兩草 (棉登徑)

Two Greens (Minden Avenue)
6K
ArielNg429
幾有驚喜的小店
ArielNg429
2025-10-05
1K 瀏覽
關注
這間主打懷舊香港美食,價錢貼地,份量及味道都性價比高👍🏼難怪平日晚上去都大排長龍🙀胡椒肉骨茶 $38濃郁的胡椒辛香不會過濃,但並不嗆辣。排骨燉得恰到好處,肉質軟嫩而不爛,用筷子輕輕一撥就能骨肉分離,吸收了滿滿的胡椒湯汁,每一口都有胡椒味香煎脆邊蛋肉餅飯 $42一上菜已被晶凝通透的蛋黃吸引🤩忍不住想夾穿蛋黃。肉餅煎得外脆內軟,咬一口肉汁浸出,再配上蛋黃及豉油,這個組合撈飯完成是完美😍咖央多士 $25多士烤得金黃色,外層微微焦香,多士中是滿滿的咖央醬及牛油,甜而不漏,必點!招牌炸雞翼 $27招牌果然招牌👍🏼雞翼用蝦醬去調味,一上枱已聞到微微蝦醬味😍雞皮酥脆,雞肉保留了肉汁,肉質嫩滑,又是必點!香脆魚餅 $27上枱時能聞到淡淡的魚香和油炸的香氣。咬下第一口,外層是「喀嚓」聲🔥表皮炸得確實酥脆,但不會硬得刮口👍🏼魚肉口感彈牙扎實,很有驚喜檸檬薏米水 $50想不到份量很大同時亦很足料!每喝一口都是薏米,味道帶微微檸檬酸香,清新消暑之余亦有去水腫功效👍🏼查看更多
WCEHK
尖沙咀CP值最高嘅餐廳 平靚正🫰🏻❤️
WCEHK
2025-08-12
3K 瀏覽
關注
兩草今次要介紹一間餐廳喺尖沙咀叫「兩草」,呢間餐廳門口係有一級,輪椅人士如果要入去幫襯嘅話,一定要自備斜板或叫外賣!我敢講呢間港式餐廳應該係尖沙咀平靚正唯一一間餐廳,「幾草野」就可以填飽個肚,仲唔係事事旦旦無料到果d餸,勁多打工仔中午過嚟食,旅客都唔少,簡直係尖沙咀排隊人氣餐廳,我推介香煎脆邊蛋肉餅飯,蛋一篤就穿,膽汁流去肉餅同飯度,肉餅超大塊,有驚喜!1.香煎脆邊蛋肉餅飯(多蔥)$42(10/10)呢碗真係唔好睇小佢,個碗細細,份量勁多,有個蛋開始講,太陽蛋蛋白邊係脆嘅,中間太陽黃一篤蛋汁就流到飯同肉餅果邊,米飯唔係求求其其,我會推薦大家食呢個「香煎脆邊蛋肉餅飯」!2.香茅雞扒飯(走豬油)$40(9.5/10)勁鍾意佢哋可以走油(豬油),就算走入雞扒都唔會鞋同硬,雞扒肉質並嫩滑,連外面雞皮都煎得好脆身,好掂!3.咖央多士$25(9.5/10)出面咖央多士無呢度咁脆,入面無出面咁甜,一共有4塊咖央多士!4.招牌炸雞翼$27(10/10)呢碟招牌炸雞翼已經寫明含有蝦成份,一咬真係同出面炸雞翼超唔同,外皮好脆唔洗講,原來蝦成分係味道,呢個炸雞翼係有少少咸香味,一共有4隻炸雞翼!5.脆香魚餅$27(9/10)呢碟脆香魚餅有少少似鯪魚球,食落去連少少魚骨都無,外皮如果脆多少少就最好!6.樽裝奶茶$25(9.5/10)呢個樽裝奶茶唔會好甜,都算幾滑!7.樽裝咖啡(無糖)$25(10/10)呢個樽裝咖啡算係黑咖啡,無糖之餘,有少少苦甘味!2人總共價錢$211個人口味總評分:9.64/10  @two.greens.tst地址:尖沙咀棉登徑7號地舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#兩草 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong查看更多
+ 5
Health01114
美味又物有所值的美食
Health01114
2025-08-12
4K 瀏覽
關注
經過尖沙咀K11 Art Mall,看見一間餐廳門外有長長的人龍,這間餐廳名叫<兩草>,原來是昔日大坑馬拉小食店結業後重開的其中一間分店。我和朋友沒有吃午餐,又想試試這間餐廳食物,於是也排著隊等。等了十分鐘,終於可進入店內,紅色吊燈,牆上海報,充滿著港式風格。我們在等待期間已選了食物,羅漢果水、檸檬薏米水、脆香魚餅、油菜、咖央多士、香煎脆邊蛋肉餅飯及小籠包胡椒湯。羅漢果水及檸檬薏米水~這兩款飲品不但消暑去濕,而且可以開胃和有助消化。羅漢果水帶點甜味,檸檬薏米水則清新、酸中帶微甜,薏米軟又有嚼口,是不錯的夏天健康飲品。脆香魚餅~朋友表示魚餅是店家自家製,厚切油炸鯪魚餅,不油膩之餘,又不會有強烈魚腥味,面層又放了香蔥。油菜~翠綠菜心份量充足,剛剛好熟透,毎一口吃著店家祕制的甜醬油,又能吃出菜心甜味。咖央多士~店家在枱上貼著咖央趁熱吃,真是貼心! 又薄又脆的咖央多士,咬一口,口腔裡充滿著斑蘭香、牛油香和椰香,又不會太甜,很好吃。香煎脆邊蛋肉餅飯~這是餐廳的招牌菜,店家堅持毎天使用新鮮的豬肉製作成肉餅,肉餅厚身,肉質嫩滑。半熟脆邊煎蛋與店家祕制的甜醬油攪拌一同吃,口感豐富之餘,飽肚又美味。小籠包胡椒湯~這個湯很特別,有著微微的胡椒香味。不但吃到小籠包,又能喝到胡椒湯。查看更多
羅漢果水及檸檬薏米水
脆香魚餅
油菜
KamanLi121
抵食、好味、有情懷!
KamanLi121
2025-07-11
4K 瀏覽
關注
呢間餐廳真係抵食到笑出聲 😂!兩個人食到成枱滿滿,仲要飽到扶牆出門口,埋單只係$200,最正係——唔收加一!👍原來呢間大坑名店「兩草」已經搬咗去尖沙咀開分店,位置就係K11附近,交通超方便 🚇。一入到去,感覺就好香港味,紅色燈籠加上舊式茶餐廳餐牌,仲有90年代嘅金曲陪住你食飯 🎶,即刻feel到懷舊氛圍,好似穿越咗去童年咁!講返啲食物,真係又平又好味,必點 **香煎脆邊蛋肉餅飯**($42)!燶邊流心蛋一拮就爆,肉餅又厚又夠juicy,配埋甜豉油,嘩,味蕾直接升天 😋。仲有 **蛋炒豬腸粉**($27),外層煎得脆香,內裡煙韌,嗰啲邊邊角角特別香脆,簡直係腸粉界嘅小驚喜!🎉**胡椒肉骨湯米粉**($40)都唔少得,一碗四大嚿肉骨,肉嫩湯香,米粉份量十足,性價比爆燈 💥。如果鍾意小籠包,記得試埋佢嘅 **胡椒湯小籠包**($40/4粒)咬落湯汁好爆,外皮仲keep住彈牙,唔會淋晒,真係好細心 👏。最後甜品壓軸!佢哋嘅 **咖央多士**一上枱就要即刻食,牛油+咖央醬鹹甜平衡得啱啱好,完全唔膩 🤤,配埋 **檸檬薏米水**($25),清清地又解膩,好多薏米係bonus,飲完成個人都舒暢晒 🥤。查看更多
+ 5
Crystalnnt
CP值超高馬來香港fusion店
Crystalnnt
2025-07-08
3K 瀏覽
關注
[兩草 🌱].呢間小店在網上一直好hit 🔥 主打馬來西亞及港式fusion美食 🇲🇾🇭🇰 價錢親民🥹🥹貫徹「兩草($20😆 - 雖然E+唔係)」就可享地道美食的理念🤣.快餐模式 幾款招牌菜都好味😋.🌟 香煎脆邊蛋肉餅飯 🍳🍚 $42煎蛋邊緣香脆 中間又做到流心 🍳 手打肉餅厚實多汁 💦 配上甜豉油及蔥花🫜簡單卻美味😋 令人🈵足.🌟 小籠包胡椒湯 🥣 $40胡椒味濃郁 湯底小辣惹味🥣🌶️小籠包多肉汁 我個人好鍾意❤️.🌟 咖央多士🍞 $25薄身多士烘得香脆塗上香甜咖央醬🍯味道香濃而不膩 👅 食完好味到想跳舞💃.🌟 叉燒豬油撈麵 🍜 $45半肥瘦叉燒切片薄身 入口軟嫩並有炭燒味🐽 豬油撈麵的油香濃郁 麵條彈牙🦷 配上蔥花和豉油正wor👍🏿.🌟 蛋炒豬腸粉 $27蛋香濃厚 腸粉即炒帶鑊氣🧑🏽‍🍳 適合點心輕食☺️.整體來講CP值🔝 食物有鑊氣 夠地道 完美體現港式風味肉餅飯➕咖央多士是靈魂組合MUST TRY ‼️.📍香港尖沙咀棉登徑7號.查看更多
+ 4
叉燒豬油撈麵
kaytse0106
尖咀港式星馬菜🤤!肉餅飯必食😋!
kaytse0106
2025-11-13
關注
呢間港式星馬fusion餐廳令我覺得好impressed 原本係大坑名物 依加喺北角、旺角都有分店呢次我去尖沙咀分店試咗:1️⃣香煎脆邊蛋肉餅飯我好中意煎蛋脆卜卜,配埋少少甜豉油 食一隻蛋好唔夠候!肉餅唔會好乾身,帶有少少肥豬肉,飯本身有淋上少量豉油,如果唔夠餐桌上亦有甜豉油提供!2️⃣蛋炒豬腸粉又係鍋氣之選,好香豉油味,腸粉炒到熱辣辣,都幾惹味~不過份量比較少🥲3️⃣脆香魚餅略微有啲煎得唔夠脆,但都幾重胡椒味,但我應該試一次就夠了~唔知你地經開尖沙咀會食咩呢?歡迎留言分享一下☺️#香港隱世美食 #香港美食 #九龍美食 查看更多
pinkyjaii
🎀尖沙咀。明星推介港式流心肉餅飯🤓🎀
pinkyjaii
2025-11-13
關注
🎀尖沙咀。明星推介港式流心肉餅飯🤓🎀🪄店名* #兩草🔮地址* 尖沙咀棉登徑7號地舖 🔮🗾分店地區🗾 尖沙咀,北角,旺角💰價錢$191 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_尖沙咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵經過看見平日人龍熱門店,原來是之前袁詠儀介紹的特色港式小店,裝修充滿了懷舊的港式風情,店內設計有紅色吊燈、紅色燈籠和舊式茶餐廳餐牌,牆上還掛有懷舊海報,營造出濃厚的舊香港氛圍。背景還會播放90年代的金曲,感覺好像穿越回了童年時光。🍽️食物質素🍽️主打港式與馬來西亞風味的融合,充滿香港特色、價位親民的人氣小店,食物以性價比為主,而且沒有收加一服務費~👀評分💖💖💖💖🪄 香煎脆邊蛋肉餅飯$57 +$15蒜頭湯店舖皇牌~每桌必點!煎蛋的邊緣焦香酥脆,蛋黃保持流心狀態,與煎香的厚肉餅和醬油拌飯一起食用,口感十分豐富👍以優惠價配上的蒜頭湯有原粒蒜頭,湯的胡椒味濃郁,喝下去有暖胃的感覺。👀評分💖💖💖💖💖🪄蛋炒豬腸粉$27對這款菜品有驚喜,腸粉煎得相當香脆,外層裹上蛋漿,味道香濃帶鹹味~👀評分💖💖💖💖🪄 滑蛋叉燒三文治$27 +$3烘底很有滿足感的港式三文治,建議可以加錢烘底,可以體驗到外脆內軟的感覺,裏面的雞蛋份量超多!👀評分💖💖💖💖💖🪄招牌炸雞翼$27雞翼炸得十分香脆,價錢很便宜。👀評分💖💖💖💖🪄飲品-樽仔奶茶&樽仔斑斕咖啡 $25@1喜歡港式飲品的可以一試,雖然甜度是固定的,但個人認為甜度剛剛好,而且樽仔包裝很方便👍(5個💖為最高)✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️⚜️整體評級⚜️🎈味道評分*😋😋😋😋🎈環境質素*🎇🎇🎇🎇🎇🎈抵食程度*💰💰💰💰💰🎈服務態度*💌💌💌💌💌查看更多
哦E斯
親民價錢食出驚喜🌟
哦E斯
2025-11-11
關注
行徑棉登徑,餐廳沒有精緻花巧菜餚,賣的是草民百姓,最緊要吃得飽,性價比絕對係高👍🏻🥢小籠包胡椒湯小籠包皮薄餡靚又多汁,令人胃口大開!🥢香茅雞扒飯份量剛剛好,適合輕食,整體依款飯好香好香🥳可食兩大碗!🥢蛋炒豬腸粉腸粉味道比較香口,合甜豉油一起食就更正。🥢招牌炸雞翼入面嘅雞肉有雞油香,滴晒汁咁,呢個必點👍🏻!🥢脆香魚餅肉餅幾厚肉,上下兩邊煎香,醃製得非常入味。撈飯食真係一流!🥢可樂(樽)🥢白桃烏龍冷泡茶真係一定要試試!真心推薦良心店!查看更多
+ 15
香煎脆邊蛋肉餅飯世一
025micheel
2025-11-09
關注
最近超火嘅港式fusion新派餐廳,將碟頭飯重新演繹,還原港式滋味👯‍♀️裝修都幾有香港特色🇭🇰🧡香煎脆邊蛋肉餅飯🍚脆邊蛋係精髓,煎到邊位無香,蛋黃仲係流心架🍳肉餅夠厚身咬落幾juicy,加埋秘製醬油無得彈👯‍♀️專登再加點左隻脆邊蛋配飯食一流🧡小籠包胡椒湯🍲湯底飲完暖笠笠,帶小小胡椒香,小籠包皮薄帶肉汁🧡胡椒肉骨湯米🍜胡椒辣勁適中,肉骨湯底唔算好重,肉排軟腍得黎帶咬口,米粉吸哂精華👍🏻🧡招牌炸雞翼🐣雞翼外皮超脆,肉質嫩滑,單食都想encore🤭🧡淨香茅雞扒泰式香茅味清新,雞扒煎至外脆內嫩,真係好鬼正👻🧡清熱羅漢果水🍹飲完食完即解膩一流,仲可以清清熱氣❤️‍🔥查看更多
couplelovefood
超正肉餅飯
couplelovefood
2025-11-02
關注
兩草由大坑開到去尖沙咀啦,人流超旺啊~店舖名物有肉骨茶、咖央多士、香煎脆邊蛋肉餅飯、蛋炒豬腸粉、叉燒撈麵、咖央多士… 樣樣都吸引🤩🍚香煎脆邊蛋肉餅飯必食之要!肉餅煎得香口,質感幾好有口感,味道適中好啱食,加埋蛋汁、肉餅嘅油份,超正~🐷胡椒肉骨茶胡椒湯好飲不太辣,飲晒🙌🏻肉骨好腍好易咬,輕易拆骨✔️🥢蛋炒豬腸粉腸粉軟熟,加咗豉油炒好食,仲有雞蛋,口感更豐富🍞咖央多士多士夠薄,口感香脆,薄薄咖央醬微甜好食😋🥢招牌炸雞翼真係勁脆,入面肉質保持到滑嫩juicy🧋樽仔奶茶茶味奶味香濃香滑,好飲🍋檸檬薏米水健康清甜滋潤查看更多
+ 8
樽仔奶茶
cho.colate.9484
兩草 (尖沙咀)
cho.colate.9484
2025-10-31
關注
曾經在旺角分店吃過,見原來尖沙咀也有分店,所以就去了試.這間主打懷舊香港美食,店舖環境設計好有舊時代香港特色,打卡一流.這店舖價錢&食物味道性價比高,平日經常需要排隊.蛋炒豬腸粉$27味道超香脆滑!腸粉切段煎金黃微焦,蛋液裹勁道蛋香四溢,調味鹹甜入味.咖央多士$25味道超香濃鬆脆!外層吐司烤得金黃脆脆,內夾厚厚咖央醬蛋香奶味融化,帶椰子甜潤和斑蘭清香,微微鹹鮮不膩.香茅雞扒飯$40味道超香脆鮮嫩!雞扒醃蔥蓉入味外層煎金黃微焦帶蔥油香撲鼻,內裡滑嫩多汁不柴,配上兩草秘制醬油飯,超讚!小籠包胡椒$40味道超暖辣鮮香!皮薄Q彈咬破湯汁噴出帶豬肉鮮美,胡椒湯唔辣,但好香胡椒味.另再叫兩杯檸檬薏米水,去去水腫.查看更多
katheline
尖沙咀特式小店食物質素高價錢合理
katheline
2025-10-27
關注
今日同同事去咗尖沙咀棉登徑嘅「兩草」食lunch,地點方便,店內環境乾淨企理,坐得舒服!😊🍤 鮮蝦胡椒湯湯底好香濃,胡椒味突出但又唔會太辣,4隻蝦好彈牙“鮮”💯🍚 香茅雞扒飯🐤雞扒勁大塊煎得外皮香脆肉質嫩滑d香茅味好入味,送飯一流😋🍳 餐肉脆邊蛋豬油飯🐷呢個係招牌之一,餐肉煎得香口,脆邊蛋流心效果完美,撈埋豬油飯真係邪惡到極,大滿足!🤤🍗 招牌雞翼雞翼炸得金黃酥脆,咬落去肉汁豐富,醃得好入味,令人食唔停口!🍹 檸檬薏米水清甜解膩,檸檬嘅酸味同薏米嘅香氣好夾🥤兩草香港尖沙咀棉登徑7號地舖查看更多
+ 8
kennypolly foodie
呢間台灣菜絕對係隱藏版美食地圖MVP!🤯
kennypolly foodie
2025-10-26
關注
今日同朋友盲舂舂試咗間台灣餐廳,點知一入門口就WOW咗出聲~ 裝修走文青感滿滿嘅木系風格,仲有啲復古花磚同霓虹燈牌,勁啱打卡黨📸!坐低五分鐘已經瘋狂撳手機狂影,連隔離枱嘅情侶都偷偷跟風影角落個盆栽🌿。凍奶茶一上枱就知唔簡單!飲落個口感真係絕絕子~茶底濃到似深夜趕project時嘅覺悟,奶香又滑到似愛豆嘅wave,飲完成個人直接充電完成⚡。重點係冰量啱啱好,飲到最尾都冇變淡,呢個細節我給滿分💯!咖央多士簡直係碳水界黑馬!麵包薄到似idol嘅回歸期,咬落「咔嚓」聲清脆過TikTok爆紅音效🔥。咖央醬多到似考試前嘅重點範圍,仲有邪惡到震嘅牛油片慢慢融化,食到朋友直接瞳孔地震:「呢個熱量我願意!」小籠包一籠四粒好似藝術品,💘。咬開瞬間胡椒湯汁大爆發,鮮甜中帶微微辛辣,飲埋啲湯真係鮮到拍手叫絕,仲要冇豬羶味,連平時唔食豬嘅朋友都偷飲咗兩啖😂。壓軸嘅脆片蛋肉燥肉餅飯簡直係犯規級存在!篤穿流心蛋黃那刻,儀式感直接拉滿🎉。燶邊脆片夾住肉餅送飯,卡嚓聲mix豉油香,口感豐富過K-pop編舞!肉餅唔會死鹹,仲食到粒粒馬蹄,個層次感真係泰酷辣🌶️!埋單嗌咗句「下次要帶阿媽嚟偷師」,已經諗緊聽日健身點還債~🏃💨!查看更多
RaniP
平民美食尖沙咀新店🍛幾十蚊吃撐
RaniP
2025-10-23
關注
尖沙咀🆕開的【兩草】分店好舒服!就在k11 art mall對面一條街,寬敞位置多好多✨這家平民美食可是好多明⭐️來吃過~原來吃過旺角和天後店,尊嘟不錯!下班拉上朋友立刻衝!香茅雞扒飯加溫泉蛋🍛雞扒好大一塊,鋪滿整個碗,煎得香嫩!戳破溫泉蛋拌飯敲滿足😋叉燒蛋飯🥓香香的滑蛋配蜜汁叉燒 港式老選手了,那自然是不出錯蛋炒豬腸粉🍳豬腸粉炒得微微焦脆,加上蛋碎和醬油的融合,有鍋氣好香口!咖央多士🔥記得上桌要趁熱趕快吃!麵包酥脆,咖央醬甜而不膩查看更多
chungwt11
尖沙咀懷舊港風餐廳🍴兩草🌿
chungwt11
2025-10-22
關注
前排聽朋友介紹尖沙咀有間性價比超高嘅餐廳今日收工即刻捉埋男朋友去試下!兩個人幾乎叫曬佢嘅招牌嘢食🤤人均唔使$100就已經飽飽😂🐷香煎脆邊蛋肉餅飯肉餅肥瘦相間口感鬆軟只蛋唔單止脆邊,個底都是脆的真系好有技術先可以煎得咁好🤤🥚蛋炒豬腸粉已經唔系好多地方有呢只炒腸粉食腸粉唔會太腍,少少爽口小妹覺得加埋辣椒油食真系超惹味😋🍳滑蛋叉燒三文治(烘底)男友最欣賞佢夠足料一路食啲叉燒一路跌😂食嚇食嚇仲有陣屋企feel好似阿媽既叉燒蛋咁親切🐥招牌炸雞翼呢個雞翼調味超正外表酥脆入邊仲Juicy好似仲系生炸,超有誠意!估唔到佢又抵食又好食大家出尖沙咀一定要試下!🫶🏻😆查看更多