八瀧 YATAKI 係全港唯一擁有櫻花雪景既主題餐廳真係好靚好浪漫再配合新派創意日本料理絕對係一間必去既廚師發板餐廳入座後仲可以揀自己喜歡既靚筷子儀式感滿滿#先付2點鱈魚白子 |柚子酸汁赤水母白子面炙燒過,好新鮮好 creamy柚子酸汁赤水母,水母配合酸汁勁開胃,而且咬口質感變爽脆#刺身日本北海道生蠔- 小長井十分新鮮配上日本蘋果啫喱、三文魚子,加入少少紫蘇花更加清香,質感好有層次口感亦好豐富富山灣白蝦、牡丹蝦蝦刺身甜美滑身,而蝦頭鍊出既蝦油同蝦膏香味濃郁配上魚子同紫蘇花,又靚又好食得赤鮭、拖羅油脂最豐富既位師傅細心地配上酸汁洋蔥漬,令刺身先會提升無咁油膩日本青森縣鮟鱇魚肝神奇地不太膩口,第一口原味入口,魚肝味道十分厚實第二口配wasabi,亦別有一番海膽拿破崙用炸過既紫菜作拿破崙,中間夾有拖羅蓉表面堆滿大量海膽,師傅即席曬上淡雪鹽同時背景仲有落雪效果再配合宇多田光First Love,儀式感大增,味道口感當然一流#熱食北海道松葉蟹蓉茶碗蒸除左松葉蟹,仲有螢光魷魚好足料蛋身亦好滑溜#壽司北海道帶子鰈魚+炙燒魚邊赤身福井甜蝦真蠔星鰻中拖羅左口魚邊赤海膽全部壽司都好新鮮甜美,一流享受玉子燒
八瀧 YATAKI 係全港唯一擁有櫻花雪景既主題餐廳
真係好靚好浪漫再配合新派創意日本料理
絕對係一間必去既廚師發板餐廳

入座後仲可以揀自己喜歡既靚筷子
儀式感滿滿

#先付2點
鱈魚白子 |柚子酸汁赤水母
白子面炙燒過,好新鮮好 creamy
柚子酸汁赤水母,水母配合酸汁勁開胃,而且咬口質感變爽脆

#刺身
日本北海道生蠔- 小長井

富山灣白蝦、牡丹蝦
刺身甜美滑身,而蝦頭鍊出既蝦油同蝦膏香味濃郁
配上魚子同紫蘇花,又靚又好食得

赤鮭、拖羅
油脂最豐富既位
師傅細心地配上酸汁洋蔥漬,令刺身先會提升無咁油膩

日本青森縣鮟鱇魚肝
神奇地不太膩口,第一口原味入口,魚肝味道十分厚實
第二口配wasabi,亦別有一番

海膽拿破崙
用炸過既紫菜作拿破崙,中間夾有拖羅蓉

#熱食
北海道松葉蟹蓉茶碗蒸
除左松葉蟹,仲有螢光魷魚
好足料蛋身亦好滑溜

星鰻
中拖羅左口魚邊
赤海膽
全部壽司都好新鮮甜美,一流享受

玉子燒加入忌廉低溫慢煮,口感就好似食芝士蛋糕咁
超滑超香

#吸物
魚湯
用熱壺上好特別,到出黎既過程中
魚湯濃濃既香味迴盪鼻腔,味道當然一絶

#甘味
靜岡蜜瓜豆腐味雪糕
蜜瓜勁甜配上豆腐淡洲清香
平衡番成個omakase中味蕾上既衝擊

另有清酒,紅白酒,威士忌提供
8-10位仲可以包場
2025-03-30 183 瀏覽
留港消費,去左食留港反攻價$1388 既新派創意日本料理,真心覺得幾高性價比🌸全場既高潮位就係🧡天婦羅海膽拿破崙🍣兩塊紫菜天婦羅,中間夾住拖羅,上面係長過一隻手指既北海道海膽😍😍師傅真係好闊綽 成排海膽咁樣擺上去然後就開始落雪啦❄️☃️⛄️啲雪其實即係淡鹽成個拿破崙嘅口感都好有驚喜🫶🏼海膽好甜,好新鮮🫶🏼⭐️講番啲先付二點,係有少少Wasabi既 海膽豆腐& 水母刺身,水母以柚子酸汁調配,好清爽😍😍🦪跟住既量子料理四品都好有驚喜大大隻北海道生蠔係好🥛milky,加埋🍎蘋果柚子啫喱既清甜,好特別🦐🍤鮮蝦刺身,總共有兩款 - 北海道牡丹蝦白蝦 連 蝦膏 蝦酥 🧡仲有蝦頭嘅油 實在係食得淋漓盡致 🐟赤鯥 拖羅 係最美肥既魚 油脂感十足 ,加埋🧅洋蔥漬就剛好平衡番🐟🤎鮟鱇魚肝係平時唔鍾意食嘅嘢,但今次呢個魚肝係用醬汁慢煮過,所以冇咗平時嗰浸腥味,食落口係另一番風味,成碟食哂好滿足🐡跟住就開始食🍣十件壽司🍣🍱北海道帶子、深海池魚、赤身、甜蝦、中拖羅、星縵、赤海膽呢度嘅刺身份量好多,係真係圍住咗三邊嘅壽司範圍左口魚卷 係用紫菜包住成條油脂感豐富嘅左口魚最後係🐣🥚玉子燒,係自家製落咗牛奶忌廉嘅雞蛋,食落口好

全場既高潮位就係🧡天婦羅海膽拿破崙
海膽好甜,好新鮮

🦪跟住既量子料理四品都好有驚喜

仲有蝦頭嘅油 實在係食得淋漓盡致

跟住就開始食🍣十件壽司

🍣🍱北海道帶子、深海池魚、赤身、甜蝦、中拖羅、星縵、赤海膽
呢度嘅刺身份量好多,係真係圍住咗三邊嘅壽司範圍
左口魚卷 係用紫菜包住成條油脂感豐富嘅左口魚

最後係🐣🥚玉子燒,係自家製落咗牛奶忌廉嘅雞蛋,食落口好似食緊蛋糕咁,甜甜地

然後仲飲咗碗熱辣辣暖笠笠嘅湯嘅⭐️
🍜係自己倒出嚟嘅 好清甜順口 暖返個胃舒服晒

然後仲有濃郁嘅抹茶雪糕添💚
先生生日週,帶佢食好嘢🥰呢間omakase係全港唯一擁有🌸櫻花雪景嘅主題餐廳,好靚好浪漫,配合新派創意日本料理,絕對係一間必去嘅廚師發板餐廳❤️一開始仲可以自己揀對靚筷子,儀式感大增💝呢度燈光影相好靚,放心俾相機食先😋🔸先付2點鱈魚白子,炙燒過,好新鮮好creamy,配柚子酸汁赤水母,一樣係酸汁,開胃🤤🔸刺身🦪日本北海道生蠔 - 小長井新鮮十足,配日本蘋果啫喱、三文魚子,仲有少少紫蘇花,更加清香,好好食好有層次🦐富山灣白蝦、牡丹蝦蝦刺身甜美滑身,配蝦頭鍊出嘅蝦油、蝦膏,蝦嘅香味濃郁,配魚子、紫蘇花,又靚又好食🉐🐟赤鯥、拖羅油脂最豐富,師傅細心地配上酸汁洋蔥漬,帶出清新啲無咁油膩🉐🥢日本青森縣鮟鱇魚肝神奇地不太膩口,可配wasabi 💛海膽拿破崙用炸過嘅紫菜作拿破崙,中間有拖羅蓉,表面有大量海膽,師傅即席曬上淡雪鹽,同時背景仲有落雪效果,音樂仲播埋宇多田光First Love,儀式感大增,味道口感當然一流💕🉐🔸熱食🥚北海道松葉蟹蓉茶碗蒸除咗松葉蟹,仲有螢光魷魚,好多料,好滑溜🔸壽司🍣北海道帶子 🍣鰈魚+炙燒魚邊 🍣赤身🍣福井甜蝦 🍣真蠔 🍣星鰻🍣中拖羅 🍣左口魚邊 🍣赤海膽全部壽司都好新鮮

🔸先付2點
鱈魚白子,炙燒過,好新鮮好creamy,配柚子酸汁
赤水母,一樣係酸汁,開胃🤤

🔸刺身
🦪日本北海道生蠔 - 小長井

🦐富山灣白蝦、牡丹蝦

🐟赤鯥、拖羅
油脂最豐富,師傅細心地配上酸汁洋蔥漬,帶出清新啲無咁油膩🉐

🥢日本青森縣鮟鱇魚肝
神奇地不太膩口,可配wasabi

💛海膽拿破崙

🔸熱食
🥚北海道松葉蟹蓉茶碗蒸
除咗松葉蟹,仲有螢光魷魚,好多料,好滑溜

🔸壽司
🍣北海道帶子 🍣鰈魚+炙燒魚邊 🍣赤身

🍣福井甜蝦 🍣真蠔 🍣星鰻

🍣中拖羅 🍣左口魚邊 🍣赤海膽

全部壽司都好新鮮甜美,一流享受
🍣玉子燒 加入忌廉低溫慢煮,口感似食芝士蛋糕,超滑超香,好驚喜🉐

🔸吸物
🐟魚湯
用熱壺上好特別,魚湯都幾濃郁🉐

🔸甘味
🍈靜岡蜜瓜🍨焙茶味雪糕

🥂🍷另有清酒,紅白酒,威士忌提供
8-10位仲可以包場✅

🚩八瀧 (尖沙咀) @yataki_hk
📍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
  • 天婦羅海膽拿破崙
  • 北海道牡丹蝦
2025-03-19 157 瀏覽
成日喺Social Media度見到好多人介紹呢一間Omakase,一直都好想試吓,趁住情人節終於book到位啦。一入到去就見到環境好靚,背後係櫻花,好適合影相同埋慶祝節日。而且呢度嘅職員服務態度好好,每一樣嘢都會好細心咁介紹,令人好有滿足感。因為佢有非常多道菜,每道都好出色,我認為咗呢幾道菜最值得讚賞。真蠔非常Creamy,食落感覺好飽滿,加左三文魚子增加口感,食落好有層次。大拖羅 廚師話係黎自靜岡,拖羅切得好厚,而且完全無筋,加咗洋蔥漬味道好夾。海膽拿破崙呢度菜好特別,除左海膽好新鮮,好有海水嘅鮮味之外,估唔到襯埋拿破崙嘅脆口會咁特別,食落層次感好足。貢蝦廚師介紹原來係野生既蝦,蝦肉質非常彈牙而且鮮味十足。左口魚手卷平時唔太鍾意食左口魚,呢度令我完全改觀。薄切既左口魚入口即溶,魚油香味好重。最特別嘅係,某幾道菜上嘅時候,後面嘅櫻花背景竟然會落櫻花,大家都影相拍片影得好開心。呢間Omakase又靚又抵食,而且廚師嘅服務態度好好,配埋佢櫻花嘅背景真係好適合打卡,非常推薦大家約會或者慶祝節日嚟食呀。

真蠔

大拖羅

貢蝦
廚師介紹原來係野生既蝦,蝦肉質非常彈牙而且鮮味十足。

左口魚手卷

📍八瀧櫻花雪景主題 + 創意20品盛宴~喺尖沙咀呢間八瀧食我媽卡些真係視覺味覺雙重享受,儀式感爆燈!今次試佢哋$1388晚市Omakase足足 20道菜,由前菜到甜品樣樣驚喜,仲可以按口味訂製菜單,夠晒貼心~ 前菜✨鱈魚白子 水母刺身配梅酒啫喱北海道直送嘅白子綿滑到似雪糕,淋上柚子酸汁,酸香醒胃,一啖落去即刻「溶」喺舌尖! 🥚茶碗蒸鮮味十足的螢光魷魚配松葉蟹,唔會腥,蛋好滑可以更品嘗到海鮮的鮮味🦪時令日本蠔肥嘟嘟嘅生蠔鋪滿蘋果啫喱同三文魚籽,柚子皮碎同紫蘇花點綴,鮮甜中帶果香,蠔控狂喜。🦐北海道牡丹蝦 × 瀨尿蝦全食師傅將牡丹蝦刺身、酥炸蝦頭、蝦膏醬同蝦油一次過奉上!蝦肉彈牙鮮甜,蘸埋濃郁蝦油,鮮味衝擊腦門~ 🐟赤鯥 × 備長炭燒大拖羅赤鯥魚味濃郁,炭燒過嘅大拖羅油脂香爆棚!底層鋪滿酸爽洋蔥漬,一啖油潤一啖解膩,平衡到極! 🍣青森鮟康魚肝橙黃色魚肝新鮮到發光!第一啖原味感受細滑creamy,第二啖加wasabi激發鮮香,醬油漬三日嘅功夫果然唔同! 🌸天婦羅海膽拿破崙「咔嚓!」紫菜天婦羅脆到震,夾住北海道海膽同吞拿魚蓉,鹹甜交織。最誇張係師傅灑淡雪鹽時,櫻花櫥窗即刻飄雪,BGM
📍八瀧

🦐北海道牡丹蝦 × 瀨尿蝦全食

🐟赤鯥 × 備長炭燒大拖羅

🍣青森鮟康魚肝

🌸天婦羅海膽拿破崙
「咔嚓!」紫菜天婦羅脆到震,夾住北海道海膽同吞拿魚蓉,鹹甜交織。最誇張係師傅灑淡雪鹽時,櫻花櫥窗即刻飄雪,BGM仲係《First Love》⋯⋯視覺味覺雙重浪漫,打卡位No.1!

壽司十貫|當季鮮味大爆發

🍣北海道帶子
🍣深海池魚
🍣碟魚 × 碟魚邊
🍣赤身
🍣縞蝦
🍣大拖羅
油脂甘香入口即化,幸福感到頂!
🍣燒蠔巨型厚岸蠔炭燒後依然juicy,蠔汁爆棚!
🍣星鰻
🍣赤海膽軍艦
海膽多到瀉,濃郁到似食緊雪糕!
🍣忌廉玉子燒
玉子軟滑帶微甜,完美收尾~

🍲自家製魚湯
奶白色魚湯用白蘭魚熬足5粒鐘,濃到黏嘴唇,鮮味直入骨髓!

🍈甜品雙響
靜岡蜜瓜爆汁清甜,士多啤梨香甜多汁,飯後一啖瞬間清爽~

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

🍴店鋪:八瀧
📍地址:尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
💰消费:1388@

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

#八瀧 #櫻花#omakase #海膽拿破崙 #尖沙咀美食 #包場派對 #隱世廚師發辦 #尖沙咀omakase
為咗慶祝男朋友生日,今日去咗尖沙咀一間叫「八瀧 」日式餐廳食Omakase晚餐,餐廳位於尖沙咀旺區中嘅一棟大廈,私隱度非常高,環境昏暗有情調,面對着師傅嘅席前座位只有六個,另外亦都有幾個梳化位,成間餐廳每晚只會招待10多位客人,所以有興趣嘅朋友記得提早預約!🍊 前菜兩品白子刺身喺當造嘅食材,食落去口感肥美可口;水母刺身配柚子醋,口感爽彈,味道酸甜開胃🍊 北海道仙鳳趾蠔仙鳳趾喺一個盛產生蠔嘅地方,呢隻生蠔嘅尺寸好大,肉身肥厚,味道鮮甜,帶有creamy嘅口感;為咗令生蠔嘅味道提鮮,師傅加入自家製嘅蘋果啫喱粒粒同三文魚籽,令到味道除咗有生蠔自身嘅海水鮮味外,仲帶有蘋果嘅清甜同三文魚籽嘅鹹鮮🍊 醬油漬鮟鱇魚乾 日本人流傳「東有河豚,西有鮟鱇」以表達日本人對河豚同鮟鱇嘅喜愛,呢道鮟鱇魚乾喺來自青森縣 ,用慢煮嘅方式加入日式醬油醃製,肉質柔嫩,醬油味濃🍊 蝦三味我全晚最鍾意嘅一道菜,採用咗牡丹蝦嘅蝦身去做刺身,味道鮮甜;牡丹蝦嘅蝦頭去油炸做到香脆可口;牡丹蝦嘅蝦殼同蝦膏去爆炒提煉蝦油,蝦油嘅味道非常濃郁,蝦味可以停留喺口腔入面,混合已剝殼嘅白蝦刺身一齊食係絕佳嘅享受🍊 赤鯥、大拖羅刺身赤鯥同大拖

🍊 前菜兩品

🍊 北海道仙鳳趾蠔

🍊 醬油漬鮟鱇魚乾

🍊 蝦三味

🍊 赤鯥、大拖羅刺身
赤鯥同大拖羅都係油脂偏重嘅魚,魚皮表面有輕輕炙燒過,食落帶有輕微嘅煙熏味;師傅用味道強烈嘅洋蔥漬配上呢兩款油脂偏重嘅刺身,用洋蔥嘅清甜辛辣去中和油膩感

🍊 天婦羅海膽拿破崙
呢個係餐廳嘅招牌菜,上菜嘅時候餐廳播住日本大熱歌曲「First Love」,師傅後面嘅櫥窗內會噴人造雪係櫻花樹上,然後師傅就會將糖霜灑喺拿破崙上,營造飄雪嘅效果;頂層有北海道嘅赤海膽,味道鮮甜濃郁;但紫菜嘅夾層中間有大拖羅蓉,整體口感層次豐富

🍊 握壽司10貫
北海道帶子味道鮮甜;蝶魚油脂感重,炙燒過嘅魚邊充滿油香;甜蝦口感爽彈;赤身味道濃郁;中拖羅入口即溶;星鰻炙燒完嘅魚香好重;赤海膽軍艦嘅鮮味滿滿;真蠔輕輕用火槍炙燒過再放上紫菜,肉質肥美

🍊 忌廉玉子燒
食完咁多件壽司之後,可以食到忌廉玉子燒做甜品,雪凍之後嘅口感好似蛋糕仔咁綿滑,帶有輕輕嘅甜味

🍊 螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸
用時令食材螢光魷魚加松葉蟹肉去做茶碗蒸,食材選用非常特別,蒸蛋非常滑身,螢光魷魚亦都充滿鮮味

🍊 麵豉湯
麵豉湯嘅味道正常,但盛載嘅容器好特別,用特製嘅茶壺去將麵豉湯倒入茶杯中,令麵豉湯保持熱度

🍊 甜品
用咗靜岡蜜瓜同焙茶雪糕作結,蜜瓜嘅甜味同焙茶嘅苦澀味互相平衡,甜品令呢一餐好圓滿

📍 尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
日本野食極都唔會厭嘅小編, 搵到間新派創意日本料理嘅廚師發辦 ~ 八瀧!八瀧嘅食材以日本直送海產為主,會以季節性 - 蝦蟹鮑魚海膽等制作海鮮盛宴,今次就帶大家睇下有咩食啦!餐廳位於尖沙咀鬧市,約朋友食飯就最方便架喇!! 餐廳仲係全港唯一有櫻花雪景嘅Omakase 店,真係好有FEEL架~如果有8-10位仲可以包場,可以即場享用埋演唱會音響卡拉OK🎶,真係諗起都開心啊! 𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ瀧・TAKI | 夕之御品書  HK$1388/pp 前付兩點❁ 北海道冰見港鱈魚白子🤍鱈魚白子口感綿密柔滑,入口即溶,配上柚子酸汁,好開胃!❁水母刺身(海蜇)🪼水母刺身好爽口,配合自家製梅酒啫喱,入口好鮮甜。 蒸物
❁松葉蟹蒸蛋
小編好喜愛食雞蛋,八瀧嘅蒸蛋好柔滑, 加上一絲絲松葉蟹肉🦀同螢光魷魚仔,食完都仲想食啊~ ❁天婦羅海膽拿破侖
招牌菜食! 香脆的紫菜有北海道赤海膽及大拖羅蓉,海膽超爆多,口感豐富!  大廚仲會即席灑上淡雪鹽花,配合櫻花背景有灑雪雪🌸的飄雪效果❄️,真係同時滿足到視覺味覺,勁打卡able! 量子料理 - 4品❁時令日本蠔日本小林縣生蠔 加

𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
瀧・TAKI | 夕之御品書  HK$1388/pp

前付兩點
❁ 北海道冰見港鱈魚白子
🤍鱈魚白子口感綿密柔滑,入口即溶,配上柚子酸汁,好開胃!
❁水母刺身(海蜇)
🪼水母刺身好爽口,配合自家製梅酒啫喱,入口好鮮甜。

蒸物
❁松葉蟹蒸蛋

❁天婦羅海膽拿破侖

量子料理 - 4品
❁時令日本蠔
日本小林縣生蠔 加有柚子酸汁和蘋果啫喱🍎,生蠔肥美creamy 又清甜

❁ 北海道牡丹蝦刺身
大廚用上兩款高貴蝦刺身: 富山灣白蝦配鱘魚子約30隻,以及 北海道牡丹蝦,配上加上自家製蝦油,十分惹味!
自家製蝦油係大廚巧妙地將整隻蝦不同部分去製作,包括蝦頭的蝦膏和蝦殼的蝦油,真係極有心思的一道菜。

❁赤陸 和 大拖羅
兩款都係較多油脂和味濃,Tony 師傅調配了自家製洋蔥漬,酸酸地十分解膩。

❁青森鮟康魚肝
來自最出名出產鮟鱇魚乾的青森縣, 口感細滑柔嫩,仲好creamy 添。

壽司10貫
❁ 燒厚岸真蠔
❁ 根室赤海膽軍艦
❁ 炙燒左口魚手卷
❁ 忌廉玉子燒
最愛油脂豐富的中拖羅同勁大隻的燒厚岸真蠔; 赤海膽口感軟滑鮮甜!

❁ 自家製味噌湯
瀨戶內真鯛白湯以多條白蘭魚熬製🐟煲了5個多小時,呈奶白色,味道十分香濃。

💫甘物
🍈靜岡蜜瓜和日本芝士味雪糕

當晚超豐富嘅omakase 體驗,聽職員講客人仲可以依據個人要求訂制menu 添,咁就成大班朋友食都一定個個岩口味添啦🤭。
忙完-排,系時侯要食番餐好慰勞下自己😉左揀右揀,最後同朋友去左全港唯一擁有櫻花雪景嘅主題餐廳度食左個好唔傳統既新派創意日本料理,性價比超高既Omakase❤️❤️菜單可以依據個人要求訂制,師傅協助提供意見,唔使怕食到唔啱自己口味嘅嘢✌🏻✌🏻場內仲有多款清酒、紅白酒同威士忌🥃提供,邊食邊飲再唱埋卡拉ok真係不得了,好耐冇試過咁放鬆😌我地食左:⬇️⬇️🌟夕之御品書🌟DINNER $1388/位✨先付二點▫️赤水母刺身加入左柚子酸汁既赤水母刺身爽脆冰涼,夠哂醒胃‼️▫️鱈魚白子軟滑細膩又唔腥,好似食緊嚿cream咁🫶✨量子料理四品▫️小長井 真蠔平時d蠔多數會加d柚子啫喱去提鮮,呢度特別啲,系用左果香比較清爽既蘋果啫喱🍎,感覺到𧐢既鮮甜更加突出仲冇咁搶味👏試過真係會返唔到轉頭‼️▫️北海道牡丹蝦 白蝦將兩種分別都好鮮甜既蝦類放埋-齊再配上用蝦頭丶蝦殼丶蝦腳熬製而成既蝦油-啖入口,鮮出新高度😍▫️赤鯥 拖羅 洋蔥漬紅、白身魚入面最肥美既位置再加上清甜爽口洋蔥漬呢個咁巧妙既搭配,油香凌厲,肥而不膩,勁想encore 😋▫️青森縣 慢煮鮟鰊魚肝入口即溶,滿嘴甘香❗️▫️天婦羅海膽拿破崙勁鮮甜既海膽足足有好幾層,師傅落手好重手
忙完-排,系時侯要食番餐好慰勞下自己😉

我地食左:⬇️⬇️

🌟夕之御品書🌟DINNER $1388/位

✨先付二點

▫️赤水母刺身

加入左柚子酸汁既赤水母刺身爽脆冰涼,夠哂醒胃‼️

▫️鱈魚白子

軟滑細膩又唔腥,好似食緊嚿cream咁🫶

✨量子料理四品

▫️小長井 真蠔

▫️北海道牡丹蝦 白蝦

▫️赤鯥 拖羅 洋蔥漬

▫️青森縣 慢煮鮟鰊魚肝

入口即溶,滿嘴甘香❗️

▫️天婦羅海膽拿破崙

勁鮮甜既海膽足足有好幾層,師傅落手好重手🤩加埋鮮嫩肥美既拖羅底同面層既淡雪鹽梨個-口吞,即時正到叮-聲😍

師父灑鹽既同時,櫻花🌸背景同步有埋飄雪嘅效果,詩情畫意,睇住梨食絕對系雙重享受🌹

✨蒸物

北海道松葉蟹茶碗蒸面頭d蟹肉好多好足料,鮮香滑溜冇得輸❗️

✨握壽司十貫

分別系北海道帶子、深海池魚、鰈魚加燒鰈魚邊、縞蝦、中拖羅、吞拿魚赤身、燒珍蠔、北海道海膽同玉子燒

選材新鮮又講究,每-款都令我地享受到唔同深度既極緻鮮味❤️

小妹最愛鰈魚加燒鰈魚邊,個種生、熟魚邊既口感碰撞加上由淺入深既油脂香層層遞進,味蕾十級大滿足😌

另外,加入左忌廉嘅燒玉子,軟滑細膩,陣味有d似芝士蛋糕,令人好驚艶丫‼️

✨吸物

熱辣辣既麵豉湯用左個好有格調既茶壺🫖裝住,感覺好高級❗️食完咁多生冷嘢之後飲番杯暖下胃,真係好舒服😉

✨甘物

有味道強烈既芝麻雪糕同清甜軟滑既靜岡蜜瓜🍈,用佢哋嚟畫上句號,的確系好完美🤟🏻

🛑八瀧

📍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓

今日朋友說介紹我去一間可以欣賞風景既Omakase🌸🌸🌸我還以為是可坐室外的日本餐廳,原來是會隨著菜式配合而開啟既櫻花場景裝置,滿滿既儀式感還會在用餐前,呈上數款精緻筷子任你挑選🥢我們品嚐的先付二點,其中的鱈魚白子極有特色。至於量子料理的四品,🐙螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸非常鮮甜,反而海水味十足既魚子生蠔🦪,已經相對算是最普通的食材了。因為那道蝦刺身才是極品🦐,蝦頭經過燒脆到可連殼食埋,而蝦膏與提煉出來的蝦油,竟然濃郁到似醬汁般可伴食🧡🧡🧡好味得來又從未食過的還有軟綿綿玉子燒🧈🔥,口感柔軟到似半溶的芝士,完全不似一般的蛋味🥚至於青森鮟康魚肝🐟,師傅用醬油慢煮浸泡,魚肝口味柔滑,味道鮮甜🤍之後的天婦羅海膽拿破崙,原來是炸脆了紫菜在底,仿似拿破崙蛋糕的脆餅,配上柔軟的海膽Topping,軟硬層次創意一流,簡直是人間極品🤎而十貫手握壽司則精挑細選,款款別緻鮮味,配上白蘭魚熬煮既魚湯,🐟奶白色的鮮魚味道突出,用茶壺倒出亦份外有品位🫖甘物則是日本蜜瓜及士多啤梨🍓,清甜得來卻仍未夠喉,經理很貼心地,再送芝麻雪糕🍧給我們作完美既總結呢💯💯💯

• 鱈魚白子
  • 天婦羅海膽拿破崙
2025-03-06 183 瀏覽
𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕 𝑵𝒂𝒎𝒆 🍽️: 𝒀𝒂𝒕𝒂𝒌𝒊 👨‍🍳𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛📍: 𝑇𝑠𝑖𝑚 𝑆ℎ𝑎 𝑇𝑠𝑢𝑖, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🥂: 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇯🇵🎐先付 𝐴𝑃𝑃𝐸𝑇𝐼𝑍𝐸𝑅𝑆 2 點🎏酒餚/刺身 𝐸𝑁𝑇𝑅𝐸𝐸 4 品✨天婦羅海膽拿破崙𝑇𝐸𝑀𝑃𝑈𝑅𝐴 𝑆𝐸𝐴 𝑈𝑅𝐶𝐻𝐼𝑁 𝑁𝐴𝑃𝑂𝐿𝐸𝑂𝑁💨蒸物𝑆𝑇𝐸𝐴𝑀𝐸𝐷 𝐸𝐺🍣握壽司 𝑆𝑈𝑆𝐻𝐼 9貫🍲吸物𝑆𝑂𝑈𝑃🍰甘物 𝐷𝐸𝑆𝑆𝐸𝑅𝑇𝐺💰𝐻𝐾𝐷 𝟷𝟹𝟾𝟾.𝟶𝟶🎏八瀧🎑🎐 前菜|春意序幕✨鱈魚白子質感綿滑如奶油🧁帶淡淡海洋鮮甜🫠✨鰻魚苗細嫩透明😎淋上柚子酸汁😍清爽醒胃🦪 酒餚|海鮮三重奏✨小長井生蠔生蠔肥大Creamy😝配搭自製蘋果啫喱同三文魚籽🎏味道相當清新🍀比起傳統柚子做法更鮮甜👍✨蝦刺身北海道牡丹蝦混合十幾隻白蝦肉🦐抽取蝦頭既蝦膏蝦油成醬汁🤌蝦味相當濃郁😎✨洋蔥漬拖羅赤鯥赤鯥(白魚中最肥味)同大拖羅油脂豐腴🎏 赤鯥魚脂甘香🙂最後用左洋蔥漬化解膩感❄️櫻花樹下|落雪飛花✨天婦羅海膽拿破崙👨‍🍳席前即場撒上「淡雪鹽」(日本米製成既雪花鹽)🧂背後櫻花造景🌸 同步飄落「雪花」 🌹播住《First Love》 💖 相
𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🥂: 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠 𝐶𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒🇯🇵

✨蝦刺身

✨洋蔥漬拖羅赤鯥

❄️櫻花樹下|落雪飛花
✨天婦羅海膽拿破崙
👨‍🍳席前即場撒上「淡雪鹽」(日本米製成既雪花鹽)🧂背後櫻花造景🌸 同步飄落「雪花」 🌹播住《First Love》 💖 相當浪漫有詩意💘

⚜️酥脆紫蘇天婦羅夾着滿滿拖羅蓉🎏鋪上鮮甜海膽😍冷熱交融🤌脆嫩同綿密雙重口感

🍤 蒸物 x 壽司|和風旬味🎎
✨松葉蟹茶碗蒸
螢光魷魚炭燒香突出🦑蟹肉鮮甜融入滑嫩蒸蛋🥚

🍣壽司十貫
北海道帶子、甜蝦、赤身吞拿魚、星鰻、中拖羅、
真蠔手卷、三文魚籽、海膽、吞拿魚卷、剝皮魚🎏 醋飯酸度溫和👍海鮮新鮮不在話下🌟重點推薦真蠔手卷🦪相當肥美😝

🍨終幕
✨靜岡蜜瓜芝士雪糕
蜜瓜多汁清甜🍈雪糕芝士味濃郁🧀似冷凍版芝士蛋糕🍰

✨ 昆布味噌湯
昆布味噌濃郁👍 中式茶壺奉上 🫖特別有風味✨
2025-02-28 147 瀏覽
昨晚訂了這間擁有櫻花🌸雪景嘅主題日本居酒屋🏮 !我便在全新沉浸式場景品嘗美食!其中八瀧主廚已十多年日本料理及Fine Dining主廚經驗,善於運用不同汁水,烹調方式crossover菜式之中。我特別推介八瀧特色刺身及天婦羅海膽拿破崙!夕之御品書師傅一邊灑淡水鹽,後面一邊飄雪極其浪漫💕櫻花雪景配上美食,這款天掃羅有海膽、天婦羅紫菜、吞拿魚,口感層次豐富!多款刺身、手握壽司, 玉子燒自家製入口即化的感覺特別!還有自家製魚湯! 千多元一位食到高質omakase
昨晚訂了這間擁有櫻花🌸雪景嘅主題日本居酒屋🏮 !

我特別推介八瀧特色刺身及天婦羅海膽拿破崙!

夕之御品書

2025-02-27 110 瀏覽
仲有三日就情人節喇果爸果日要返工加上情人節正日出去食會好多人所以偷偷地訂左間Omakase 提早食情人節晚餐今次果爸除左安排左情人節晚餐令我好驚喜之外最令我驚喜係竟然搵到間咁高質既Omakase 雪魚白子柚酸汁子鰻魚苗白子入口即化口感Creamy鰻魚苗非常鮮嫩配上柚子酸汁鮮味突出松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸上面滿滿松葉蟹肉鮮味十足小長井真蠔口感Creamy再配蘋果啫喱同三文魚子提升味道層次牡丹蝦、白蝦刺身牡丹蝦口感甜軟糯白蝦鮮甜口感細膩廚師完美運用原隻牡丹蝦蝦頭炸到非常香脆食用時搭配蝦膏同蝦油味道更鮮美拖羅 赤鯥拖羅口感鮮嫩滑順赤鯥肉質細膩富有彈性肉質柔嫩入口即化帶有微微既油脂再配上洋蔥漬風味更加豐富鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝被譽為“海之鵝肝”廚師用醬油漬慢煮魚肝口感細膩順滑帶出豐富口感海膽拿破崙呢道係餐廳既招牌菜上層是係北海道赤海膽下層係新鮮既拖羅中間夾著海苔脆片再搭配自家製既淡雪鹽海膽非常新鮮份量十足海苔同淡雪鹽既配搭恰到好處帶來豐富既口感🍣北海道帶子🍣深海池魚🍣鰈魚(上面有一小片火炙魚邊)🍣吞拿魚赤身🍣中拖羅🍣甜蝦🍣鰻魚🍣真蠔🍣赤海膽
仲有三日就情人節喇

帶有微微既油脂
再配上洋蔥漬
風味更加豐富

鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝被譽為“海之鵝肝”
廚師用醬油漬慢煮

海苔同淡雪鹽既配搭恰到好處
帶來豐富既口感

🍣北海道帶子
🍣深海池魚
🍣鰈魚(上面有一小片火炙魚邊)
🍣吞拿魚赤身
2025-02-11
慶祝紀念
情人節
2025-02-26 117 瀏覽
八瀧,沉浸式櫻花雪景主題的新派OMAKASE,店內設有儲物櫃供食客放置物品又可於店內唱卡拉OK,足夠8-10人的話更可以私人包場。 開席前,職員拿了一盒筷子給我自選心儀圖案。📝 DINNER MENU 「瀧」 $1388 / 位嫩滑鱈魚白子 x 柚子酸汁爽脆赤水母刺身 x 醋啫喱爆膏螢光魷魚 x 松葉蟹肉 x 入口滑溜即化又有白果香的茶碗蒸蠔身飽滿的小長井牡蠣 x 三文魚籽 x 清香蘋果啫喱甘甜牡丹蝦 x 淡鮮瀨尿蝦 x 濃郁蝦頭膏 x 蝦殼製成的香濃蝦油牛油膏狀又散發魚油脂香的慢煮青森縣鮟鱇魚肝醬油漬 x 日本產蓮芋 x わさび 魚油香的網燒赤鯥 x 重量魚油脂香的網燒大トロ x 甜香洋蔥漬天婦羅海膽拿破崙 (高橋商店直排赤海膽 x 海苔天婦羅 x トロ蓉 x 淡雪鹽)淡甜北海道帆立貝爽口深海池魚爽口鮫鰈魚 x 燒鰈魚裙邊鹹香醬油漬トロ肥美中トロ黏糯回甘的福井縣甘海老軟腍香甜星鰻蠔味濃的燒厚岸產蠔甘甜根室亂排赤海膽外Q彈內幼滑又有芝士香的自家製忌廉玉子燒鮮味自家製魚湯香濃芝士雪糕 x 草莓_______________八瀧 (尖沙咀)尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓___________

開席前,職員拿了一盒筷子給我自選心儀圖案。

📝 DINNER MENU 「瀧」 $1388 / 位

外Q彈內幼滑又有芝士香的自家製忌廉玉子燒

鮮味自家製魚湯

香濃芝士雪糕 x 草莓

_______________

八瀧 (尖沙咀)
尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓

_______________

想食Omakase 配上櫻花感覺,必要到八瀧,一路欣賞師傅預備季節性食材,又可欣賞櫻花背景柚子醋汁鱈魚白子味道清新,帶有柚子酸酸甜甜的香氣,我最愛既鱈魚白子滑溜,一來就醒胃柚子醋汁鰻魚苗醋汁的酸味和鰻魚苗令魚苗滑滑,入口即溶螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸茶碗蒸的蛋滑嫩,螢光魷魚的鮮味與松葉蟹令互相鮮甜度增加,時令螢光魷魚有咬口蘋果酸汁啫喱日本生蠔師傅有心思,好多都會用柚子醋啫喱伴上生蠔,但師傅唔想同先付一樣味道,就造出蘋果醋啫喱,啫喱清爽,蘋果的酸甜味與生蠔的鮮味竟然互帶出味道牡丹蝦充分利用全隻牡丹蝦,搞到我連蝦油都想飲😆肉質鮮甜,口感彈牙燒大拖羅洋蔥漬拖羅的油脂香氣與洋蔥的甜味融合,燒烤的香氣令洋蔥味濃厚,好像飲緊湯慢煮日本鮟康魚肝時令鮟康魚肝滑溜,味道濃郁,本身魚肝味十足,不一定要點Wasabi 海膽拖羅拿破崙師傅灑淡薄的雪,直接用手大膽食,而背景有著櫻花四季的景色,海膽的鮮甜和拖羅的豐腴相互交融,口感層次分明壽司:北海道帶子、剝皮魚安康魚肝、赤陸、赤蝦、瀨尿蝦、大拖羅、生蠔、左口魚、北海道赤海膽、玉子燒壽司都係主打時令食材,最欣賞有剝皮魚,够爽甜- 北海道赤海膽,完全鮮甜的味道,滿滿海膽口

柚子醋汁鱈魚白子
柚子醋汁鰻魚苗
醋汁的酸味和鰻魚苗令魚苗滑滑,入口即溶

螢光魷魚松葉蟹茶碗蒸

蘋果酸汁啫喱日本生蠔

牡丹蝦
充分利用全隻牡丹蝦,搞到我連蝦油都想飲😆肉質鮮甜,口感彈牙

燒大拖羅洋蔥漬

慢煮日本鮟康魚肝

海膽拖羅拿破崙

壽司都係主打時令食材,最欣賞有剝皮魚,够爽甜

北海道赤海膽,完全鮮甜的味道,滿滿海膽口感滑溜

玉子燒
口感柔軟,味道微甜,帶有蛋的香氣,但係口感像食緊芝士,咬落都好像有芝士味
靜崗哈蜜瓜
甜美多汁,再配芝士雪糕,滑順的口感,濃郁的芝士味
2025-02-23 1038 瀏覽
全港唯一擁有櫻花雪景嘅Omakase🌸晚市20品omakase性價比極高😍 客人仲可以根據自己嘅要求訂製菜單,十分貼心🙌🏻8-10位就可以包場,同埋享有演唱會音響卡拉OK🎶仲唔快啲約埋班friend一齊邊玩邊食🌟瀧TAKI $1388🌟師傅首先會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子,Omakase有兩份前菜, 四份量子料理,一件有天婦羅海膽拿破崙,十件壽司,蒸蛋,湯同埋甜品,omakase主打不是不食,全部都係當季最新鮮嘅食材💫先付 - 2品🔸鱈魚白子 白子口感綿密柔滑🤍入口即溶,配上柚子酸汁,酸酸地好開胃🔸水母刺身自家製梅酒啫喱水母刺身爽口亦帶點鮮甜味道🪼加上自家製梅酒啫喱, 十分開胃💫蒸物🔸松葉蟹蒸蛋蒸蛋柔嫩細膩🥚加上一絲絲松葉蟹肉🦀令人回味無窮💫量子料理 - 4品🔸時令日本蠔 是令日本生蠔🦪加上柚子酸汁及🍎蘋果啫喱,味道更清新,面頭放上紫蘇葉花、魚籽,柚子皮碎,味道更鮮甜💫北海道牡丹蝦&瀨尿蝦 牡丹蝦刺身🦐配上燒過嘅瀨尿蝦,師傅秉承日本人對食材嘅尊重, 巧妙地將運用整隻蝦不同部分,蝦頭經過燒炙,散發出濃郁的蝦膏香氣😍於蝦頭提煉出蝦膏,蝦殼則經過煎製,提煉出香濃的蝦油蘸上蝦膏蝦油,味

🌟瀧TAKI $1388🌟

師傅首先會俾個筷子盒你揀一對你自己鐘意既筷子

💫先付 - 2品
🔸鱈魚白子
白子口感綿密柔滑🤍入口即溶,配上柚子酸汁,酸酸地好開胃

🔸水母刺身自家製梅酒啫喱
水母刺身爽口亦帶點鮮甜味道🪼加上自家製梅酒啫喱, 十分開胃

💫蒸物
🔸松葉蟹蒸蛋
蒸蛋柔嫩細膩🥚加上一絲絲松葉蟹肉🦀令人回味無窮

💫量子料理 - 4品
🔸時令日本蠔

💫北海道牡丹蝦&瀨尿蝦
牡丹蝦刺身🦐配上燒過嘅瀨尿蝦,師傅秉承日本人對食材嘅尊重, 巧妙地將運用整隻蝦不同部分,蝦頭經過燒炙,散發出濃郁的蝦膏香氣😍於蝦頭提煉出蝦膏,蝦殼則經過煎製,提煉出香濃的蝦油蘸上蝦膏蝦油,味道鮮香,令人食指大動

💫赤鯥&大拖羅
總所周知大拖羅魚油脂甘香豐富魚🐟赤鯥亦因其魚味濃、油份重,被譽爲「白肉拖羅」😚兩者用上備長碳燒過,帶出油香,底下舖滿洋葱漬物再帶點檸檬汁,酸酸地十分解膩

💫青森鮟康魚肝
青森縣是鮟康魚最出名的產地,鮟康魚屬深海魚,師傅提取新鮮的鮟康魚肝臟後,以醬油漬慢煮,再浸三天。魚肝呈現橙色🧡代表其十分新鮮。第一件先食原味魚肝,質感細滑柔嫩,第二件可加上適量Wasabi同食😋芥末能中和醬油的甜味,味道更鮮更香。

💫天婦羅海膽拿破侖
這道菜是最驚喜的菜式,香脆的紫菜夾上海膽🧡及吞拿魚蓉😝味道豐富又有層次,上菜時餐廳櫻花背景亦會灑出雪🌸加上師傅落淡雪鹽帶來飄雪的效果❄️視覺味覺同樣滿足。

💫握壽司 - 10貫

🔸燒蠔
🔸鰻魚
🔸赤海膽
🔸忌廉玉子燒

縞蝦味道鮮甜清爽,細緻鮮美猶勝甜蝦🦐碟魚入口即融,碟魚邊則口感爽滑🐟拖羅油脂豐富;赤海膽口感綿密軟滑🦪大大隻燒蠔味道鮮甜

💫吸物
🔸自家製魚湯
魚湯呈奶白色🤍以多條白蘭魚熬製🐟煲了5個多小時,味道十分濃郁

💫甘物
是日甜品係蜜瓜🍈同埋士多啤梨🍓,如果係慶祝生日或紀念日🎊可以提早同餐廳講,會提供埋畫碟

• 海膽拿破崙
  • 鮟鱇魚肝