1K
近日我哋嘅城市發生咗好多事,所以我哋都無乜心情,只係想食得簡單啲,嚟到黃大仙,漫目無的咁行吓行吓,就去到呢間小店:刀鋒小店,味道都ok喎。刀鋒雞翼冷盤嘅刀鋒雞翼嘅蒜香味十足,夠入味,唔錯。喇沙海鮮湯米海鮮有蝦、墨魚丸同蟹柳,好老實配料唔係咩名貴食材,勝在湯底搭夠,椰香味十足,米粉索晒湯,個喇沙湯底好好味。刀鋒炒飯炒飯有蝦仁、腸仔粒、叉燒同四季豆,炒飯炒得夠乾身,味道唔錯。百香果多多、荔枝綠茶order飯同粉,仲送台式飲品,我哋就叫咗百香果多多同荔枝綠茶,唔會太甜架。

刀鋒雞翼
冷盤嘅刀鋒雞翼嘅蒜香味十足,夠入味,唔錯。

喇沙海鮮湯米

刀鋒炒飯

百香果多多、荔枝綠茶

2020-01-22
2020-01-24 69 瀏覽
今日去黃大仙辦點事後肚子提我係時候食嘢喇! 途經鳳凰邨這間小店於是入去食個麵。店舖小小雖然只有十幾個位,但店舖簡潔整齊,感覺已十分討好!意外地招待的姐姐笑面迎人,態度非常親切,感覺好像回家食飯一樣!看過點餐紙後,選擇不算好多,只是一張點餐紙的種類,最後我選了店舖推介的海鮮喇沙麵,再加小食蒜香牛𦟌牛筋!跟餐一杯柚子茶!原本對於小點並沒有很大期望,目的都係醫醫肚!怎料食物真係有所驚喜!首先來的海鮮喇沙麵看賣相已經吸引!未食已經聞到很香的椰汁味! 一食湯底非常濃郁,而且非常厚身,一定是很用心熬製!麵底夠彈牙!果然是有水準之作!唯一如果可以辣d就仲惹味!之後上的蒜香牛𦟌牛筋更加令我興奮!不但份糧夠多而且上面舖上厚厚的蒜茸!嘩!真係差唔多滿瀉!一入口當然蒜味非常特出!牛𦟌很有牛肉味,而牛筋也很爽滑!真係非常好食!食到我唔停口。呢間小店其貌不揚!原來係隱世美食店!十分推介!

喇沙海鮮麵

麵底夠彈牙!果然是有水準之作!唯一如果可以辣d就仲惹味!
蒜香牛𦟌牛筋

呢間小店其貌不揚!原來係隱世美食店!十分推介!
喇沙海鮮麵
蒜香牛𦟌牛筋
2020-01-19 82 瀏覽
有朋友曾經吃過尼間話正,今晚終於去了試,店內装修簡單企理,座位不太多,但可能我去的時間太晏,可惜好多嘢都賣晒,無晒飯,肉燥同喇沙,所以原本飯都改麵食,今次2個人去,叫咗店主推介嘅1)日式麻漿手撕雞,2)日式牛肉井麵,3)刀鋒雞亦麵,4)皮蛋豆腐,所有餐都免費送台式飲品,價錢都實惠,份量一般。先講個手斯雞,味道配合得剛剛好good不失雞味又無蓋過麻漿香味,個牛肉井麵D牛肉夠味,湯底味道不錯,個刀鋒雞亦麵,D雞亦味道醃得好入味,果然是推介之一,而皮蛋豆腐就有少少麻辣,做到正宗台灣果個味道,而飲品方面叫咗水蜜桃同巨鋒提子多多,味道適中,太甜又不失益力多嘅味,下次會早D來試下其他食物。
先講個手斯雞,味道配合得剛剛好good
2020-01-18
  • 刀鋒雞亦
  • 手撕雞
2019-12-22 195 瀏覽
【刀鋒雞翼】$18/4 & 【秘汁牛𦟌】$24叫左兩款冷盤,雞翼同牛𦟌都勁開胃,酸酸甜甜帶微辣,加埋蒜蓉香味,佢個醬汁好出色!【炸蝦卷】$28炸到金黃香脆,外皮吾會硬,內裡彈牙,而且吾蘸醬好夠味道。【酸辣湯】好大碗又勁足料,要share食,有豬皮、豬腸、豬紅、木耳,酸味吾會太刺激。呢到湯底款式好多,一定要黎試下喇沙湯底,比出面既喇沙專門店仲要好食,非常厚實又香濃,最重要飲完吾口渴!!!不知不覺飲哂!要搭配魚腐,成舊海錦甘吸收d汁,咬落去又似食灌湯小籠包甘噴哂湯汁出黎。
【刀鋒雞翼】$18/4 & 【秘汁牛𦟌】$24

【炸蝦卷】$28
炸到金黃香脆,外皮吾會硬,內裡彈牙,而且吾蘸醬好夠味道。

【酸辣湯】

2019-12-08 168 瀏覽
“傳說對決”之車仔麵店呢間店名十分有氣勢的車仔麵及小食店,「刀鋒寶貝」,男朋友完全係忽然手遊上身,因為佢話打機都喜歡用呢個角,話要去食下,過下引。點了以下菜式,秘製牛展,餃子酸辣湯,滷肉雞髀飯同埋四餸車仔麵。秘製牛展配上秘製嘅蒜蓉酸汁,同一般嘅滷水牛展唔同嘅就係佢比較開胃,入味。酸辣湯餃子大大碗酸辣湯裏的配料十足,比起外面食既多配料,加埋5粒餃子,$34only!滷肉雞髀飯雞髀係新鮮炸既,職員都通知左一聲需時~新鮮炸值得等呀。黎到時大大碗,熱辣辣,滷肉都夠晒,雞髀炸得岩岩好,唔會炸到乾爭爭,有汁夠嫩口。四餸車仔面我還點了碗面,揀左個喇沙湯,上海面,加牛腩,豬腩肉,牛筋同溏心蛋,我仲多要多芫荽,喇叭湯吾錯。牛腩同埋豬腩肉都好食,大大碗真係好抵食。特別一提就係老闆好好人好nice,同我地有傾有講,撞啱今次冇佢特別推介嘅雞翼,因為賣晒,下次黎黃大仙再來食過。

“傳說對決”之車仔麵店

秘製牛展

滷肉雞髀飯

四餸車仔面

2019-11-27
2019-12-07 102 瀏覽
來到黃大仙區的一間小店吃午餐今天選擇吃了車仔麵。位於小街道的一間麵店,環境舒適地方乾淨。隨便點了三餸一麵以及一杯野飲,今天叫了擔擔湯湯底,米線,蜂蜜豆腐、炸蝦卷和蘿蔔以及一杯熱奶茶。先講一講湯底,擔擔湯湯頭並不是其他店舖的味精湯,湯底裏有花生、肉碎等配料,辣味十足。食車仔麵最緊要要試一試他們的蘿蔔,車仔麵識整蘿蔔是最緊要的一環,好多車仔麵都整到蘿蔔唔夠淋,又唔入味,又食落好多喳,所以一間好嘅車仔麵檔一定有好好食嘅蘿蔔而今日呢一間刀鋒寶貝係今日食得最好味嘅餸,佢炆啲蘿蔔十分之淋,同時食落都冇蘿蔔喳,非常之好。其次係佢嘅蜂蜜豆腐,食落這豆腐與出邊的差不多,但今日他的湯底完全為這塊豆腐昇華不少,豆腐吸了不少擔擔湯的湯頭,好好食。食到一半廚房裏的老闆與我閑聊,推薦他餐廳裏的秘製牛展以及口水雞翼。他做的牛展十分爽口當中的醬汁是他自己親自調配的,炸蝦卷點上了這個醬汁 好味!口水雞翼,雞翼整得十分淋,,同時亦十分入味,雖然我不能吃得很辣但這隻口水雞翼完全是辣得好味。再講這杯熱奶茶,茶香奶滑不像其他茶餐廳一樣茶冇味奶唔夠香醇。餐廳看得出是小本經營但食物質素及得上一流的車仔麵,老闆與員工人情味亦十足,非
來到黃大仙區的一間小店吃午餐
今天選擇吃了車仔麵。

他做的牛展十分爽口
當中的醬汁是他自己親自調配的,炸蝦卷點上了這個醬汁 好味!
再講這杯熱奶茶,茶香奶滑不像其他茶餐廳一樣茶冇味奶唔夠香醇。餐廳看得出是小本經營但食物質素及得上一流的車仔麵,老闆與員工人情味亦十足,非常推薦大家去這間小店試吓他的車仔麵。
早前幫朋友一大忙,今晚時辰到佢答謝番我,請左我落佢住所樓下食。刀鋒寶貝店名奇怪,起初我以為炒小菜,去到先知係食車仔麵,感覺有啲九唔搭八。小店細細間二百尺左右,格局如深深一條巷,環境光鮮雜物唔見。點餐紙有兩張,部份餸當晚賣晒。我就唔客氣幾乎全部圈晒。朋友滴了汗,我就話唔怕點晒都係二百蚊,你出錢我出命,最緊要有個黑洞肚KO晒全部負責任反而更重要,當然我有信心先會咁圈。油麵配担担麵湯 $47朋友食的五餸麵我試了口担担麵湯底味道唔錯,油麵無食我說不出。餸料有酸菜、蜂巢豆腐、鼓油王大腸、炸魚肉雲吞和咖哩魚蛋。加了酸菜確係開胃,蜂巢豆腐第一次食好有嚼口,但就唔多索汁我諗配濃汁夾啲,鼓油王大腸洗得乾淨無怪味相當入味,新推出的炸魚肉雲吞兩粒賣相好得,好有魚肉味連埋雲吞皮一起食口感全面非常好味,咖哩魚蛋異常出色,咖哩汁香料十足魚蛋入晒味,似食緊泰式魚餅咁香口,魚蛋都好珍貴得兩粒有點唔夠喉。米粉配喇沙湯 $47米粉呈半透幼身口感細緻爽口,可惜喇沙湯唔濃欠點椰奶香。餸料有溏心蛋、滷肉、豆卜、豬軟骨和魚腐。溏心蛋黃呈膏狀交到功課。滷肉好碎撈散左落湯化整為零食唔到有點可惜,豬軟骨好淋好入味,豆卜無切半原件上有點

點餐紙有兩張,部份餸當晚賣晒。我就唔客氣幾乎全部圈晒。

油麵配担担麵湯 $47
油麵配担担麵湯

米粉配喇沙湯 $47
米粉呈半透幼身口感細緻爽口,可惜喇沙湯唔濃欠點椰奶香。餸料有溏心蛋、滷肉、豆卜、豬軟骨和魚腐。溏心蛋黃呈膏狀交到功課。滷肉好碎撈散左落湯化整為零食唔到有點可惜,豬軟骨好淋好入味,豆卜無切半原件上有點奇唔多索汁,魚腐味美軟滑富口感。
米粉配喇沙湯

滷肉油菜 $10
加多少少錢多碟油菜抵食又健康,滷肉碎肥膏多了點,味道和豬軟骨係friend 底。

刀鋒雞翼 $18
冷盤,有4隻雞翼唔貴,淋左秘製辣醬相當辣,咬第一口有如刀鋒削脷刺激無比,雞肉較實淋留點會更入味。

秘汁牛展 $24
冷盤,淋左秘製蒜蓉酸汁,好有蒜香酸味味非常開胃,牛展薄薄牛味濃好有嚼口。
秘汁牛展

酸辣湯餃子 $34
酸辣湯多料有木耳、肉絲、豆腐等,湯味酸到爆飲兩啖一定好開胃。自家製餃子大大粒相當飽滿,餡料韮菜豬肉甚多,多食好飽肚幸好得四粒,每人食兩粒KO得晒。

炸蝦卷 $24
一碟六件,卷皮炸得尚算香口,蝦餡肉多十分慷慨,仲有票米粒不過係原粒落太粗糙,個人認為切碎粒更好令口感更細緻更溶入蝦餡中。
炸蝦卷

凍檸賓
  • 炸魚肉雲吞
  • 咖哩魚蛋
2019-11-24 127 瀏覽
喺附近探完外父後,同外母一齊食嘢,經過門口,老闆同伙記嘅熱情推介下,便搵位坐低。點了一個腩肉、牛筋、 牛腩麵,牛筋好入味爽口不會太淋、腩肉厚薄適中,一層瘦一層肥,完全沒有雪味 。老婆鍾意食丸,點了貢丸、墨魚丸、魚蛋麵,D丸好大粒、有咬口、唔會好多粉, 質素唔錯。另外點了幾碟小食, 麵店的招牌菜~刀鋒雞翼好好食,蒜蓉加少少醋,微微酸 加上少少辣,嘢味又醒胃。餃子好大粒、好足料、又多菜又多肉。秘製牛展有特色, 醬汁酸酸辣辣好嘢味。

餃子好大粒、好足料、又多菜又多肉。
秘製牛展有特色, 醬汁酸酸辣辣好嘢味。
2019-11-22
2019-11-23 59 瀏覽
今日去鳳凰新村探朋友,佢話呢檔車仔麵好抵食,仲好有水準,不妨一試。樓面係兩個健碩男生,我估係老闆,服務態度認真一流,又好傾。 老闆問朋友食物質素如何,朋友輕輕回答了一句,比較喜歡少甜的菜蜜,老闆二話不說,冲過一杯新的, 服務真係有誠意。👍🥘 老闆話刀鋒雞翼、牛腩、牛筋、餃子等大部分食物都是自家後欄廚房製造, 我最喜歡喇沙湯底,只是加$5,好香濃,仲有秘製汁, 我諗係酸醋加蒜蓉,好香好醒胃, 伴上牛展及炸蝦卷, 調出食物香味及有去油膩的作用 。🌶 辣椒醬都係自製,朋友鍾意食辣,大讚好香、好夠辣。🍜 $35 包三個餸及麵,加$2有奶茶咖啡, 認真超值,今時今日這個服務態度, 加上這個價錢,我諗只有地道街坊小店才會有,值得支持。👍
🌶 辣椒醬都係自製,朋友鍾意食辣,大讚好香、好夠辣。
2019-11-22
2019-11-20 53 瀏覽
個日係黃大仙個邊,想食啲無咁貴啲嘅野,咁就去左食呢間「刀鋒寶貝」車仔麵。原本以為只係得車仔麵,但見有好多小食,都幾吸引,價錢又唔貴,忍唔住要都叫左幾樣食。最好味就係刀鋒雞翼,辣得嚟真係好正,會愈食愈上癮!另一樣秘制牛展個汁超開胃,加上有少少辣,岩哂鍾意食辣嘅我。仲叫左份酸辣湯餃子,餃子大大粒,仲要係自家製,酸辣湯勁足料。點左兩碗車仔麵,一碗大腸、牛筋、糖心蛋米線,麻辣味,糖心蛋極流心,牛筋好爽口。另一碗豬骨湯米粉,點了豬肚、牛肚、酸菜,豬肚和牛肚都好爽口,唔錯。
2019-11-13 78 瀏覽
刀鋒寶貝住附近見到最近新開既,立即好想試下原來老闆係遊戲機迷,所以店名用刀鋒。5餸車仔麵豬軟骨、生菜、鼓油王大腸、刀鋒雞翼、湯湯牛腩,叻沙湯底油面,依個叻沙湯底好入味,招牌必點阿刀鋒雞翼煮得超級淋既雞翼,因為味道已勝過一切,蒜蓉辣椒已經十分足,食耐左先會麻辣,除左好味唔知點形容,真係試過先知牛展另外叫左個小食,牛展軟硬適中 膠質含量豐富。推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——
刀鋒寶貝
住附近見到最近新開既,立即好想試下
原來老闆係遊戲機迷,所以店名用刀鋒。

5餸車仔麵

刀鋒雞翼

牛展
另外叫左個小食,牛展軟硬適中 膠質含量豐富。

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——

2019-11-10 70 瀏覽
平時食日本菜西餐就食得多啦反而好少食香港地道嘅嘢食今日難得去開黃大仙呢啲比較多香港味道嘅地方梗係要試吓地道啲嘅嘢食啦今次就喺附近搵咗一間車仔麵食入到去老闆都好好人好熱情 Feel到平時應該係做街坊生意價錢亦都唔貴秘汁牛展 $18呢個價錢都幾平喺其他食串燒嘅鋪頭都淨係食到幾舊雞肉 牛展有少少酸酸甜甜麻麻辣辣應該係用咗自家製嘅醬汁麻辣豬耳 $18呢個價錢真係唔係講少譚仔都食唔到啦 咬落去好爽 酸辣湯餃子 $34個人本身都幾鍾意飲酸辣湯酸酸甜甜幾開胃 有埋自家製包嘅餃子入面嘅餡都幾多呢個價錢可以接受算係幾抵食啦 餃子味道都唔錯唔覺意就成碗食晒喇沙米線 牛腩墨丸米線份量都幾大碗一個人食一定夠飽我哋幾個人食都係叫咗一兩碗麵幾個小食 黃大仙來講算係幾抵食嘅選擇!

今次就喺附近搵咗一間車仔麵食入到去老闆都好好人好熱情

Feel到平時應該係做街坊生意價錢亦都唔貴

秘汁牛展 $18

麻辣豬耳 $18
呢個價錢真係唔係講少譚仔都食唔到啦 咬落去好爽

酸辣湯餃子 $34

喇沙米線 牛腩墨丸
2019-11-08 51 瀏覽
刀鋒雞翼辣得過癮,蒜香極之入味!滷肉實在太好味,令成碗麵増添台灣的風味!決定下次要試吓滷肉飯。湯底完全唔覺有味精,絕對唔係一般嘅車仔。靚仔老細仲請我食蟹柳,同試食酸辣湯,因為太好味,好快就食晒,唔記得影相添!充滿人情味的小店,要好好支持😍 餐廳環境乾淨企李,坐得舒服,見到店員即場在包餃子,粒粒脹卜卜的,隔離枱位姐姐正正在吃餃子,見佢食得咁滋味,我都真係好想試吓,可惜肚皮只得一個,唯有再下一次,唔知要去幾多次先可以試哂我想食嘅野呢?好在價錢相宜,去幾多次都得!

滷肉、刀鋒雞翼、豆卜麻辣湯米粉
2019-11-07
滷肉、刀鋒雞翼、豆卜麻辣湯米粉
2019-11-07 54 瀏覽
首先說到一條平民街上,進駐了一間店名十分有氣勢的車仔麵及小食店,座位非常歡堂冷氣非常夠凍,有辣有唔辣,辣度可以自己調配。店主十分分熱情地介紹他店裏的王牌,還安排了一張卡位給我們坐。我們便決定點了以下菜式:酸辣湯餃子-酸辣湯裏的配料非常十足,比起外面吃的超多配料還很巨型。油麵 一口氣叫了9餸,太肚餓了-油麵不會煮得太過火,滑滑的很爽口餸菜:滷肉、糖心蛋、豬皮、蜂巢豆腐、豉油王大腸、豬紅、豬皮、麻辣雞腎還有炸雞髀非常好味😋

我們便決定點了以下菜式:

酸辣湯餃子
-酸辣湯裏的配料非常十足,比起外面吃的超多配料還很巨型。

油麵 一口氣叫了9餸,太肚餓了
-油麵不會煮得太過火,滑滑的很爽口

還有炸雞

非常好味😋
2019-11-07 42 瀏覽
經過黃大仙唸住約老友樓下普普通通食碗麵,佢話帶去間佢平時食開既麵店食,話果度好多款式又抵食,咁就真係要試下啦。呢間係港式粉麵店,叫刀鋒寶貝,雖然麻雀雖小,但真係好多好嘢食,而且客流都多,又係街坊客,應該係呢頭幾出名同埋好食先咁多客來。睇下個餐牌,又真係便靚正,我地點左好多野食呀,出名的刀鋒雞翼都係$18/4隻,大大隻有點小辣,但真係好野味。麻辣豬耳都係$18碟,又係辣辣地幾過癮下。清湯餃子$24,一食就食得出自家製,大大粒韭菜餃子,肉餡真的飽滿,超好味的餃子。酸辣湯也只是$22/碗,大大碗味道好又開胃,仲有秘汁牛展,呢個唔辣,所以唔食得辣既可以點,而且味道也是夠味的,最後就係胬肉油菜,胬肉夠味又多,配搭油菜真的一流。我們還點了兩碗麵,朋友揀左個喇沙油面加蘿蔔清湯牛腩及溏心蛋,我就點了番茄湯配上海麵,仲多加了芫荽,菜式就點了蘿蔔豬紅墨魚丸及溏心蛋。兩個湯底都好到家,好好味,我特別鍾意個番茄湯底,酸酸甜甜超級開胃,仲要大大碗真係好抵食。特別一提就係老闆好好人好nice,同客人關係都好好,難怪咁多人來捧場,下次來黃大仙再來食過。

2019-11-04
10 分鐘 (堂食)