之前假日同朋友入長洲搵食,一場嚟到當然要去食芒果糯米滋。仲記得兩年前來到允升買糯米滋,芒果很甜,皮又薄又煙韌,吃完很滿足~但這一次,不免失望了....呢間野被人食紅咗,假日必要排隊,不過都算快,我地8個人排左10分鐘就有位了。但d服務又差咗了。。。8個人俾6人枱我地坐,仲要因為枱同枱之間極貼,我地想坐逼d都坐唔到,咁啱隔離張2人枱走咗,我地就自己拍埋咗。然後有個STAFF係後面 e e 鵝鵝,不過聽唔到佢講咩,就由佢。坐底叫咗芒果糯米滋及其他甜品。芒果糯米滋依然手掌咁大粒~不過皮好似再薄咗d,雖然煙韌感仍在,不過如厚一點會開心點。第一次食嘅朋友表示不好吃。另外,我叫了紅豆沙,不過非常一般,所以無影到相。朋友叫了非常唔ok的西瓜沙冰,一路飲一路唔開心。相信下次再來不會再來這食了,質素下降了,而家成個長洲都有人賣芒果糯米滋了~~

之前假日同朋友入長洲搵食,一場嚟到當然要去食芒果糯米滋。

但這一次,不免失望了....

坐底叫咗芒果糯米滋及其他甜品。芒果糯米滋依然手掌咁大粒~
不過皮好似再薄咗d,雖然煙韌感仍在,不過如厚一點會開心點。

第一次食嘅朋友表示不好吃。

另外,我叫了紅豆沙,不過非常一般,所以無影到相。

朋友叫了非常唔ok的西瓜沙冰,一路飲一路唔開心。

2015-04-03
2015-04-16 1347 瀏覽
老實說員工的態度真的很一般,但糯米糍真是非常好吃!芒果很甜!糯米糍的皮不會太薄,剛剛好!另外有一款黑糯米皮的芒果糯米糍我很想試啊!可惜賣完了!下次一定要早點到😁溫馨提示,鋪頭逢星期三休息
溫馨提示,鋪頭逢星期三休息
2015-03-28
2015-04-08 1211 瀏覽
長洲賓客人數多。多數人客。。。係咪因為領滙啲商場倒模出黎。尖咀旺角銅記又開滿金鋪藥房。香港人假日要敗走外島。呢個復活節竟然 日日都幾萬人黎呢個小島。而我係其中一個。咁當然每個人入長洲都有唔同既目標。賞櫻。燒炭。曬太陽。又或者好似我咁食野!食完大魚蛋。第二站又係食既成個長洲都賣緊既野。芒果糯米滋。同島外唔同。長洲既係用糯米皮包一件芒果。唔係得啲芒果蓉同芒果粒。而最多人認同係首創既就係呢到。見到門口咁多盒芒果就知佢有料到啦。芒果大大件。用極軟糯既糯米皮包住。其實糯米滋最緊要新鮮。因為一放就會乾會硬。識得食一定食流量多既鋪。最好即包即賣。同埋呢到舊芒果真係大舊得黎又甜。食到成咀都係粉都抵。

長洲賓客人數多。多數人客。。。

同埋呢到舊芒果真係大舊得黎又甜。食到成咀都係粉都抵。
2015-04-07 1170 瀏覽
允升的茫果糯米糍一向甚具名氣亦是每次到長洲必買之物,可惜不知是否人多,是次所買到的糯米糍皮不及從前軟,粉也十分鞋口,已沒有從前的食完唔夠喉之感,茫果也不及從前的甜,現在剩下的只是形似卻神不似,外表大大粒內裡卻大不如前,價錢亦索價不菲$10一粒,實在教人失望
2015-04-05
2015-03-31 1274 瀏覽
允升甜品,我就知我要去食芒果糯米池,我想講佢係長洲已經有分店。唔知係咪出左名,服務開始冇咁好,依加如果就係食芒果糯米池竟然唔可以堂食,佢地真巴閉。我都食左好幾次呢個甜品鋪,質素好似愈來愈參差。因為個日有D熱,所以想係堂食,咁唯有死死地氣叫多樣野食啦。最後叫左芒果糯米池同芒果腸粉,點解話佢參差呢?就係因為2樣食既芒果都係酸既!!!!!雖然唔係全部酸,而唔酸既都KEEP到水準,但今次有一半係酸既!!1,2舊酸都算啦佢係芒果既QC出現左問題啦好明顯。我負評佢其實唔係話佢水準唔好,而係佢服務同埋食物KEEP唔到quality.
15 分鐘 (堂食)
2015-03-30 1134 瀏覽
芒果糯米糍 ($10/粒) :每次入長洲必食/買, 次次芒果都甘甜, 又大件抵食, 糯米糍軟淋, 唔會太煙韌.個皮包得好薄好正.今次呢水既芒果, 半甜半酸, 唔夠以往甘好味.

芒果糯米糍 ($10/粒) :

個皮包得好薄好正.

今次呢水既芒果, 半甜半酸, 唔夠以往甘好味.
芒果糯米糍
2015-03-29
2015-03-26 851 瀏覽
一心入去試芒果糯米滋,以為有幾好食,但完全好一般,芒果肉一舊,入面太濕,皮多粉,厚咗小小!最重要係服務態度極差,我吔三人本來想叫三黑,二白糯米滋,等咗好耐,先有個大嬸黎落單,然後話冇黑,咁我哋叫咗三白。食食下,突然個大嬸好大聲,又冇禮貌話唔可以斎食糯米滋!車,你又冇寫明,我地鬼知咩?!最終,我哋被迫叫咗一杯西瓜汁(超甜)、冇乜腐竹嘅白果腐竹,仲有芒果西米露(好將糊),總知食到一囗泡!以後絶不會再黎!!!

2015-03-25 995 瀏覽
係長洲見到呢一間係openrise既rating好高於是咪試下呢一間究竟有咩特別 無錯入到去全場都滿人要等五分鐘先有位 入邊嘅裝修都好簡潔廚房都算清晰易見 睇到佢整緊啲咩 當中一家名最出名嘅就係手包嘅糯米糍 粒粒都好大粒不過盛為$10一粒如圖所見芒果糯米糍食落去個幾有口感 淡淡芒果肉 三色芒果粉主要就係啲類似腸粉既爺包住芒果食落去個口感好有層次又爽又軟 幾好食你一間整體都唔錯但係個服務人員得壹個又要落單執枱上嘢全部一個人做同埋佢記性都好好唔會出錯 可以去試一試嘅但係就唔可以好悠閑咁坐低食野 會食得急急腳囉
大大粒芒果糯米糍

食落去個口感好有層次又爽又軟 幾好食

• 芒果糯米滋
  • 芒果腸粉
2015-03-16 942 瀏覽
同Mr. PIG 在長洲展開美食團,第一站就當然食特有大大。粒芒果糯米糍,Mr. PIG 帶左我去呢間, 講真,無太大驚喜,果肉唔夠juicy, 得個凍字,無曬芒果味,皮唔夠煙糯薄身,10蚊糯米糍在長洲仲有更多更好的選擇 糖不甩,唔係一粒粒圓型球體,花生都比較大粒,花生香味濃,唔錯,但糯米糍粑似嚼口香膠唔夠軟滑,仲好頂胃睇黎去錯地方食選錯食物,其他食客多數叫芒果凍奶,涼粉冰,有機會試試。

10蚊芒果糯米糍

唔夠軟滑,仲好頂胃

2015-03-15
5 分鐘 (堂食)
10蚊芒果糯米糍
2015-03-11 807 瀏覽
先來個手心般大的芒果糯米糍😍好喜歡稔滋滋又帶有少許煙違的東東,芒果好大粒,但有點酸,始終不是當造的季節,沒有很大的期望。總括而言,這也是長洲裡非常不錯的甜點!·芒果糯米糍 Mango MochiHK$10

先來個手心般大的芒果糯米糍😍
好喜歡稔滋滋又帶有少許煙違的東東,
芒果好大粒,但有點酸,始終不是當造的季節,
沒有很大的期望。
總括而言,這也是長洲裡非常不錯的甜點!
芒果糯米糍 Mango Mochi
HK$10
2015-03-09 818 瀏覽
好友前幾天到長洲工作,在面書上載了幾張長洲的特色小食相片,口痕的我留言說請外帶一份芒果糯米滋,原只是口痕說說笑的一句話,沒想到好友認真的對待呢接近下班的時間接獲她來電說就在我公司樓下,馬上放下工作跑到樓下大堂,親手接過這份長洲來的心意把"心意"帶回家享用,芒果糯米糍個子巨大,外表圓渾的賣相已經十分討好,薄薄的糯米皮包著色澤金黃的厚厚芒果肉,用料十足,輕輕咬一口,入口既軟糯煙韌又彈牙,芒果肉很厚身,兩者結合的口感更是上佳的配搭,芒果清甜多汁,口內滿是芒果香氣,十分的滿足呢!在此, 再次感謝好友的一番心意

在此, 再次感謝好友的一番心意

2015-03-06
外賣自取
$10 (其他)
2015-02-25 1005 瀏覽
允升甜品@長洲允升甜品為長洲最多好評糖水舖,每個人到長洲基本上都會嘗試芒果糯米糍,糯米糍size算大,落足料,咬一口後薄薄的皮裡有原塊芒果。真正皮薄餡靚,原塊芒果係入面又甜又香又多汁。對我這芒果痴來說。糯米糍真好好味最後,長洲最出名最好食的糯米糍一定係允升出品。
允升甜品@長洲

最後,長洲最出名最好食的糯米糍一定係允升出品。

2015-02-06
3 分鐘 (外賣自取)
$9 (宵夜)
2015-02-24 819 瀏覽
一提起長洲,愛吃的人第一時間就會聯想起芒果糯米滋雖然長洲芒果糯米滋有很多後起之秀,但皇者一直都是允升允升芒果糯米滋的味道是十分獨特的有人會覺得太厚皮,但我覺得這樣煙煙靭靭才好吃我覺得厚皮才是吃芒果糯米滋,皮太薄的話跟只吃芒果沒有太大分別雖然賣相不太好,但味道搭夠!芒果十分大塊,差不多有半隻手掌般大可能芒果是一造造的問題,但這碟的芒果全是十分甜!雖然價錢不太便宜,$9一粒,但我覺得是值得的!我們6人也吃得十分開心和滿足!每次到長洲都要到允升吃芒果糯米滋最後我也外帶了9粒回家給家人吃呢!一出生就住在長洲的朋友跟我說,允升芒果糯米滋才是最正宗的長洲芒果糯米滋呢!
一提起長洲,愛吃的人第一時間就會聯想起芒果糯米滋
雖然長洲芒果糯米滋有很多後起之秀,但皇者一直都是允升
允升芒果糯米滋的味道是十分獨特的
有人會覺得太厚皮,但我覺得這樣煙煙靭靭才好吃
雖然賣相不太好,但味道搭夠!
芒果十分大塊,差不多有半隻手掌般大
可能芒果是一造造的問題,但這碟的芒果全是十分甜!
雖然價錢不太便宜,$9一粒,但我覺得是值得的!
我們6人也吃得十分開心和滿足!
每次到長洲都要到允升吃芒果糯米滋

最後我也外帶了9粒回家給家人吃呢!
2015-02-11 684 瀏覽
同班fd..2日1夜長洲之旅~食完海鮮晚餐..去允升食埋甜品之前同外國既表姐遊長洲食過~食物水準依舊足料+好味另一半點個"芒果黑珍珠"我點個"芒果西米露"芒果夠濃稠而且好香甜~芒果份量好足..西米都好多"鴛鴦腸粉"..腸粉皮分別係芝麻味及椰汁味皮薄餡足..芒果好甜身好好味~芝麻腸粉皮有好香芝麻味
之前同外國既表姐遊長洲食過~食物水準依舊足料+好味
另一半點個"芒果黑珍珠"
我點個"芒果西米露"
芒果夠濃稠而且好香甜~芒果份量好足..西米都好多
"鴛鴦腸粉"..腸粉皮分別係芝麻味及椰汁味
皮薄餡足..芒果好甜身好好味~芝麻腸粉皮有好香芝麻味
2015-02-08
2015-02-05 737 瀏覽
星期四差唔多六點經過允升甜品,見佢有openrice 100 嘅貼紙,即刻入去試下,點知失望而回。叫咗最出名嘅芒果糯米糍同芝麻芒果腸粉,啲芒果真係好酸!糯米糍個皮ok, 但係芒果實在太酸,夾硬食晒一粒。芝麻腸粉同酸芒果根本唔夾,唔好食。

叫咗最出名嘅芒果糯米糍同芝麻芒果腸粉,啲芒果真係好酸!

糯米糍個皮ok, 但係芒果實在太酸,夾硬食晒一粒。

芝麻腸粉同酸芒果根本唔夾,唔好食。
2015-02-05