2022-06-03 4606 瀏覽
💛 #觀塘 #侘寂咖啡觀塘打工仔又一lunch好去處😋 呢間侘寂咖啡係一間比較chill嘅cafe,可以比大家放低手上嘅工作,過嚟嘆返杯靚咖啡,享受吓寧靜嘅環境💛🍕 薯仔煙肉薄餅 呢個係一個薄底嘅pizza,即叫即整,要等一陣間,但上枱又熱又脆好正🤤 薯仔粒有少少薯蓉feel,加埋有少少鹹嘅煙肉同芝士嘅香味,推介😚👍🏻🍝 明太子意大利粉 Menkaito spaghetti意粉份量對我啱啱好,明太子醬份量同濃度都適中,仲有淡淡嘅木魚絲同紫菜香味添☺️🌹 Rose Latte☕️ Dirty咖啡又靚又香滑💛
💛 #觀塘 #侘寂咖啡

🍕 薯仔煙肉薄餅

🍝 明太子意大利粉 Menkaito spaghetti

🌹 Rose Latte
☕️ Dirty
咖啡又靚又香滑💛
呢間嘢google search 諗住walkin,其中googlemap 和openrice 沒有寫明「只招呼本大廈員工」到達門口,前面有2對客人,等候15分鐘,第一句問我「有沒有book位」,答沒有,第二就跟我說「只招呼本大廈員工」!於是趕我走!什麼居心!!! 讓我白白浪費15分鐘! 而且態度惡劣! 怎麼一開始你就不表明? 讓等了15分鐘才說不招呼你? 而且前面2對客人都沒有出事證明/證件是「本大廈員工」就能進去! 就隨便答「是」就能進去! 這是什麼惡劣的玩法?如果真要如此!請在openrice 也列名「只招呼本大廈員工」,而不是浪費時間上到去等完才說不招呼你!離開後,越想越不對路,5分鐘後打電話book位!很順利! 沒有跟我表明要「只招呼本大廈員工」!即是說 walk in 的客人都不被接納! 用「只招呼本大廈員工」來打發walk in 客人!而且通話中被揭穿後,完全沒有道歉意思! 還惡人先告狀!! 態度惡劣! 避免有更多路人受騙! 希望大家去之前認真看看這個評論吧! 簡直可惡! 垃圾餐廳!

這是什麼惡劣的玩法?

而且通話中被揭穿後,完全沒有道歉意思!
還惡人先告狀!! 態度惡劣!

2022-05-30
📍侘寂珈琲(觀塘)和風珈琲室影相好靚喔,入面有個塌塌米小房間,平日係要訂位嘅,而家疫情關係唔開放進餐但係就可以入去影相💛#試食小日記🗒玉子燒漢堡係出色嘅٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蛋味香 玉子好厚好大件 甜度又啱啱好!同個漢堡好夾好balance🫶🏼但其他嘢就真係讚唔落🫠大阪燒感覺比較普通但價錢略高~Green Tea Latte係唔好飲嘅大家可以唔洗試😂Purple Sweet Potato Latte冇拉花但味道正常偏淡,得意係Latte杯真係大到好似個碗咁,仲大過啲玉子燒漢堡~😂可能手沖會出色啲我今次試錯咗嘢🥲蛋糕有濃厚咖啡味算係幾好味嘅,但份量超級細件($65…)整體嚟講環境舒服,可以為咗嚟影相同hea,仲有玉子燒漢堡再嚟多次嘅😂 店員(店主)非常有禮貌同斯文,呢個加好多分🫶🏼#見呢間好壞評分參半#可能係統一唔到味道質素問題🫣
📍侘寂珈琲(觀塘)

#試食小日記🗒

玉子燒漢堡係出色嘅٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
蛋味香 玉子好厚好大件 甜度又啱啱好!
同個漢堡好夾好balance🫶🏼

但其他嘢就真係讚唔落🫠
大阪燒感覺比較普通但價錢略高~
Green Tea Latte係唔好飲嘅大家可以唔洗試😂
得意係Latte杯真係大到好似個碗咁,
仲大過啲玉子燒漢堡~😂
可能手沖會出色啲我今次試錯咗嘢🥲

蛋糕有濃厚咖啡味算係幾好味嘅,但份量超級細件($65…)

#見呢間好壞評分參半
#可能係統一唔到味道質素問題🫣
自家製咖啡蛋糕
玉子燒漢堡
紫薯Latte
抹茶latte
甜品
玉子燒漢堡
#foodchaser_hk📌同區美食#foodchaserhkkwuntong📌同類餐廳#foodchaserhkcafe📌同款美食#foodchaserhkjapanese#foodchaserhkcoffee✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍觀塘 Wabi Sabi Coffee 侘寂珈琲🥳🥳🥳呢間cafe最大嘅特色係佢有個榻榻米可以坐🤣🤣🤣呢排冇得去旅行😭😭😭餐廳日式嘅設計,感覺自己好似去咗旅行咁😝😝😝🥰不過老板話而家疫情緣故,榻榻米暫不開放,唯有當住背景打住卡先🥰🥰⛩⛩⛩✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽Mentaiko Spaghetti $110明太子意粉🍝🍝🍝啲意粉有種住家嘅感覺🏠🏠🏠👍🏻👍🏻整體味道偏淡,如果唔想食意粉咁重口味嘅啱曬你😆😆😆✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍 Wabi Sabi Coffee 侘寂珈琲 (觀塘)店舖地址:觀塘觀塘道396號毅力工業中心4樓C室營業時間:星期一至六 1100-1800星期日及公眾假期 全日体息查詢/預約電話:25111929服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前
#foodchaser_hk

🍽Mentaiko Spaghetti

食物味道:⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 Wabi Sabi Coffee 侘寂珈琲 (觀塘)
店舖地址:觀塘觀塘道396號毅力工業中心4樓C室
營業時間:
星期一至六 1100-1800
星期日及公眾假期 全日体息
查詢/預約電話:25111929
服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰

#觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
2022-01-14
2021-12-23 1673 瀏覽
跟朋友聚舊,約在cafe最適合,環境清靜舒服。大家也不是太肚餓,每人點了一客午餐。我點了輕盈早餐,升級黑松露炒蛋。麥包多士帶給我驚喜,外表鬆脆,充滿麥香味,有麥粒口感,黑松露炒蛋值得升級,味道濃郁,炒蛋嫩滑,配上車厘茄感覺清新健康。朋友的黑松露炒蛋跟我的差不多,但價錢她較便宜,感覺她的較抵食。另一位朋友點了和風燉牛肋肉飯,牛肋肉入味及軟滑,飯量十足,適合大胃王。😆還點了鮭魚意大利麵,因為朋友食量不大,加上白汁令人感覺膩,剩下三分之一未完成。每人點了一杯鮮奶咖啡,可能我們對咖啡沒有研究,覺得不過不失。
跟朋友聚舊,約在cafe最適合,環境清靜舒服。
大家也不是太肚餓,每人點了一客午餐。
輕盈早餐升級黑松露炒蛋

黑松露炒蛋

和風燉牛肋肉飯

鮭魚意大利粉

鮮奶咖啡
2021-12-20
$112.5 (午餐)
輕盈早餐升級黑松露炒蛋
黑松露炒蛋
和風燉牛肋肉飯
2021-12-23 543 瀏覽
好有feel嘅日式喫茶店☕️真係嚟食feel同裝修🤣🤣坐喺度chill住hea左個下晝佢☺️店入面仲有播啲好relaxing嘅bgm 同埋有漂書~叫左杯抹茶latte 超正佢真係用日本茶道啲工具打茶🥺好濃好好飲野食就普通 下次再試下佢啲甜品先~
好有feel嘅日式喫茶店☕️
真係嚟食feel同裝修🤣🤣
坐喺度chill住hea左個下晝佢☺️
店入面仲有播啲好relaxing嘅bgm 同埋有漂書~
叫左杯抹茶latte 超正
佢真係用日本茶道啲工具打茶🥺好濃好好飲
野食就普通 下次再試下佢啲甜品先~
2021-09-21 1611 瀏覽
位於工廠大廈內的一間幽靜的日式Cafe, 細細的店舖內裏約有十張二人枱&一個蹋蹋美的房間. 地方較細, 記住訂位😅 中午繁忙時間用餐限時60分鐘🍄黑松露蘑菇意大利麵$110黑松露味與平時食開的味道有點不同, 本人覺得味道一般. 意粉煮熟度適中🐮和牛燉牛肋肉飯$110和牛煮得不夠淋, 薯仔紅蘿蔔ok, 汁有點稀☕Dirty & 熱紫薯拿鐵午餐定食可另加錢提升咖啡選擇, 咖啡味夠香. 本人覺得飲品較食物出色. 觀塘有很多樓上餐廳, 這間餐廳午餐選擇不算太多, 以食物質素來說覺得價錢略高, 性價比不高

🍄黑松露蘑菇意大利麵$110

🐮和牛燉牛肋肉飯$110
和牛煮得不夠淋, 薯仔紅蘿蔔ok, 汁有點稀

☕Dirty & 熱紫薯拿鐵

2021-09-02
2021-04-25 3773 瀏覽
🍄🍄又係觀塘覓食勒!今次由朋友帶🍄🍄黎到工廈裡的日式小店。一進門就引不住要拍照,小小的店見得出設計的心思!近門口處的書籍、玻璃櫃裡的精緻擺設;裡面有一間席地而座的和室是🍄🍄很喜歡的。細看之下,微細地方都見到用心的設計。午膳時間人流不多,看看menu, 除日式外,還有西式食物。🍄🍄心目中就是想試日本料理,lunch set選擇中以西式為主🤔反轉menu 後面一看,有🍄🍄喜愛的鰻魚丼,雖然覺得有點貴($128), 但還是選擇了!朋友選的感覺像兒童餐🤣,蛋包飯配漬物!餐點份量其實不多,小胃王應該夠飽。鰻魚飯感覺就是一般!反而飲品不錯!朋友說他的latte好喝,而🍄🍄選的紫薯latte,店員話沒有咖啡成份,只是用紫薯粉沖的;不過🍄🍄覺得幾好飲喎😍😘😘感覺小小的店,環境也不錯!就當眼睛去旅行,食物不過不失,在沒有旅行的日子,坐下來喝著咖啡、感受一下日本氣息還是不錯的選擇。
🍄🍄又係觀塘覓食勒!今次由朋友帶🍄🍄黎到工廈裡的日式小店。

朋友選的感覺像兒童餐🤣,蛋包飯配漬物!

2021-04-21
2021-04-12 1686 瀏覽
I visited Wabi Sabi Coffee some years ago when it was in C-dou, Sheung Wan. This branch is quite different from the modern popupcafe style in Sheung Wan, and it’s more like a traditional Japanese style cafe which makes you feel like you are travelling in Japan.The quality of food and coffee was up to Japanese standard too! The generous portion of unagi (eel) was very meaty and juicy! And the cup of latte was a very enjoyable cup of coffee.A great place to have a zen lunch!
Unagi Don and Latte

2021-03-12
Unagi Don and Latte
2021-03-21 1754 瀏覽
環境好日式嘅茶室,可惜靈魂:食物同重咖啡就真心麻麻地,咖啡價格唔平,散叫一般$50-$60完,跟餐就+$22-27,但水準真係有待改善,沒有咖啡香味,溫度偏涼,出餐時間等了15-20分鐘... 點了的mini burger $73值唔值見人見智...
2021-01-16 2965 瀏覽
觀塘最多工廈餐廳,所以我都成日搵機會出去試食,呢間餐廳開咗都好耐,原來呢個工廈都有幾間餐廳,上次已經試過同工廈另一層既西餐廳,今日就試下呢間,店內環境都好日系,座位唔算太多,自己出去叫餐,之後就有人送餐服務明太子意大利麵 - 賣相都唔差,味道還可以鰻丼套餐 - 呢個餐係最貴,但賣相同份量都好合理,味道方面呢鰻魚好新鮮,白飯夠軟熟,不錯,可以推介鮭魚意大利麵 - 賣相都吸引,鮭魚咸咸地撈埋意粉食,不錯花茶 - 普通既茶包茶Piccolo Latte - 賣相都靚,分開三層,飲到最尾咖啡有咖啡酸味Salted Caramel  - 賣相都吸引, 味道可以有獨立房總結 : 適合三五知己吹水既好地方,文青咖啡店

明太子意大利麵 - 賣相都唔差,味道還可以

鮭魚意大利麵 - 賣相都吸引,鮭魚咸咸地撈埋意粉食,不錯

花茶 - 普通既茶包茶

Salted Caramel  - 賣相都吸引, 味道可以

有獨立房

總結 : 適合三五知己吹水既好地方,文青咖啡店
2021-01-04
2020-12-03 2225 瀏覽
玉子漢堡幾好食呢個配搭幾新穎另外抹茶lattle好香茶味,幾好飲.呢間Cafe日系裝修,間細房係榻榻米食到一肚氣打電話黎book枱我哋五個人,店主話可以分開兩枱而距離係好近嘅,咁我就問可唔可以book房,佢就話因為房唔可以坐五個人,咁我心諗到時就自己入去打卡影張相算,點知嚟到嘅時候佢同我講間房今日唔開,但其實我係為咗影嗰張相而黎呢一間餐廳.呢度係全自助形式要出去櫃檯俾錢買野食,嚟到坐低一個鐘內俾佢叫咗我三次戴口罩,我知道而家疫情嚴重,但我除口罩嘅時候我面前係有一杯水,我係諗住飲水,難道我要帶着口罩飲水嗎?之後我唔小心倒瀉左d茶係隻手上面,就衝去廁所洗手啦,點知店員係廁所門口口命令式地叫我帶返好口罩,你估我唔想戴口罩咩,我隻手濕晒根本冇可係咁狼狽嘅情況之下帶返口罩,我承認我有錯但你都唔需要咁嘅態度叫我戴口罩.仲有店員叫我地講野細聲d,我地講嘢一d都唔大聲,係正常嘅聲線,餐廳只有多一枱客人,難道我地係黎左圖書館嗎?以呢一個聲線五星級酒店同米芝蓮餐廳都唔會叫我地細聲d囉就算野食幾唔錯 以後都唔會再黎,劣評

玉子漢堡幾好食
呢個配搭幾新穎

另外抹茶lattle好香茶味,幾好飲.

呢間Cafe日系裝修,間細房係榻榻米

食到一肚氣

打電話黎book枱

呢度係全自助形式要出去櫃檯俾錢買野食,
嚟到坐低一個鐘內俾佢叫咗我三次戴口罩,

就算野食幾唔錯 以後都唔會再黎,劣評
2020-11-23 1497 瀏覽
難得出黎觀塘,搵到附近有間同路人cafe睇落幾正,咁上黎食個lunch 啦! 明太子意粉 都好多明太子吓,味道偏咸,意粉質地幾好,整體味道唔錯,但偏細份,同埋收超過$100 咁嘅plating真心唔掂囉。 鮭魚意粉三文魚味好出但唔腥,個汁食落creamy同三文魚都夾嘅,但個汁半透明搞到成件事睇落cheap左。 巴斯克芝士蛋糕見呢排興想試好耐,佢質地似new York cheese cake咁 thick得黎軟滑,但1d都唔膩,上面仲要燶燶地咁,真心好食。 野飲方面不得不讚佢拉花拉得好靚,係時候評吓味道。Rose Latte 雖然我係玫瑰味控,但叫得做Rose Latte, 應該玫瑰同奶味都要有,呢杯玫瑰味好夠,但飲唔出奶嘅味囉。 Latte頭盔定先,唔係好識飲架咋,可能平時飲開咖啡好重豆嘅烘焙味,所以覺得呢杯咖啡味唔係好夠,d奶又冚晒d味,到喉唔到肺咁。 呢度帶俾我個幾鐘嘅寧靜,係舒服嘅,蛋糕好食,野飲幾精緻。但d pasta 賣成百幾蚊,plating 咁差又細碟就真心唔抵喇。仲有一樣野就係,如果你做開服務性行業嘅話,你會feel到個四眼男人(唔知係職員定老闆) 係being nic

明太子意粉

鮭魚意粉

巴斯克芝士蛋糕

野飲方面不得不讚佢拉花拉得好靚,係時候評吓味道。
Rose Latte

Latte

仲有一樣野就係,如果你做開服務性行業嘅話,你會feel到個四眼男人(唔知係職員定老闆) 係being nice 同幾mean咁囉,去到嗰陣自己參透吓啦。
2020-10-04 1913 瀏覽
The place is small and cozy. The staff are friendly and professional. Ordered piccolo latte and a pour over coffee with light breakfast dish.Food is tasty, especially the cucumber salad on the side. The pour over coffee bean is from Taiwan. It tastes just like what the menu described with rich fruity flavors but not too sour. Recommend this place to coffee lovers

2020-09-30 1352 瀏覽
疫情加失業後已經甚少到觀塘區,但今日實在想搵個舒適環境嘆杯啱口味嘅咖啡,思前想後都係要返去呢間餐廳😊餐廳係我最鍾意嘅日式佈置,好特別有個榻榻米房,不過因疫情暫停開放。餐廳播放柔和音樂,非常寧靜舒適。食物方面,每日都有一個special set,我嘅最愛係比目魚西京燒或秋葵三式丼飯(我叫佢做懶人飯😂😂)。仲有好多朋友喜歡食嘅鰻魚飯,每日不同,唔會食到悶㗎。最重要係老闆親切友善,高質服務,我俾滿分💯

最重要係老闆親切友善,高質服務,我俾滿分💯
和風燉牛筋肉飯
新款炭燒杏仁咖啡