六公館價錢💲: $298/ $238/ $248/ $148好味程度😋: 4.3/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4.7/5性價比🥢: 3.4/5回頭率😚: 3.7/5-來緊父親節諗到去邊到食飯未?今次我同👩🏻先去呢間試試質素,好食的就可以encore la!! 六公館貴價中菜,裝修當然有氣派,仲要有outdoor範圍比人飲下酒。入面的燈光暗暗地,好有氣氛,而日頭都見到好清楚的海景,淨係個景都食飽啦🤣 中菜款式同平時酒樓的分別係更加高級,配搭特別D。-✅✅斑片肉鬆脆米魚湯泡飯。非常值得讚賞脆米係新鮮炸,拎到出來食到係熱的‼️前所未有‼️魚湯好鮮甜,飲完唔口渴。入面有D勝瓜、魚肉等。肉鬆都調出成個整體味道🥰 一啖熱湯飯加脆米,係perfect match! 唯一覺得斑片的魚味差D,同埋如果可以有個爐熱住啲湯飯,風味會更好😜-✅日本金柚手撕脆皮雞。手撕雞撕得比較粗一條,口感上好D。雞肉好嫩,唔會好似平時的手撕雞好容易已經好鞋😋 拌勻青瓜、柚子,非常清新,好有柚子的清甜。雞上面的皮超級薄,可以透光😂 不過好快好容易軟,要快d食。同埋因為青瓜柚子等食材都會令碟餸出水,所以手撕雞的部分係有d濕🙈-✅
六公館
價錢💲: $298/ $238/ $248/ $148
好味程度😋: 4.3/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4.7/5
性價比🥢: 3.4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅咕嚕鬈毛豬脆。呢到的咕嚕肉比起出面形狀更係一個球體,每一粒都裹滿醬汁,酸甜始終🤓 炸得好香脆,入面比一般的更juicy,鬆化,感覺上肥肉比較多,食到脂肪的甘香😌 另外都會有蜜桃、彩椒等做配搭。

✅✅流沙球配冰淇淋。三粒黑色好似湯圓的波波灑上金粉、芝麻雪糕上又有金粉,黑金色的配搭非常高貴。流沙球就好似煎堆仔,不過皮比較薄,煙煙韌韌咁☺️ 咬開入面有滿滿的流沙餡,做到流的狀態,亦唔會太甜😝 旁邊的芝麻雪糕口感都夠滑。鍾意湯圓糯米的朋友一定要試。

質素上係幾高質,絕對比出面的略勝一籌,十分驚豔又未至於🤔不過價錢確實有小小離地,如果未試過當然值得一嚐。個人對佢的點心都好有興趣!
一路都有耳聞嘅六公館 位於尖沙咀海港城 可以飽覽維港景色嘅高級中菜無論係裝潢 服務 跟菜色都是很厲害的當然 食美食又要食美景 定價不便宜不過偶爾都係要開心享受一下🥢龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒👉🏻黎呢到之前就好想食佢地嘅黑豚叉燒 👉🏻每件都好厚切 脂肪分佈平均 肉質有口感但完全唔韌 👉🏻面層嘅龍眼蜜汁燒到香口帶點黏黏的口感 🥢日本金柚手撕脆皮雞👉🏻手撕雞加添新意 用日本金柚和青瓜絲拌手撕雞 金柚肉微甜而波有任何苦澀味 成道菜色都好fresh 👉🏻面層有一大片炸子雞嘅雞皮咁 係香味和口感上都加分🥢斑片肉碎脆米魚湯泡飯👉🏻主菜推薦呢一道 鮮味嘅魚湯泡飯 由其係餸菜都較重口味嘅情況下 配魚湯泡飯食飽肚又唔膩👉🏻加上炸過嘅脆米係食嘅時候先加上去 口感好豐富 食落更香口 好似以前去酒樓食粥加啲脆片食嘅感覺 我很喜歡

一路都有耳聞嘅六公館

🥢日本金柚手撕脆皮雞
👉🏻面層有一大片炸子雞嘅雞皮咁 係香味和口感上都加分

🥢斑片肉碎脆米魚湯泡飯
2023-06-02 803 瀏覽
5/6月係父母親大人既節日🧔‍♂️👱, 佢地對於中菜總係有情意結🪢 要慰勞咁辛苦既佢地, 精緻中菜+無敵海景既靚餐廳就最岩啦 係海港城LCX果邊行到盡頭落扶手電梯到地下, 已經比個entrance氣派震懾左窗邊係毫無遮擋既維港景, 唔落雨既話仲有戶外位幾chill🌃裡面黑得黎都有好多📐幾何圖形既modern燈飾最加分係因為影人樣唔夠光, 侍應被問幫忙影相果陣會自動拎個打光版過黎影, 超pro超貼心-食粵菜點可以唔食燒味, 呢度既叉燒非常出名, 用西班牙黑豚肉嫩腍多汁🇪🇸而龍眼蜜既honey glaze甜而不膩仲帶果香🍯, 配埋青紅提子乾食更香🍇 另一個招牌斑片肉鬆魚湯泡飯真係好surprise可以咁好食!奶白色既魚湯非常鮮味, 飲哂成碗都完全無味精既口渴🐟 斑片肉質挺身彈牙🐋, 肉鬆脆米泡飯有幾種唔同口感好有層次, 個感覺似係食緊高級版潮州方魚肉碎粥🍲仲有個原個南瓜盅好岩打卡🎃甜南瓜煮至兩種唔同口感: 有咬口既南瓜塊/綿滑南瓜蓉, 加埋好有質感既燴蛋白 - 有咬口得黎又唔老🥚, 係非常得意既菜式-餐牌非常多樣化, 保留粵菜既精華之餘又有d新意加落去, 甚至係1d fusion位, 好有心

裡面黑得黎都有好多📐幾何圖形既modern燈飾

仲有個原個南瓜盅好岩打卡🎃

原個日本南瓜燴蛋白

餐牌非常多樣化, 保留粵菜既精華之餘又有d新意加落去, 甚至係1d fusion位, 好有心思
另外仲有個餐牌係「春季廚師推介」, 係行政總廚Harry Hung會根據時令設計期間限定既新菜式, 不時不食之餘更增添新鮮感, 增加回頭率

整個環境同氛圍圍都好有氣派, 直程係酒店級數, 我覺得都值得呢個價位
不過當然多人食d share會更好, 呢個都係中菜相對地比較高CP值既特式, 用黎慶祝就岩哂啦

• 蜜汁黑豚叉燒
  • 班片肉鬆脆米魚湯泡飯
2023-05-31 899 瀏覽
呢晚同外國嚟嘅朋友過嚟呢間海邊中式餐廳食飯 望住個五光十色嘅海景食飯 心情真係零舍好☺️ 呢度嘅菜式擺盤精緻 打卡影相都絕對唔會失禮八味金磚豆腐金磚豆腐 外脆內軟 作為前菜真係夠晒開胃🤤 豆腐真係好滑同埋好軟身 所以用隻匙羹傍住會比較好😛龍井燻太爺雞最推介係呢碟太爺雞 一上碟嘅時候 店員會喺你面前揭起個蓋 真係會有啲煙燻嘅香味走出嚟 擺盤都好靚 雞肉嫩滑 有肉汁 雞皮豉油味為主 唔會太肥膩 食晒佢都唔會覺得好邪惡🐥 側邊仲有一啲脆嘅龍井葉🍃 令口感同香氣再提升蔥油炒飯配白雲帶子本來睇Menu見到呢個名 都冇諗過係呢一個賣相 真係非常有驚喜🤣 蔥油炒飯係喺碟嘅中間 呈綠色 炒飯嘅周圍有個口味相當夾嘅芡汁 入面有蛋白 帶子同埋番茄粒🍅 個炒飯非常有層次 因為仲有面頭有啲炸蔥🫢真係好香黑金流沙包呢個甜品真係相當精緻 流沙包外層唔會太厚 入面嘅奶黃流沙相對比較甜 拎嚟做甜品啱晒😮桂花烏龍呢度都有好多款唔同嘅茶葉可以選擇 有香片 普洱 龍井等等嘅選擇🍵 我就揀咗我最鍾意嘅桂花烏龍 歎住茶一路同朋友談談近況 真係一個唔錯嘅選擇呢度嘅環境真係好舒適 海景只係一步之遙😚 同埋呢度嘅餸菜都算幾高質 如果下

桂花烏龍
桂花烏龍

呢度嘅環境真係好舒適 海景只係一步之遙😚 同埋呢度嘅餸菜都算幾高質 如果下次再招呼啲好耐冇返嚟香港嘅朋友食飯 我都會推薦呢間😎
2023-05-30 307 瀏覽
長期係openrice top 1人氣中菜廳🫣餐廳入邊用左黑色型格做主題 好有氣派😍⚜️加埋落地大玻璃 270度維港景🌃有室內室外位置同埋燈光做得幾靚成間野都閃閃令💡氣氛浪漫有情調🖤Menu 有部分菜色行fusion 路線 水準都唔差 環境真係💯🫖龍井燻太爺雞(💰$368)煙燻雞上枱時先會打開蓋 超大陣煙燻味💭💭用左龍井茶葉+蘋果木煙燻🍎雞肉超級嫩滑 雞皮微脆 帶茶香味道 好香好好食😍😍而且成道菜既份量都好多 超正😋😋🍄松茸羊肚菌海膽燴飯(💰$368)第二樣睇中既野就係呢款中西fusion 菜中國米🍚整既risotto 🍄松茸羊肚菌兩者味道幾夾醬汁鹹鹹惹味而且帶點甜甜地 每一粒米都沾滿醬汁👍🏻Ontop 有件海膽 新鮮 帶微微松茸羊肚菌味以西式risotto 去睇係幾好食 配搭得幾好 不過係會油膩左🤏🏻🤏🏻🐽咕嚕鬈毛豬脆(💰$248)咕嚕肉應該真係可以用黎睇下師傅既真功夫😂首先豬肉用左鬈毛豬 豬肉脂肪分佈均勻食落好軟腍肥美 啖啖肉🤤外層每粒都沾滿醬汁 微脆配菜就用左蜜桃🍑代替菠蘿 都不錯😋😋環境真係好靚 店員都好好service 好nice野食特別又幾好食👍🏻雖然價錢偏高 但食海景賺返🤣

長期係openrice top 1人氣中菜廳🫣
餐廳入邊用左黑色型格做主題 好有氣派😍⚜️
加埋落地大玻璃 270度維港景🌃有室內室外位置
同埋燈光做得幾靚成間野都閃閃令💡氣氛浪漫有情調🖤

🫖龍井燻太爺雞(💰$368)
煙燻雞上枱時先會打開蓋 超大陣煙燻味💭💭
用左龍井茶葉+蘋果木煙燻🍎
雞肉超級嫩滑 雞皮微脆 帶茶香味道 好香好好食😍😍
而且成道菜既份量都好多 超正😋😋

🍄松茸羊肚菌海膽燴飯(💰$368)
第二樣睇中既野就係呢款中西fusion 菜
中國米🍚整既risotto 🍄松茸羊肚菌兩者味道幾夾
醬汁鹹鹹惹味而且帶點甜甜地 每一粒米都沾滿醬汁👍🏻
Ontop 有件海膽 新鮮 帶微微松茸羊肚菌味
以西式risotto 去睇係幾好食
配搭得幾好 不過係會油膩左🤏🏻🤏🏻

🐽咕嚕鬈毛豬脆(💰$248)
咕嚕肉應該真係可以用黎睇下師傅既真功夫😂
首先豬肉用左鬈毛豬 豬肉脂肪分佈均勻
食落好軟腍肥美 啖啖肉🤤
外層每粒都沾滿醬汁 微脆
配菜就用左蜜桃🍑代替菠蘿 都不錯😋😋

環境真係好靚 店員都好好service 好nice
野食特別又幾好食👍🏻雖然價錢偏高 但食海景賺返🤣
2023-05-29 331 瀏覽
✅日本百合胡麻拌山藥菜式色彩鮮豔,黃白相間,食落口感滑滑嫩嫩,山藥爽脆清甜,配上香濃嘅百合同胡麻醬,帶出濃郁嘅芝麻香氣,令人回味無窮。✅黑虎掌菌京燒板豆腐呢道菜結合了豆腐嘅滑嫩和黑虎掌菌嘅鮮嫩,兩者形成了絕佳嘅口感搭配。黑虎掌菌帶有嘅微微脆度,同豆腐嘅柔軟口感形成鮮明的對比,口感豐富多樣。✅日本百合香芹炒白玉木耳呢道菜擁有豐富嘅口感同鮮明嘅味道。白玉木耳軟嫩爽滑,同香芹嘅清新味道相融合,帶來清爽嘅口感。百合增添了淡雅嘅花香,豐富整道菜嘅層次感。✅龍井熏太爺雞雞肉質地鮮嫩多汁,龍井茶嘅煙燻香氣瀰漫其中,散發著一絲茶葉嘅淡淡苦甜,融合了烟燻和清新的口感,係一種獨特而平衡的味道組合。✅茉莉花茶味意式奶凍奶凍質地細膩滑順,散發出茉莉花嘅芬芳香氣,茉莉花茶嘅微苦同奶凍嘅甜度形成了一種絕妙嘅對比,令味覺得到了新嘅體驗。

✅日本百合胡麻拌山藥

✅黑虎掌菌京燒板豆腐

✅日本百合香芹炒白玉木耳

✅龍井熏太爺雞

✅茉莉花茶味意式奶凍
2023-05-29 396 瀏覽
慕名來到海港城的六公館,氣派和環境都是一流的,邊欣賞維港美景,邊嘆點心,夫復可求𝙁𝙤𝙤𝙙𓄹 黑金流沙球 $78外脆內軟,流沙奶黃綿滑,放了一會依然熱辣辣,很好吃𓄹 黑魚籽蝦多士 $88一口蝦多士盒子上面放了黑魚子,很矜貴,入口鬆脆𓄹 黑金和牛酥 $108三顆小黑球上碟,抹了金,造型美美的~和牛味道香濃,吃完還想添呢𓄹 師傅棗皇糕 $68平時大家飲茶也有吃開紅棗糕,這款味道特別出,而且很彈牙,上面還放了杞子𓄹 松茸雞湯灌湯餃 $108這個必叫,超足料,松茸雞湯很滋潤,灌湯餃超大隻.ᐟ 餃裡還吃到蝦肉蟹肉,超滿足˙Ⱉ˙𓄹 日本蘭皇蛋燉官燕 $128口感滑溜,燕窩也很多𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨開了一壺桂花烏龍,是Jenny最喜歡的茶˘ ꒳ ˘ 喝了整個下午,返沖無數次仍是香噴噴,推介.ᐟ 未來過的朋友至少要來一次♡ 整個用餐體驗、食物質素、服務、環境也是絕好的~外面還有一整個戶外用餐區,週年或是慶祝活動必備收藏哦.ᐟ𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩海景座位室外座位

𝙁𝙤𝙤𝙙
𓄹 黑金流沙球 $78
外脆內軟,流沙奶黃綿滑,放了一會依然熱辣辣,很好吃

𓄹 黑魚籽蝦多士 $88
一口蝦多士盒子上面放了黑魚子,很矜貴,入口鬆脆

𓄹 黑金和牛酥 $108

𓄹 師傅棗皇糕 $68

𓄹 松茸雞湯灌湯餃 $108

𓄹 日本蘭皇蛋燉官燕 $128
口感滑溜,燕窩也很多

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
海景座位
室外座位
餐廳位於尖沙咀海旁,主打新派中菜。從落地窗望出去,可以將維多利亞夜景一覽無遺!如果想更加近距離欣賞夜景,仲可以行出去戶外添!餐廳更設有酒吧,可以同朋友小酌兩杯~龍井燻太爺雞一打開蓋已經聞到濃郁嘅燻香味,雞肉非常嫩滑,食落啖啖肉,雞皮甜甜地,餘韻略帶龍并茶香,驚喜之作!龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒叉燒邊口感香脆,略帶焦香,仲係小編最愛嘅半肥瘦,口感鬆化,表面更沾滿甜甜地嘅龍眼蜜醬,超邪惡!值得一提嘅係,即使擺耐咗亦唔會變得乾柴~八味金磚豆腐 外皮黃黃香脆,更灑上味粉,非常惹味,內壞裹超滑溜,兩種口感令成碟餸食落更有層次,略嫌調味重咗少少。斑片肉鬆脆米魚湯泡飯魚湯以斑片熬製而成,飲落好清甜,一啲腥味都冇,加入肉碎調味,亦可自行加入脆米,令口感更豐富,食下食下又幾飽肚~

2023-05-25 391 瀏覽
六公館 @hexahk 位於海港城 靠近尖沙咀海旁坐擁270度維港景致 設戶外用餐區 設計時尚同時帶點古韻⚜️主打新舊融合的新派中國菜於傳統烹調基礎上創作 帶來更豐富的餐飲體驗如果需要合照 店員更會幫忙打燈 服務態度好好·🍂龍井燻太爺雞生黃雞先以鹵水汁浸泡 風乾後加入龍井茶葉再以蘋果木將雞熏至蜜糖色🍗上菜時㨴一開蓋香氣撲鼻 雞入口嫩滑 味道清香不膩 帶陣陣茶香·🍖黑蒜焗羊鞍採用黑色碟呈上 羊鞍灑滿了黑蒜🖤非常有意境羊鞍先煎封後焗 造出焦脆的效果 肉質嫩滑噴汁黑蒜口感同樣香脆 沒有大蒜的辛辣感 微微甘甜·🐮六公館乾炒和牛河粉河粉選擇了較闊身的 配搭和牛片 炒至金黃乾身加入銀芽 洋蔥 韭黃 辣椒🌶️上色均衡 油亮誘人充滿鑊氣 吸滿惹味的醬汁 吃起來河粉脆 牛肉嫩
六公館 @hexahk 位於海港城 靠近尖沙咀海旁
加入銀芽 洋蔥 韭黃 辣椒🌶️上色均衡 油亮誘人
充滿鑊氣 吸滿惹味的醬汁 吃起來河粉脆 牛肉嫩
  • 黑蒜焗羊鞍
2023-05-23 325 瀏覽
適逢母親節就決定同屋企人去食返餐好嘅!今日就決定去到尖沙咀海港城呢一邊食飯,我就揀咗呢一間餐廳同屋企人飲茶,順便慶祝母親節!餐廳望住海景,非常有格調! 屋企人都忍唔住出去打卡.首先要推介佢隻蝦餃,嚟到嘅賣相非常挺身!咬落去嘅時候有少少嘅汁,熱辣辣咁非常好食!每一隻蝦都做到爽口彈牙嘅感覺食得出,佢調味上唔會太鹹,屋企人都非常鍾意!流沙包,亦都幾有驚喜,賣相非常靚,佢個包嘅外層係黑色再加少少金色!非常高級嘅感覺!咬落去個包即刻流晒出嚟,大家食嘅時候睇住熱!個包既奶香濃郁,仲有沙沙地既口感,味道甜鹹交融,非常特別!反而覺得腸粉同埋灌湯餃就冇乜特別 雖然價錢有啲貴,但係有機會會再返嚟幫襯!最緊要屋企人開心
屋企人都忍唔住出去打卡.

雖然價錢有啲貴,但係有機會會再返嚟幫襯!最緊要屋企人開心
2023-05-23 278 瀏覽
呢間想黎好耐,環境又大又舒服,仲有個好靚嘅海景,不過可惜落雨☔️如果唔係就一定會感覺chill啲。水晶蝦餃一籠有三粒,唔算大粒,但勝在即叫即蒸,個皮夠薄,蝦肉新鮮彈牙肉骨茶小籠包比平時嘅小籠包細粒,皮薄餡靚,肉骨茶味唔算太濃,裡面嘅汁亦唔多千絲蘿蔔酥外層咬落好酥鬆,裡面嘅蘿蔔絲非常鮮甜黑魚籽蝦多士多士好香脆,連埋黑魚籽➕蝦一齊食,十分滋味流沙球呢個必試,流沙球裡面爆汁,食落煙煙韌韌又juicy 👍🏻

水晶蝦餃

肉骨茶小籠包

千絲蘿蔔酥
外層咬落好酥鬆,裡面嘅蘿蔔絲非常鮮甜

黑魚籽蝦多士
多士好香脆,連埋黑魚籽➕蝦一齊食,十分滋味

流沙球
呢個必試,流沙球裡面爆汁,食落煙煙韌韌又juicy 👍🏻
2023-05-20 1329 瀏覽
病左成個禮拜無啖好食☹️🙁屋企人見我咁慘慘豬一好返帶我食好野❤️🥰去左一直想去嘅六公館食本身想去試佢地啲點心但原來晚市係無點心😢不過夜晚去氣氛幾好下 啲燈光色調幾有feel💡❣️羊肚菌蘆筍炒帶子 $378食得出蘆筍係新鮮嘅感覺🌱比起其他酒樓好爽脆下加上帶子又食得出好新鮮😻😻好想配返碗白飯食可惜我地叫左個燴飯🥺無再叫多個白飯仔❣️松茸羊肚菌海膽燴飯 $368一道好唔中菜嘅中菜 不過係有特色係risotto嘅口感🙈🙈相比risotto之下 飯嘅質感就軟身啲🍚但同時又唔會整到變爛飯海膽雖然量少 但好香口😋🫶🏻❣️黑金流沙包 $108🔥🔥值得一叫!係有好香嘅蛋黃味🥚師傅搓粉勁好👨🏻‍🍳整到包包口感好煙韌煙韌得黎又好實的的看似我地叫好少 但食埋呢3️⃣個包包都真係夠曬
病左成個禮拜無啖好食☹️🙁

煙韌得黎又好實的的
看似我地叫好少 但食埋呢3️⃣個包包都真係夠曬
松茸羊肚菌海膽燴飯
2023-05-19 291 瀏覽
🥢放假同朋友去左嘆點心,本身大家都鐘意飲茶,知道六公館既中菜出名,晏就仲有點心食就決定試下,望住個海景嘆茶,心情都靚啲😆🔸黑金和牛酥賣相擺盤都好精緻,外層好酥脆,入面既和餡好香濃,有汁唔會乾😋🔸黑魚籽蝦多士平時飲茶好少會食到,🦐蝦滑入面有一粒粒既蝦肉,爽口彈牙,多士炸到金黃色,超級香脆🔸四川麻辣蝦餃食點心點可以少得蝦餃,鐘意食辣既我,尼款岩哂我口味,蝦餃皮唔會好厚,成粒都係蝦,⼀啖一粒,🌶️麻辣味十足🔸松露野菌餃想食得清清地尼款岩哂,除左面頭既松露醬,入面既餡都好濃松露味😍野菌口感爽爽地,口感好豐富🔸酸菜魚鮮竹蝦卷本身唔鍾意食鮮竹卷既我都愛上❤️湯底係用左酸菜魚湯,腐竹索哂啲湯酸酸辣辣,入面有蝦肉同蔬菜,食落好清新🥬

🔸黑金和牛酥

🔸黑魚籽蝦多士

🔸四川麻辣蝦餃

🔸松露野菌餃

🔸酸菜魚鮮竹蝦卷
下午茶
˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於尖沙咀海港城 *⸜( •ᴗ• )⸝*裡面以室內室外兩區裝潢以時尚典雅高級格調為題, 座位寬闊, 設有酒吧高臺重點飽覽270度維港海景.ᐟ.ᐟ 氣氛絕佳, 適合同朋友一起放工後chill~。◕‿◕。˗ˏˋ 菜式 ˎˊ˗▫️日本金柚手撕脆皮雞 $238▪️龍井燻太雞 $68▫️花膠椰皇海螺燉雪雁 $238▪️桂圓燴和牛臉頰 $368▫️黑豚叉燒松露撈粗生麵 $268˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳人氣爆滿, 記得預約.ᐟ.ᐟ享用一頓矜貴食材入饌的盛宴🫧˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗ ❥ 日本金柚手撕脆皮雞 作為前菜非常開胃吸引~✨而雞皮燒至奇脆, 雞肉肉質帶鹹香入條條青瓜絲及紅柚子肉.ᐟ❥ 花膠椰皇海螺燉雪雁一定要點.ᐟ.ᐟ 。◕‿◕。燉湯將椰皇的鮮味發揮得淋漓盡致入口層次 有花膠 更加昇華.ᐟ.ᐟ🫶🏻❥桂圓燴和牛臉頰這個是100分~♡燴和牛臉頰真的做到入口即溶✨就將補血益氣的桂圓及紅棗入饌~香甜桂圓配搭滑溜和牛臉頰值得一試🔥🫶🏻❥ 黑豚叉燒松露撈粗生麵撈粗生麵非常惹味🫶🏻🔥🥩

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於尖沙咀海港城 *⸜( •ᴗ• )⸝*
裡面以室內室外兩區
裝潢以時尚典雅高級格調為題,
座位寬闊, 設有酒吧高臺
重點飽覽270度維港海景.ᐟ.ᐟ
氣氛絕佳, 適合同朋友一起放工後chill~

。◕‿◕。

˗ˏˋ 菜式 ˎˊ˗
▫️日本金柚手撕脆皮雞 $238
▪️龍井燻太雞 $68
▫️花膠椰皇海螺燉雪雁 $238
▪️桂圓燴和牛臉頰 $368
▫️黑豚叉燒松露撈粗生麵 $268

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳人氣爆滿, 記得預約.ᐟ.ᐟ
享用一頓矜貴食材入饌的盛宴🫧

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ 日本金柚手撕脆皮雞
作為前菜非常開胃吸引~✨
而雞皮燒至奇脆, 雞肉肉質帶鹹香
入條條青瓜絲及紅柚子肉.ᐟ

❥ 花膠椰皇海螺燉雪雁
一定要點.ᐟ.ᐟ 。◕‿◕。
燉湯將椰皇的鮮味發揮得淋漓盡致
入口層次 有花膠 更加昇華.ᐟ.ᐟ🫶🏻

❥桂圓燴和牛臉頰
這個是100分~♡
燴和牛臉頰真的做到入口即溶✨
就將補血益氣的桂圓及紅棗入饌~
香甜桂圓配搭滑溜和牛臉頰
值得一試🔥🫶🏻

❥ 黑豚叉燒松露撈粗生麵
撈粗生麵非常惹味🫶🏻
🔥🥩

2023-05-17 186 瀏覽
六公館果真是名店😎餐廳位於海港城 擁絕美維港景色🌊主打新派中菜及點心🥧同時亦保留傳統中菜再配上時尚典雅型格裝潢 樓底高兼多面落地大玻璃 內外都可看到維港景色 真的不得了!!🤗同時設有酒吧 浪漫有情調~餐牌的選擇類形非常多📝有海鮮、湯類、名貴食材、飯類、肉類等等適合與家人或三五知己除了菜式吸引 服務態度也十分貼心及周到🫶🏻~🦪法國龍眼蜜煎金蠔鍵蠔肉質飽滿 蠔味濃郁鍵蠔口感微微香脆 外層沾有龍眼蜜🍯清甜而不膩 ~🐖 龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒共有8嚿左右的黑豚叉燒 🐷🐷 蜜汁亦都好濃稠🍯🍯 唔錯唔錯~黑豚脂肪比例均勻口感軟腍而有咬口 ✨✨外皮燒至金黃微焦 配搭龍眼蜜更有提子乾伴碟 令人滿口餘香~🍄松茸羊肚菌海膽燴飯上枱就有濃濃燴飯同香🤍🤍是一道充滿松茸同羊肚菌的香氣!頂層的海膽非點綴 甘甜不腥帶焦香醬汁濃稠 加埋爽口松茸羊肚菌口感味道毫不單調!

六公館果真是名店😎
餐廳位於海港城 擁絕美維港景色🌊
主打新派中菜及點心🥧同時亦保留傳統中菜
再配上時尚典雅型格裝潢
樓底高兼多面落地大玻璃
內外都可看到維港景色 真的不得了!!🤗
同時設有酒吧 浪漫有情調

餐牌的選擇類形非常多📝
有海鮮、湯類、名貴食材、飯類、肉類等等
適合與家人或三五知己

外皮燒至金黃微焦 配搭龍眼蜜
更有提子乾伴碟 令人滿口餘香

🍄松茸羊肚菌海膽燴飯
上枱就有濃濃燴飯同香🤍🤍
是一道充滿松茸同羊肚菌的香氣!
頂層的海膽非點綴 甘甜不腥帶焦香
醬汁濃稠 加埋爽口松茸羊肚菌
口感味道毫不單調!