2019-06-28 462 瀏覽
还可以吧,一直说要去吃都没有去,今天周四,我肚饿时候去的,人不算太多,有位置,冰粉还算挺好吃的,虽然分量不算太大,小面味道也ok,凉菜麻麻辣辣的夏天吃也蛮清爽的,挺好的,下次应该还会去吃的
2019-06-26 402 瀏覽
近期大熱食四川嘢嘅餐廳🍴,等我同🐢🍯又湊下熱鬧先👻1️⃣流曬口水口水雞 $40/份好少地方嘅口水雞咁入味,而且雞的質感嫩滑,真係食到流曬口水。不過件數唔算多,大家不妨考慮叫半隻!🙆🏻‍♀️美味指數:8.42/102️⃣超牌兩姊妹涼皮+ 木耳 $30我地叫咗中辣🌶,不過用潭仔嘅辣來做標準的話,佢就未到中辣🌶嘅。涼皮索曬麻辣紅油同酸醋嘅味道,而且涼皮嘅質地軟滑可口。配菜則有青瓜絲,芝麻,花生🥜同木耳,令成個涼皮搭配更有咬勁同層次感。🙆🏻‍♀️美味指數:8.94/103️⃣重慶小面 + 豆筋棍 $30重慶小面的麵質有咬口,不過辣味就入唔到d麵裡面啦。相對涼皮比較失色。豆筋棍偏硬同乾身,同重慶小面唔係好夾,可以唔試。🙆🏻‍♀️美味指數:6.13/10💡整體來講,餐廳座位較少,不過勝在食物質素高,而且食得辣嘅朋友都可以挑戰下佢的極辣😘涼皮同口水雞係必試。⚠️本食得好開心,但係佢哋加咗味精,令到我有啲味精過敏😔
近期大熱食四川嘢嘅餐廳🍴,等我同🐢🍯又湊下熱鬧先👻
1️⃣流曬口水口水雞 $40/份
🙆🏻‍♀️美味指數:8.42/10
2️⃣超牌兩姊妹涼皮+ 木耳 $30
🙆🏻‍♀️美味指數:8.94/10
3️⃣重慶小面 + 豆筋棍 $30
🙆🏻‍♀️美味指數:6.13/10
⚠️本食得好開心,但係佢哋加咗味精,令到我有啲味精過敏😔
知道依間舖頭既涼皮好出名,之前有次突登去想試下,可能因為試業階段?六點幾涼皮已經冇哂,今次咁岩同樣六點幾經過,見未晚餐但又有少少餓,即使要排隊,都忍唔住要試一試佢😛😛⬇️ 排隊時睇下有咩野食,好可惜佢既人氣脆辣嗆藕丁唔知咩原因冇得order🥺-等左大概三個字,就有得入去了,因為都只係小店黎,所以坐得會係有啲逼,不過都會體諒~~-⬇️ 等左陣終於有得食了,涼皮唔洗講非常煙un有彈性,食落涼浸浸,溫度岩岩好,夏天食真係冇得彈‼️🤤加埋青瓜絲同埋炸豌豆,口感好豐富。份量亦俾我想像中多,但如果係for晚餐,一定唔夠~所以愛麗絲都預左係當餐前小食😛-⬇️ 雖然叫左中辣,但竟然一啲都唔辣🤔係食到最後,咀唇先有少少麻感,個人覺得似係香辣多啲,不過佢個汁的確係相當惹味。但始中係重口味野,食完出現口渴情況就少不免。-⬇️ 有扣分位,就係佢地用太多即棄餐具🤭-📍如果下次再有機會食,愛麗絲可能會選擇外賣了,一黎唔洗排隊,二黎佢都係用即棄器皿裝,諗落仲可以慳番等位時間😀😀

⬇️ 有扣分位,就係佢地用太多即棄餐具🤭
2019-06-11
15 分鐘 (堂食)
2019-06-06 528 瀏覽
知道新開左間麻辣美食 所以即刻去試啦。但呢間小店14:30先開門的,未夠14:15 已經在人龍係出面排隊,剛好排到我地就full左 眼見位置8-10個左右,所以都要等一段時間先到我地。首先我地點左以下幾樣兩姊妹招牌涼皮:9/10 分數個粉好滑 好過癮 我本人唔係好食得辣,所以對我黎講都幾辣下 但食返個五彩冰粉可以即時解辣。黑糖五彩冰粉:8.5/10 好解辣 個面鋪滿左好多花生水晶酸辣粉-7/10 呢個同出面的重慶酸辣粉差唔多。兩姊妹葷菜-7/10 豬耳 份量唔多 但都唔錯

黑糖五彩冰粉:8.5/10 好解辣 個面鋪滿左好多花生
水晶酸辣粉-7/10 呢個同出面的重慶酸辣粉差唔多。
兩姊妹葷菜-7/10 豬耳 份量唔多 但都唔錯

2019-06-02 493 瀏覽
依間野食叫兩姊妹涼皮有限公司,我覺得呢個名好特別,開頭都唔知食咩,見到好多人排隊跟住就排埋一份😂可能新開 正值熱潮 所以都好左好耐 佢店面好細 一半係廚房 另一半大概坐到十二個客右右 所以等成大半個鐘先入到去。我哋就叫咗一個重慶小面同埋同埋招牌兩姊妹涼皮。食落去非常正宗,夠香又夠辣,而且價錢非常便宜。份量亦都好足,以往喺出邊食我諗都要四十幾元。而且老闆娘服務好好,下次會再幫襯👍🏻👍🏻👍🏻

2019-05-30 413 瀏覽
同朋友試左最近好hit既麻辣涼皮,中午時間好多人排隊,鋪仔細細。試左招牌涼皮,識叫一定叫中辣,夠香夠麻,口味清爽!好多配料同埋感覺上好有誠意,本來想試埋小食蓮藕,但老闆娘話唔當造,唯有下次再試。

試左招牌涼皮,識叫一定叫中辣,

2019-05-30
30 分鐘 (堂食)
2019-05-26 664 瀏覽
由兩位前空姐兼姊妹淘開設👭見到未到晚飯時間都咁多人排隊就想試下😋.㊙️招牌兩姊妹涼皮($25)涼皮軟滑 伴上麻麻辣辣紅油同酸醋 青瓜絲 芝麻 酸酸辣辣同芝麻香 好開胃🤤.🍜熱騰騰紅燒牛肉麵($45)麻辣湯底加上高湯 好順口 如果唔係怕肥 都想多飲幾口 麵身幼細好掛湯 牛腩係半肥瘦🥩.🐮涼拌牛栢葉($30)最辣既一道 牛栢葉係爽口既 份量都幾多💁🏻‍♀️.🌈黑糖五彩冰粉($25)冰粉冰涼清甜 加上黑糖 花生碎 葡萄乾 杞子 甜甜既有唔同口感食完咁多辣之後幾解辣👍🏻.咁多道重慶麻辣菜式辣味唔會單一 有唔同層次幾抵讚👍🏻堂食都係用外賣碗 顏值同環保程度要減分👎🏻.人均消費:$65推介指數:👅👅👅👅👅👅👅(7/10)Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(6/10)
由兩位前空姐兼姊妹淘開設👭
見到未到晚飯時間都咁多人排隊
就想試下😋

㊙️招牌兩姊妹涼皮($25)

🍜熱騰騰紅燒牛肉麵($45)
麻辣湯底加上高湯 好順口 如果唔係怕肥 都想多飲幾口
麵身幼細好掛湯 牛腩係半肥瘦🥩

🐮涼拌牛栢葉($30)
最辣既一道 牛栢葉係爽口既 份量都幾多💁🏻‍♀️

🌈黑糖五彩冰粉($25)
食完咁多辣之後幾解辣👍🏻

咁多道重慶麻辣菜式
辣味唔會單一 有唔同層次
幾抵讚👍🏻
堂食都係用外賣碗 顏值同環保程度要減分👎🏻
人均消費:$65
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅(7/10)
Encore指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(6/10)
2019-05-26 647 瀏覽
早前網上睇到有兩個空姐夾份開左間涼皮店仲要係太子今日有緣去試下今日星期六大約7:00去到已經排緊隊店入面只有約10個位所以要食就要早我買外賣個涼皮好爽口好好食辣度適中下次要試埋其他
早前網上睇到有兩個空姐夾份開左間涼皮店

辣度適中
下次要試埋其他
2019-05-25
2019-05-22 547 瀏覽
講到咁好食,於是我咪試下囉,個涼皮啲味道好奇怪,個汁又酸又有啲苦味,點知想點,又唔惹味,涼拌香皮蛋就不過不失,仲有個夫妻肺片,叫做正常啲,不過唔入味,唔會再食!
涼拌香皮蛋
2019-05-19 552 瀏覽
朋友見到FB介紹,所以嚐辣既我們就黎潮聖下啦環境: 排隊指示唔夠清晰,店內幾細,放到四張小枱,坐11人食物: 招牌兩姐妹涼皮($25) 中辣服務: 如下情況,老闆有禮地解釋,感覺良好第一口,覺得有別於其他舖頭既味道,唔太麻,唔太辣!可能老闆聽到我地話唔夠辣,都過黎解釋話佢地依個涼皮唔係只食辣,係食個調味,佢話有需要的話可以幫我們加辣。咁既然老闆咁講,我地當然要嘗試老闆既用心調味啦!食完覺得係好味既,唔係平時追求既麻辣,而係川辣既風味,特別在又帶有少許甜味,差不多食完既時候,辣度有少少後勁。另外叫左豬耳同皮蛋,正常野涼拌,用黎送涼皮食我諗經過既時候,我會再帶朋友黎食
朋友見到FB介紹,所以嚐辣既我們就黎潮聖下啦

環境: 排隊指示唔夠清晰,店內幾細,放到四張小枱,坐11人
食物: 招牌兩姐妹涼皮($25) 中辣
服務: 如下情況,老闆有禮地解釋,感覺良好

另外叫左豬耳同皮蛋,正常野涼拌,用黎送涼皮食

我諗經過既時候,我會再帶朋友黎食

2019-05-19
15 分鐘 (堂食)
  • 招牌兩姐妹涼皮
2019-05-11 1231 瀏覽
見到FB介紹哩間兩姊妹涼皮有限公司,今天走到太子,喺柏樹街同基隆街交界搵到呢間餐廳,店舖比想像中更細,密密麻麻都坐到11個人😅點咗招牌涼皮拼牛肚、淨涼皮同口水雞,招牌涼皮好食,比其他食店嘅涼皮厚身,但更爽更滑👍🏻, 重慶麻辣味道適中,當中加了點青瓜絲,越食越好味😋。滷水牛肚入味,但唔算特別😆。口水雞惹味,辣道適中引出口水雞嘅鮮味,成隻雞脾仲有幾舊雞胸肉墊喺下面👍🏻店舖雖小,但店主身手靈活,經常帶着笑容,落單出菜迅速,值得一讚👍🏻
滷水牛肚拼招牌涼皮
口水雞
招牌涼皮
滷水牛肚拼招牌涼皮
口水雞
招牌涼皮
2019-04-26 1534 瀏覽
頭一晚冇意中係openrice見到呢間,因自己係正宗川妹子,所以很大興趣。六點二十去到話要七點再開,等了四十分鐘,晚市剛開始我哋第一單,想食嘅甜品冇,重慶雲吞又話冇,即時扣分。最終我哋叫了重慶小面2份,招牌涼皮,脆蓮藕,川北涼份。蓮藕都算可以,小面一般,招牌涼皮免強,川北涼粉負評,整份野我哋只係食了兩三塊,首先視覺上已不美觀,爛蓉蓉,食落淡而無味⋯⋯呢間野只可做零食不能當晚餐,排隊食真係唔值!冇下次!!!
2019-04-24
40 分鐘 (堂食)
2019-04-25 954 瀏覽
上網見到有人介紹呢間餐廳 就立刻衝嚟食啦 點知到嚟到見到要排長龍 有好多人途中都走左 足足排咗一個鐘 但食物好普通餐廳太少枱而且招牌涼皮只留返晒比堂食嘅人 對外賣既都唔公平 而且人手嚴重不足只係得一個人要負責曬收銀樓面同埋外賣嘅單 就連外賣都要排半個鐘到一個鐘我自己一個就叫咗酸辣粉 淨係好油 好熱一啲都唔酸一啲都唔辣 非常一般 唔推介大家試

我自己一個就叫咗酸辣粉 淨係好油 好熱
一啲都唔酸一啲都唔辣 非常一般 唔推介大家試
外賣自取
平日極少到柏樹街一帶“搵食”,本身嗜辣所以看到傳媒介紹這間新店就來試試。4月23日星期二剛剛完了四日復活節公眾假期,下午兩時半開店我三時許到來,門外已有四至五位食客等位或等外賣到取。“兩姊妹”涼皮是日有女負責人在店內忙著下單捧餐收銀,有如一般小店般,一腳踢包辦所有雜務,得知負責人以前曾經任職空姐,所以在店內狹少空間也能應付自如,兼顧不同狀況,同時打點一眾在外等候的食客,長期保持笑容而且非常醒目有禮,值得一讚。一人進餐很快就座,又是吃人的租金帶來的問題,食客座位迫得密過譚仔之餘,進出都要其他食客遷就,店子唯一通道僅容得下女負責人一人來去自如,食客則有點動彈不得。點了招牌涼皮加木耳HK$ 30及一份口水雞HK$ 40,消費總價HK$ 70(一人)。用紙碗上菜,實際分量見拍攝圖片,加一份木耳HK$ 5落涼皮,木耳得三小塊……數得到只得三塊!當然理解小店經營無論在材料採購、人工及租金各項開支比大型連鎖店成本相對地高,但小店我並非第一次光顧,比柏樹街地段租金高的小店彼彼皆是,此店這三小塊木耳索價HK$ 5,比例上未免太進取!一份口水雞HK$ 40,同級數小店來說,分量一般,但我幾乎完全吃不到雞肉

一份口水雞HK$ 40,同級數小店來說,分量一般,但我幾乎完全吃不到雞肉,絕大部分屬雞骨,若非採購問題就當我不好彩……

味道方面,涼皮的重慶風味還可以,口水雞並非死辣但欠缺應有的辣味餘韻,非我一向偏好的四川口味,聽說店方請了40年年資的重慶女廚師,我自問無資格質疑她,而重慶風味從來是廚師自家各有調製方法,只要有落齊應有配料,都可算是重慶風味。

今次只可以說不是我杯茶,兼且用HK$40吃了一碗“口水雞骨”,個人而言是店方定價過高。
2019-04-23
5 分鐘 (堂食)
2019-04-23 1015 瀏覽
好:食左蓮藕同涼皮。第一次食涼皮,味道好夠味,佢個麻辣辣得泥有層次,有花生、麻醬帶點香料係入面甘。而且麵的配菜都係好食的!夏天熱辣辣食凍的涼皮真係好爽。壞:本身係網上睇佢開2:00。去到先發現開2:30。結果等左半粒鐘。而且2:30都過左食飯時間,早少少開可以當午餐食。店舖經營唔係太流暢略慢,可能要過多一段時間run熟先得。廚房會爆煲接唔切單出唔切野食。然後店外排長隊。舖頭比較細,坐得好逼,而且有個架係收銀那邊,會阻住出入,可以掛高點。食物偏細碗,以價錢泥講比較貴。麵的配菜無得到價錢應有的份量,加左10幾蚊但得2-3薄片,份量太少。專登比左$5加碗豆,但食落發現同友人無加的份量一樣。結論: 雖然有營運上的不足同份量泥講略貴,但係味道我覺得好食。希望過多一排run得熟點。會再返泥食唔想大熱天時排長隊

食物偏細碗,以價錢泥講比較貴。

唔想大熱天時排長隊
涼皮