但係非常熱氣🙈而且佢哋個甜品,成日都會冇晒,所以每次黎親,第一樣就係要留甜品,尤其是你想食佢嗰啲咩燉雪梨,養顏人士值得推介,唔太甜好潤不過最可惜就係呢度啲侍應永遠都唔醒目幫你裝外賣但係又唔俾食具你其實對我來講$200食lunch真係好貴不過佢食物味道係好OK,所以歡樂組組長話一個月一次出糧對自己好啲都應該吖我就話有大粒贊助先至會黎🙈

其實佢啲嘢食係幾好味,雖然價錢來講唔算平🙊

推介佢哋嘅叉燒,燒腩仔同鹹水角👍🏻👍🏻👍🏻
不過最可惜就係呢度啲侍應永遠都唔醒目
幫你裝外賣但係又唔俾食具你
其實對我來講$200食lunch真係好貴
我就話有大粒贊助先至會黎🙈
2018-06-14
2018-05-14 1559 瀏覽
利苑飲茶的質素一向不俗,單是茶水用的茶葉都喝得出不是劣貨。周末到訪總是人潮如鯽。先來一客雪頂餐包,看名字以為是叉燒包,原來內餡是奶皇,確實意想不到,但奶皇也可一試,不過不夠熱燙,沒有新鮮出爐的感覺,幸好外皮香脆,補回一點分數,如果奶皇是流心更好。之後試了抄手,餃子皮剔透,能看到內餡,配上微辣醬汁倍添鮮味,皮薄餡靚然後重頭戲來了,登登登登,龍蝦海鮮湯泡飯,材料極為豐富,蝦肉彈牙,湯汁亦沒有浸腮米飯,更加入了脆米增加口感,極力推介金沙骨,確實與名字相符,有很多骨,不算出色來到甜品環節,很喜歡這個椰皇燕窩燉蛋白,非常嫩滑暖心,椰香滿滿棗皇糕軟糯香甜,在家自製工序繁複,還是到這裡吃好了完滿的一餐飲茶!

金沙骨,確實與名字相符,有很多骨,不算出色

棗皇糕軟糯香甜,在家自製工序繁複,還是到這裡吃好了

完滿的一餐飲茶!
2018-04-23 1444 瀏覽
我地已經訂坐, 準時到達酒家, 當時個場只得一, 兩枱客.待應偏我地坐正門口那張, 但我地要求想坐入一些或其他較好位置, 但待應說全部已留坐, 仲要同我地理論一番,最後我地用餐差唔多2小時,直至埋單都沒人黎坐那些所謂已留坐的木口枱
我地已經訂坐, 準時到達酒家, 當時個場只得一, 兩枱客.

但待應說全部已留坐, 仲要同我地理論一番,

2018-04-22 974 瀏覽
今天約了舊同學去飲茶,碰到這酒家的女經理及男部長,態度極之惡劣、傲慢,看似是有意令公司倒米的格局,令一餐飯局食到一肚氣。簡直是飲食業之恥,香港之恥。完全不明白為何管理層還會聘用這些員工,我們全部已將利苑列入不再吃飯的場所。
2018-04-22
2018-01-27 2313 瀏覽
今日好last minute咁去左飲轉下午茶。其實晏就食左野所以两個人只係叫左三樣野。um...真係麻麻地。蝦餃塊片好黏又糊糊地。粒粒一夾就咁,有圖有真相!濃湯腐皮卷,一夾上黎又係見到啲腐皮甩得七七八八,唔掂!最後仲有個义燒腸,唔記得影。但係都係同一問題,塊皮大黏糊。啲野夠熱同服務係唯一可取,但總體還是失望!!

蝦餃塊片好黏又糊糊地。粒粒一夾就咁,有圖有真相!

濃湯腐皮卷,一夾上黎又係見到啲腐皮甩得七七八八,唔掂!

最後仲有個义燒腸,唔記得影。但係都係同一問題,塊皮大黏糊。

啲野夠熱同服務係唯一可取,但總體還是失望!!
2018-01-06 1829 瀏覽
朋友大婚被邀請參加,第一次去九龍灣分店,因為只有十多圍,所以地方不大,但感覺舒服不覺得侷促,可能其中一邊有落地窗,感覺開揚。食物用料上盛,加上烹調方法細心,好似大鮑翅特別用上沙煱上,所以特別好味。

食物用料上盛
,加上烹調方法細心
,好似大鮑翅特別用上沙煱上,所以特別好味。
今日唔係第一次黎幫趁德福利苑,平時受埋個 reception 姐姐氣都算啦,今日真係唔上黎寫吓下唔倒氣! 我每個星期六都會黎幫趁呢間利苑,無他嘅,啲野好食,所以佢地set 咗2點至接一位客我都黎,次次個 reception 一聽倒一位就即刻“拿”埋塊面有啲惡死好悔氣咁話 “一位?等一等啦! ” 次次受完佢氣就要等佢皇恩浩蕩咁分配張枱比我。點知今日佢啲態度重囂張! 佢今日又試一貫好悔氣又惡死咁叫我等一等,我就坐咗喺度等,點知跟住我發覺完來所有客除咗我佢都有張紙寫低咩生幾位,我冧住算啦可能佢冧住記得我就冇去問佢,點知跟住有個阿伯行入黎等都唔洗等就比佢入去,我覺得奇怪點解我黎先佢唔比枱我要比咗人先,咁就好有禮貌咁問佢我重要等幾耐,點知佢好惡死咁話“你都冇話要枱,我點知要比枱你,你又冇留貴姓?” 我成個呆咗! 係佢叫我等又從來咁多次都唔問我姓咩,而且我坐咗喺佢隔離就得我一個喺度等,佢竟然話我冇話要枱?咁我就話要投訴佢,佢就好惡死咁話好呀!然後就比咗張近住兩個大垃圾桶嘅枱我,而且果橦墻又舊又污漕,分明玩野,咁我唔要呢張枱,佢就比隔離果張,叫做好少少但仍然坐近兩個垃圾桶,我都拒絕,佢好氣頂,咁

點知今日佢啲態度重囂張! 佢今日又試一貫好悔氣又惡死咁叫我等一等,我就坐咗喺度等,點知跟住我發覺完來所有客除咗我佢都有張紙寫低咩生幾位,我冧住算啦可能佢冧住記得我就冇去問佢,點知跟住有個阿伯行入黎等都唔洗等就比佢入去,我覺得奇怪點解我黎先佢唔比枱我要比咗人先,咁就好有禮貌咁問佢我重要等幾耐,點知佢好惡死咁話“你都冇話要枱,我點知要比枱你,你又冇留貴姓?” 我成個呆咗! 係佢叫我等又從來咁多次都唔問我姓咩,而且我坐咗喺佢隔離就得我一個喺度等,佢竟然話我冇話要枱?咁我就話要投訴佢,佢就好惡死咁話好呀!然後就比咗張近住兩個大垃圾桶嘅枱我,而且果橦墻又舊又污漕,分明玩野,咁我唔要呢張枱,佢就比隔離果張,叫做好少少但仍然坐近兩個垃圾桶,我都拒絕,佢好氣頂,咁我就跟佢行出去,中途撞到個女經理,佢就好激氣咁同佢投訴 話比過兩張枱我我都唔要,好似我係一個好麻煩嘅客咁,我就將由我入黎到果陣所受嘅氣由頭到尾話一次比個女經理知,個女經理話佢會教佢,但態度唔多老 like,而且成件事一句對唔住都冇,仲話我知一個人係坐呢啲位,我就話佢知我唔係第一次黎,而且果啲一、兩人佢地都唔係比呢啲位,係我親眼睇見,佢就無說話好講,然後就好絕咁話呢張枱你要就要,唔要我都唔會安排第張比你! 你要定唔要! 我唔係果時好肚餓就即刻走咗! 而且食緊果陣我無意中發覺個女經理啤住我,而且佢見倒我望倒佢佢重衰衰咁由頭望到我落腳,再比個睥視我嘅眼神我睇,我就即時正面望住佢然後攞起部手機想拍佢,佢知死就即時走開,你話而家咩世界? 呢間酒樓啲員工睇準呢間係米芝蓮星級食府,大把食客黎,就認為得罪客唔洗本,老板就算知都冇佢地附,趕客都唔怕! 直情好似清朝果啲太監宮女弄權咁,真係不知所謂! 個事實係私人同公司要請食飯都會check 一 check 果間酒樓招呼好唔好,有冇得罪客黎評定黎唔黎呢間酒樓

我發覺原來喺呢度都有人投訴個 reception 姐姐,我同呢個食客一樣係從來都未試過寫食評,但係呢件事真係激到唔上黎投訴唔得,而且全日都谷住啖氣好唔舒服,我以後都唔再幫趁呢間衰野,實在比啲以為自己先係客嘅下人大庭廣眾咁落面侮辱,點都過唔倒去! 唔知佢老板見到咁多人投訴有咩感覺。
2017-05-20 2813 瀏覽
在德福廣場找地方飲茶,見到利苑,以為可以吃得好一點,可惜……事與願遺點了鐵觀音和普洱茶,侍應只送上一壷鐵觀音和一壷滾水。喝普洱茶的要再找侍應才有茶喝。吃到一半,喝鐵觀音的發現,標示著鐵觀音的茶壷裝著的是普洱茶。原來並沒有送漏普洱茶,只是送漏了鐵觀音!燒賣送上枱,賣相令人失望,比一元硬幣更小,盛為$36!冰燒三層肉,味道不錯,外皮香脆,一碟有十多粒,像大富翁玩具內的骰子大小,很寒酸,盛為$118。相信切成九小件,賣相及咬口會好多。最後上枱的係薑蔥蝦子叉燒撈粗麵。夠膽將此撈麵放入菜譜,理應做得不錯。今次上枱的撈麵,份量比相像中大,可分到六大碗。但賣相很不對勁,見不到蝦子,見不到叉燒,一大碟撈麵上只有輕輕一抹的蝦子,及十多條叉燒絲(叉燒不上色,看似肉絲般)。蝦子撈麵的味道來自蝦子,沒有蝦子的撈麵,又怎會好吃。夾起麵條,粘在一起分不開,是放久了嗎?吃了兩小碗,沒有什麼味道,剩下大半碟,不想浪費,唯有打包回家再加點蝦子調味吧!(題外話:問侍應拿盒子時,我們提及撈麵沒有味道所以吃剩一大碟。侍應即説幫我們取消這碟,並夾起一小掫麵。轉頭待應又走來說,經理試過不是沒有味道,只是較淡,提議再煮一碟給我們。

燒賣送上枱,賣相令人失望,比一元硬幣更小,盛為$36!

,提議再煮一碟給我們。我們表示不用,吃不下了,著她快埋單。埋單時見到收取了$128的撈麵錢,細問才知是經理覺得不是無味,只是較淡,所以要收錢!這是什麼道理?我再找經理看一看吃剩的麵,無蝦子,不像樣的叉燒。她給我的回應是再炒一碟,或下次來補回一碟。我拒絕了。因為沒有理由要再幫趁一間服務差,食物差,收費貴,員工前後説話不一致的餐廳,多付$128買個教訓!)

吃剩的薑蔥蝦子叉燒撈麵。
2017-05-20
2017-05-13 2014 瀏覽
星期五晚德福間間中菜都好多人,全部都排晒長龍,返左成日工鬼死咁肚餓唯有要揀唔駛等位嘅利苑😏😏 環境比其他酒樓靜少少,起碼都可以傾到下計唔需要講句野都好似鬧交咁,餸菜嘅味道唔錯上菜都上得好迅速,但個所謂例牌嘅份量偏少左啲,我地個女仔叫左兩餸兩飯都唔係好夠飽,咁就食左三百幾蚊。。。感覺有啲唔抵

黑椒洋蔥牛仔骨
金勾粉絲節瓜煲