2023-08-07 151 瀏覽
「何蘭正」 每次經過蘭桂芳,都好想入去試下嘅餐廳,因為佢個名玩味甚濃,過目不忘。餐廳裝修好有50年代懷舊風,餐廳有新穎中西fusion菜,亦有提供唔同嘅cocktail,本地獅子山啤酒,其他無酒精特色飲品。餐廳嘅食物仲令我感到好驚喜!前菜:🥗奶香十足頂級意大利流心芝士(200克)配超甜荷蘭小蕃茄,牛油果,意大利式中國芫茜香草醬,刀削白纖菇,肉鬆及湖北燒蕃茄香辣汁😋哩個本人覺得必食推介,口感 + 味道,簡直係食到停唔到口😋主菜:🍲24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥潰,香噴噴香蕊豬油撈飯😋又厚,肥瘦剛好,香脆外皮,係非一般嘅叉燒飯,食完回味無窮😋🥙先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙嗲汁,荷蘭豆,鐖板先炆後煎豬粉腸及腸粉😋牛臉超級亂嫩滑+沙嗲汁竟然出奇地匹配😋甜品:🥧極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱管果饼,迷迭香煮菠蘿Happy drinks:🍸龍鬚糖 ( 酒精+雪糕球 竟然撞出龍鬚糖嘅味道)🍺米釀啤Monkami Rice(local tap beer)
餐廳嘅食物仲令我感到好驚喜!

前菜:

主菜:

😋牛臉超級亂嫩滑+沙嗲汁竟然出奇地匹配😋

甜品

Happy drinks:
🍸龍鬚糖 ( 酒精+雪糕球 竟然撞出龍鬚糖嘅味道)
2023-08-02 177 瀏覽
何蘭正一直以「玩味」存在於蘭佳芳中以懷舊港風主題酒吧裝飾格局主打港式fusion菜🇭🇰最欣賞店員服務 可聊天可查詢 最緊要每位職員都很有個人特色 「型爆」。餐廳也是一家超級打卡店步入進店 會被懷舊的裝潢吸引眼球👀霓虹燈拼成的「鬼佬涼茶」非常特別🔅牆身上是舊香港的磚牆 店內提供多款本地啤酒及雞尾酒🍹等菜式亦融合港式美食 看菜式名會心微笑之餘 也急不及待嚐嚐。另外「何蘭正」不上酒吧!日間更是咖啡店☕️ 可以吃甜品🍮⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___⋆🥗糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒 揚州干絲沙律菜名已經表達了內容三文魚、北海道刺身鮮甜 伴揚州干絲無骨鳳爪粒 增加口感配酸酸甜甜味道 開胃一流🐮先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙嗲汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉 這道菜創意十足以沙嗲汁炒荷蘭豆配和牛面臉口感軟腍底層全部腸粉跟粉腸粉以鐵板呈上 腸粉被煎煮得香脆🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯慢煮伊比利叉燒表面燒到少少焦燶 少少脆口 加上用料上乘 脆皮之中也保留肉質嫩滑撈勻日本溫泉蛋 令口感更順滑非常有層次感🥜☕️芝麻花生湯圓招牌cockt
何蘭正一直以「玩味」存在於蘭佳芳中
以懷舊港風主題酒吧裝飾格局
主打港式fusion菜🇭🇰
最欣賞店員服務 可聊天可查詢
最緊要每位職員都很有個人特色 「型爆」

餐廳也是一家超級打卡店
步入進店 會被懷舊的裝潢吸引眼球👀
霓虹燈拼成的「鬼佬涼茶」非常特別🔅
牆身上是舊香港的磚牆
店內提供多款本地啤酒及雞尾酒🍹等
菜式亦融合港式美食
看菜式名會心微笑之餘 也急不及待嚐嚐

另外「何蘭正」不上酒吧!
日間更是咖啡店☕️ 可以吃甜品🍮

⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___⋆
菜名已經表達了內容
三文魚、北海道刺身鮮甜 伴揚州干絲
無骨鳳爪粒 增加口感

西瓜肉上舖滿咸梅粉
有兒時感覺
攪拌飲用 又甜又酸
消暑一流

🍍🍞極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿

咸咸脆包淋上煉奶 再沾上花生焦糖燉蛋
另一風味!配上菠蘿或莓 可中和口味
2023-08-01 165 瀏覽
🍽️Starter👉🏻清蒸高山娃娃萊|生曬蝦米忌廉汁|本地鮮鉛筆菇|嫩炒煙肉
Steamed Baby Chinese Cabbage I Dried Shrimp Cream Sauce I Local Fresh Mushroom I Bacon-🍽️Main👉🏻24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯|日本溫泉蛋|紅洋蔥瀆|大豆芽|韓國紫菜Slow Cooked Iberico Char-Siu | Pork Fat Rice | 63°C Egg | Pickled Red Onion | Bean Sprouts | Korean Seaweed👉🏻三杯爆炒台灣龍膽石班魚片及開邊帶殼去頭老虎蝦 日本樱花蝦炆日本稻庭粗鳥冬 鰹魚忌廉汁Pan fried local squid & tiger prawns in three cup style, served w/Sakura shrimps braised Inaniwa udon, bonito cream sauce-🍸Cocktail👉🏻芝麻花生湯圓Sesame Mochi ( Sesame whiskey Peanut Foam

🍽️Starter
👉🏻清蒸高山娃娃萊|生曬蝦米忌廉汁|本地鮮鉛筆菇|嫩炒煙肉

🍽️Main

🍸Cocktail
👉🏻芝麻花生湯圓

Sesame Mochi ( Sesame whiskey Peanut Foam)
👉🏻龍鬚糖

Staff were very friendly and they patiently explained the menu and didnt put any pressure on me in deciding which to pick🤣 everything tasted pretty nice👍🏻 the broth of the steamed cabbage was very complex🍲 the char siu was my favorite! Went super well with the soft boiled egg😋 the two cocktails were kinda interesting as well! I don’t mind revisiting with friends on a casual lunch / dinner!
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
HoLanJeng
📍29 Wyndham St, Central, Hong Kong SAR, China
🔗#7eating中環#7eating港式#7eatingcafe
2023-07-31 2295 瀏覽
呢間餐廳一直都bookmark 住,主打fusion 菜,滿滿嘅驚喜✨✨🐮火炙美國安格斯頂級牛肉眼(100g) |🐷川味烤紅毛豬肋骨 配 蒸石磨陳村粉|🧄黑蒜肉汁黑蒜肉汁十分香口,火炙美國安格斯頂級牛肉眼燒出油香,香而不膩👍🏼 川味烤紅毛豬肋骨比較特別~雖然川味但唔算辣~肉質唔「鞋」亦都入味😚 石磨陳村粉有啲亦涼皮,滑得黎又帶點靭性~都幾掛汁😋🐷24小時慢煮伊比利亞叉燒|🥚日本溫泉蛋|韓國紫菜|🧅紅洋蔥漬|大豆芽|🍚豬油撈飯24小時慢煮伊比利亞叉燒係十分高質,肥瘦適中,肉質鬆軟~港韓嘅fusion 菜,以叉燒入饌🇰🇷韓式石頭鍋飯嘅概念~配合爽口大豆芽、滿滿麻油香嘅韓國紫菜、流心日本溫泉蛋,紅洋蔥漬嘅酸甜使整體味道更加平衡~豬油撈飯香口又唔覺得肥膩✨✨✨雞蛋仔配竹炭年糕|提拉米蘇風味忌廉|🍌焦糖香蕉|🍨白咖啡雪糕雞蛋仔外表香脆,入面爽住煙煙韌韌嘅竹炭年糕,再配上提拉米蘇風味忌廉一齊食,口感層次豐富😋 焦糖香蕉表面又係燒到脆皮,香蕉甜度好夠又夠軟身😆 白咖啡雪糕上面加咗開心果碎,加多一份果仁嘅香氣同口感~ 無論分開食定各種組合都咁好味☺️🍹檸檬薑咖啡梳打🍋檸檬同🫚薑味balance~ 酸酸甜

🐮

🍹檸檬薑咖啡梳打
🍋檸檬同🫚薑味balance~ 酸酸甜甜~清新解渴~

🍹焦糖燕麥椰奶冰咖啡
真的有焦糖🥥椰子糖嘅味道🤣少少甜又唔會過甜~十分推介比有乳糖不耐症嘅朋友~

環境:4.1/5
環境玩味十足,型格又帶點港式元素😝

服務:4.2/5
侍應親切有禮,每一道菜都會提供建議食法😉

食物:4.2/5
食物配搭有驚喜,十分值得一試🥰🥰

Revisit: Yes

• 24小時慢煮伊比利亞叉燒,配煎日本太陽蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯
  • 焦糖燕麥椰奶冰咖啡
  • 檸檬薑咖啡梳打
  • 雞蛋仔配竹炭年糕|提拉米蘇風味忌廉|焦糖香蕉|白咖啡雪糕
  • 火炙美國安格斯頂級牛肉眼(100g) |川味烤紅毛豬肋骨 配 蒸石磨陳村粉|黑蒜肉汁
2023-07-30 168 瀏覽
今天終於去左一間人氣fusion餐廳——何蘭正!一入店內見到裝修風格好特別,有毛筆字畫,又有啤酒桶,bearbrick, menu 仲似武林秘笈。我最欣賞嘅地方係枱與枱之間嘅距離,唔會話聽到隔離枱講野。我叫左幾樣野食樣樣都好有特色。【✎24小時慢烤伊比利亞叉燒】果然名不虛傳,慢烤方式令叉燒表面焦脆,食落肉質嫩滑,而且肥瘦均勻,非常好吃。配上日式溏心蛋、輕炒羽衣甘蘭、厚切多士司,淋上秘製醬汁,讓人回味無窮。➥【✎川味烤紅毛豬肋骨】第一次試豬肋骨咁配川味汁,醬汁調配得非常好, 有d 辣辣地,令人想一食再食。不得不讚佢嘅牛臀扒!非常嫰,咬落唔會韌,而且好juicy 牛味濃。中間配有唔同嘅蔬菜如珍珠筍、翠玉瓜、蕃茄、小棠菜,食完肉再食d 蔬菜有d 清新解膩嘅感覺。最底層有陳村粉,配埋個汁食好野味。➥【✎白松露70%黑朱古力甘納許配醬漬車厘子及雲尼拿雲糕】店員介紹要由底層朱古力開始食。我第一次食白松露甜品,估唔到咁濃嘅黑朱古力味都掩蓋唔到白松露嘅味道,配上士多啤梨、藍莓、紅莓同醬漬車厘子各有特色。最後食埋面層嘅雲呢拿雪糕加開心果碎,感覺好完滿。➥【✎越式椰子咖啡沙冰】椰子奶沙冰加上雙倍濃縮咖啡,

【✎24小時慢烤伊比利亞叉燒】

【✎川味烤紅毛豬肋骨】

【✎白松露70%黑朱古力甘納許配醬漬車厘子及雲尼拿雲糕】

【✎越式椰子咖啡沙冰】
椰子奶沙冰加上雙倍濃縮咖啡,口感都非常順滑,非常清涼解暑,好適合夏天。

【✎Hojicha latte】
拉花真係完美!連墊杯張紙都襯得好靚好用心!飲落焙茶味好香濃細滑。正!
2023-07-27 159 瀏覽
今天和同事去試了何蘭正, 餐廳佈局比較玩味,座位舒適。我order 左叉燒burger,另外加$20點了杯Latte。**漢堡包 | 伊比利亞叉燒”扒” | 九州太陽蛋 | 糖醋漬大根 | 蜜糖芥末籽沙律醬 | 田園沙律 ($168)叉燒扒很大塊甜甜地,上面再鋪上太陽蛋,加上醬汁整體味道不錯。沙律正常冇咩特別。另外Latte拉花好靚,味道都OK。不過整體黎講$188價錢偏貴,味道未去到"嘩"一聲,性價比不高。另外同事叫了另一款burger配既薯條反而幾好味,份量都多D。

2023-07-26 131 瀏覽
喺中環區食完晚飯之後食甜品🍧 食甜品🍧去間格調何蘭正既地方我book mark 依間好耐啦依間有甜品當然都有酒飲 仲有fusion 菜👍🏻🥰正🍉咸梅西瓜沙冰 $68最近我激想食西瓜點杯西瓜沙冰西瓜+咸梅粉係絕配令西瓜個味飲落再甜啲我點依杯真係可以頂到我想食西瓜嘅癮🤤啖啖都係透心涼☀️開心果露小丸子🍡依個係是日special開心果味好好味🤤小丸子都夠煙靭🍫 白松露黑朱古力(甘納許醬漬車厘子)配雲尼拿雪糕🍦是日special👍🏻黑朱古力醬有白松露香味再加一啖雪糕何蘭正囉🤣個碗好鬼重依間餐廳最正係對住雲咸街坐窗邊影相,真係一流依間真心下次要食埋飯啲店員仔仔勁細心仲要幾型😂教我落單同主動幫我們換窗邊位氣氛good 服務又好三個字 . 何蘭正
喺中環區食完晚飯

開心果露小丸子🍡

依個係是日special
開心果味好好味🤤
小丸子都夠煙靭

🍫 白松露黑朱古力(甘納許醬漬車厘子)
配雲尼拿雪糕🍦
是日special👍🏻
黑朱古力醬有白松露香味再加一啖雪糕
何蘭正囉🤣
個碗好鬼重

依間餐廳最正係對住雲咸街
坐窗邊影相,真係一流

依間真心下次要食埋飯
啲店員仔仔勁細心仲要幾型😂
教我落單同主動幫我們換窗邊位
氣氛good 服務又好

三個字 . 何蘭正
2023-07-24 106 瀏覽
今日同朋友嚟呢度食lunch,呢個fusion係近期覺得比較高質嘅,睇得出個菜單設計都好有心思 ,甚至見到有冬陰功味嘅飲品😂雖然未夠膽嘗試😂但係都好好奇 💭今次試咗利比亞黑毛豬叉燒豬油撈飯,超級好味,個叉燒肥瘦適中,飯粒粒分明,味道都好豐富但又唔會太鹹,個石榴椰子甜品都好驚喜!裏面好似楊枝甘露咁樣有柚子粒粒,仔細一睇入面仲有一層啫喱,我係最疑惑嘅心情擺落口,原來係用清涼嘅椰子水做嘅!勁鍾意呢個甜品❤️飲品方面,我叫咗呢個椰子口味嘅咖啡沙冰😍都冇令我失望

• 24小時慢烤伊比利亞叉燒|豬油撈飯
2023-07-23 116 瀏覽
#meloim @holjeng_今日終於可以一嚐一向人氣爆棚的何蘭正🎊果然名不虛傳,裝修環境懷舊,店員熱心講解每一道菜的特色,每一款都非常吸引。🍳24小時慢烤伊比利亞叉燒,果然名不虛傳,慢煮方式令到叉燒好淋,肥瘦均勻假日期間限定版全日早餐,還有輕炒羽衣甘蘭,九州溏心蛋,厚切白吐司,白腐乳牛油汁,田園沙律🥗🎈特別用上腐乳牛油汁代替荷蘭汁,又有另一番風味。🐷川味烤紅毛豬肋骨🧈香蒜牛油煎北海道刺身級帶子配🥔炸美國薯仔,蟹籽🦀甜酸汁炸薯仔皮脆,醬汁條配得非常吸引,仲想食多半個。豬肋骨味道特別,上邊還有四粒帶子,分量足夠。整個餐好特別,混合左多元文化,難怪吸引了不少人前來品嚐。🍫白松露70%黑朱古力甘納許 配 醬漬車厘子及雲尼拿雲糕白松露甜品,真的第一次嘗試,味道有點新奇驚訝。還是咸食比較好。黑朱古力味濃郁,醬漬車厘子特別,雲呢拿雪糕上面還鋪上了開心果說,增加口感除了有多款特色手工啤之外,咖啡和酒系列都非常出色。☕️鴛鴦打破傳統,加入了伯爵奶茶配咖啡,雙色漸變系列當然打卡able,飲落去有淡淡的伯爵茶香,新的突破🍾芝麻花生湯圓下面是芝麻味的威士忌,冰面上加入了即刻打起的花生味氣泡,必須立刻食用,
#meloim @holjeng_

🎈特別用上腐乳牛油汁代替荷蘭汁,又有另一番風味。

🍫白松露70%黑朱古力甘納許 配 醬漬車厘子及雲尼拿雲糕

除了有多款特色手工啤之外,咖啡和酒系列都非常出色。
☕️鴛鴦

🍾芝麻花生湯圓
下面是芝麻味的威士忌,冰面上加入了即刻打起的花生味氣泡,必須立刻食用,因為起泡好容易消掉,還有一粒湯圓可以用作攪勻,用上了傳統的中式杯。

2023-07-21 117 瀏覽
點樣食推介✨💛中環Fusion菜💛💛中環黃店💛何蘭正 地址:中環雲咸街29號東方有色大廈2樓🍖奶香十足頂級意大利流心芝士配超甜荷蘭小番茄,牛油果,意大利式中國芫荽香草醬,刀削白靈菇,肉鬆及湖北燒番茄香辣汁 $218 (8/10)依碟嘢無論素食(應該可以嗌走肉鬆)或者非素食都係必食(⊙ω⊙)!首先主角burrata真係超流心,口感滑溜,大大話話都食左10幾間餐廳嘅burrata,依舊可以話係我心目中嘅top1🤤,配合超爽口嘅白靈菇一齊食口感一流,芫荽青醬同麻辣汁嘅配搭可以為味蕾帶來衝擊,肉鬆增加一絲鹹甜感,不過份量真係好多,可以食飽一個人🫣🍖24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 $198 (7.8/10)Iberico煮整嘅半肥瘦叉嘅肉質特別嫩又冇豬肉腥味,雖然豬油撈飯好肥西,但有一堆菜伴碟,又菇又椰菜花又粟米荀咁,令我覺得冇咁有罪惡感🤣🤣🍖先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙嗲,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉 $198 (7.8/10)舊和牛面紙燈炆勁勁勁腍,咬落好槳口,好正!!豬粉腸同腸粉嘅配搭又係好新奇有趣,沙嗲汁好濃但食得多頗膩🍖極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶
點樣食推介✨

💛中環Fusion菜💛
💛中環黃店💛

何蘭正
地址:中環雲咸街29號東方有色大廈2樓

🍖極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿 $148 (8/10)
本身已經飽到癲🥹,但食左啖花生醬creme brûlée就比佢征服左,花生味濃,唔會太甜,口感真係做到極滑,焦糖面厚厚地咁又勁脆,反而覺得d熱帶果醬唔係好夾,當花生醬咁搽係舊包度食都唔錯

回頭指數:🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
人均:$400~
服務:(7.5/10)
何蘭正黎幾多次都唔會厭❤️,每次黎menu都有少少變化
會話bookmark左呢間餐廳好耐好耐😆成日比佢個慢煮叉燒飯燒到🔥😂呢晚約左班朋友去中環bar chill drink,順便就私心拉佢地同我食呢間🤩順便慶祝埋朋友生日!餐廳環境好有本土特色,好多唔同顔色既霓虹燈✨記得要早少少book,因爲真係超多人!🌟沙薑風味脆香雞翼 $88望落好大份,每隻都脹卜卜甘😆食落先知係單骨雞翼,雖然沙薑味就唔太出,但就炸得好酥脆!口感上有驚喜!食落就有少少辣辣地,幾惹味的🤤🌟黃金脆炸雞配薄荷甜辣雞醬 $98炸雞大大件🤤又係炸到金黃色好脆口✨炸皮唔會好厚,肉質都好嫩滑!薄荷甜辣雞醬令成個菜式加上泰國風味😆🌟糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律 $178呢個有驚喜!好特別💗望落去好似雞絲粉皮😂干絲沙律係堆到好似小山丘甘,食落好似乾拌麵咁好得意!中間仲有好多粒無骨鳳爪,好有口感🤣下面鋪滿三文魚,分量好多,都有6-7片!另外配上北海道刺身帶子,味道鮮甜☺️🌟24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋葱漬,香噴噴香葱豬油撈飯 $198終於食到大名鼎鼎嘅餐廳招牌菜🫶🏻叉燒半肥瘦,慢煮後色澤粉嫩,外皮又燒到焦香✨咬落肉質軟腍,不過味道就正正

🌟沙薑風味脆香雞翼 $88

🌟黃金脆炸雞配薄荷甜辣雞醬 $98

終於食到大名鼎鼎嘅餐廳招牌菜🫶🏻叉燒半肥瘦,慢煮後色澤粉嫩,外皮又燒到焦香✨咬落肉質軟腍,不過味道就正正常常,唔會話覺得特別驚艷😳反而溫泉蛋配上豬油撈飯就好惹味🥰甜甜地仲好香蛋汁味~但整體覺得普通😳

🌟先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙爹汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉 $198
沙爹汁好香花生味,食落有沙沙嘅口感🥰澳洲和牛臉大大舊,而且肉質超級軟腍,仲有啖啖膠質嘅感覺😍🫶🏻配埋好正!另外仲有先炆後煎豬粉腸🤣一咬油脂爆發🤤腸粉好滑溜,配濃香沙爹汁好夾!

🌟極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿🥜 $148
見到呢個甜品我已經雙眼發光😍✨係花生醬!😍第一次食花生醬味嘅焦糖燉蛋,第一啖花生醬味超香濃,然後再食到焦糖味同蛋香味✨上面仲有菠蘿同雜莓😌另外仲配有西班牙鬆脆包,煙韌得來好鬆脆!連埋燉蛋一齊食會有奶醬多嘅感覺😍推薦!

朋友生日,預先同餐廳講,餐廳勁體貼咁寫埋生日牌同送咗每人一杯柚子味Vodka😝酸酸甜甜好易入口🤤慶生一流!

Overall覺得呢一間Fusion菜都幾值得大家試✨好多菜式嘅配搭出面都食唔到🤤而且慶祝生日嘅氣氛一流!💖

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:何蘭正 (中環)
中環雲咸街29號LKF29 2樓
2023-07-18 95 瀏覽
搬舖之前試過一次,好食到印象深刻,早兩日又再嚟食😋食物keep住出色嘅水準,店員都係一貫的nice~今次試咗:💕菠蘿蘋果果醬煎美國雞胸,川味烤紅毛豬肋骨,配 炸美國薯仔,蟹籽甜酸汁Pan-fried U.S. chicken breast w/pineapple & apple sauce and grilled pork ribs in Sichuan flavor,served w/deep fried U.S. potato , sweet & sour crab roe sauce雞胸香口肉質好嫩滑,豬肋骨軟硬程度啱啱好,輕輕切就切到,味道十分開胃。而薯仔係好食到唔鍾意薯仔嘅我都成個食哂😆😋👍🏻💕乾蒽爆炒本地鮮魷及開邊去頭老虎蝦,配 荷蘭豆絲鴨油炒頂級鴛鴦靚蝦籽面(粗麵及幼麵),本地生曬蝦米忌廉汁Seafood shrimp roe noodles in shrimp cream sauce & duck fat servedw/stir-fried local squid, tiger prawn, dried shallot, sliced Chinese pea有兩款麵雙

今次試咗:

有兩款麵雙重口感非常有特色,魷魚同老虎蝦好爽口,忌廉汁好香超級好食😋😋😋

💕花生風味焦糖燉蛋|煉奶鬆脆包 丨露絲瑪莉菠蘿丨熱帶果醬(2位用)
Peanut Crème Brûlée | Condensed Milk Crystal Bread | Rosemary
Pineapple | Exotic Marmalade (For 2 pax)
賣相好靚,鬆脆包脆到😯‼️,配上花生焦糖燉蛋,口感層次好豐富,加埋酸甜果香嘅果醬中和返,甜而不膩😋

飲品方面
💕鴛鴦
佢哋嘅鴛鴦係伯爵奶茶+咖啡,係未飲過嘅組合,有伯爵茶嘅芬芳又有咖啡嘅香醇😮😋👍🏻推薦!!

💕焦糖燕麥椰奶冰咖啡
焦糖燕麥椰奶冰咖啡就偏甜一點,質地好厚好creamy,好飲😋

2023-07-17 90 瀏覽
weekend 想同朋友食飯傾計飲下cocktail真係5錯 😊😊呢到中菜fusion 玩味感重時尚得嚟有香港味道 🥰🥰Cocktail 都係以茶餐廳飲品做主題仲有龍鬚糖cocktail 都好特別呢到先有品地易入口好啱女仔口味 24小時慢烤伊比利亞叉燒|因為豬油撈飯 日本溫泉蛋超級推介😆叉燒真係好正,表皮微脆,肉質半肥瘦比例剛好😍豬油撈飯邪惡,但好好食真係好香口溫泉蛋同紫菜撈飯又係完美配搭夜晚嚟呢度食嘢飲番幾杯,食埋飯真係好 chill
weekend 想同朋友食飯傾計飲下cocktail
仲有龍鬚糖cocktail 都好特別呢到先有
品地易入口好啱女仔口味
24小時慢烤伊比利亞叉燒|因為豬油撈飯 日本溫泉蛋
超級推介😆
叉燒真係好正,表皮微脆,肉質半肥瘦比例剛好😍
豬油撈飯邪惡,但好好食真係好香口
溫泉蛋同紫菜撈飯又係完美配搭
夜晚嚟呢度食嘢飲番幾杯,食埋飯真係好 chill
1K
2023-07-13 95 瀏覽
何蘭正實行朝啡夕酒的概念,日間是咖啡店,入夜後變身酒吧餐廳,演繹截然不同風格,越夜越精彩。糟鹵漬三文魚及北海道刺身帶子薄切配涼拌三杯風味無骨鳳爪粒,揚州干絲沙律 ($178)口感軟中帶爽,味道集甜、酸、辣於一身,同時衝擊味蕾,清爽開胃。24小時慢煮伊比利亞叉燒配日本溫泉蛋,紅洋蔥漬,香噴噴香蔥豬油撈飯 ($198)是必點的招牌菜!選用西班牙伊比利亞黑毛豬,經24小時慢煮,肉質軟腍,肉味香濃,配上豬油撈飯,啖啖肉又香口。先炆後煎澳洲和牛臉,配濃香沙爹汁,荷蘭豆,鐵板先炆後煎豬粉腸及腸粉 ($198)厚身的和牛臉肉口感腍滑,入口感受到滿滿骨膠原,腸粉軟糯,沾上香濃沙嗲汁同吃,添辛香滋味,令人停不了口!極幼滑花生醬焦糖燉蛋配煉奶西班牙鬆脆包,熱帶果醬,迷迭香煮菠蘿 ($148)甜品亦一點都不平凡,而且份量十足。面層的焦糖脆面薄而鬆脆,燉蛋香濃軟滑,口感輕柔,入口即化,加入花生醬,毫無違和感。西班牙鬆脆包口感酥脆,加上煉奶,再以麵包搽牛油方式加上燉蛋,食落有奶醬多的感覺。芝麻花生湯圓 ($125)將中式糖水概念融入雞尾酒,風味十足!上層是花生味氣泡,下面是芝麻味whiskey,再加一粒日式小丸
是必點的招牌菜!
芝麻花生湯圓 ($125)
將中式糖水概念融入雞尾酒,風味十足!上層是花生味氣泡,下面是芝麻味whiskey,再加一粒日式小丸子,有著糖水的神髓。
經典東方料理與現代烹飪手法完美結合,比起其他餐廳做fusion 菜,何蘭正值得一試 ❤️🌼 花生風味焦糖燉蛋|煉奶鬆脆包|露絲瑪莉菠蘿這道甜品組合充滿了不同的口感與層次。花生風味焦糖燉蛋口感滑溜,焦糖與花生的香氣完美結合,甜而不膩。煉奶鬆脆包酥脆可口,煉奶的香甜與酥皮間的對比令人回味。露絲瑪莉菠蘿則給人驚喜的味覺體驗,清爽的果味與其它甜品形成呼應,整體搭配相得益彰。🌼 川味烤鬆化黑毛豬肋骨,柚子醬烤美國雞胸,配蒸石磨陳村粉,黑蒜肉汁川味烤鬆化黑毛豬肋骨的口感鮮嫩多汁,川味香料帶來的辣味刺激味蕾。柚子醬烤美國雞胸則呈現出柔嫩的口感和濃郁的柚子香氣,兩者搭配提升了整體的味道層次。蒸石磨陳村粉質地細緻,與黑蒜肉汁的濃郁風味相得益彰,讓主菜更加美味。🌼 24小時慢煮伊比利亞叉燒|日本溫泉蛋|韓國紫菜|紅洋蔥漬|大豆芽|豬油撈飯這道菜品將多國風味巧妙融合,充滿驚喜。24小時慢煮伊比利亞叉燒肉質鮮嫩,滋味濃郁。日本溫泉蛋搭配上韓國紫菜,口感鮮美,層次分明。紅洋蔥漬和大豆芽帶來的脆爽口感與豬油撈飯的香濃相映成趣,令人懷念。何蘭正為我們呈現了一場味覺的盛宴。在這裡,傳統與現代、東方與西方完美融合,讓人流

🌼 花生風味焦糖燉蛋|煉奶鬆脆包|露絲瑪莉菠蘿

何蘭正為我們呈現了一場味覺的盛宴。在這裡,傳統與現代、東方與西方完美融合,讓人流連忘返。菜品會經常更新,所以你們要快點去喔❤️

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

何蘭正