2019-09-29 79 瀏覽
好想成日黎食嘅餐廳,今之換左新餐牌,又多左新意思!澳洲M5和牛內腹牛扒呢個真係一流,5成熟,好香牛味,又夠林,香而不膩! 配上自制紅酒燒汁,真係要推介!輕煎北海道帶子香辣蒜片汁扁意炒輕煎北海道帶子好大粒,外面煎得好香,入面仲係好林Juicy,好鮮味,而且切開仲見到一絲絲嘅(係乾瑤柱嘅前身呀!),意粉帶小小辣,好fresh,好好味!Tai Basil Sorbet+Mango Sorbet呢個係新嘅前菜,超特別,Mango Sorbet好味係預計之外,但係Tai Basil Sorbet真係好特別,唔係個個接受到嘅香葉味,但我個人好鍾意,佢應該加左青檸/檸檬汁,令到成個Sorbet酸酸甜甜帶Tai Basil味!鍾意嘅朋友就會好鍾意,唔鍾意嘅朋友就一D都唔鍾意,無灰色地帶,好似榴槤咁!哈哈!值得一試的!Grapeson + Sour Soda兩杯飲品都唔錯,唔會話調得超甜!
好想成日黎食嘅餐廳,今之換左新餐牌,又多左新意思!

澳洲M5和牛內腹牛扒

輕煎北海道帶子香辣蒜片汁扁意炒

Tai Basil Sorbet+Mango Sorbet

Grapeson + Sour Soda
兩杯飲品都唔錯,唔會話調得超甜!
2019-09-29 66 瀏覽
凡直友里一向口碑甚佳,這晚和友人想吃西餐也自自然然想起這兒。點了藍青口藍芝士忌廉汁意大利粉($138),意粉煮得剛好,口感彈牙,而且非常掛汁,味道creamy惹味。不過青口就鮮味一般。每次來都是晚餐時間,永遠都錯過宵夜串燒時段,友人提議試試這個炭烤串燒拼盤($328),份量夠二人享用。拼盤有北海道帶子煙肉車厘茄、海虎大蝦、美式辣肉腸、西班牙黑毛豬腩、鮮三文魚、牛舌、菠蘿、粟米,非常吸引。北海道帶子肉質柔軟,輕輕燒過鮮味提升,加上鹹香的煙肉和酸甜的車厘茄,配搭不錯。海虎大蝦有手掌般長,不過肉質不夠結實,不夠新鮮,有待改善。我較為喜歡西班牙黑毛豬腩,用秘製醃料醃過,肉質鬆化軟腍,味道香口惹味,燒得亦juicy!點了兩杯mocktail,不過這兒的mocktail調味比較小眾。原先還計劃要試試甜品,可惜眼闊肚窄,吃完兩道主菜已經太飽,唯有下次再試試!

2019-09-29 60 瀏覽
慶生日既日子又黎啦!今次揀咗係元朗既西餐廳試一試~又係訂枱時講定有人生日,要寫生日牌就得啦~~唔好睇佢細細間咁,其實野食都唔錯啊!最後當然叫起個甜品慶生啦!好surprise~原來會有一支煙花🎆仲會侍應黎到一齊唱生日歌,仲幫你影埋合照,服務好好一流

唔好睇佢細細間咁,其實野食都唔錯啊!

最後當然叫起個甜品慶生啦!好surprise~
2019-09-25 68 瀏覽
元朗俾人感覺都好多好野食😍 作為一個九龍人一直都book mark咗幾間諗住搵日一次過去食, 特別係呢間凡直友里 終於有機會入黎食 佢個mean都幾清晰 一目了然 好怕d餐廳寫到個mean 唔清唔楚咁好辛苦 食物嘅價錢都幾合理前茶嗌咗個龍蝦湯 又濃又滑 好好飲~但個法包就細塊咗少少 同埋俾多塊會開心d🤪鵝肝多士 呢個多士勁香😍!!!係鵝肝應有嘅水準 仲要好creamy 食完個油香味真係揮之不去~好推介呢個多士!嗌咗個Risotto 食西餐都好鐘意嗌飯 係另一種風味~ 呢個飯好濃又夠味 份量啱啱好我一個人食 唔多唔少~之後老婆嗌咗個肉眼排伴碟就無乜 擺碟都無乜特別 勝在塊排夠厚 同埋有燒過嘅交叉紋 都有d誠意~ 味道不錯 擺碟有待改善~整體上都好滿足 環境都好清潔 氣氛都好好 員工友善 值得一試!

前茶嗌咗個龍蝦湯

之後老婆嗌咗個肉眼排
2019-09-22 60 瀏覽
同好耐冇見既朋友來到元朗,朋友一直都想試下尼間餐廳,見佢裝修都幾有格調又多年輕人係度,今晚就定你啦~環境細細,但好旺呀,透明玻璃隔住廚房同水吧,都唔會大油煙,適合同朋友來聚下,牆邊用趣味歐美pattern,感覺好有氣氛同埋好輕鬆~🌟香煎‘Rougie’法國鵝肝·焦糖蘋果·多士$138見到咁厚就知道一定足料啦,鵝肝好鮮嫩,味道夠香濃郁,配埋焦糖蘋果減低鵝肝既油膩感,加左一份蘋果與焦糖甜味,仲有岩岩好脆既多士,三個配埋,個口感超級棒~🌟香蒜辣椒特級初榨欖油煎虎蝦&烤蒜蓉包$98雖然加左辣椒,但一d都唔會辣,只係調味蝦唔會太老,肉質滋味,而且好容易剝d外殼,一口蒜蓉包一口蝦,味道更加特別。🌟澳洲M5和牛內腹牛扒 $298懶人食牛扒,就係鍾意佢切好一塊塊先點尼一款,5成熟剛好,唔會生唔會韌,牛扒香濃入味,點埋自製紅酒燒汁,味道更佳薯條份量超多,又脆又香。🌟雲尼拿焦糖燉蛋 $52精緻造型,都係要相機食先,總得來講,鍾意食燉蛋甜品既人都會覺得好味🥤Grapeson$54提子蘇打🥤Sour soda $54兩杯嘢飲個甜度岩好過程中有人過生日,店員好貼心唱生日歌慶祝,真係好友氣氛。見佢menus好多都

🌟香煎‘Rougie’法國鵝肝·焦糖蘋果·多士$138

🌟香蒜辣椒特級初榨欖油煎虎蝦&烤蒜蓉包$98
雖然加左辣椒,但一d都唔會辣,只係調味

🌟澳洲M5和牛內腹牛扒 $298
薯條份量超多,又脆又香。

🌟雲尼拿焦糖燉蛋 $52

🥤Grapeson$54
提子蘇打
🥤Sour soda $54
兩杯嘢飲個甜度岩好

過程中有人過生日,店員好貼心唱生日歌慶祝,真係好友氣氛。

見佢menus好多都好似好好味,期待下次再約fd來食~
  • 澳洲M5和牛內腹牛扒
  • 香煎‘Rougie’法國鵝肝·焦糖蘋果·多士
2019-09-20 45 瀏覽
I have 2 people total called left 1 snack with 2 main dishesFirst of all, black truffles stuffed with large mushrooms and cheese with sweet potato. The mushrooms are so sweet, but they are too dry and the black truffles are proportional to the cheese. The black truffles are also delicious.After that, it is the United States 1855 excellent black Angus eye-catching burdock. In fact, there are several burdocks with the same weight. I chose the left 10oz and the source has 4 more special green peppe

After that, it is the United States 1855 excellent black Angus eye-catching burdock. In fact, there are several burdocks with the same weight. I chose the left 10oz and the source has 4 more special green pepper sauce but I The ground is compared to the left, the common red wine, the burning 🥤
2019-09-19 66 瀏覽
早排同朋友入元朗想食西餐😎朋友就推介呢間餐廳 平日夜晚去都滿座🤣今次同朋友嗌左兩個set Dinner😎每一set 都包左是日餐湯同蒜蓉包✌🏻_🌟烤美國特級西冷牛扒·黑松露菌燒汁 $198牛扒我哋叫咗五成熟🥩肉質好嫩😍切出嚟肉色好靚😱牛肉味都非常之重😍另外配菜方便有茄子同青瓜🍆🥒_🌟烤羊扒·黑松露菌燒汁 $168半扒分量十足,可以切開四件😂配上燒汁和薄荷醬,肉質也十分嫩滑_🌟蕃茄煙三文魚pizza $158Pizza是薄底,上檯時已經切開了好貼心🥰每塊都有一大塊煙三文魚🍣加上Mozzarella、Feta🧀,食落好滿足🤣_🌟飲品:Fun movie $62酒底係冧酒,加上椰汁和菠蘿汁,用左爆谷糖漿好特別,甜甜酸酸的很開胃😎🌟White Sangria $70酒底係白酒,酒味出但係果香味都幾重❣️容易入口🤣好適合女仔飲🤔

🌟烤美國特級西冷牛扒·黑松露菌燒汁 $198

🌟烤羊扒·黑松露菌燒汁 $168

🌟蕃茄煙三文魚pizza $158

🌟飲品:Fun movie $62
🌟White Sangria $70
2019-09-17 45 瀏覽
特意入元朗回味一下呢間餐廳🍴Truffle Oil Parmesan Fries 🍟每條薯條充滿松露油嘅香味😌而且大量Parmesan芝士鋪面🧀仲有Mayo醬dip😙真心正Black truffle paste wild mushroom pizza 🍕 餅底超薄超脆😆芝士無限拉絲效果中間有好多菇菌🍄減底油膩感之餘仲增添口感😚而且啖啖有松露味Risotto with fresh calamari,chorizo,roasted pumpkin,fresh bean, salted egg yolk sauce and pan-seared Hokkaido scallops 🍚Risotto煮到岩岩好軟硬適中咬😉落有小小粉粉的口感個汁收得岩岩好😎唔會太乾又唔會太多汁有濃郁嘅南瓜蛋黃香味🤓帶子半生熟最適合
特意入元朗回味一下呢間餐廳🍴

Risotto煮到岩岩好軟硬適中咬😉落有小小粉粉的口感
個汁收得岩岩好😎唔會太乾又唔會太多汁
有濃郁嘅南瓜蛋黃香味🤓帶子半生熟最適合

2019-09-17 100 瀏覽
一到周末就不其然想食好d 今日好想食西餐 、 呢間好啱我(其實我大頭蝦睇錯咗有埋串燒食)原來先要10點後先有😂😂因為有小朋友 、要叫個爐魚意粉 平時我仔咩都唔食、 只食烏冬哈哈 估唔到我仔會食不停仲有西冷牛 同雞翼 我個人好鐘意食 🥰唔錯唔錯
一到周末
就不其然想食好d

今日好想食西餐 、 呢間好啱我
(其實我大頭蝦睇錯咗有埋串燒食)
原來先要10點後先有😂😂

因為有小朋友 、要叫個爐魚意粉
平時我仔咩都唔食、 只食烏冬
哈哈 估唔到我仔會食不停

仲有西冷牛 同雞翼 我個人好鐘意食 🥰

唔錯唔錯
餐湯
餐湯
這間餐廳朋友介紹,第一次去感覺不錯!環境不錯,但坐得有少少迫,張枱有些細!提提大家,最好預早book位,好快full,又或者早段六點吃,八點還枱!我們點了一個吉列西班牙黑毛豬漢堡set,一個西冷牛扒set,一個沙津加$20,二塊鵝肝多士@$48,一個酥皮香蕉配雪糕!首先,今天的餐湯是忌廉椰菜花湯配蒜蓉多士😍😍,我塊多士有二個洞,其實都脆的,但有二個洞,吃的口感不能滿足😂😂跟著個沙律非常之好吃,好fresh,好開胃,煙鴨胸好厚!鵝肝配上多士,這個配搭非常好,吃一塊剛剛好,不會太油!主角出場:黑毛豬漢堡,吉列豬好juicy,加蛋,正正正,個漢堡又脆又香又鬆軟,難以筆墨形容的口感!牛扒我偏向熟(要八成),都好淋,好吃😍😍最後一個甜品畫上一個完美的句號,我朋友為了給我一個驚喜,原來訂位已安排好!在遞上甜品時,有侍應送上生日歌,仲寫了生日字句!
2019-09-15
慶祝紀念
生日
1K
2019-09-13 45 瀏覽
元朗CP值高的西餐廳{凡直友里}半露天設計和開放式廚房裝修特別外,野食都唔錯☺️吉列黑毛豬漢堡$128粉漿不會過厚,炸得不油膩而且鎖住黑毛豬既肉汁,食到啖啖肉麵包烘過,蔬果都很平均,健康配菜嘅薯條都好吸引💯法國焦糖鵝肝$48(套餐追加)肥美的鵝肝有一種甜甜燒過既味道再配上多士,味道剛剛好M5和牛內腹牛扒$298簿簿切了一片片上碟牛味和牛汁都鎖住入口即溶炭燒雞翼$78雞翼大大隻用真炭燒過,有少少燒焦的痕跡十分入味🈵再配上甜酸醬,味道更上一層樓日本🇯🇵蜜桃🍑果酒日本🇯🇵蜜柑果酒清新香甜可口😚
元朗CP值高的西餐廳{凡直友里}
半露天設計和開放式廚房
裝修特別外,野食都唔錯☺️

吉列黑毛豬漢堡$128
粉漿不會過厚,炸得不油膩
而且鎖住黑毛豬既肉汁,食到啖啖肉
麵包烘過,蔬果都很平均,健康
配菜嘅薯條都好吸引💯

法國焦糖鵝肝$48(套餐追加)
肥美的鵝肝
有一種甜甜燒過既味道
再配上多士,味道剛剛好

M5和牛內腹牛扒$298
簿簿切了一片片上碟
牛味和牛汁都鎖住
入口即溶

炭燒雞翼$78
雞翼大大隻
用真炭燒過,有少少燒焦的痕跡
十分入味🈵
再配上甜酸醬,味道更上一層樓

日本🇯🇵蜜桃🍑果酒
日本🇯🇵蜜柑果酒
清新香甜可口😚
2019-09-12 62 瀏覽
凡直友里是我們其中一個飯堂,高質的食物,輕鬆的環境,以及合理的價錢,令我們隔一段時間就會想起來食。已經來了幾次,這次我們還是想試一點未吃過的。點了一個炭烤串燒拼盤($328),份量剛好夠二人享用。拼盤有海虎大蝦、鮮三文魚、北海道帶子煙肉車厘茄、西班牙黑毛豬腩、牛舌、美式辣肉腸、菠蘿、粟米,非常豐富。先試試北海道帶子煙肉車厘茄,北海道帶子size非常巨型,肉質肥厚,味道有鮮味。煙肉車厘茄鹹甜有致,能夠解膩。海虎大蝦大大隻,不過肉質就有點霉,新鮮度一般,有點失望。鮮三文魚外面微微燒焦,外皮脆口,肉質嫩滑,增加口感。菠蘿和粟米燒過後果甜更為突出。西班牙黑毛豬腩肉質軟腍,而且用秘製醃料醃過,味道頗為惹味。牛舌不夠腍。吃完拼盤意猶未盡,就點了一客鮮果雪糕厚多士。其實我們都是第一次試這兒的甜品呢,想不到出品不俗,厚多士烘得香脆,伴著香滑的雪糕、忌廉及香甜的水果同吃,口感濕潤,好吃。
已經來了幾次,這次我們還是想試一點未吃過的。

吃完拼盤意猶未盡,就點了一客鮮果雪糕厚多士
2019-09-12 69 瀏覽
係凡直友里食左2019第一個生日飯😘預祝生日快樂😊我係9月生日bb😆所以就去左間朋友話我依個生日壽星會有好仲意既地方食個生日飯😁點解呢?😏就係最後點個甜品同職員講係生日就會有班職員一路唱住生日歌一路拎個閃住仙女棒既dessert出黎la😍真係好靚ga😍見到bling bling眼🤩surprise到唔記得錄影,好彩朋友咁啱影到張相姐🤣🤣生日依度過氣氛真係好好😎而且其他食物都好高質😋唔怪得成間舖頭都一直滿座咁😎為食餐單:烤美國特級西冷牛扒(伴薯菜、意大利粉)🥩 $198肉質鮮嫩,有彈性唔會乾,而且肥瘦適中,配上香草意粉,一流😋跟餐蒜蓉面包🥖跟餐餐湯轉法式龍蝦湯🥣 +$30依個龍蝦湯建議大家要試試,真係好香濃既蝦味加忌廉,本身愛食蝦既我表示可以再飲几碗🤤🤤 跟餐追加甜品(是日:草莓雪芭)🍨 +$20草莓味香甜,好正既雪芭👍鮮海膽·蟹粉·蟹肉意大利飯(嫩菠菜·蕃茄·青檸皮·鮮蟹汁)🍛 $218面頭舖住一大啖新鮮海膽,意大利飯吸滿鮮蟹汁,加上滿滿蟹肉蟹粉,每一啖都唔會有悶場,超正既risotto🤩跟餐南瓜忌廉湯🥣南瓜加忌廉夠香甜濃郁,不錯😊跟餐蒜蓉面包🥖鮮果雪糕厚吐司🥞 $78(+生日字句及生

為食餐單:

烤美國特級西冷牛扒(伴薯菜、意大利粉)🥩 $198

肉質鮮嫩,有彈性唔會乾,而且肥瘦適中,配上香草意粉,一流😋

跟餐蒜蓉面包🥖

跟餐餐湯轉法式龍蝦湯🥣 +$30

跟餐追加甜品(是日:草莓雪芭)🍨 +$20
草莓味香甜,好正既雪芭👍

跟餐南瓜忌廉湯🥣
南瓜加忌廉夠香甜濃郁,不錯😊

跟餐蒜蓉面包🥖

鮮果雪糕厚吐司🥞 $78
(+生日字句及生日仙女棒🎂 +$10)

依個係極大份既dessert,我地揀左雲尼拿同草莓兩種雪糕口味,再用一塊塊面包點上雪糕,好sweet ar😘再加上職員一齊唱生日歌捧dessert出黎仲有煙火效果,真係甜上加甜☺

Fun Movie🍸 $62
依杯係有香濃椰奶味既cocktail, 酒味不太濃,啱女仔口味😋

Purple Dream🍹 $54
成杯drink都係粉紅色ga,少女心❤好香草莓味再加奶昔🤤

2019-09-11
慶祝紀念
生日
  • 法式龍蝦湯
2019-09-11 43 瀏覽
今次係第二次帶另一個朋友過嚟食野依然係11點左右嚟食個甜品飲杯野夜貓子嚟講呢度算好氣氛,人流亦唔算多奈何佢地製作食物時間係真係極長,想食野嘅人真係要有心理準備不得不講今次等呢個甜品,我地足足等咗成個鐘雖然係唔趕時間,但等到耐野飲都飲完,非常之悶★★★法式焦糖燉蛋 $52先講法式焦糖燉蛋,中規中矩,焦糖比較少食落溫度比較常溫,又唔係熱又唔係凍,感覺口感就差D好普通嘅一款焦糖燉蛋★★鮮果雪糕厚吐司 $78呢個多士賣相都幾靚幾豐富烘烤時間都剛剛好但好食只限面頭果層好食囉基本上食完眼睇得到果層水果同兩小球雪糕,內裡係一D多士粒,topping醬料太少就算等d雪糕溶都點唔晒d麵包,我地都係慳住慳住咁點特別係最後食外層麵包,已經冇醬冇汁可以再點,非常乾口叫店員可否加多d醬,但只俾咗朱古力醬,本身expect佢可能會有其他士多啤梨最後覺得又乾又heavy咁都食淨好多麵包★★★蒜香牛肉串 $58呢個串燒真係唔明點解可以等咗成個鐘...一串5粒的串燒(燒成個鐘?!)由於冇得揀熟成度,食落熟成度已經係well done肉質嚟講食落感覺唔差,靚牛嚟,加少少蒜同辣椒都幾好食同juicy但全熟真係晒咗個牛凡直友
今次係第二次帶另一個朋友過嚟食野
依然係11點左右嚟食個甜品飲杯野
夜貓子嚟講呢度算好氣氛,人流亦唔算多
奈何佢地製作食物時間係真係極長
想食野嘅人真係要有心理準備

不得不講今次等呢個甜品,我地足足等咗成個鐘
雖然係唔趕時間,但等到耐野飲都飲完,非常之悶

★★★法式焦糖燉蛋 $52
先講法式焦糖燉蛋,中規中矩,焦糖比較少
食落溫度比較常溫,又唔係熱又唔係凍,感覺口感就差D
好普通嘅一款焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋

★★鮮果雪糕厚吐司 $78
呢個多士賣相都幾靚幾豐富
烘烤時間都剛剛好
但好食只限面頭果層好食囉
基本上食完眼睇得到果層水果同兩小球雪糕,
內裡係一D多士粒,topping醬料太少
就算等d雪糕溶都點唔晒d麵包,我地都係慳住慳住咁點
特別係最後食外層麵包,已經冇醬冇汁可以再點,非常乾口
最後覺得又乾又heavy咁都食淨好多麵包
鮮果雪糕厚吐司

★★★蒜香牛肉串 $58
呢個串燒真係唔明點解可以等咗成個鐘...
一串5粒的串燒(燒成個鐘?!)
由於冇得揀熟成度,食落熟成度已經係well done
但全熟真係晒咗個牛
蒜香牛肉串

凡直友里
整體評分★★★

地理環境★★★★
環境舒適偏暗,酒吧格局

服務★★★★
員工nice,主動提及有優惠等等,仲有得借叉電wifi

食物★★★
等候時間太長,部分食品質素一般,唔值

價格$$$
可接受
2019-09-09
$150 (宵夜)
今晚同男朋友第一次黎呢間餐廳食飯 首先叫左cocktail fun movie 椰子味濃 但又唔會太甜 鐘意酒味濃少少既話呢杯都唔錯 鵝肝多士好香 切落去完全唔洗用力 creamy 既鵝肝加埋脆脆地既多士 有驚喜呀 龍蝦湯就好似一次過食幾十個蝦頭咁 好濃好濃青口忌廉味重 食落好creamy 口感好好,幾新鮮而我最鐘意就係食呢個羊架 份量一啲都唔小 件件啲肉都幾厚 薯條係我鐘意既粗薯條 加埋佢個黑松露燒汁 性價比超高 呢個係我想返轉頭食既一道菜 最尾仲有個BB豬件 有4個汁配埋 其中一個係秘製醬汁 皮脆肉滑 份量大 呢個可以叫多幾個朋友先食
今晚同男朋友第一次黎呢間餐廳食飯

龍蝦湯就好似一次過食幾十個蝦頭咁 好濃好濃

青口忌廉味重 食落好creamy 口感好好,幾新鮮