2022-11-05 373 瀏覽
難得搵到一間健康又好味ge餐廳 佢哋係主打慢煮低脂,外食friendly為主嘅創意料理 店舖裝修都好簡約日系風🍱😋今次再去就試咗佢哋嘅西京雞扒拼魚湯泡飯$87雞扒係小店自家慢煮🥰 雞肉咬落唔會好鞋口 仲保留到雞🐥嘅鮮嫩同埋肉汁大力推介佢哋嘅魚湯泡飯 湯底好鮮甜魚味香濃 係用咗鯛魚烹製 大大碗仲有海帶&豆腐 仲有健康而且膳食纖維高嘅紅米飯🍚 加埋椰菜炒菇同埋三色椒🫑 有飽腹感之餘又健康慢煮三文魚便當🍱$93乳酸梳打及流心蛋$19🍳三文魚好香,肉質嫩滑 三文魚肉質juicy 而且冇骨,旁邊仲有d椰菜絲以及青椒,營養滿分 呢度嘅留心蛋原隻上 煮得好入味 蛋黃唔會太熟 切開後,溏心蛋黃流出🍳🥚🥰總括而言呢間真係啱晒啲想外食又想食得健康ge人 減肥唔使淨係食白烚雞胸肉咁dry 健康都可以食得好味🥰🍱 不過呢間小店 人手&座位唔多 繁忙時間都係要等 而且🍱🍱好受歡迎消耗得好快🥹 我哋果次去到都有幾款冇晒了( ・ᴗ・̥̥̥ )

😋今次再去就試咗佢哋嘅

西京雞扒拼魚湯泡飯$87

慢煮三文魚便當🍱$93
乳酸梳打及流心蛋$19🍳

健舍便當 • 元朗元朗市中心有間餐廳主打日式/西式嘅便當,提供多款健康便當/沙律,好適合想食得健康嘅人!餐廳唔算大,店員較少,環境比較靜,再加上食物款食都係輕食,好有慢活嘅感覺~😋😋..✅ 蒲燒鯛魚便當🐟 $78鯛魚魚肉好嫩滑,醬汁都調較得唔錯,食落好舒服,唔會膩。米飯係紅米飯,而配菜有三色椒同椰菜絲,成餐飯其實雖然配搭好簡單,但每樣野食都會令人好滿足😋..✅ 慢煮三文魚沙律🐟 $102三文魚又係非常嫩滑,入口即化,而且略有奶香口感,幾好食。沙律份量都有啲多,好岩注重健康嘅人士,配合埋柚子醋嘅清新,酸酸甜甜,食落夠開胃👍🏼..✅ 慢煮雞胸 (孜然味) $32雞胸食落好重孜然味,有啲似炭燒肉串再灑上大量孜然粉個種味,味道好濃!肉質未至於嫩滑,但都唔會鞋,而且份量好大,絕對岩曬注重健康嘅人士!😙
健舍便當 • 元朗
✅ 蒲燒鯛魚便當🐟 $78
✅ 慢煮三文魚沙律🐟 $102
✅ 慢煮雞胸 (孜然味) $32
趁佢結業就試下,門口寫住31/10就結業。諗住食下健康野;咁多好評諗住實冇死啦!下午2-3點入去,得一枱客。入到去講;牛冇,魚湯冇,蛋又冇😢😢個服務員好似唔想做定心情差?冇咩熱情招呼,搞到朋友唔係咁滿意佢態度我就冇咩野既,幾十蚊可以點,可能人地結業都唔係咁想做。都係沙律/飯餐多,冇小食食。咁食佢皇牌慢煮雞胸肉同埋雞扒飯。等左一陣,上菜見到雞扒焦燶左黑左…..🤥朋友食都冇食。個雞胸肉合理味道,都係健康野反而配菜真係冇咩味😢😢
趁佢結業就試下,門口寫住31/10就結業。
諗住食下健康野;咁多好評諗住實冇死啦!

下午2-3點入去,得一枱客。
入到去講;牛冇,魚湯冇,蛋又冇😢😢
服務員好似唔想做定心情差?
冇咩熱情招呼,搞到朋友唔係咁滿意佢態度
我就冇咩野既,幾十蚊可以點,可能人地結業都唔係咁想做。

都係沙律/飯餐多,冇小食食。
咁食佢皇牌慢煮雞胸肉
同埋雞扒飯。

等左一陣,上菜見到雞扒焦燶左黑左…..🤥
朋友食都冇食。
個雞胸肉合理味道,都係健康野
反而配菜真係冇咩味😢😢
2022-10-31 83 瀏覽
見到呢間咁健康的食店一直想試,終於有朋友從港島區入黎一齊試,點知令大家都失望,首先食物唔係好熱,之後見到塊雞扒白曬曬D菜又係唔多熱賣相唔吸引,我食落口雞扒有雪味又無乜調味,朋友都冇胃口食。個魚湯話勉強叫好少少,原本呢個健康意念真係唔錯,但係食物質素未如理想,希望有所改善啦!
2022-10-22 66 瀏覽
小店打正慢煮·健康路線既旗號作招徠,小店係元朗怡豐花園附近,人氣挺旺盛。慢煮三文魚便當便當份旺挺多,三文魚慢煮用心製作,燒得外皮脆脆,肉質實在而有層次,紅糙米混合白米,可以降血糖又健康,米飯粒粒分明、不會太爛及硬。如果少吃飯既朋友可以叫少飯,飯量足夠2個女子食。慢煮紐西蘭牛扒便當賣相很精緻、牛扒慢煮得細嫩幼滑,鮮紅的牛扒很細嫩幼滑,入口融化有咬口感、配上小店自家製醬汁,味道長留舌尖上,美味極了。配菜有椰菜炒雜菇、黃椒、青椒;挺健康,配菜新鮮而美味,正呀!青蘋果梳打、蜜瓜梳打種煩眾多,味道甜甜,挺開胃,配上便當是美食既享受。

慢煮三文魚便當

慢煮紐西蘭牛扒便當

青蘋果梳打、蜜瓜梳打
種煩眾多,味道甜甜,挺開胃,配上便當是美食既享受。
2022-10-22
2022-10-20 26 瀏覽
₍ᐢ ˃̶͈ω˂̶͈ ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈元朗一向出名多野食今次就襯假期同朋友去左元朗覓食✨餐廳主打日式慢煮健康便當平時食開啲野都唔係特別健康🙈今次就決定要健康人生💪🏻岩曬想健康又懶煮既我┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈本來望到餐牌既牛扒沙律好吸引~可能當日我地到訪時間已經過左午餐時間肉類只係得翻雞胸同鯛魚😢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜慢煮雞胸沙律 $61 (3.5/5)雞胸係小店自家慢煮🫶🏻有4種口味,包括原味,咖喱,燒烤,孜然除咗堂食仲可以外賣即食雞胸✨方便今次我地就試左咖喱味~份量有一個手掌絕對夠飽!咖喱味唔算好重但勝在夠嫩口😳沙律🥗就用左黑醋汁調味,味道酸酸甜甜好開胃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蒲燒鯛魚拼魚湯泡飯 $111 (4/5)魚湯泡飯用左魚湯熬製,加入糙米飯湯呈奶白色,味道鮮甜無魚腥味✨非常欣賞魚湯係一點油膩感都無又無味精飲曬絕對ok!!🫶🏻鯛魚加上蒲燒醬汁,味道咸咸甜甜的魚肉鮮嫩,配湯飯一流┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜青蘋果梳打 $20 (3/5)雖然已經秋天但仲係好熱🥵點都要叫啲飲品解下渴┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
₍ᐢ ˃̶͈ω˂̶͈ ᐢ₎
元朗一向出名多野食
今次就襯假期同朋友去左元朗覓食✨
餐廳主打日式慢煮健康便當
平時食開啲野都唔係特別健康🙈
今次就決定要健康人生💪🏻
岩曬想健康又懶煮既我
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
本來望到餐牌既牛扒沙律好吸引~
可能當日我地到訪時間已經過左午餐時間
肉類只係得翻雞胸同鯛魚😢

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜慢煮雞胸沙律 $61 (3.5/5)
雞胸係小店自家慢煮🫶🏻
有4種口味,包括原味,咖喱,燒烤,孜然
除咗堂食仲可以外賣即食雞胸✨方便
今次我地就試左咖喱味~份量有一個手掌
絕對夠飽!咖喱味唔算好重但勝在夠嫩口😳
沙律🥗就用左黑醋汁調味,味道酸酸甜甜好開胃

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蒲燒鯛魚拼魚湯泡飯 $111 (4/5)
魚湯泡飯用左魚湯熬製,加入糙米飯
湯呈奶白色,味道鮮甜無魚腥味✨
非常欣賞魚湯係一點油膩感都無又無味精
飲曬絕對ok!!🫶🏻
鯛魚加上蒲燒醬汁,味道咸咸甜甜的
魚肉鮮嫩,配湯飯一流

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜青蘋果梳打 $20 (3/5)
雖然已經秋天但仲係好熱🥵
點都要叫啲飲品解下渴

2022-10-16 21 瀏覽
近排元朗大馬路新開咗一間好似日式料理咁既餐廳,門面都幾日式,叫做健舍便當,好似話係主打慢煮牛肉同埋雞肉。但係我哋今晚比較夜去到,所以淨番鯛魚同埋雞扒。我地今日兩個人食dinner叫左以下items: 🔶️鯛魚魚湯飯便當($111,8/10)有魚湯飯幾特別,佢個湯底話係鮮魚湯,上面又有海帶又有豆腐,食落幾健康,欣賞佢都幾多配菜,同埋鯛魚都啖啖肉。🔶️慢煮雞扒便當 ($71,8.2/10)呢塊慢煮雞扒係幾好味!可以保持到雞扒嘅肉汁,裡面好juicy,又係好多配菜,係幾健康!✏️總括而言,呢間野行健康路線🙂

🔶️鯛魚魚湯飯便當($111,8/10)

🔶️慢煮雞扒便當 ($71,8.2/10)

✏️總括而言,呢間野行健康路線🙂
2022-10-15 27 瀏覽
自從男朋友發掘到屋企附近有呢間岩晒健身人士做完gym去食嘅餐廳之後就做咗常客😅佢今日就帶我嚟試吓😊⭐️慢煮咖喱雞胸魚湯泡飯 💰9️⃣3️⃣雞胸好大份👍 咖喱味強烈,口感尚算嫩滑~但我反而覺得個湯底好鮮甜比雞胸出色😆⭐️蒲燒鯛魚便當 💰7️⃣1️⃣賣相吸引😍鯛魚醬汁微甜,魚肉實淨,完全無骨,爽!😆搭配健康嘅紅米飯同三色椒加雜菜,好有營養又健康👍❤️溏心蛋➕熱檸水 💰1️⃣4️⃣溏心蛋好靚仔😍口感軟滑蛋黃味香濃,出色!🤤#元朗美食 #健舍便當 #營養餐 #雞胸 #雞胸料理 #慢煮雞胸 #慢煮牛扒 #蒲燒鯛魚 #慢煮三文魚 #西京燒雞扒 #全素便當 #營養便當 #健康便當 #溏心蛋 #健身人士菜單
佢今日就帶我嚟試吓😊

⭐️慢煮咖喱雞胸魚湯泡飯 💰9️⃣3️⃣

雞胸好大份👍 咖喱味強烈,口感尚算嫩滑~
但我反而覺得個湯底好鮮甜比雞胸出色😆

⭐️蒲燒鯛魚便當 💰7️⃣1️⃣

賣相吸引😍

鯛魚醬汁微甜,魚肉實淨,完全無骨,爽!😆
搭配健康嘅紅米飯同三色椒加雜菜,好有營養又健康👍

❤️溏心蛋➕熱檸水 💰1️⃣4️⃣

溏心蛋好靚仔😍
口感軟滑蛋黃味香濃,出色!🤤

2022-10-15
  • 蒲燒鯛魚拼魚湯泡飯
  • 蒲燒鯛魚
  • 溏心蛋
2022-10-12 29 瀏覽
🍽 餐廳:健舍便當(元朗)慢煮雞胸沙律🥗便當$61筆者最近想吃清淡,搵到呢間位於元朗既健康便當小店,就在元朗B仔涼粉河的對面。雞胸經5小時低溫慢煮,肉汁鮮美,嫩滑多汁,孜然味雞胸,份量經營養師計算,蛋白質豐富又低脂,2碗菜,3-4份肉,1份五穀類薯仔🥔,符合低脂增肌標準。沙律菜採用有機新鮮蔬菜🥬,食落爽口,配上柚子醬,酸酸甜甜,亦比較一般沙律醬更健康低脂。台式鮮奶茶$20台式風味,不會太甜,符合低糖標準。📍 元朗馬田路20-30B號安寧大廈地下6號舖
🍽 餐廳:健舍便當(元朗)

慢煮雞胸沙律🥗便當$61

台式鮮奶茶$20
台式風味,不會太甜,符合低糖標準。

📍 元朗馬田路20-30B號安寧大廈地下6號舖
聽講呢間餐廳啲野食健康又好味😋採用有機食品同慢煮烹調方式低脂有營養得嚟又整得好好食❤️ 慢煮紐西蘭牛扒便當$96佢提供嘅醬汁好香,好好味😋沙律份量都幾多,有椰菜有菇、黃椒紅椒飯係白飯加紅米,食落好飽肚。牛扒健康得來又好香好好食😋❤️慢煮三文魚拼魚湯泡飯$116呢個好好食😋完全冇味精好有住家飯感覺三文魚好香,肉質嫩,冇骨,加埋魚湯好易入口。魚湯好鮮香。加埋啲蔬菜營養均衡😋❤️飲品-熱台式奶茶$13好滑,唔會太甜👍🏼好飲夠健康❤️飲品-凍檸檬綠茶$17同樣唔會太甜👍🏼👍🏼👍🏼兩個餐都好好食,夠晒飽,好滿足。健康得嚟係可以同時好食㗎😋😛好用心烹調,餐廳唔太大,但坐得舒服唔迫👍🏼
聽講呢間餐廳啲野食健康又好味😋
採用有機食品同慢煮烹調方式
低脂有營養得嚟又整得好好食

❤️ 慢煮紐西蘭牛扒便當$96
佢提供嘅醬汁好香,好好味😋
沙律份量都幾多,有椰菜有菇、黃椒紅椒
飯係白飯加紅米,食落好飽肚。
牛扒健康得來又好香好好食😋

❤️慢煮三文魚拼魚湯泡飯$116
呢個好好食😋完全冇味精好有住家飯感覺
三文魚好香,肉質嫩,冇骨,
加埋魚湯好易入口。
魚湯好鮮香。
加埋啲蔬菜營養均衡😋

❤️飲品-熱台式奶茶$13
好滑,唔會太甜👍🏼好飲夠健康

❤️飲品-凍檸檬綠茶$17
同樣唔會太甜👍🏼👍🏼👍🏼

兩個餐都好好食,夠晒飽,好滿足。
健康得嚟係可以同時好食㗎😋😛
好用心烹調,餐廳唔太大,但坐得舒服唔迫👍🏼

2022-10-07 34 瀏覽
元朗站📍健舍便當-通宵打牌之後既第一餐食返健康d🤓今次去健舍便當食晏。慢煮紐西蘭牛扒沙律🥗($91)色彩繽紛既沙律配慢煮牛,感覺refreshing✨牛扒幾鮮嫩,少少嚼口又唔會太靭,配埋燒汁幾惹味😋😋🙌🏻除左普通沙律菜,仲有紅黃青椒。跟餐加左杯🍏青蘋果梳打($13),勁大杯!抵飲👍🏻慢煮三文魚拼魚湯泡飯($116)三文魚外層煎香,肉質都幾嫩,配埋魚湯泡飯幾順滑易入口。魚湯泡飯冇腥味,鮮甜魚味,由紅糙米白米組成,幾健康。另外仲有炒雜菜,營養均衡。份量對女仔黎講都少少飽。另外跟餐要左杯乳酸梳打($13),同樣超大杯,爽~本來想試吓蒲燒鯛魚同慢煮雞胸,不過餐廳咁啱冇供應,下次再試🤓環境方面,餐廳裝修簡約,唔算好大間,不過都尚算坐得舒服,而且人流絡繹不絕。對於想食健康又減緊肥嘅女朋友,的確係唔錯嘅選擇👍🏻
元朗站📍健舍便當
通宵打牌之後既第一餐食返健康d🤓今次去健舍便當食晏。

慢煮紐西蘭牛扒沙律🥗($91)
慢煮紐西蘭牛扒沙律

跟餐加左杯🍏青蘋果梳打($13),勁大杯!抵飲👍🏻

慢煮三文魚拼魚湯泡飯($116)
慢煮三文魚拼魚湯泡飯

另外跟餐要左杯乳酸梳打($13),同樣超大杯,爽~

慢煮紐西蘭牛扒沙律
慢煮三文魚拼魚湯泡飯
2022-10-01 48 瀏覽
好耐冇試過食過一餐咁失望嘅飯😔上網見到啲圖好吸引所以嚟咗🥲小店樓面得一個人,都比較忙 一杯豆漿都等咗好耐,但都理解嘅😫本身見到menu沙律同飯張圖有糖心蛋,原來下面有隻好細嘅字寫唔包括糖心蛋,如果想食糖心蛋記得另加🤣聽到隔離兩枱嗌好多嘢食飲品都話冇😫聽到有外賣員話睇到顯示張單半個鐘前已經整好,但一直都未拎得,後尾個客就取消埋張單🥲#慢煮紐西蘭牛扒沙律 ($91)😋好味指數:(4/10)好多塊牛都好韌,有啲好生有啲好熟,又勁多筋🤨理解唔到點解慢煮牛會搞成咁🥲不過佢嘅沙律菜都幾爽口,個醬汁整得幾好味😚#慢煮紐西蘭牛扒便當 ($96)朋友嗌嘅~紅米飯嘅紅米比例超級少🤣啲炒菜係凍,食落去又油又凍好奇怪🥲唔知雞同魚會唔會好食 不過我唔會再有下次😂食完即刻出去買牙線。。。😅
好耐冇試過食過一餐咁失望嘅飯😔
上網見到啲圖好吸引所以嚟咗🥲

聽到隔離兩枱嗌好多嘢食飲品都話冇😫

#慢煮紐西蘭牛扒沙律 ($91)
😋好味指數:(4/10)

好多塊牛都好韌,有啲好生有啲好熟,又勁多筋🤨
理解唔到點解慢煮牛會搞成咁🥲
不過佢嘅沙律菜都幾爽口,個醬汁整得幾好味😚

#慢煮紐西蘭牛扒便當 ($96)
朋友嗌嘅~紅米飯嘅紅米比例超級少🤣
啲炒菜係凍,食落去又油又凍好奇怪🥲

唔知雞同魚會唔會好食 不過我唔會再有下次😂
食完即刻出去買牙線。。。😅
2022-09-20 63 瀏覽
生活在城市的角落慢慢食一直是奢侈品慢煮的食物令人記起放慢腳步的快樂魚湯系列 Fish Soup Meal🥘 蒲燒鯛魚拼魚湯泡飯Kabayaki Sea Bream with Fish Soup Pao Fan$ 111.00( 跟餐 + $13.00 鮮橙汁)鯛魚大件厚肉,肉質細滑無骨,跟朋友分著吃都吹夠,魚湯飯地方少有🐟,湯底淆得奶白,清而足魚味,不會太鹹,對健康減肥減糖低鹽人士極之友好,再找條菜都艱難的世道下,餐廳都一一照顧得到。便當🍱系列慢煮三文魚便當 $96.00Slow Cooked Salmon Betrto( 跟餐 + $13.00 青蘋果🍏梳打)慢煮牛肉,豬扒都常吃,慢煮三文魚就第一次,肉質結實唔鞋口,慢煮更仲能保持原有營養,香煎之後配飯更好吃😋。青蘋果🍏梳打😂😂😂超級無敵勁大杯。齋飲梳打都抵。
生活在城市的角落
慢慢食一直是奢侈品
慢煮的食物令人記起放慢腳步的快樂

魚湯系列 Fish Soup Meal🥘

蒲燒鯛魚拼魚湯泡飯
$ 111.00( 跟餐 + $13.00 鮮橙汁)

便當🍱系列
慢煮三文魚便當 $96.00
Slow Cooked Salmon Betrto
( 跟餐 + $13.00 青蘋果🍏梳打)

青蘋果🍏梳打😂😂😂超級無敵勁大杯。齋飲梳打都抵。
2022-09-20 30 瀏覽
之前都分享過呢間嘅慢煮雞胸同鮮魚湯飯 當時有點驚喜(˙꒳ ˙)估唔到健康餐都可以咁好味今次二訪~小店依舊十分繁忙 人手稍為緊絀 要比d耐性等雖然午市時間去 但可惜魚湯同幾款熱門菜都賣哂🥺無法達成𝚠𝚒𝚜𝚑 𝚕𝚒𝚜𝚝—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-♡ 白之戀人便當特意𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎的招牌雞胸 嫩滑度依然保持水準 肉質完全唔似一般雞胸 今次叫左咖喱口味 唔算太重口味亦唔辣每件雞胸都好厚身 仲有成盤菜☺️薯仔就硬身左d🤏🏻.♡ 西京燒雞扒便當雞扒同樣嫩滑 比雞胸更𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢同多一陣油香 雞皮燒至金黃色 食落有少少酒香 菜同飯同樣好多 不過紅米飯熱返d就好🍚—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-今次有好多菜式都無供應🥺有點遺憾 見佢外賣都做唔停手 希望店方可以堂食外賣都兼顧到啦雖然質素仍然𝚘𝚔𝚊𝚢 但整體無第一次食咁有驚喜~希望可以保持水準 同埋定期推出新菜式💓.

今次二訪~小店依舊十分繁忙 人手稍為緊絀 要比d耐性等

♡ 西京燒雞扒便當
菜同飯同樣好多 不過紅米飯熱返d就好🍚

—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-

白之戀人便當
工作結後在很少踏足的屯元天區很餓但不知道要吃什麼日落的元朗真的很美 有日本郊外的感覺 樓不會太高 很多人坐在戶外吃飯沿著河邊走一段就會見到這間餐廳原木色系的裝飾 小小的店面 還有menustand擺在外面給來來往往的客人翻閱來到後發現是健康沙律 均衡配比便當 以及魚湯米飯專門店因為想喝熱湯 就選擇魚湯套餐有沙律 三文魚 白湯配飯 飲品方面又養生豆漿 亦有茶飲選擇可➕少少錢 換購小食 溏心蛋 納豆 沙律 三文魚 etc份量好飽足 女生一碗湯飯就可食的飽飽如果鐘意芝士/超濃郁老火湯 or 鐘意俄式奶油西湯的人就啱la  但不愛奶味的人就不建議三文魚偏乾身 沒有太多調料的味道 剛好沖淡湯的味道流心蛋真的有流心沙律菜也是紅酒醋的醬汁 一切都保留了食材本來的味道在這間餐廳可以慢慢吃慢慢品味食物 坐很久也沒關係自家式料理管理 可以聽到廚房忙碌的聲音很多周邊住客會踩單車來買一份外帶很可愛很用心的小店
工作結後在很少踏足的屯元天區
很餓但不知道要吃什麼