2022-07-23 2165 瀏覽
平時食慣好嘢,有時都會轉下口味,食返啲傳統嘢,今次我就揀咗灣仔嗰間合隆潮州粉麵。一般潮州粉麵,最常見嘅係牛腩麵、魚蛋粉嗰類嘢食,但合隆就冇你想像咁簡單,佢主打嘅餸菜係豬雜😂咁我就揀咗佢嘅招牌豬雜豬油撈麵啦。先講個豬油撈麵,個麵底係油麵嚟,入面落咗啲豬油同豉油,唔太熱的,個亦到唔係太話有豬油香,我只係感覺到油淋淋嘅油麵😂至於豬雜,佢係用胡椒豬肚湯做湯底上的,有豬肺豬大腸豬肚豬心。味道就一般啦,無乜驚喜。

2022-05-21 2156 瀏覽
之前第一次黎食,淨係叫普通自選車仔麵,覺得普普通通。跟住同事話依到出名係胡椒豬肚湯底,所以叫我要繼續去試食。平日中午時間比較多人,但好快就可以入座。入座前可以先填好心水食品(門外有紙筆)之後每次同同事都一定會叫豬什米粉、脆門鱔魚皮魚皮同豆漿。豬什嘅湯底係胡椒豬肚,好濃嘅胡椒味,豬什無怪味,我次次都會清哂湯底。脆門鱔魚皮- 有骨仔,較硬身,浸一浸淋先會食,外面好少食到依種魚皮。之前有叫過花雕鮮醉雞同冰鎮墨魚頭同樣都出色。
之前第一次黎食,淨係叫普通自選車仔麵,覺得普普通通。
跟住同事話依到出名係胡椒豬肚湯底,所以叫我要繼續去試食。
平日中午時間比較多人,但好快就可以入座。
入座前可以先填好心水食品(門外有紙筆)
之後每次同同事都一定會叫豬什米粉、脆門鱔魚皮魚皮同豆漿。
豬什嘅湯底係胡椒豬肚,好濃嘅胡椒味,豬什無怪味,
我次次都會清哂湯底。

之前有叫過花雕鮮醉雞同冰鎮墨魚頭同樣都出色。
灣仔區美食多羅羅,要平有平,要貴亦有。這回的港式粉麵店最適合糧尾時候吃。店鋪位於街角巷,仿懷舊港式風格。老闆超級友善,還會主動介紹招牌菜式。有別於一般的港式粉麵店,配料選擇極多,除魚片頭這些常見外,還有少見的魚扎,豬什,還有自家餃。作為上班飯堂,我已有一些每次來都必定會點的配料,來一碗屬於午飯時間的comfort food 。我特別推介一些配料,如墨魚頭,新西蘭羊肉片,豬頸肉。墨魚頭黑豚肉餃米粉 $42今次點了墨魚頭和黑豚肉餃米粉,湯底更用上胡椒豬什湯,還可以向老闆request極多青。個人喜好會拿一隻小碟,加上魚露和辣椒油,用來沾墨魚頭和肉餃。建議好辣人士可以另加辣油在小碟上,但不要倒進湯底裡,因為這樣會蓋過了湯底的味道。個人喜愛墨魚頭,極度爽口,不會有咀嚼困難和頂胃的情況,份量足夠,沾上自己調配的魚露辣椒,咸香鮮辣。真是會令我經常掛念的配料。經過一些時日,我嘗過不同的麵底,但個人認為米粉是最合適,和湯底最融和的粉麵類。十分推介一眾灣仔上班一族的午飯食堂!

墨魚頭黑豚肉餃米粉 $42

十分推介一眾灣仔上班一族的午飯食堂!
2022-05-09 1397 瀏覽
豬油拌麵 配 牛丸、墨魚丸、魚片頭、鮮牛肉、豬肚 🍜 胡椒湯底,每款配料都做得好味,特別推介手打墨魚丸,真材實料。麵嘅份量亦都非常之足夠!冰鎮墨魚頭 🐙 新鮮爽彈,配上日式豉油,非常鮮味!柱候炆牛筋腩 🐮 炆得非常入味,肉質非常軟滑脆門膳魚皮 🐟 金黃色嘅外層,咬到非常鬆脆,但要小心有大骨。Overall,坐得舒服,服務員態度友善,食物夠特別,會回頭再吃Rating: 8.31/10#hkig #asia #foodie #foodies #eating #eatout #yummy #nomnomnom #foodappreciation #eatfamous #dailyfoodfeed #foodporn #cheflife #foodielife

冰鎮墨魚頭 🐙 新鮮爽彈,配上日式豉油,非常鮮味!

柱候炆牛筋腩 🐮 炆得非常入味,肉質非常軟滑

Rating: 8.31/10

九龍人星期日過海活動,當然想食好埋西才回家,地膽告知元朗合隆潮州粉麵在灣仔相當有名,當晚入座將近8時,剛好有一吉枱,隨即入內。由於用餐時較晚,沽清項目較多,包括我很想試的炸魚皮(老闆表示魚皮是連骨炸,所以比一般的厚身),飲品都只剩罐裝汽水。先來前菜,冰鎮墨魚頭,夏天食冷盤無得輸,墨魚頭溫度剛剛好,不會雪太凍令其過硬,吃起來很彈牙,推介!友人主菜自選了三拼麵,黑豚肉餃、豬粉腸及豬脷,每樣餸我都偷來試食:黑豚肉餃正常味道,不過不失;豬粉腸不是每間粉麵舖頭有賣,即使有賣亦擔心不夠衛生,這間我卻吃得很安心,最少從外觀上都不會見到有污垢,如果喜愛內臟的朋友必食;豬脷超爽口,我禁不住手偷食多了;還好餸的份量都不算少,即使被我偷食了,友人仍吃得滿足。我的主菜選了蔥油花彫雞米,雞肉很嫩滑,花彫味道不會太濃烈,吃下去聞到花彫的香,而又不會搶走雞肉的味道(本人食雞很有要求,要在雞蛋裏挑骨頭的說,雞肉鮮味不是太出,似是冰鮮雞),餐廳很貼心給了碗仔裝雞骨。整體而言,是次用餐感覺很愉快,有機會絕對會再幫襯。

冰鎮墨魚頭

蔥油花彫雞米

整體而言,是次用餐感覺很愉快,有機會絕對會再幫襯。
2021-07-04
冰鎮墨魚頭
蔥油花彫雞米
  • 豬粉腸
  • 豬脷
2021-07-11 1517 瀏覽
看完食評所以來拜訪一下,果然沒有讓人失望,非常之香港地,裝修令人很親切,服務員姐姐很友善亦很主動介紹食物,又加分。因為兩個人去食所以叫不到很多食物,只叫了鎮店之寶豬什米,魚皮和牛腩麵。 內臟對很多人來說是很重口味和有對健康的考慮,這裏的豬什不肥不油,吃到是新鮮爽口的味道。樓底高冷氣夠所以也坐得舒服。價錢也較附近的茶餐廳和粥麵店相宜,不過坐地鐵就真係在銅鑼灣和灣仔中間,行過去也要10幾分鐘,門口是要行入小巷裏面但不算太難找,夠貼地一定再去!
2021-03-27
$50 (早餐)
2021-07-06 1416 瀏覽
星期日下午在灣仔,不想吃西餐,想食粉麵。朋友帶我來這間沒裝修的粉麵店。地方大,枱相隔算遠,不過會用膠片搭枱。見到每枱都有order 呢個,冰鎮八爪魚!好好食!爽!份量多,還配wasabi! 必食!我點了豬油撈麵,好少見其他店有。超級好食!最好味呢個!與朋友交換了些餸。湯底正!楜椒味!不過飲完幾頸渴。牛丸魚蛋好食,不是出面非香港工廠 貨色!自家製菜脯,自己出去取,少少當試食。好味,夠辣!有外賣大瓶裝賣。全部水準之上!回頭再食!
星期日下午在灣仔,不想吃西餐,想食粉麵。
朋友帶我來這間沒裝修的粉麵店。

地方大,枱相隔算遠,不過會用膠片搭枱。

見到每枱都有order 呢個,冰鎮八爪魚!
好好食!爽!份量多,還配wasabi! 必食!

我點了豬油撈麵,好少見其他店有。超級好食!最好味呢個!

與朋友交換了些餸。湯底正!楜椒味!不過飲完幾頸渴。
牛丸魚蛋好食,不是出面非香港工廠 貨色!

全部水準之上!回頭再食!
2021-06-14 1409 瀏覽
元朗合隆 潮州粉麵 不在元朗 港島却有2間店 北角及灣仔 這人龍小店 每天午飯時間 都是座無虛席 店門外 都排著人龍 🚶‍♂️🚶‍♂️🚶‍♀️🚶‍♀️這裡招牌 是豬什 ~ 豬潤 豬粉腸 豬大腸 豬肺 豬心 豬肚 豬耳 豬脷 豬肉青 等…… 但我最愛的是 店家的 豬油+醬油撈麵 和 胡椒湯底 濃濃胡椒香味 超級好吃 🐖🐖這天 午飯時間 我們2人 等了5分鐘 便有位 點了魚片湯河 🐟🐟河粉滑嫩 有透明感覺 魚片口感味道 不差 😍😍豬什 豬油醬油撈麵 😋😋豬什新鮮 沒有豬臭味 每款都好吃 該有的口感都做到 是出色的 但撈麵 更令我陶醉 麵底用油麵 配上豬油及醬油 完美組合 ✌✌新鮮黑牛栢葉 拼墨魚嘴(淨餸)🦑🦑新鮮爽脆 雖然稍貴 但物有所值 💸💸脆門鱔魚皮 🐟🐟超級脆 浸泡熱湯吃 也是我最喜歡的 🤩🤩店家還有很多 好吃的 聞說 柱侯炆牛筋腩 胡椒豬手尖 亦美味 😋😋午飯市時間 客如潮湧 一輪接一輪 大部份 是年輕人 學生等 證明傳統美食 只要做得好 只要用心做 後生仔亦願意幫襯的 🍜🍜

這天 午飯時間 我們2人 等了5分鐘 便有位 點了

新鮮爽脆 雖然稍貴 但物有所值 💸💸

脆門鱔魚皮 🐟🐟
超級脆 浸泡熱湯吃 也是我最喜歡的 🤩🤩

2021-06-09
5 分鐘 (堂食)
  • 脆炸門鱔魚皮
  • 新鮮黑栢葉
  • 豬什豬油醬油撈麵
2021-06-08 974 瀏覽
放飯一個鐘去左食豬油撈飯!仲有花鵰醉雞!份量大,豬油要加就可以再講除左粗菜館之外都好似地方可以食到豬油飯!然後點埋個自家製既菊花茶。全單就係四十幾加幾蚊。總數五十幾。仲想點?
放飯一個鐘
去左食豬油撈飯!
仲有花鵰醉雞!
份量大,豬油要加就可以再講
除左粗菜館之外都好似地方可以食到豬油飯!
然後點埋個自家製既菊花茶。
全單就係四十幾加幾蚊。總數五十幾。
仲想點?
花雕醉雞
花雕醉雞
2021-03-16 1340 瀏覽
<<元朗合隆潮州粉麵>>點解叫元朗但元朗無分店?只有灣仔同北角有,唔好問我😂點解我要黎到咁遠搵食,因為見到朋友post,有我愛既銀針粉同配菜😂豬什銀針粉 (細)*好大碗銀針粉,唔會太淋,口感岩岩好,個湯都幾夠味,肚仔大滿足*豬什有齊晒menu個啲,我逐樣認😯😯原來豬肉青係豬頸肉*有我最愛既豬肺,好淋身好易咬開*其他豬什都好爽身好正豬潤豬腸豬心墨丸油麵*墨丸係自家製嫁,口感好得意好特別,好食*油面份量都多脆門鱔魚皮*感覺細碗,但其實每舊都好大塊,咸蛋黃炸到好脆,正,一啲都唔會過咸同油膩
<<元朗合隆潮州粉麵>>
點解叫元朗但元朗無分店?只有灣仔同北角有,唔好問我😂

豬什銀針粉 (細)
*豬什有齊晒menu個啲,我逐樣認😯😯原來豬肉青係豬頸肉
*有我最愛既豬肺,好淋身好易咬開
*其他豬什都好爽身好正

豬潤豬腸豬心墨丸油麵
*墨丸係自家製嫁,口感好得意好特別,好食
*油面份量都多

脆門鱔魚皮

2020-11-27 1834 瀏覽
呢間位於灣仔、銅鑼灣中間,德仁街3號A舖,叫元朗合隆潮州粉麵,以為一搬潮州粉麵店食丸類麵,原來係食牛筋腩、豬雜,店舖很乾淨,大排檔feel,價錢非常低食,每次去到都要排隊等候安排入坐,不過放心不會排好耐。牛筋腩非常出色,好味😋,同出面嘅店舖是有分別的,係與別不同,零舍好食,湯底都好好味,可以講,日日食都唔厭,今次試埋招牌之一豬雜,其實喜歡食豬雜嘅人一定會覺得好正,只是我對豬雜不是粉絲,所以覺得一搬,呀,要提提大家食任何種類都好,先去前枱取一小碟店主自家製嘅辣菜蒲,呢個真係無得輸,放落碗粉一齊食,正到一定要與朋友分享,什麼辣椒油也不用,真心推介👍🏻👍🏻
牛筋腩河
2020-11-26
3 分鐘 (堂食)
2020-11-21 1175 瀏覽
晚上行過灣仔,正想揾地方食嘢,突然想起很耐冇去過"元朗合隆" 潮州粉麵。於是由灣仔道行去,都只是十分鍾左右。一入門口,便感覺舖面整潔乾淨。今次我就點了一個"柱侯炆牛筋腩油麵+新鮮牛脷"。稍候片刻,熱辣辣的柱侯炆牛筋腩油麵即到面前,這款湯底仍有胡椒豬肚湯味,面層上再淋上香噴噴柱侯牛腩汁。今次份量很足夠,牛筋及牛腩都炆到很焾,極有口感,很濃郁充滿牛的味道。新鮮牛脷係我第一次試食,牛脷軟硬度剛剛好,分量唔少,值得下次再試,油麵配合以上的食物,味道十分滿意,而且價錢也十分合理,其實這店舖最出名係食豬雜的,只不過自己比較鍾意食牛,所以,沒有叫到豬食。今次只講到呢度,下次會再試其他食物。
2020-11-18
5 分鐘 (堂食)
  • 柱侯炆牛筋腩麵
  • 新鮮牛脷
  • 豬什粉麵
  • 花彫醉雞中翼
  • 冰鎮墨魚頭
2020-10-03 1208 瀏覽
香港唔係好多地方有得食豬雜,冇食一排突然有啲掛住,特登搵咗呢間灣仔嘅元朗合隆食!粉麵店嚟講,店內裝修幾靚,光線偏暗偏藍,有種回到八十年代嘅感覺。合隆少有可以配搭銀針粉,亦有牛柏葉、黑豚肉餃、醉雞等配料,不過今次就試返招牌豬雜配銀針粉!胡椒湯底可以辟走一般人唔太鐘意嘅內臟味,雖然幾惹味,但略嫌有少少搶,食唔到豬雜本身嘅味道。豬雜種類多,特別鐘意食豬心,夠爽口~ 價錢抵玩,坐得舒服,食物又夠特色,值得再去。

價錢抵玩,坐得舒服,食物又夠特色,值得再去。
2020-09-24 951 瀏覽
最近在灣仔發現了一家著名豬油拌麵的麵店,看名字像是從元朗闖出來的。我點的原因是因為一樣是瑤柱牛腩牛筋面,拌麵和拌麵的價錢差了十多塊,所以很好奇啦十多塊到底差在哪裏。牛腩和牛根烹調了相當長的時間,肉質非常軟滑,另外裏面當然也有數塊豬油,吃起來很香,加上占了秘製醬油的油麵條,真是超濃郁口味的享受啊~這樣才四十九塊,路經此地不妨一試吧!

這樣才四十九塊,路經此地不妨一試吧!

2020-09-20 720 瀏覽
政府放寬了晚市堂食後,夜收工的我終於可以約朋友食晚飯。朋友因為很愛吃湯粉麵,就去了這間以豬雜為賣點的潮州粉麵店。店裡的全部湯底均是胡椒湯!絕對推介,特別,而且好味,不是大辣的湯,奶白色,也會適合不能吃辣的朋友。已不是第一次幫襯的我,今次要推介的是炸魚皮!超 好 味! 香脆,已調味,浸在胡椒湯內幾秒才進食絕絕是極品,偏硬的魚皮會吸收湯味,又會稍為變軟,雖然價錢看來較貴,但與朋友share,OK啦!豬雜湯麵可選米粉、河粉等,最等別是有銀針粉可供選擇,有大、細兩種size可選,我點了細的豬雜淨食,豬雜大致有:豬膶、豬頸肉、豬耳、豬心和豬腸等,清洗乾淨,絕對是一門有心機的手藝。順帶一提,在櫃枱那邊有一些很辣的菜甫任食任攞,但由於真的非常之辣,建議可以先拿少少試一下,試試食辣的能力,以免浪費食物。
政府放寬了晚市堂食後,夜收工的我終於可以約朋友食晚飯。
朋友因為很愛吃湯粉麵,就去了這間以豬雜為賣點的潮州粉麵店。

2020-09-18
  • 炸魚皮