2024-06-02 77 瀏覽
我最鍾意食茶記系列,尖沙咀亞士厘道開咗一間新茶餐廳「保頓冰室」,外觀充滿80年代風味,招牌以白底紅字,甚有氣勢,入到冰室坐低咗,回憶返晒嚟,綠色格仔地磚、懷舊卡位設計、牆上貼滿七80年代的廣告海報,仲要播住哥哥嘅經典金曲,真係有feel👋🏻食物方便經典茶餐廳有嘅呢度都會有,例如傳統鐵板扒餐、炸雞髀、燴意粉、碟頭飯、常餐、菠蘿油、蛋撻、絲襪奶茶等等,但「保頓」甚有創意,推出一系列豬油炸豬油撈飯,真係必食推介▪️鐵板美式雜扒餐(黑椒汁)套餐包括配飯、餐湯、牛油餐包和飲品食傳統鐵板扒餐最緊要就係鐵板熱辣辣,醬汁淋上食物嘅時候聽到嘅咋咋聲同埋冒煙嗰種feel,最喜歡係食雜扒,材料超級豐富,有豬扒、雞扒、司華力腸、煙肉、一隻超級巨型炸大雞翼、西蘭花和粟米配上黑椒汁,超級正👍🏻餐湯係傳統嘅羅宋湯,非常足料,酸中帶甜牛油餐包亦甚有誠意,谷熱咗之後外脆內軟▪️瑞士汁雞脾今日唔想食炸嘢,又來一隻瑞士汁雞髀,雞髀大大隻,雞皮滷得深啡色,雞髀及雞皮賣相完整,雞皮仲泛起油光,未食先吸引,瑞士汁比較黏稠,味道濃郁而不苦澀,甜度適中,雞皮和雞肉都相當入味又Juicy ,味道濃到不得了▪️馳名菠蘿油菠蘿油是港人至愛,一個

▪️鐵板美式雜扒餐(黑椒汁)
套餐包括配飯、餐湯、牛油餐包和飲品
餐湯係傳統嘅羅宋湯,非常足料,酸中帶甜
牛油餐包亦甚有誠意,谷熱咗之後外脆內軟

▪️瑞士汁雞脾

▪️馳名菠蘿油
菠蘿油是港人至愛,一個好食嘅菠蘿油,最基本皮要脆、麵包夠熱同鬆軟、牛油要夠冰和厚道適中,「保頓」都能做到了,必食推介

▪️凍檸檬水/ 凍奶茶
飲品嘅嘢都唔使多介紹,冰室名物凍奶茶,茶香奶醇甜度適中,唔錯

• 鐵板美式雜扒餐
  • 瑞士汁雞脾
見谷友介紹尖沙咀呢間新間的懷舊冰室,感覺唔錯便來試試。是日大約三點左右來到,雖未到排隊等位,但都近乎坐滿。揀了最旁的卡位坐,睇下餐牌食咩好先。⭐常餐A朋友點左A餐沙爹牛肉公仔麵配餐肉炒蛋牛油餐包,正常茶餐廳嘅配撘😆沙嗲牛有水準,牛肉嫩滑沙嗲汁香口,公仔麵有嚼勁,好食噃😆炒蛋很嫩,午餐肉幾厚切,仲有個塗左牛油嘅香軟餐包,正喎。⭐銀牌公司燴意粉自己就點左份午餐燴意粉,一次過有哂咁多款餸好似好抵咁😆醬汁揀左茄汁,果然係舊式茶仔嘅味道,酸酸甜甜啱口味,意粉有咬口,仲有隻半燶底太陽蛋,蛋汁正呀🤤⭐雪糕菠蘿包朋友話要試下雪糕菠蘿包,顧名思義係菠蘿包夾住雪糕啦,菠蘿包係烘熱過的,一冰一火香脆甜美,好好食🤤不過價錢少貴啊,一份常餐都係$48,但雪糕菠蘿包就要$38,甜品幾時都係侈奢品😆⭐奶醬多另外仲叫左奶醬多,塗左勁厚花生醬同多到漏嘅煉奶,超級好食,食奶醬多就係為食醬嘛🤤⭐雜果賓治 & 忌廉鮮奶最後就係冰室特式飲品,而家一般茶仔都無呢兩樣叫了🥲真忌廉溝鮮奶係好飲過罐裝好多㗎!仲有香甜有汽的雜果賓治,個粒帶有藥水味的車厘子真令人懷念😆食物味道確實係濃濃的港式口味,好食又有feel,除左個甜食,其他餐點價
見谷友介紹尖沙咀呢間新間的懷舊冰室,感覺唔錯便來試試。
⭐常餐A
⭐銀牌公司燴意粉
⭐雪糕菠蘿包
⭐奶醬多
⭐雜果賓治 & 忌廉鮮奶
食物味道確實係濃濃的港式口味,好食又有feel,除左個甜食,其他餐點價錢相當親民貼地,就算特飲都唔貴,值得再黎😘
2024-05-26
2024-06-01 34 瀏覽
見到新餐廳去試下,叫左兩個茶餐一個豬扒意改菠蘿油,一個鷄扒公仔麵改菠蘿油,雞扒公仔麵同豬扒意粉冇味,菠蘿包皮同包淋,環境可以,播懷舊金曲可以,係食品希望有改善空間,應該冇下次🤣
2024-06-01
10 分鐘 (堂食)
午餐
  • NA
尖沙咀亞士厘道,終於有新開茶餐廳 ,為這條街帶來多些人氣。保頓冰室開業初期門外還有很多助慶花牌、一對超吸睛扭波波醒獅,加上麵包櫃就成為吸引我們入去的原因。店內裝潢以70 年代冰室為主題,看似是年輕人經營;食物都以簡單為主,沒有小炒之類。但感覺店員們有點生手,可能未習慣運作,禮貌是有的,但落單有點甩漏。熱奶茶$19飲品價錢比同區茶餐廳平$1 左右,熱奶茶有茶味,花奶足,味道平衡,都夠熱,收貨。紅豆冰紅色都吾小,而且夠稔;花奶底甜左少少。凍奶茶 $20正常發揮,不過小啲冰更好。每次去茶記一定會食最基本三冶,試吓最基本野蔥花雞蛋、芝士三文治 $29麪包鬆軟,炒蛋加埋葱花是無敵配搭,半溶芝士的咸香正是我想要的味道。公司撈丁$58朋友喜歡大雜薈,有隻靚靚荷包蛋、漢堡扒、火腿、香腸,煙肉,芝士底配丁麪,很豐富,啱曬乜嘢都想試吓嘅人。

尖沙咀亞士厘道,終於有新開茶餐廳 ,為這條街帶來多些人氣。

保頓冰室

熱奶茶$19

紅豆冰

紅色都吾小,而且夠稔;花奶底甜左少少。

凍奶茶 $20
正常發揮,不過小啲冰更好。

每次去茶記一定會食最基本三冶,試吓最基本野
蔥花雞蛋、芝士三文治 $29

公司撈丁$58

2024-05-11
午餐
2024-05-27 165 瀏覽
在尖沙咀突然下起大雨來,於是走入對面的保頓冰室吃個晚飯及避雨。門面好有懷舊風味,應該是新開張。冰室一般的常餐、鐵板餐會有,連豬油撈飯也有。雪糕菠蘿包也有,除了傳統菜式,還有創新的。餐廳內播著80-90年代的時代曲,裝潢也充滿懷舊風。套餐加$8轉可口可樂,有冰底正。6時後才有的豬油撈飯,難得冰室有要試一試。叉燒煎旦豬油撈飯 $88,賣相吸引,另有豬油及豉油按自己口味加。蛋汁加豉油、豬肉,配叉燒一流,就如黯然銷魂飯,再有豬油渣更為香口。生炸雞髀煎雙蛋飯 $63這個是保頓冰室必食推介,有咖哩汁、番茄汁、黑椒汁等選擇。賣相十分吸引,選了惹味的黑椒汁,雞髀即炸外皮香脆,肉嫩多汁,再有煎雙蛋配飯簡直一流。

冰室一般的常餐、鐵板餐會有,連豬油撈飯也有。

雪糕菠蘿包也有,除了傳統菜式,還有創新的。

餐廳內播著80-90年代的時代曲,裝潢也充滿懷舊風。

套餐加$8轉可口可樂,有冰底正。

6時後才有的豬油撈飯,難得冰室有要試一試。

炸雞髀煎雙蛋飯 $63
這個是保頓冰室必食推介,有咖哩汁、番茄汁、黑椒汁等選擇。

2024-05-25 124 瀏覽
尖沙咀新開了一家懷舊冰室,由門面到內部裝修都充滿60年代情懷,格仔地磚、牆上掛着懷舊廣告海報,更播放出多首經典國粤語金曲,令人彷彿置身四大探長的時代。餐牌上都是懷舊港式美食,更有多款實惠午市套餐可供選擇。"雞髀雙蛋飯”,一大隻炸雞髀,皮脆肉嫩,非常香口。兩隻珍寶太陽蛋,配上蒜蓉汁,伴飯十分滋味。“炒雞扒意粉”,即炒意粉,爽口彈牙,夠鑊氣,熱焫焫,雞扒煎得香噴噴,配上黑椒汁,微辣惹味。醬汁可選:黑椒汁/咖喱汁/蕃茄汁/蒜蓉汁“豬扒包”,珍寶巨型,外皮烤香,除了大大塊豬扒外,還有芝士、生菜、青瓜、番茄等配料,非常豐富。“雪糕菠蘿包”,特色創意甜品,新鮮脆皮菠蘿包夾住兩球雪糕,雙重口感,十分特別。“紅豆冰”,粒粒紅豆,腍軟可口,加上香濃椰奶,份外香甜。“西冷紅茶”,經典港式奶茶,茶葉有獨特的香味,茶香、奶香互相輝映,是必叫的飲品。這裏無論環境或是食物,都盛載著滿滿的回憶。

餐牌上都是懷舊港式美食,更有多款實惠午市套餐可供選擇。
醬汁可選:黑椒汁/咖喱汁/蕃茄汁/蒜蓉汁
“紅豆冰”,粒粒紅豆,腍軟可口,加上香濃椰奶,份外香甜。
這裏無論環境或是食物,都盛載著滿滿的回憶。
  • 港式奶茶
  • 雪糕菠蘿包
  • 豬扒包
  • 雞扒雙蛋飯
一出咗糧就勁大使 唔shopping ,係時候慳返啲,挑選性價比高的美食。喺尖沙咀好難想像可以有咁平靚正的冰室。保頓冰室裝修好似入咗時光機,時光倒流到80年代,香港最輝煌的日子,懷舊電話火柴盒電視機。升級特飲雜果冰、凍檸茶見佢哋d特飲係有特色,仲要大大杯有質素,適合不同年齡層的口味,雜果冰充滿兒時回憶,配搭炸雞髀一流。仲有成四片檸檬的檸檬茶,去油膩最好。炸雞髀雙蛋飯店長推介!必叫 炸雞髀雙蛋飯,考試100分!炸雞髀好似手掌咁大隻,皮脆肉嫩又多汁,食到滿嘴油香都仲想食。配搭經典黑椒汁,鹹香味濃郁。銀牌豬扒燴意粉 全日供應的燴意粉,清爽彈牙,食到中學時候的味道。豬扒熱辣辣新鮮炸起,肉厚香甜,醬汁配料新鮮,選擇多味道好,調味不錯。常餐沙嗲牛肉麵一場嚟到又點忍得住唔食沙嗲牛肉公仔麵呢!濃郁惹味的沙嗲醬汁,牛肉嫩滑,份量好多,色香味俱全,公仔麵彈牙。配餐肉煎蛋、牛油餐包,簡單美味的享受。保頓豬扒包保頓豬扒包直程有澳門的味道,濃郁香氣,令人再次回味呀!炸豬扒濕潤軟滑,質感好,味道值得捧場。生炸雞髀配薯條生炸雞髀特別酥脆可口,肉質彈滑,油脂肉味突出,味濃肥美,粗身炸薯條,夠晒經典。甜品雪糕菠蘿包好有

升級特飲
保頓豬扒包
炸雞髀配薯條
甜品
雪糕菠蘿包
好有特色的懷舊小吃,菠蘿油就食得多啦!雪糕菠蘿包就第一次試,冰凍甜蜜的雪糕,配搭熱烘烘的菠蘿包,冰火口感,非常美味。
侍應服務有禮,態度好,大滿足。
  • 沙嗲牛肉麵
  • 銀牌豬扒燴意粉
  • 炸雞髀雙蛋飯
  • 雪糕菠蘿包
2024-05-22 139 瀏覽
約咗朋友去尖沙咀食lunch,經過亞士厘道,見到有間新開嘅冰室,於是乎我哋就入去試吓。保頓冰室裝璜充滿懷舊風格,牆上掛滿懷舊廣告,環境光猛整潔。咖喱雞髀煎蛋飯:雞脾好大隻,係即叫即生炸,皮脆肉嫩,配兩個隻流心煎蛋,加埋特製咖喱汁,非常惹味!銀牌公司燴意粉:配料有煎蛋、餐肉、火腿、廚師腸、漢堡扒,十分豐富,用辣辣哋嘅黑椒汁燴,美味可口!紅豆冰:紅豆的香甜,加上順滑濃郁的淡奶香,永遠是不敗的配搭!雪糕菠蘿包:菠蘿包夾著兩個雪糕球,真係未試過,通常都係夾牛油,菠蘿包好香甜,雪糕甜美滑溜,雙重口感,又是另一種風味。

保頓冰室裝璜充滿懷舊風格,牆上掛滿懷舊廣告,環境光猛整潔。

2024-05-19 2815 瀏覽
週未放假,約了朋友出去,有精品給我,今天行下尖沙咀,出到去已下午,我們找間餐廳吃野食,行下附近街道,見這間新開餐廳,少見這懷舊感,衝徑入了去,選了車卡坐,座位寬倘,看了一會餐牌叫了午餐-銀牌公司燴意粉  黑椒汁/咖哩汁/蕃茄汁跟煎蛋,餐肉,火腿,廚師腸,漢堡扒少有,5種配料的意粉,今次我們選了咖哩汁底,咖哩汁輕辣,好香咖哩味,意粉幼滑爽口,餐肉,火腿,㕑師腸同漢堡扒好軟霖滑身,每款各自有濃鮮香肉味,蛋身煎得脆滑,好流心蛋黄,濃鮮蛋香味午餐-咖哩雞脾煎雙蛋飯  輕微辣咖哩,雞脾大隻,炸得特別脆皮身,入口脆卜卜,肉質爽霖嫩滑,好鮮香雞味,雙蛋身,每邊煎得好脆滑,一起入口流心雙蛋黃,蛋鮮香味更濃,飯身添加了蛋,更嫩滑身,另一種味道感餐飲-熱檸水  好鮮檸檬香味華田脆脆西多士  有特色,多士上面舖滿滿朱古力脆粒,粒粒爽脆香朱古力味,多士身烘得好脆滑滑,配了一樽糖醬,可自加在多士上面,就添加了糖醬,一吃有清甜糖香味連脆粒一起入口,豐富了口感冰凍甜點-雪糕菠蘿包  少見,將菠蘿切開一半,中間夾住厚厚雪糕,脆皮菠蘿身,雪糕奶滑身,好香菠蘿味同雪糕奶味,層次味道感,甜度適中

黑椒汁/咖哩汁/蕃茄汁
跟煎蛋,餐肉,火腿,廚師腸,漢堡扒

好鮮檸檬香味

2024-05-11
$96.5 (午餐)
冰凍甜點-雪糕菠蘿包
尖沙咀開咗間新嘅復古懷舊嘅冰室! 還原冰室特色,有懷舊牆磚地磚、紙月歷、高背卡位等,仲有店前的懷舊窗框及麵包櫃,上面仲寫住「冷熱飲品,新鮮餅食」, 成功喚起了大家對昔日冰室的美好回憶。來到這間冰室,不僅可以品嚐到美味的本地美食和飲品,更能感受到濃濃的懷舊氛圍。先來一隻手掌咁大嘅生炸雞髀配薯條 $42, 熱騰騰🔥,脆皮唔太厚而且勁脆卜卜,雞肉嫩滑juicy,加上係我最like 嘅波浪薯條! 店員推介兩款即叫即做保頓豬扒包 $35,及脆炸魚柳包 $35。 用左豬仔包,烤過後香脆鬆化! 豬扒有兩件咁多,軟嫩唔會太乾,加上其他配料,口感更豐富! 而炸魚柳就比較厚身,食落好脆,魚肉鮮味嫩滑! 仲有冰室必點法蘭西多士 $38! 牛油味香噴噴,外層口感酥脆,裡面有香滑花生醬,再加上糖漿,每一啖都咁滋味! 懷舊也要記得飲埋紅豆冰 +$8 及 什果賓治 +$8 先好離開😂

店員推介兩款即叫即做保頓豬扒包 $35,及

• 生炸雞髀配薯條
  • 保頓豬扒包
  • 脆炸魚柳包
2024-05-17 827 瀏覽
今晚到尖沙咀逛街,在亞士厘道有很多食肆,今晚就在新店鋪「保頓冰室」用餐,冰室裝璜滿滿的懷舊風格,環境光亮又潔淨。兩款開胃甜蜜蜜小食: 華田脆脆西多士~脆脆西多士先舖了練奶,再舖阿華田粉和穀物脆片,口感已經很不錯,還有整瓶糖漿提供自行添加。雪糕菠蘿包~微暧的菠蘿包夾著兩個雪糕球,造型有趣,像寶盒藏著一雙夜明珠,霎眼間又像加菲貓那張可愛的臉!Xo醬牛柳粒豬油撈飯~豬油撈飯加荷包蛋,在小時候吃不少,今次的豬油撈飯是超級版,香脆的豬油渣、軟嫩又略帶焦香的牛柳粒與Xo醬,我添加豬油和自家醬油,味道一流!生炸雞髀雙蛋飯黑椒汁~生炸雞髀皮脆肉滑冇得輸,白飯與黑椒汁份量頗多! 豬扒炒意粉~很有鑊氣的炒意粉,添加辣椒碎粒和黑胡椒,多一份美味及香辣。

兩款開胃甜蜜蜜小食:

2024-05-17
2024-05-10 218 瀏覽
這間位於尖沙咀的【保頓冰室】,裝修走甸懷舊路線,有香港人至愛的沙爹牛肉麵,特色焗飯及燴意粉等等,另外還有多款的小食及港式懷舊甜品,充滿童年的回憶。下午茶時間有多款小食及包等,都是四十蚊起。脆炸魚柳包烘至香脆的法包,超大塊的炸魚柳,加上青瓜及番茄等。保頓豬扒包豬扒肉質嫩腍,有芝士、生菜等配料,又香又脆。生炸雞髀配薯條雞髀即叫即炸,皮脆肉嫩,醃得入味,而且多汁,加上香脆炸粗薯,必點小食。雞扒芝士撈丁芝士汁濃郁,加上爽口的出前一丁,雞扒皮煎至香脆。法蘭西多士西多中間搽滿我至愛的花生醬,牛油香加上糖漿甜的,必食之一。

下午茶時間有多款小食及包等,都是四十蚊起。

脆炸魚柳包
烘至香脆的法包,超大塊的炸魚柳,加上青瓜及番茄等。

保頓豬扒包
豬扒肉質嫩腍,有芝士、生菜等配料,又香又脆。

炸雞髀配薯條

雞扒芝士撈丁
芝士汁濃郁,加上爽口的出前一丁,雞扒皮煎至香脆。

法蘭西多士
西多中間搽滿我至愛的花生醬,牛油香加上糖漿甜的,必食之一。