2015-02-11 820 瀏覽
係元朗食完午餐,朋友意猶未盡,提議入南生圍之前食埋B仔涼粉,我咁為食,梗係話好lol 結果超失望……B仔涼粉($70)我覺得淨係得個多字-.- 入面有椰果、大樹菠蘿、蜜桃、蘆薈、荔枝、木瓜、蜜瓜、西瓜、奇異果、菠蘿、龍眼、涼粉...侍應姐姐仲俾左一小半碗既淡奶。本身見到咁靚咁大盤都好興奮,但食第一舊蜜瓜,完全無水果既甜味,完全係得糖水既味道!!!!!!問題最嚴重既係荔枝,係完完全全得糖水味!!!!! 根本係唔需要淡奶,因為成盤水果已經係糖水既味道……雞翼尖($14) 呢個好食!!! 雞翼尖好入味,有哂辣椒同蒜頭既香味,但又唔會辣到食唔到,係愈食愈過癮!!下次再黎B仔,淨係食雞翼尖算-.- 唔想有糖尿lol p.s 呢度d服務認真麻麻,侍應態度好差,食個糖水都要受氣!
我咁為食,梗係話好lol
結果超失望……
B仔涼粉
B仔涼粉($70)我覺得淨係得個多字-.-
入面有椰果、大樹菠蘿、蜜桃、蘆薈、荔枝、木瓜、
蜜瓜、西瓜、奇異果、菠蘿、龍眼、涼粉...
侍應姐姐仲俾左一小半碗既淡奶。
本身見到咁靚咁大盤都好興奮,但食第一舊蜜瓜,
完全無水果既甜味,完全係得糖水既味道!!!!!!
問題最嚴重既係荔枝,係完完全全得糖水味!!!!!
根本係唔需要淡奶,因為成盤水果已經係糖水既味道……
雞翼尖
雞翼尖($14)
呢個好食!!! 雞翼尖好入味,有哂辣椒同蒜頭既香味,
但又唔會辣到食唔到,係愈食愈過癮!!
下次再黎B仔,淨係食雞翼尖算-.- 唔想有糖尿lol

2015-02-08
雞翼尖
2015-02-08 631 瀏覽
以前一想到元朗,一定會想起B仔涼粉! 與朋友很久沒有到元朗吃飯,吃完後便建議來一個B仔涼粉,故想不到,這個建議十分不對。首先,座位逼得可怕,背貼背,人貼人的情況十分嚴重。根本逼得店員都過不了,而且檯抹也不抹就交給下一手,衛生情況可圈可點。楊枝甘露的用料十分多,但可惜的是柚子十分苦,這是比不甜/酸更可怕。吃起上來,甜的芒果配上苦的柚子...感覺...很不好...最後是芒果糯米卷: 點的時候想點芒果腸粉,或者是芒果班戟,但兩者皆沒有 (百無選擇) 所以才點這個。吃起上來,外層有點厚,而芒果十分酸,令人失望。服務態度亦十分差-- 在叫店員3 4 次想要多隻叉,但全部都聽到而沒有反應。在不斷叫之下,皆扮作聽不到,這是服務嗎? 而且點單是不斷被催及罵,服務差得可怕。
楊枝甘露
楊枝甘露
芒果燸米卷

2015-02-06 824 瀏覽
入得元朗玩,總會光顧這間人氣爆燈的 B仔涼粉 應應景,這個說法雖則是有點怪旦,但事實就是如此~ 所謂 B仔涼粉 原來只是這間食店的食品而非舖名 …… 其真正舖名是 元朗佳記甜品 …… 雖則光顧過數次,但我真是到今天才知 ~餐牌簡單直接又易明,雖然有很多特色的甜品 …… 但我早已瞄準了一款極為簡單又富懷舊色彩的甜品 ~花奶大菜糕 是也!大菜糕乃是我兒時祖母和媽媽經常煮給我吃的甜品 …… 所以我對這甜品特別情有獨鍾 ~這店的大菜糕質感比較厚實,就是甜度重了些許,加上花奶使口感上細滑了,但卻減輕了其清潤的感覺~怎樣也好,這一碗花奶大菜糕就是帶給了我一點那些年的回憶 …… 口中清甜,內心卻是酸酸的~

Menu
餐牌簡單直接又易明,雖然有很多特色的甜品 ……
但我早已瞄準了一款極為簡單又富懷舊色彩的甜品 ~
花奶大菜糕
花奶大菜糕 是也!

$15 (宵夜)
2015-02-03 754 瀏覽
「唔係吖嘛 ... B仔都無食過!?」「咩喎~  元朗有咁多好嘢食, 邊食得晒喎!」「見你咁好請我食叉燒包, 咁我就請返你食B仔啦!」如是者, 我們相約吃過雞煲後便走過幾條街直接走到來吃甜品。時間是晚上8時多, 甜品店內已坐滿九成食客, 恰巧遇上一檯食客快離場的檯, 我們立刻把它盯實食客多、店員少, 無論舉手點菜、收拾都是舉極也沒人理, 這種無助的心情, ~若然等到時機被寵幸 (點菜兼執拾上手用過的餐具), 有甚麼需要、加減, 真是要一次過提出來, 所謂「蘇州過後無艇搭」, 因為四圍有需要的食客正在對這件肥肉虎。視。眈。眈。點菜後的數分鐘, 甜品已送上來。我點了碗熱的糖水「花生雞心棗麥米粥」$15先是聞到非常香的紅棗味, 糖水內有煲腍的花生、煙韌有咬口的麥米、紅棗有甜味更加不能缺少就是。。。薑絲。麥米粥既熱又大碗, 並不算甜, 稀杰度適中, 口感豐富而且能嚐到多種正氣的味道來。
「唔係吖嘛 ... B仔都無食過!?」
「咩喎~  元朗有咁多好嘢食, 邊食得晒喎!」
「見你咁好請我食叉燒包, 咁我就請返你食B仔啦!」

如是者, 我們相約吃過雞煲後便走過幾條街直接走到來吃甜品
~
花生雞心棗麥米粥
點菜後的數分鐘, 甜品已送上來。
我點了碗熱的糖水「花生雞心棗麥米粥」$15
2015-02-03
$15 (宵夜)
花生雞心棗麥米粥
2015-02-02 488 瀏覽
來到原朗,怎能不來B仔? 真的很多人排隊.....1.雞翼尖-辣得入味,過癮,亦夠軟焾,不用怕吃得沒有儀態。2.蛋白燉奶(凍)-很濟 3.薑汁撞奶-個人想薑味重一點。4.魚蛋-知道魚蛋亦是受歡迎之一,可是我卻不太喜歡這種魚蛋,感覺有點假
來到原朗,怎能不來B仔? 真的很多人排隊.....
蛋白燉奶,鶏翼尖

2015-02-01 536 瀏覽
作為一個住在九龍區的人,雖然不太熟悉元朗,但B仔這個名字一定有聽過喇!其實都來過幾次,但嚐過B仔涼粉和其他甜品後真的覺得只是平平無奇,只是夠多水果夠大堆頭,不過這次我終於找到這裏最出色的甜點,所以就有寫食評的動力了!芒果黑糯米,芒果在底下,份量也足夠的,味道不會過甜,不過略嫌不夠冰凍。芒果河粉,配上沙冰狀的芒果汁,但河粉沒甚麼椰香味道,整體一般。蒜辣雞翼尖,一直覺得這個才是B仔的招牌菜吧,比所有甜品更為吸引我,連平時不愛雞翼尖的我也能吃光一整碟。雞翼尖煮得軟滑入味,很容易分開骨頭,蒜香和辣椒的配搭很惹味。而這次讓我有衝動想寫食評的就是這個榴槤布甸!其實一直很想吃這裏的榴槤甜品,榴槤糯米卷、榴槤pancake和榴槤布甸,但不知是榴槤甜品太受歡迎還是供應量太少,每次山長水遠來到都吃不到。這次終於讓我買到心愛的榴槤,布甸有淡淡的榴槤味和奶香,重點是中間有一大球新鮮榴櫣蓉,真材實料,大大增加了布甸的美味,榴槤甜品真的出色多了,真希望下次能吃到榴槤糯米卷。

• 雞翼尖
  • 榴槤布甸
2015-01-16 674 瀏覽
由於今天約了幾位好朋友到南生圍踏單車, 所以難得來到元朗逛逛。知道佳記的B仔涼粉享負盛名, 所以特意到這裡來吃個飯後甜品! 宵夜時段的佳記果然人頭湧湧, 還好我們共有七個人, 可以分散開等位子。大約等了20分鐘, 終於等到一枱客人離開, 大家都立刻集合就座! B仔涼粉($70)大約在下單後10分鐘送到! 比我想像中更要大盤呢!! 看見這麼多生果外觀又那麼美, 精神都振奮起來啦! 跟朋友邊拍照邊數了數有那幾種水果:椰果、大樹菠蘿、蜜桃、蘆薈、木瓜、蜜瓜、西瓜、奇異果、菠蘿、龍眼、涼粉...每一種水果都又甜又多汁, 加入煉乳混在一起, 好吃! 最喜歡它的蜜瓜、蜜桃和菠蘿, 因為真的很香甜很新鮮! 佳記B仔涼粉果然名不虛傳, 下次再來元朗的話, 要再試試看其他小食甜品!

B仔涼粉($70)大約在下單後10分鐘送到!
比我想像中更要大盤呢!!

看見這麼多生果外觀又那麼美, 精神都振奮起來啦!

跟朋友邊拍照邊數了數有那幾種水果:
每一種水果都又甜又多汁, 加入煉乳混在一起, 好吃!

最喜歡它的蜜瓜、蜜桃和菠蘿, 因為真的很香甜很新鮮!

2014-11-29
20 分鐘 (堂食)
$10 (宵夜)
  • B仔涼粉
2015-01-13 609 瀏覽
作為一個九龍人,一年都唔知會入幾多次新界區,而且仲要係元朗區…入到元朗真係多野食到唔知點簡阿!!!!!之但係食過晏就先入元朗行,個肚又唔係食唔落但又唔係會食得落好多…個腦有把邪惡聲話去食甜品啦喂~~~元朗最出名食甜品就梗係B仔啦,不過月巴話唔要去大坑渠嗰間於是就去咗又新街呢間未到門口已經有好多人,好彩佢多人去都多人走,係門口睇咗陣menu就有得坐基於自己唔鐘意食雞翼尖 所以冇叫到最出名既野黎食原本想叫榴槤布甸,點知霸氣姐姐話「冇晒喇~叫過第樣喇」 ,於是就轉咗態食榴槤班戟,因為小女子只係旨在食榴槤~~~講番個班戟,姐姐係雪櫃攞出一早已經pack好既榴槤班戟($26)綠色既戟皮好薄唔會好濕,cream同榴槤蓉比例應該有一半一半,通常食嗰啲都係cream多過榴槤蓉元朗真係好多野食,就算去為食街掃街打包番屋企都嫌唔夠,更何況除咗為食街之外仲有嘉麗園勝利牛丸其奧花生糖><
入到元朗真係多野食到唔知點簡阿!!!!!
個腦有把邪惡聲話去食甜品啦喂~~~

元朗最出名食甜品就梗係B仔啦,不過月巴話唔要去大坑渠嗰間
於是就去咗又新街呢間

基於自己唔鐘意食雞翼尖 所以冇叫到最出名既野黎食
原本想叫榴槤布甸,點知霸氣姐姐話「冇晒喇~叫過第樣喇」
,於是就轉咗態食榴槤班戟,因為小女子只係旨在食榴槤~~~

2014-12-26
2015-01-13 424 瀏覽
同朋友係元朗行完街, 心血來潮去左B仔食野  兩個女仔嗌左咁多野, 同枱既一家人都笑我地 B仔涼粉勁大個, 好足料, 好多種類既水果都有, 西瓜, 菠蘿, 蜜瓜, 哈蜜瓜, 香蕉, 木瓜等等...仲有鋪滿成個底既涼粉 不過有D罐頭水果太甜, 最後食唔晒唯有放棄另外, 仲有魚蛋 味道一般, 不過呢個價錢黎講OK同埋, 好出名既雞翼尖 朋友好中意, 少少辣, 味道都OK, 不過食完好口渴食到我地捧著個肚走
同朋友係元朗行完街, 心血來潮去左B仔食野
兩個女仔嗌左咁多野, 同枱既一家人都笑我地

B仔涼粉勁大個, 好足料, 好多種類既水果都有,

不過有D罐頭水果太甜, 最後食唔晒唯有放棄
另外, 仲有魚蛋

味道一般, 不過呢個價錢黎講OK
同埋, 好出名既雞翼尖

朋友好中意, 少少辣, 味道都OK, 不過食完好口渴
食到我地捧著個肚走
2014-10-31
下午茶
2015-01-05 782 瀏覽
B仔在元朗這麼出名,不是因為甜品精緻創新,而是抵食夾大件,水果不要錢的砸,實打實羸來的名聲。這感覺就像去高雄吃海之冰,想吃海量水果總會想到它。我們點了大樹菠蘿杏仁豆腐、冰丸杏仁豆腐、西瓜涼粉和龍眼涼粉,滿滿的水果感覺很划算 。原來冰丸就是溫尼拿雪米糍,和杏仁豆腐配起來吃也沒什麼特別。大大盤的B仔涼粉確實賞心悅目,不過也看到很多人眼闊肚窄造成浪費,如果只有2-3人,點B仔船就好,做人要惜食呀。
這感覺就像去高雄吃海之冰,想吃海量水果總會想到它。

2014-12-24
3K
2014-12-19 656 瀏覽
去樂園玩完,到元朗食個宵夜吹下水先散band,揀左大家都想食雞翼尖嘅好地方佳記甜品。哈哈,其實大家都淨係知佢叫B仔涼粉,無人講得出佢個真店名。跟平常一樣十分多人,店裏店外都坐爆,零伙計招乎,自己揾位啦。有一樣吉枱係角落,但無凳又超迫,好辛苦先迫到入去,周圍去搶凳,撞到唔少附近食客。玩完一日,又累又渴又肚餓,叫左幾個小食同飲野share先。滷水雞中翼,講真無乜特別,滷得幾入味,雞翼夠熱又幾嫩滑咁,唔特別得黎又好好食喎。雞亦尖,叫左兩盤,大家一齊食到夠為止。辣,真係好辣,但辣得好過引,停唔到口,呢樣必食!腸粉加魚蛋齊醬多豉油,又係要左兩盤,一份大一份細,份量真係好隨意…腸粉滑溜但有咬口,好味。魚蛋就一般啦,無乜味又比較粉。飲品,兩杯芒果汁兩杯西瓜汁,唔知點解等左成個鐘先黎,食雞翼食到好辣好想飲野吖,唔知係咪咁,杯野特別好飲,好清甜,解渴又解辣。零服務同零環境就預左,野食確實係唔錯,價錢又合理,當係揾個地方吹下水都要啦。

玩完一日,又累又渴又肚餓,叫左幾個小食同飲野share先。

2014-10-12
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2014-12-12 844 瀏覽
前排同朋友仔係南生圍附近踩單車,襯晚餐前就食碗B仔涼粉先!成日聽人話入元朗食B仔涼粉,諗住食店一定叫B仔啦~ 原來係佳記甜品! XDD第一次食B仔涼粉,真係好大鄉里,原來係咁大碗!仲咁多生果種類,好彩我地都夠多人,我想起碼4-6人分先食得夠! 生果夠新鮮,味道就自然唔差得去邊~ 咁大碗真係幾抵食! 仲有點到其他小食~ 不過無影到相... 下次再分享吧!
前排同朋友仔係南生圍附近踩單車,襯晚餐前就食碗B仔涼粉先!

仲有點到其他小食~ 不過無影到相... 下次再分享吧!
2014-12-12 756 瀏覽
B仔雞翼尖真係好正 辣辣地 有小小蒜頭好開胃 諗起都想食 芒果糯米卷係我最愛 大大舊mango包住一大啖咬落去真好非常之爽Mango又多汁又甜 真係冇得頂  另外果碗糖水唔係我食嫁

B仔雞翼尖真係好正 辣辣地 有小小蒜頭
好開胃 諗起都想食

芒果糯米卷係我最愛 大大舊mango包住
一大啖咬落去真好非常之爽
Mango又多汁又甜 真係冇得頂

另外果碗糖水唔係我食嫁
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (宵夜)
2014-12-04 669 瀏覽
黎親佳記都唔係食糖水或者涼粉,因為B仔涼粉實在太大兜,兩個人真係食唔到,而且佢最吸引人嘅,始終都係獨門雞翼尖!!點左一碟雞翼尖,咖哩魚蛋同豬皮,再加一碗馬蹄露。馬蹄露太甜,果然黎呢到糖水真係唔係首選。雞翼尖辣辣地,有蒜香,真係食唔停口!咖哩汁都好香口,辣度適中不過就真係太迫喇!坐得唔舒服!
黎親佳記都唔係食糖水或者涼粉,
因為B仔涼粉實在太大兜,
兩個人真係食唔到,
而且佢最吸引人嘅,
始終都係獨門雞翼尖!!
點左一碟雞翼尖,
咖哩魚蛋同豬皮,
再加一碗馬蹄露。

馬蹄露太甜,
果然黎呢到糖水真係唔係首選。

雞翼尖辣辣地,有蒜香,
真係食唔停口!

咖哩汁都好香口,
辣度適中

不過就真係太迫喇!
坐得唔舒服!
2014-11-30
2014-11-16 806 瀏覽
每次為左食佳記 都要從紅磡專程入元朗食一行四人 終於可以食到 大大碗B仔西米露為左食雞翼尖 一年都專登入黎幾次食一人一大杯芒果沙冰 吾知係咪一次過叫 所以冇之前咁好飲啲冰溶灑 芒果少左 但都仲係咁好飲腸粉之前未食過 今次試下食 腸粉冇咁新鮮 個醬太稀 吾係咁好食有待進步B仔雞翼尖 份量比以前少左幾隻 味道濃左 辣左 好多人為左呢個而黎 所以要等耐少少B仔西米露 份量大 4人份量 但西米露太少 分吾到四碗既西米露 水果都好新鮮 有啲係罐頭水果美觀性都好靚 切得好好 分個陣好易倒瀉跟埋一碗煉奶 好正好好食
每次為左食佳記 都要從紅磡專程入元朗食

B仔西米露

美觀性都好靚 切得好好 分個陣好易倒瀉
跟埋一碗煉奶 好正好好食
2014-11-15
15 分鐘 (堂食)
  • 雞翼尖
  • 芒果冰