2019-12-28 125 瀏覽
今日約咗朋友去荃灣行街,想食日本野,於是揀咗依間吉列牛好出名嘅日式餐廳,我哋大約三點入到去,好快就坐低左,叫咗兩個餐,兩個都好高質,離都依度一定要食吉列牛啊😍🤟🏻呢度裝修好靚,好友去咗日本嘅感覺,好清新,而食物種類亦都好豐富,有面、飯、火鍋、仲有我最鍾意嘅日式牛!餐牌見到仲有黑自和牛,下次叫埋食先~初見香草吉列牛,配糖心蛋同白飯,白飯我哋加$8轉左拉麵香草吉列牛味道好特別,出邊包住左香草粉,裏便嘅牛擺上去石爐到燒一燒就食得,勁有牛味,因為即燒即食,熱辣辣好可口🥳 真係必食推介!而拉麵亦都正常發揮,幾彈牙初見四色刺身井配味增湯刺身飯材料勁豐富,有三文魚、油金魚、帶子、蟹子、蟹柳、甜蝦、玉子,樣樣都好鮮甜,尤其是係隻甜蝦,勁多肉勁鮮😍😍😍餐仲有兩杯嘢飲,花茶同可樂,配住你食一流總括嚟講呢間餐廳環境舒服,食物又抵食,質素好高,以後同朋友gathering會再嚟食!

初見香草吉列牛,配糖心蛋同白飯,白飯我哋加$8轉左拉麵
初見四色刺身井配味增湯
餐仲有兩杯嘢飲,花茶同可樂,配住你食一流
  • 初見香草吉列牛
2019-12-27 134 瀏覽
見人排得隊嘅餐廳,都唔會差得去邊,好彩早到唔洗排咁耐,因為10令分鐘後已經排左好幾位了😂首先講下呢度有咩食: 石板牛最出名,火鍋,漢堡包,小食等......環境: 高樓底,地方都算坐得舒服,仲有個綠草牆🌱🌿,感覺令人relax😌雖然石板燒牛最出名,但我今次試咗火鍋同漢堡包🍔火鍋: 海鮮鍋個湯底用左龍蝦湯,令到成個鍋都鮮味左👍🏻漢堡包: 燒汁吉列豬扒漢堡用左大板燒既材料整係塊豬扒,好食小食: 甘栗紫薯餅+北海道南瓜餅 兩個餅都炸得好好,上枱仲feel到熱辣辣小食: 邪惡炸薯條真係無改錯名,好邪惡呀🤤厚切薯條加上鹹蛋黃,真係一流

雖然石板燒牛最出名,但我今次試咗火鍋同漢堡包🍔
火鍋: 海鮮鍋
個湯底用左龍蝦湯,令到成個鍋都鮮味左👍🏻

漢堡包: 燒汁吉列豬扒漢堡
用左大板燒既材料整係塊豬扒,好食

小食: 甘栗紫薯餅+北海道南瓜餅
兩個餅都炸得好好,上枱仲feel到熱辣辣

小食: 邪惡炸薯條
真係無改錯名,好邪惡呀🤤厚切薯條加上鹹蛋黃,真係一流
「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇;等閒變卻故人心,卻道故人心易變。」- 木蘭花令🎭。當揭開尤如售樓書的特大菜單就看到這句詩,為美食之旅揭開序幕。實在有感,數之不盡的愛情故事皆是如此,歷歷在目的往事彷如紅塵一笑。今次點了三道菜:北海道帶子黑松露意大利飯 $88仙氣赤蝦壽司盛合 (7件) $148安格斯牛肉鍋 味噌湯配白飯 $88套餐升級 刺身 +$35🍽北海道帶子黑松露意大利飯十分香濃的蘑菇味,帶子夠鮮甜,性價比高。而且碟子造型特別,意大利飯尤如在星軌中的行星閃耀着🪐。🍽安格斯牛肉鍋及刺身牛肉相當大塊,火鍋配料豐富,有鳴門卷、豆腐、菜、獅子狗。刺身很新鮮,肉質有口感🍣。🍽最後上場是仙氣赤蝦壽司盛合煙燻升上來,非常吸睛!這仙氣盛合無特定食材,就像omakase似的即叫即做,按季節和來貨製作出最新鮮的壽司🍱。吃了三道不同的日式料理,有牛肉鍋、壽司盛合、意大利飯,非常滿意又滿足🥰。這家店文青風格局,飾物別緻。細心一看,原來碗子也刻有「初見」二字🥣。雖然餐廳位置不太就腳但仍有很多人排隊。最後願人生正如初見,且愛且珍惜。💝

今次點了三道菜:
北海道帶子黑松露意大利飯 $88
仙氣赤蝦壽司盛合 (7件) $148
安格斯牛肉鍋 味噌湯配白飯 $88
套餐升級 刺身 +$35

🍽北海道帶子黑松露意大利飯

🍽安格斯牛肉鍋及刺身

🍽最後上場是仙氣赤蝦壽司盛合

最後願人生正如初見,且愛且珍惜。💝
仙氣赤蝦壽司盛合
北海道帶子黑松露意大利飯
刺身
2019-12-20
15 分鐘 (堂食)
仙氣赤蝦壽司盛合
北海道帶子黑松露意大利飯
刺身
2019-12-24 118 瀏覽
正所謂人生若只如初見單單因為依間店有個咁充滿氣息嘅名就決定去幫襯☺️-🍱初見四色刺身丼 $88本身見呢個刺身丼有咁多款刺身就諗住每樣可能都細細舊得一兩件咁點知一嚟到成碗都係刺身😻大家都可以見到佢份量又多又厚切所有刺身都有佢應該有既水準值得重點一提嘅係個甜蝦🦐平時食甜蝦如果唔新鮮好容易會臭臭地但呢個唔會 非常鮮甜!!!如果可以用一啖飯換一隻蝦就好啦🥱-🍣初見壽司拼盆 $88總共有八件壽司加玉子😛海膽好好味好清甜!!!佢咁樣一碟放 睇落有幾靚幾high class喎衰鬼^^ 88蚊有咁多件壽司再加味噌湯同飲品 真係幾抵👍🏻
正所謂人生若只如初見
大家都可以見到佢份量又多又厚切
所有刺身都有佢應該有既水準
值得重點一提嘅係個甜蝦🦐
平時食甜蝦如果唔新鮮好容易會臭臭地
但呢個唔會 非常鮮甜!!!
如果可以用一啖飯換一隻蝦就好啦🥱

🍣初見壽司拼盆 $88
總共有八件壽司加玉子😛
海膽好好味好清甜!!!
佢咁樣一碟放 睇落有幾靚幾high class喎衰鬼^^
88蚊有咁多件壽司再加味噌湯同飲品 真係幾抵👍🏻
2019-12-14
朋友住係荃灣,前幾日去完佢屋企,之後想落樓揾嘢食,佢話佢有一間平時有食開有得食石板燒的餐廳好正,所以介紹我同佢一齊去食。我地去到個時大約七點到,都未算太多人,點知坐坐下就高朋滿座啦,真係遲多少少都要等位。我地點左一個佢十級推薦的香草吉列牛石板燒,配白飯和溏心蛋,之後再叫左一個日式豚骨叉燒拉麵。落單後,好快就上枱啦,我真係第一次食呢種石板燒,我覺得好得意同好好玩,所以真係好鍾意呢個石板燒,朋友仔果然無介紹錯,啲牛放上去石板上面,想要幾熟自己決定,佢亦會比定啲油脂粒你,比你塗上石板上面,方便你煎牛,佢亦都有汁同鹽比你選擇做調味,個汁就有少少似沙薑溝柚子咁上下味,甜甜地,又有少少微辣,都幾正,不過我就覺得沾鹽多啲,而個牛本身都好好味,唔加任何調味料,就可以食到啖啖牛味,配以香草的味道,所以好好味。至於個豚骨拉麵,叉燒係有煎過的,所以會有少少脆口,味道亦有所提升,至少個湯底都好正,所以我都有飲埋個湯,而且拉麵份量都好足,好飽肚,今次真係好滿意,食至餐咁好食的嘢食,朋友仔真係好介紹。呢間餐廳仲要全日免收加一,見到佢貼出來,係聖誕個啲日子先收加一,都真係好抵。

人生若只如初見, 就咁聽個名都覺得好浪漫💕我地專程試試佢地人氣Number 1既「初見香草吉列牛」。餐廳室內裝修簡約舒適,最鍾意見到佢地既特色植物牆。餐廳主打日式石板燒,差唔多每台食客都會order,而且香草吉列牛賣相亦非常好。食材採用安格斯牛, 牛味OK, 配上日本珍珠米,燒牛沾少少海鹽,味道真係好唔錯。 另外我哋仲叫咗佢哋嘅「初之鍋」, 湯底鮮甜冇味精,麵豉日式豬骨濃湯底,再配上豆腐、菌類等等。 餐廳嘅性價比都好高,價錢唔貴,埋單2人$2百多左右,套餐亦包括有味增湯、刺身、同埋有花茶選擇。唯獨是餐廳嘅抽風比較差啲。下次再黎試下厚切版雪花牛肉鍋,或者季節限定嘅海鮮鍋先😍😍-●驚喜菜式: 日式石板燒香草吉列牛 初之安格斯牛鍋
人生若只如初見, 就咁聽個名都覺得好浪漫💕

●驚喜菜式: 日式石板燒香草吉列牛 初之安格斯牛鍋
2019-12-22 96 瀏覽
高CP值日式fusion餐廳餐廳裝修美觀,草草牆可以用黎打卡。 初見香草吉列牛 ($128)外皮香脆,加埋入面軟腍腍嘅牛面好夾。附送溏心蛋,生熟度啱啱好,非常鮮甜。要讚一讚牛嘅份量好多,以$128一個吉列牛連白飯嘅價錢黎講絕對超值!😆如果唔夠飽加$12仲可以追加拉麵/烏冬和風燒餅汁牛肉漢堡配炸薯條($88) 牛肉漢堡有相當嘅厚度,肉汁juicy。漢堡包有輕輕煎過 ,外脆內軟值得加分。配埋和風燒汁同柴魚片,有日式風味!🏮加$38仲可以加埋個set 可以簡刺身/沙律,加埋南瓜湯/味增湯,加多$8就可以有童年回憶波子汽水。我就簡左刺身同南瓜湯!刺身新鮮,而南瓜湯係用咗西式煮法,將南瓜打成茸,味道濃稠鮮甜!特選小食拼盤 ($98)小食拼盤有芝士薯波,紫薯栗子薯餅,明太子釀雞翼尖,雞軟骨餃子各兩件!先講下薯餅,紫薯味香濃,栗子加強左成個薯餅嘅口感!明太子釀雞翼辣辣地幾惹味。雞軟骨餃子係個好新鮮嘅配搭。芝士薯波芝士味道香濃。🧀
高CP值日式fusion餐廳

餐廳裝修美觀,草草牆可以用黎打卡。

初見香草吉列牛 ($128)

如果唔夠飽加$12仲可以追加拉麵/烏冬

和風燒餅汁牛肉漢堡配炸薯條($88)

牛肉漢堡有相當嘅厚度,肉汁juicy。
漢堡包有輕輕煎過 ,外脆內軟值得加分。
配埋和風燒汁同柴魚片,有日式風味!🏮

特選小食拼盤 ($98)

2019-12-22 93 瀏覽
今日約了朋友去行南豐紗廠,去之前就吃一頓飽飯,就去了妹妹推介的日式料理店。價錢合宜、質素上乘的日式料理店內裝潢充滿綠意,有高天花,所以感覺空間大!月見牛肉味噌鍋$68牛肉鍋看起來相當豐盛,有六塊牛肉,見到牛脂分佈相當平均,而且完全沒有雪藏味,底下有各種類的蔬菜,再加上一隻生蛋!醬汁相當惹味,是牛肉鍋的點睛之筆!你可以看到吃完後湯底的油脂,就想像到幾塊牛肉的油脂!跟餐已附送飲品。日式燒餅汁牛肉漢堡$68朋友叫來吃,我只是試了少少,大致不錯,而且份量十足,尤其多沙律菜。「炸明太子釀雞翼」$58有三隻雞翼,炸得外皮非常香脆,肉質較結實,內裏是明太子餡料再加其他食材,雖然吃不出有甚麼,但是味道不錯👍🏻⭐️⭐️⭐️最重要是全店免收加一。

價錢合宜、質素上乘的日式料理
店內裝潢充滿綠意,有高天花,所以感覺空間大!

月見牛肉味噌鍋$68

日式燒餅汁牛肉漢堡$68

「炸明太子釀雞翼」$58

⭐️⭐️⭐️最重要是全店免收加一。
2019-12-21
  • 牛肉味噌鍋
2019-12-21 94 瀏覽
呢日小妹一個人再訪喺福來邨對面嘅初見,享受下weekend同臨近年尾假期嘅時間~ menu選擇日式西式都好充足,呢次我比一百蚊有找嘅「板燒雪花牛肉配日式味素飯」吸引左🤗🤗 野飲要左杯熱柚子蜜。上檯後呆左幾秒⋯咩咁大份嘅!😆😆 無論係牛肉定係配料啲菇同南瓜都有好多呀~😱 牛肉有成10幾片😂 而且碗飯都幾大碗🙈 事不宜遲,每樣野都放啲上板度燒😌😌 牛肉可以點鹽,又或者有2款醬。我覺得就咁食已經ok,2款醬味道都唔錯,我會比較鍾意淺色嗰款👍🏻配料3種菇都好味,微微燒過好香。 南瓜甜甜地,食牛中間食下就無咁油膩喇~柚子蜜都落得多柚子👍🏻😌一百蚊有找食到板燒牛,份量足、味道唔錯,牛魔王表示滿足😌😋

事不宜遲,每樣野都放啲上板度燒😌😌

柚子蜜都落得多柚子👍🏻😌

一百蚊有找食到板燒牛,份量足、味道唔錯,牛魔王表示滿足😌😋
2019-12-15 126 瀏覽
荃灣多食肆就係常識的,今次趁着女友要去約朋友食飯,而佢近排都限制左我食嘢嘅數量同埋價錢,於是我就靜靜雞食少幾餐平嘅,慳返幾百蚊同老死去試吓呢一間荃灣屋村嘅日本料理餐廳。去到餐廳門口,感覺高貴優雅亦大有日本式西餐廳嘅感覺!由於天氣比較凍,我哋見到有個時令嘅火鍋可以一嘗,我同朋友叫咗一個牛肉火鍋,令一個為海鮮火鍋,我哋跟早餐就陪左湯同埋刺身還有一杯飲品,價錢為$88 +35 一個套餐首先奉上嘅係藍瓜湯,南瓜湯帶上輕輕嘅忌廉汁,飲落香濃又滑,亦帶有南瓜嘅肉粒,飲落好暖胃!將來幾片刺身,說實話刺身鮮味不足,亦不太有魚香味,尚可接受。 來到主菜的火鍋,第一個為海鮮火鍋整個餐附上一個鍋盤,一碗飯,給一盆海鮮。湯底的確是不錯的,味中帶甜,配菜也非常足夠!可惜海鮮質素卻是令我大跌眼鏡,鮮蝦不是新鮮的米是冰鮮的,而蝦仁、蜆肉、三文魚也是帶有一點腥味和不新鮮的感覺,不過以$88這個價錢來說,吃到海鮮也是不錯的選擇了,事關在這裏也是居於屋村商場旁邊,也是基層市民能夠吃到的日式料理唯一選擇,以這個價錢來說也是可以接受的!第二個位牛肉火鍋,到火鍋的湯底為清澈的湯底,添上豆腐和是生菜、冬菇,而希望令牛肉的重牛肉味

去到餐廳門口,感覺高貴優雅亦大有日本式西餐廳嘅感覺!

湯底的確是不錯的,味中帶甜,配菜也非常足夠!

第二個位牛肉火鍋,到火鍋的湯底為清澈的湯底,添上豆腐和是生菜、冬菇,而希望令牛肉的重牛肉味添上一點生氣!

牛肉屬安格斯級數,肥中大瘦,吃起來比起吉野家的牛肉也是高級了不少!

去到最後我們覺點了一杯玫瑰花茶,玫瑰花臭起來很清新, 不過有一個嚴重的問題就是花茶應該需要用熱水胡來焗一下才可以品嚐, 但這個腳趾是在一碗熱水上加上幾粒玫瑰花,令玫瑰花的香味不能完全深入熱水內,令香氣無法提升到下一個階層, 希望餐廳也能正視這個問題!

2019-12-10
1K
2019-12-15 91 瀏覽
來到荃灣食晚飯,第一次食呢間日本野,發覺真係好多人食,入到裡面真係爆滿啊。我很喜歡這家日本料理的名字和主題,初見,人生若只如初見,有一種莫名奇妙的快樂感。我們點了好幾樣食物,有照燒豬軟骨豚骨湯拉麵,蟹籽三文魚刺身飯,和風章魚燒,三文魚刺身。先說說這個照燒豬軟骨豚骨湯拉麵,這個湯底真的好正好濃郁,加上豬軟骨也夠多夠味,而且價格比起外面的拉麵,一點都不貴,才$68,性價比特別高。章魚燒就有4粒,熱辣辣燒出來都好好味,而三文魚也是夠新鮮,難怪這麼多人來吃,而且氣氛也像在日本的感覺,我們享受著這個熱鬧的氣氛,吃著日本料理,實在係棒棒的,下次可以約很久不見的朋友再來感受初見的感覺。
2019-12-09
10 分鐘 (堂食)
2019-12-12 239 瀏覽
吉列牛係香港已經風靡一時 我對上幾次食都係另一間專食吉列牛嘅餐廳 今次去到荃灣幫朋友慶祝生日搜尋了一間都頗有人氣嘅餐廳試下佢地嘅吉列牛ヽ(‘ ∇‘ )ノ睇相都見到同平時唔同嘅係佢地個皮係綠色架 佢地話係香草喎 餐到左之後 我嘅感覺係 “點解咁薄嘅” 牛大約係得5mm左右😹細平時1倍左右 但係好嘅係佢地有隻糖心蛋幾好食 個牛冇香草味同冇乜脂肪 仲要因為好薄 我食冇乜口感 食得好唔盡興 我最後要兩塊夾埋一齊食先有番少少興致😂佢地有提供鹽俾我地沾黎食 幾夾幾好味 但係我食完個肚仲好空虛 牛冇乜筋幾易咬 但係我俾呢個價錢我覺得有更好嘅選擇 呢個我應該食過一次唔會再食
初見香草吉列牛
初見香草吉列牛
2019-12-08 171 瀏覽
網上見到咁好多好評,當然要會一會佢,估唔到係荃灣屋邨入面既餐廳要排隊,睇黎真係好受歡迎!!!一入到餐廳就聞到好大陣燶味,同行朋友都認為不旦通風差,連抽氣系統都冇,所以餐廳內會好焗同大味。只要掃瞄枱面QR code就可以自助下單,好方便。而且上菜速度好快,15分鐘內已經可以起筷。先叫左初見香草吉列牛,好特別,肉邊係綠色既香草,唔好燒太熟,唔洗加醬料已經好夠味。大推豬軟骨拉麵,湯底入味唔會太鹹,飲晒D湯都得,只係份量少了一點。再來鰻魚飯,原條鰻魚切件上,已經落晒口水,鰻魚偏硬身,送飯一流。仲點左一埋小食,雞翼、泡菜三文魚太卷、軟殼蟹壽司和小丸子,個人覺得主食比較抵食同有驚喜。人多就係咩都可以試下,有機會的話下次想試埋其他推薦

初見吉香草吉列牛

韓式泡菜三文魚太卷

人多就係咩都可以試下,有機會的話下次想試埋其他推薦
2019-12-06
20 分鐘 (堂食)
初見吉香草吉列牛
  • 豬軟骨拉麵
2019-12-07 89 瀏覽
環境方面: 環境好有文青feel😍背景亦唔會有好噪既音樂,令人彷彿身處日本既慢活食堂中。服務: 好有禮貌,午餐時間有好多年青人排緊隊,入去問職員拎飛等候亦只係等左5分鐘左右就入得。等果陣已經諗定哂食咩。食物: A2初見特選海皇蟹刺身丼配味噌湯海膽好新鮮,另外帶子亦好大粒好甜。我最鐘意佢個蟹殼放左唔同既刺身,包括吞拿魚蓉,蟹膏同蟹肉,全部都整得好色。成道菜式既擺位亦極之精美。E3 板燒雪花牛肉配日式味素飯極之推薦個set, 牛既每一片都係又厚又多油花,仲要有10幾片,仲有機會自己diy,想幾成熟都得。 我自己鐘意生d, 所以我燒幾下就成。 另外店家提供3款醬包括鹽,燒肉醬油,少少甜酸醬。個人鐘意鹽,因為可以成到d牛肉味。是日花茶好香好養生。

等果陣已經諗定哂食咩。

食物:

E3 板燒雪花牛肉配日式味素飯

時日花茶(玫瑰)
是日花茶好香好養生。

E3 板燒雪花牛肉配日式味素飯
時日花茶(玫瑰)
  • 板燒雪花牛肉配日式味素飯
  • 初見特選海皇蟹刺身丼配味噌湯
2019-12-06 110 瀏覽
近排天氣真係凍左好多啊冬天終於黎喇,今日同朋友去左荃灣行街行完啲大商場見都有啲焗促所以都諗行下啲大街小巷,吸收下啲新鮮空氣行行下行入左福來邨屋邨應該都多好野食喎索性就直接係到覓食啦!行到馬路,已經見到遠方有一條小人龍人嘅心態就係見到多人排就應該係正野所以我地又跟住人排喇~排左一陣就入得喇,入到都都幾多人牆上面裝左兩部電視,播住日本啲搞笑節目食食下就會有一堆笑聲好歡樂!咁我地就點左個咖哩吉列豬扒飯店家好細心地將汁同肉分上,驚淋所以食落嘅時候係好脆,好原汁原味!咁另外我地見咁凍都叫左個海鮮鍋試下個湯底係一個好足料嘅淡湯 湯頭嘅味道好熟悉 配埋個啲海鮮就好鮮味喇!可以自己碌三文魚、蝦、青口、蜆黎送飯咁多海鮮所以個湯最後都好鮮甜!打完個邊爐真係成身暖笠笠啊食完真係充滿力量喇!!!
近排天氣真係凍左好多啊
冬天終於黎喇,今日同朋友去左荃灣行街
行完啲大商場見都有啲焗促
所以都諗行下啲大街小巷,吸收下啲新鮮空氣

行行下行入左福來邨
屋邨應該都多好野食喎
索性就直接係到覓食啦!

行到馬路,已經見到遠方有一條小人龍
人嘅心態就係見到多人排就應該係正野
所以我地又跟住人排喇~

排左一陣就入得喇,入到都都幾多人
牆上面裝左兩部電視,播住日本啲搞笑節目
食食下就會有一堆笑聲
好歡樂!

咁我地就點左個咖哩吉列豬扒飯
店家好細心地將汁同肉分上,驚淋
所以食落嘅時候係好脆,好原汁原味!

咁另外我地見咁凍都叫左個海鮮鍋試下
可以自己碌三文魚、蝦、青口、蜆黎送飯
咁多海鮮所以個湯最後都好鮮甜!

打完個邊爐真係成身暖笠笠啊
食完真係充滿力量喇!!!