2020-03-04 399 瀏覽
人生若只如初見.....初次預見那種感覺總是令人回味...其實人同食物都一樣,好味的食物也會令人一試難忘~就是這個店名吸引了我來到光顧,呢度主打西日式fusion菜~餐牌上種類繁多,最後我哋揀咗呢幾款~🐮初見香草吉列牛(配白飯、溏心蛋)吉列牛係香港都興起了一陣子,加埋香草的吉列炸面就第一次見。上菜時牛肉約三成熟,自己在鐵板上加熱至自己喜愛的熟成度~ 有得食有得玩!個人認為五成熟就剛剛好~🐮安格斯牛肉鍋(味噌湯底、轉烏冬)鍋仔細細但材料十足~ 冬菇金菇獅子狗椰菜日式魚蛋~ 薄切安格斯牛肉份量多肉味濃~ 其後仲放上鐵板燒嚟食一樣正!🐟煙三文魚沙律靚靚玫瑰花煙三文魚~伴以清新醒胃沙律菜~ 🥔初見邪惡炸薯條咁邪惡既炸薯條、我真係第一次見呀!係本人極愛既粗薯條上加上牛油炒香過的鹹蛋黃!蛋黃控表示食到停唔到口!令我深刻的是餐牌最後一頁,是一段令人感動的文字。。 🥺相信有故事的人都會感受到當中意義。。還記得初見時彼此的微笑嗎?
人生若只如初見.....
初次預見那種感覺總是令人回味...

其實人同食物都一樣,好味的食物也會令人一試難忘~

餐牌上種類繁多,
最後我哋揀咗呢幾款~

🐮初見香草吉列牛(配白飯、溏心蛋)
初見香草吉列牛

🐮安格斯牛肉鍋(味噌湯底、轉烏冬)
安格斯牛肉鍋

🐟煙三文魚沙律
靚靚玫瑰花煙三文魚~伴以清新醒胃沙律菜~
煙三文魚沙律

🥔初見邪惡炸薯條
初見邪惡炸薯條

還記得初見時彼此的微笑嗎?

精選花茶
2020-02-26
10 分鐘 (堂食)
安格斯牛肉鍋
煙三文魚沙律
初見邪惡炸薯條
精選花茶
  • 邪惡炸薯條
2020-03-04 192 瀏覽
下午茶時間,喺荃灣經過見到佢擺喺門口嘅餐牌上面有吉列牛,就諗住入去試吓!14:00左右,所以冇咩人!餐廳入邊嘅裝修都好簡單舒服,有少少似Cafe嘅感覺!初見香草吉列牛 - 雖然話係香草,但係香草味唔係話太勁,不過舊牛真係好好食,煎完之後我便脆卜卜,超正,另外有兩隻糖心蛋,好入味!煙三文魚田園沙律配日式芝麻汁 - 煙三文魚份量都算好多,配芝麻汁,不過啲菜就有少少苦!和風章魚燒 - 非常一般,不推介!總括,為咗個吉列牛一定會再返去幫襯!

餐廳入邊嘅裝修都好簡單舒服,有少少似Cafe嘅感覺!

煙三文魚田園沙律配日式芝麻汁

和風章魚燒

和風章魚燒 - 非常一般,不推介!

總括,為咗個吉列牛一定會再返去幫襯!
2020-02-29
煙三文魚田園沙律配日式芝麻汁
2020-03-02 3182 瀏覽
今日約左朋友去南豐紗廠打卡影相,所以就係附近搵左間野食lunch。之前完全無行過黎呢邊,今日先見到原來呢頭咁多餐廳。最後我地揀左間望落去靚靚地既日本野。本身好想食佢綠色個吉列牛,好似好正咁,但店員話呢個時間未有,所以我叫左美國安格斯雪花牛,又係自己燒!朋友就揀左海皇蟹刺身丼。牛肉既份量好多,而且雪花仲幾靚添!!配菜有啲菇同埋南瓜。圓型鐵板上面本身落左啲油,可以直接燒左啲菇先。雖然佢既牛唔係和牛,但係口感同肉味都好好,比平時係街叫既安格斯牛肉好,燒到剛剛好熟既話,入口都幾軟滑架!肉味又夠香濃,lunch食呢啲有啲罪惡感添哈哈。刺身丼方面,因為無海膽,所以變左三文魚籽。蟹殼上面有吞拿魚茸,蟹肉同蟹膏,旁邊有玉子,帶子同埋蟹柳。整體黎講都幾新鮮,不過個人覺得都係牛肉正哈哈。裝修方面都幾簡單,但係天花掛左啲樹枝,,有一面牆係葉,感覺幾舒服。而且lunch set真係十分抵,98蚊一個set,有埋麵豉湯同飲品,仲有咁多牛肉食,正呀!

2020-02-29
午餐
2020-03-02 130 瀏覽
上網見到有人推薦一間幾高 cp 值嘅日本菜🇯🇵所以前幾日特登入去荃灣試下呢間初見🌸叫左個初見特選海皇蟹刺身丼配味噌湯🍱刺身丼賣相好吸引😍蟹蓋上裝著蔥吞拿魚蓉🐟海膽、蟹肉同蟹膏🦀旁邊仲有帶子、 玉子🍳帶子刺身中間夾住一塊檸檬🍋增添帶子鮮味👍🏻刺身非常新鮮, 唔會覺得係雪藏野😋口感相當豐富🤤味噌湯味道無平時出面飲嘅咁濃,料好足,整體真係超滿足😆板燒雪花牛肉配日式味素飯🔥一份有成 11 塊雪花牛肉🤩店員推介先燒菇類同南瓜🍄🎃雪花牛肉燒至半溶口感🥩食落好香滑又多肉汁😋 點埋牛肉醬汁、鹽燒汁、海鹽🧂就更加正🤤餐飲揀左凍柚子蜜同蘋果汽水🍎蘋果汽水好夠氣好清爽
  • 初見特選海皇蟹刺身丼配味噌湯
  • 初見特選海皇蟹刺身丼
  • 味噌湯
  • 板燒雪花牛肉
2020-03-01 68 瀏覽
搵到間抵食嘅日本嘢!我哋叫左2個lunch set加多個小食都係每人一百蚊!仲要大份量又好味,推薦!* 月見牛肉味噌煱配烏冬原本個餐係配白飯,但我哋覺得配烏冬更夾,所以就加6蚊轉烏冬。配烏冬完全係正確嘅選擇,烏冬彈牙有咬口,唔係淋batbat嗰啲cheap cheap烏冬。牛肉煱好膨拜,份量超多,牛肉本身已經唔少,仲有大量蔬菜,好滿足。仲有另上嘅味噌汁,可隨個人喜好調味,同牛肉好match。* 日式豚肉叉燒特色白扁包配炸薯條店員送上呢個時,我哋認唔出係我哋叫嘅,因為我哋以為係白色蒸包夾住豬腩肉嗰種。細看之下,發現原來係牛角包,心諗仲正仲賺咗!😝牛角包咬落好脆,一啲都唔hea。豚肉份量唔少,配埋木魚絲、蕃茄同生菜,好味。唯一係食起上嚟有點論盡,會飛晒出來😅 仲有就係厚切薯條,好有口感。成個餐配埋嘢飲都係$58,幾抵!* 炸雙拼雞翼一次過可以試晒兩款口味!首先係明太子釀雞翼,冇骨而且餡料飽滿,明太子唔會太鹹或太辣,味道啱啱好。另一款係芝士餃子釀雞翼,其實係將平時嘅餃子餡放入去骨雞翼入面,仲有芝士嘅惹味,好正!😋* 菊花茶 & 玄米茶跟餐餐飲分別要左菊花茶同玄米菜。菊花茶好多菊花!2杯飲落都

* 月見牛肉味噌煱配烏冬

* 日式豚肉叉燒特色白扁包配炸薯條

* 炸雙拼雞翼
一次過可以試晒兩款口味!

* 菊花茶 & 玄米茶
跟餐餐飲分別要左菊花茶同玄米菜。菊花茶好多菊花!2杯飲落都清清地,唔錯。
2020-03-01 1534 瀏覽
放工今天和舊同事敍舊,和她去了荃灣一間想試好耐既日式餐廳食下好西,果然無令我失望,約了七點,鋪頭都坐得鬆動。鋪頭陳設幾靚,以木系裝飾為主,天花版有啲樹枝,照射出黎個樹影幾靚,可見餐廳的心思。另外,佢電視都播下日本節目,幾好笑幾好睇!再先睇下餐牌,個餐牌幾decent,野食種類都好多,應有盡有,總有一款岩你。例如有佢出名既吉列牛餐、火煱、拉麵、沙律、大阪燒burger、飯、意粉。我同朋友叫左個香草吉列牛套餐配白飯糖心蛋($128)、季節海鮮鍋配龍蝦湯和白飯($88)。總共$216。全日免加一,晚餐黎講幾抵食。等左一陣就上左野食。香草吉列牛套餐配白飯糖心($128):依個set幾好味,好食過出面好貴果啲吉列牛。燒既方法首先係用雞肉係爐上面燒一層油,再將香草吉列牛係上面煎至變色。肉質不錯。唔會好韌,變埋香草味再將牛味昇華。配埋佢提供既調味如燒汁、淮鹽,幾好食。季節海鮮鍋配龍蝦湯和白飯($88)依個邊爐真心抵食,抵過吉X家,至少佢海鮮真材實料,有蝦、魷魚、三文魚等等,也不會有雪味,煲入面有不同的野菜,配上龍蝦湯真係正。係個唔錯既日式邊爐。總結:餐廳陳設不錯,坐得舒服。食物總類多而且質素好,價錢

等左一陣就上左野食。

香草吉列牛

季節海鮮鍋配龍蝦湯和白飯($88)
季節海鮮鍋

總結:餐廳陳設不錯,坐得舒服。食物總類多而且質素好,價錢相宜,仲免加一。可以做canteen!

香草吉列牛
季節海鮮鍋
2020-02-29 58 瀏覽
講到荃灣日式料理的話,初見這間小店10分推介。菜式選擇非常多,由拉麵,日式火鍋,石燒料理,到意粉或者漢堡包都一應俱全,而且賣相和味道都非常之好。初見香草吉列牛配糖心蛋同白飯牛肉份量非常多,賣相吸引,放在石燒上燒烤,外面香草吉烈香脆可口,肉質鮮嫩 厚薄均勻。安格斯肥牛火鍋配地獄湯底同烏冬依家$35有刺身,湯同嘢飲想不到刺身是厚身的還非常新鮮安格斯肥牛分量多,而且肉質鮮嫩,脂肪比例均勻。地獄湯底大少少辣你非常開胃惹味
講到荃灣日式料理的話,初見這間小店10分推介。

初見香草吉列牛配糖心蛋同白飯

安格斯肥牛火鍋配地獄湯底同烏冬
依家$35有刺身,湯同嘢飲
想不到刺身是厚身的還非常新鮮

2020-02-29 57 瀏覽
是咁的荃灣不嬲都係多嘢食嘅地方,今日我地就黎到,荃灣海壩街試下呢間小店啦!午市餐牌非常豐富,仲有一款啱你口味!餐牌不能一一盡錄!係呢到同大家說聲不好意思!煙三文魚田園沙律配日式芝麻醬 $68煙三文魚份量都算多,沙律菜食落非常爽口,配上芝麻醬,完全係醒胃的最好配搭!初見吉列香草牛 $128我作為一個食肉獸,我完全比佢吸引住,牛肉出面用左香草和麵包糠包裹住,香草為牛肉點綴,食多幾件都唔會覺得好膩好滯!後記:店內環境非常舒適,望落去俾人一種好清新嘅感覺,好適合一班朋友食飯傾計!
是咁的荃灣不嬲都係多嘢食嘅地方,
今日我地就黎到,荃灣海壩街試下呢間小店啦!

午市餐牌非常豐富,仲有一款啱你口味!
餐牌不能一一盡錄!係呢到同大家說聲不好意思!

煙三文魚田園沙律配日式芝麻醬 $68

初見吉列香草牛 $128

我作為一個食肉獸,我完全比佢吸引住,

2020-02-28
午餐
  • 初見香草吉列牛
2020-02-29 42 瀏覽
放工緊去醫下肚😋荃灣既初見環境有好多綠油油既草,就好似初次見面咁fresh,係大自然環抱下食野特別舒適🌿食物質素都好唔錯,好味夾抵食仲唔洗加一添👍為食餐單: 日式叉燒豚骨湯拉麵🥩 $68大大塊日式叉燒超入味,再加上整得剛剛好既溏心蛋,混埋香濃豚骨湯同好有彈性既拉麵一齊食,正啊😎櫻花蝦海鮮豚骨湯拉麵🦐 $78滿滿櫻花蝦、鮮魷塊、蚝舖係面既最上端😍第一啖已經滿滿海鮮加濃香豚骨湯味🤤仲有三文魚、蝦、青口,真係啖啖滿足😋炸和風甘栗子薯餅(2件)🌰 $50酥炸表皮包住內裏creamy既香芋蓉,中間仲有一粒甜甜既甘栗,食落好sweet,係好好既飯後甜品😍

為食餐單:
日式叉燒豚骨湯拉麵🥩 $68

櫻花蝦海鮮豚骨湯拉麵🦐 $78

炸和風甘栗子薯餅(2件)🌰 $50

2020-02-24
人生若只如初見🧏🏼‍♀️人從來就是貪新厭舊🕺💃,尤其是在食方面,尤其是身處於美食林立的荃灣🥘🍛🍔!店名”初見” 可見經營飲食的感慨🤷🏾‍♀️,但又存有一份做好初見的承諾!👊🏼由於呢度的燒牛肉出名🐂,我要了板燒雪花牛肉🥩味素飯,牛肉的樣子已告知一切.....肉質、牛肉的大小厚度.....全部啱晒👍🏻,米飯🍚亦煮得好出色,仲要好抵食🙀$98 lunch set 🥣 +🥩+🧃!朋友選了海皇蟹刺身丼🦀食材高質,非常豐富有吞拿魚蓉🐟、蟹肉🦀、蟹膏、帶子、海膽.....鮮甜美味🥢,而且”打卡”亦好上鏡📸人生若如初見,只盼一再遇上!👩‍❤️‍💋‍👨
人生若只如初見🧏🏼‍♀️

人生若如初見,只盼一再遇上!👩‍❤️‍💋‍👨
海皇蟹
海皇蟹海鮮丼
味素飯
2020-02-03
10 分鐘 (堂食)
海皇蟹
海皇蟹海鮮丼
味素飯
  • 初見特選海皇蟹刺身丼
今日同男朋友嚟到荃灣一間日本餐廳食飯 初見,六點鐘去食,都已經有兩三枱客嚕,環境睇落非常正,好似入左去森林咁,長身佈置全部都係草為主,好有大自然嘅style,座位坐得好舒服添!呢排天氣涼涼地,就同男朋友叫左個bino set,我就嗌左個野菜豆腐鍋$58,而男朋友就叫左安格斯牛肉鍋$88,兩個鍋分別都可以upgrade做餐+35就享有刺身+湯+飲品喇!都幾抵食架!湯方面佢有南瓜湯同麵豉湯俾你揀,南瓜湯味道好濃郁好入味,我最欣賞佢嘅係佢嘅碗碗碟碟都好靚,好有日本風味☺️而刺身就有三文魚吞拿魚同劍魚,每份各兩件,好鍾意食三文魚嘅我都覺得好新鮮好肥美,特讚一下!主菜方面,兩個鍋都係用火熱住捧出嚟嘅,個份量都好多下架,我同男朋友嗰個嘅分別就係佢比我多咗一碟牛,仲有醬料俾佢點牛肉食,味道方面個湯底好濃郁,好似壽喜燒果種湯底,有豆腐、雜菇、蘿蔔、椰菜、竹輪等等,仲配埋一磅珍珠米白飯俾你添,打到唔夠湯的話,店員仲會幫你加湯,男朋友食安格斯牛肉都話牛肉味道不錯!個醬汁好特別有少少薑味甜甜地好開胃!飲品方面,我哋就叫左茶,原來佢茶方面都有幾隻俾你揀,有柚子茶綠茶等等,好多選擇!overall無論環境食物服務

飲品方面,我哋就叫左茶,原來佢茶方面都有幾隻俾你揀,有柚子茶綠茶等等,好多選擇!overall無論環境食物服務方面,我哋都覺得不錯,下次一定會再嚟食🥰好推介大家嚟荃灣食!😉
2020-02-25
  • 安格斯牛肉鍋
  • 刺身
  • 南瓜湯
2020-02-27 57 瀏覽
今日同朋友收工後心郁郁想去荃灣掃街, 見到間鋪叫初見, 餐廳裝修得頗具無印風格, 就吸引左我入去啦, 坐低後睇下個餐牌先, 打開餐牌一睇發現好多嘢都想食, 加上可能我今日工作太忙碌, 現在既我十分肚餓, 最後決定咗叫👇🏻♕✧✧✧✧✧✧♕【~初見香草吉列牛】石燒香草吉列牛肋肉一個set入邊有吉列牛、溏心蛋、飯, 超豐富!加上自己燒吉列牛感覺幾好玩, 這個值得推介😋👍【~南瓜雜菌意大利飯】用三種菇材料去製作帶有南瓜嘅🎃甜味, 味道不錯🤤✧✧✧✧✧✧✧✧✧Total: $196♕✧✧✧✧✧✧♕環境: 4/5服務: 4/5味道: 4/5性價比: 4/5 ♕✧✧✧✧✧✧♕📍P.S: 人生若只如初見, 憂傷的美麗只能定格在回憶中。也許哪天轉身而去, 留下一個美麗的遠去背影。完美的弧線, 會訴說著對昨日的依戀。也許, 在我們認識的人中, 有過誤會, 有過得失, 你就會想起初見的美麗。或者, 哪天在某個特定的地方, 故地重游, 突然發現多年未見的你, 一下子就回到了初見的情景, 初相遇, 哪是怎樣一種讓人難以忘懷的感情呢?! 初見驚艷, 再見依然。但願再次見到你的時候, 你依然哪麼美麗如初。令夜春風放
♕✧✧✧✧✧✧♕
【~初見香草吉列牛】
【~南瓜雜菌意大利飯】
用三種菇材料去製作帶有南瓜嘅🎃甜味, 味道不錯🤤
✧✧✧✧✧✧✧✧✧
Total: $196
♕✧✧✧✧✧✧♕
環境: 4/5
服務: 4/5
味道: 4/5
性價比: 4/5 ♕✧✧✧✧✧✧♕
📍
P.S: 人生若只如初見, 憂傷的美麗只能定格在回憶中。
也許哪天轉身而去, 留下一個美麗的遠去背影。
完美的弧線, 會訴說著對昨日的依戀。

令夜春風放送, 把我的心扉吹動, 多少塵封的往事都清晰地留在我心中, 流淌在我的夢里。

人生如此, 浮生如斯, 情生情死, 乃情之至。不是嗎?

我記得了這樣一句話:有情不必終老, 暗香浮動恰好, 無情未必就是決絕, 我只要你記著:

初見時彼此的微笑......
2020-02-27
2020-02-27 44 瀏覽
人生若只如初見·🐮初見香草吉列牛($128)綠色賣相望落似青苔🤣但仍然好吸引好想食!香草味唔係好覺,牛肉質感一般.但岩鹽醬汁超好食加哂分👍🏻溏心蛋還好~·🍲安格斯牛肉鍋($88)比吉列牛好食🙃牛肉口感較佳~味噌湯底唔會太咸⋯配料足🥬🍥🍄·🍤初の特選小食拼盤($98)最鍾意點小食拼盤😆咩都有岩哂咩都想食既我地👩🏼‍🤝‍👩🏻甘栗紫薯餅;明太子雞翼;一口芝士🧀;雞軟骨餃子🥟一口芝士真係好想再食多幾粒🤤·📍初見荃灣海壩街22號華達樓地下F號鋪
人生若只如初見

📍初見
荃灣海壩街22號華達樓地下F號鋪
2020-02-25 41 瀏覽
呢啲時期 去街食嘢要好小心今日忽然好想食邊爐嘅嘢 但又諗起邊爐家族😖但諗起之前食過呢間日本餐廳 入面有一個個火鍋仔嘅定食! 一於再去食一次,滿足下自己想打邊爐嘅食慾!餐廳好細心咁提醒我地要注意衞生我地order 咗兩個鍋 分別係安格牛肉鍋同野菜豆腐鍋 再加$35 有一客刺身,湯同埋飲品或者可以揀沙律等湯分別有南瓜湯同味增湯,我就揀咗南瓜湯!南瓜湯味道濃郁而且唔會好多渣 nice!!!!!牛肉鍋,牛肉嘅口感唔會好老 而且好有牛味,鍋入邊嘅湯底好清甜 又健康!入面有蒟蒻 好爽🤪 而且份量好充足食到攬住個肚走而豆腐鍋, 主要係素為主 勁多嘅豆腐同菇係入面keep fit嘅女仔就最啱不過追加嘅呢一份刺身份量都好多!而且味道都算鮮甜👅👅+$35 算好抵食整體而言,環境舒服 而且食物健康又美味會再光臨!
呢啲時期 去街食嘢要好小心

今日忽然好想食邊爐嘅嘢 但又諗起邊爐家族😖

餐廳好細心咁提醒我地要注意衞生

入面有蒟蒻 好爽🤪 而且份量好充足
食到攬住個肚走

而豆腐鍋, 主要係素為主 勁多嘅豆腐同菇係入面
keep fit嘅女仔就最啱不過

整體而言,環境舒服 而且食物健康又美味
會再光臨!

2020-02-25
  • 安格斯牛肉鍋
  • 刺身
  • 南瓜湯
2020-02-24 40 瀏覽
叫咗個日式咖喱豬扒飯,我都轉咗做跟餐,咁樣似乎比較抵食呢。拉麵好大碗,包羅萬有嘅海鮮,有三文魚、青口、蜆肉、大蝦、海蝦同埋櫻花蝦都好正喎。個湯充滿海鮮味,蛋黃色的拉麵又夠爽!日式咖喱豬扒飯簡直係我自愛,熱辣辣嘅香噴噴日式咖喱,味道唔辛辣,加埋脆卜卜嘅吉列豬扒,口感一流。豬扒隔離仲有沙律菜配日式麻醬,酸酸甜甜更開胃。另外仲叫咗軟殼蟹飯卷,蟹籽脆卜卜,點上沙律汁,口感好豐富軟殼蟹夠新鮮。餐廳裏便好多人嗌石板吉列牛,下邊有個火上面係石燒板,燒住一塊塊嘅吉列牛,下次我都要試吓先得。初見到最後不如不見,人生就是這樣,每一個人都是人生的過客,就讓一切隨緣如風。

2020-02-24
15 分鐘 (堂食)