2020-10-27 760 瀏覽
友人又約咗我同 P san 去食飯, 今次試喱間六両三。 我哋一行四人, 各自點咗一個麵做主食, 每人配一杯飲品, 再另外加咗兩個小食 share 食。首先講吓小食, 甜不辣同涼拌小黃瓜。 甜不辣唔似得台灣咁有好多款, 只有魚板, 但魚板軟糯有些少魚味, 再加上少許酸甜嘅醬汁, 味道不錯; 另外就係涼拌小黃瓜, 喱個青瓜爽脆清甜, 浸喺醋入面酸酸甜甜, 酸甜度偏甜少少, 但又唔會太過火, 小菜兩碟都點咗大, 但份量唔多, 當係大家飯前開胃菜。我同 P san 同樣都係點咗三寶牛肉麵, 入面包括有牛腱、 牛筋同埋牛肋條, 湯頭滿有香濃牛味, 牛腱帶有少少肥肉軟腍入味, 牛筋亦都腍, 但唔會一 pat pat 太軟, 牛肋條有兩條, 都唔細條, 有咬口而且 juicy, 而麵方面, 比平時嗰啲牛肉麵嘅粗, 近似烏冬咁粗, 但爽口彈牙, 一口湯加一口麵, 味道清爽。我同 P san 點咗一杯珍珠奶茶同埋大凍冬瓜檸檬茶, 珍珠奶茶嘅珍珠軟糯, 有好香嘅黑糖味, 再配埋奶茶比一般台灣嘅味濃; 冬瓜檸檬茶方面, 冬瓜茶味好香, 但唔會過甜, 加埋新鮮檸檬嘅少少酸味, 令個冬瓜茶好清新。最後, 直得

甜不辣

涼拌小黃瓜

三寶牛肉麵

珍珠奶茶 + 大凍冬瓜檸檬茶

最後, 直得一提嘅係店加係用 QR code system 落單, scan 一下店家喺每張枱提供嘅 QR code, 就可以到同店家合作嘅網站自助落單, 非常方便, 大家可以各自喺自己手機落完單, 最後再一次過埋單。 而且友人之前已經到過尖沙咀店, 但聽友人講, 觀塘喱間店比較寬闊, 坐得比較舒服。

2020-10-26
甜不辣
涼拌小黃瓜
三寶牛肉麵
珍珠奶茶 + 大凍冬瓜檸檬茶
  • 珍珠奶茶
  • 冬瓜檸檬茶
2020-10-26 410 瀏覽
食咗碗牛𦟌牛肋條麵, 偏鹹口渴, 兩舊仔肉同兩片牛𦟌就$85。食完兩個鐘就肚餓。啲麵ok 不過不失咁同行友人食咁碗麻辣鴨血豆腐冬粉, 好過我個碗。 一般般咁下次唔會再去。
啲麵ok 不過不失咁
同行友人食咁碗麻辣鴨血豆腐冬粉, 好過我個碗。 一般般咁
下次唔會再去。
2020-10-26 228 瀏覽
觀塘有很多台灣菜餐廳,這間都是我常常去的店,一個人來就會叫一客 雞腿便當!份量對女生來說是剛好,男士們可能會不夠飽,不過雞腿滷得入味,雞肉頗嫩口,最好是有酸蘿蔔,而米飯也夠軟糯,只是配菜方面稍為遜色,趕時間吃飯的話這算是一個可以接受的選擇。
2020-10-24 243 瀏覽
好耐之前已經聽過「六両三」呢個大名,不但未有機會試。之前一直都係尖沙咀,而家開咗觀塘分店。近近地,走咗上去食🥳$75 紅燒牛肉麵台灣牛肉麵嚟講,牛嘅厚度相對比較薄。有失望,因為少咗預期應有嘅口感!湯底方面,店舖老闆強調「六両三」嘅台灣牛肉麵湯底係「沒有味精的堅持」我絕對相信係冇落味精,首先個湯一啲都唔好話好濃味,有啲似家庭式嘅味道。其次,我覺得個湯好味,所以幾乎飲晒成個湯🤤🤣但飲完唔會有種好頸渴嘅感覺!正呀👍🏻而個麵質係唔錯,浸咗好耐都仲有咬口,唔好𣺉晒$80 紅燒牛筋麵湯底同麵質同紅燒牛肉麵一樣,唔重複再講。要講一講佢嘅牛筋,有啲一鐘意食好𣺉嘅牛筋,而我就鐘意相對較硬而家咬口嘅牛筋。所以呢碗牛筋係啱晒我口味!$38 麻辣鴨血本身好期待呢個鴨血。不過希望愈大,失望愈大。因為完全唔辣唔麻😪鴨血本身未算好滑,又冇乜中藥材味道$10甜不辣我自己之前一直食開嘅甜不甜都係炸嘅,今次係第一次食非炸甜不辣。又幾好食,上面會淋咗少少酸酸甜甜嘅醬汁,好開胃。而且本身煙韌,唔錯唔錯👍🏻地方闊落,坐得舒服!不過樓面人手不足,見到店員都好忙碌冇停過手,但都仲好好禮貌👏🏻

$75 紅燒牛肉麵
而個麵質係唔錯,浸咗好耐都仲有咬口,唔好𣺉晒

$80 紅燒牛筋麵
湯底同麵質同紅燒牛肉麵一樣,唔重複再講。

$38 麻辣鴨血

$10甜不辣

地方闊落,坐得舒服!
2020-10-10 2334 瀏覽
不久之前,我曾經在「尖沙咀」「宜昌街」光顧一間台灣菜餐廳,餐廳的名稱叫做「六両三」,餐廳的主要招牌食品是「牛肉麵」,店舖的名稱「六両三」來源,跟「牛肉麵」裡面食材講究「牛肉」實際重量有直接關係。現在我在「觀塘」商場「a.p.m」旁邊的「巧明街」,又意外給我發現到「六両三」開了一間,有點像「姊妹店」的分店,分店名稱叫做「六両三 · 台灣食堂」。「六両三 · 台灣食堂」裡面的「牛肉麵」食品,有另外細分「川味紅燒」跟「麻辣」兩款口味。我向來不是非常嗜辣的人,所以只選擇了享用「川味紅燒牛肉麵」而已。「六両三 · 台灣食堂」雖然已經推出了,推出「麻辣」口味版本的「牛肉麵」食品,但我一直相信「川味紅燒牛肉麵」裡面應該也會有辣味在裡面,只是辣味程度應該不及「麻辣牛肉麵」那麼厲害而已。但是我試食過「六両三 · 台灣食堂」廚房製造的「川味紅燒牛肉麵」實際製成品之後,發現「川味紅燒牛肉麵」裡面的辣味還未至於非常厲害的地步,自己勉強仍然接受到「川味紅燒牛肉麵」裡面的辣味。可想而知「六両三 · 台灣食堂」製造的「川味紅燒牛肉麵」,「川味紅燒牛肉麵」裡面的「川味」,未必跟「四川」裡面的「川」字有直接關係。又或者

又或者可能需要直接選擇享用「六両三」的「麻辣紅燒牛肉麵」,才能真真正正感受到麻痹嘴唇的感覺,還有真正有食完要急切解辣的辣味感覺。

至於「六両三」「川味紅燒牛肉麵」裡面的牛肉屬於「牛𦟌」,而且都是圓形的「金錢𦟌」為主,「金錢𦟌」稍微吸收紅燒湯底裡面的辣味。

至於「金錢𦟌」裡面肉質,被「六両三 · 台灣食堂」廚房煮得頗為軟腍,不會太難咬斷牛肉。當然,我覺得「川味紅燒牛肉麵」裡面的牛肉實際肉質和口感,還有可以再煮腍一點的空間。

另一方面,「六両三」因為沒有收加一服務費的關係,所以沒有侍應為食客遞上飲用水,僅僅為食客送遞食品飲品而已。食客需要自行樓面裡面的「自助區」裡面,自己替自己取餐具、杯和自己倒水。

川味紅燒牛肉麵

2020-09-17
10 分鐘 (堂食)
川味紅燒牛肉麵
2020-09-30 680 瀏覽
這家小店的肉燥半肥半瘦剛剛好絕對不是肉碎🤤非常入味!而麻辣鴨血辣度剛好、口感滑嫩、味道濃郁還加了我最愛的香菜( ⸝⸝˘𖥦˘⸝⸝)超加分!排骨和甜不辣做到基本要求啦👅一定唔難食,但就無乜驚喜個人大推的是🙌🏻百頁豆腐o( ›◡‹ )o吃下軟綿綿又彈牙口感非常特別❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎吃起來入味、不死鹹,還有一種特殊的清香感總括係值得一去再去性價比高😌😌😌👍🏼👍🏼👍🏼人均消費:𝟠𝟘元正
這家小店的肉燥半肥半瘦剛剛好
絕對不是肉碎🤤非常入味!
而麻辣鴨血辣度剛好、口感滑嫩、味道濃郁
還加了我最愛的香菜( ⸝⸝˘𖥦˘⸝⸝)超加分!
排骨和甜不辣做到基本要求啦👅
一定唔難食,但就無乜驚喜

個人大推的是🙌🏻百頁豆腐o( ›◡‹ )o
吃下軟綿綿又彈牙
口感非常特別❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎
吃起來入味、不死鹹,還有一種特殊的清香感
總括係值得一去再去
性價比高😌😌😌👍🏼👍🏼👍🏼

人均消費:𝟠𝟘元正
  • 滷肉飯
  • 百頁豆腐
  • 麻辣鴨血
2020-09-28 483 瀏覽
第二次來到觀塘的六両三, 人潮比一開張的時候多, 希望能夠維持下去, 除了因為黃店一間都不能少外, 也是對勇於在觀塘工業區開其第一家分店, 為這區帶來正宗的台式麵食的它的一個獎勵. 今次點了新的新麵食: 麻辣牛三寶麵. 牛筋, 牛𦟌和牛肋條依然大件和入味非常. 麵身口感爽實, 掛湯力強, 本身濃香的湯底加上麻辣湯料, 沒有蓋過前者的原味之餘, 麻辣味中還帶點藥材的甘香, 味道複雜有層次. 今次有點失手的是牛肋條炆得有點過火, 口感不如之前般彈牙, 有點死實, 雖說如此, 我還會繼續支持, 當然也希望他們改善一下就是.
2020-09-28 431 瀏覽
上星期去咗觀塘嘅台灣食堂!💛台灣牛肉麵、滷肉飯、蔥油拌麵。三樣都好滋味,我好鍾意𡁻煙韌嘅麵!牛肉麵個湯底好濃郁,啲牛都唔會太鞋。滷肉飯又唔會太鹹,蔥油拌麵有超多蔥呀!三碗加埋都係$150咋~呢度嘅環境同埋間隔都好有格調,仲有梳化櫈、坐得好舒服。
上星期去咗觀塘嘅台灣食堂!💛
  • 牛肉麵
  • 阿宏蔥油拌麵
  • 滷肉飯
2020-09-28 296 瀏覽
滷肉飯 $28我以為呢個價錢就會好細碗🤭侍應一放低嗰下我即刻諗究竟食唔食得晒😆面頭有毫不吝嗇嘅滷肉 😋半肥瘦啱啱好🐷唔會好咸甜不辣$10純粹可能真係個人本身唔鍾意食😅但都好食過我之前係燈籠滷食😂口感軟糯 不過面頭個醬汁幾開胃滷雞腿$35典型滷水鹹香👌好有肉好大隻嘅雞腿🍗如果唔想食滷汁佢仲有得揀炸雞腿 不過純粹因為驚啲肉會好乾所以冇揀冬瓜茶 免費好夠甜 就算杯野咁多冰 飲到尾都唔會好淡整體環境好舒服,間嘢好大😌燈光圖設計都好有台灣感覺 😛食物賣相吸引 唔會淨係得幾粒肉丁😂份量亦好足☺️滿意!
滷肉飯 $28

甜不辣$10

滷雞腿$35

冬瓜茶 免費
好夠甜 就算杯野咁多冰 飲到尾都唔會好淡

2020-09-24 248 瀏覽
同友人去觀塘搵好野食2個人仲有得坐梳化椅有屏風隔住,每枱都有消毒搓手液防疫都做得幾好1.牛肉三寶麵(紅燒湯)湯底特別一定要落辣同醋成個湯會提升好多麵都頗煙韌,不過份量有D少大食嘅我7分飽炸單叫左杯 熱嘅薑汁鮮奶茶加珍珠不過太甜早知叫少甜啦友人叫左雞腿便當樣子都幾好😍😍😍😍 雞髀夠入味不過如有多D地道配菜就好一邊食飯,一邊聽榮光好好胃口份量多D就好la
同友人去觀塘搵好野食

2個人仲有得坐梳化椅
有屏風隔住,每枱都有消毒搓手液

防疫都做得幾好
1.牛肉三寶麵(紅燒湯)

湯底特別
一定要落辣同醋
成個湯會提升好多
麵都頗煙韌,不過份量有D少
大食嘅我7分飽炸
單叫左杯 熱嘅薑汁鮮奶茶加珍珠
不過太甜
早知叫少甜啦
友人叫左雞腿便當
樣子都幾好😍😍😍😍 雞髀夠入味
不過如有多D地道配菜就好

一邊食飯,一邊聽榮光
好好胃口
份量多D就好la
2020-09-23 240 瀏覽
今日約了朋友到觀塘食嘢行吓,去了這間黃色良心小店,觀塘這邊好多選擇今日選了台式的,就到這間六両三,之前同男朋友去過尖沙咀的店。這邊好寬敞好乾淨,環境好好,枱與枱之間距離好多,光猛又舒適,可以慢慢食慢慢傾;更有台灣歌聽;有自助凍水、碗及紙巾,可以自行取用服務員送上餐單,之後幫我們點了餐,好快就有嘢食啦,效率幾高喔點了:1. 紅燒牛腩半筋麵朋友點了半筋半腩麵,好吸引!佢話好食,筋好腍、腩肉入味牛味濃郁,湯底唔咸,台灣麵口感是有咬口的2. 紅燒牛肋條麵這個牛肋條麵都好正,湯底好飲唔咸微辣,台灣麵也是有咬口,不錯3. 凍檸樂有3-4片檸檬,可樂夠凍

點了:

凍檸樂
  • 半筋半肉麵
  • 牛肋條麵
2020-08-15 1238 瀏覽
尖沙咀分店經常大長龍,不過觀塘分店吾使太點排隊,環境大好多坐都坐得舒服啲。👓滷肉飯便當 $58見到個所謂便當真係__出聲,起初猶豫緊定叫就甘一碗$28大滷肉飯,但見佢收我成六十蚊甘便當應該好豐富,話哂比碗滷肉飯多30蚊。但點知原來淨係多幾條菜毛+半隻實心老蛋。滷肉望落大粒亦有半肥瘦,但食落偏乾身,吾算好淋或入味,冇滷汁撈飯嘅意欲。真係想食滷肉飯的話強烈建議就咁叫一碗滷肉飯算數。評分:6/10👓阿宏蔥油拌麵 $46之前都介紹過,麵條幼身顏色雪白,麵質夠彈牙唔會太軟身,面頭一團黑色物體係蔥絲,蔥絲經過炸香、秘製醬汁和麻油浸煮,所以夠濃味有油炸後散發的蔥香味。不過略嫌醬油味太濃有少少鹹,要撈得好均勻先好食。老實說賣相幾醜,不過味道同價錢還好,不過唔稱得上超好食要特登叫黎食,自己買一包包拌麵屋企煮到嘅質素。評分:7/10👓甜不辣 大 $28同我想像中嘅炸魚餅甜不辣有出入🤔佢係膠質狀啫喱質地,都稱得上Q彈,淋上甜酸醬,切開左做約6舊,好唔好食就見人見智😀評分:6/10👓皮蛋豆腐 $35成餐最好食嘅一道菜😂豆腐夠冰凍爽滑,但其實係百福豆腐,淋上自家製醬汁,加上木魚蔥花,皮蛋切成4份。評分:7/10

👓滷肉飯便當 $58
真係想食滷肉飯的話強烈建議就咁叫一碗滷肉飯算數。
評分:6/10

👓阿宏蔥油拌麵 $46
評分:7/10
👓甜不辣 大 $28
評分:6/10
👓皮蛋豆腐 $35
評分:7/10
2020-08-14 737 瀏覽
工作日的外賣,open rice沒有折扣,沒想到店裡直接有八折,不開心😠,不過豬腳味道不錯,冬瓜檸檬茶也好喝,唯一滷肉拌麵份量,滷肉的份量有點少,別的都不錯咯!
2020-08-12 538 瀏覽
話說兩點幾今日經過觀塘工業區想搵嘢食,OpenRice 見到一間台灣牛肉麵,就過咗去食。佢哋點都好方便,喺apm後面嗰條街過少少就到啦。入面環境非常闊落同埋寬敞,同埋可能因為剛剛過咗午飯時間嘅關係,都唔係太多人坐得好舒服,我點咗個紅燒牛筋牛肉麵。紅燒牛肉麵就先當然要講下個麵底,佢彈牙有咬口,唔會好似其他地方咁煮得太耐淋曬或者中間未煮熟。我個人本身對味精好敏感,如果好似譚X咁落重味精,我食完一定會好口乾。但係呢碗湯我飲曬支如冇口乾嘅感覺而且每一啖都有好香濃嘅肉味,可見佢真係真材實料。跟住就係個主菜牛肉牛腩,睇相見到以為佢個牛肉係超級市場嗰啲牛展,點知一放入口完全係另一回事。有好香濃嘅肉味之餘,口感好淋,就係唔使點用力咬都可以食到嗰隻感覺。牛肉都咁出色咁牛筋更加唔洗講,即情入口即溶,食完係完全唔捨得飲水沖走嗰陣味。唯一美中不足係湯底上面嗰浸辣油,開頭嗰幾啖會搶咗啲未。總體而言85蚊一碗物有所值。
紅燒半筋半肉麵

唯一美中不足係湯底上面嗰浸辣油,開頭嗰幾啖會搶咗啲未。
總體而言85蚊一碗物有所值。
紅燒半筋半肉麵
  • 半筋半肉麵
2020-08-09 650 瀏覽
六両三.台灣食堂 (觀塘)觀塘巧明街107號國基集團中心4樓2號舖疫情關係當日lunch hour都好小人,一入場好舒服好乾淨嘅感覺紅燒牛肉湯飯$70湯底係好濃既牛肉味加上蔥花好香好美味滷肉飯$28味道唔會太鹹但係瘦肉比較多欠肥肉食落會鞋口小小皮蛋豆腐$35反而呢度小食食落比較普通盒裝豆腐 所以都好滑酥炸排骨$35意想不到嘅美味肉質好淋,醃料超入味餐廳好好仲送咗一杯冬瓜茶俾我地評分:8.5/10
六両三.台灣食堂 (觀塘)
觀塘巧明街107號國基集團中心4樓2號舖

反而呢度小食食落比較普通
盒裝豆腐 所以都好滑

酥炸排骨$35
意想不到嘅美味
肉質好淋,醃料超入味

餐廳好好仲送咗一杯冬瓜茶俾我地

評分:8.5/10