2022-12-08 37 瀏覽
喜歡台灣美食嘅朋友不要錯過這家位於北角的六合夜市,吃過以後保證有讚冇彈,餐廳裝修有花功夫,漂亮又帶點樸素,掛頂嘅燈籠絕對是打卡位。相信很多香港人對台灣美食一點也不陌生,這家六合小巷提供多種台灣特色美食,無論是粉麵/飯/小食/飲品/甜品 ,都一一提供。三杯雞$88 絕對是超美味的 配飯菜,好惹味又好濃味嘅三杯雞,一打開個瓦煲仔,香味即刻湧出嚟,醬油+麻油+米酒各種香氣齊備,雞件啖啖肉,冇骨又唔嚡口,值得推介。麻辣鴨血$86 很出色的一道小吃,用瓦煲盛載,熱辣辣香噴噴火辣度十足,鴨血軟熟得嚟又唔鬆散,芋絲吸曬麻辣味,完全冇浪費這個 汁的精華。蚵仔煎$58 蚵仔唔算多,但吃下去卻有很濃的蠔味, 相比潮州舖所吃的厚度亦相差很遠,這個是薄薄的一片,亦沒有炸粉或脆漿,只有蛋和蚵仔,拌著醬汁吃,成件事很台灣呢。半筋半肉麵$88 這個超級推介,湯底分開上的,帶有獨特的藥材香味,味道濃沃 卻不油膩,是整碗麵的特色。 半筋半肉的意思,是有牛筋,亦有牛筋與肉在一起肉塊,全部炆得好淋,一夾就會斷開嗰一種,非常高質素。麵條方面可選擇粗或幼,個人選擇了幼麵,認為掛湯功能比較優勝。鳳梨乳酸爆珠$3 酸酸味味嘅特飲零

鳳梨乳酸爆珠$3 酸酸味味嘅特飲零舍開胃,沙冰質感透心涼,重點係加咗粒粒爆珠提升口感。
今日同朋友去遊港島,見到一間新開嘅台灣菜鋪頭,就同朋友一齊入咗去試試。精裝三寶麵呢個三寶入面包咗牛肚、牛根、紅燒牛肉等等,牛味重之餘,仲要肉質彈牙;麵底就揀咗粗麵,麵質好爽彈之餘,個量仲好多tim。值得一提嘅係佢地嘅湯底,上麵個陣係分開上,上菜個陣先會過嚟倒啲湯,而個湯十分之重牛嘅香味,但濃得嚟又唔膩。黑麻油蠡草花濃雞湯麵朋友就揀咗雞湯麵,雞肉都幾滑,食落去唔會起渣;湯底好濃麻油嘅香味,而且都幾有藥膳嘅味道;麵底就揀咗幼麵,麵質就相對較為淋身啲,同樣地個量都好多。台式豆醬 A菜我同朋友第一次試臺灣萵菜,個口感同油麥菜有少少似,食落去又冇咩苦味,而個豆醬食落去都有少少甜味,再加上炒嘅香味,成碟菜都好香。三杯雞三杯雞好香,又少少辣,又好有鑊氣,食落去好惹味,但雞嘅肉質又冇因為咁而好乾爭爭,反而都仲好順滑,好啱伴飲品食。百香果香茶百香果又酸又甜,好開胃,個荼味又好香,夾埋曬都十分之好清口味。

精裝三寶麵
精裝三寶麵

台式豆醬 A菜
台式豆醬 A菜

百香果香茶
百香果香茶
2022-12-02
5 分鐘 (堂食)
  • 三杯雞
2022-12-06 33 瀏覽
北角皇都戲院對面的六合小巷,開張咗唔係太耐,中午入去食嘢嘅時候已經有好多客人,仲有好多人叫外賣。朋友話應該唔錯,所以就入去試下。正宗牛三寶麵睇落好吸引,有牛腩、牛筋同埋牛肚,好有驚喜。牛腩厚肉入味帶有筋膜,湯有藥材味好特別,牛筋淋滑不肥膩, 有骨膠原,牛肚炆得好淋,而且湯熱騰騰,店員在你面前加湯落去,有淡淡的藥材味,非常有特色。值得推介。牛肉麵加杯仙草奶茶真係好享受。六合小巷嘅奶茶唔會太甜,但好香滑有茶味。下午有午市套餐,包一個小食,陳醋雲耳味道酸酸甜甜十分開胃,台灣滷肉飯豬肉軟滑,有兩隻鵪鶉蛋,醬油美味,用珍珠飯底,分量夠,價錢相宜,加一杯檸檬紅玉,唔使加一,抵食又好食。叫咗個鹽酥原條茄子,好大條,夠味道,好有台灣風味,茄子中間軟綿綿,外面酥脆,兩三個人一齊食就最好。六合小巷喺一間唔錯嘅台灣小食店。

朋友話應該唔錯,所以就入去試下。

正宗牛三寶麵睇落好吸引,有牛腩、牛筋同埋牛肚,好有驚喜。

六合小巷喺一間唔錯嘅台灣小食店。
2022-12-06 33 瀏覽
香港的台灣小台越開越多,競爭吓質素都逐漸提升,對消費者而言當然係好事,因為選擇多咗又可以嘆到好西!聽到老細講佢哋目標比得上觀塘出名嘅台灣食物店,但係行另一個路線,就係係小菜上落足功夫,等當然就試試佢哋店比較少見到嘅台灣美食麵類方面就食咗:精裝三寶麵、黑麻油蟲草花濃雞湯麵,兩碗麵都係上枱嘅時候再加湯,聞到香味再食,又幾特別,個人認為牛肉麵湯底好香、較濃味,而雞湯就比較清淡!兩碗麵嘅配料都非常之多,質素亦都唔錯!小菜類:麻薯芭樂骨、台式豆醬 A菜,兩樣餸都比較少喺香港台灣菜見到。麻糬芭樂骨炸得外脆內軟,調味亦都好惹味,再配上一啖麻薯咁食,都幾特別!

2022-12-05 37 瀏覽
六合小巷 北角電廠街9-15號聯和大廈地下A號舖七彩繽紛嘅燈籠 🏮 裏面播住台灣音樂營造一個六合夜市嘅氣氛 六合就在香港面食唔錯 係杯嘢飲細杯左少少六合午市套1 前菜1主食1飲品六合牛肉麵$82 幼麵古早味冬瓜茶牛肉湯底藥膳味道 濃郁 有啲似飲肉骨茶以往食開都係一片片嘅牛肉 今次以一條條形狀上首先店員會放低碗麵 另外再用一瓶裝滿湯底,係你面前倒入湯碗內 一碗六合牛肉麵誕生白玉粟米鹽酥雞扒麵$78幼麵 飲 柑桔檸檬鹽酥雞扒 薄薄地更香脆 雞湯濃郁如果唔怕食辣 問店員拎少少辣椒油效果更佳一口鹽酥雞 $48鹽酥花枝丸 $42
六合小巷

如果唔怕食辣 問店員拎少少辣椒油效果更佳

一口鹽酥雞 $48

鹽酥花枝丸 $42

2022-12-05 48 瀏覽
最近炮台山附近新開了一家台灣菜餐廳,位於皇都戲院電廠街對面,六合小巷之名起源自高雄六合夜市,是南台灣最具歷史的夜市⛺️櫻花蝦麻醬A菜 | $42 原來是一道沙律,酸酸甜甜頗開胃,櫻花蝦數量不多,較少咬口,醬汁偏多重味牛奶水果白玉粟米 | $32 台灣的特色蔬果,比一般的粟米更甜😝是適合生食的品種,一咬鮮甜多汁開胃蚵仔煎 | $58 用上竹箕上菜,將經過煎炸的蚵仔煎切件疊起,配上萬用醬料海山醬😋蚵仔煎單吃就覺酥脆香口,沾醬後有點甜辣感,蚵仔清洗乾淨有鮮味不腥鹽酥花枝丸 | $42 花枝丸劃了十字再炸,內裏彈牙實淨😆外層夠脆,鹽酥粉份量剛好不會過鹹

櫻花蝦麻醬A菜 | $42

牛奶水果白玉粟米 | $32

蚵仔煎 | $58

鹽酥花枝丸 | $42
2022-12-02
餐廳門口和內部都掛滿了燈籠🏮水吧模仿了當地的檔攤,貼滿了各類菜牌,檯椅全都是深色木系,有老店的氛圍格調🪵餐牌掀開看到有牛肉麵、台式飯麵、涼菜、風味熱炒、小食、甜品和台式飲品📜相當多元化的選擇,看到水吧的菜牌還以為有米糕和蛋黃小卷等香港少見的特色小吃,不過店員解釋是試業時期準備的功夫菜,現在暫時未有供應🙈🍐麻糬芭樂骨 | $98 | 8.5/10創意台菜,將粘糯的麻糬和酸甜的芭樂骨二合為一,上菜時嗅到黑醋骨般的酸醇香氣,將麻糬包裹肉骨一圈入口🤤先是軟糯口感有米香,肉骨冧滑入味,還有芭樂果粒有咬口👍🏻🥬滷肉時蔬 | $62 | 7.5/10濃厚滷水香氣伴著油墨菜上檯,滷肉肥瘦相間😍做好了燙滷燜的工序,入口即溶有肉香,令人滿足🍍原隻古早味鳳梨冰 | $88 | 8/10最後叫了這個美味與賣相兼備的鳳梨冰沙🥰餐廳自家炮製台灣特產鳳梨,將肉挖出再煮成蓉,加入冰打成冰沙,全程不加入糖漿💯強調鳳梨的本身果香和果甜,入口超級清新,上面還有鮮甜解膩的果肉,份量頗大,挖極都有🍧

🍐麻糬芭樂骨 | $98 | 8.5/10

🥬滷肉時蔬 | $62 | 7.5/10

🍍原隻古早味鳳梨冰 | $88 | 8/10
2022-12-04
2022-11-29 39 瀏覽
今日經過餐廳門外比佢地既台灣格調吸引左店內掛滿不同既燈籠 燈籠上仲寫左不同既台灣特色菜充滿台灣風又寫意 好似置身夜市咁岩哂放工輕鬆一下半筋半肉牛肉麵可以因應喜好 自選粗麵或幼麵 我就選左幼麵 因為喜歡幼麵會比較入味店員會係面前將湯底倒入牛肉麵 倒湯既時候湯底香味撲鼻 又可以保持麵條既最佳口感 唔怪得 麵條口感咁Q彈牛肉同牛筋燜得好腍 牛筋腍得黎又唔會失去口感 食台灣野必點熱氣野🤣一口鹽酥雞 一啖一口 食落好方便 脆卜卜 炸漿唔會好厚可以點埋海山醬一齊食 酸酸地小小辣 味道好夾蚵仔煎 佢地蚵仔煎有小小與別不同係有小小似薄罉 比較薄身 中間軟糯 旁邊香脆香口同樣配海山醬 食得多都唔會油膩六合鮮果茶有青紅蘋果同西柚 有多種果香 濃濃西柚味又唔會太甜👍🏻
今日經過餐廳門外比佢地既台灣格調吸引左

有青紅蘋果同西柚
有多種果香 濃濃西柚味又唔會太甜👍🏻

2022-11-29
2022-11-27 37 瀏覽
喺炮台山呢條橫街入邊竟然俾我發現咗有間裝修好靚嘅台灣餐廳入到去勁有氣氛餐具亦都擺放得好靚餐廳主打台灣菜種類亦都相當全面台灣梅粉番石榴串呢一個水果串除咗番石榴之外,仲有蘋果香甜嘅生果,配上少少鹹嘅梅粉鹹甜鹹甜嘅感覺食落勁開胃拎黎影相打卡,亦都十分之靚牛奶水果白玉粟米白玉粟米新鮮同埋好香甜本身食材新鮮唔需要過多嘅調味同埋配搭都食得出食物本身嘅味道鹽酥拼盤入邊有花枝丸,雞髀菇同埋鹽酥雞三樣嘢都炸得好香脆可口重點係炸完,都唔會覺得好油膩配搭返個甜辣醬勁還原到台灣嘅風味白玉苦瓜蘋果汁入口非常之清新苦瓜同蘋果嘅比例啱啱好,唔會話有其中一面搶得太過分Oreo麻糬呢個甜品打卡一流一上菜嘅時候,就好似一個盆栽咁完全冇諗過麻薯嘅份量有咁多牛奶麻糬香甜可口配上Oreo碎增加左唔少嘅層次鍾意食麻糬嘅人一定唔可以錯過

喺炮台山呢條橫街入邊竟然俾我發現咗有間裝修好靚嘅台灣餐廳
入到去勁有氣氛

餐具亦都擺放得好靚

餐廳主打台灣菜
種類亦都相當全面

台灣梅粉番石榴串
呢一個水果串除咗番石榴之外,仲有蘋果
香甜嘅生果,配上少少鹹嘅梅粉
鹹甜鹹甜嘅感覺食落勁開胃
拎黎影相打卡,亦都十分之靚

牛奶水果白玉粟米
白玉粟米新鮮同埋好香甜
本身食材新鮮唔需要過多嘅調味同埋配搭都食得出食物本身嘅味道

鹽酥拼盤
入邊有花枝丸,雞髀菇同埋鹽酥雞
三樣嘢都炸得好香脆可口
重點係炸完,都唔會覺得好油膩
配搭返個甜辣醬
勁還原到台灣嘅風味

白玉苦瓜蘋果汁
入口非常之清新
苦瓜同蘋果嘅比例啱啱好,唔會話有其中一面搶得太過分

Oreo麻糬
呢個甜品打卡一流
一上菜嘅時候,就好似一個盆栽咁

完全冇諗過麻薯嘅份量有咁多

午餐
  • 白玉苦瓜蘋果汁
  • Oreo麻糬
2022-11-26 37 瀏覽
平日lunch時段見到呢間店內外都掛左好多燈籠既台式餐廳 走夜市風🏮裝修有特色 送餐區牆身 仲有磚砌台灣地圖安排就座後 店員會送上水同埋開胃酸薑木製水杯印有店名字樣餐牌簡單清晰 有台式麵食 小食 甜品 飲品選擇我地叫左餐牌上有推介既 黑麻油蟲草花濃雞湯麵 鹽酥拼盤 同埋 六合鮮果茶🍜黑麻油蟲草花濃雞湯麵加左15蚊轉雞脾再加左15蚊加配台式滷肉因為我地加左台式滷肉 所以雞湯係分開碗上 方便食客撈滷肉麵食 雞湯唔夠可以再加雞件有齊雞脾同雞胸肉 大約有8小件配乾身蟲草花 仲有2條白菜仔濃雞湯同麵質都雖然係黑麻油 但雞湯冇黑點🤔鹽酥拼盤🐔拼盤用木盒放 有4粒花之丸 細細粒杏鮑菇同雞粒調味適中 仲配有甜辣醬可以點🥃六合鮮果茶包含幾款切片鮮果:蘋果 青蘋果 西柚同時有成10粒方形冰粒😂
裝修有特色 送餐區牆身 仲有磚砌台灣地圖

🥃六合鮮果茶
包含幾款切片鮮果:蘋果 青蘋果 西柚
同時有成10粒方形冰粒😂
2022-11-26 38 瀏覽
今日心思思想食台灣菜,喺港島區搵到一間新開冇耐嘅隱世台灣小店~喺門口望已經俾佢嘅燈籠裝飾吸引住😍餐廳環境燈光柔和~幾有氣氛!2個人叫咗兩款主食、一款小食~三杯雞 $88一嚟到熱辣辣即叫即整😋分量合理,香料嘅味道滲晒落啲雞度,啲雞食落外脆內嫩,嚟到必食呢款👍🥹❤️❤️!真係食到停唔到口黑麻油蟲草花濃雞湯麵 $68一上到菜店員會即場倒入新鮮濃雞湯底。湯底嘅雞味真係好濃郁!雞肉都好嫩滑👍又有炸蟲草花提升口感~成個麵真係充滿骨膠原🥰推介俾養生人士!台式鵪鶉蛋滷肉飯 $53滷肉飯味道正常,滷肉同鵪鶉蛋都十分入味,同台灣食到嘅味道一樣~主要係份量都幾多,兩個人食都覺得好飽😆😆最後飲埋個冬瓜茶緩解一下油膩感👍正!整體來講店舖嘅食物質素都唔錯,又唔收加一😍好抵食!同埋值得一讚係餐廳主要提供暖水,啱晒注重養生嘅人!會encore再嚟~~

三杯雞 $88

黑麻油蟲草花濃雞湯麵 $68

台式鵪鶉蛋滷肉飯 $53

2022-11-26
3 分鐘 (堂食)
2022-11-23 59 瀏覽
野食水準好高,味道好出色,但滷肉份量太少,我覺得起碼要夠送飯先至叫合格。少到唔夠送飯就算個飯係珍珠米煮得幾好都係差咁d野。白玉粟米完全零甜度,連普通粟米都不如,完全係水煮白恰粟米。滿心歡喜去食但係食完覺得嬲嬲地。推薦滷肉飯同雞扒,味道相當出色。個飯都煮得相當有講究。明明係好有心機去做既一間餐廳但係又有d奇怪位令人卻步。我唔知個滷肉成本係幾高但係最起碼係要夠送飯。個白玉粟米完全係零甜度食完會嬲果種。

外賣自取
2022-11-23 37 瀏覽
北角新開台式六合小巷 見到佢地有新店優惠全單免加一 同9折 簡單記錄下(餐牌放OpenRice).⭐️精裝牛三寶麵$98出品幾大碗 配料算多 而且都大件👍🏻牛三寶煮得好入味 牛肉唔會痴牙 好軟腍👍🏻牛筋軟硬適中 有咬口 牛肚都彈👌🏻牛湯底 比較特別 係藥材feel酒香果種唔係市面常見紅燒 偏甜嘅湯底 未必人人鐘意🤔麵底叫左幼麵 口感煮得比較軟身我覺得有d過軟 我鍾意粗麵多d.⭐️黑麻油蟲草花濃雞湯麵$68👍🏻呢個湯底雞香味十足 雞肉好滑滑😋湯底清清地 會有想飲嘅感覺麻油味 唔明顯 表面有d乾蟲草花呢碗叫左粗麵 相對有口感好多.⭐️台式鵪鶉蛋滷肉飯$53🔥滷肉飯 係今日最鐘意嘅嘢食👍🏻滷肉粒粒大小適中 而且半肥瘦👍🏻食落滷肉唔會覺得碎濕濕 🤣仲有鵪鶉蛋望店主ig 原來佢地用左西班牙栗子豬珍珠米 軟硬同樣岩岩好即使吸咗滷肉汁都唔容易變軟整體滷肉汁 超級餸飯滷肉飯係我近期食過 排名幾高嘅其中一個.⭐️原隻古早味鳳梨$88呢杯賣相好吸睛 適合打卡飲得出師傅花左唔少心機佢地將成個菠蘿起肉加入紅糖 煮成菠蘿蓉 再加入冰粒做成特飲飲到傳統台灣菠蘿製品果種風味.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkf
⭐️精裝牛三寶麵$98
加入紅糖 煮成菠蘿蓉 再加入冰粒做成特飲
飲到傳統台灣菠蘿製品果種風味
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_北角
#六合小巷 (北角)
地址:北角電廠街9-15號聯和大廈地下A號舖
抵食:3/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #北角美食 #牛肉麵 #滷肉飯 #菠蘿 #鳳梨 #珍珠奶茶
北角新店 | 性價比高街坊價.ᐟ.ᐟ 豐盛台灣菜🇹🇼呢間新開嘅台灣菜好似未有人介紹😳但真係幾抵食!!! 門口同室內掛滿燈籠🏮價錢唔貴! 湯麵湯底濃郁好飲! 小食多選擇! ________________<🍜🍚台式飯麵>✧ 皇膳好頭好尾牛肉湯麵 $298 (只限堂食)P.S. 其實有其他under $100嘅牛肉麵選擇的🍜呢個好大堆頭😳有牛面肉同牛尾,肉好多!! 入味有咬口(但我比較喜歡偏淋質地),特別喜歡佢哋自家製嘅麻辣牛油🧈(加哂都幾搶喉🌶️)仲有芭樂同粟米🌽小食。✧ 黑麻油蟲草花濃雞湯麵 $68竟然會被望落清淡嘅雞湯麵圈粉🤤個雞湯好濃奶滑,係會想飲哂啲湯嘅😗雞肉都唔會太柴,仲有蟲草花✧ 合式鵪鶉蛋滷肉飯 $53濃味的滷肉! 唔會唔夠味撈飯! 鵪鶉蛋有鐵蛋feel________________<🥢台式小菜 >✧ 麻糬芭樂胃 $98店主話好多客人都鍾意呢道菜,我第一次見! 用上芭樂帶微酸嘅醬汁,撈埋creamy口感嘅麻糬,麻糬唔係煙韌,而係遇熱偏流質嘅口感,感覺可以撈更多醬一齊食😍我鍾意✧ 麻辣鴨血 $86呢個少許失望,唔夠辣~_____________
北角新店 | 性價比高街坊價.ᐟ.ᐟ 豐盛台灣菜🇹🇼

呢間新開嘅台灣菜好似未有人介紹😳但真係幾抵食!!!

皇膳好頭好尾牛肉湯麵

<🍜🍚台式飯麵>
✧ 皇膳好頭好尾牛肉湯麵 $298 (只限堂食)
P.S. 其實有其他under $100嘅牛肉麵選擇的🍜

麻糬芭樂骨

<🥢台式小菜 >
✧ 麻糬芭樂胃 $98

✧ 麻辣鴨血 $86
呢個少許失望,唔夠辣~

<🥢台式小食 >
全部炸嘢炸得幾好,皮唔會太厚

✧ 鹽酥蚵仔 $53 : 炸起都幾大粒
✧ 士林鹽酥雞扒 $48 : 好juicy!! 炸粉脆而且薄
✧ 鹽酥拼盆 $98
分別有鹽酥雞、鹽酥花枝丸、鹽酥杏鮑菇

✧ 櫻花蝦麻醬A菜 $42
巨量櫻花蝦,勁多醬(有點太多😂)食到味都好夠味,呢個涼菜開胃,我會encore

<🍨甜品>
✧ Oreo 麻糬 $42 : 不推薦,麻糬不甜

<🧋飲品>
✧ 黑糖鮮奶珍珠 $28 : 比想像中無咁甜👌🏻
✧ 桂花凍雙奶 $28 : 得意!! 好多桂花jelly
✧ 香芋珍珠奶茶 $31 : 不過不失

📍六合小巷
北角電廠街9-15號聯和大廈地下A號舖
11:30am-4pm <有落場唔好摸門釘> 5:30-9pm
2022-11-14
皇膳好頭好尾牛肉湯麵
黑麻油蟲草花濃雞湯麵
合式鵪鶉蛋滷肉飯
麻糬芭樂骨
今日午飯時間經過北角電廠街見到有間新食店,店裝飾陳設具台灣風,頗有特色。店內坐了不少客人,便入內試下新店看看水準如何,總體水準之上,有驚喜,值得重訪。店提供台式牛肉麵系列,台式飯麵,台式涼菜,宝島風味小菜,台式小食,台式甜品,台式飲品等,選擇多。我們喜歡吃涼瓜(苦瓜),今次叫了台式涼菜蜂蜜抽子白涼瓜。薄切苦瓜爽口有刀工,師傅調較的甜柚子汁好味,吃入口沒有苦味,和柚子肉好夾,冰涼爽脆,開胃有益,推介。原味牛肉麵我們選了幼麵,牛肉稔滑,有肉有筋,滑口有膠質,不咸,吃到香香的牛肉味,湯熱麵滑,湯有鹵料味,好吃。黑麻油蟲草花濃雞湯幼麵也可口,蟲草花入口爽脆有益,雞湯鮮味濃稠,充滿骨膠原,雞肶和雞胸肉都鮮味。甜品雜果仙草凍好味,寒天球爽彈,仙草凍香滑。抹茶牛奶麻糬真材實料,有奶香。小店食物服務都不錯,价錢合理,值得支持。

小店食物服務都不錯,价錢合理,值得支持。
  • 抹茶牛奶麻糬
  • 雜果仙草凍