2011-03-08
近3點,飲左兩杯咖啡,又未食晏,個肚好餓,佢隔離個3間米線粉麵都爆哂棚,無位坐!但佢呢間野勁冷清(間舖勁大,我諗佢呢間應該係佢地旗下頭一、二間最大的店),又無乜人,個肚餓到唔等得,就走左入去試!因為佢總店裝緊修,好耐無去過食,一打開餐牌,嘩,貴左好多,全線都加哂價!酸辣粉 & 豬骨湯粉一加加到$20碗! 加餸由$6-$10佢地D分量已經少過人o架啦,又從來都無下午茶餐,唔怪之隔離果幾間咁爆,佢間舖大人地好幾倍都只得個幾枱客,仲要係一人可以坐一張枱果隻!坐左落去就算啦,叫左個酸菜牛腩薯粉,諗住睇下得唔得先叫小食!夥計,咪就係遊緊雲,叫左好耐先聽到果種囉!出單比客勁慢,等左好耐,我前後叫果兩個都有粉有單啦,但我兩樣都無喎!:係呢個時候,我之後叫野食果個女仔就叫左個夥計埋去,原來我碗粉佢地落錯左係個女仔張單度!之後我碗粉嚟左,但都仲要等多成10分鐘先出到張單俾我講返碗粉,牛腩應該係出面交貨的雪藏五香牛腩,因為同我係其他食店食到的味道一模一樣,不過佢弊D,因為佢完全無自己再加工過!最最最最最大問題係佢D薯粉!味道同總店用果D味道有D唔同,而且煮到過哂龍,淋到只要用筷子一挾就斷左原本想叫小食啦,
酸辣粉 & 豬骨湯粉一加加到$20碗! 加餸由$6-$10
夥計,咪就係遊緊雲,叫左好耐先聽到果種囉!
之後我碗粉嚟左,但都仲要等多成10分鐘先出到張單俾我
原本想叫小食啦,都加左價,要$15-$32,點知睇清楚先發現有成5、6樣都暫停供應!
我諗以佢咁嘅價錢同質素,應該好難與同區同類的舖頭競爭!