2009-08-28 44 瀏覽
之前都o係老店食過兩次傷心酸辣粉, 个時覺得好出色好正 (因為个時係老細自己”淥”面既,可能好食d. 但昨日自己一條友去食左個口水雞+酸辣粉套餐. 唉….錯晒!! d雞無晒个種麻味,上枱成碟辣油雞咁!! 今次食到成日油,好差勁, 好失望!! 碗粉個湯底得個酸字, d粉又少又淋,無晒口感, 又食唔飽. (我係一個唔大食既女仔都覺得唔飽, 咁男人去食點算??) 個餐連一杯凍飲$41,唔係平架,但食唔飽囉!! 最可取就係有冷氣同埋可以坐得舒服d囉(新店).

最可取就係有冷氣同埋可以坐得舒服d囉(新店).
2009-08-24 40 瀏覽
本人完全係傷心酸辣粉個尖椒重慶皮蛋粉絲,皮蛋通透溏心蛋黃,老闆曾經話過此非一般皮蛋貨,所以賣得比較貴, 食過多次果然與別不同,沒有一般皮蛋 ”澀澀”地味,本人不太愛一般皮蛋有澀味,最多買貴少少食台灣溏心皮蛋,因為冇澀味,所以對傷心酸辣粉個尖椒重慶皮蛋,直頭超愛上!平時買開外賣食,不過本人昨天發現,他們用開嗰種兩隻比較通透皮蛋唔同咗, 換上一隻黑實一隻通透皮蛋賣. 咁貴食, 居然比d普通貨仲有澀味皮蛋, 咁我唔駛再幫襯啦!!!!黑色嗰隻皮蛋唔好食, 又唔係溏心!

黑色嗰隻皮蛋唔好食, 又唔係溏心!

2009-08-18
2009-08-12 27 瀏覽
下午到黃金購物順道到此吃酸辣粉. 之前都吃過兩次感覺都可以, 但當然不及深圳東門八哥了. 今次去到看到旁邊開了分店, 挺光猛及坐得舒服但都坐滿了, 唯有去本店了, 老店真的坐得很不舒服, 今次也是要了中辣多酸, 吃完感覺不及之前的兩次, 以前覺得麻味不多不少剛好, 今次一點麻的感覺都沒有, 配料如花生炸菜等都比以前少了, 湯頭很淡, 喝下去只得辣味. 薯粉好像也比以前幼了但還可以的, 有Q勁. 加了杯椰汁, 這汁跟以前一樣不好喝, 只得甜味一點椰香都沒有, 下次還是可樂好了. 比剛開業失色不少, 不知是不是做大了, 開始不注意品質, 希望不會一直差下去, 不然每次也只能回深圳吃.
2009-08-09
2009-07-29 24 瀏覽
睇到報紙~特登走去買野食..我就買外賣既...咁第一次去個到買野食...唔識點叫係好正常...咁我問多兩句..作為一個客人問多幾句係咪都唔得先???今時今日既服務態度好唔得lo!!咩事呀?接待我個個人係個中年男士,,唔係好老......我仲記得佢著白色3架!!我佢問我要咩辣..我咪講酸辣lo點知佢講大中少姐!!之後問佢咩係加底..佢個樣又唔知講咁..佢話 我問你咩辣..你又講加底..你最緊要講左咩辣咩...個樣變曬lo仲要大聲講wo,,,未試過咁樣衰~又唔係女人..更年期咩!!!買到返來 d湯又少...索曬水...搞到好鬼咸...我諗真係不外如事~!
睇到報紙~特登走去買野食..
我就買外賣既...
咁第一次去個到買野食...唔識點叫係好正常...
咁我問多兩句..作為一個客人問多幾句係咪都唔得先???
今時今日既服務態度好唔得lo!!咩事呀?
接待我個個人係個中年男士,,唔係好老...
仲要大聲講wo,,,未試過咁樣衰
~又唔係女人..更年期咩!!!
買到返來 d湯又少...索曬水...搞到好鬼咸...
我諗真係不外如事~!
2009-07-28 15 瀏覽
今日路過 聽講呢間店好出名 就入去試吓, 我係去新店, 一入店內, 就叫咗一份中辣口水雞套餐 跟酸辣粉條, 試咗一口, 覺得只有酸同辣, 酸得嚟無咗陳醋之獨有香味, 辣得嚟又無咗花椒之香與蔴, 啲粉條比較淋, 如果從來未試過, 可能會覺得係正宗酸辣, 我個人就認為試吓都無妨, 不過珠玉在前, 我曾在廣州食過四川菜, 都因為四川獨有香味及蔴辣開始吸引到我食四川菜, 但今日食到都不一樣, 可能店主因要遷就香港人口味, ok 未試過可以一試.
2009-07-28
2009-07-28 14 瀏覽
叫左個餐set, 有口水雞, 酸辣粉同椰汁口水雞無味既, 淨覺得d點麻, 又唔太辣又無咩鹹味, 連花生都唔香口, 唔通口水雞真係連口水都中和埋, 仲好少好少肉, 得d雞皮, 咁緊係滑啦, 好似純粹有舊滑潺潺既野係口到趙下酸辣粉d湯底唔夠味, 淨用辣味掩蓋, 深圳幾蚊碗仲香d添, 不過d薯粉幾彈牙杯椰汁過甜, 係有椰味, 不過甜到好似飲糖水, 解辣都唔需要咁甜下話, 唔知一杯椰汁落咗幾匙羹糖呢, 分分鐘肥過飲同份量既可樂!!
叫左個餐set, 有口水雞, 酸辣粉同椰汁

唔知一杯椰汁落咗幾匙羹糖呢, 分分鐘肥過飲同份量既可樂!!
2009-07-26 14 瀏覽
, 老實講~如果大家真的受不了辣就不要去食但大家唔好誤會~我係該店的長期fans~我就覺得舊舖原汁原味d~雖然係熱d細d口水雞一流!!必試(我至愛~)雖然, 粉既份量不算太多所以如果大家想飽既可以食"滷水拼盤套餐"因為o個碟野食完真係好飽...好多野(2隻雞翼+豬大腸+鴨son)另一建議:可能因為本人食得幾辣下所以我會要中辣, 然得一路食就一路加d口水雞既辣汁~真係勁勁好食~~
, 老實講~如果大家真的受不了辣就不要去食
但大家唔好誤會~我係該店的長期fans~

我就覺得舊舖原汁原味d~
雖然係熱d細d

口水雞一流!!必試(我至愛~)

雖然, 粉既份量不算太多
所以如果大家想飽既可以食"滷水拼盤套餐"

另一建議:
可能因為本人食得幾辣下
所以我會要中辣, 然得一路食就一路加d口水雞既辣汁~
真係勁勁好食~~
2009-07-24 11 瀏覽
重慶酸辣粉$15+雞翼$6本人之前都起大陸食過幾次重慶酸辣粉,見話佢做得幾好今日專登嚟呢度試下(早上約12點),先講薯粉我就覺得未算好彈牙,粉嘅份量唔算多(因為已經先睇咗食評,所以都知唔多粉),但我都OK因為我唔太肚餓湯底我揀小辣,因為我怕面頭果浸油其實個湯都唔多夠香,唔知係咪我叫小辣呢配料之類幾好,花生都好香脆雞翼$6有2隻,係滷水嘅,都入味Summary:我之前知佢有分店,但唔知道原來我去個時間係唔開咁我就去咗呢間食,呢間眞係勁細囉我去到只有1個位,就係坐起門口,最近個爐嘅位置又唔覺有冷氣,所以未食都已經熱,食到中段個身都濕晒冇下次除非去大嘅一間啦!!不過我覺得都唔好多食,首先係多調味料味精,其次又落鬼咁多辣油,唔多健康想肥死咩但總係覺得大陸好味D,可能係先入為主仲同護士Kitty去食,諗住辣到頂唔住,護士Kitty可以急救添,原來都唔需要,哈哈

重慶酸辣粉$15+雞翼$6
多粉),但我都OK因為我唔太肚餓

湯底我揀小辣,因為我怕面頭果浸油
其實個湯都唔多夠香,唔知係咪我叫小辣呢

配料之類幾好,花生都好香脆

雞翼$6有2隻,係滷水嘅,都入味

咁我就去咗呢間食,
呢間眞係勁細囉
我去到只有1個位,就係坐起門口,最近個爐嘅位置
又唔覺有冷
氣,所以未食都已經熱,食到中段個身都濕晒

冇下次

,唔多健康想肥死咩

但總係覺得大陸好味D,可能係先入為主

2009-07-24
因工作出來深水埗,無視大熱天時,拉了同事試試我一直都想食的傷心酸辣粉~1人1碗酸辣粉,share一份口水雞再加杯野飲,開餐^^口水雞:一看到都成口口水啦~~看起來好吸引,cut得整整齊齊,食起來不太辣卻好麻好香,share食有D唔夠喉呢!傷心酸辣粉$15:點了小辣,剛剛是可以接受的程度,味道不錯哦~炸花生好香口(不過國內的都係用炸黃豆的呢),只是粉沒有國內的彈牙而且比較細碗,女仔食都係剛剛不餓而矣~凍奶茶:本身應該OK好味嫁,不過食完酸辣粉杯野飲都變左麻麻的,好有趣~

1人1碗酸辣粉,share一份口水雞再加杯野飲,開餐^^

口水雞
傷心酸辣粉
2009-07-20
口水雞
傷心酸辣粉
2009-07-20 7 瀏覽
昨日早上 10:40am 已經改掛了一號風球, Thxdtsdd 及太太見天氣好轉了, 雨勢也細了, 所以決定出外吃午餐! Thxdtsdd 見去深水埗維記吃豬潤麵多了, 想轉轉口味, 太太聽同事講傷心酸辣粉味道不錯, 想試一試! Ok, 傷心酸辣粉係 openrice 口碑都唔錯, 冇問題, 一於試下啦! 招牌的傷心酸辣粉, 辣度分 4 級, 食客可以根據自己的口味及嗜辣的能力加加減減!傷心酸辣粉提供不同的套餐, 方便客人點菜, 而且價錢也較為便宜! Thxdtsdd 及太太兩人都點了套餐, Thxdtsdd 揀了口水雞套餐, 配酸辣粉 + 凍咖啡 ($41). 口水雞做得很好, 雞肉很滑, 而且雞味也很鮮, 醬汁也很香. Thxdtsdd 吃第一啖還以為不辣, 但當把雞肉吞入喉嚨後才覺得舌頭後端感到火辣辣, 要馬上喝一口凍咖啡舒緩一下! 跟住 Thxdtsdd 就挑戰酸辣粉了, 其實我已經揀了小辣, 但一樣很辣, Thxdtsdd 開頭吃的時候只好慢慢一啖一啖吃, 再間歇性地飲凍咖啡令舌頭舒服一點. 太太則點了涼伴雜錦拼盤套餐, 配以涼伴炸醬晶絲薯粉 + 可樂. ($42),

太太則點了涼伴雜錦拼盤套餐, 配以涼伴炸醬晶絲薯粉 + 可樂. ($42), 豬皮, 牛柏葉, 魷魚鬚都很入味, 而且都幾鮮美. 雖然稍為沒有其他菜辣, 但是也好不了多少, Thxdtsdd 吃時要把食物上的辣汁慢慢滴去才吃.

涼伴炸醬晶絲薯粉, 涼涼地, 幾開胃, 也是今餐最易入口的食物, 可能是沒有太多的辣椒油. 薯粉滑滑地, 幾彈牙, 都幾好吃, 不過太太吃辣的能力比 Thxdtsdd 更低, 所以吃了三分一就收工了!

這一餐共花了 $83, 價錢不算貴, 食物其實是有質素的, 但最緊要係你吃得辣才好來這兒吃東西, 因為就算是小辣都真係好辣o架! Thxdtsdd 及太太自問受不了這樣的勁辣, 會再來幫襯的機會很微!

照片可參考:

2009-07-19
2009-07-19 10 瀏覽
我某日係forum見到有人提呢間舖,話好好食,我咪同女朋友去食囉。咁我地去到,就坐低,我地睇完餐牌,準備叫嘢食。當時店內只有另外兩人食緊,無人叫外賣。我同女朋友足足叫咗個女侍應3次,佢都唔應,記住,係唔應,而唔係叫你等陣,好似聾咗咁,記住,佢只係企係門口望住條街唔知做乜。到最後我即頭起身想走,先有位中年男仕過來問食咩。咁我地就叫咗兩個酸辣粉,我加了鴨腎,我女友加了豬大腸。上菜速度都ok,好過好多食店。但食物就真係難以想像。可能我先聽過人地講話好酸好辣,所以我心理已經expect好酸同真係勁辣。第一口食落去,我即頭係驚嫁,我再飲多啖湯,我仲驚,我以為自己無晒味覺,完全係零味度,講大話我乜都得。我女友夾了我個鴨腎試吓,佢咬咗幾嘢吐了出來,跟住我試吓,嘩,好有原始味度呀!!!!!係腥嫁,幾原汁原味呀。唔係知係咪我食開潮州鹵水鴨腎,我真係唔慣原味鴨腎,就算同優之良品既鴨腎都係同呢個差別好大。講返個粉,賣相唔錯,紅光滿"麵",好似波斯灣漏油咁,成碗油。究竟係重慶四川菜真係咁多油定係個廚熱得濟滴咗自己d面油落去呢。可能呢個係賣點,神奇在點解成碗明明係辣椒油都可以唔辣嫁?碗面仲好有風味,突出重慶人「

咁我地就叫咗兩個酸辣粉,我加了鴨腎,我女友加了豬大腸。

上菜速度都ok,好過好多食店。但食物就真係難以想像。

講返個粉,賣相唔錯,紅光滿"麵",好似波斯灣漏油咁,成碗油。究竟係重慶四川菜真係咁多油定係個廚熱得濟滴咗自己d面油落去呢。可能呢個係賣點,神奇在點解成碗明明係辣椒油都可以唔辣嫁?碗面仲好有風味,突出重慶人「少食多滋味,多食壞肚皮」」既特質,碗面丁屎咁大碗,最多食7啖無晒,都好既,普通人食兩啖已經唔想食,既然食淨都係要倒既,不如整細碗d。嗱,呢D咪體貼客人囉。

最大獲係我地山長水遠,俾咗廿幾蚊食碗面,食又唔係,唔食又唔係,唯有食多兩啖。

最後都係頂唔順,個胃好似Gel住咗咁。仲有一肚氣,又食唔飽,咪唯有去左隔離間壽司店食壽司
2009-07-18
2009-07-19 17 瀏覽
我食左一個涼伴雞絲涼面只係一般,好似唔夠正宗.個面唔夠凍再有一個涼伴豬皮,魷魚,依一個加分,夠凍又夠辣.成個餐一個涼伴雞絲涼面+涼伴豬皮,魷魚+凍奶茶(套餐價要46)我認為佢應該38-40就OK
我食左一個涼伴雞絲涼面只係一般,好似唔夠正宗.個面唔夠凍

再有一個涼伴豬皮,魷魚,依一個加分,夠凍又夠辣.
我認為佢應該38-40就OK
2009-07-17 47 瀏覽
想不到未夠半年,又再次來深水埗挖掘寶藏了,今天也預算和女友走訪數間食店,第一站來了此店子。此店子賣的重慶菜,大家可能會問,究竟重慶菜跟川菜有什麼不同呢?簡單點說,其不同之處在於重慶菜的味道比川菜更激,就看看今天會有幾激,此店子最出名就是其招牌的酸辣粉,當然是不會錯過,而另外也當然會試試其它的。由於要留肚吃之後的食店,所以看過餐牌後,遂決定點一個餐及一碗粉,餐選了麻辣肚絲餐,有一碟小吃麻辣肚絲,而粉麵有四款選擇,分別是酸辣粉、涼拌炸醬晶絲涼粉、川北涼粉及雞絲涼拌麵,由於女友怕辣好像點涼拌的會較適合她,所以選了小辣的涼拌炸醬晶絲涼粉,另外再有一杯飲品,我和女友捨汽水而取椰汁,因為椰汁內的油份更能解辣,而另外再點了一碗酸辣粉,因為我來也是因為它,有大辣、中辣、小辣及BB辣,我當然的點了大辣。先吃小吃麻辣肚絲,吃下一口,絕對是有麻的感覺,但也不是麻到失去知覺的那一種,而辣度對我來說絕對是小兒科,肚絲有咬勁而煙韌,沾了點辣油,配合面頭的芝麻及芫茜同吃,很是滋味,雖然碟頭不少,很抵吃,但好吃的也是輕易清碟。再來的是招牌的酸辣粉,面頭有一點炸醬、蔥花、芫茜、花生及酸菜,粉是晶瑩剔透的涼粉,吃起來如薯

再來的是招牌的酸辣粉,面頭有一點炸醬、蔥花、芫茜、花生及酸菜,粉是晶瑩剔透的涼粉,吃起來如薯粉般滑滑的,但就沒有薯粉那麼的煙韌,而湯底是屬於油底的,非常正宗,也是辣的根源,每條麵條在送進口中前,也必先沾上了一層辣油,配合一點酸菜同吃,既辣且酸,但這兒大辣的程度跟聯記及雲貴川的來比較,也是小巫見大巫,而花生是炒過的,所以吃粉時,與蔥花、芫茜及花生同吃,是非常的香口的,而花生的咬感也是脆脆的,總括來說很不錯。

吃過一碗大辣後,吃回女友留給我的小辣涼拌炸醬晶絲涼粉,真如回到天堂一樣,完全不辣,對我來說是可以解大辣的辣,真神奇!此粉油份不高,而且是涼拌的來吃,少少辣使食客在夏天吃得更是開胃清爽,而炸醬的肉碎是普通不過的豬肉而已,沒什麼好評的,涼粉不算是能溜誰喉嚨的那一種,而且也不是煙韌,但吃起來也是順滑,總括來說是合格有餘。

飲品的椰汁看上去較杰身,好像是加了花奶一起打成的,所以很滑,但稍嫌椰香味不太夠,還是椰汁大王的更好,但是此杯椰汁有奶,在吃辣時喝,更能解辣,是女友的解藥。

吃得不是太飽,也是在預算之中的,快速走幾步路到下一站再吃過。
酸辣粉的調味就是在這些醬料兜內溝出來的
麻辣肚絲絕對有麻的感覺,而且肚絲有咬勁而煙韌
招牌的酸辣粉油光紅紅
未撈勻的涼拌炸醬晶絲涼粉
涼粉少少辣,夏天吃更是開胃清爽
  • 麻辣肚絲,招牌酸辣粉
今次醒左...睇完哂 d 食評...再作現場堪察後.....決定打包番去食...有位都唔坐呀....免得熱死+等死+坐到寒晒背無裝修既食店大把....但佢既簡陋程度...真係一絕呀....開左分店於約廿米之遙....但好奇怪....無興趣坐,就係無興趣坐個酸辣粉.....好過東門果 d 好多......東門果 d ...有層恐佈紅油响面,但食入口只係小辣今次叫中辣...係有油响面,但唔係密不通風果種除左有花生/炸菜,...仲有少少豬肉碎....令咬口更多層次...(東門果 d ...只有花生+芫茜)酸味同辣味都有...無互搶...無"牛奶味與朱力古味"既問題喎番到黎..已絰浸左15 分鐘...都仲煙煙韌韌丫...可能堂食更好....碗粉好食...口水雞........都係手撕好 d....手撕至真係食得出佢撈果個汁既味........佢係斬件既......你要用筷子夾住佢,用個嘴食肉 lur 骨...件雞停留在嘴唇上既時間長左好多...咁對於嘴唇黎講...少辣都變勁辣啦.......食完變豬嘴....好鬼憎佢個店名........語不驚人死不休咁.....你傷心咋,我唔傷心喎!!!!你

個酸辣粉.....好過東門果 d 好多......
東門果 d ...有層恐佈紅油响面,但食入口只係小辣
今次叫中辣...係有油响面,但唔係密不通風果種
碗粉好食...

...食完變豬嘴....

好鬼憎佢個店名....
你好食我番頭...你唔好食...改乜名都只試一次....
酸辣粉....正
口水雞.....都係手撕好 d
2009-07-06
酸辣粉....正
2009-07-05 9 瀏覽
因為睇雜誌話哩度食酸辣粉真係會標眼淚,咁就試一試係咪咁勁啦,又再一次証明雜誌推介唔可信,真係要自己試過先知。我叫左碗中辣試,見成碗紅卜卜以為好勁,開頭都驚自己受唔到,點知大熱天時食竟然唔覺辣,就連少少麻痺味甚至酸味都無,我都估到大辣係咩程度,應該都唔係四川勁辣嗰隻,如果好辣的人一定會好失望。除左唔夠辣之外,著粉都唔夠爽,剩係食到一舊舊麵粉咁,成碗麵都好似無味咁,好彩我都係叫一碗試一試,無叫其他小食o者。

2009-07-02