2K
2016-04-15 624 瀏覽
煎日式餃子,煎得香口熱辣辣,肉香而且帶有點肉汁,滿意。燒鯖魚,正常應該肉多骨少啖啖肉喎,何解依舊魚柳好多骨呢?魚味濃而魚脂豐富,洒少少鮮檸增添清爽味道,減少熱氣及油膩感,燒得香口好味。迷你叉燒飯,近年好流行輕食喎,就連快餐店、茶餐廳都推出呢,依家拉麵店都跟風。只係一碗拉麵仔點會夠我飽呢,先黎個叉燒飯作前菜先,跟 Bella 分甘同味。份量只係正常既一半,日式叉燒軟棉棉又夠肥美,不乾不鞋做得好 ﹗豬肉醃味清爽,食得到豬肉原味香甜濃郁美味。白飯一般,不太濕不太腍,又唔係特別香,普通無特別,沾點日式點豉油合格。叉燒拉麵,湯底程深啡黑色,賣相極似好咸既豉油湯,點知飲落十足洋蔥湯,散發出既甜味一模一樣呢 ﹗非常濃郁而偏甜。仲發現有大量洋蔥絲,已經煲到出晒味又軟腍腍。到底八八八拉麵邊度鄉下架?用洋蔥湯底好有趣?湯底除洋蔥湯甜味外,還有股非常濃烈既芽菜草青味,No ﹗我最憎芽菜架。拉麵質感有似日版出前一丁咁嚥嚥韌韌、彎彎曲曲,蛋味清淡未見香濃,而且彈牙感覺欠棒。日式叉燒肥美可口,跟叉燒飯既同出一徹,整體合格既,但吸引唔到我再黎第二次。難得跟 Bella 姐撐枱腳,剛剛返完舖頭貪近去試對面地牢間八八八

難得跟 Bella 姐撐枱腳,剛剛返完舖頭貪近去試對面地牢間八八八拉麵,真係一次就 bye bye ﹗地牢通風系統不足,又侷又熱,空氣非常唔流通。舖面三尖八角,雖然裝修得乾乾淨淨、簡簡單單,但視覺上都麻麻地。

煎日式餃子
叉燒拉麵
2010-08-31
  • 煎日式餃子
2014-02-14 730 瀏覽
今日情人節,泊左車諗住係附近搵間日本野食,落樓梯之後見咁小人都知唔對路,算啦男朋友提議。坐低嗌左兩個拉麵,豬骨底同豉油底,加個吉列豬扒。男朋友話豉油底過鹹,豉油加水咁既味。我個豬骨湯底,不左淡湯聞左聞,一大陣豬臭味,麵就重係生既😡之後叫佢換個湯底,麵豉湯底,好dd ,無錯係dd最後都係食左幾淡,男朋友都係食左半碗。個豬扒都係曳。。轉頭去食壽司補返
今日情人節,泊左車諗住係附近搵間日本野食,
落樓梯之後見咁小人都知唔對路,算啦男朋友提議。
坐低嗌左兩個拉麵,豬骨底同豉油底,加個吉列豬扒。
男朋友話豉油底過鹹,豉油加水咁既味。
我個豬骨湯底,不左淡湯聞左聞,一大陣豬臭味,麵就重係生既😡

之後叫佢換個湯底,麵豉湯底,
好dd ,無錯係dd
最後都係食左幾淡,男朋友都係食左半碗。
個豬扒都係曳。。轉頭去食壽司補返
2014-01-30 243 瀏覽
過去要排隊的... 過了海開業後... 9PM多已有大量吉位...點了2個拉麵... 一個傳統醬油湯拉麵, 一個味噌湯的... 前者麵身硬了一點...其實不是不好食(真心講).... D野又夠熱...但可能競爭對手太多,又有好多十分有實力,所以先會好似悽涼左D咁...如果大家要懷勉一下GOOD OLD DAYS... 來吃吃吧.... 不會失望的.

味噌拉麵
傳統拉麵(醬油)
2014-01-08
2014-01-02 138 瀏覽
31/12 都無乜人就估倒會中伏, 不過唸住北海道拉麵 OK 掛, 就試一下。叫左味噌叉燒拉麵, 都好難食下. 個湯唔知點解好 "杰" 似擔擔麵, 唔知乜味, 總之就係鹹架啦. 叉燒又無味, 難食.係個場夠靜, 合情侶談心, 因為無乜人幫趁, 唔好趕你走.
係個場夠靜, 合情侶談心, 因為無乜人幫趁, 唔好趕你走.
2013-12-31
2013-04-19 101 瀏覽
可一不可再的拉麵今日再次挑戰888拉麵,看看我的味蕾忍受程度有否改變。慶幸我的機能還未退化。今日叫了一碗盬味叉燒,一碗味噌粟米拉麵,與1年前一樣,除了大碗外,個湯比起雲貴X米線更鹹。啲叉燒硬度比'美'豬肉乾。啲麵有梘水味,最經典係啲筍似足新聞裏的「木筷子」製筍,硬到咬不開,碗麵一上枱更傳出陣陣臭「膠」味!點頂,食咗兩啖即走,去譚仔填補番個肚的空虛。
可一不可再的拉麵
2013-04-19
  • 罐裝可樂
2013-04-14 57 瀏覽
12.2.2013與老朋友已經有一年多沒有見面了, 幸好有whatsapp, 令我們再一次連繫起來. 得知他最近進入了人生中的低潮, 而適逢我又得到了希治閣的優先場戲票, 於是就在年初三的晚上約他吃飯和看戲, 順便給他一點正能量. 優先場的地點在海運, 一個當年我們時不時看戲的地方, 所以晚飯的地點也選在尖沙咀一帶. 行來行去也不知吃什麼好, 最後就簡簡單單地吃日本拉麵算了. 我吃的日本叉燒拉麵大大碗的, 份量也多, 但麵質不爽口. 叉燒有數塊, 軟身夠腍. 粟米粒也有很多, 也夠甜的. 不過湯底十分油膩, 也好似有些梘水的物體浮面似的. 而燒魷魚也算大條的. 燒得好夠香, 又惹味, 其肉質也彈牙爽口. 可是, 碟中的燒汁過份的咸. 所以我們也沒有點那些燒汁了.之後的日式凍豆腐令我們非常失望. 豆腐有兩大件, 上面鋪了木魚. 雖然豆腐是十分滑溜, 但是豆腐底下的豉油及木魚卻十分咸, 咸到我們也不想吃了. 蟹子雜果沙律算都很大碗哦. 蟹子的份量不是十分多, 但粒粒都爽口. 沙律有罐頭雜果, 蘋果粒, 粟米粒及幾片青瓜. 那幾片青瓜雖放在碗的一旁伴碟, 但也十分爽口的. 粟米粒細細粒也鮮甜
12.2.2013

我吃的
之後的
蟹子雜果沙律算都很大碗哦. 蟹子的份量不是十分多, 但粒粒都爽口. 沙律有罐頭雜果, 蘋果粒, 粟米粒及幾片青瓜. 那幾片青瓜雖放在碗的一旁伴碟, 但也十分爽口的. 粟米粒細細粒也鮮甜. 沙律中的罐頭雜果和蘋果粒已經被大量沙律醬伴勻, 但也鮮甜. 而雖然沙律醬只是頂好牌, 但甜甜酸酸的, 令人開胃.
他吃的是
日本冷麵, 我試了少少, 麵質也頗爽口彈牙, 但豉油也都是咸了一點.
這裡的食物也不是很難食, 但卻挻重口味的, 試過也怕怕了.
2013-02-12
2013-01-17 34 瀏覽
係The One睇完戲搵地方醫肚, 行下行下就經過佢, 入黎一試啦叫左個豬骨叉燒拉麵, 10蚊追加餃子, 六十蚊包一杯野飲都平平地ge!個餃子都ok ge, 10蚊都幾抵呀! 但個拉麵就感覺好喊個味又唔好, 叉燒普通啦, 麵質就唔錯, 食碗麵有種分開晒ge感覺, 唔覺得每一碗有配搭過先先比客的一個product

2013-01-02 36 瀏覽
假期已經結束,新一年的工作天今天開始,在下亦要上班去。首個工作天要到的地點是尖沙咀,因此在下亦因利乘便在區內用餐。到了尖沙咀已經是接近下午一時,在下亦感到肚餓,於是尋找落腳地方。來到八八八拉麵店,二話不說的走了入去,經過一趟樓梯便入了進餐地方。環顧四周,顧客是多了,卡座和方枱都坐滿了顧客,反而廚房前仍有坐位,侍者便帶領入座。入座後就翻閱餐牌,這裡以拉麵為主,所以拉麵有很多款式,但是在下還是想吃飯,所以目光就轉移到日式飯餐。再細看下,亦不乏有日式小食。於是在下於餐牌中點選了一客豬扒蛋,及一客烤雞肉串,而客飯中亦包括了一罐可樂。先來的是豬扒蛋飯。從表面看來是對辦的,金黃色的蛋剛剛好包圍著豬扒,而豬扒亦蘸上了炸粉,而且還有幾條紫菜舖在豬扒上,這也看來加重了賣相。當在下呷一口豬扒,似乎是放涼了一點,表面已經有點硬了,但是內裡仍感到有咬口,而且仍有肉汁在內。至於蛋方面,做得不錯。飯丼中附帶的味噌湯,內有豐富的洋蔥,而味道也不會太鹹。另外烤雞肉串,外表未見烤過痕跡,亦沒有帶點燒焦的味道。烤雞串看來金黃色,且呈現長條形狀,而且還有一塊檸檬伴碟。吃下時雞肉帶有軟骨且有咬口,而雞肉未見烤得過火,也不見得

另外烤雞肉串,外表未見烤過痕跡,亦沒有帶點燒焦的味道。烤雞串看來金黃色,且呈現長條形狀,而且還有一塊檸檬伴碟。吃下時雞肉帶有軟骨且有咬口,而雞肉未見烤得過火,也不見得嚡口。
整體來說味道不錯,倘若豬扒可做得軟身一點的話,相信會更佳,而烤雞可以烤得有點燶味,味道更勝一籌。而服務方面,店員反應夠快,而且效率都快,表現出立即解決客人問題。
2013-01-02
2013-01-01 14 瀏覽
為慶祝紀念日,之前網上團購買左黎試下,一早已經打去BOOK位喇,亦都DOUBLE CONFIRM BOOK左位,直到當日唔記得BOOK幾點所以打去問多次,點知佢話冇我RECORD喎,嚇死呀,好彩佢話可以即時BOOK番,所以總算去得成啦,因為肚餓所以早少少去到,未夠7點到門口,已經見坐滿左8成喇,得2個侍應喎,一個處理緊外賣自取0既客人,另一個忙緊執枱及落ORDER,所以我地企嚮到1分鐘先安排到入座,由於事前睇左團購MENU知道食咩所以好快落ORDER,但食物等左4個字先黎第一碟小食,再等10MINS就黎個飯,食哂又要等10MINS先再上碟,人手十分不足,全餐飯食左1個鐘都仲未上齊哂,認真餓呀,除左人手不足上菜慢外,其他味道、服務都OK 0既,過左7點多番2個侍應上班,效率快好多喇,但場地有限,所以有時門口會有人需要等位,如果呢個問題可以改善到,都可以再去食0既泡菜﹕唔算太辣,不過過凍,味道都OK咖哩吉列豬扒飯﹕味道夠濃珍珠米夠香豬扒炸得唔燶幾好味,美中不足係D飯凍左,只係微暖,扣左分炸雞﹕夠熱上碟,都有6件左右,好味(個沙律醬好咸,不沾也罷)燒豬肉飯﹕味道都OK,如果多D汁會更好,跟餐

泡菜﹕唔算太辣,不過過凍,味道都OK
燒豬肉飯﹕味道都OK,如果多D汁會更好,跟餐個面豉湯凍左,醃蘿蔔唔好味
炸芝士﹕等了又等終始黎啦,味道好濃呀,但得5細舊就唔係幾抵喇(原本諗住叫燒魷魚,但睇食評見燒到好燶所以唔敢叫,但現場見又燒得幾靚,幾後悔呀

用左團購COUPON後按正價加一($20)埋單,爽
炸雞
燒豬肉飯
  • 炸雞球; 咖哩吉列豬扒飯
2012-11-07 10 瀏覽
上次黎食巳覺得僅僅合格, 今次再食午巿套餐, 一碗拉麵加一個小食, 選了豬骨湯叉燒拉麵及烤豬肉飯, 湯底很多油, 食落好咸, 麵很少,那些荀郤多得很,小量叉燒,那個飯的豬肉更咸, 係鹽不使錢都唔駛落咁多嘛,想飲水但原來侍應無俾水我哋, 跟餐飲也再要叫才送, 很差的服務,為健康著想唔會再黎
2012-11-07
2012-10-18 18 瀏覽
買了八八八拉麵團購,$50買$100的coupon,在尖沙咀分店使用。豬骨湯牛油拉麵,有兩塊好鞋的叉燒,麵質似茶餐廳式日本拉麵,而不是像豚王/一風堂那種拉麵,粟米像罐頭貨色,湯底不知是否有牛油關係,較咸,而像公仔麵味粉開出的味精湯。 另一個叫炸豬扒拉麵,但炸完的豬扒竟然放在湯內浸,錯晒,不過個豬扒肉質幾淋,好過叉燒啦。烤魷魚,一口咬下去,幾軟身,本來想讚,但再咬幾下,吃到有烤焦味,就是面頭那一層,焦味很重,很臭,而且吃烤焦東西容易生癌,很危險,如果我是正價買它,一定會叫人換,不過今次團購,就算了。數樣食物中,這個比較正路,煙肉露筍串燒,露筍好juicy,煙肉烤得剛好。埋單是兩個coupon加$20,即每人$60,現場所見,都不少人來吃,因今天是第一天出coupon,那些人多是walk in 客,難道他們不覺得難食嗎?
牛油豬骨湯拉麵

炸豬扒拉麵
烤魷魚
燒煙肉露筍

2012-10-12
用餐優惠
團購
2012-06-26 14 瀏覽
經常聽朋友推介,說八八八好好食。今天約了朋友在尖咀,一SEARCH下,發現尖咀有分店,當然要來試試啦!!!朋友點了一個撈麵,而我就點了一客麵豉湯叉燒拉麵。拉麵一放在跟前,第一反應是︰D叉燒咁大咁厚既...叉燒共有5大片,佔據了碗的2/3位置,驟眼看上去,也真划算。湯面浮著點點的油,舀上一匙先試味,發覺湯底沒有麵豉味。不不不,應該說沒有什麼味道才真!!!由於叉燒實在太「AR-地」,一家要食左兩片先有位夾麵,所以就唯有先食肉啦。肉質來說算不錯,不太老,但同時又沒有什麼味道。到主角拉麵出場!!!夾起的時候,麵,還是一「餅餅」,就像是煮公仔麵時沒有用筷子將公仔麵揚散一樣沒辦法,唯有自己動手......終於可以夾起一條條的麵條,一咬下去,那濃濃的梘水味就湧進口內,實在太可怕了!!!!!無奈我是一個不浪費食物的人,唯有勁落七味粉,企圖用辣遮蓋梘水味,同時為湯底加味......但更無奈的事發生了!!!!!!這碗麵出奇的多麵,怎樣吃也好,碗裡仍是有那麼多......如果不計較味道,相信這裡也算是一家「抵」食的店子吧.........

朋友點了一個撈麵,而我就點了一客麵豉湯叉燒拉麵。

拉麵一放在跟前,第一反應是︰D叉燒咁大咁厚既...
肉質來說算不錯,不太老,但同時又沒有什麼味道。

到主角拉麵出場!!!
沒辦法,唯有自己動手......
肉大麵多...梘水更多!!!

但更無奈的事發生了!!!!!!
這碗麵出奇的多麵,怎樣吃也好,碗裡仍是有那麼多......

2012-06-25
2011-12-28 11 瀏覽
下欄貨色!! 拉只!! 落去見個環境格局好似茶餐廳...心知不妙...因太累關係唔想再行就試下...誰知服務態度差劣... 冇人帶位冇主動送茶!!叫了個鹽味拉麵...未食已經聞到簡水味好重...個湯又淡到好似水咁... 麵質太硬...難吃程度跟那間X千拉麵一樣咁難食!!返屋企煮個公仔麵仲好食過佢!!$70買難受!!
下欄貨色!! 拉只!!

落去見個環境格局好似茶餐廳...心知不妙...
因太累關係唔想再行就試下...
誰知服務態度差劣... 冇人帶位冇主動送茶!!
叫了個鹽味拉麵...
未食已經聞到簡水味好重...
個湯又淡到好似水咁... 麵質太硬...
難吃程度跟那間X千拉麵一樣咁難食!!
返屋企煮個公仔麵仲好食過佢!!
$70買難受!!
2011-12-24
尖沙咀八八八拉麵,已列入我的黑名單,同味千拉麵有得輝,麵有鹼水味,太多湯,鹽拉麵湯超淡,味憎湯上的油似過多,d 叉燒好似廣東燒味叉燒有紅色,侍應服務差,入到去都唔帶位,結果我同老婆自己揾位坐,仲要無人拿水過來。然而,銅鑼灣的八八八就好得多了。仲有十蚊四隻餃子,都唔知自己食緊乜,埋單hkd123,坦白講,寧願回家煮公仔麵。
差 鹽拉麵, 味憎拉麵
2011-03-30 22 瀏覽
放學,帶著幾分醉意去會友人,開展我的拉麵之旅第五站。這一站,我們來到尖沙咀的八八八拉麵。點了一個鹽味拉麵和一個懷舊拉麵,兩個都是細版。麵身屬粗身,富彈性,有蛋味。鹽味湯底略帶豬骨味,不夠清澈,且比較咸了點。叉燒鬆化,不過不失。我我最愛的配菜 --筍,卻像筍乾…懷舊拉麵是一個筍味的湯底,正中我下懷。筍味濃郁,醉意頓消。雖然湯底味道還是略咸,但比鹽味拉麵好多了。友人點了溏心蛋,分了我一邊。上來樣子算溏心,有一邊的蛋黃還流走了一部份…蛋也吃得到鹵味,但略嬚甜一點。八八八的味道普遍較濃,可能較適合香吃濃味的朋友了。
放學,帶著幾分醉意去會友人,開展我的拉麵之旅第五站。
這一站,我們來到尖沙咀的八八八拉麵。
點了一個鹽味拉麵和一個懷舊拉麵,兩個都是細版。
鹽味拉麵
麵身屬粗身,富彈性,有蛋味。
鹽味湯底略帶豬骨味,不夠清澈,且比較咸了點。
叉燒鬆化,不過不失。
我我最愛的配菜 --筍,卻像筍乾…
懷舊拉麵
懷舊拉麵是一個筍味的湯底,正中我下懷。
筍味濃郁,醉意頓消。
雖然湯底味道還是略咸,但比鹽味拉麵好多了。
半熟蛋
友人點了溏心蛋,分了我一邊。
上來樣子算溏心,有一邊的蛋黃還流走了一部份…
蛋也吃得到鹵味,但略嬚甜一點。

八八八的味道普遍較濃,可能較適合香吃濃味的朋友了。
2011-03-23
懷舊拉麵