2020-06-26 243 瀏覽
每次去深水埗經過六本木都好想試,但次次WALK-IN都唔成功,今晚一早訂左位準時去到,餐廳已經接近坐滿哂人,真係好多客人支持~餐牌有勁多選擇,包括沙律、小食、刺身、卷物、壽司、軍艦、串燒、天婦羅、炸物、麵、飯、一品料理等等,仲有多款清酒、飲品供選擇。玉子鰻魚燒見到唔少客人都有點呢個菜式,用石板上枱,可以保持食物熱度,玉子燒口感濕潤鬆軟充滿蛋香,切開見到鰻魚,食落濃郁香甜,兩者好夾,口感味道豐富。安格斯牛肉串肉質鮮嫩,牛味濃郁,肉汁豐盈。銀鱈魚西京燒味道帶甜,銀鱈魚燒至表面呈金黃色,魚肉嫩滑無比,啖啖豐腴甜香。油甘魚腩壽司油花均勻,肉厚肥嫩,口感滑嫩,入口即化。鵝肝帶子卷帶子味道鮮甜,質感軟嫩有咬口,配以細緻綿密、入口滑膩即化既鵝肝,口感層次極豐富,兩者好夾!
每次去深水埗經過六本木都好想試,
但次次WALK-IN都唔成功,
今晚一早訂左位準時去到,
餐廳已經接近坐滿哂人,
真係好多客人支持~

餐牌有勁多選擇,包括沙律、小食、
刺身、卷物、壽司、軍艦、串燒、
天婦羅、炸物、麵、飯、一品料理等等,
仲有多款清酒、飲品供選擇。

玉子鰻魚燒
見到唔少客人都有點呢個菜式,
用石板上枱,可以保持食物熱度,
玉子燒口感濕潤鬆軟充滿蛋香,
切開見到鰻魚,食落濃郁香甜,
兩者好夾,口感味道豐富。

安格斯牛肉串
肉質鮮嫩,牛味濃郁,肉汁豐盈。

銀鱈魚西京燒
味道帶甜,銀鱈魚燒至表面呈金黃色,
魚肉嫩滑無比,啖啖豐腴甜香。

油甘魚腩壽司
油花均勻,肉厚肥嫩,口感滑嫩,入口即化。

鵝肝帶子卷
帶子味道鮮甜,質感軟嫩有咬口,
配以細緻綿密、入口滑膩即化既鵝肝,
口感層次極豐富,兩者好夾!

2020-06-16
喺寶血醫院探完朋友,輕微肚餓,想食下日本野🇯🇵,嚟咗呢間六本木日本料理,地點都算方便就腳,就喺寶血醫院斜對面!一出就望到!呢度有串燒、壽司、刺身、定食,各式各樣日本料理和酒精飲品,但基於唔算好肚餓🤣,就叫左幾件壽司同沙律嚟食攝牙啦!📍帆立貝壽司🍣$65📍三文魚壽司🍣$38📍三文魚刺身🐟$45📍明太子沙律🥗$62壽司刺身質素好高,帆立貝肉厚甘香,三文魚脂香油香濃郁。最欣賞他們的明太子沙律,明太子份量大方慷慨,豪邁闊綽,啖啖沙律🥗都可以食到明太子🐟!

呢度有串燒、壽司刺身、定食,各式各樣日本料理和酒精飲品,但基於唔算好肚餓🤣,就叫左幾件壽司同沙律嚟食攝牙啦!

📍帆立貝壽司🍣$65
📍三文魚壽司🍣$38
📍三文魚刺身🐟$45
📍明太子沙律🥗$62

2020-06-23 218 瀏覽
今次係食第二次啦,念念不忘老闆同員工既熱情禮拜招待,當然食物水準都好高啦7點左右到,餐廳已經坐滿大半,見老闆同員工都好有心機介紹食物比食客,仲同啲食客有講有笑呢我哋想輕鬆下,飲下清酒,所以叫多幾款小食送酒😋叫左芥辣八爪魚、魚肝、雞軟骨、炸池魚BB,每款都煮得恰到好處,而魚肝係最特別,醬汁係醋黎,非常好味👍🏻另外叫咗個香芒軟殼蟹卷,估唔到芒果會咁甜,配上炸軟殼蟹,別有一番風味!鐵板燒牛舌,混合左蒜蓉、蘿蔔蓉,配上黑椒,好惹味食飯中途老闆見我哋長頭髮,竟然拎咗盒橡筋出嚟,呢個咁細心既舉動相信好多高級餐廳都無,唔怪得咁多熟客仔啦,相信我好快會食第三次啦

我哋想輕鬆下,飲下清酒,所以叫多幾款小食送酒😋

鐵板燒牛舌,混合左蒜蓉、蘿蔔蓉,配上黑椒,好惹味

2020-06-23
  • 香芒軟殼蟹卷
  • 板燒牛舌
  • 芥辣八爪魚
2020-06-23 152 瀏覽
琴日男朋友無啦啦黎左接我收工帶左我出黎深水埗,話提早同我去食生日飯喎🥰其實開頭我都唔知係食咩㗎,一切都係男朋友話事😁原來男朋友一早已經係OpenRice睇到呢間叫做六本木嘅居酒屋,今日專登帶我嚟試吓,估唔到星期二成9點鏡都仲咁多人,氣氛好似好熱鬧咁,仲要咁啱撞正今日隔離枱有人生日,見到老闆專登熄燈,等店員拎蛋糕出嚟,仲播住生日歌,氣氛好正❤️男朋友仲話下年我生日嘅正日再帶我嚟慶祝😍講吓嘢食先,今日同男朋友叫咗和牛石頭飯,明太子玉子燒,慢煮大根牛舌,拖羅蓉小卷同埋鵝肝手卷😁和牛石頭飯開頭男朋友仲問我要唔要嗌多個飯驚唔夠飽,點知個飯嚟到超大份,兩個人食夠晒飽,成個面都鋪滿晒餸,而且個汁勁好味👍🏻明太子玉子燒呢個做得好出色,咬落去口感一流👍🏻慢煮大根牛舌如果唔想食得太熱氣嘅話又想食牛舌呢個係一個好選擇,牛舌好林,唔會煮到好韌👍🏻👍🏻拖羅蓉小卷我嘅最愛,食日本嘢一定要食拖羅,勁正❤️鵝肝手卷雖然影相影唔到入邊,但係入邊滿滿嘅鵝肝,超滿足😍

和牛石頭飯

明太子玉子燒
呢個做得好出色,咬落去口感一流👍🏻

慢煮大根牛舌

拖羅蓉小卷
我嘅最愛,食日本嘢一定要食拖羅,勁正❤️

鵝肝手卷
雖然影相影唔到入邊,但係入邊滿滿嘅鵝肝,超滿足😍
2020-06-22 257 瀏覽
疫情關係冇得去旅行,好回味日本野食,唯有係香港止痕先。係繁榮鬧市深水埗中有一間日本餐廳,以全木材裝修充滿日式居酒屋感覺,店內氣氛熱鬧,晚上七點已經座無虛席,建議必定要訂位。食物選擇多元化,亦有提供不少酒類選擇。《鰻魚飯》用上原條鰻魚,份量十足,鰻魚肉非常軟腍,入口即化,也帶點膠質,沒有碎骨,非常入味,米飯也粒粒分明。《六本木秘製牛肉》店員會用點火燒熱牛肉先,韓牛中間帶點粉紅,牛味重又夠軟淋而且肉汁豐富。《拖羅蓉軍艦》雖然價錢有點貴,但新鮮好食。《芝士年糕》入口軟滑,內裏是流心芝士,滋味沒法擋。《雞中翼串燒》一串有兩隻,但感覺燒得比較乾身,普通!

食物選擇多元化,亦有提供不少酒類選擇。

六本木秘製牛肉

《拖羅蓉軍艦》雖然價錢有點貴,但新鮮好食。
拖羅蓉軍艦

《芝士年糕》入口軟滑,內裏是流心芝士,滋味沒法擋。
芝士年糕

《雞中翼串燒》一串有兩隻,但感覺燒得比較乾身,普通!
雞中翼串燒

六本木秘製牛肉
拖羅蓉軍艦
雞中翼串燒
2020-06-22 101 瀏覽
依家office轉左去深水埗,所以放左工之後都會到附近explore一下,睇下有咩好野食。呢日就比我搵到一間好正既日本菜,佢既裝修散發住濃濃既日式味道!我同朋友點左好多野食,當中最鐘意既就係呢個香芒軟殼蟹卷,軟殼蟹炸到好香脆,芒果就好鮮甜,成個卷一啖擺落口到,口感豐富,好味道!另外,呢個鰻魚玉子燒都好正,玉子好厚,入面有惹味既鰻魚!食日本野當然唔少得魚生啦,我地點左三文魚刺身,好肥美!綠茶冷麵清清地都幾好!另外仲點左啲串燒!

另外,呢個鰻魚玉子燒都好正,玉子好厚,入面有惹味既鰻魚!
食日本野當然唔少得魚生啦,我地點左三文魚刺身,好肥美!
綠茶冷麵清清地都幾好!
另外仲點左啲串燒!
  • 香芒軟殼蟹卷
  • 鰻魚玉子燒
終於有個空閒既星期三🤣趁空閒當然帶埋隻豬黎食最愛既居酒屋日本野啦😆🇯🇵芒果軟殼蟹卷淨係望甜香芒果蟹籽沙律醬一流賣相既蓋頂都加哂分🤩中間夾住炸至香脆既軟殼蟹🤤🦀味道夠哂鮮香之餘「內脆外軟」邪惡又叫好😈🤪芝士玉子燒微甜甚有蛋香玉子燒🥚🤤玉子厚厚的新鮮整起上枱仲出緊煙🤣🍳食落質感夠滑嫩Juicy唔會乾身之餘😆😋微微流心芝香內餡食落帶出啖啖芝香🤤🧀軟骨雞肉捧經大廚炮製既軟骨雞肉串☺️👨🏻‍🍳軟雞串夠哂入味脂肪比例均勻之餘🤤🐔沾上溫泉蛋一齊食帶出更多鮮味😋串燒類燒冬菇爽口Juicy既燒冬菇😋配合木魚絲拌食更增口感😆🤤豚腩串豚腩肉脂肪比例剛好唔會話太肥膩☺️燒得有微微鹹香亦唔會太燶🐷🤤配合日本地道白蔥一齊食亦中和肉味無咁漏😋燒牛舌串燒至牛味濃郁既牛舌串🐮👅入口嫩滑爽口如有檸檬汁拌食就更具風味啦🤤🍋雞軟骨串經慢烤燒香既雞軟骨串☺️配合微微鹹香既薄鹽拌燒更有風味之餘☺️🐔加以檸檬汁更為開胃🍋🤤燒秋葵配以薄鹽調味燒得微微鹹香既秋葵😋灑上木魚絲拌食更添風味😆😋
終於有個空閒既星期三🤣

燒秋葵
配以薄鹽調味燒得微微鹹香既秋葵😋
灑上木魚絲拌食更添風味😆😋
2020-06-17
這一陣子不知是否得到飲食之神眷顧,到訪的小店都甚有水準,使人回味無窮! 😋😋😋就像這個網燒安格斯牛扒定食,order 時叫了 7 成熟,上菜也不會偏乾或靭,十分 juicy,不點醬汁已經很能下飯! 👍🏻👍🏻👍🏻 鰻魚飯,單看擺盤賣相已相當吸睛,朋友話味道不俗! 至於炸雞烏冬定食,炸雞香脆可口,與爽滑烏冬甚為匹配!較便宜一點的雞肉親子丼又是另一種口感,咪以為便宜啲就一定會難吃,世事難料,雞肉的肉質也很鮮嫩! 加上食店的裝修頗有日本 feel ,可慰大家暫時不能返鄉下之思念,一解未能到日本之苦喇! 🍱🍥🍜網燒安格斯牛扒定食,肉汁 juicy, 無需點醬也很能下飯 🥩🥩🥩鰻魚飯,單看擺盤賣相已相當吸睛! 👀👀👀便宜一點的雞肉親子丼又是另一種口感,咪以為便宜啲就一定會難吃,世事難料,雞肉的肉質也是鮮嫩! 🥘🥘🥘至於炸雞烏冬定食,炸雞香脆可口,與爽滑烏冬甚為匹配! 🍜🍜🍜食店的裝修頗有日本 feel ,可慰大家暫時不能返鄉下之思念! 😄😄😄

鰻魚飯,單看擺盤賣相已相當吸睛! 👀👀👀

• 鰻魚飯
  • 網燒安格斯牛扒定食
2020-06-16 170 瀏覽
深水埗六本木我一直都想去因為每次都好滿座,所以要等walkin 都有難度好彩我早一兩日預訂到餐廳講究和風設計,同埋好多不同的日本酒樽擺設,燈光昏黃,似日本的居酒屋。以及每款食物都用上不同的食具盛載,賞心悅目,欣賞餐廳對美,對和諧有所追求龍蝦沙律 $68龍蝦仔都多,用上不同的新鮮沙律菜,色彩繽紛,醬汁酸酸甜甜,老公食唔少北海道炸赤蝦bb $68呢個很特別,因為赤蝦bb真係空運到港,酥炸方式好香口,整隻蝦都可以食,甘香又脆口三文魚壽司$38油脂分佈均勻,色澤橙白相間,很鮮味,如果壽司飯用赤醋更好香芒軟殼蟹卷$98擺碟很有氣勢,軟殼蟹炸得甘香又脆口,跟芒果片真係一絕,酸甜醒胃,同埋很大件,外層有蟹子點綴,很精緻六本木海老雲丹天婦羅 $128起名很幽雅,其實食落更矜貴,紫蘇葉包裹了鮮蝦仁及海膽,炸漿很薄脆,餡料好豐富又熱辣辣,熟食的海膽很幼滑又香,蝦仁又結實,點上岩鹽,別有一番風味
深水埗六本木我一直都想去
因為每次都好滿座,所以要等walkin 都有難度
好彩我早一兩日預訂到

龍蝦沙律 $68

北海道炸赤蝦bb $68

三文魚壽司$38
油脂分佈均勻,色澤橙白相間,很鮮味,如果壽司飯用赤醋更好

香芒軟殼蟹卷$98

六本木海老雲丹天婦羅 $128

Surprised Japanese Cuisine❤️ High Quality💕Worth to encore🥢..因為呢間日本居酒屋🏮,我對深水埗改觀啊😍。估唔到呢區都有一間咁高質、令我滿意既日本餐廳,好驚喜💕。店內裝修真係好真係好有心思,好有日系風 亦佈滿好多靚靚擺設。.座位寬敞,播著輕快日文歌,服務好好💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️,真係每人好relax。而且食材都係每天由日本🇯🇵 新鮮直送,難怪食材好新鮮呢,仲有好多清酒🍶 可以揀選。唔知點揀❓仲有駐場酒師為你推介各類清酒添。.ll $128Scallop & Foie Gras Roll卷物 Roll✨好有心思既擺盤❤️,未食已經加分。帶子新鮮肥美,配上濃濃味道既鵝肝,好惹味 亦帶出鮮甜,平時好少有既配搭,不錯。.ll $98Mango & Soft Shell Crab Roll卷物 Roll✨ 同樣擺盤美美💕,香芒夠熟又香甜💛,而且好搶眼吸引。配上軟殼蟹🦀 很配的味道,酸酸甜甜 中和油膩感。.ll $68Fried Chicken Cartilag炸物 Deep Fried✨ 炸得乾身脆口,一款佐酒好小食,愈食愈香口呢,令人食唔停啊。.

l[帶子鵝肝卷]l $128
Scallop & Foie Gras Roll

l[香芒軟殼蟹卷]l $98
Mango & Soft Shell Crab Roll

l[唐揚雞軟骨粒]l $68
Fried Chicken Cartilag

l[鰻魚玉子燒]l $78
Eel Egg Roll

一品料理 A la Carte✨ 好原既玉子蛋🥚,蛋汁剛熟 好滑。夾上鰻魚甜甜的,我愛鰻魚🖤,沒毛病。

l[日式炒雜菜]l $78
Japanese Stir Fried Vegetables
一品料理 A la Carte✨ 平日少吃菜,就點個菜吧。用上雜菌炒成一道清甜既椰菜,不能少喔。
餐廳服務好好,老闆都好友善🤗,食材高質 烹調用心❤️,呢間日本居酒屋🏮 真心推介給在深水埗的你。
×××[六本木日本料理 -Roppongi Japanese Food]×××
©深水埗青山道66號建文大廈地下5-6號舖

2020-06-15 150 瀏覽
🏮呢間係深水埗既居酒屋,除左每日係日本空運翻香港既刺身夠哂新鮮好食之外🐟,老闆大力推介既六本木秘製牛骨肉都真係不得了🐮!用佢地既秘製醬汁醃製左十二個鐘,再攞去燒🔥。牛骨肉既肉質好嫩,油脂分佈好平均,醬汁又唔會蓋過左牛既味道,真係好正🤤 黎到真係要試下呀!.🔹六本木秘製牛骨肉 $128.📍六本木日本料理 (深水埗)深水埗青山道66號建文大廈地下5-6號舖
🔹六本木秘製牛骨肉 $128
📍六本木日本料理 (深水埗)
深水埗青山道66號建文大廈地下5-6號舖
六本木秘製牛骨肉
六本木秘製牛骨肉
  • 明太子玉子燒
2020-06-10 1569 瀏覽
好耐冇食過日本野,今日行過深水埗見到呢間餐廳個裝修好似幾正咁,所以就入嚟試吓。外面就簡簡單單好似一間木屋咁,入面就已經貼滿晒話冇晒日本嘅poster同埋旗仔,又擺滿晒sake樽,成件事都好似好日本咁,勉強可以一解嘅想飛返轉日本嘅心癮。嚟到我見到枱枱都有嗌呢個蛋捲,於是我哋都試吓先,我哋揀咗個鰻魚玉子燒,嚟到嘅時候外表或者唔係真係咁吸引,但係因為佢熱石板上,上到嚟仲係滋滋滋滋咁,聽落又好似好好食咁。已切開嘅時候,雖然感覺鰻魚嘅份量有點細,但係味道就絕對唔會令人失望,厚厚嘅玉子燒,除咗少少甜甜地之外,更加有濃濃嘅蛋香。然之後我哋就嗌左三款刺身,包括係三文魚腩,油甘魚, 活赤背。佢啲刺身都好新鮮,令人食落好滿足。跟住仲有嗌左個明太子雞翼,佢個雞翼包到脹卜卜,一咬落去都好充實,而且雞翼外層好香口,但係入邊仲有肉汁,絕對唔會乾爭爭。然之後仲有個帶子鵝肝卷,佢啲帶子都好新鮮好甜,雖然就咁聞落去冇乜特別鵝肝味,但係當你食到擺入口嘅時候,一咬開,香濃嘅鵝肝味就咁衝晒出嚟,我覺得好好食。最後作為甜品嘅當然唔少得我最喜愛嘅燒菠蘿啦,佢呢度嘅燒菠蘿冇特別去落任何焦糖去提升佢嘅甜味,就咁燒然後直接食菠蘿本身嘅

最後作為甜品嘅當然唔少得我最喜愛嘅燒菠蘿啦,佢呢度嘅燒菠蘿冇特別去落任何焦糖去提升佢嘅甜味,就咁燒然後直接食菠蘿本身嘅味道,而今晚呢塊菠蘿都好甜好Juice。
2020-06-09
2020-06-06 440 瀏覽
放工來居酒屋relax下,帶大家來看看六本木居酒屋的菜色差不多七點左右到,餐廳內已高朋滿座坐下後,侍應立刻端上熱熱的茶玉子燒芝士玉子燒放在鐵盤盛上,一切開便可看到滿滿的cheese流出,好好味鰻魚飯鰻魚很大一條,鰻魚外皮烤的略焦香味四溢,飯微微偏乾硬,但整體表現還不錯加州卷荔枝豚肉串豚肉不會過爲乾硬,配上微微帶甜的荔枝,搭配的恰到好處,喜歡😍豚肉蘆筍卷/清酒煮蜆豚肉蘆筍是居酒屋常見的烤物,味道好另外值得一提,餐廳老闆非常熱情好客,會主動請客人喝酒,請客人喝後也完全不會Hard sell,試喝的清酒也很好喝當天平日晚上,餐廳幾乎滿座,建議要來的朋友要事先訂檯。餐廳環境以居酒屋來看算很不錯,道道食物都算具水準,價格在深水埗區算中高價位,但味道不錯,值得一試
放工來居酒屋relax下,帶大家來看看六本木居酒屋的菜色

差不多七點左右到,餐廳內已高朋滿座
坐下後,侍應立刻端上熱熱的茶

加州卷
加州卷

豚肉蘆筍卷/清酒煮蜆
豚肉蘆筍是居酒屋常見的烤物,味道好

2020-06-06 228 瀏覽
三文魚壽司🍣 (2貫) $38帆立貝壽司🍣 (2貫) $68肉質好好,都幾大舊香芒軟殼蟹卷 🥭🦀 $98份量都幾多,芒果🥭夠甜,上面仲有蟹子同沙律醬,軟殼蟹亦都炸得啱啱好Ps壽司🍣類既食品都會俾埋酸姜鰻魚玉子燒 🍳 $78舊玉子好大,鰻魚汁好食芝士年糕🧀夠煙韌同夠軟綿綿,芝士味都足夠海老天婦羅🍤入面原來有蝦之外仲有海膽,好驚喜,而隻蝦🦐亦都好大舊,仲有d鹽俾你點環境幾好,成間都係酒樽既招紙,好特別
三文魚壽司🍣 (2貫) $38
帆立貝壽司🍣 (2貫) $68
肉質好好,都幾大舊

香芒軟殼蟹卷 🥭🦀 $98

Ps壽司🍣類既食品都會俾埋酸姜

鰻魚玉子燒 🍳 $78
舊玉子好大,鰻魚汁好食

芝士年糕🧀
夠煙韌同夠軟綿綿,芝士味都足夠

海老天婦羅🍤

環境幾好,成間都係酒樽既招紙,好特別
壽司
鰻魚玉子燒
香芒軟殼蟹卷
海老天婦羅
2020-06-05 217 瀏覽
經過深水埗,有間門口裝修到好日本feel嘅日本料理店,因為而家又冇得去日本,所以勁想嘅香港都感受吓日本風味,所以入去試吓。入到去都好有日本feel,裝修都係以木為主,有整刺身嘅吧枱,見有2位師傅即切刺身。我地叫咗幾款菜式試吓六本木秘製牛肉,上枱時店員用火槍點火,d火將牛肉再燒燒佢,咁就加上一d焦香味,牛肉食落非常淋滑,雖然上枱時再用火燒過,但完全唔會overcook,啱啱好,d牛其實已經醃咗味,所以乜都唔使點直接食,果然店員冇介紹錯,呢道菜式非常好食。香芒軟殼蟹卷,d軟殼蟹大隻到突晒d腳出黎,芒果非常甜,加上蟹子,呢個配合非常唔錯,好好食。叫咗幾款串燒試吓,豚肉露旬卷,燒雞頸肉,燒冬菇,d豚肉包住露旬燒,又真係幾好食,豚肉肥瘦啱啱好,唔會太油,而露旬都好清爽,店員另一推介燒雞頸肉,佢過話係日本嘅希有部位,食落有少少爽口同煙韌,完全唔肥,燒得幾香口,燒冬菇仲好juice,唔會完全好乾,加上有木魚一齊食,另有一番風味。燒飯團,燒到個外皮脆卜卜,好似飯焦咁,d飯係有味飯,我本人勁鍾意食飯1焦,所以勁鍾意呢個菜式。

我地叫咗幾款菜式試吓