2015-11-11 1883 瀏覽
今日見客時,客人非常客氣的表示:「你們是新公司,和你們合作風險很大。」他說的是老實話,看了創意不但有朋友鼓勵,客人的“激勵”也是少不免。一以美食增加能量,約朋友出來食、食、食餐勁!慶幸有三位朋友今晚可以相伴,朋友M建議王子拉麵館。原來朋友M經常來這家拉麵館,說是食極都唔厭。我就半信半疑,這次就全權交給M點餐。首先來的是不知什麼東東,一個小湯碗,裡面放了一舊類似片糖物體;之後店員囉一壺滾水沖下去,看見我一面疑惑,用專家的口吻說:「這是麵豉湯,利用高科技冷凍乾燥法,把美味麵豉湯汁封存,只要加熱水10秒鐘,就系一碗原汁原味麵豉湯。」再來是天婦羅。最後主角拉麵上場了。M幫我點了胡椒風味拉麵。先嚐一口他們的湯底,鮮香再加上胡椒味,終於明白為甚麼M會愛上這家拉麵店。他們的麵是曲麵,大啖啜麵時帶有湯汁,風味一流。最吸我的是那個溏心滷蛋,蛋味、色澤都恰到好處。

再來是天婦羅。
最後主角拉麵上場了。M幫我點了胡椒風味拉麵。

2015-11-10
情人節
  • 胡椒風味拉麵
2015-10-23 790 瀏覽
今天下午三人叫了一碗八王子招牌拉麪,老實說這是我一生人中最難吃的拉麪,湯淡如水冇味,麵也難吃得不懂形容,最最最頂不順的是果位服務員姐姐極品港女,各位不信可一試!
2015-10-23
  • 極品港女貓麵
2015-09-11 887 瀏覽
這次約了朋友去買衫,然後在附近找吃,來了這間麵館,第1次食,味道也不差,好味。****************************進入內環境有點日式,地方不算很大,但環境都很舒服。要了牛骨白湯拉麵 HKD75/碗,另外配了2杯花茶,HKD20/杯。牛骨白湯是以更濃的牛骨湯底,味道也很濃的,配上糖心蛋和义燒肉,很傳統的一個拉麵。要了一杯薰衣草,另一杯雛葉茶,2茶都茶香不錯,最重要配上蜜糖,更加好味。

****************************

進入內環境有點日式,地方不算很大,但環境都很舒服。
2015-06-21 831 瀏覽
放工後已很累,所以想吃簡單一點,於是去左八王子吃拉麵,叫左個牛骨湯拉麵,點知湯很淡,而麵質很難吃吃,不單唔彈牙,車仔檔的油麵比佢還好吃。叉燒都大塊, 由於湯底太差, 所以整體都會唔吸引, 好難吃!
2015-06-15
2015-06-13 625 瀏覽
忙碌完的星期五, 最好是出外吃飯。剛好見到八王子拉麵館, 被狹小的門縫吸引著, 室內色調格局讓我想探究其中...以平日時間來說, 星期五的客人偏少。不用排隊就可以入座了, 或者人數較少, 所以很快入去坐下嚕~食物總共點3款: 芝麻豆腐, 素食火鍋 & 泡菜豚肉拉麵首先, 小吃前菜有最喜歡吃的豆腐... 配上店中放的芝麻醬, 比較平平無奇。可能me比較鐘愛豆腐, 感覺其實口感不錯, 而且份量都有手掌般大哦~~~進入這店的原因主要是為了--->素食火鍋可能關鍵是素, 菜份量可謂佔据整鍋。湯料就不錯的vv唯一缺憾只有麵  或者me不太喜歡喇另一款是泡菜豚肉拉麵喜歡吃微辣的人, 拌混湯底 & 配料, 真是... 辣辣啊>口<!!!這個鐵鍋拉麵內的拉麵, 比剛剛上圖的火鍋拉麵好很多還有, 員工見me第一次吃, 熱心地講解食法。而且脾氣算平和, 印象高分希望下次去的時侯會更好啦~
忙碌完的星期五, 最好是出外吃飯。
剛好見到八王子拉麵館,
被狹小的門縫吸引著, 室內色調格局讓我想探究其中...

以平日時間來說, 星期五的客人偏少。

食物總共點3款: 芝麻豆腐, 素食火鍋 & 泡菜豚肉拉麵
進入這店的原因主要是為了--->素食火鍋
可能關鍵是素, 菜份量可謂佔据整鍋。
湯料就不錯的vv
唯一缺憾只有麵

或者me不太喜歡喇
另一款是泡菜豚肉拉麵

這個鐵鍋拉麵內的拉麵, 比剛剛上圖的火鍋拉麵好很多

還有, 員工見me第一次吃, 熱心地講解食法。
而且脾氣算平和, 印象高分

希望下次去的時侯會更好啦~
2015-06-05
紀念日
  • 泡菜豚肉鐵鍋拉麵
2015-04-30 544 瀏覽
行經油麻地, 見到區內聞名既八王子,就打算試試,想不到會如此地差...湯底有好濃既...味精味,唔明點解要用牛油囉,溶左係湯底之後變得好油,叉燒好瘦又好韌,拉麵的確頗彈牙, 但其實係部分稔部分韌,口感奇怪另一碗亦一樣有如公仔麵,紫菜一PAT咁放係湯上, 好核真生蔥令佢味道更下一層樓,更難食不過蕃茄夠凍, 算係唔錯,芝麻汁太稀了,可以改善...毫無咬口既年糕,表皮太稔身, 唔太似新鮮炸的感覺但芝士味還好
行經油麻地, 見到區內聞名既八王子,

就打算試試,

想不到會如此地差...
牛油粟米拉麵
湯底有好濃既...味精味,

唔明點解要用牛油囉,

溶左係湯底之後變得好油,

叉燒好瘦又好韌,

拉麵的確頗彈牙, 但其實係部分稔部分韌,

口感奇怪
八王子玉子拉麵
另一碗亦一樣有如公仔麵,

紫菜一PAT咁放係湯上, 好核真

生蔥令佢味道更下一層樓,

更難食

不過蕃茄夠凍, 算係唔錯,

芝麻汁太稀了,

可以改善...
芝士年糕
毫無咬口既年糕,

表皮太稔身, 唔太似新鮮炸的感覺

但芝士味還好

題外話/補充資料: 侍應並不helpful, 大多都很庸懶的樣子, 需要改善...
2015-04-17 536 瀏覽
買左團購差不多都夠期,所以星期日去食先,去到唔洗等位,選左招牌牛骨湯同加左牛舌粒,等左陣拉麵黎即刻試下湯㡳先,湯比較淡,但洋蔥同牛骨湯又幾夾,叉燒唔肥我最喜歡,但個牛舌粒就比較羶,食到一半就聽到上一位食評所講既事,需然唔關我事但我覺做食客都要有品既,事關剛剛遇著剛我就坐左隔離檯看到整個事程,打呢篇食評都想為下人平反,人地店員都係你走既時候大聲講下次啦,其實我就聽唔到人地話你無心食囉,你之後返入店同店員對質既時侯店員都話同伙伴講無貨賺少$,而且人地也有同其他客人傾計,反而你無食到呢度既食物又可以寫食評,真好笑,
買左團購差不多都夠期,所以星期日去食先
2015-04-17
2015-04-13 484 瀏覽
只是因為突然很想念他們的帶子拉面,所以特登由銅鑼灣搭車出黎食,唔駛等位所以我同朋友馬上入去,基本上餐牌都唔駛睇就係叫我至愛,結果侍應話"帶子岩岩賣哂"...好失望,望左餐牌一陣,諗唔到所以決定去第二度食結果我地一企起身,同人地講句唔好意思,話哂人地都斟左杯水俾我地(雖然我地未飲),一擰轉背,就聽到侍應講左一句"都無心黎食既".如果無心黎,我就唔會咁遠水路黎食你碗拉面啦,我同朋友都即刻好委屈,因為明明我地無錯,甚至仲唔該前唔好意思後,但係都有說話聽....我對八王子呢間舖頭好失望,唔係因為黎到但係食唔到,係因為你地果位黑衫短髮女員工果個嘴臉,真係令我覺得無論幾好食我都唔會幫襯...再見啦我既帶子拉面.
只是因為突然很想念他們的帶子拉面,
所以特登由銅鑼灣搭車出黎食,
唔駛等位所以我同朋友馬上入去,
基本上餐牌都唔駛睇就係叫我至愛,
結果侍應話"帶子岩岩賣哂"...
好失望,望左餐牌一陣,諗唔到所以決定去第二度食

結果我地一企起身,同人地講句唔好意思,
話哂人地都斟左杯水俾我地(雖然我地未飲),
一擰轉背,就聽到侍應講左一句"都無心黎食既".

如果無心黎,我就唔會咁遠水路黎食你碗拉面啦,
我同朋友都即刻好委屈,

我對八王子呢間舖頭好失望,
唔係因為黎到但係食唔到,
係因為你地果位黑衫短髮女員工果個嘴臉,
真係令我覺得無論幾好食我都唔會幫襯...
再見啦我既帶子拉面.
2015-04-12
2014-12-24 1269 瀏覽
三個人的晚餐行過佐敦,剛好經過又想食拉麵,又不用等位。小小的店舖有大約八張臺,晚餐時段亦不是太多食客。廚房入邊好像有位日本籍廚師,不過就唔係好肯定。三個人叫了兩款拉麵叉燒拉麵叉燒玉子拉麵兩款湯麵配料都差不多,分別在於有沒有玉子;薄薄的叉燒有幾片,玉子沒有期待嘅甜味﹣但合格,湯底係豬骨湯淡淡的唔太濃,但亦都唔會有意慾去飲個湯底。兩款湯麵都有基本嘅配菜海帶、芽菜、筍等等。最最最需要改進嘅係佢嘅麵質,太淋又食到佢既韌;總結食完沒有特別好的印象。
三個人的晚餐

叉燒拉麵
叉燒玉子拉麵

兩款湯麵配料都差不多,分別在於有沒有玉子;
兩款湯麵都有基本嘅配菜海帶、芽菜、筍等等。
2014-12-11
2014-11-24 1169 瀏覽
星期二, 老公特地請假一天陪我到伊利沙伯醫院做BB超聲波檢查。正午做完檢查,下午又要見醫生產檢,所以先到醫院附近醫肚。經過八王子, 被侍應在門口親切的招待吸引。甫進入舖,差不多九成坐滿客。幸好,近門口有兩個座位,座位尚算寬敞。午餐套餐選擇頗多,有八款拉麵可供選擇,我們選了八王子拉麵及自家豚組拉麵。至於套餐的小食,也有九款可供選擇,我們皆選了築地章魚燒。先來的是我叫的玫瑰蜂蜜花茶, 店員很細心的叮囑要等五分鐘,果然五分鐘後, 店員便自動把有玫瑰花瓣的那部分收起。店員拿起的那一剎那,一陣陣怡人的玫瑰花香從杯裏飄出來。我忍不住要立刻品嘗一口,玫瑰味跟蜂蜜的味道配合得剛好!不會太甜,入口甘香。在等小食及拉麵的時候,環顧四周一看,發覺佈置頗有心思,牆上掛畫的主角皆展露燦爛的笑容,加上店舖員工親切誠懇的態度,給人很舒服窩心的感覺!亦使我覺得自己在那一瞬間猶如置身日本!很快章魚燒已到達,味道不錯,章魚跟麵粉的比例配合得剛好。至於兩碗拉麵湯底味道適宜,不會太濃,麵身亦彈牙,义燒跟豚肉粒肉質還可以,不會太「老」。以這大衆化的價錢,有這樣的食物質素及服務,算是超水準了!
玫瑰蜂蜜花茶
八王子拉麵
自家豚組拉麵
玫瑰花茶
2014-09-07 1106 瀏覽
今晚同男友經過試食。試左雜菜拉麵、牛骨湯拉麵、雜錦天婦羅配薰衣草蜜。一開始店員服務幾細心,會在旁推介。食物賣相與菜單一致,不過味道就唔係咁吸引。蔬菜拉麵上面舊素麵豉原來係湯底,即麵豉湯底,唔太咸但味道超唔夾,食得好辛苦都食唔到一半。牛骨湯拉麵,一試湯底就知味精湯,而且好油。薰衣草蜜幾好飲,溏心蛋都幾好,湯底就有待改善。
今晚同男友經過試食。

試左雜菜拉麵、牛骨湯拉麵、雜錦天婦羅配薰衣草蜜。

一開始店員服務幾細心,會在旁推介。

2014-09-06
2014-07-19 1366 瀏覽
同朋友行佐敦 朋友介紹我去食八王子 最後一齊入左去食 一入到去就見到牆上有好多畫作 環境吾錯 衞生ok因為係下午茶時段 $27就有麵同野飲 我點左個八王子拉麵同綠茶 過左大概五分鐘就上餐個麵好有口感 配料好足 湯底味道好 用湯匙同筷子湯加麵咁食真係好正 拉麵份量剛剛好 但個綠茶有啲澀 吾知係咪太濃 侍應好nice 食得好開心好想去多次食 超級抵食!!

好想去多次食 超級抵食!!
  • 八王子拉麵
2014-07-05 1449 瀏覽
今日黎左依到,朋友話有DISCOUNT,所以帶埋我黎食,我就叫左依個八王子拉麵,其實唔知咩黎嫁,不過見佢用鋪名,應該唔會太差既,,試試佢個湯,係一個牛骨湯底,不過味道唔算太濃,但睇落都幾油下嫁,配料就有洋蔥粒、大蔥圈、海帶、鳴門卷仲有半隻溏心蛋、芽菜,都算足料,餸就係豬頸肉咁,燒左之後食落幾好,林林地唔錯嫁,相反個拉麵做得好好,夠哂好彈牙,好爽口,之後就一個自家豚組麵係豬骨湯底,味道比牛骨湯底濃D,不過無咁油油,餸係一粒粒既叉燒, 叉燒外面有D黑椒碎,變左有少少辣,個肉又夠爽口,幾開胃嫁,雖然睇落好瘦, 但唔會太un,仲要有好多粒,幾正嫁都。之後就有食多個奶凍,食落唔算太重同太濃既牛奶味, 反而有一陣牛奶既香味,食落都幾算滑,唔錯,唔會太膩,幾好。

2014-06-22 1186 瀏覽
喺附近聽完講座都夜晚九點半,搵野食醫肚啦,只見到哩間拉麵店有開門,心諗$70一個拉麵應該唔會太差掛,就入去一試。碗拉麵啲質素實在太差,拉麵似係公仔麵,啲湯底係公仔麵湯底,真係食到火都唻埋。最後埋單,個服務員態度尤其差。哎,以後都唔洗再幫襯。

碗拉麵啲質素實在太差,拉麵似係公仔麵,啲湯底係公仔麵湯底
,真係食到火都唻埋。

最後埋單,個服務員態度尤其差。

哎,以後都唔洗再幫襯。
2014-06-18
用餐優惠
其他
2014-06-08 1176 瀏覽
撞啱去永安行街,順道試下聞名已久嘅佐敦拉面店。睇菜單拉面湯底主打牛骨豬骨,兩樣各點一份,另外叫咗一個炸雞。炸雞先到,不過表面沾上好多油(麥當勞炸雞比它強),可能油溫唔夠或者翻炸。雞肉尚可,但奇怪入邊好多黃色膏體,唔知炸漿定肥膏👎十五分鐘后一直期待的拉面終於到,賣相4片燒豚肉很吸引,但咬落冇預期中爽脆及肉香。再試一囗面同豬骨湯底,感覺如同食緊味千拉面(50蚊碗),試一口對面牛骨湯,卻食唔出香濃牛味(可能我味覺差😂)。順便一提員工服務質素全程冇招呼(水都唔加一次)員工表情像喪屍(黑面冇表情),食完速速埋單走人,經驗分享,太多人贊好㗎食評未必係好(包括飲食周刊及網絡好評),一定要自己或朋友親身去試才知啱唔啱食,總結如拉麵價調整至50蚊碗,我還有機會再幫襯😁
撞啱去永安行街,順道試下聞名已久嘅佐敦拉面店。睇菜單拉面湯底主打牛骨豬骨,兩樣各點一份,另外叫咗一個炸雞炸雞先到,不過表面沾上好多油(麥當勞炸雞比它強),可能油溫唔夠或者翻炸。雞肉尚可,但奇怪入邊好多黃色膏體,唔知炸漿定肥膏👎十五分鐘后一直期待的拉面終於到,賣相4片燒豚肉很吸引,但咬落冇預期中爽脆及肉香。再試一囗面同豬骨湯底,感覺如同食緊味千拉面(50蚊碗),試一口對面牛骨湯,卻食唔出香濃牛味(可能我味覺差😂)。
題外話/補充資料: 總結如拉麵價調整至50蚊碗,我還有機會再幫襯😁
  • 唔想老點人