3K
2022-04-14 811 瀏覽
行過見開左新店就黎試試,門面望落有點和風,食物主打慢煮,價錢由五十幾至百幾蚊個餐,豐儉由人。剛過了最繁忙的午市,店內顯得較為寧靜,而小店坐位不多,午餐時段可能要等耐一點。店員送上餐牌,認真望望,原來可以走飯變菜底,亦有沙律餐,想食低碳人仕多個地方選擇了。小店準備的食材並不多,兩點多來到幾乎所有都售罄了,只淨下雞,朋友就點了呢款西京燒雞扒便當,再轉做餐。雞扒軟嫩多汁,雞皮香脆甜美,真係唔錯喎。自己則點了慢煮雞胸配魚湯泡飯,同樣也轉了做餐,要轉餐先有溏心蛋嘛。雞胸居然可以煮得咁軟身,完全唔鞋口,味道似係孜然口味但又帶少少香草味,意外地好食,完全對雞胸改觀了。溏心蛋十分流心,蛋味香濃,愛蛋人仕表示滿意。魚湯泡飯老實說…一上枱還真有點魚腥味呢,哈哈,真材實料的證明。普通的紅米飯同泡飯可差了三十多元,要認真嚐嚐這碗魚湯啦。湯頭確實係超重魚味,奶白色很吸引,多渴幾口後魚的鮮味越是明確,係好味噃,無多餘的添加就是讚。最後就係餐飲,要了台式鮮奶茶同巨峰梳打。朋友話佢杯梳打唔錯,夠凍又夠汽,甜甜地嘅提子味。自己杯鮮奶茶就有點失望,茶味欠奉,只有濃濃的奶味,哈哈,簡直就是飲緊鮮奶。基本上兩款雞都好食嘅,但

溏心蛋十分流心,蛋味香濃,愛蛋人仕表示滿意。

最後就係餐飲,要了台式鮮奶茶同巨峰梳打。

朋友話佢杯梳打唔錯,夠凍又夠汽,甜甜地嘅提子味。

基本上兩款雞都好食嘅,但小店人手不足,加上是慢煮,食物製作時間頗長,店外又是滿滿的外賣員,等了又等等到好肚餓,希望時間久了變得熟手吧。
2022-04-11
30 分鐘 (堂食)
【元朗· 慢煮營養西日便當】 🍽 健舍便當 Fitake Bento 📍元朗馬田路20-30B號安寧大廈6號鋪最近天氣開始熱 盛夏即將降臨 又是減肥的時候了🌞其實瘦身不是只有節食和吃沒有調味的水煮食物! 元朗新開的「健舍」提供美味又健康的西日便當🍱Menu上各式各樣的便當都是low fat high protein✨適合工作忙碌沒空下廚但又注重健康和體態的人士私心推薦慢煮三文魚拼魚湯泡飯 魚湯鮮甜 份量很多👍🏻餐廳採用慢煮烹調方式 肉質嫩滑 同時保留魚油和營養另外慢煮紐西蘭牛扒便當也不錯 牛扒口感軟嫩又有嚼勁跟餐+$19便有溏心蛋和特式飲品 整體性價比很高呢~⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Slow Cooked New Zealand Steak Bento $88☞ Slow Cooked Salmon with Fish Soup & Rice $108☞ Soft-Hearted Egg and Drinks +$19
【元朗· 慢煮營養西日便當】
🍽 健舍便當 Fitake Bento
📍元朗馬田路20-30B號安寧大廈6號鋪

最近天氣開始熱 盛夏即將降臨 又是減肥的時候了🌞
其實瘦身不是只有節食和吃沒有調味的水煮食物!
元朗新開的「健舍」提供美味又健康的西日便當🍱
適合工作忙碌沒空下廚但又注重健康和體態的人士
私心推薦慢煮三文魚拼魚湯泡飯 魚湯鮮甜 份量很多👍🏻

餐廳採用慢煮烹調方式 肉質嫩滑 同時保留魚油和營養
另外慢煮紐西蘭牛扒便當也不錯 牛扒口感軟嫩又有嚼勁

跟餐+$19便有溏心蛋和特式飲品 整體性價比很高呢~
❝我地食咗咩? ت ❞

2022-04-12 42 瀏覽
最近發現左間新開餐廳, 提供以健康料理為主既日式便當, 亦有多款慢煮菜式。店鋪雖然唔係好大, 但好有日本家庭式餐廳既感覺, 坐得都幾舒服!慢煮紐西蘭牛扒便當 $88慢煮牛扒肉質幾嫩, 易咬開, 以黑椒輕輕調過味, 慢煮鎖住營養同肉汁。餐廳好注重健康和營養, 所以便當裡有多款蔬菜, 有三色椒、薯仔粒、炒野菜、炒菇等等。大多小朋友都唔鐘意食蔬菜, 見到色彩繽紛既蔬菜都會多食幾啖。另外, 飯方面用左紅米配白米, 令營養價值再升級!慢煮三文魚配魚湯泡飯 $108慢煮三文魚同樣好嫩滑, 而且有少少juicy, 加左檸檬汁味道幾fresh。魚湯泡飯都幾好, 有豆腐粒同海帶, 飯量都好足夠, 飯好吸湯, 食完好飽肚。蒲燒鯛魚 (跟餐加$33)蒲燒鯛魚完全無骨, 岩哂懶人!魚肉幾結實, 味道同樣唔錯!另外各加左$13 要左杯橙汁同蘋果汁!餐牌:

慢煮紐西蘭牛扒便當 $88
另外, 飯方面用左紅米配白米, 令營養價值再升級!

慢煮三文魚配魚湯泡飯 $108

蒲燒鯛魚 (跟餐加$33)
蒲燒鯛魚完全無骨, 岩哂懶人!
魚肉幾結實, 味道同樣唔錯!

另外各加左$13 要左杯橙汁同蘋果汁!

餐牌:

2022-04-12 28 瀏覽
健舍便當(元朗)今次試咗一間以健康為宗旨的餐廳餐廳出海用有機材料以萬煮烹調方式製作不同便當🍱、沙律🥗和魚湯泡飯全部含高蛋白質和低脂肪非常具營養價值啱晒一班想keep fit嘅人士💪🏻慢煮紐西蘭牛扒便當($88)牛扒超厚身但生熟到剛剛好唔會過熟又唔會血淋淋保留到豐富肉汁牛扒簡單以鹽和黑胡椒調味已經好好食而且完全無筋入口好嫩滑而且已經切晒件方便進食西京燒雞扒魚湯泡飯($82)雞扒相當厚身但處理得好好肉質唔會鞋而且連埋雞皮一齊食都唔會覺得油膩至於魚🐟湯泡飯食得出完全無落味精魚湯呈濃濃嘅奶白色係好香濃嘅魚湯鮮味食完完全唔會覺得口渴無論便當同魚湯泡飯都係用白飯溝上糙米飯🍚食得更有營養而且兩者都會有配菜有椰菜炒菇同三色椒🫑食落爽口清甜簡單美味又健康另外仲加配左兩杯梳打飲品🍹有好多唔同味道可以選擇我哋就揀咗白桃味同荔枝味兩者味道都好突出味道唔錯😋地址:元朗馬田路20-30B號安寧大廈6號舖
健舍便當(元朗)

今次試咗一間以健康為宗旨的餐廳
全部含高蛋白質和低脂肪
非常具營養價值
啱晒一班想keep fit嘅人士💪🏻

慢煮紐西蘭牛扒便當($88)
牛扒超厚身但生熟到剛剛好
唔會過熟又唔會血淋淋
保留到豐富肉汁
牛扒簡單以鹽和黑胡椒調味已經好好食
而且完全無筋入口好嫩滑
而且已經切晒件方便進食

西京燒雞扒魚湯泡飯($82)
雞扒相當厚身但處理得好好

我哋就揀咗白桃味同荔枝味
兩者味道都好突出
味道唔錯😋

地址:元朗馬田路20-30B號安寧大廈6號舖

即使外食 有時都想食得健康啲💪🏻特別減緊肥個陣😆見到此店以慢煮便當做招徠 會一會佢先😎蒲燒鯛魚便當 $68見到一大塊鯛魚😍😍心心眼啦配上甜甜的醬汁 好惹味 食唔停口😋肉質勁嫩滑 好soft喜歡濃味人士 絕對要試呢個再配上多款蔬菜同紅米飯 真係夠晒健康況且魚肉多食都唔會有負擔😎再加$19 另配糖心蛋同一杯特飲 偏重酒味的糖心蛋 正中下懷❤️慢煮三文魚配魚湯泡飯 $108再熱都無阻對魚湯的愛 好在店內夠涼快😆一大碗魚湯好鮮甜 只配飯食 我都覺得好正😋有homecook的人就明白 一碗魚湯 自己整都幾煩慢煮三文魚同樣肉質好滑 配上檸檬汁 好開胃👍🏻只加一杯特飲就加$13 今次試咗乳酸梳打同巨峰梳打 透心涼😘佢用上紙飲管 有加分❤️ 2杯都ok 過關👍🏻 餐量好足 下次會試慢煮雞胸/ 牛扒😙😙
即使外食 有時都想食得健康啲💪🏻特別減緊肥個陣😆

只加一杯特飲就加$13

今次試咗乳酸梳打同巨峰梳打 透心涼😘
佢用上紙飲管 有加分❤️ 2杯都ok 過關👍🏻

餐量好足 下次會試慢煮雞胸/ 牛扒😙😙

每份菜單都係由專業營養師精⼼設計, 提供一系列⾼蛋⽩、低脂嘅便當, 採用慢煮烹調嘅方式, 鎖住食材嘅原汁原味。另外, 所有便當都係用紅米飯🍚, 特別適合忙碌、健⾝或瘦⾝⼈⼠食⽤~🍱蒲燒鯛魚便當鯛魚搭配日式蒲燒醬汁, 上面灑上白芝麻, 有日式料理風味~ 魚肉細膩嫩滑, 醬汁好入味~🍱西京燒雞扒便當雞扒已預先切好一件件, 方便食用~ 雞扒大大份, 肉質好嫩, 食落有西京醬汁嘅甜味。旁邊嘅配菜有炒雜菜、三色椒🫑、薯仔🥔

🍱蒲燒鯛魚便當

🍱西京燒雞扒便當
2022-04-09
外賣自取
Slow cooked New Zealand steak salad 慢煮紐西蘭牛扒沙律 🥩🥗 $88呢款慢煮紐西蘭牛扒沙律都幾值得推介,嫩粉紅色漸變去啡黑色嘅牛扒望落去已經勁吸引😍,食落去口感一啲都唔煙銀,配埋酸酸地嘅醬汁撈埋新鮮雜菜沙律一齊食好開胃呀,而且價錢相對平,性價比好高呀,係幾值得推介Slow cooked salmon salad 慢煮三文魚沙律 $88呢一個三文魚沙律一年有好大塊三文魚扒🐟,即叫即煎,新鮮嘅魚味道好香濃,用左柚子做醬汁更加可以去走有啲朋友怕嘅魚腥味👍🏻,而煮嘅骨都好大條冇乜碎骨🦴,連小朋友都容易食嫁,仲有滿滿嘅omega-3,真係營養夠高又好食呀😋
慢煮紐西蘭牛扒沙律 🥩🥗 $88

Slow cooked salmon salad
慢煮三文魚沙律 $88
2022-04-08 29 瀏覽
無飯煮婦嘅我經常發掘新餐廳,今次見到元朗呢間新餐廳,標榜健康同減脂,立即去試下先!🔸慢煮雞胸便當 $55主角雞胸好大件,又厚肉,食落有口感,經慢煮肉質更嫩滑,而便當其他配菜都好豐富,有炒雜菜、三色椒同薯仔,有輕輕調味,味道唔錯~米飯選用紅米飯,飯粒較有咬口,亦比白飯更健康🔸西京燒雞扒便當 $51雞扒都大塊,燒到甜甜地,食落好香口,配菜大致上一樣,都係炒雜菜同三色椒,配上紅米飯,飯量多,男仔食都夠飽

🔸慢煮雞胸便當 $55

🔸西京燒雞扒便當 $51

2022-04-07 24 瀏覽
最近真的肥左好多,見到呢間新開餐廳主打健康飲食就入來試下🥰.🥩慢煮紐西蘭牛扒便當 $88牛扒簡單用上鹽和黑椒調味已經帶出濃厚牛味,肉質煎得剛好味道不錯,配上紅米飯、炒野菜雜菇三色椒南瓜,健康又飽肚🥰.🥗慢煮雞胸沙律 $54雞胸真心要讚👍🏻好耐未食過咁嫩滑雞胸,配上咖喱粉調味相當惹味😋仲有勁多沙律菜,岩哂要減肥又貪食的女士😂.🐟蒲燒鯛魚 $33魚好大塊!幾厚肉又無骨我老公最鐘意🤣西京醬汁甜甜地好食😋.🥩西京燒雞扒 $25味道甜甜地幾厚肉,同好少係餐廳食雞扒連皮食都唔覺油膩!.🧋台式鮮奶茶+🥚溏心蛋 +19🥛無糖豆漿 +$13溏心蛋做得不錯,飲品方面也走健康路線,台式鮮奶茶奶味濃,自己加糖可控制甜度,無糖豆漿健康🥰.價錢親民份量又大又健康,雖然小店但環境坐得舒服好文青feel,飲品仲有紙飲管支持環保🥰係附近又喜歡健康愛吃的你可以一試!
最近真的肥左好多,見到呢間新開餐廳主打健康飲食就入來試下🥰

🥩慢煮紐西蘭牛扒便當 $88

🥗慢煮雞胸沙律 $54

🐟蒲燒鯛魚 $33
魚好大塊!幾厚肉又無骨我老公最鐘意🤣西京醬汁甜甜地好食😋

🥩西京燒雞扒 $25
味道甜甜地幾厚肉,同好少係餐廳食雞扒連皮食都唔覺油膩!

🧋台式鮮奶茶+🥚溏心蛋 +19
🥛無糖豆漿 +$13
2022-04-06 37 瀏覽
依排番工都要自己準備飯盒,但日日煮有時都想懶一懶😴想帶健康餐番工食都有其他選擇,唔洗一定自己煮,去元朗既健舍便當買個健康便當就搞掂食紅米飯夠曬健康ar🥰~慢煮雞胸便當🍱 $55雞胸好惹味,食落唔鞋口,几好味,仲要有好大份量添,抵食ar👍每個便當仲有南瓜、椰菜絲、菇、青椒、薯仔粒做配菜,豐富得黎又健康,食得好飽肚😋~慢煮三文魚便當🍱 $88三文魚外皮香脆,三文魚肉鮮味又有魚油,配菜同慢煮雞胸便當一樣,食得滋味健康又滿足😉~齋飲鮮魚湯🥣 $40鮮魚湯好鮮甜,有d海帶係湯入面,飲落唔會咸,味道整得啱啱好,食完飯飲埋碗鮮魚湯就大滿足😋
依排番工都要自己準備飯盒,但日日煮有時都想懶一懶😴

食紅米飯夠曬健康ar🥰

~慢煮雞胸便當🍱 $55

~慢煮三文魚便當🍱 $88

~齋飲鮮魚湯🥣 $40

2022-04-04
  • 慢煮雞胸便當
2022-04-05 29 瀏覽
轉食Keto Diet之後,出街食飯要選無糖無澱粉質嘅餐單,有時都會覺得好煩惱。好彩俾我地發掘到呢間新餐廳,主打慢煮健康便當。餐牌主要有魚湯泡飯,糙米飯,同沙律便當,Keto 中嘅我地就揀咗慢煮雞胸同三文魚沙律便當。雞胸是經過一小時慢煮,用低卡路里的醃料醃製後,微微煎香。慢煮處理的雞胸,肉質極度粉嫩,更保留了雞肉的鮮甜味。軟嫩度可媲美三文魚。慢煮三文魚的肉質鮮嫩到就好似食魚生。沙律菜也只是用了沙律醋調味,極度健康。出街食飯要食得健康,價錢又要相宜,呢到絕對可以滿足需求。

慢煮三文魚的肉質鮮嫩到就好似食魚生。

沙律菜也只是用了沙律醋調味,極度健康。

出街食飯要食得健康,價錢又要相宜,呢到絕對可以滿足需求。
午餐
2022-04-03 37 瀏覽
[元朗]健舍便當.慢煮紐西蘭牛扒便當食剩指數:0/100牛扒用左慢煮方式入面仲有少少粉紅肉質唔會好韌用海鹽簡單調味呢度主打健康營養既便當所以飯都係用紅米飯仲有好多菜有3色椒、炒椰菜同南瓜跟餐我仲要在溏心蛋整得幾入味.慢煮雞胸拼魚湯泡飯食剩指數:0/100慢煮雞胸用左黃薑粉等簡單調味肉質幾嫩滑又有味同樣地泡飯都係紅米飯魚湯唔腥幾惹味少食紅米飯既呢款更易入口.鮮魚湯食剩指數:0/100食到一半個泡飯想叫多個鮮魚湯好飲又唔腥既魚湯唔易搵加配都係30$忍唔住叫左一碗.台式鮮奶茶食剩指數:5/100鮮奶茶有冷有熱第一次飲台式奶茶有得自己落糖茶味唔算太濃有種台式早餐店奶茶感覺
[元朗]健舍便當
第一次飲台式奶茶有得自己落糖
茶味唔算太濃
有種台式早餐店奶茶感覺
2022-04-03 388 瀏覽
之前見到元朗大坑渠隔離開咗間以健康便當為賣店嘅小店,故約埋住附近嘅朋友特意去食lunch。🍱慢煮紐西蘭牛扒便當($88)牛扒唔會煮得過熟,口感軟嫩又不失嚼勁,另已預先切件,啱晒懶人👍🏻白飯混有糙米,客人食得更健康👍🏻配菜有南瓜、三色椒及椰菜,南瓜無加任何調味,但本身已好香甜,而三色椒及椰菜加入調味料炒過,清清地幾好食😋🍱慢煮雞胸便當($55)雞胸以咖喱調味,但味道唔會好濃,另以慢煮方式烹調,肉質唔嚡且軟嫩😋雞肉亦預先切件,食得夠方便👍🏻跟配嘅糙米飯及配菜與牛扒便當無異,呢個價錢都幾抵食👌🏻🥚溏心蛋+🥣麵豉湯(跟餐+$14)溏心蛋呈流心狀態,蛋黃好靚😍 麵豉湯飲得出係自家煲,味道比一般麵豉湯淡,感覺較健康😌🍹蘋果汁(跟餐+$13)蘋果汁甜中帶酸,並唔係盒裝蘋果汁嘅死甜,有天然蘋果汁嘅味道😌🍵橙雪莓莓($35)花茶加入鮮橙片、藍莓及紅莓一齊焗,味道帶清新果香,橙味比較突出,感覺幾fresh😌

🍱慢煮紐西蘭牛扒便當($88)

🍱慢煮雞胸便當($55)

🥚溏心蛋+🥣麵豉湯(跟餐+$14)

🍹蘋果汁(跟餐+$13)

🍵橙雪莓莓($35)
午餐
2022-03-15 175 瀏覽
疫情又見新開張,第一次外賣買返去食。買左雞胸肉便當,雞胸好嫩,一啲都5鞋,仲勁多勁大舊,仲有勁多菜🤩🤩🤩調味都幾好,又5會好咸。非常值得一試!!會再去幫襯!!
慢煮雞胸肉便當
2022-03-15
10 分鐘 (堂食)
慢煮雞胸肉便當
2022-01-30 425 瀏覽
今日來到呢間新開的健舍便當試新野! 來到店舖面裝修不錯,給人一種舒服休閑的感覺?食物方面新鮮,味道不錯。 有一種健康食品的感覺。 我食了慢煮牛扒飯加配魚湯。 牛扒的熟度剛好。魚湯也不腥。如果想出街食健康啲,可以一試。

食物方面新鮮,味道不錯。 有一種健康食品的感覺。

我食了慢煮牛扒飯加配魚湯
。 牛扒的熟度剛好。魚湯也不腥。

如果想出街食健康啲,可以一試。
慢煮牛扒便當
慢煮牛扒便當