2018-11-06 202 瀏覽
秋風起梗係去打邊爐啦,所以今晚我同朋友就去左倫哥火鍋太子分店,先發現原來柏樹街呢間倫哥轉左做海鮮鍋,既然一場黎到唔拾下拾下,都倫住蒸,試下倫哥私房菜旗下新開既蒸氣火鍋入面既格局同以前差唔多,都係分兩層,環境冇變,係每枱多左個蒸爐。Menu呢度秉承倫哥私房菜既一貫作風,分時段劃一收費,每位都係$238,分別係(A)時段1700-2000,同(B)時段2000-0100。宜家仲慶祝佐敦分店開張,係太子店2000前離座仲全單「7」折係新張期內只要倫哥既facebook專頁仲送一罐汽水tim未開始之前,仲有燉湯做前菜,今晚呢個係茶樹菇燉雞湯,足料入味,而且潤喉潤肺,好滋補至於海鮮會因時令而有所改變既,仲可以自由配搭食法,例如:薑蔥蒸、蒜蓉蒸、面豉醬蒸、豉汁醬蒸、蟲草花蒸、喜馬拉雅山礦物鹽蒸、果皮蒸、剁椒醬蒸、老干媽蒸、艇家XO醬蒸等等...另外,時間火喉都會由店員負責。蒜蓉蒸蟶子豉汁醬蒸開邊蝦剁椒醬蒸鮑魚蟲草花蒸豆腐龍躉腩薑蔥蒸蠔艇家XO醬蒸龍蝦老干媽蒸肉蟹蒸什菜鮮魷腸粉蒸飯最後仲有個甜品~黑糖冰涼粉作結超級滿足總括黎講,抵食又好食,倫哥講究食材新鮮同品質,所以佢既蒸海鮮鍋都食得美味又健康

Menu

最後仲有個甜品~黑糖冰涼粉作結
超級滿足
2018-10-31
2018-11-06 20 瀏覽
倫哥出名打邊爐,之前都係尖沙咀試過,今次嚟到太子試新野,係食蒸海鮮啊😍😍未開始食就先飲返個燉湯,好多料啊!蒜蓉粉絲蒸蟶子,夠大隻!蒜蓉蒸海蝦,唔係好大隻,不過幾鮮幾彈牙。果皮蒸鮑魚,爽口得來會唔會咬極都咬唔開,同埋原來冇豉油都好入味!蟲草花蒸龍躉,魚肉好滑,仲配埋有黑松露嘅豆腐添,都好香呀!薑蔥蒸蠔,影得唔係好靚,不過其實好大隻架,同埋都幾重海水味幾新鮮。清蒸龍蝦,大過我成隻手掌呀!店員推介龍蝦清蒸已經好好食,果然冇介紹錯!蒸花蟹,細細隻,不過都算多膏!除咗海鮮,仲有蔬菜食吓,加少少鹽蒸都已經夠味。鮮魷腸粉,出乎意料之外咁好食!沙茶醬加埋魷魚嘅鮮味,雖然食到最後已經好飽,但係我哋成盤腸粉都清晒,因為真係好好食!最後仲有八寶蒸飯添,雖然已經好飽,不過都要試吓個飯,因為好香呀個飯!記得留肚食下啦!最後要一提,係度唔使驚啲海鮮會蒸到老晒或者唔知要整幾耐,要估估下!因為呢度每一個餸都有店員幫你蒸,仲會計時添,所以翹埋雙手就有得食喇!

未開始食就先飲返個燉湯,好多料啊!

蒜蓉粉絲蒸蟶子,夠大隻!

蒜蓉蒸海蝦,唔係好大隻,不過幾鮮幾彈牙。

蟲草花蒸龍躉,魚肉好滑,仲配埋有黑松露嘅豆腐添,都好香呀!

蒸花蟹,細細隻,不過都算多膏!

除咗海鮮,仲有蔬菜食吓,加少少鹽蒸都已經夠味。

2018-11-06 39 瀏覽
收到探子回報,太子區出現一間以蒸鍋為主的食肆,今晚便來刺探一下。這裡分地下和閣樓,我們被安排在閣樓雅座。每位$238,便有八款海鮮,另外可以選擇,每款海鮮有不同的味道調味。現在有Facebook 推廣,只需讚好專業,每人送一礶汽水。首先送上是茶樹菇燉湯,湯頭清甜,沒有加任何味精,喝完有點暖意。鮑魚、花膠,兩者用鮑汁炆煮過,鮑魚有點腍,花膠夠質感,少食多滋味。🐥⭐️⭐️⭐️⭐️蟶子夠爽脆,豆䜴味令蟶子更鮮甜。🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️龍躉片夠鮮嫩,魚味十足。黑松露蝦膠豆腐,味道清甜,而黑松露有畫龍點睛的效果。🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒜蓉蒸蝦,這個是無得輸的做法,蒜蓉夠香,蝦夠新鮮彈牙。如果多少少鹽更加好味👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️薑蔥蒸花蟹,蟹肉夠新鮮,這個蒸法可以吃到蟹肉的鮮甜味。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒜蓉蒸生蠔,蒜蓉令生蠔更加美味。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒜蓉蒸龍蝦,龍蝦大大隻,蝦肉彈牙爽口。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️十足12寸足料蒸飯。配料有雞肉、臘腸、粟米蝦乾、翠玉瓜、南瓜、蝦腩片、芋頭、萵筍、蒜蓉排骨。墊底的糯米飯吸收了所有配料的肉汁變得更加美味。飯後每人都有一碗冰粉,作為今晚完美的結局。侍應會為我們設定每一道菜的烹煮時間,所以不用擔心過熟,這一點是非常
這裡分地下和閣樓,我們被安排在閣樓雅座。

蟶子夠爽脆,豆䜴味令蟶子更鮮甜。🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蒜蓉蒸生蠔,蒜蓉令生蠔更加美味。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

飯後每人都有一碗冰粉,作為今晚完美的結局。

侍應會為我們設定每一道菜的烹煮時間,所以不用擔心過熟,這一點是非常之窩心服務。
除咗口味有五粒星之外。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我仲有一個健康指數,俾五粒星啊。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,最後是一個開心指數添啊,因為越食越開心。👍🐥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2018-11-05 238 瀏覽
天氣開始涼,又係入秋季節,最好梗係食啲暖胃嘢,尤其是海鮮,咁如果要食得健康,就一定要揀蒸氣火鍋,今晚試左一間係太子新開無耐的「倫住蒸倫哥私房菜」,食完到而家諗番都𠻹𠻹脷佢位置方便,係太子地鐵站行過來唔使二分鐘,認真就腳環境方面就光猛企理,招呼方面就非常好,有禮貌得來做嘢又爽手,全程招呼周到二百元左右就食到多款時令海鮮,如果唔係薄利多銷又點可以做到咁平爐具器皿乾乾淨淨,令熠熠,細微嘅地方都做得咁仔細,唔怪得未夠七點就已經咁多客人頭盤前菜先來花膠鮑魚,前菜都咁名貴,真係睇見都開心,隻鮑魚仲要唔係細隻架,每位客人仲有燉湯一份,晚晚不同大大隻蟶子王,生猛海蝦,無花無假,貨真價實,蟶子皇鮮甜味美,海蝦爽口彈牙跟住大大片龍躉魚片,黑松露豆腐,呢個配搭簡直係完美的組合,冇得輸再來蒜蓉蒸生蠔,大大隻,脹卜卜,蒸完都冇縮水,入口鮮甜美味又多汁,正到吖中段時間來個南瓜蔬菜類,配搭十分合時,食得更加健康,仲有甜甜紫薯,均衡飲食法則重頭戲生猛龍蝦出場,唔係講笑,仲係扎扎跳架,睇住佢慢慢變為深紅色,真係口水都流晒每人起碼有半隻,馬上起咗條龍蝦肉放入口,呢啲咪人生囉,呢啲咪享受囉仲有呢隻花蟹,我哋揀咗薑蔥蒸,勝在

佢位置方便,係太子地鐵站行過來唔使二分鐘,認真就腳

仲有呢隻花蟹,我哋揀咗薑蔥蒸,勝在原汁原味,海鮮嘅嘢,新鮮就梗係咁正啦
當我飽到上心口嘅時候,原來仲有八寶蒸飯,香噴噴,忍唔住又再食多兩碗,加埋個沙嗲醬腸粉,今次真係飽到上喉嚨啶
最完美就係冰粉做甜品,呢次真係要俾個服字佢哋,咁嘅價錢有咁嘅質素和咁嘅享受,冇得輸

仲有個個服務人員都服侍周到,非常客氣,眼見佢哋成晚做到團團轉,一樣面帶笑容,呢啲咪香港精神囉,掂呀
鍾意食海鮮🦐🦀🐙🦑,貪佢好味又唔肥,依家天氣涼涼地,海鮮當做又肥美,生猛嘅海鮮,梗係食原味清蒸,食多幾款仲要逐牒上,咁樣先至係真享受😍😍😍。倫哥私房菜系列嘅 「倫住蒸」 真係冇得頂,一個套餐食盡八款時令海鮮,服務員貼身侍侯,舒舒服服傾吓計,逐樣輪住蒸♨️,輪住食,只需幾分鐘,小小期待,大大驚喜,鮮味不斷爆發,真係好正好正👑👑👑秋意漸濃, 喝口久違了的燉湯,清甜味濃,順喉暖胃,服務員亦同時為我們啓動蒸氣♨️鍋了。每款海鮮均可配搭調味料,豉汁、蒜蓉、果皮、薑蔥、面豉醬....全部獨家秘製、想點食、任你配🥢生蝦、生蠔、蟶子都揀選了蒜蓉蒸,制過的香蒜就如藥引,特別帶出海鮮的鮮味,最正係生蝦、生蠔都快熟,剛好吃完生蝦,肥美的生蠔就熱辣辣的奉上,生蠔連汁帶肉一啜入口,意猶未盡,粉絲蟶子就駕到,一浪接一浪,絕對係超級享受新鮮嘅龍躉,我哋點了薑蔥蒸,白滑魚肉帶點爽脆,清蒸豆腐作伴相得益彰,中場加碟鮮菇什菜,配搭均𧗾,好味再加分💯加加大碼鮑魚洗擦得乾乾淨淨,専人為你起殼備用,鮑魚厚肉軟心,啖啖果皮飄香,眼睛卻貪婪的盯著準備中的肉蟹🦀 嘩嘩嘩,肉蟹🦀新鮮到不得了,清甜肉滑,超讚呀💯倫住蒸驚喜真係浪接浪,食完肉

秘製醬料,任你點配

新鮮肥美,鮮味爆發

專人為你輪住蒸、輕輕鬆鬆輪住食

嘩嘩嘩,肉蟹🦀新鮮到不得了,清甜肉滑,超讚呀💯

倫住蒸驚喜真係浪接浪,食完肉蟹,來個沙嗲鮮魷腸粉底,呢啲唔係貴價野,偏偏人見人愛,甜辣醬自由發揮,好味到舔舔脷😋😋😋
足料蒸飯,好味到爆燈

成個套餐去到龍蝦出場,收$238/位真係難以置信,服務員話冇花冇假,若然八點前離座更可享七折優惠,以為食完之際,來個終極足料蒸飯,籠仔蒸飯有惹味蝦醬豬肉、蝦乾、臘腸、榨菜、南瓜、萵筍、芋頭,蒸起香噴噴加埋秘製甜豉油,堅好食呀

若然話我們細食,不如就話 「倫住蒸」 抵食,十二寸籠仔蒸飯無法KO,一於打包將佢帶回家,食埋少甜黑糖冰粉,埋單每位$238 加一,真心寫個「服」字喇,倫哥係🉐嘅
秘製醬料,任你點配
新鮮肥美,鮮味爆發
專人為你輪住蒸、輕輕鬆鬆輪住食
足料蒸飯,好味到爆燈
2018-11-01 303 瀏覽
蒸海鮮香港愈黎愈多,之前一直聽朋友話倫哥系列既餐廳唔錯,今日經過一於同男朋友試下呢間倫哥新開既蒸海鮮~入到間鋪以為好細點,點知原來有二樓,二樓空間大,一家大細黎食都坐得舒服!當我地睇緊餐牌既時候,店員就首先拎左碗湯比我地一路飲一路慢慢睇!燉湯熱辣辣又足料,湯配料有雞腳、龍眼肉,紅棗、豬肉等,飲落口好清甜,作為開首暖一暖個胃就岩哂!望落餐牌,我地諗到唔諗就叫左個餐,當日固定供應既海鮮材單包括:聖子,鮑魚,蠔,蝦,龍蝦,龍躉腩,蟹,鮮魷腸粉,當中仲有一啲隱藏菜式,包括蒸蔬菜、蒸飯同埋甜品黑糖冰涼粉!第一道菜係蒜蓉蒸聖子,黎到店員幫我地計哂時,我地只係係度等食。聖子非常鮮甜,配合蒜蓉去蒸真係好正!可惜,每人只係得一隻,食完有點不夠喉 鮑魚我們選擇了果皮去蒸,店員服務非常周到,店員會幫客人起埋肉再上碟。鮑魚雖然果皮味唔係好出,但係鮑魚食落口好OK!彈牙又好好口感,正!由於當日冇花甲關係,餐單上改由蠔代替。我地選舉左用薑蔥去蒸,食落口一啲腥味都冇,非常鮮甜呢~ 接著是每人兩隻大蝦,清蒸依然鮮味十足,讚!食前比較期待的是龍蝦,食後果然冇令我地感到失望,食落口肉感一流,清蒸亦好有鮮甜味!蟹雖然是一人

彈牙又好好口感,正!

接著是每人兩隻大蝦,清蒸依然鮮味十足,讚!

蟹雖然是一人半隻,但都好多肉食,同其他海鮮一樣肉感鮮甜,非常美味

龍躉腩我們選擇左XO醬,一開始以為龍躉腩上面果啲就係XO醬,食落先知原來係黑松露醬。黑松露、配搭XO醬在龍躉腩上非常美味,大家不妨可以試下呢個配搭。
鮮魷腸粉一開始我以為因為鮮魷似腸粉,所以成碟都係鮮魷,食落口先知原來真係鮮魷同腸粉混在一起。廚師事先已經將沙嗲醬同麻醬滲入左去每一條鮮魷同粉腸入面,雖然口感幾特別同幾好食,但兩個人食的話份量真的太多,會愈食愈"腻"。
最後的一說菜係蒸飯,份量非常多,如果前面一堆蒸菜都食你唔飽既話,呢道菜一定會填飽你!雖然係最後一道飯菜,但用料非常多,飯入面有臘腸,臘肉,排骨,腩片,蝦乾,南瓜,芋頭,粟米等等,蒸十多分鐘後加入豉油撈埋就食得。雖然口感冇話好特別(可能係我地已經好飽),但我地竟然都食得哂成個飯,哈哈!

順道一提,食咁多味海鮮中間仲有一份蒸蔬菜作"中場休息",大家唔洗咁擔心淨係食海鮮冇蔬菜落肚啦!
食到最後仲有一碗黑糖冰涼粉。有別於傳統涼粉,呢度既涼粉係透明狀,配上黑糖和提子乾真係好好美,作為咁多道蒸菜既收尾真係非常完美!大家如果唔係食既話,店員話仲可以再添呢,哈哈!
唔知係咪新店開張關係,佢地做緊PROMOTE
只要LIKE FACEBOOK就送飲品,想叫野飲前記得問一問店員呀!
埋單500元有找,非常超值,海鮮鮮甜店員服務好,一定會再有下次!推薦大家得閒都要去試下,哈哈。

倫哥食打邊爐食得多,今次嚟到太子“倫住蒸私房菜”。名符其實係蒸海鮮。每位$238。包燉湯,8款海鮮,蔬菜盤,臘味蒸飯及甜品餐牌上有齊8款海鮮。每款海鮮都會配有一種蔬菜。仲可以自己揀調味料一齊蒸。職員會幫忙睇時間的。唔駛自己粗心。坐係度有得食。猴頭菇燉湯龍蝦大大隻~非常新鮮。肉厚彈牙。鮑魚大大隻~果皮蒸。新鮮。配梛菜花, 可能蒸得唔夠耐, 有少少硬. 但好清甜。聖子~肉厚,蒜蓉粉絲蒸,配白蘿蔔, 白蘿蔔夠清甜。薑葱蒸蠔~絕對勁鮮味,一d都唔腥。配甜豆蟹有3款揀~肉蟹/奄仔蟹/花蟹。我地揀咗肉蟹,薑葱蒸。雖然唔算大隻,但肉都好多。鮮蝦~開邊蒜蓉蒸。配翠肉瓜龍躉~蟲草花蒸。魚肉厚又滑,魚皮煙靭。有豆腐蝦膠鮮魷腸粉~呢款好特別, 第一次食蒸海鮮有得蒸腸粉. 而且好香花生麻醬味. 老公話好有兒時味道。仲有甜醬及辣醬提供。排得好靚嘅蔬菜盤~紫薯, 冬菇, 南瓜, 椰菜, 甜豆最後仲有一倨好豊富嘅糯米飯+白米飯(鴛鴦米蒸飯)份量非常多, 足夠4人食. 但我地只有2個人, 最後食唔晒, 要攞走.。材料真係超級多,豬腩片(有蝦醬醃的,好好食呀! 蝦乾,南瓜,芋頭,臘腸,臘肉,排骨,粟米。蒸好之後再加埋花

猴頭菇燉湯

龍蝦大大隻~非常新鮮。肉厚彈牙。

聖子~肉厚,蒜蓉粉絲蒸,配白蘿蔔, 白蘿蔔夠清甜。

薑葱蒸蠔~絕對勁鮮味,一d都唔腥。配甜豆

鮮蝦~開邊蒜蓉蒸。配翠肉瓜

龍躉~蟲草花蒸。魚肉厚又滑,魚皮煙靭。有豆腐蝦膠

排得好靚嘅蔬菜盤~紫薯, 冬菇, 南瓜, 椰菜, 甜豆

最後仲有一倨好豊富嘅糯米飯+白米飯(鴛鴦米蒸飯)
份量非常多, 足夠4人食. 但我地只有2個人, 最後食唔晒, 要攞走.。材料真係超級多,豬腩片(有蝦醬醃的,好好食呀! 蝦乾,南瓜,芋頭,臘腸,臘肉,排骨,粟米。蒸好之後再加埋花生,蔥花,豉油就可以食,店員亦會幫你撈埋。 總之全餐蒸海鮮就咁坐係度就食得。

最後仲有甜品, 第一次食嘅透明涼粉

而家係Facebook like 倫住蒸, 就有一款飲品送. 優惠到11月底.

• 薑葱蒸蠔
  • (鴛鴦米蒸飯)
2018-10-30 58 瀏覽
第一次食倫哥是朋帶我去食,食過一次之後,好多時朋友聚會都會一大班人去食,因為食物質素能維持高質,而且價錢又化算。今日本來同朋友一齊去食雞煲,點知原來轉左做蒸海鮮餐,好彩我地兩個都係seafood友。$238包燉湯、8款海鮮、蒸飯及甜品,8點前埋單仲要有7折,性價比高。先飲個猴頭菇紅棗燉雞湯,完全零味精,雞湯清甜,有雞腳、瘦肉等材料。蒸海鮮每款都可以選擇自己喜歡的醬料調味,有濃有淡,但秉承材料新鮮係無需要添加太多醬汁蓋住鮮味的大原則,我們全部都是揀了簡單的蒜茸或清蒸等方法,保留海鮮的原汁原味。八款海鮮全部用料新鮮,有專人由蒸、計時、分菜,每個步驟都唔需要自己動手。海鮮火喉控制準確,全部都是剛熟,沒有蒸過火,所以夠嫩又夠鮮,其中蝦、龍蝦及鮑魚爽彈;生蠔鮮甜到連蠔水都飲埋,龍躉更是嫩滑有彈性;肉蟹有膏。蒜蓉蒸蟶子&薑蔥蒸生蠔果皮蒸鮑魚&清蒸海蝦蒜蓉蒸龍蝦蟲草花蒸龍躉腩薑蔥蒸肉蟹另外還有多色蔬菜,十分健康。鮮魷腸粉本身已經加了醬汁,基本上不需要加任何醬汁已經好好味。足料蒸飯以差不多十款配料如排骨、豬腩肉、臘腸等等舖面蒸熟,飯質煙韌爽口,吸收了肉汁精華,加上荷葉香味,簡直一絕。最後食埋個黑糖冰涼

蒜蓉蒸蟶子&薑蔥蒸生蠔

果皮蒸鮑魚&清蒸海蝦

蒜蓉蒸龍蝦

蟲草花蒸龍躉腩

薑蔥蒸肉蟹

另外還有多色蔬菜,十分健康。

最後食埋個黑糖冰涼粉,在這個乾燥的季節帶點滋潤。
這間倫哥之前曾經在深水埗食過,價錢便宜且質素不俗,今次就見太子這間做推廣,海鮮餐每位$238,而且8點前一埋單還有七折,平均$200都唔使,所以約了幾個朋友一試。有八款海鮮可自行選擇配搭的醬汁,燉湯及蒸飯,另外like fb仲送飲品一罐。猴頭菇紅棗燉雞雞湯十分足料,有猴頭菇、豬肉、雞腳等,鮮甜滋潤,而且完全無味精。蒜蓉蒸蟶子蟶子以蒜蓉及粉絲一起蒸,爽口鮮甜。果皮蒸鮑魚鮑魚新鮮引夠彈牙。薑蔥蒸生蠔生蠔新鮮完全唔腥,蠔汁鮮甜。清蒸海蝦蝦肉爽彈,還有些蝦膏。蒜蓉蒸龍蝦龍蝦新鮮爽彈,蝦鉗已揼開,方便食用。蟲草花蒸龍躉腩龍躉新鮮魚肉嫩滑,魚皮骨膠原豐富且有韌性。薑蔥蒸肉蟹肉蟹有點蟹糕,鮮甜無比。雜菜有椰菜花、南瓜、紫番薯、萵筍及菇,保留原汁原味。鮮魷腸粉腸粉以沙嗲醬撈過,魷魚放在表面,腸粉吸收了鮮甜味,又軟又滑。足料蒸飯蒸飯表面舖滿了臘腸、腩肉、排骨、芋頭、臘肉、南瓜、榨菜、萵筍及粟米,最後放上花生、葱及淋上豉油,飯粒軟硬適中,吸引了配料的味道。黑糖冰涼粉甜甜地又清爽,去除口腔油膩感。

猴頭菇紅棗燉雞

蒜蓉蒸蟶子
蟶子以蒜蓉及粉絲一起蒸,爽口鮮甜。

果皮蒸鮑魚
鮑魚新鮮引夠彈牙。

薑蔥蒸生蠔
生蠔新鮮完全唔腥,蠔汁鮮甜。

清蒸海蝦
蝦肉爽彈,還有些蝦膏。

蒜蓉蒸龍蝦
龍蝦新鮮爽彈,蝦鉗已揼開,方便食用。

蟲草花蒸龍躉腩
龍躉新鮮魚肉嫩滑,魚皮骨膠原豐富且有韌性。

薑蔥蒸肉蟹
肉蟹有點蟹糕,鮮甜無比。

雜菜
有椰菜花、南瓜、紫番薯、萵筍及菇,保留原汁原味。

足料蒸飯

黑糖冰涼粉
甜甜地又清爽,去除口腔油膩感。
2018-10-29 57 瀏覽
海鮮一向都是我喜歡的,最近好友推介一間位於太子的倫住蒸倫哥私房菜,這裡的倫哥海鮮鍋,集齊多款海鮮,鍾意食海鮮的人士就最適合不過啦!餐廳裝修簡約時尚,地方整潔,幾乎全部都是卡位,自己最喜歡就是坐在卡位吃好東西,每張枱寬濶,感覺不會有壓迫感,舒適舒服。餐牌上的倫哥海鮮鍋 $238/位,八點前離座有七折,現場 like 餐廳 facebook page 每人可享免費汽水一罐。海鮮鍋 包括有蟶子/蚌仔/貴妃蚌、鮑魚、花甲、蝦、龍蝦、龍躉腩、肉蟹/奄仔蟹/花蟹、鮮魷腸粉、十足十二串足料蒸飯、蒸蔬菜、甜品,這個餐的海鮮種類很多,每樣海鮮可以自由選擇想點食,有幾種不同配料蒸製而成,款式特別,很喜歡。猴頭菇燉雞湯先上盅燉湯,熱辣辣,濃濃雞和猴頭菇味道,清潤滋補。蟲草花蒸蟶子大大隻長長的蟶子,肉質肥美,加入蟲草花,提升味道,鮮甜爽口。果皮蒸鮑魚濃濃果皮絲,帶出鮑魚鮮的味道,煙煙韌韌,美味有口感。薑蔥蒸生蠔生蠔好大隻,厚肉肥美,加上薑蔥蒸,非常匹配,蠔肉鮮甜多汁,不錯。蒜蓉蒸蝦自己每次食蒸蝦都喜歡揀蒜蓉做調味,蒜蓉可更提升蝦的鮮味,味道太配合,蝦肉清甜爽口,非常好吃。艇家XO醬蒸龍蝦啖啖肉的龍蝦,大大隻,

猴頭菇燉雞湯

先上盅燉湯,熱辣辣,濃濃雞和猴頭菇味道,清潤滋補。

果皮蒸鮑魚

濃濃果皮絲,帶出鮑魚鮮的味道,煙煙韌韌,美味有口感。

艇家XO醬蒸龍蝦

啖啖肉的龍蝦,大大隻,我選了XO醬蒸,味道濃而不鹹,更惹味,龍蝦肉爽口彈牙,鮮味十足。

蒜蓉蒸龍躉腩

最喜歡吃龍𧄌,因為魚質不是淋身,有咬口,彈性極佳,肉質鮮嫩甜美,加入蒜蓉,香濃惹味!

還有豆腐釀黑松露蝦膠伴著,濃香幼滑的豆腐,蝦膠彈牙爽口,以黑松露調味,吃起來有另一番風味!

薑蔥蒸肉蟹

蟹肉鮮味十足,嫩嫩的,香甜可口,蟹膏香濃肥美,太滋味啦!

鮮魷腸粉

腸粉底下加入花生醬調味,增加腸粉香濃的味道,亦令魷魚特別鮮,魷魚爽口彈牙,很喜歡這製法,真的很不錯。

蒸時蔬

蔬菜有南瓜、紫薯、椰菜花等,清甜爽口,吃出原有味道,很健康。
蒸時蔬

十足十二串  足料蒸飯

荷葉蒸飯材料非常豐富,排骨、臘腸、五花腩、蝦乾、榨菜、芋頭、南瓜、蔬菜粒、花生、粟米、蔥花等,加入蒸飯豉油伴勻,所有食物都美味可口,吃了一碗已感太滿足啦!
十足十二串 足料蒸飯

黑糖冰涼粉

過往吃的涼粉是黑色,但這裡的冰涼粉晶瑩剔透,賣相很吸引,口感很爽  ;  以黑糖製成糖水,灑上些葡萄乾,這碗糖水味道清甜,製法獨特,很好味!

2018-10-28
十足十二串 足料蒸飯
2018-10-29 229 瀏覽
吃蒸海鮮,首要必定是要食材新鮮,因為在蒸海鮮的過程當中,純以蒸汽蒸熟海鮮,所以能夠嚐到原汁原味的海鮮味道,相對亦更加健康。所有海鮮都沒有預先調味,客人可以選擇:清蒸、薑蔥蒸、蒜蓉蒸、面豉醬蒸、豉汁蒸、喜馬拉雅山礦物鹽蒸等等,讓客人選擇自己的口味,任你搭配。燉湯👍👍👍👍👍是日燉湯是猴頭菇燉湯,材料十分足料,有雞腳、豬肉和雞等,味道鮮甜,在秋天乾燥的日子喝一口燉湯,飲完成個人都覺得很滋潤。倫哥海鮮鍋 ($238)價錢$238/位,分兩時段:A 時段 (17:00-20:00)B時段(20:00-01:00)星期五、六、日,假期及前夕每位加$10。(只收現金)在11月30日前,在太子倫住蒸分店,在17:00-20:00時段,並於20:00前離座,可獲全單七折。蟶子👍👍👍👍今天時令海鮮是蟶子,但會按季節或來貨,有機會轉為蚌仔或桂花蚌。蟶子我們選了蒜蓉蒸,兩大隻蟶子上舖了粉絲和蒜蓉,蟶子味道鮮甜,入口爽彈。粉絲索滿了蟶子的鮮味和蒜蓉的香氣,雖然是配料,但也非常美味。鮑魚👍👍👍👍鮑魚選配了果皮蒸,一揭開蓋,已聞到陣陣的果皮香氣,陳皮的味道滲入鮑魚內,味道和口感也很合拍,值得一讚是侍應除了幫我們看著

燉湯

倫哥海鮮鍋 ($238)

鮑魚

鮑魚選配了果皮蒸,一揭開蓋,已聞到陣陣的果皮香氣,陳皮的味道滲入鮑魚內,味道和口感也很合拍,值得一讚是侍應除了幫我們看著蒸煑時間外,當他見到我們對著這隻鮑魚無從入手時,還幫我們把鮑魚起肉。

👍👍👍👍

餐牌上原本是花甲,但當天無貨,所以改了蠔。兩隻鮮蠔選了薑葱蒸,蒸至剛熟的蠔,我先喝一口蠔汁,味道帶著海水鹹味,肉質鮮甜。

👍👍👍👍

鮮蝦是開邊清蒸,蝦肉細緻鮮嫩,清蒸更可吃到原汁原味的蝦鮮味。

豆腐龍躉腩

豆腐上有蝦膠跟黑松露,龍躉腩選了麵豉蒸。豆腐滑滑的,龍躉腩厚切有口感,爽彈的龍躉皮更是整件魚腩中的靈魂,骨膠原豐富。

龍蝦

原隻開邊波士頓龍蝦,放在蒸籠上還會郁動,認真新鮮。我們選擇了用鹽蒸,簡單以喜馬拉雅山礦物鹽已可以帶出龍蝦的鮮味。

奄仔蟹

餐牌上有花蟹、肉蟹或奄仔蟹,視乎季節限定。今天的奄仔蟹很多膏,甘膩的蟹膏跟鮮甜的蟹肉,味道只有一個字形容,就是鮮。

鮮魷腸粉

腸粉上放了鮮魷,可以選配甜醬或沙爹醬,沙爹味的鮮魷味道滲落腸粉上,令平淡無味的腸粉頓成一道我倆也爭著吃的小食。

什菜

吃了一輪海鮮,一盆什菜清清胃口,健康又自然。

十足十二串足料蒸飯

足料蒸飯的確足料,有蝦乾、銀魚乾、臘腸、臘肉、排骨等。還加入了不少什菜粒令蒸飯更健康。什菜粒有芋頭、南瓜、粟米和蒿筍等。

黑糖冰涼粉

最後還有甜品,黑糖冰涼粉,冰涷又爽口的涼粉,味道不太甜,還有幾粒提子乾,幾飽都要吃埋它。

汽水
Coke

只要 Like 他們的 Facebook, 更可免費享用一罐汽水。

由於我們在八時前離席,可獲全單七折。

門面

內在環境

餐牌
2018-10-28
2018-10-27 81 瀏覽
之前都食過幾次倫哥雞煲,打邊爐, 試過幾間分店, 都覺得平錯, 性價比高, 食物質素都好好。 見佢新出蒸氣海鮮鍋, 又來到太子店試試, 睇下新野如何!Menu 上的各款海鮮, 都有唔同的調味醬比你選, 如清蒸, XO, 蒜容,薑蔥, 老干媽等。因我地唔太食得辣, 除左辣,我地唔同海鮮, 都配唔同的醬料 。 但其實我覺得, 醬料唔太入到d海鮮到, 食落, 冇咩分別咁。 如果對比出面蒸海鮮, 感覺上冇其他的鮮甜 (海鮮係新鮮。 但好似少左d鮮甜味). 最鮮甜, 驚喜的係龍蝦,好鮮甜, 都大隻。蠔同蝦都唔錯, 蟹我地共3 隻, 有 1隻爆膏, 好香。另外感覺上, 佢冇個海鮮粥底飯, 好似少左d野, 浪費左d海鮮的汁。倫哥用個蒸飯代替, 加左花生, 都好味。有一味魷魚腸粉,本來諗著係咩特別野,原來將魷魚同腸粉一齊蒸, 食落冇咩特別, 加左個有d似沙嗲醬, 都ok. 如果冇醬, 就好普通。最後有個同打邊爐一樣的糖水, 都好滿足。服務員態度唔錯, 因為基本上係佢地check 著時間蒸, 不繼幫手 serve 同分餸。現在, 八點前埋單, 有七折, 6 個人食, 每人 200 找少少。 所以覺

最後有個同打邊爐一樣的糖水, 都好滿足。

現在, 八點前埋單, 有七折, 6 個人食, 每人 200 找少少。 所以覺得好抵。
1K
2018-10-27 104 瀏覽
明天又要飛✈,一個月飛3次,真係破了我個人紀錄,今次是半工作半旅遊性質,時間仲十分緊迫。而且出發前仲勁忙,我的時間究竟走了哪裡😢😢,為對自己好,我決意今晚要食得好,哈哈~今晚走到太子柏樹街的「倫哥私房菜」食蒸海鮮套餐,真開心有專人服侍,職員為你細心蒸煮每一道菜。開餐前就送上猴頭菇燉雞湯,非常滋潤火喉十足。蒸鍋海鮮套餐1.蟶子2.鮑魚3.花甲4.蝦5.龍蝦6.龍躉腩7.肉蟹8.鮮魷魚腸粉9.蒸飯10.黑糖冰涼粉海鮮配料例如清蒸、薑蔥、自家製xo醬等,口味配搭由自己決定。我最喜歡就是這個清蒸龍蝦, 龍蝦新鮮,爽甜彈牙,真係好美味啊~每款海鮮很新鮮,味道鮮甜,每道都不令人失望,而且份量剛好,可能令人食到每一款海鮮,不會太飽太滯,太好了。

蒸鍋海鮮套餐
8.鮮魷魚腸粉
9.蒸飯
10.黑糖冰涼粉

2018-10-21 579 瀏覽
曾幾可時有一排真係瘋狂食倫哥打邊爐,新開果時差不過個幾月就食一劑,果時食野又有抽獎,中完coupon 食完又食食到驚🤣所以真係超耐無黎喇。最近諗緊生日食乜,先發現佢開左個蒸鍋,價錢仲要好抵食,不過就無乜人食過咁,所以生日🎂就決定黎做下白老鼠。地址同以前一樣,不過成個格局就唔同晒。餐廳分左兩層,張枱都幾闊落,個鍋可惜係無得食粥底。價錢$238, 星期六日加$10, 再加一。 我地本身book 左6點,不過見起街行到攰就早左5點半黎到慢慢等下蒸下。因為新張期內,8點前離座有7折,諗諗下都係唔好蝕😍。本身都驚食唔飽,因為張餐單其實無list 個份量出黎,不過食落你就知答案。新張期內like fb 有汽水一罐送😍開頭仲諗住買定支汽水去添,好彩無買。👍估唔到連蒸法都有得㨂,除左一般薑蔥,蒜蓉,仲有面豉醬ar, 剁椒醬ar, xo 醬等等~值得一讚。先黎個燉湯,超足料熱辣辣~有雞腳,豬肉,烏雞,蟲草花,紅棗,真係勁清甜。蒸野全程有店員計時處理,所以基本上乜都唔使做✌🏻蟶子幾大隻,好鮮甜一d 都唔韌。不過粉絲我覺得可以再浸軟d, 但係都好好食。蝦每人兩隻都係大大隻,肉質好夠結實,真係幾新鮮,淨係食左

餐廳分左兩層,張枱都幾闊落,個鍋可惜係無得食粥底。

蟶子

蝦每人兩隻都係大大隻,肉質好夠結實,真係幾新鮮,淨係食左頭呢幾樣已經好滿意😽。

黑松露豆腐係唯一蒸鍋裏面可以任食既,個豆腐加埋少少蝦膠同黑松露真係又香又滑。龍躉腩鮮味啖啖肉,個皮仲好厚好有彈性。
龍躉腩,黑松露豆腐

呢個寫話花甲,其實係蜆黎,揀左鹽蒸味道幾咸鮮。不過個肉實在太細粒,而且每人四粒有兩粒仲比我食到有沙,呢個蜆係咁多款海鮮中最扣分。

蟹就每人半隻,佢真係連個蟹蓋都開半😆,可惜我食果舊乜都無。 店員話蟹同龍蝦最好㨂清蒸/薑蔥,因為怕搶左d 味。本身我都諗個蟹會唔會無咩味嫁, 不過食落都算幾多肉,同食到有鮮味。

鮑魚估唔到係幾大隻,店員仲幫手起埋肉🤭 超彈口又唔韌喎。
鮑魚

龍蝦都好好味,雖然鉗個殻好腍,但食落d 肉係彈牙,同鮮味。基本上全部海鮮都唔錯,除左個蜆。
龍蝦

鮮魷腸粉,呢個本身已經有d 沙嗲醬同麻醬,上面仲有d 花生碎。個魷魚幾好味,幾香索到個醬既味道。不過d 汁唔夠多,腸粉食唔到個味,所以唯有點甜醬。如果個汁多d 就好喇,又或者轉做粉皮都應該更加好食。

食完個腸粉其實都飽,佢仲有其他配菜,都室得飽你。雖然清蒸,但加左d 鹽吊味都ok, 除左蕃薯比較乾身,其他食落都夠腍身同多汁,我自己就最鍾意個草菇同椰菜花。

最後一道蒸菜係蒸飯,份量見到未食都已經飽晒😆。材料真係超多,臘腸,臘肉,排骨,腩片,蝦乾,南瓜,芋頭,粟米。臨尾再加埋花生,蔥花同豉油就食得,仲有店員幫你撈埋。 個飯蒸出黎煙煙韌韌又唔會太乾,味道仲好豐富,最鍾意個搽左蝦醬既腩片,同埋排骨都好好味。 最後今本無可能食得晒,所以打包左一盒番屋企。(外賣box 加$2)
蒸飯

飯後仲有甜品,係任食既黑糖冰涼粉😍。晶瑩通透但又有涼粉既味, 黑糖唔會好甜,加埋提子乾啱啱好。真係好想食多碗,不過實在太飽。
黑糖冰涼粉

成功8點前離座✌🏻✌🏻✌🏻,折左唔使$200, 真係抵到爛。店員服務態度幾好,特別係個後生既四眼哥哥仔,都好有heart 咁介紹。 不過愈夜就開始唔係好夠人喇, 但係個七折優惠真係超值👍希望keep 住呢個質素,下次會帶埋屋企人黎再幫襯😁

👍總結海鮮真係幾新鮮,抵食又夠飽肚,因為早黎既關係其實兩個鐘啱啱好,不過如果想確保食到個七折優惠,就再預多少少時間喇。
龍躉腩,黑松露豆腐