嗰日喺旺角有少少時間,諗住睇吓有咩小店可以坐下食下野傾吓偈,之後經過呢間舖頭,發覺佢有六色芋圓,感覺好似幾得意,所以就試一試。結果我哋一行兩人,叫咗兩個餐,一個三色芋圓,一個六色芋圓,然後在配搭咗仙草、荔枝、椰果同檸檬茶果凍。整體食落去感覺唔錯,三色芋圓係基本芋圓,食落去都幾彈牙。至於最期待嘅六色芋圓,每一隻顏色都有唔同味道,例如奶黃,其實食落去幾特別,不過感覺上同基本對比,就冇咁彈牙,可能因為當中有餡料影響咗,不過整體來講,絕對值得一試。

2021-11-30
2021-11-28 83 瀏覽
講真唔好飲 呢個係我第一次同frd飲咁難飲嘅奶茶同抹茶 唔抵 完全唔值自己用152去買三杯 其中有一杯係玉子布丁玉桂鮮奶茶(茉莉綠茶真係超無奈 你聞嘅個一刻 懷疑人生 懷疑自己究竟嗌咗乜野 我飲咗之後係想反胃 死甜

2021-11-22 127 瀏覽
三色芋圆+台湾阿里山黑蜜红枣红糖水 绝配降温的冬天,吃这一款甜品,真是爽到心口。喜欢这间餐厅的名字“初芋”,连同它的出品(够用心,够足料,够好味)。他们跟其他同类的产品最大的不同是料好,新鲜,芋圆的口感很Q弹,糖水低糖,味道配比正正好。后来忍不住嘴馋,又加了一个寒天玫瑰荔枝鲜奶茶,口感同样精彩。晚上7点多过来,餐厅已有好几张的客人,粉红色的装饰,哈哈,绝对吸引少女之心。值得encore,大家不妨一来试试。
三色芋圆+台湾阿里山黑蜜红枣红糖水 绝配

降温的冬天,吃这一款甜品,真是爽到心口。

值得encore,大家不妨一来试试。

2021-11-22
5 分鐘 (堂食)
今次來到這間新開的甜品店,人流很旺,入到去才知道不只賣甜品,原來還有很多特色小食。鎮店之寶是黑勇者三文治和多色芋圓,我一邊聽著潮流曲,一邊吃東西,實在太享受了!我們吃了很多款甜品:黑勇者三文治:如果你是勇者,你就吃吧!黑色的竹炭麵包看起來太酷!麵包烤得很脆,紫薯餡料甜而不膩,忌廉芝士量多,芝士控有福了!香濃幼滑的芝士和紫薯味很夾,一口咬下去,一次過滿足多種滋味。紅莓谷(特大沙冰):這份量很大,足夠四人吃!這是手工自家製現炙蛋白,店主對食材選料很講究,採用(日本北海道3.7牛乳),所以吃下去味道特別香甜,奶味很濃質感香滑,沙冰粒很幼,易入口。(內藏彩蛋):有顆大草莓雪糕、布丁,還有些細塊的草莓餅碎,味道層次豐富。初芋甜心芋圓糖水(必吃):打卡之選,色彩繽紛,味道款式多元化。內含三色經典芋圓,包括香芋味、地瓜味和紫薯味,香芋和紫薯味香甜,地瓜味濃而不膩,糖水有黑糖和薑味,女士吃十分滋補,更窩心的是有紅棗作材料,吃完可補血,適合手腳易冰冷的朋友飲用。可加28元配搭六色鮮果甜心芋圓,賣相和味道都無得輸!初芋特色芋圓(港式)糖水:可自選什麼糖水款,我選楊枝甘露味,裡面的餡料很豐富,也是自由配搭,

我們吃了很多款甜品

初芋特色芋圓(港式)糖水:可自選什麼糖水款,我選楊枝甘露味,裡面的餡料很豐富,也是自由配搭,自由度大,總有一款適合大家口味!我喜歡甜味,所以選了白桃果凍、荔枝、紅豆和仙草,果凍和荔枝非常鮮甜,又滑又大顆,再加上紅豆和仙草的香氣,令我太滿足了!

性感魷墨:這個名改得太特別了,魷魚微辣,十分爽口彈牙,最特別是盛載的玻璃器皿,有個噴氣孔會噴蒸氣。這又令我想起近來netflix熱播的魷魚遊戲,魷魚成近來大家常吃的食物。芋圓和其他甜品都是甜食,所以吃魷魚這鹹食,就更刺激味蕾了。

麻糬波波四重奏:我是麻糬控,所以點了幾款味道,包括草莓、綠茶、粟米、紫薯,粉、綠、紫、黃四種色彩太吸睛,相機和我都想吃呢!波波球形狀很可愛,雖然不是拉絲麻糬,但口感也是可以的!更特別是麻糬波波下,有很多不同味道的糖碎粉,又脆又香甜。

水菓子:這個比麻糬波波的口味更吸引,有煙韌口感,而且吃下去凍而不會太冰涼。我建議大家點巨蜂提子味,甜度剛好,還有菠蘿和番石榴味清新。烏龍茶味的水菓子是必點,茶味香濃不苦澀,這味道一定會很受歡迎。

飲品:
奶蓋鮮奶茶:這間店舖的奶蓋鮮奶茶十分出色,調製的味道口感很符合大眾的口味。我們點了以下兩款味道:

寒天玫瑰荔枝鮮奶茶:微冰涼的飲料喝下去令人爽快!香滑奶蓋上有幾塊玫瑰點綴,很美觀!飲品荔枝味、鮮奶味和茶份量的比例剛好,杯底有很多顆荔枝碎粒,太值得喝!

翡翠鮮奶抹茶:拍照的確是翡翠綠色,抹茶味濃而不苦,最底層的抹茶味凍果粒有嚼勁,愛喝奶茶的朋友不能錯過!而我特別喜歡上層奶蓋,奶濃郁味特別強烈。

黑勇者三文治

紅莓谷(特大沙冰)

初芋甜心芋圓糖水

初芋特色芋圓港式糖水

麻糬波波四重奏

寒天玫瑰荔枝鮮奶茶,翡翠鮮奶抹茶

門面:

餐牌:

2021-11-21
2 分鐘 (堂食)
黑勇者三文治
紅莓谷(特大沙冰)
初芋甜心芋圓糖水
初芋特色芋圓港式糖水
麻糬波波四重奏
寒天玫瑰荔枝鮮奶茶,翡翠鮮奶抹茶
  • 初芋甜心糖水,性感魷墨
2021-11-21 92 瀏覽
喺旺角新開一間甜品糖水舖,非常有特色,主打芋圓,店舖名都改有個芋字嘅「初芋」。小編好鍾意芋圓味,立即同朋友去試試。-🌹紅莓谷首先嚟一個擺盤超靚打卡一流嘅紅莓谷,嗰底盤會出蒸氣好有氣勢,成件擺成一座山,好利害,其實它係刨冰加蛋白再加牛乳。這裏用嘅蛋白係手工自家製並且即炙,又有濃濃蛋白香又有炙香,而牛乳用嘅係日本北海道3.7牛乳,特別香滑。當拿開啲刨冰好似尋寶咁,原來裏面仲有士多啤梨雪糕,仲有邊位有好多士多啤梨粒,看上去好似份量好多,但不知不覺就食哂,讚。-🌹初芋特色芋圓嚟衣度就不得不試吓他們招牌芋圓糖水,芋圓、糖水同配料都有好多選擇,計一計總共有48個組合,一定有你哋喜歡的。小編就揀咗「三色經典芋圓(香芋+地瓜+紫薯)」、「楊枝甘露」港式糖水同「白桃果凍+荔枝+紅豆+仙草」配料,見到咁已經知道用料非常豐富。小編食落樣樣都好味,印象特別深刻係茘枝,超大粒兩粒,超正,讚。-🌹黑勇者三文治睇相見到黑紫白三色好吸引,黑色三文治係竹炭麵包,烤得脆味道又香,三文治夾住紫薯同忌廉芝士,分兩層,這樣做到外脆內軟,味道又甜又咸,設計得唔錯,讚。-🌹性感魷墨這個就係魷魚,偏辣但好味,魷魚又煙靱又爽,只厭它份

🌹紅莓谷

🌹初芋特色芋圓

🌹黑勇者三文治

🌹性感魷墨
這個就係魷魚,偏辣但好味,魷魚又煙靱又爽,只厭它份量少咗啲。

🌹水菓子
這個水菓子係小食,有四款口味,包括巨蜂、菠蘿、番石榴同烏龍茶,水菓子食落煙煙靭靭,生菓味好濃好出,小編好喜歡。

初芋特色芋圓
性感魷墨
初芋特色芋圓
性感魷墨
2021-11-20 78 瀏覽
是日晚上,見門口多人排隊,又好肚餓,入去試一試個芋圓糖水總共叫左四樣野,紫薯露(六色味、三色味)、性感魷魚、黑勇者三文治紫薯露:隻紫色睇落已假假地,好少見鮮紫色既紫薯,果然一食落好有「驚喜」,係小朋友零食既橡皮糖味/藥水味,咬粒芋圓亦咬唔出芋頭味。旁邊既仙草係罐頭既龜零膏味🤦🏻勇者三文治:係烘過既三文治夾著cream cheese同芋泥,呢樣野應該好快上到碟,因為唔需要特別處理。因為直接夾舊cream cheese落去唔會難食得去邊,但舊cheese都唔係薄,望落幾肥,唔敢食性感魷魚:茶樓既魷魚味,一般冇特別,但黑椒味較濃,少許辣唔建議各位幫襯
是日晚上,見門口多人排隊,又好肚餓,入去試一試個芋圓糖水

性感魷魚:茶樓既魷魚味,一般冇特別,但黑椒味較濃,少許辣

唔建議各位幫襯

之前喺旺角行街已經留意到會開新嘅甜品舖,見到個名已經好吸引,估到都係食芋圓既甜品店,好期待幾時會開,今日出開旺角,就八卦過去睇吓開咗未,點知已經開始試業😍諗都冇諗就入咗去坐低🙈🙈-白雪椰汁初芋露 🥥 同平時食既椰汁芋頭有啲唔同,平時係全椰汁底,佢哋會加咗芋頭入去,變相唔會好稀,芋頭亦都唔會一大舊,整好咗一粒粒細細粒,配埋雲呢拿雪糕🍦,簡直係完美嘅配搭🤤🤤🤤-港式糖水(細) (ABC三項配搭) (三色芋圓、紫薯露🍠、白桃果凍🍑、仙草、芋泥、紅豆) 佢哋可以選擇大細之餘,可以自由配搭要三色芋圓或者係水果味嘅芋圓,之後仲可以揀底部要咩糖水,仲有要邊一款配料~ 本身都驚中伏,擔心紫薯露做底會杰撻撻,好彩食落都唔算伏,芋圓都整得好出色,真係食到有三款味道👍🏻 再加埋一大舊芋泥,食完真係又飽又滿足🥰🥰 下次再去嘅時候,等我試吓水果味嘅芋圓先(有草莓🍓、橙🍊、蜜瓜🍈、藍莓🫐、荔枝同柚子檸檬🍋),感覺幾特別🙈

-白雪椰汁初芋露 🥥

2021-11-10