2019-04-25 50 瀏覽
想食Outbacks 嘅級數又唔想食咁貴,可以有咩選擇?元朗呢間凡直有里,價得大家一試,首先係,北海道帶子飯,軟硬適中,加入蛋黃醬,更令人回味,另外是西班牙黑毛豬火腿pizza , 鹹鹹嘅火腿配上薄薄嘅Pizza,簡直係絕配,最後炭燒雞翼同蟹肉湯,最喜歡食雞翼的我,一定會點,雞翅入味,蟹肉湯入邊好多蟹肉,超好味!坐位偏少,最好不要帶太多物品唷😝
想食Outbacks 嘅級數又唔想食咁貴,可以有咩選擇?
元朗呢間凡直有里,價得大家一試,
首先係,北海道帶子飯,軟硬適中,加入蛋黃醬,更令人回味,
坐位偏少,最好不要帶太多物品唷😝
2019-04-24 61 瀏覽
好想知道到底個舖頭名係點解,凡直友里定繁殖有理?🙈 點都好確係幾eyes catching,再望入去地方雖小但個裝修幾有格調,好有台式啲餐酒館嘅感覺✨前菜藜麥沙律份量超巨型,仲大份過餐牌張相,睇返支叉個比例就知道,吞拿魚係醃漬不過熟得滯如果外熟內生會更開心,至於沙律仲有橙呀青蘋果呀草莓藍莓等成件事都幾fresh下😗小食gnocchi係以薯仔為主再加上麵粉煮成嘅粒粒,每粒麵好軟腍,加埋芝士加溫泉蛋夠哂邪惡,如果芝士比例再高啲仲正✨主菜叫咗海鮮西班牙煱飯,即叫即整要等成半粒鐘,飯粒索盡海鮮精華,感覺超鮮味✨ 海鮮料主要有蜆青口魷魚三文,仲有隻煎大蝦同鮑魚,鮑魚似用磯煮過幾香,而大蝦啖啖肉不過比起個飯就顯得唔太夠味咁,但整體都唔差😗

2019-04-24 44 瀏覽
*西冷牛扒配炸薯條薯條炸至黃金色,外脆內軟,點些茄醬,正正常常西冷牛扒,多汁JUICY肉質軟腍有牛味,一份SET已可很飽了😀*凱撒沙律沙律醬十分開胃,而且份量都算多,沙律菜生菜小蕃茄清新鮮美且飽肚~*FunMovie🍸 & LaneFizz🍹 CocktailFun Movie椰奶味道香濃也甜甜地,酒味不會過重,相對幾易入口,也有菠羅粒粒咬下LaneFizz GIN酒同Campari及SODA做Base加些桂花,桂花清香,酒味較重GIN酒味.這家餐廳座位都算舒服,如果和朋友知己來CHILL一CHILL和聊天談心也不錯喔看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~
*西冷牛扒配炸薯條

薯條炸至黃金色,外脆內軟,點些茄醬,正正常常

*凱撒沙律

看到其他款式其實都吸引,找天要再來試呢~~~
2019-04-24 43 瀏覽
今日帶左朋友去元朗一間酒巴又是餐廳質素的地方開餐,就選些有心思一點的餐廳吧,選了間叫凡直友里酒吧CHILL一CHILL氣氛唔錯!夜晚更加有串燒食~仲可以食shisha👍,點的野都幾齊,可以食到多款小食和飲品~,總體環境不錯,地方坐落舒服,聊天談心GATHERING是不錯的地方~🎉.*龍蝦尾天使面有配料荷蘭豆、蓮藕、紅蘿蔔和木耳,中式配料在西餐廳感覺新奇由於已開邊的關係,能夠輕易起出龍蝦肉~龍蝦尾肉質爽口彈牙,味道鮮甜,龍蝦味濃郁~*是日餐湯係蕃茄忌廉好Creamy,塊蒜蓉多士重蒜香牛油味正~*松露菌油帕馬臣芝士薯條食松露碎就食得多,反而松露菌油松露味更為持久香氣,加上芝士配酒小食不錯
,點的野都幾齊,可以食到多款小食和飲品~
*龍蝦尾天使面
有配料荷蘭豆、蓮藕、紅蘿蔔和木耳,中式配料在西餐廳感覺新奇
由於已開邊的關係,能夠輕易起出龍蝦肉~
龍蝦尾肉質爽口彈牙,味道鮮甜,龍蝦味濃郁~
*松露菌油帕馬臣芝士薯條
元朗出哂名多美食,行經一間見到個名幾特別叫凡直友里,雖然唔太明意思,不過見都多人食就入去試下依到有生蠔食,口痕叫咗一隻試下,是日係法國生蠔,新鮮肥美再嚟松露菌油帕馬臣芝士薯條,好香松露味,加埋芝士送酒一流是日餐湯係西蘭花忌廉,塊蒜蓉多士好加分酥皮烤焗雞扒卷配青胡椒忌廉燒汁,一切開都聞到好香芝士味,有2款芝士分別係車打芝士&莫薩里拉芝士,餡料有釀火腿同雞扒,雞扒肉質鮮嫩,入口好濃芝士味加上醬汁帶少少胡椒辣幾開胃香煎緬因州龍蝦尾意大利飯有配料西班牙辣肉腸、法邊豆、乾瑤柱、粟米,龍蝦肉好彈牙,肉質剛好唔會過老朋友叫咗杯Fun Movie Cocktail,甜甜地幾易入口我果杯係Purple dream Mocktail,有奶加持下好好飲,推介試下

依到有生蠔食,口痕叫咗一隻試下,是日係法國生蠔,新鮮肥美

再嚟松露菌油帕馬臣芝士薯條,好香松露味,加埋芝士送酒一流

是日餐湯係西蘭花忌廉,塊蒜蓉多士好加分

2019-04-17
3 分鐘 (堂食)
  • 松露菌油帕馬臣芝士薯條
  • Purple dream
2019-04-18 67 瀏覽
元朗多好嘢食就大家都知啦!所以有陣時都心大心細食邊間好!通常我嘅落腳點都係喺又新街,因為呢度食肆特別多。我哋四個人叫咗個炭烤串燒拼盤,入面有海虎大蝦、鮮三文魚、北海道鮮帶子煙肉車厘茄、西班牙黑毛豬腩、 牛舌、美式辣肉腸、菠蘿🍍、粟米等等,我見佢嗰份係二人用,不過我哋四個人食我覺得都可以啊!佢隻蝦都新鮮!我最鍾意就係食佢嘅串燒帶子,鮮甜而且烤得好入味👍🏻粟米都唔錯!可以改善一下嘅就係牛舌, 我覺得好似冇乜味😅,或者我鍾意佢鹹少少。咁就Very good la!另外仲叫咗個西班牙黑毛豬火腿Pizza,呢個就普普通通,沒什麼特別大的驚喜。#凡直友里#foodie元朗又新街53-59號滿利大廈地下
元朗多好嘢食就大家都知啦!所以有陣時都心大心細食邊間好!
通常我嘅落腳點都係喺又新街,因為呢度食肆特別多。

牛舌、美式辣肉腸、菠蘿🍍、粟米等等,

#凡直友里
#foodie
元朗又新街53-59號滿利大廈地下
2019-04-17 65 瀏覽
入到元朗,對地方唔係好熟,搵左間多人既餐廳食下。見倒menu好熟悉,原來都係under “M group”,之前都有幫襯過同集團旗下既餐廳。我地嗌左以下幾樣食物: 雞翼,7/10,雞翼唔夠嫩肉,味道中規中矩,無驚喜燒烤拼盤,8/10,鐘意佢多樣化。有牛利,帶子煙肉車厘茄,菠蘿,粟米,司華力腸,三文魚,虎蝦,豬頸肉。有好好食,有好食,有普通好食,有唔好食。西冷牛扒,7/10,牛扒多筋左啲,不過煎得幾到位,唔會過熟過生。配既意粉好好味,睇落無乜賣相,但食落似係蒜蓉煮蜆既精華倒落意粉到。蕃茄餐湯,9/10,好濃,唔會過酸,出色。最後叫左個心太軟到甜品,都好好味!呢間缺點係冷氣太唔夠,食到最尾真係出哂汗,六七月份咪滴汗?!

我地嗌左以下幾樣食物:
雞翼,7/10,雞翼唔夠嫩肉,味道中規中矩,無驚喜

蕃茄餐湯,9/10,好濃,唔會過酸,出色。

最後叫左個心太軟到甜品,都好好味!

2019-04-17 48 瀏覽
生日嘅關係、叫咗朋友仔入嚟元朗同我慶祝、行行吓見到呢間餐廳門口好多好多好多人等緊位、於是我就膽粗粗去試吓啦!大概等左15分鐘左右、終於到我哋喇!我哋四個人、叫咗幾款食物、我覺得要隆重推介係呢款香煎”ROUGIE”法國鵝肝伴焦糖蘋果多士,鵝肝同菠蘿唔配合得好好、估唔到呢間酒吧都可以整得咁好味!鵝肝唔會整得太干身、而且好juice !我最鍾意係食呢個!另外一款係烤焗澳洲羊架,呢個都好野味、佢有三款唔同嘅醬汁、外面香口得來入面非常之juice !下次要再返嚟食!😋😋😋#凡直友里#foodie元朗又新街53-59號滿利大廈地下

下次要再返嚟食!😋😋😋

#凡直友里
#foodie
元朗又新街53-59號滿利大廈地下
2019-04-17 44 瀏覽
今天放假就陪同男友出來元朗睇戲,睇完戲就來元朗又新街特意黎凡直友里之前同男友行過已經好想試下,不時會有Live Band 演出今天幸運地人流不算多,來到就已經有位不過安排坐係門外有Set Menu ,不過我們決定散叫因為Happy Hours時間我地叫了兩杯啤酒一杯是Peach味道一杯是Black Currant酒味唔重,喜愛飲甜味啤酒人仕適合($66@1)味道酥炸軟殼蟹芝士漢堡.牛油梨.泡菜.薯條 ($128)漢堡脆口,配上酥炸軟殼蟹啖啖蟹肉,不過就吃不出泡菜既味道烤西班牙黑毛豬扒.砵酒洋蔥燒汁 ($138)烤西班牙黑毛豬扒軟熟配上砵酒洋蔥燒汁味道不錯
今天幸運地人流不算多,來到就已經有位不過安排坐係門外
有Set Menu ,不過我們決定散叫

因為Happy Hours時間我地叫了兩杯啤酒
一杯是Peach味道一杯是Black Currant
酒味唔重,喜愛飲甜味啤酒人仕適合($66@1)味道

酥炸軟殼蟹芝士漢堡.牛油梨.泡菜.薯條 ($128)
漢堡脆口,配上酥炸軟殼蟹啖啖蟹肉,不過就吃不出泡菜既味道

烤西班牙黑毛豬扒.砵酒洋蔥燒汁 ($138)
烤西班牙黑毛豬扒軟熟配上砵酒洋蔥燒汁味道不錯
2019-04-13
2019-04-16 2159 瀏覽
每次去開元朗做嘢見客,都會搵吓啲舊同學聚一聚,今晚約咗準新娘LW飲嘢,順便食埋晚飯先至返歸。約咗响又新街巴士站集合,然後沿又新街直行兩個街口先到,個店名好得意,唔知咩意思呢?好明顯係一間吧嘅格局,咦? 原來係屬於M1旗下,難怪LW揀呢度啦。Shisha 水煙壺一字排開,多種顏色幾靚,欣賞吓就算店內雖然窄窄長長,但係感覺幾有型格,一邊係廚房、水吧,一邊係坐位。叫咗個晚餐,一邊食一邊傾蕃茄忌廉湯又香又滑,好好飲麵包烘得香又脆翡翠豆苗放在黃色幼蛋麵上,紅色車厘茄乾、綠色絲瓜,加埋一齊顏色好靚麵條煙韌有咬口,加埋白酒忌廉汁,好味馬尼拉蜆好大隻,個樣有啲似花甲皇,蜆肉鮮甜又味美車厘茄乾係自家製造,酸酸甜甜,健康又開胃傾吓傾吓,又叫啲小食,蕃茄水牛芝士長多士係一款材料簡單,精心製作嘅小食,麵包上面除咗有一團團嘅水牛芝士,仲有好幼嘅芝士絲,芝味香濃麵包香脆,加埋新鮮蕃茄清新好味,一啲都唔膩白酒忌廉汁煮青口青口隻隻鮮甜肥美,加上有九層塔香味嘅忌廉汁好好味,個汁點麵包好香煎海鱸魚柳伴法邊豆、蒜片煙肉炒手指薯配芒果咖哩醬魚皮煎得香脆,魚柳嫩滑多汁灑上少量黑胡椒碎,唔鯹又啖啖肉,點埋略帶酸味嘅芒果咖哩醬仲唔
每次去開元朗做嘢見客,
都會搵吓啲舊同學聚一聚,
今晚約咗準新娘LW飲嘢,
順便食埋晚飯先至返歸。

約咗响又新街巴士站集合,
然後沿又新街直行兩個街口先到,
個店名好得意,唔知咩意思呢?

好明顯係一間吧嘅格局,
咦? 原來係屬於M1旗下,
難怪LW揀呢度啦。

Shisha 水煙壺一字排開,
多種顏色幾靚,欣賞吓就算

店內雖然窄窄長長,
但係感覺幾有型格,
一邊係廚房、水吧
一邊係坐位。
叫咗個晚餐,一邊食一邊傾

餐湯
蕃茄忌廉湯又香又滑,好好飲

麵包烘得香又脆

Hand-curved Tagliolini, US Manila Clams, Luffa, Cherry Tomato, White Wine Butter Sauce
翡翠豆苗放在黃色幼蛋麵上,
紅色車厘茄乾、綠色絲瓜,
加埋一齊顏色好靚

麵條煙韌有咬口,
加埋白酒忌廉汁,好味

馬尼拉蜆好大隻,
個樣有啲似花甲皇,
蜆肉鮮甜又味美

車厘茄乾係自家製造,
酸酸甜甜,健康又開胃

美國馬尼拉蜆、勝瓜、車厘茄、白酒牛油汁、自家製手造幼蛋麵

傾吓傾吓,又叫啲小食,
Tomato Mozzarella Bruschetta
蕃茄水牛芝士長多士
係一款材料簡單,精心製作嘅小食,
麵包上面除咗有一團團嘅水牛芝士,
仲有好幼嘅芝士絲,芝味香濃

麵包香脆,加埋新鮮蕃茄清新好味,
一啲都唔膩

蕃茄水牛芝士長多士

白酒忌廉汁煮青口
Sauteed Australian Mussels in White Wine Cream Sauce with Toast
青口隻隻鮮甜肥美,
加上有九層塔香味嘅忌廉汁

好好味,個汁點麵包好

白酒忌廉汁煮青口

香煎海鱸魚柳伴法邊豆、
蒜片煙肉炒手指薯配芒果咖哩醬
Pan-fired Sea Bass Fillet with French Beans, Sauteed Bacon, Finger Potato, Spicy Mango Curry Sauce
魚皮煎得香脆,魚柳嫩滑多汁

灑上少量黑胡椒碎,唔鯹又啖啖肉,
點埋略帶酸味嘅芒果咖哩醬仲

唔太愛吃魚嘅LW都吃不停

連配菜法邊豆、手指薯都好好食。
太大份,食唔晒,
唔嘥嘢,打包帶走。
香煎海鱸魚柳伴法邊豆,蒜片煙肉炒手指薯配芒果咖哩醬

白葡萄水果酒
White Sangria
酒內有橙皮粒+菠蘿粒

帶有橙香,甜甜地

酒味唔算濃,但有後勁。

白葡萄水果酒

Lane Fizz
Lane Fizz
顏色淡雅清爽,
飲落酒味較濃

暗藏桂花與檸檬清香,
放一片檸檬皮做裝飾,
幾特別

慶祝紀念
生日
餐湯
White Sangria
  • Pan-fired Sea Bass Fillet with French Beans
  • 蕃茄水牛芝士長多士
2019-04-16 58 瀏覽
琴晚去左元朗食一間bar&restaurant🍷餐廳個名令我思考左2分鐘 - 凡直友里🤔我問朋友"佢個名好似有D意思 但我又諗唔到"朋友秒答"繁殖有你"😳😳😳即刻明白呢間並唔係一間乖乖地既餐廳🙊餐廳環境係一般bar&rest格局加小小jazz music 幾舒服🎵🎶#Hanako_多謝邀請🏵️/Drink menu有好多款唔同既酒日本酒靚紅酒白酒mocktail cocktail🍷🍸🍹連水煙都有🤯一大班朋友黎吹水肯定大家都揀到岩飲既野我同朋友就試左一杯mocktail一杯cocktailBloody Berries其實係莓莓味梳打 小朋友都中意飲🙆另外一杯Sakejito 好特別 燒酒加青檸加香草 好清新消滯🍶我本身唔飲開既人飲左幾啖都冇咩反應 應該酒精唔太濃😎/食物方面 好肚餓 我地兩個勁肚餓食左勁多😂首先食左煙鴨胸沙律 冇咩特別🥗但跟住上既龍蝦湯超級好飲💃啖啖都好似食緊隻龍蝦咁加上真係有1大舊龍蝦肉 真材實料👍👍配埋烤得非常脆既多士 真心高汁❤️前菜我地試左鵝肝多士 又係高汁之作💁鵝肝煎得岩岩好 面頭脆入面軟滑中間一片焦糖蘋果平衝左鵝肝既油膩🍎底果舊多士又係好脆但又唔會乾身 非常值得一
琴晚去左元朗食一間bar&restaurant🍷
餐廳個名令我思考左2分鐘 - 凡直友里🤔
我問朋友"佢個名好似有D意思 但我又諗唔到"
朋友秒答"繁殖有你"😳😳😳
鵝肝煎得岩岩好 面頭脆入面軟滑
中間一片焦糖蘋果平衝左鵝肝既油膩🍎
底果舊多士又係好脆但又唔會乾身 非常值得一試
主菜叫左兩款✌️
首先上左烤羊扒🐏 份量好多!
三大舊羊扒加埋下面一個薯條山🍟🍟🍟

試食活動
  • 鵝肝多士
  • 法式龍蝦湯
2019-04-16 36 瀏覽
上次系元朗經過一間酒吧餐廳..坐冇虛席..氣氛感覺吾錯..於是抬頭望一望叫咩名...凡直有理..個名真的很特別...原本想入去試下,結果人太多,又吾想等,於是冇食到....今次再經過,可能時間比較早(18:30)沒有太多的客人..一於入去試下...😉😉餐廳用左單邊一排過設計..傳統酒吧的設計....地方就真的有點迫...不過坐低左都ok嘅...黎到咁有酒吧氣氛嘅地方.當然先要叫返兩杯mock tail (由於本人不是太喜歡飲酒)於是我地叫左一杯peach sour 同一杯pineartple.. 頭盤叫左個意式焗巴馬臣芝士薯團伴溫泉蛋 - 焗得好香口,芝士味道又夠濃,加左茄汁一起焗..酸酸甜甜的..給人一種開胃的感覺!主菜叫左美國安格斯肉眼扒...抵食夾大件...燒得剛好..香口已鎖住了肉汁...很有肉味👍👍北海道帶子咸蛋黃汁意大利飯 - 這個配搭很特別..很足料,有帶子、魷魚、辣肉腸等等...意大利飯也煮得不太硬或太爛..不錯😋😋餐廳食物致環境氣氛整體都不錯👍👍
餐廳食物致環境氣氛整體都不錯👍👍
2019-04-11 91 瀏覽
和失散多年的好友夫婦相約dinner, 他們提議去凡直友里,元朗我唔熟路,一於由他們帶路la室外設有木製枱凳,還設有户外太陽傘,頗有風味,亦方便帶埋狗狗來食飯的客人餐廳呈長窄型, 坐位雖然迫迫地,但頗為熱鬧和勁有氣氛,客人甚多,來這裏吃飯一定要訂位啊!Calamari Fregola Sarda Salad$138~魷魚肉質柔軟,有少許炭燒香味,配上青瓜粒,木瓜粒和鬆軟的印度香米,加上微辣的泰式酸辣汁,好開胃,好惹味White Wine Clams$148~蜆肉又大隻大肥美,鮮甜而帶少許海水咸味,配上白酒忌廉汁,還有煙肉蕃茄,又順滑,忌廉和白酒比例非常完美,真係食到停唔到口,忌廉汁非常美味,用來蘸麵包真是一流1855 Black Angus Rib-eye 10oz$298~安格斯肉眼扒配菜豐富,有翠肉瓜,蕃茄,茄子和薯條肉眼扒肉質鮮嫩多汁,呈漂亮的粉紅色,炭燒味濃郁,牛味亦濃,烤得剛剛好,正Smoked Salmon Pizza$148~最喜歡pizza餅底薄薄脆脆的,非常香口,煙三文魚非常嫩滑,煙熏味濃郁,配上大量的芝士和茄醬,非常滋味Golden Risotto Squid Sc

White Wine Clams$148~

Golden Risotto Squid Scallops $178~意大利飯以南瓜加奶油燴成,加入煙肉,南瓜蓉和法邊豆,香滑美味

還有表面煎得微焦的鮮甜帶子和爽甜的鱿魚圈,簡直係perfect match

Peach Sour$54~飲番杯酸酸甜甜充滿桃味的Peach Sour, 真係好治愈

2019-03-28
  • CalamariFregolaSardaSalad
  • WhiteWineClams
  • 1855BlackAngusRib-eye10oz
  • SmokedSalmonPizza
  • GoldenRisottoSquidScallops
2019-04-11 57 瀏覽
同閨蜜黎到環境燈光柔和,好適合我地聊天和聚會,晚飯時候也比較多人,所以想去的朋友記得要預先預約唷!叫左碟輕煎北海道帶子、煙肉、勝瓜、雲耳、半乾車厘茄的香辣蒜蓉汁意粉;落足配料嘅意粉,味道豐富口感層次一流,意粉係有少少辣,但辣到剛剛好,不會蓋過帶子及其他配料食物嘅鮮味,尤其特別有驚喜是大大粒嘅北海道帶子,真是好鮮好甜。嘢飲方便我哋兩個都嗌咗Bloody berry;酒紅色嘅顏色吸引左我哋呢一杯嘢飲,味道也沒有令我們失望,加上梳打令到成杯嘢飲都好出色!
叫左碟輕煎北海道帶子、煙肉、勝瓜、雲耳

2019-04-10
2019-04-11 42 瀏覽
元朗西餐選擇眾多云云選擇中不小親朋好友都推薦凡直友里於是今天晚上乘著有空終到此地一探究竟內在環境以長形餐桌設計並加上柔和暖色燈光設計做成不太緊迫的空間感而且燈光做成浪漫情調非常適合情侶在此晚餐基本款式跟其他餐廳大同小異扒類 意粉 意大利飯 種類齊全愛酒之人相信這地會十分滿意啤酒種類其多不同國家的啤酒也有除啤酒外更有日本酒 烈酒而且無酒精飲品選擇也很多前菜我會點了黑松露薯條薯條不會太淋以致沒有口感而黑松露味更是畫龍點睛且不會太重松露味適合任何人一試主菜則點了一薄餅 一意大利飯薄餅味道正常 不多作解釋但意大利飯值得推薦有海鮮 手撕蟹肉在内更有海膽入口的每口飯也是海鮮味總括而言在舒適的環境下加上燈光和音樂襯托下一對情侶在此享用高品質的西餐對促進感情有妙不可言的效果
元朗西餐選擇眾多
云云選擇中