2023-02-20 373 瀏覽
早餐時段,入到去尖沙咀元朗冰室,人數其實不多,即時可入座。唔想勞煩侍應,特登自己去拎熱杯水,出到水吧問個侍應係邊有熱水自己倒,問左十次個位長頭髮紮住鬢辮戴眼鏡的女侍應,一個反應都無,跟住問第十一次態度好差噤回應,仲要發晒爛噤。好聲好氣問都唔得架,服務質素係負分。早餐難食,蕃茄牛肉通粉無味,豬扒無深水埗個間好食,豬扒較韌,肉質唔新鮮。總括嚟講,冇服務,野食唔好食,以後都唔會再幫襯尖沙咀呢一間。
早餐時段,入到去尖沙咀元朗冰室,人數其實不多,即時可入座。

好聲好氣問都唔得架,服務質素係負分。

2023-02-11
$50 (早餐)
2023-02-08 386 瀏覽
夜麻麻想簡單吃過晚餐,見到元朗冰室門口貼了很多厚切豬扒的廣告,看來都幾吸引,平日晚上人流不多,就入去試試~不管是厚豬扒配咖喱汁飯($59),還是焗意式厚豬扒飯($64),厚切豬扒真的無花無假。勁大塊很厚,但一點也不韌,肥瘦都算均勻。個人很喜歡咖喱,吃下很有椰汁香,是港式咖喱風味。焗豬扒可選飯或意粉,豬扒飯就正常發揮,算多芝士、洋蔥相對有點生。以位於尖沙咀地段的茶餐廳來說,連餐飲(熱飲)不收服務費,人均$60左右很不錯。吃個快飯都推薦的。
厚豬扒配咖喱汁飯
焗意式厚豬扒飯

2023-01-31
厚豬扒配咖喱汁飯
焗意式厚豬扒飯
平時要等位今日見冇人排隊就入去開餐環境就茶記格局冇咩特別我見幾到都貼左隻豬仔估計呢到應該係出名食豬就叫左個密餞豚肉叉燒丼試下水~密餞豚肉叉燒丼叉燒飯配腐皮 海草幾特別同中式燒味碟頭飯差天共地除咗改咗個名叫丼之外都feel到日式feel概叉燒真係燒得香口個飯每一樣嘢都越食越開胃個豉油碟都係心型~當茶記快餐食概話你會喜出望外~元朗冰室地址 :尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈地下A2號舖 電話號碼:26032686營業時間:星期一至日06:30 - 03:00記得比個LIKE同分享有咩想同我地分享就DM我地啦~#濠愛美食 #hkfood #Hkfoodblog #Hkfoodblogger #hkfoodie #Food #foodblog #香港美食 #香港美食指南 #相機食先 #尖沙咀美食 #午餐 #午市套餐 #性價比  #元朗冰室 #密餞豚肉叉燒丼 #叉燒飯
平時要等位今日見冇人排隊就入去開餐

除咗改咗個名叫丼之外
都feel到日式feel概
叉燒真係燒得香口

個飯每一樣嘢都越食越開胃
個豉油碟都係心型~
當茶記快餐食概話你會喜出望外~
元朗冰室

地址 :尖沙咀金馬倫道48號中國保險大廈地下A2號舖

電話號碼:26032686

營業時間:星期一至日06:30 - 03:00

記得比個LIKE同分享

有咩想同我地分享就DM我地啦~

2022-11-21
腐皮
2022-11-04 690 瀏覽
夜麻麻收工經TST想簡單食,唔係間間10點都仲開,經過呢間有好多空位但人都多嘅冰室,即刻入黎試試😌menu好多嘢揀,最後決定食all day breakfast🥢全日早餐-招牌厚豬扒豬扒熱辣辣,一定係啱炸上,對得住個厚字,超2cm厚。食落唔幹身,鹹淡相宜,果然係招牌,推薦👍🏻蒜蓉厚多士: 超級欣賞,濃郁的蒜蓉味➕少許酥脆,一啖咬落非常滿足,值得一試🥢熱奶茶經典茶餐廳熱奶茶,茶味 奶味十足,好標準👍🏻✨總括而言,環境舒服,服務周到,嘢食味道不錯,難得一見的高品質港式茶餐廳,好推薦👏🏻👏🏻

🥢全日早餐-招牌厚豬扒

🥢熱奶茶
經典茶餐廳熱奶茶,茶味 奶味十足,好標準👍🏻

$64 (宵夜)
2022-10-19 454 瀏覽
"道地港式料理,健談的老闆會跟客人侃侃而談生活、他對料理的用心跟講究。光是用進料理的醬料、調料,老闆都堅持要用香港的,而且他本身就很喜歡四處研究港式料理。他說著賣煲仔飯只賣煲仔飯、賣公仔麵只賣公仔麵,所以看他們的菜單這麼多種,老闆訴說著他可是跑遍很多餐廳研究很久呢🤣。✨️揚州炒飯用著泰國香米炒得粒粒分明,明明看著炒飯顏色很白,卻很有鍋氣跟料香。✨️北菇滑雞臘腸煲仔飯煲出來的鍋飯,底下有鍋巴所以整體都有鍋巴香氣,同樣粒粒分明卻帶來不同的感覺,加上臘腸會提出甜味,醬汁的香氣又不會過度搶戲。✨️燒鴨老闆特別選用櫻桃鴨,才可以有一定的肥厚油脂,還要先把醃料塞到內裏、風乾、再烤,費工的燒鴨再搭上熬製的鴨醬,非常好吃。✨️金牌蝦餃皇可惜頂級賣完,於是點了第二順位的金牌,裡面的蝦餡很甜、真材實料的蝦味,沾上醬油之後更好吃。✨️法蘭西多士裡面最不推的是西多士,內餡是花生醬,也是最道地的口味,但跟上一家吃的口感差很多,沒有那麼酥,反而比較油膩。✨️蛋塔紮實酥脆的塔皮,比較像餅乾,內餡也是紮實的蛋香。✨️鹹檸七🏠店名:元朗冰室📍地址:沙咀金马伦道48号中国保险大厦地下A2号舖

✨️揚州炒飯

✨️北菇滑雞臘腸煲仔飯

✨️燒鴨

✨️金牌蝦餃皇

✨️法蘭西多士

✨️蛋塔
紮實酥脆的塔皮,比較像餅乾,內餡也是紮實的蛋香。

✨️鹹檸七

🏠店名:元朗冰室
📍地址:沙咀金马伦道48号中国保险大厦地下A2号舖
2022-10-18 360 瀏覽
📍 #元朗冰室港式飲茶推薦👍👍👍已經是老餐廳了!!這家港飲其實很低調,要不是在地朋友推薦,我應該一輩子都不會來對觀光客來說真的不太和善但朋友都推薦了,不得不吃一下😋👉餐點介紹喜歡 #茶餐廳 的氛圍嗎?想找 服務員 推餐點車 鄰桌服務嗎?那就真的要來 元朗冰室!餐點有分小點跟大菜大菜可以用點餐方式但不得不說店內的小點就夠你選擇了!!推車有分 #燒賣 #燒臘 #蔬菜 #涼菜#蒸點 #甜點  超多種類琳琅滿目🧐看到都想大喊 每一份都來一籠但肚子不爭氣 錢包也不爭氣所以沒辦法這樣做...餐點口味都還不錯,推薦大家必點芝麻球、鳳爪、蒸排骨、蒸大腸還有蛤蜊蒸燒賣!現在想起來,還在流口水😋好想衝去再吃一頓喔!P.S 價格很便宜,但平日晚上去還是很多人,我朋友說假日去都要排隊排很久,最好開店前就去佔位喔!
📍 #元朗冰室

港式飲茶推薦👍👍👍
已經是老餐廳了!!
對觀光客來說真的不太和善
但朋友都推薦了,不得不吃一下😋

👉餐點介紹
喜歡 #茶餐廳 的氛圍嗎?
想找 服務員 推餐點車 鄰桌服務嗎?
那就真的要來 元朗冰室!

餐點有分小點跟大菜
大菜可以用點餐方式
但不得不說
店內的小點就夠你選擇了!!
推車有分 #燒賣 #燒臘 #蔬菜 #涼菜
#蒸點 #甜點  超多種類琳琅滿目🧐
看到都想大喊 每一份都來一籠
但肚子不爭氣 錢包也不爭氣
所以沒辦法這樣做...

餐點口味都還不錯,推薦大家必點
芝麻球、鳳爪、蒸排骨、蒸大腸還有蛤蜊蒸燒賣!
現在想起來,還在流口水😋
好想衝去再吃一頓喔!

2022-10-11 343 瀏覽
不知是香港人特別喜愛茶餐廳,還是童年留下來的印象使然,我也對茶餐廳都有兒鍾情,現時lunch,每星期總有兩、三天到舊#茶記 #冰室 坐坐,食的也是一般的常餐,但每當有伙記們托著一大盤新鮮出爐的麵包經過時,那新鮮的麵包香味真的殺死人。今日飄來的除了那幽幽的小麥香氣外,還帶著濃厚的牛油及甜甜的椰香,原來也忍著,好讓她們快快的走出門外的外賣區,但不巧的是今天門外的位置已被其他包點所佔據,老闆娘就叫伙記,先把她們放在餐室內降一降温。正是這樣,她那幽幽眼神似要對我説話,織織身影、飄飄香氣、默默轉來吧,對我說:貪咀的人,吃我嗎?講真,我都好耐冇食過#椰撻 了,除了唔多地方有賣之外,還有的是凍了的椰撻都幾難食吓,難得今日有新鮮熱辣的比我過一過口癮,就叫一個來緬懷一下。其實舊式西餅仲有#荷蘭撻 同#巴黎撻 都好耐冇食過了

2022-10-10 242 瀏覽
❤️ #相機食在佐敦 🌟 好耐冇食過澳牛😍 去咗食常餐,滑蛋好嫩滑,仲有蛋汁🤤多士烘得香脆,簡單而美味🥹叉燒通粉就無咩特別🤣唔知點解,今次去澳牛我覺得上菜速度依然好快,店員工作超有效率,但好似比以前有禮貌咗好多咁,感覺好似反而怪怪地,哈哈。
2022-09-18 417 瀏覽
去完尖沙咀行街~見元朗冰室話係厚切豬扒專門店~一於試吓啦未到食飯時間所以唔係太多人厚豬扒配辣肉醬飯~辣肉醬偏辣食落似辣豆瓣醬煮豬肉碎~食落好鹹撈飯可能好D~配西蘭花、粟米粒賣相都算吸引~厚切豬扒即叫即炸夠晒厚~不過炸完偏油~食落肥瘦均勻唔會乾牛肝菌汁牛扒、雞扒意粉~雞扒同埋牛扒都係黑椒味~牛菌汁食落似蘑菇汁~菇味濃不過唔係咁夠菇香~水煮意粉撈埋食先夠味跟餐配熱飲~一杯熱啡一杯茶走咖啡香濃~奶茶夠茶味
去完尖沙咀行街~見元朗冰室話係厚切豬扒專門店~一於試吓啦
未到食飯時間所以唔係太多人

厚豬扒配辣肉醬飯

牛肝菌汁牛扒、雞扒意粉
跟餐配熱飲~一杯熱啡一杯茶走
咖啡香濃~奶茶夠茶味
2022-08-17
厚豬扒配辣肉醬飯
最近係尖沙咀做完gym想搵雞肉食補足蛋白質,於是搵左好耐搵到呢間元朗係無分店嘅「元朗冰室」!我住元朗都未聽過呢間野,原來只有市區有店。見佢個燒雞餐好抵食咁,於是入左去,點知坐低佢話賣哂!!!但好肚餓,於是叫左另一個招牌菜「double厚切豬扒飯」再加$5辣肉醬,睇落性價比好高呀吓!黎到個豬扒大到離譜,只係賣緊$66真心Ok抵食!可以睇到我一手一塊,仲要厚切!然後味道咸咸地,超香脆,呢個價錢黎講仲要尖沙咀地舖,好抵食呀!肉質勁厚好juicy🥰🥰🥰$5辣肉醬都好大碗,抵比佢加錢!最後我食左半份就打包,根本係兩個豬扒飯嘅份量,勁誇張!

我住元朗都未聽過呢間野,原來只有市區有店。

見佢個燒雞餐好抵食咁,於是入左去,點知坐低佢話賣哂!!!

$5辣肉醬都好大碗,抵比佢加錢!

最後我食左半份就打包,根本係兩個豬扒飯嘅份量,勁誇張!

• DOUBLE厚切豬扒飯
雜扒餐🍽️$88🐓雞扒🥩牛扒🍳煎蛋🥓火腿,司華力腸,紅腸,伴碟有點雜菜跟粟米🥦🌽選了黑椒汁,仲系舊式扒房咁淋汁上去,好有儀式感👍🏻👍🏻隨餐配🍞蒜蓉多士🫕牛肝菌湯🥔焗薯蓉牛肝菌湯絕對要提,整得好濃,系分分鐘比外面西餐廳整得仲好,令我驚喜送飲品:🧋紅豆冰不用加錢,紅豆夠淋,不會太甜,不用另加錢來說絕對收貨!特餐 $58🥩🍜招牌厚豬扒麵,配炒蛋🥚及蒜蓉厚多士半塊🍞味道正常,份量都足夠值得提一定系塊豬扒🤤,真系夠大塊又夠淋!餐廳都幾大間,大部分都系卡位,兩個人坐得幾舒服,冷氣又夠!好抵食,性價比好高,一定會再嚟!
雜扒餐🍽️$88
選了黑椒汁,仲系舊式扒房咁淋汁上去,好有儀式感👍🏻👍🏻

隨餐配🍞蒜蓉多士🫕牛肝菌湯🥔焗薯蓉

特餐 $58
🥩🍜招牌厚豬扒麵,配炒蛋🥚及蒜蓉厚多士半塊🍞
味道正常,份量都足夠
值得提一定系塊豬扒🤤,真系夠大塊又夠淋!
特餐

特餐
2022-08-01 530 瀏覽
尖沙咀食下午茶要平靚正吾算多選擇行左好耐我地都係選左食茶餐廳雖然茶餐廳的選擇多不過間間都係食個d餐廳環境卡位好多不過我地選左座2人卡近門口位因為無甘嘈歐洲大熱狗配熱好立克似ixxx的熱狗加大版脆皮腸吉列脆魚柳+薯條配紅豆冰魚柳即炸吾想食薯條的朋友可以選沙律冰飲加$3轉紅豆冰加$5好多紅豆
尖沙咀食下午茶要平靚正

冰飲加$3轉紅豆冰加$5
好多紅豆

2022-07-31
2022-03-28 1424 瀏覽
今日行過尖沙咀比佢寫住1991年厚豬扒專門店字眼吸引著。招牌亦用了藍黃對比色,來吸引行過的路人。店內的設計亦非常舒適乾淨。尖咀冰室除了紅茶好食外,還想到元朗冰室。 茶餐廳環境、衛生來說算很不錯。比佢寫住1991年厚豬扒專門店字眼吸引著。招牌亦用了藍黃對比色,來吸引行過的路人。$52 極品厚豬扒跟薯條配凍檸茶叫了他們鎖店之寶,炸厚豬扒試試。 豬扒炸到金黃色,入口後肉質好彈牙同滑,好有豬味。 伴碟嘅青瓜同蕃茄都好fresh, 無苦澀味。 薯條炸到金黃色,外脆內軟。 好食過老麥勁多倍。 凍檸茶-比了四片檸檬,好有誠意。甜味比茶味出,茶唔夠濃。但飲得出是新鮮沖,唔會有苦澀味。 尖咀冰室除了紅茶好食外,現在還多個選擇- 元朗冰室。 環境、衛生及服務來說算很不錯呢!

$52 極品厚豬扒跟薯條配凍檸茶

2022-03-27
  • 厚豬扒
2022-02-06 893 瀏覽
尋日朝早約咗個客喺尖沙咀食早餐,好懷念元朗冰室嘅全日早餐,就決定入嚟再回味。入到黎諗都唔使諗就叫咗個雞扒嘅全日早餐。其實佢呢度最好食嘅就係豬扒,但是早餐食豬扒怪怪地所以就選擇咗雞扒。呢間嘅雞扒其實都好好食佢煎得好香。另外佢呢一度個蒜蓉包超級正,好香濃嘅蒜蓉味。佢嘅腸仔唔同一般茶餐廳嘅腸。唔知點解呢間嘅腸仔特別好食。同埋我幾鍾意佢呢一個全日早餐用大嘅圓形碟去裝飾物。呢個擺法幾靚幾吸引,感覺似去西餐廳。價錢都係$50-60,值得推介。
2022-01-04 677 瀏覽
元朗冰室個位置好易搵,餐廳都好大,坐位舒服闊落。員工服務態度非常好,待人友善。厚切豬扒質素好高,啖啖肉汁而且大大塊,價錢都唔洗$60。性價比極高。鰻魚拉麵都唔錯,另外仲有碟鰻魚汁細碟另上。