2015-07-12 2720 瀏覽
Book了位到這家串燒店,一打開lift口就是我們的枱,地方好像很小。但其實它又不是很細,因為餐廳是有兩層的。可能是座位排得太緊密吧。因有朋友未到,我們先叫一些,之後再補。首先就叫了這個9小碟,樣樣有D。老板說,雖然細細碟,但食材都很講究。有些小碟,不是老板說也不知道是什麼。有些特別但都值得一試的。之後再叫了很多串燒。即叫即製,只是份量比較小。這個茄子,老板特別介紹,好像來貨及製作又很費時。味道也很好。這個份量算多。也有提供魚生。都很新鮮。刺生船分兩種價錢,相差$100. 這個是大刺生船。好像是六百多元。有海膽,帶子,牡丹蝦等。特別一提帶子是鮮甜的。老板說,其實這裡乜都有,可以特別預早order一些食材,由日本送來。煮法也可以很fusion。因為他媽媽也教了他一些家鄉煮法。他會融合中西式來煮。總的而言,這餐廳也是可以再來的。但價錢比較貴,相信要等一些重要日子才來。

因有朋友未到,我們先叫一些,之後再補。
九格
之後再叫了很多串燒。即叫即製,只是份量比較小。
三文魚頭
茄子

2015-06-28
九格
2015-05-31 3708 瀏覽
由搵到八寸開始已打電話問有冇lunch set,終於等到出咗餐牌又唔係包場有得去食!店主Alex好friendly,除咗記得客名save電話會send message比資料,親身介紹餐牌都好詳盡,仲大方咁送咗個海葡萄冰菜沙律比我同靚女C。我哋各自要咗北海道魚生飯。麵豉湯濃郁稍鹹咗啲,但個海葡萄冰菜比坊間出色好好味,因為個汁較得啱啱好酸鹹度。魚生飯材料好新鮮,以我食勻銅鑼灣灣仔尖沙咀咁滯,個海膽係食過最清甜!帶子唔係即開但絕對唔係啲只帶腍身冇口感貨色,有啲彈而且甜。三文魚軟身,明顯溫度控制得好。稍嫌壽司飯調味可提高酸味。雪糕冇粗粒夠滑同奶味仲要係特別嘅薑汁味,食落清新。全餐飯好滿意,而且好抵食,$138冇加一。呢間搵唔到理由唔encore。遲啲嚟食晚市。

全餐飯好滿意,而且好抵食,$138冇加一。

呢間搵唔到理由唔encore。遲啲嚟食晚市。
2015-05-22
2015-05-31 3100 瀏覽

全餐飯好滿意,而且好抵食,$138冇加一。

呢間搵唔到理由唔encore。遲啲嚟食晚市。
2015-05-22
2015-05-16 3630 瀏覽
同兩個同事收工行街,四圍搵野食,咁岩行到呢棟大廈,咁岩呢間有位就入去啦。真係價錢都無睇到。點知真係好多驚喜!個老闆好好人又好好傾咁主動介紹左一款食法,一個價錢由佢地發揮,由前菜到甜品都有,每樣上菜時間又岩岩好,食物新鮮,又有諗頭,好簡單的材料,好用心咁製作,好多都估唔到咁好食。重點,老闆介紹過個爐具,真係同普通燒爐好唔同,火喉夠,燒得好到位。開業一個月左右,真係要快去體會一下!(為左介紹好野食....第一次寫食評)
前菜
海幸卷!
估你唔到薑味雪糕
鮮甜
2015-05-15
5 分鐘 (堂食)
前菜
海幸卷!
估你唔到薑味雪糕
鮮甜
2015-04-29 3222 瀏覽
放工後同成班同事一齊係銅鑼灣開飯,行過翠華隔離駱克 馬尺 見到樓上有間新開既日式料理。上到去環境真係唔錯,感覺有少少似日本既居酒屋。餐廳分兩層,樓下有bar枱食到日式串燒。八寸既前菜拼盤真係好正,食材全部都係由日本空運到港。食完個前菜好開胃,有種好fresh既感覺。主食三文魚刺身飯既三文魚肥瘦適中,食完唔會有一種太膩的感覺,加上三文魚籽真係好爽口。串燒既燒汁帶甜,值得一提既係餐廳既醬油係自家制,帶到魚生既甜味出黎。埋單每人大概一舊水左右,以銅鑼灣區既日式野黎講,價錢好合理。
魚生飯
燒雞翼
2015-04-29
魚生飯
燒雞翼
  • 燒雞肝
開心星期日!有朋友介紹我們來這間串燒店,居酒屋的感覺!一行8人!但估不到原來有私房菜食的!初初以為是吃不飽的懷石料理,點知真的有驚喜!朋友訂了枱,早四日前訂的!有頭盤,生蠔,刺身,海鮮 ,手卷,最驚喜的是有順德菜和避風塘蝦,又有焗海鮮飯,又有海鮮湯,仲有壽包和黑糖湯圓!不得不提是,那個頭盤!一個木製方盒有九格,每格有不同食物,有鮑魚,和牛他他,賴尿蝦,瑩光魷魚,海草,牛蒡!記得食埋牛蒡邊的蒜頭!好特別的味道!上菜速度剛好!食完頭盤不會飽但又好似食了很多種類咁!讚!跟住上刺身,擺得好靚有成七款魚生,海膽,甘蝦 ,個豉油聽侍應講是特別研製的!叫我們不要大舊芥辣放下去,食原味咁!試試真的確不同!好鮮味和濃郁!仲教我們用蝦頭的羔來放豉油添,幾得意!跟住食焗鮮大元貝 避風塘海蝦 好有中式小炒菜館feel..再來個順德饟鯪魚!這道菜真的估不到,因為知道是很難處理的順德菜,又要起骨又要免治魚肉,要饟返落條魚度半剪炸!因為之前在順徳菜館食過,所以知道!而這裡是配日式和風汁,食落香口又脆,魚肉在裡面剛剛好,不會硬,而個汁真的一絕!有洋蔥辣椒煮過,淋上面!好特別的一味菜式!但知道一定要訂啦!跟住食燒牛小排
跟住食燒牛小排 脆香豚肉 露荀卷 芝士焗有機雜菇,我們仲加了魚生飯和豬骨湯烏冬!甜品是黑糖湯丸!當然是飲清酒啦!好滿足的一餐!
感謝到set菜單次序的廚師有花心思!
逐道菜上菜的味道 份量剛剛好!令你食到好多,但又不會太飽,而是滿足感果種!
而地方亦不會趕頭趕命的食完!美中不足是沒有房!但店主說如有15, 6人可包一層自己食也可!咁誇張!但上他們Facebook 就見到,真的好多人包場的!而即時打咭讚好,即送刺身小碟添!侍應話下次來可再有新菜式的!只要訂就有,有專人會和你度菜單!聽見也覺得好有心思!下次一定會再來的!挑戰一下八寸廚房先!
避風塘海蝦 元貝 魚生飯
黑豚肉
順德饟鯪魚 驚喜之菜式
精彩刺身
好多酒和裝備 是隔離枱的!
海鮮湯
煙肉露荀卷 汁燒牛小排 必食!
八寸前菜369
海之幸卷 招牌菜之一
2015-04-19
避風塘海蝦 元貝 魚生飯
黑豚肉
順德饟鯪魚 驚喜之菜式
  • 八寸前菜369 順德饟鯪魚 汁燒牛小排
2015-04-09 2129 瀏覽
我係同屋企人泥食既呢間餐廳幾特別本身佢係一幢商業大廈入面所以樓下門口比較細 排隊上泥個時有d唔舒服 因為真係太逼去到餐廳門口時見到八寸門口屏風後既空間 都幾大但個屏風太前有d似路障多過屏風整體環境唔錯嫁燈光方面可以再暗少少好有情調既一間餐廳個晚因為下面個層冇位我就坐上面個層下面個層可以直接睇到整野食既情況下次有機會都想坐下面個層服務態度個個員工都好nice仲有個帶眼鏡既哥哥好talk得講番野食先味道泥講幾好而且出面食唔到所以好具獨特性 !!!個咖喱如果可以辣少少就會更好另外刺生都好好味值回票價配料方面Wasabi用料高級 唔會好似出面食到個d 令喉龍咁唔舒服值得一讚
我係同屋企人泥食既
仲有個帶眼鏡既哥哥好talk得
講番野食先
味道泥講幾好
而且出面食唔到
所以好具獨特性 !!!
個咖喱如果可以辣少少就會更好
另外刺生都好好味