2018-12-18 171 瀏覽
呢間火紅既台灣過江龍可頌店在香港未落地就經已大獲好評所以今天與朋友剛好經過太古驚見人龍未現所以即刻排隊買·可頌可選擇的味道有很多但也要看看你當天的運氣因為店舖有一個規矩><每人最多只可購買六件所以出爐就被搶購一空😵·<粉紅戀人>很多女孩子一定會買的因為粉紅色巧克力很誘人果然可頌吃起來外脆內軟酸酸甜甜的草莓乾作點綴草莓🍓控必吃😋·<沖繩黑糖>呢個係我最期待的口味原本以為內裡都是黑糖結果只有表面那一點點整個吃起來很不爽😕跟原味就沒什麼分別·<朱古力可頌>這個採用了進口的巧克力棒感覺很高級但巧克力份量不多嗯.覺得有一點點普通😶·<曜黑胡麻>黑芝麻口味的可頌是很少見特別在於需要兩小時內品嚐裡面全是香濃的黑芝麻內餡味道超級好吃好吃好吃~🤤絕對一定要嘗試一下啊!·<皇家爵士>外衣是苦甜味的巧克力配上杏仁角的香味~口感是特有驚喜的雙重脆度·<相思卡士達>這是我最喜歡的口味香滑濃郁的custard~奶香味也很重~😻這個也要兩小時內吃哦·<總結>最喜歡黑胡麻和卡士達口味👍🏻記得
呢間火紅既台灣過江龍可頌店

黑芝麻口味的可頌是很少見
特別在於需要兩小時內品嚐
裡面全是香濃的黑芝麻內餡
味道超級好吃好吃好吃~🤤
絕對一定要嘗試一下啊!
<皇家爵士>
外衣是苦甜味的巧克力
配上杏仁角的香味~
口感是特有驚喜的雙重脆度
<相思卡士達>
這是我最喜歡的口味
香滑濃郁的custard~
奶香味也很重~😻
這個也要兩小時內吃哦
<總結>
最喜歡黑胡麻和卡士達口味👍🏻
記得看清楚品嚐的最好時間喔!

2018-12-18 1596 瀏覽
之前新開的時間,下班去看都有長長的人龍 ... 不過最近再去己經沒有了排隊的隊伍,還看到買滿6件有9折優惠呢而且剛好見到新口味的牛角包!所以就去買了一盒回家喔!買了四款一樣的新口味,另外再加兩款不同口味的。裝在盒子內也能聞到陣陣的香味!蘋果可頒 ($26) - 這款是限定的新口味~售賣日期是由15/11至14/12就完了。剛好趕及在完結前吃到 ^^ 之後好像又有再推出另一款的季節限定本來預想那蘋果餡的味道會像蘋果批餡那樣酸酸的,反而是清脆香甜帶微酸的。還有濃郁的肉桂味道!配上酥脆的外層與鬆軟的內層很滋味~另外兩款口味分別是 - 香濃起司可頒 ($19) & 雪花檸檬可頒 ($17)因為是放置了一天才吃,所以第2天放進焗爐加熱~但按照指引來翻焗還是烤過龍 QAQ味道變得有點燶燶的~不過仍能吃得出起司的咸香!檸檬那個烤一烤則好像連檸檬汁也烤出來了!? 喜歡這個的清新酸!
之前新開的時間,下班去看都有長長的人龍 ...
而且剛好見到新口味的牛角包!所以就去買了一盒回家喔!

買了四款一樣的新口味,另外再加兩款不同口味的。
裝在盒子內也能聞到陣陣的香味!

還有濃郁的肉桂味道!配上酥脆的外層與鬆軟的內層很滋味~
蘋果可頒

另外兩款口味分別是 - 香濃起司可頒 ($19) 雪花檸檬可頒 ($17)
味道變得有點燶燶的~不過仍能吃得出起司的咸香!
香濃起司可頒
2018-12-05
外賣自取
2018-12-17 158 瀏覽
之前在台灣吃過八月堂,聽說名氣很大,可是我在台灣吃過的味道不太好。八月堂在香港開了已經有一段時間了,但是比較遠,所以一直沒是。今天去柴灣看電影,之後到太古逛街,見到就買了一個。根據之前的經驗,八月堂的可頌有加口味的都不太好吃,所以就買了個最簡單的。紙袋包裝和台灣的一樣。個頭比台灣的稍大,但是價錢貴一倍。可頌看起來很有光澤,很有食慾。咬開組織也不錯,可頌不是熱的,但是因為上面有一層薄薄的蜂蜜,吃起來甜甜脆脆的,還附有牛油香,非常不錯。不過,我吃了一口朋友的皇家爵士($18),上面的巧克力就非常減分。

紙袋包裝和台灣的一樣。
蜂巢可頌

個頭比台灣的稍大,但是價錢貴一倍。

可頌看起來很有光澤,很有食慾。

2018-12-17
蜂巢可頌
2018-12-06 148 瀏覽
話說唔覺意經過港島太古嗰邊,諗住入去行吉之島,點知就比我見到呢一間特色嘅店。八月堂呢個品牌專門買一啲特色嘅牛角包,佢哋稱之為可頌!有好多隻口味,例如朱古力、咖啡、芝麻、士多啤梨等等。我今次就試咗兩種口味,包括係士多啤梨同埋黑芝麻!士多啤梨牛角包上面有粉紅色嘅裝飾好吸引!有好香嘅士多啤梨味!不過我都係最鍾意芝麻味,唔好睇佢個樣黑蚊蚊,佢入面仲要係流心架😍😍😍😍比我預期中好味好多!所以真係好多人排隊!
As soon as we were outside Aeon-style, we could smell the bakery smell and were trying to look where it came from! Our nose brought us here although we were not so hungry at that time. The queue was quite long but the servers were quite efficient that we didn't have to wait so long.There were so many different flavours of croissants. It took me a while to decide to try this HK Limited Edition. The croissant itself was quite crispy, although it was no longer hot/warm. There were plenty of red bea

Red Bean Custard Croissant

The croissant itself was quite crispy, although it was no longer hot/warm. There were plenty of red beans which were so big and tasted like those from Hokkaido. The custard made the croissant less dry but I would prefer to have a little bit more custard inside. Overall, it was worth a try. Next time, we would like to try other flavours.
2018-11-18
5 分鐘 (外賣自取)
2018-11-17 188 瀏覽
台灣過江龍 - 八月堂可頌之前打開Facebook總會睇到介紹呢間人氣台灣過江龍店來港的介紹,家人嚷著想試很久,奈何總是排長龍終於搵到機會唔使排,一口氣買左幾款包試價格由原味的 $18 蚊一個到廿幾蚊不等黑糖或吉士味都幾好,唔太甜明太子味不出,只係小小鹹鹹地咁整體口感都係唔夠鬆,少層次,同埋都幾細個論性價比,相若的價錢實在有很多更好的選擇例如 bakehouse, urban bakery, 酥妃皇后。。。要排隊就唔會試了
台灣過江龍 - 八月堂可頌

終於搵到機會唔使排,一口氣買左幾款包試

價格由原味的 $18 蚊一個到廿幾蚊不等

黑糖或吉士味都幾好,唔太甜
明太子味不出,只係小小鹹鹹地咁
整體口感都係唔夠鬆,少層次,同埋都幾細個

論性價比,相若的價錢實在有很多更好的選擇

要排隊就唔會試了
號稱為台灣no. 1的殿堂級可頌,聲稱嚴選歐洲天然奶油,日本進口麵粉,ISO認證雞蛋等等優質食材。由於在開幕初期嘗鮮的人太瘋狂,每天都大排長龍,拖延到最近才有機會品嘗。蜂巢可頌 $15 是最classic的款式,通常原味都是最好的,簡單的口味,卻最能吃出牛角包的層次,輕易吃出外層酥脆及內層鬆軟。皇家爵士 $18其中一邊沾上黑巧克力,外皮清脆,再配合牛角包本身的鬆軟,口感頗為特別。紅粉戀人 $18類似皇家爵士,其中一邊沾上草莓巧克力,加上草莓果乾作為點綴,香味濃郁,草莓控大愛。香濃起司 $19在面層鋪了一片芝士,比宣傳圖片的份量稍為少了,幸好內饀也有芝士粒,芝士控表示滿意。* 店家建議購買當日食用,不要留隔夜曜黑胡麻 $22是原本最沒有期望的一款,沒想到內饀原來是新鮮流心黑胡麻醬,很有驚喜。* 店家建議為享最佳風味,最好立即食用以下兩款沒拍照:迷戀卡士達 $20內饀的卡士達醬不吝惜很充足,每口都吃到微微香草味奶油,是滿足的。相思卡士達 $22是迷你卡士達加上紅豆的版本,紅豆顆粒偏乾及硬,並不是柔軟的紅豆醬,感覺一般。八月堂地址: 太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON STYLE地下G1

蜂巢可頌 $15

皇家爵士 $18

紅粉戀人 $18

香濃起司 $19
* 店家建議購買當日食用,不要留隔夜

曜黑胡麻 $22
* 店家建議為享最佳風味,最好立即食用

以下兩款沒拍照:
迷戀卡士達 $20

相思卡士達 $22

八月堂
地址: 太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON STYLE地下G11號舖
電話: 26010900
營業時間: 10:00 - 22:30
外賣自取
  • 紅粉戀人
  • 蜂巢可頌
  • 香濃起司
  • 曜黑胡麻
岩岩台灣番黎無食到八月堂😭今日黎太古城即刻黎番,遠遠已經睇到人龍,牛角包有多款口味,價錢由 $17-22不等,買6個有9折但岩岩食飽 lunch,買2個先試下紅粉戀人 $18少女心既粉紅朱古力佈滿酥脆既牛角包,濃濃既士多啤梨朱古力醬,幸好只放在半邊包不然真的會太甜,上面仲放左士多啤梨脆脆,相思卡士達$22紅豆蓉夾係牛角包中間,多到滿瀉既紅豆唔會好甜同牛角包好夾,下次會再食,八月堂既殿堂可頌果然係外脆內軟,名不虛傳!排隊個陣可以望到牛角包即埸新鮮製造,由細細粒變到手掌咁大個
紅粉戀人 $18
相思卡士達$22

排隊個陣可以望到牛角包即埸新鮮製造,由細細粒變到手掌咁大個
2018-11-10 114 瀏覽
1️⃣相思紅豆HKD$22上面係紅豆 中間係軟滑的紅豆蓉cream咬一下會好想極速食哂佢既感覺紅豆夠大粒 但又唔會好甜有咬口又有cream再加鬆脆的牛角包成個感覺幾match同特別牛角包外脆入面鬆化空氣感都幾多.2️⃣雪花檸檬HKD$18其實只係牛角包上面有檸檬的糖霜但個檸檬唔會太酸 有種清新的感覺但係食食下會有小小甜不過佢就減少左牛角包的油膩——————————————————平時晏就勁多人掛隊但我地7點幾去到又無咩人但就無哂朱古力同原味我覺得牛角包就咁係幾好食但要排隊就唔係好抵因為佢唔大舊又唔算好平.D staff勁friendly 勁nice 會推介你食咩好提你食邊個先 邊個後又會傾下計 成個感覺好好

1️⃣相思紅豆HKD$22

會推介你食咩好
提你食邊個先 邊個後
又會傾下計
成個感覺好好
5 分鐘 (外賣自取)
2018-11-08 138 瀏覽
呢間係由台灣黎既牛角包店咁岩去開太古呢頭就入黎AEON望望排隊都排左成半個鐘先買到雖然條隊人數睇落唔多但清龍清得奇慢好多時行排到可能想買果款包就已經賣晒了好多包款都唔齊咁我就試左朱古力可頌、皇家爵士、粉紅戀人同埋雪花檸檬其實好想試下迷戀卡達士架但賣晒SOSAD我覺我呢4款最特別係雪花檸檬成個包都係酸酸甜甜有D似一隻檸檬夾心餅咁既味朱古力可頌都好好味入面係會有D朱古力醬!不過雖然買既時候都係新鮮出爐但只係微戀 唔係熱到辣手佢地會放出黎攤凍左D先賣比客冇想像中熱辣辣出爐麵包既感覺不過如果要排咁耐隊都未必會再買了但味道係真係唔錯既!
呢間係由台灣黎既牛角包店
咁岩去開太古呢頭
就入黎AEON望望
排隊都排左成半個鐘先買到
雖然條隊人數睇落唔多
但清龍清得奇慢
好多時行排到可能想買果款包就已經賣晒了
好多包款都唔齊

咁我就試左朱古力可頌、皇家爵士、粉紅戀人同埋雪花檸檬
其實好想試下迷戀卡達士架
但賣晒SOSAD
我覺我呢4款最特別係雪花檸檬
成個包都係酸酸甜甜
有D似一隻檸檬夾心餅咁既味
朱古力可頌都好好味
入面係會有D朱古力醬!
不過雖然買既時候都係新鮮出爐
但只係微戀 唔係熱到辣手
佢地會放出黎攤凍左D先賣比客
冇想像中熱辣辣出爐麵包既感覺

不過如果要排咁耐隊
都未必會再買了
但味道係真係唔錯既!
2018-10-28
2018-11-07 142 瀏覽
25/10/2018 收工剛好經過太古 就決定去八月堂買牛角包大概6pm去到 沒有太長的人龍 一場來到都打算買多幾款試下一邊排隊都見到staff keep 住將唔同款的牛角包出入爐不過由於時間夾得唔岩 本身最想試朱古力可頌未有出爐 要左以下幾款 幾個牛角包都唔係好重手的 細細個咁 兩啖食哂 炙曉明太子 (Cod Roe Croissant)︰$19(5/5)呢個係我最先食 雖然都放左一陣 但都係脆的 而且有明太子 咸咸脆脆 十分有驚喜 蜂巢可頌 (Honeycomb Croissant)︰$15(4/5)試真一個牛角包一定要試下個原味 但可能唔係即刻食 已經無咁脆如果有個焗爐烘返熱會更加好食 皇家爵士 (Chocolate Croissant)︰$18(2/5)外皮個朱古力好甜 無咩朱古力味 而家可能係淋醬上去的關係 令個牛角包都淋哂 法式莓果可頌 (限定) ︰$22(2/5)食落酸酸甜甜 同樣地都可能因為淋醬上去的關係 而且唔係即刻食 所以口感唔太好 總結︰買左都係快D食 由其係有醬喺面頭的 如果經過試下無妨
25/10/2018

收工剛好經過太古 就決定去八月堂買牛角包

大概6pm去到 沒有太長的人龍 一場來到都打算買多幾款試下
不過由於時間夾得唔岩 本身最想試朱古力可頌未有出爐

要左以下幾款 幾個牛角包都唔係好重手的 細細個咁 兩啖食哂

炙燒明太子可頌

蜂巢可頌 (Honeycomb Croissant)︰
$15(4/5)
如果有個焗爐烘返熱會更加好食

皇家爵士 (Chocolate Croissant)︰
$18(2/5)

法式莓果可頌 (限定) ︰
$22(2/5)

總結︰買左都係快D食 由其係有醬喺面頭的 如果經過試下無妨
炙燒明太子可頌
  • 炙燒明太子
【台灣過江龍 殿堂級牛角包 八月堂 香港太古首店】 八月頭喺台灣也要排很長 才吃到的牛角包 香港也能吃 11款熱賣的牛角包之中揀左限定的沖繩黑糖口味牛角包 黑糖味濃 味道有些特別 小心選擇炙燒明太子可頌 日本海鮮鹹香 幾易入口皇家爵士 苦甜黑巧克力配上杏仁片 個人最喜歡蜂巢可頌 蜂巢組織 奶油香 口感豐富 接近原味苺味牛角包 酸酸甜甜香濃起司 澳洲芝士 芝味濃郁 有食漢堡包既感覺八月堂 (太古)太古康山道1-2號康怡廣場南座AEON STYLE地下G11號舖
【台灣過江龍 殿堂級牛角包 八月堂 香港太古首店】

炙燒明太子可頌 日本海鮮鹹香 幾易入口

皇家爵士 苦甜黑巧克力配上杏仁片 個人最喜歡

蜂巢可頌 蜂巢組織 奶油香 口感豐富 接近原味

苺味牛角包 酸酸甜甜

香濃起司 澳洲芝士 芝味濃郁 有食漢堡包既感覺

八月堂 (太古)
2018-10-30 154 瀏覽
我一向鍾意食牛角包🥐,之前睇報導知道佢黎左香港開分店,超級期待!一開幕時好似要排成3粒鐘先食到,今日去開個頭附近做野,順便過黎裝下先😋😋,只有十幾人在排隊,我當然唔執輸拿拿林走去排隊啦!排隊時已經聞到好香噴噴既牛角包🥐氣味,我已經揀定好要佢地新出推介既法式莓果牛角包🥐($22),比完$拿拿林試下先,好濃厚既莓果味,酸酸地食完都唔會太濟,咬落去時好鬆化,一層層既口感唔錯!真係好想一次過試晒咁多款口味!😅😅+++++++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️我,我會努力💪寫更好更多既食評比大家😋😊
+++++++++++++++++++
法式莓果
2018-10-30
5 分鐘 (堂食)
法式莓果
2018-10-30 154 瀏覽
剛開張的時候要排隊的店~ 終於都食到了~ 星期一下午四點幾~ 唔洗等🤩 看著店員將牛角包掃蛋 掃糖 心情異常興奮~ 冇它的 因為最是喜歡吃新鮮出爐的包包~😍炙燒明太子 $19~雖則唔覺炙燒啲乜~ 明太子的鹹香 跟牛角包 的甜與牛油香很搭 🤩 明太子份量雖不多 但味重 ~重口味飢詩表示喜歡 😘朱古力可頌 $18~朱古力包入面仲有朱古力醬 😊 不會太甜~ 第二次再來 點了皇家爵士 $18~ 同樣是朱古力主題, 白包沾上黑朱古力😚~ 兩款都各有長處 飢詩比較喜歡朱古力可頌,朱古力餡軟滑與脆皮外層成強烈的口感對比, 讚😁曜黑胡麻 $22~ 黑芝麻餡香😀 ~總括來說 八月堂牛角包外層酥脆 不會硬脆 😍 包質帶甜 亦有牛油香 ,包的密度成蜂巢型恰到好處~ 重點係新鮮 同埋近屋企 可以成日來食 😁😆飢 point : 8.5 /10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
剛開張的時候要排隊的店~ 終於都食到了~

朱古力可頌 $18~

朱古力包入面仲有朱古力醬 😊

不會太甜~
第二次再來 點了皇家爵士 $18~

曜黑胡麻 $22~

黑芝麻餡香😀 ~

飢 point : 8.5 /10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
{台灣過江龍} 八月堂✨殿堂級可頌🥐.八月堂登陸香港🇭🇰,而家排隊既情況稍稍放緩啦,大家想去既可以出動❗️可頌🥐就係香港人既牛角包,據說麵團係由台灣直送到香港再發酵的,焗完脹卜卜,切開有好美既蜂巢紋🐝買六件就可以有紙盒裝,每日新鮮製造,想買特別既款式就要碰碰運氣啦😗.小編推薦的三款✨☑️曜黑胡麻 意想不到既美味,裡面既黑芝麻餡爆餡🤤,好濃味好軟滑呀❣️小編有幸買左尾二嗰個🙈☺️☑️迷戀卡士達 普普通通既custard都真係最美味😍雲呢拿同奶油配搭好香,微凍又軟滑,食完都唔太膩呀!☑️炙燒明太子 唯一一款鹹既可頌,估唔到咁好食喎!入面明太子醬唔算太多,但鹹香已經足以享受,都幾鮮味啊😋.其餘幾款紅粉戀人、白色莊園、沖繩黑糖就唔算太過特別,只係係牛角包外層唧d唔同味道🙈售價都唔特別平啊,要試的話,真係途經港島東先去啦🙃
{台灣過江龍} 八月堂✨殿堂級可頌🥐
小編推薦的三款✨