肥豬話之前同朋友食過哩間餐廳好好味🤤而且仲話環境好好,所以一定要帶我去食😎呢間餐廳位於中環叫做「何蘭正」,淨係聽個名都夠晒特別😆店舖位於一樓,喺樓下望上去見到玻璃貼上由龍鳳配搭出嘅店舖名招牌,非常搶眼‼️店舖內嘅「鬼佬涼茶」霓虹燈管真係好型😎整間鋪都玩味十足,果然係我喜歡嘅嘢😌除此之外,餐廳係走中西fusion菜路線😎菜式嘅名稱都非常趣怪,每一道菜都好好奇到底會係乜嘢😆今日我就叫幾道菜睇吓佢係咩嚟先🤓🤹🏻‍♀️ 西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片,豆辦蛋黃醬及黃金饅頭西班牙黑毛豬叉燒肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁嘅豬肉香氣🐖 菠蘿薄片嘅加入為佢增添了一絲嘅清新酸甜味道🍍 豆辦蛋黃醬嘅濃郁奶香味道同豬肉仲有菠蘿嘅風味相互融合🤤而黃金饅頭外皮酥脆,內層鬆軟😗同其他配料結合埋一齊,增添咗一份獨特嘅風味同口感🤹🏻‍♀️ 24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯伊比利亞叉燒經過24小時的慢煮,肉質變得極為鮮嫩多汁😗日本溫泉蛋嘅滑嫩口感同濃郁嘅蛋黃,同叉燒嘅口感相互融合😚紅洋蔥漬嘅酸甜嘅風味,同叉燒嘅肉香相襯,形成左一種口感嘅平衡😌最後,香蔥豬油撈飯入面香蔥嘅香氣同豬油嘅濃郁口感同其他配料相互

伊比利亞叉燒經過24小時的慢煮,肉質變得極為鮮嫩多汁😗日本溫泉蛋嘅滑嫩口感同濃郁嘅蛋黃,同叉燒嘅口感相互融合😚紅洋蔥漬嘅酸甜嘅風味,同叉燒嘅肉香相襯,形成左一種口感嘅平衡😌最後,香蔥豬油撈飯入面香蔥嘅香氣同豬油嘅濃郁口感同其他配料相互融合,增添咗一份豐富嘅口感 🤤

🤹🏻‍♀️ 先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙爹汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉
澳洲和牛臉經過炆煮,肉質鮮嫩多汁😚 荷蘭豆爽脆口感👍🏻豬粉腸經過鐵板先炆後煎,外皮酥脆,內層鬆軟😁而腸粉搭配濃香嘅沙爹汁,帶嚟一種濃郁嘅口味體驗🤤

🤹🏻‍♀️ 極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿
花生醬嘅香氣同煉奶嘅濃郁真係match🩷熱帶果醬嘅甜酸風味同迷迭香煮菠蘿嘅香氣,同燉蛋仲有鬆脆包嘅口感相互融合,形成了一種風味的平衡

🤹🏻‍♀️ 薑味龍鬚糖風味甜品酒 (推薦🌟)
椰子,花生,杏仁糖同薑味雪糕配含高溫火焰黑冧酒,冰火交融😌高度還原龍鬚糖風味

🤹🏻‍♀️椰青龍井冷泡茶
茶葉經過冷泡,呈現出柔和嘅口感同淡淡嘅茶香,搭配椰子嘅香氣,比人一種涼爽嘅感覺❤️

一講起中環fusion菜 相信大家一定會諗起何蘭正🤤有勁多打卡位 重點係啲嘢係真係好食😋而且用上好多配料 配搭不馬虎而特別.首先黎兩杯啡 個人勁推薦綿密既陳皮啡係呢一兩個月開發既新品~先為咖啡注氧 飲落好滑 呢個suggest唔好用飲管飲 直接用口係杯邊飲 咁每口咖啡先會有埋面頭既泡泡🩵係外面唔會飲到呢個味~非常特別而tom yum coffee有冬蔭湯既香辣 愛辣🌶️人士必試!!.小吃~松葉蟹肉幼滑薯蓉🦀勁smooth 好細滑 松葉蟹肉仲要好多 加上少少葱花 味道更出🤍薯蓉帶少少花雕酒香 一食就停唔到口🥹.今次叫左special menu既🦐老虎蝦鮮魷烏冬大蝦肉質彈牙 魷魚筒都好正 再配上我最愛既烏冬 如果烏冬過冷河帶點韌勁就完美了🥰.24小時慢烤伊比利亞叉燒🐷豬油撈飯本身無預計會咁好食!!叉燒肥瘦各半 入味而且好腍 配埋日本溫泉蛋 韓國紫菜 紅洋蔥漬 大豆芽等等 撈埋豬油飯一齊食😝邪惡又美味豬油飯好香 但食落絕對無想像中咁膩 大家絕對要一試

首先黎兩杯啡 個人勁推薦綿密既陳皮啡
係外面唔會飲到呢個味~非常特別

小吃~松葉蟹肉幼滑薯蓉🦀

今次叫左special menu既🦐老虎蝦鮮魷烏冬

24小時慢烤伊比利亞叉燒🐷豬油撈飯本身無預計會咁好食!!
豬油飯好香 但食落絕對無想像中咁膩 大家絕對要一試
2023-06-24
午餐
We go here with my colleagues.Each one of us order different drinksEach time, the waitress give an instruction based on the drink to how properly serve it so you can feel the taste and texture better 😍I loved the taste and mostly the experience It feels you are trying something special!( which is totally true )The food taste was also good. Everyone were happy about the food too
2023-06-23
2023-06-22 236 瀏覽
就算係平日6點半都差唔多7成滿座,記得一定要book位,因為遲book嘅關係所以坐吧枱。服務有禮貌,十分唔錯,有加一收費,但冇限時,而且我好欣賞碟有加熱保暖。*24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $198(+$100 配煎西班牙肥鴨肝)半肥瘦叉燒肉質軟腍,有肉香又有油香,調味偏向鹹香,多啲蜜糖味會更加似叉燒。肥鴨肝必須加!煎到金黃,滿滿嘅油脂香,配飯配叉燒都好強。反而豬油撈飯略為失色,油香未夠強之餘,配叉燒/鴨肝顯得過份油膩。鹽味焦黃牛油煎杏鮑菇,大火炒鶴藪白菜,法式幼滑薯蓉,焦香老蛋茄茸汁 $168估你唔到咁好食!杏鮑菇厚切可以當扒咁鋸,𠝹花後更加索到牛油香。番茄炒蛋+薯蓉意外地夾,用鶴藪撈埋食都好夾。薯蓉好滑又唔膩,加埋甜甜嘅茄茸汁好好味。熔岩啤 Mother goat doppelbock $75店員介紹熔岩啤係德式啤酒,印象中佢講解係德國人冬天想飲啤酒又怕凍,所以要加熱啤酒。就咁單飲係麥味香濃嘅啤酒,之後店員會燒紅鐵棒再放入啤酒加熱,即刻好多泡泡炸出嚟。飲落啤酒泡暖暖哋,啤酒仲凍,有種飲dirty嘅感覺,仲多咗種焦糖甜味。
(+$100 配煎西班牙肥鴨肝)

熔岩啤
2023-06-13
熔岩啤
  • 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
2023-06-18 141 瀏覽
星期日同老公睇完巨鴨之後,去中環何蘭正食午餐。我地都好鍾意餐廳裝修充滿本土味,又不失老土。24小時慢煮伊比利亞叉燒|豬油撈飯|日本溫泉蛋|紅洋蔥漬|大豆芽|韓國紫菜叉燒口感軟腍,慢煮果然係唔同啲,豬油撈飯第一次食,又無想像中油膩喎,撈埋隻蛋食就最正。川味烤紅毛豬肋骨 | 薑味柚子醬烤美國雞胸 | 炸美國薯仔 | 蟹籽甜酸汁豬肋骨啖啖肉,雞胸一啲都唔鞋,薯仔同蟹籽甜酸汁都幾夾。花生味焦糖燉蛋|煉奶鬆脆包|露絲瑪莉菠蘿|熱帶果醬(2位用)焦糖燉蛋幾嫩滑,焦糖片唔會黏牙,配煉奶鬆脆包食幾特別,滿足。叫左兩杯Cocktails: 芝麻花生湯圓同爆檸。前者甜甜地,好易入口,後者好清新。
星期日同老公睇完巨鴨之後,去中環何蘭正食午餐。
我地都好鍾意餐廳裝修充滿本土味,又不失老土。

豬肋骨啖啖肉,雞胸一啲都唔鞋,薯仔同蟹籽甜酸汁都幾夾。

芝麻花生湯圓 & 爆檸
2023-06-18
午餐
2023-06-16 167 瀏覽
一大班人又想飲下野,朋友就提議去呢度,我未去過,淨係覺得裝潢幾特別,有霓虹燈、吊扇果啲。當日好似都成8個人,所以都叫左好多野食同手工啤。基本上每碟菜都好有特色而且有水準;炸物都好味,味道少少辣又夠脆,真係食唔停。不過係份量就唔係好多,所以都有少少高消費。餐廳好好,知道我地慶生,仲送左個shots比我地!無論環境、野食、啤酒都幾唔錯丫。

鬼佬涼茶即係啤酒咁解,一開始男朋友話來呢間餐廳以為係酒吧飲下酒,但係原來裡面唔單止環境氣氛一流,食物質素都令人十分滿意😚😚😚🔸糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律呢個前菜一定係重點推介!暫時位列今年最好食菜式之一,本身就已經好鍾意食三文魚同埋帶子刺身,重點係巧妙加入鳳爪粒既沙律,撈埋一齊既口感真係超級超級好食,我地直接光盤處理哈哈🤤🤤🤤🔹 先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙嗲汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉 呢個和牛肉都好好食,不過我覺得個鐵板腸粉搶曬風頭,配埋沙嗲汁,我同男朋友都爭住食腸粉哈哈😝😝🔸薑味柚子蜜糖烤極鬆化杜洛克豬腩肉,配慢烤日本椰菜,快炒煙肉小椰菜呢個係我男朋友鍾意既口味,佢最鍾意食d甜甜地既肉,呢個柚子蜜糖豬腩肉超鬆軟,入口清甜,融化曬個陣油膩感,不過平時唔愛咕嚕肉既朋友就未必啱食🫢🔹西班牙油炸鬼配斯里蘭卡奶茶忌廉,白咖啡雪糕及朱古力醬呢個西班牙油炸鬼不得了,脆卜卜,點埋個白咖啡朱古力,真係最幸福既結尾🥰🥰🥰🔥亡寧女神🔥Seed 種子來到呢度點少得叫兩杯鬼佬涼茶,我叫呢杯果味比較重,有幾種水果混合,平時唔太好啤酒既朋友都可以一試,比較易

🔹西班牙油炸鬼配斯里蘭卡奶茶忌廉,白咖啡雪糕及朱古力醬

🔥亡寧女神
🔥Seed 種子
來到呢度點少得叫兩杯鬼佬涼茶,我叫呢杯果味比較重,有幾種水果混合,平時唔太好啤酒既朋友都可以一試,比較易入口;至於男朋友個杯加左花生味,比較特別,男朋友都好鍾意☺️

我真係超級鍾意呢間餐廳,環境氣氛正同食物好食不在話下,就連員工都熱情態度好,下次一定會再來幫襯♥️♥️

#hkig #hkfoodie #hkgirl #hkfood #中環美食
#香港探店 #中環探店 #何蘭正 #holjeng
#鬼佬涼茶 #zoeincentral

2023-06-12
  • 糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律
2023-06-14 100 瀏覽
💡高質中西fusion菜今次經過中環大館附近,見到鋪外面已經好有特色,餐廳用咗舊式香港為主題,加入左好多fusion元素,以霓虹燈,,吊扇 ,公雞碗,紅筷子等,好有懷舊香港風,岩曬黎打卡食野。🍽24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋、紅洋蔥漬、香噴噴香蔥豬油撈飯🐷呢個係佢地招牌,慢煮伊比利亞叉燒肥瘦均勻,每一嚿都好大嚿,肉質十分軟腍及肉脂香味好突出。蛋漿加撈埋豬油飯,超香,愈食愈惹味😝🍽 韭菜花爆炒帶殼老虎蝦,本地靚鮮魷,欖油蒜片九層塔炒蝦籽麵, 意大利蕃茄忌廉汁一上枱已經聞到好香,材料好豐富,老虎蝦蝦肉爽口彈牙🦐配埋鮮魷,夠淋身,易咬口。加入左九層塔,令到蝦籽麵更香口。配埋意大利蕃茄🍅 忌廉汁,整體味道好有層次感。🍽極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,露絲瑪莉菠蘿呢個甜品真係無得輸,賣相好精緻,焦糖燉蛋好重花生醬味,又唔會太過甜膩,個包超脆,食個陣加入燉蛋一齊食,滋味無窮。配埋水果,食落更加fresh。🍸桂花蜜糖cocktail呢杯係佢地其中一杯特色cocktail,有好香桂花味,杯底加入左青檸,令味道更加清新。🍹越南椰子咖啡沙冰咁熱天氣,飲番杯沙冰就最好不過,加入左椰子
💡高質中西fusion菜

🍸桂花蜜糖cocktail

🍹越南椰子咖啡沙冰
咁熱天氣,飲番杯沙冰就最好不過,加入左椰子,中和左咖啡的味道。

一間中西合璧 勁多Fusion菜式嘅 @holieng_ 好❗️_ ❗️正❗️首先,佢哋間餐廳勁有feel!有幾盞霓虹燈裝飾 大家應該認到呢四個字: 鬼佬涼茶🤣食物方面一樣出眾!每一款西式菜亦都會加入中式元素👍🏻👍🏻假期亦都會有個special Menu🫶🏻🍽️川味烤紅毛豬肋骨煎封龍膽石班魚柳炸美國薯仔 蟹籽甜酸汗Pork ribs | Sichuan flavorGiant grouper Deep fried American potatoCrab roe sweet n sour sauce I🍽️韭菜花爆炒帶殼老虎蝦本地靚鮮魷 欖油蒜片九層塔炒蝦籽粗麵意大利蕃茄总亷汁Chives Tiger prawn Local squidOlive oil | Garlic | Basil | Shrimp roe noodlesTomato cream sauce🍰焦糖燉蛋好大份!燉蛋內有濃郁花生味😆另外會配搭煉奶包我鍾意點嚟食😆請向右掃 一定要睇埋飲品點火🔥videoLatte拉花靚! fruity豆必試🙌🏻
一間中西合璧
勁多Fusion菜式嘅 @holieng_
好❗️_ ❗️正❗️
首先,佢哋間餐廳勁有feel!
有幾盞霓虹燈裝飾
大家應該認到呢四個字: 鬼佬涼茶🤣

食物方面一樣出眾!
每一款西式菜亦都會加入中式元素👍🏻👍🏻

我鍾意點嚟食😆

請向右掃 一定要睇埋飲品點火🔥video
Latte拉花靚! fruity豆必試🙌🏻
2023-06-12 102 瀏覽
襯放假同朋友嚟到呢間玩味十足懷舊港風嘅餐廳🤍何蘭正🤍講下食咗啲咩先首先係前菜🥗🤍法式幼滑薯蓉|松葉蟹肉|雞油花鵰🤍混合了蟹肉做配料既薯蓉,薯蓉整得好綿好滑,入口即溶既感覺,配上新鮮蟹肉增添口感,味道都好好味,蟹肉帶有濃郁既花雕味但係冇搶到蟹既鮮味,好推薦!😚🤍白酒蕃茄壽喜燒汁燉軟嫩西班牙安格斯牛肋肉|百里香煎三黃雞胸|蒸石磨陳村粉🤍用壽喜燒汁做base既陳村粉,一開始淨係睇menu已經覺得好好味,真係冇令人失望,一上餐就香味撲鼻,賣相都好靚,啲牛肋骨煮得好軟好入味,而雞胸煮得都好好味,一啲都唔柴,好多肉汁!陳村粉都煮得啱啱好唔會太硬或太軟,都係重點推介🍝🤍爆炒本地吊桶|北海道帶子青江菜香菇油封鴨髀肉|煮迷你蝠牛通粉|惹味蝦膏忌廉汁🤍嗰汁base好特別係由蝦膏同忌廉汁配製既,好有鮮味同好濃郁,昇華左碟通粉,每塊通粉都填滿晒醬汁好入味,而主要材料就係吊桶同帶子,煮得啱啱好而且好新鮮,最後就加上鴨腿肉,想講 個鴨腿肉係超好食,脆皮肉嫩多汁!🍲飲品方面🧋陳皮咖啡 係大推介‼️真心第一啖飲到好順滑嘅泡然後係咖啡嘅香味同陳皮嘅回甘佢地嘅味道互相襯托非常好飲☕️🤍另外係黑啤加咖啡嘅 cocktail,
襯放假同朋友嚟到呢間玩味十足懷舊港風嘅餐廳🤍何蘭正🤍

第一啖飲到好順滑嘅泡
然後係咖啡嘅香味同陳皮嘅回甘
佢地嘅味道互相襯托
非常好飲☕️🤍

另外係黑啤加咖啡嘅 cocktail, 🍺
好新穎嘅配撘
呢個味道比較濃味
個黑啤味好岀🤍

2023-06-11 119 瀏覽
📍搬左去2/F, 29雲咸街, 中環🥤black sasame latte - 黑芝麻好濃, 希望大杯D 😍🍴韭菜花爆炒帶殼老虎蝦,本地靚鮮魷,欖油蒜片九層塔炒蝦籽粗麵,意大利蕃茄忌廉汁 - Chives | Tiger prawn | Local squid | Olive oil | Garlic | Basil | Shrimp roe noodles | Tomato cream sauce💛 蝦開邊方便食 💛 個汁都好濃好食 💛 粗麵彈口+掛汁🍴漢堡包 - 香煎五花腩,蟹子甜酸醬,Q彈花枝漿,田園沙律 - Burger - Seared Pork Belly | Tobiko Sweet & Sour Sauce | Cutter Fish Cake | Salad 💛 五花腩煎到好香
📍搬左去2/F, 29雲咸街, 中環

💛 蝦開邊方便食 💛 個汁都好濃好食 💛 粗麵彈口+掛汁

💛 五花腩煎到好香
2023-06-08 118 瀏覽
餐廳充斥住濃濃香港懷舊風,環境唔錯當日我中午去,人流唔算好多,安靜嘆個lunch食物同餐廳名一樣 好正..比預期的好!我叫左4樣野:🦀🥔松葉蟹肉薯蓉,啖啖蟹肉🐟🍔魚柳Burger,份量都多,一個女仔食,都好夠飽🦐🍝蝦球帶子意粉,呢個正常一般,無咩話好特別🔥🍸龍鬚糖,因為🍸個名好特別,叫左試下 上菜先知原來有🔥😲,🍸影左好多張相😆,打卡一流!整體:食物水準唔錯,好味,大家不坊試下!
餐廳充斥住濃濃香港懷舊風,環境唔錯
當日我中午去,人流唔算好多,安靜嘆個lunch
食物同餐廳名一樣 好正
..比預期的好!
我叫左4樣野:
🦀🥔松葉蟹肉薯蓉,啖啖蟹肉
🐟🍔魚柳Burger,份量都多,一個女仔食,都好夠飽
🦐🍝蝦球帶子意粉,呢個正常一般,無咩話好特別
整體:食物水準唔錯,好味,大家不坊試下!
2022-10-19
2023-06-07 155 瀏覽
好多年前係Peel Street果陣我已經成日去飲佢啲local tap beer。當時鋪位細好多,次次去都爆場架 !想食個飯都有難度😅2021年1月佢光榮結業果陣我仲好傷心😢始終果到有好多回憶架嘛!直至到有一日我行經過LKF 竟然俾我見到何蘭正個招牌!果然唔係眼花!佢搵左新鋪位🥳我記得當時即刻影左張相send俾朋友,真心興奮架!搬新鋪到而家我幫襯左6次左右啦。每一次帶朋友去佢地都好鍾意。呢到個vibe真係好正👍🏻大家印象最深刻既一定係佢果4隻霓虹燈大字《鬼佬涼茶》俾人打卡都打到暈😂而家地點近左地鐵站,唔使再行上半山行到身水身汗。地方又闊落左好多,搵成大班朋友去食飯都無問題啦😌唯一可惜既就係佢無左個beer flight🥲想當年我例牌都嗌呢個架!一次過試4杯唔同tap beer,細細杯唔驚飲到飽曬。我想爭取要返個beer flight可唔可以?😅入返正題先。呢到除左嘆啤酒同影靚相之外,佢啲野食都相當出色架。當晚同朋友試左4樣野食,認真每一樣都好食!最後2條友都食到爆肚🤰🏻超飽囉但好滿足☺️✨奶香十足頂級意大利流心芝士(200g) $218配超甜荷蘭小蕃茄、牛油果、意大利式中國芫茜香草醬、

✨奶香十足頂級意大利流心芝士(200g) $218
配超甜荷蘭小蕃茄、牛油果、意大利式中國芫茜香草醬、刀削白靈菇、肉鬆及湖北燒蕃茄香辣汁
食burrata cheese我個人係鍾意食實身啲既,而呢個口感正合我心意。平時西式就配olive oil食啦,呢個係中西合。creamy burrata cheese配惹味既湖北燒蕃茄香辣汁。每一啖都感覺到我啲味蕾跳緊開心舞💃🏻同埋佢個刀削白靈菇真係唔講以為佢係意粉黎架!每一條彈牙既菇都染上香草醬。另外仲配有米通,一齊食可以增加口感。

🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒 $198
配日本溫泉蛋、紅洋蔥漬、香噴噴香蔥豬油撈飯

呢個可以話係呢到既招牌!次次黎親都會見好幾枱會嗌。每一嚿叉燒都肥瘦均勻,慢煮到肉質十分軟腍!配埋超香超邪惡既香蔥豬油撈飯,真係每一啖都係幸福既感覺🥰A good day for me, sad day for the pig😝

🐮先炆後煎澳洲和牛臉 $198
配濃香沙爹汁、荷蘭豆、鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉

呢個和牛面珠墩好鬼大塊,但一切即開!入口即溶,牛味十足!我平時唔食豬粉腸架,諗住反正有埋就試一嚿啦。佢完全無果浸豬內臟會有既異味!食落粉粉地,配埋個香濃沙爹汁,食下食竟然俾我地食曬!連我個鬼妹朋友都話好食🤤(話時話佢都話想爭取返有無個"鬼妹涼茶"neon sign🤣)

✨極幼滑花生醬焦糖燉蛋 $148
配煉奶西班牙鬆脆包、熱帶果醬、迷迭香煮菠蘿

呢個賣相係有既,花生醬同燉蛋係又香又幼滑既,係食落有啲甜囉。好在佢又加返個酸酸地既熱帶果醬同菠蘿,用返個酸味去中和返個甜味。我直接將個燉蛋用黎搽脆脆麵包食仲可以增強口感。

🍺是L但 $85
呢杯係IPA,好易入口。啤酒大把選擇!揀唔到既即管叫侍應介紹,佢地全部都好nice架😎

✨小高特調 $125
呢杯都係侍應弟弟介紹既。呢杯都重酒味架!用左白蘭樹下既gin同鐵觀音做茶底。飲落有花香又有茶香,味道多層次。
爸媽唔係屋企,收工同朋友仔兩個人去SOHO附近撐枱腳。呢間何蘭正個名夠曬麻甩,食物卻非常精緻,加上港式懷舊風裝修,好iGable。.🍍西班牙黑毛豬叉燒配菠蘿薄片,豆辦蛋黃醬及黃金饅頭 ($148):新鮮嘅配搭,非常別出心裁,菠蘿及叉燒本來好似兩種風馬牛不相及的材料,入口竟驚喜地合拍,黃金饅頭酥脆誘人,一碟五個令人意猶未盡。推薦配搭酒品:石榴蜂蜜酒($110).🐟糟南潰三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律($178):食落有少少似食冷麵的感覺,好清新,加上帶子同三文魚提鮮,好特別。.🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯($198):慢煮伊比利亞叉燒肥瘦均勻,肉脂香味甚為突出。溫泉蛋🥚蛋黃呈橙黃色,撈入豬油飯,令整個飯更添香氣,而紅洋蔥就輔助解膩,整體平衡得好好,惹味之選。喜愛鵝肝嘅朋友亦可自行補錢加鵝肝。推薦搭配酒品:桂花蜜糖($125).🥜極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿($148):玩味十足的新奇配搭,貌相精緻。花生醬焦糖燉蛋濃而不過於甜膩,加上水果自然酸度,入口味道幾balance,脆卜卜奶西

玩味十足的新奇配搭,貌相精緻。花生醬焦糖燉蛋濃而不過於甜膩,加上水果自然酸度,入口味道幾balance,脆卜卜奶西班牙鬆脆包碰牙即化,同奶滑燉蛋幾夾。

~~~
何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號LKF29 2樓
之前同朋友食過佢哋嘅慢烤叉燒都覺得念念不忘🤤 老實講係我喺香港食過最好食嘅叉燒之一💕 今次經過中環走過來試吓佢哋嘅新菜式同埋品嚐佢哋嘅叉燒😆-24小時慢烤伊比利亞叉燒/輕炒羽衣甘蘭/九州溏心蛋厚切白吐司|白腐乳牛油汁|田園沙律之前食過佢哋嘅叉燒飯,今次就試吓叉燒配吐司🍞 估唔到配埋糖心蛋味道好夾。田園沙律有西瓜肉、西柚肉同沙律菜,非常清新開胃。-白酒蕃茄壽喜燒汁燉軟嫩西班牙安格斯牛肋肉|百里香煎三黃雞胸丨蒸石磨陳村粉呢道菜式係牛肋肉配雞胸肉雜燴,底部仲有陳村粉吸晒啲肉汁。牛肋肉同雞胸肉肉質幾好,陳村粉入晒味,估唔到同肉類都幾夾。-白松露70%黑朱古力甘納許|醬漬車厘子|雲尼拿雲糕Ganache食落朱古力味好濃郁,仲有幾濃郁嘅白松露味,非常特別。我都係第一次食加咗白松露嘅甜品,原來配甜品都好夾~-另外佢哋仲有好多款飲品,我哋就特別鍾意佢哋嘅本地beer on tap。見佢哋新引入咗幾款啤酒🍻 有幾款好啱女仔飲,我地叫咗落花流水同石榴蜂蜜酒,甜甜地幾開胃。
24小時慢烤伊比利亞叉燒/輕炒羽衣甘
蘭/九州溏心蛋厚切白吐司|白腐乳牛油汁|田園沙律